Jump to content

Criza bate la uşa campusurilor liceale


dcp100168

Recommended Posts

Campus şcolar, doar pe hârtie

Lucrările la primul campus preuniversitar din Galaţi nu au fost demarate nici până acum, deşi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a primit 2,1 milioane de lei încă de anul trecut. Astfel, lipsa unui proiect adecvat terenului disponibil pentru construcţia campusului şi certurile dintre primarul Dumitru Nicolae (PSD) şi inspectorul şcolar general Tania Bogdan (PNL) au întârziat demararea lucrărilor şi, implicit, pierderea finanţării de la Ministerul Educaţiei. În 2007, ISJ Galaţi a obţinut 2,1 milioane de lei pentru ridicarea unui campus preuniversitar, ce urma să servească drept sediu Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, unde învaţă 1.500 de elevi. Clădirea colegiului a fost retrocedată, iar anul viitor imobilul va intra în posesia Comunităţii Evreieşti. Campusul universitar ar fi trebuit amenajat în jurul Şcolii generale nr. 7, din cartierul Ţiglina II. Însă proiectul prezentat de ISJ Galaţi a fost prost realizat, iar campusul cu toate anexele sale (teren şi sală de sport, bibliotecă, cantină) ocupau o suprafaţă mai mare decât cea disponibilă, potrivit declaraţiilor primarului Dumitru Nicolae. După ce proiectul a fost refăcut, Primăria Galaţi a întârziat organizarea licitaţiei. „Banii pe 2007 s-au pierdut, însă am obţinut 1,8 milioane de lei pentru acest an. Primăria a organizat licitaţia şi am înţeles că trebuie să înceapă lucrările“, susţine inspectorul şcolar general Tania Bogdan.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... pe-hartie/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Investiţii

Campusul "Cuza", mai aproape de realitate

* Construcţia unuia dintre cele patru noi corpuri va începe în septembrie

Peste mai puţin de o lună şi jumătate ar trebui să înceapă lucrările de construcţie la noul campus în care va funcţiona Colegiul Naţional "Al.I. Cuza". Acesta va fi amenajat în Ţiglina II, pe actualul spaţiu al Şcolii Nr. 7. Pentru moment, începând din 10 septembrie, se va lucra la ridicarea corpului B, care va avea săli de clasă şi un adăpost de apărare civilă. De altfel, este singurul corp de clădire pentru care societatea Proiect S.A. a finalizat proiectul şi pentru care Primăria Galaţi a organizat, separat, licitaţie de execuţie. Firma câştigătoare este Comtiem S.R.L.

Amânat de pe un an pe altul

Deşi primele fonduri pentru noua construcţie au fost alocate de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului încă din primăvara anului trecut, prima piatră la temelia noii construcţii a întârziat să fie aşezată. În 2007, firma Proiect S.A. a amânat de câteva ori termenul de predare a proiectului de execuţie pentru Corpul B. Astfel, banii au făcut cale întoarsă la minister, pentru a fi realocaţi, în parte, în 2008. Lucrările la clădirea cu săli de clasă vor "înghiţi" două miliarde de lei şi trebuie finalizate în 20 de luni de la începerea lor, din informaţiile prezentate de purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole.

Noua construcţie va rezolva problema ridicată de retrocedarea către Comunitatea Evreiască a actualei clădiri a colegiului. Pe deasupra, va fi şi unul dintre cele mai moderne spaţii de învăţământ şi de cazare pentru elevi şi profesori. Campusul "Cuza" va mai cuprinde un cămin de 80 de locuri, o cantină cu aceeaşi capacitate, o sală de sport de circa 500 de metri pătraţi şi zece garsoniere pentru cadrele didactice. Investiţia totală a fost evaluată, iniţial, la 1,5 milioane de euro.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25840

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Au început lucrările

Piatra de temelie pentru campusul "Cuza"

Anul acesta, la târgul liceelor şi şcolilor profesionale, organizat cu scopul de a-i atrage pe elevii de gimnaziu, Colegiul Naţional "Al.I. Cuza" a prezentat o machetă ce îţi fura ochii. Colorată în galben şi roşu, construcţia viitorului campus al colegiului "învia" în carton corpurile de clădire aflate încă la stadiul de proiect. Lucrările la una dintre cele mai moderne instituţii şcolare din Galaţi au început săptămâna trecută.

Complex modern cu arhitectură clasică

Câştigătoare a licitaţiei de realizare a corpului B, singurul pentru care proiectul a fost finalizat şi pentru execuţia căruia Primăria a organizat licitaţia până acum, este firma Comtiem SRL din Galaţi. Constructorul spune însă că nu va lucra la o clădire ieşită din comun. Sau, cel puţin nu la una deosebită prin arhitectură, încadrată mai curând stilului clasic. Noua construcţie va rezolva însă problema ridicată de retrocedarea către Comunitatea Evreiască a actualei clădiri a colegiului. În plus, va crea condiţii dintre cele mai moderne atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. La "Cuza" învaţă în jur de 800 de elevi. Peste doi ani, în momentul în care lucrările la campusul şcolar se vor încheia, populaţia şcolară a colegiului va trebui să se mute în noul sediu.

"Cuza", cu adăpost de apărare civilă

Aşa cum am mai scris, corpul B va avea zece săli de clasă şi alte cabinete şi laboratoare. Nu lipseşte o bibliotecă pentru fondul valoros de carte pe care îl deţine Colegiul Naţional "Al.I.Cuza". Clădirea se va ridica, perpendicular, în dreapta Şcolii Nr.7. Noul corp va comunica printr-un coridor cu clădirea existentă, ce urmează să fie şi ea consolidată, ulterior, ca să se integreze perfect ansamblului nou. Viitorul campus "Cuza" are prevăzut, sub noua şcoală, adăpostul de apărare civilă, care oferă minima protecţie pentru cei care învaţă şi predau în instituţia de învăţământ. Proiectat pentru o rezistenţă mare, adăpostul va fi ridicat cu plăci antiexplozibile şi va avea patru tuneluri a căror gură de ieşire se află la distanţă de zidurile şcolii. Noul corp va ocupa o suprafaţă de 466 m˛, aproximativ tot atât cât Şcoala 7.

Cazare şi pentru profesori

O altă construcţie (corp C), cu suprafaţa de 569 m˛, va fi pentru cantina cu sală de mese de 100 de locuri (la parter), pentru Centrul de documentare şi informare (etajul 1), pentru internatul elevilor (etajul 2) şi pentru garsonierele, în număr de patru, ale cadrelor didactice (la ultimul nivel). Căminul elevilor ar urma să aibă 12 camere cu mobilier pentru studiu, cu câte patru paturi şi grup sanitar propriu, la care se adaugă o cameră destinată persoanelor cu dizabilităţi. Într-un alt corp (D) va fi construită sala de sport (618 m˛), iar cea de-a patra construcţie nouă (108 m˛) va include centrala termică, spălătoria şi călcătoria internatului (corp E).

Lucrările la corpul B, începute la mijlocul săptămânii trecute, au ca termen de finalizare un an. Întregul campus va trebui să fie gata în maximum doi ani din momentul în care s-a pus piatra de temelie.

*

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a alocat fonduri pentru modernizarea şi/sau construcţia unui nou campus şcolar în fiecare judeţ. Cei 20.000 de lei destinaţi Colegiului "Cuza" au fost alocaţi de la bugetul de stat în luna martie 2007. Anul trecut însă banii au făcut cale întoarsă fără să fie atinşi, pentru că proiectantul a tot amânat finalizarea documentaţiei. "Am fost nevoiţi să îi solicităm din nou, la începutul acestui an, dar nu am mai primit decât 18.000 de lei. Restul s-au pierdut", este nevoită să constate, cu indignare, inspectoarea generală Iuliana Tania Bogdan.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26424

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Campusul preuniversitar a devenit realitate

Dacă multe dintre proiectele iniţiate de către Consiliul Local au luat drumul pierzaniei, nu aşa s-a întâmplat şi cu proiectul de hotărâre denumit "Realizarea campusului preuniversitar Tecuci". Acesta a fost aprobat chiar dacă valoarea totală era de 22 milioane lei noi întrucât era o necesitate pentru elevii tecuceni. Lucrările de construcţie au fost câştigate de societatea I.C.M.R.S. Galaţi, care, pe o perioadă de trei ani, respectiv, ianuarie 2009 - 2011, trebuie să finalizeze multitudinea de (construcţii) amplasamente. "Deocamdată, din cei 70 mii lei noi, sponsorizaţi de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului s-au făcut fundaţiile, s-au refăcut toate cheltuielile şi actualmente s-au mai solicitat 10 milioane lei noi pentru realizarea acestui măreţ proiect, ce va fi atât în sprijinul elevilor, cât şi al profesorilor", a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Construcţia va cuprinde o şcoală cu 24 de clase, un cămin internat cu 300 locuri pentru elevii ce provin din comunele învecinate şi nu-şi permit să facă naveta şi o cantină club. O altă clădire va fi amenajată pentru profesorii care nu sunt tecuceni şi va cuprinde 15 garsoniere utilate. În partea de est a şcolii vor fi construite ateliere, întrucât elevii Grupului Industrial sunt profilaţi pe multe categorii de meserii. Sala de sport şi terenul de sport vor fi amenajate şi dotate aşa cum întâlneşti doar în ţările civilizate şi întrucât există centrale termice, acestea doar se vor reabilita.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vin 40 de milioane în doi ani?

Criza bate la uşa campusurilor liceale

* Deşi termenul de finalizare a lucrărilor este 2010, pe anul trecut nu s-au alocat nici 10 la sută din sumele necesare * Pentru finalizarea celor trei campusuri este nevoie de peste 47 de milioane de lei * Deocamdată firmele construiesc în continuare, deşi nu li s-au plătit toate serviciile * Însă susţin că vor sista lucrările dacă nu vor fi finanţate corespunzător *

Trei campusuri liceale la standarde europene au fost începute în anul 2008, în trei zone diferite ale judeţului: Colegiul „Cuza”, care va fi amplasat pe spaţiul actualei Şcoli Nr. 7 (Ţiglina II), Grupul Şcolar de la Tg. Bujor şi Grupul Şcolar Industrial din Tecuci. Valoarea estimativă a celor trei construcţii se ridică în total la peste 47 milioane de lei. Termenele de execuţie pentru fiecare se întind pe aproximativ 2 ani, clădirile urmând, conform contractelor, să fie finalizate în 2010, luni diferite.

În primul an, toate cele trei investiţii au primit în total finanţare de numai 3,7 de milioane de lei. Şi asta într-un an în care România nu a fost afectată de criza economică. Până în 2010, guvernul ar mai trebui să aloce restul de 43,4 milioane de lei. Dacă în primul an s-a alocat mai puţin de 10 la sută, este puţin probabil ca în condiţii de criză să fie resurse pentru restul de 90 la sută. Directorii se tem că dacă nu vor primi finanţarea necesară, tot ce s-a făcut până acum s-ar putea deteriora.

300.000 de lei pe an - chirie la „Cuza”

Actualul sediu al Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” a fost revendicat şi câştigat de Comunitatea Evreiască. Drept urmare, de ani buni, municipalitatea plăteşte chirii usturătoare - 300.000 de lei anual. O mulţime de bani care ar putea fi folosiţi pentru altceva. Între timp, lucrările la campusul care va fi amplasat pe terenul unde se află în prezent Şcoala nr. 7 se fac cu ţârâita şi din cauza lipsei de fonduri, dar şi pe motivul schimbării amplasamentului corpului C.

Ne-a lămurit despre aceste probleme reprezentantul uneia dintre cele trei firme care au contractat lucrările – ing. Claponea: „Primul amplasament al corpului C a fost schimbat, pentru că s-au descoperit foarte multe ţevi subterane şi nu s-au dat avizele de construcţie. Nici al doilea amplasament nu a fost lipsit de probleme. S-a descoperit şi aici o conductă, pentru care se execută în prezent un proiect de deviere la un institut specializat la Bucureşti. Noi ne-am putea apuca de lucru abia după cei această problemă va fi rezolvată, dacă vom primi şi finanţare.

Deocamdată situaţia este foarte incertă. Firma noastră mai are contracte la alte două instituţii de învăţământ, unde am sistat lucrările. De la Inspectoratul Şcolar am fost sfătuiţi să aşteptăm ca să nu rămânem cu facturile nedecontate. Ca urmare, mi-am trimis oamenii în şomaj tehnic, deşi iarna e bună şi am fi putut continua lucrările”.

Valoarea întregii lucrări care va cuprinde reconsolidarea actualului sediu al Şcolii Nr. 7 şi ridicarea altor două corpuri de clădire şi a unei săli de sport se ridică, estimativ, la 16,8 milioane de lei. De la contabila-şefă a Colegiului „Cuza” am aflat că până acum, s-au achitat numai 600.000 de lei şi mai sunt lucrări efectuate şi neplătite în valoare de 800.000 de lei.

„Firma noastră a executat lucrări în valoare de 700.000 de lei. Din această sumă am primit doar 400.000 de lei. Am considerat mai nimerit să continuăm lucrările, măcar o lună, să vedem ce se întâmplă. Primim sau nu finanţare. Nu pot să-mi concediez oamenii, pentru că am o echipă formată şi greu găseşti muncitori buni” spune Mihai Enea, directorul altei firme de construcţii care lucrează la campusul „Cuza”.

Aproape 20 de milioane pentru Tecuci

Campusul Grupului Şcolar Industrial Tecuci va cuprinde un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă (teren şi sală de sport), sală de festivităţi, laboratoare şi cabinete, parc auto, apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti.

„E necesar să avem un campus, pentru că spaţiul actual este foarte strâmt. Avem peste 1200 de elevi şi învăţăm în două schimburi. Fiind singurul liceu industrial din zonă, avem cereri pe care nu le putem onora. Sunt foarte mulţi copii care ajung prin repartiţie computerizată la Galaţi, pentru că nu mai prind loc la noi şi nu-şi pot continua studiile, fiindcă nu-şi permit să stea la internat acolo. La noi s-ar descurca şi cu o navetă”, spune directoarea Lavinia Capmare.

Aceasta susţine că a obţinut acreditări pentru înfiinţarea de noi specializări, care nu vor putea funcţiona dacă nu vor avea spaţiu. La campusul de la Tecuci lucrarea întreagă este estimată la 21,1 milioane de lei din care s-au achitat până acum numai 1,3 milioane. Aici abia au fost începute săpăturile pentru fundaţie şi, chiar şi cu o finanţare ritmică, termenul nu ar putea fi respectat.

Campusul de la Tg. Bujor - pe linie dreaptă

Deocamdată, cea mai bună situaţie se înregistrează la Tg. Bujor. Aici valoarea estimativă a lucrărilor se ridică la 9,2 de milioane de lei, din care s-a achitat deja o cincime, adică în jur de 1,8 milioane.

„E vremea bună şi se lucrează. Internatul e aproape gata. Mai au de instalat parchetul şi termopanele. Firma nu se aşteaptă să primească bani mai devreme de lunile aprilie-mai. Dar dacă nu vom fi prinşi în buget atunci, e posibil să sisteze lucrările. Şi e păcat, pentru că s-a lucrat bine până acum”, ne declară directoarea Grupului Şcolar din Tg. Bujor – Iolanda Bulgaru.

Deocamdată lucrurile sunt incerte. Încă nu se ştie ce buget va avea învăţământul cu exactitate. Şi anul trecut s-a dat 6 la sută din PIB, doar pe hârtie, în realitate, s-a alocat numai 3,5 la sută, pentru că au fost două rectificări negative, iar la sfârşitul anului inspectoratele şcolare au rămas cu datorii. Nu se ştie în ce măsură se vor găsi fonduri, într-un an de criză, pentru acoperirea datoriilor de anul trecut. De 43,4 milioane de lei în numai doi ani nici nu poate fi vorba. Suma e echivalentă, de exemplu, cu aproape o zecime din tot bugetul Primăriei Galaţi pe 2008, buget care s-a ridicat la 475 milioane de lei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Criz ... ale_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Campusurile şcolare, excelente doar pe hârtie

* Fondurile pentru continuarea lucrărilor, praf în ochi * Ministerul, dator firmelor contractante * Ca urmare, muncitorii de pe şantiere şi-au luat toate uneltele şi au plecat * Şi o parte din bani sunt alocaţi numai pe hârtie, drept „credite de angajament” * Colegiul „Cuza” ar urma să îşi ia adio de la sediul cel nou *

Construcţia a trei campusuri liceale la standarde europene a început în 2008, în trei zone diferite ale judeţului: Grupul Şcolar Industrial din Tecuci, Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” de la Tg. Bujor şi Colegiul Naţional „Al.I. Cuza”, în curtea actualei Şcoli Nr. 7 din Galaţi (Ţiglina II). Lucrările urmau să fie încheiate în maximum doi ani de la începerea lor, dar sunt slabe şanse să se finalizeze prea curând. În iunie, la prima (şi singura) împărţire din acest an a fondurilor guvernamentale privind investiţiile în şcoli, banii alocaţi au fost pe măsura problemelor economice.

Prin hotărârea de guvern din iunie, doar Grupului Şcolar Industrial Tecuci i-a fost alocată o sumă consistentă, 780.000 de lei. ICMRSG-ul, firma care a contractat realizarea lucrărilor la campusul din Tecuci, se află însă sub vizorul Finanţelor. „De la centrul financiar din Tecuci am informaţia că a primit o notificare, să vireze toţi banii care ar trebui să fie plătiţi firmei în contul Finanţelor. Firma nu are lucrări executate şi neplătite”, ne-a transmis inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă. Totuşi, în acest moment, lucrările la noua construcţie continuă, după cum ne-a spus contabila şcolii. „Muncitorii abia au terminat fundaţia”, ne-a precizat dumneaei. Campusul Grupului Şcolar Industrial Tecuci va cuprinde un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă (teren şi sală de sport), sală de festivităţi, laboratoare şi cabinete, parc auto, apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti.

Din întregul complex al campusului de la Tg.Bujor, doar internatul, unde mai trebuie montate parchetul şi termopanele, este aproape gata. În luna iunie, campusul a primit doar 100.000 de lei, sumă care nu acoperă nici lucrările executate în avans de firma contractoare. „Trebuie să îi dăm societăţii 280.000 de lei. Muncitorii au venit zilele acestea şi şi-au strâns toate lucrurile. În total, lucrarea se ridică la 80 de miliarde de lei vechi, din care s-au alocat doar 18 miliarde”, ne-a spus directoarea Grupului Şcolar Tg. Bujor, Iolanda Bulgaru.

Sediul cel nou al Colegiului „Cuza”, care ar trebui să fie construit în curtea Şcolii 7, nu a mai văzut în acest an niciun bănuţ. Noua conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi a schimbat şi tactica, inspectorul general Resmeriţă declarându-ne că cea mai bună soluţie ar fi cumpărarea clădirii în care funcţionează momentan colegiul, asta după ce s-au făcut şi refăcut studii şi proiecte de fezabilitate: „Am discutat cu reprezentanţii societăţii „Caritatea” (căreia i s-a retrocedat construcţia) şi o soluţie ar fi achiziţionarea ei, prin leasing imobiliar”. Bineînţeles, problema o constituie tot fondurile.

Pe de altă parte, unele fonduri pentru investiţiile în şcoli s-au alocat anul acesta doar pe hârtie, în hotărârea de guvern apărând la un capitol separat intitulat „Credite de angajament aprobate în 2009”. Este şi cazul Grupului Şcolar Industrial Tecuci şi al Grupului Şcolar „Eremia Grigorescu”. Cu alte cuvinte, firmele contractante ar trebui să lucreze acum, dar să fie plătite la anul. Lucru care s-a întâmplat deja la unele şcoli, fără ca muncitorii să-şi fi primit deocamdată banii restanţi. Atunci de ce ar lucra din nou în avans?

Lucrarea de la Colegiul „Al.I. Cuza” ar fi trebuit să fie cea mai mare investiţie într-o construcţie şcolară din judeţul Galaţi. Evaluat la aproximativ 1,5 milioane de euro, complexul reuneşte un corp cu săli de clasă, un cămin de 80 de locuri pentru elevi şi profesori, o cantină cu aceeaşi capacitate, o sală de sport de circa 500 de metri pătraţi. Totul a rămas pe hârtie. Acum se vorbeşte de cumpărarea actualului sediu. Nişte bani, şi nu puţini, s-au dus însă pe apa sâmbetei: proiectarea şi turnarea unei părţi din fundaţii au costat 1800 de lei. Una dintre firmele contractante a lucrat, de asemenea, în avans, iar acum nu are nicio garanţie că va mai primi restul de bani.

http://www.viata-libera.ro/articol-Camp ... tie_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Campusul Colegiului „Cuza”, un vis îndepărtat

Cel puţin doi ani de acum înainte, elevii Colegiului Naţional „Al.I. Cuza” vor învăţa în aceeaşi clădire ca şi până acum. Imobilul a fost retrocedat societăţii „Caritatea”, Primăria Galaţi achitând, lunar, pentru spaţiu, o chirie de aproape 30.000 de lei. „Contractul de închiriere expiră în luna octombrie, iar municipalitatea este în negociere de prelungire a actului pentru încă 24 luni. Asta deoarece se preconizează că abia peste doi ani vor fi încheiate lucrările la noul campus şcolar”, am aflat de la Nicoleta Manole, responsabil cu relaţiile mass-media din cadrul primăriei.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doru Resmeriţă, declară însă că achiziţionarea actualului sediu al colegiului este soluţia viabilă, mai ales că Ministerul Educaţiei întârzie alocarea banilor pentru lucrările începute la campus. Acesta mai spune că o discuţie generală despre posibilitatea cumpărării imobilului, a avut loc, în prezenţa unor membri ai „Caritatea” şi a viceprimarului Nicuşor Ciumacenco.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al primăriei ne-a informat oficial că, deocamdată, nu s-a ridicat chestiunea cumpărării imobilului.

În acest an, campusul „Cuza” nu a primit niciun leu, deşi, conform programului, complexul ar trebui să fie gata în maximum doi ani din momentul în care s-a pus piatra de temelie.

Cu alte cuvinte, deşi nu e gata nici pe un sfert, campusul ar trebui finalizat în vara anului 2010. Ministerul Educaţiei ar putea obţine, de la Banca Mondială, fonduri pentru continuarea lucrărilor la campusurile din toată ţara.

http://www.viata-libera.ro/articol-Camp ... tat_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Campusul de la Tg. Bujor se transformă în ruină

* Etajul superior al internatului este deja plin de şiroaiele de apă care au intrat în ziduri * Fundaţiile de la corpul nou al liceului şi de la ateliere au stat o toamnă şi o iarnă la voia intemperiilor * Apa s-a infiltrat peste tot * Va fi nevoie de alţi bani în plus pentru remedierea pagubelor *

Campusul de la Grupul Şcolar din Tg. Bujor se transformă încet, dar sigur în ruină. După ce s-au investit în el cam 1,8 milioane de lei, a fost lăsat de izbelişte. Pentru că pe 2009 nu a primit nici un leu pentru continuarea lucrărilor, deşi bani pentru investiţii în judeţul Galaţi, de la minister, s-au dat, dar au fost dirijaţi în altă parte. Obiceiul de a deschide noi şantiere de la an la an, fără a le finaliza pe celelalte, pare să fi devenit o practică gândită minuţios de guvernanţi, cu scopul de a toca mărunt banii publici, în beneficiul firmelor clientelei politice.

Internatul e compromis

Cum pe 2009, nu s-a mai lucrat nimic la cele trei obiective ale campusului – internatul, corpul C şi atelierele – ceea ce s-a construit până acum se deteriorează în mod vizibil. Etajul superior al internatului este plin de şiroaie de apă. Ploaia s-a infiltrat în ziduri, făcând adevărate ravagii. Asta pentru că firma nu a mai finalizat lucrările, din lipsă de fonduri, deşi clădirea era aproape gata. Directoarea liceului, Iolanda Bulgaru, susţine însă că degradarea zidurilor se datorează în parte şi faptului că lucrarea a fost făcută din materiale de proastă calitate, care nici măcar nu apăreau în proiect: „În loc să pună sub acoperiş beton, aşa cum a fost prevăzut în proiect, au pus un soi de placaj. Le-am spus de atunci că nu este în regulă şi nici nu am vrut să semnez recepţia lucrărilor, din acest motiv. Şi bine am făcut, pentru că acum aş fi fost trasă la răspundere pe nedrept”, spune directoarea.

Clădirea internatului e aproape terminată. Ar mai fi fost puţin şi la finisaje. Acum lucrările de la ultimul etaj vor trebui refăcute. Pentru că nu s-au pus ferestre şi nici acoperişul nu a fost terminat, zidurile au supt ploile precum sugativa. Mari porţiuni de igrasie se pot vedea de la distanţă.

Fundaţiile au intrat la apă

Nici fundaţiile celor două clădiri începute, corpul C şi atelierele, nu au scăpat de vicisitudini. Jumătate de an a plouat şi a nins, apa scurgându-se direct la baza clădirii. „Ce garanţie mai poate exista că o fundaţie inundată va susţine cum trebuie construcţia. Şi aici banii s-au cheltuit degeaba. La reluarea lucrărilor vor trebui refăcute, probabil, fundaţiile aproape în totalitate. E păcat de suma investită. În plus, stăm peste 800 de elevi îngrămădiţi, când am fi putut avea spaţii suficiente”.

„Fiind singurul liceu din zonă, nu putem acoperi toate cererile elevilor din satele din apropiere. Deşi am mai înfiinţat o clasă în plus, în toamnă, tot mai sunt elevi care şi-ar dori să se transfere de la Galaţi la Tg. Bujor, pentru că nu-şi permit cheltuielile de internat şi cantină în alt oraş”, mai spune directoarea Iolanda Bulgaru.

Nici în anul 2010, nu se ştie dacă se vor aloca fonduri pentru continuarea lucrărilor. Deja la firma care realizează campusul s-au acumulat datorii de 250.000 de lei. Anul trecut, dacă s-ar fi continuat finanţarea, întreaga investiţie a fost estimată la 9,2 milioane de lei. Acum, după ce lucrările a fost lăsat de izbelişte tot ceea ce s-a făcut, şi clădirile s-au deteriorat simţitor, preţul va creşte, neîndoielnic. Bani risipiţi aiurea din buzunarele noastre. Şi nici măcar nu avem satisfacţia că am putea trage pe cineva la răspundere.

http://www.viata-libera.ro/articol-Camp ... ina_2.html

Link to comment
Share on other sites

Constructia campusurilor liceale, blocata de criza

» Din totalul de 47 de milioane, cat costa cele trei campusuri liceale incepute in 2008 la Galati, Tecuci si Tg. Bujor, Ministerul Educatiei a platit numai 3,7 milioane. In aceste conditii, lucrarile au fost sistate.

Lipsa de fonduri generata de criza economica afecteaza constructiile campusurilor liceale, investitii incepute in urma cu doi ani. La Campusul Colegiului National "Al.I. Cuza" din Galati lucrarile au fost sistate de mai mult de un an. In urma cu 4 ani, cladirea colegiului a fost retrocedata in natura comunitatii israelite, iar de atunci Primaria Galati si Societatea "Caritatea" au ajuns la o intelegere, pentru colegiul "chirias" primaria platind o chirie anuala de 300.000 de lei. Cu chiria pe cativa ani s-ar putea construi o cladire noua. In urma cu doi ani, Colegiul "Cuza" a intrat pe lista marilor investitii in infrastructura scolara, primind unda verde pentru alocarea fondurilor pentru construirea unui campus scolar al acestui colegiu in curtea Scolii Generale nr. 7, din cartierul Tiglina 2. Valoarea totala a investitiei, ce include consolidarea sediului scolii Nr. 7 si ridicarea altor doua corpuri de cladire si a unei sali de sport, este cifrata la 16,8 milioane de lei. S-au achitat 600.000 de lei. Apoi, au aparut viziuni diferite in privinta oportunitatii construirii acestui campus. Daca fosta sefa a ISJ Galati Tania Bogdan se mandrea cu demararea construirii campusului, actualul inspector general, Doru Resmerita, sustine ca ar fi mai eficient sa se renunte la construirea campusului si sa fie cumparat de la Societatea "Caritatea" imobilul in care isi desfasoara activitatea Colegiul "Cuza". Nu se stie la ce solutie se va ajunge, dar e sigur ca Primaria Galati va mai plati alte 600.000 lei pentru chiria Colegiului "Cuza" pana in 2012.

10% s-au platit, 10% s-au construit

Intr-o situatie asemanatoare este si Campusul Grupului scolar Industrial Tecuci, care ar urma sa cuprinda un corp de scoala, internat, cantina, ateliere, baza sportiva cu teren si sala de sport, sala de festivitati, laboratoare si cabinete, parc auto, apartamente cu o camera pentru profesorii navetisti. Un campus pentru 1.200 de elevi. Valoarea investitiei este de 21.144.867 lei. In 2008, licitatia a fost castigata de IACMRS Galati si a fost incheiat contractul nr. 59.433/06.03.2008, in care era prevazut ca lucrarile sa fie finalizate in 36 de luni. Apoi, lucrarile s-au oprit la fel de brusc precum au inceput, pentru ca societatea de constructii a primit doar 1,8 milioane lei. "Desi contractul cu executantul lucrarilor a fost semnat in martie 2008, pana acum nu s-au facut mari pasi in realizarea constructiei, deoarece a fost virata catre executant doar o mica

parte din suma contractata, de aproximativ 10% din valoarea lucrarii", a declarat Alina Istrati, purtatoarea de cuvant a municipalitatii tecucene.

Asteptand banii

S-au blocat lucrarile si la cel de-al treilea campus, cel din orasul Tg. Bujor. Valoarea investitiei este de 9,2 milioane de lei. Firma Unicom SA a lucrat si fara sa fie foarte insistenta in a cere banii, era aproape gata internatul, la care mai trebuiau montate parchetul si termopanele, dar cand si-au dat seama ca risca sa construiasca tot campusul pentru avansul de 1,8 milioane lei, administratorii firmei au oprit toate lucrarile. "Lucrarile s-au oprit si asteptam sa vina banii. La internat lucrarile erau foarte avansate, dar pentru ca nu am reusit sa dam banii, vreo doua-trei miliarde lei vechi, s-au sistat toate lucrarile la campus. Toate lucrarile sunt incepute, sunt avansate, dar asta este situatia", a declarat primarul din Tg. Bujor, Stefan Arhire.

http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a1 ... criza.html

Link to comment
Share on other sites

Investiţii reduse în învăţământul gălăţean

Învăţământul preuniversitar ar putea primi în acest an pentru investiţii circa 3 milioane de euro. Exte exclusă începerea unor lucrări noi. Suma alocată judeţului nostru va pune conducerea inspectoratului în situaţia de a tria continuarea lucrărilor începute, ori îngheţarea acestora. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a decis că va acorda prioritate investiţiilor care se află mai aproape de finalizare. Inspectorul general şcolar, Doru Resmeriţă a precizat: "Ca şi nivel investiţional, în momentul de faţă sunt deschise şantiere şi licitaţii pentru lucrări şi pentru a încheia aceste lucrări ar mai trebui 15 milioane de euro. Este puţin probabil ca anul acesta să avem această sumă; noi estimăm în raport de suma de anul trecut, de 3 milioane de euro. Aşa cum anul trecut au fost alocate sume şi s-au dat în toate comunele pe anumite priorităţi, indiferent de culoarea politică şi anul acesta priorităţile pe care le avem sunt în primul rând legate de nivelul sau gradul în care a a fost realizată investiţia. Vom aloca prioritar acolo unde este nevoie de mai puţini bani pentru a le termina cât mai repede".

Doru Resmeriţă ne-a prezentat o situaţie în acest sens. Cei care nu vor primi fonduri: campusul industrial de la Tecuci şi cel de la Colegiul Al.I.Cuza. Se vor aloca fonduri pentru două grădiniţe din municipiul Galaţi, Şcoala din Cuza Vodă, internatul de la Tg.Bujor şi pentru Şcoala Nr. 2 din Chiraftei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=6

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Poliţia a curăţat noul campus “Cuza” de boschetari

11 oameni ai străzii şi-au găsit adăpostul în subsolul viitorului campus şcolar, de unde au fost evacuaţi cu Poliţia. Veştile sunt proaste: decuplat de la finanţare de la 1 ianuarie 2009, campusul ar putea fi terminat de-abia în 2012. Lăsat de izbelişte din aprilie anului trecut, "măreţul" Campus "Cuza", care ar fi trebuit finalizat în acest an, s-a transformat în adăpost pentru oamenii străzii. "Campusul Cuza, sau mă rog, ce s-a construit din el până acum, a fost o bună bucată de vreme căminul ideal pentru 11 oameni, pe care i-am găsit zilele trecute «cazaţi» la subsol. Aveau de toate, chiar şi mobilă - pat, şifonier - făceau grătare, oamenii se simţeau bine, ca la ei acasă", spune directoarea Şcolii 7 "Constantin Brâncoveanu", Monalissa Nica.

Evacuaţi cu mascaţii

Abia după ce conducerea şcolii a sunat la 112, cei de la Primărie au trimis pe cineva să construiască un gard din tablă pentru siguranţa elevilor. Din momentul în care s-a pricopsit cu acest campus şcolar, Şcolii 7 i s-a tăiat şi "macaroana" investiţiilor. "Toate înaintările noastre către primărie privind ignifugarea şarpantei şi schimbarea tâmplăriei au primit aviz negativ. Ni s-a spus mereu că noi suntem cuprinşi în planul de construcţie a Campusului Cuza", spune Mircea Enacopol, învăţător la Şcoala "Constantin Brâncoveanu".

În proiectul viitorului Campus "Cuza" figurează şi o modernă sală de sport. Aşa cum era de aşteptat, şi aici lucrările s-au oprit. "Cei 385 de copii sunt obligaţi ca în pauze să stea în incinta şcolii şi să facă educaţia fizică într-o sala de clasă transformată provizoriu în sala de sport", mai spune Monalissa Nica. Lucrările la viitorul Campus Cuza au "înghiţit" până acum 1,4 milioane de lei, în condiţiile în care întregul proiect se ridică la aopt milioane de euro. În 2008, în afară de proiect, nu s-a făcut mare lucru. S-a lucrat doar la fundaţia corpului B, cel care ar urma să găzduiască 11 săli de clasă şi laboratoare. Acest corp va fi unit printr-un tronson de corpul A al campusului, actuala Şcoală 7. În afară de acestea, ar trebui să se mai construiască alte trei corpuri care ar urma să găzduiască o cantină, centrul de documentare şi informare, o sală de sport şi o centrală termică.

În noile condiţii, este greu de crezut că mai devreme de vara lui 2012 campusul va fi gata. Până atunci, cei peste 800 elevi de la Cuza continuă să înveţe într-o clădire retrocedată şi, pe de-asupra, cu risc seismic ridicat.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Campusul_-Cuza-invadat_de_boschetari_0_229777176.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Campusul din Tecuci va costa peste 21 milioane de lei

Lucrările începute în urmă cu doi ani pentru un campus şcolar în municipiul Tecuci au început să prindă contur. Campusul va fi în locul fostei unităţi militare de pe strada Gheorghe Petraşcu, iar banii vin de la Ministerul Educaţiei, fiind vorba despre o sumă de 21.144.867 lei. Şcoala propriu-zisă va avea 24 de clase, fiind o clădire cu două etaje şi subsol pentru adăpostul de protecţie civilă. Astfel, corpul A cuprinde 16 clase, 3 laboratoare, cabinete şi spaţii anexe pentru conducerea şcolii. Corpul B va cuprinde 8 clase, bibliotecă cu sală de lectură, un laborator şi două cabinete. În sprijinul elevilor ce fac naveta s-a luat în considerare construirea unui cămin-internat cu 300 locuri, clădirea fiind cu trei nivele. Amplasarea camerelor s-a realizat pe dublu tract, prevăzându-se două case de scară, iar dormitoarele vor fi cu patru paturi fără suprapunere, fiecare cameră fiind prevăzută cu grupuri sanitare, toalete şi dulapuri. Astfel, vor fi 75 de camere cu câte patru paturi, la fiecare nivel fiind şi câte o cameră de studiu, iar la parter a fost gândită o cameră pentru persoane cu dizabilităţi. Cantina şi clubul vor funcţiona într-o altă cladire cu etaj, accesul în clădire se realizează printr-un hol amplu unde debuşează şi scara principală de acces la etajul unde este situată o parte din sala de servire a mesei şi clubul. Cantina este deservită de o bucătărie de cca.185 mp, iar depozitele pentru alimentele nepreparate, depozitele frigorifice sunt amplasate la subsol. Clubul s-a conceput ca o sală ce poate funcţiona pentru activităţi colective, dar se poate şi zonifica pentru activităţi de grupuri de elevi. Terasa amplă va fi utilizată când timpul este favorabil chiar şi pentru întruniri, ea având o suprafaţă parţial acoperită. Utilizatorii vor avea 300 de locuri la cantină şi 300 de locuri la club. "Va fi o clădire cu un nivel, unde la parter se găsesc 7 garsoniere iar pe etaj 8, adică un total de 15 unităţi locative pentru profesori. Garsonierele sunt de acelaşi tip de 18 mp, iar bucătăria cu acces spre logie. S-au prevăzut logii la toate garsonierele pentru crearea unei ritmări a faţadei şi pentru o mai bună legătură cu mediul înconjurător. O altă clădire cu regim de înălţime parter va fi destinată atelierelor şcolare, funcţiunile solicitate sunt 4 ateliere, cu anexe, grupuri sanitare, funcţional s-au prevăzut vestiare pentru fiecare atelier. Accesul din exterior se face dintr-un hol central din care se accede în ateliere şi vestiare, fiecare având anexa propie cu depozit de materiale specific", a precizat consilierul pentru relaţii publice, Alina Istrate. Pentru petrecerea timpului liber şi nu numai, s-a conceput o clădire cu regim parter cu două corpuri adosate reprezentând sala de sport propriu-zisă şi zona de vestiare şi depozite cu înalţimea de 3,50m. În sală au fost prevăzute un număr de 300 locuri pe scaune pentru public acestea fiind aşezate în gradene. "O altă locaţie pentru desfăşurarea activităţilor sportive în aer liber, o bază sportivă, a fost prevăzută cu o amenajare a următoarelor terenuri de sport: teren minifotbal cu dimensiunile de 25 x 50 m acoperit cu gazon artificial,teren de baschet de 18x 36 m , teren de tenis de 22x 44 m şi teren de volei de 8x18 m. Aceste ultime trei terenuri vor fi executate cu infrastructură din beton şi acoperite cu mase pastice elastice. Nu vor lipsi centrala termică şi atelierul de întreţinere,împărţită în două compartimente, clădirea având regim de înălţime parter. Totodată va fi şi un punct de control, este o construcţie la parter ce are rol de adăpost permanent pentru pesonalul de pază al campusului " a încheiat consilierul Alina Istrate.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Tecuci&articol=6

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cui îi pasă de Colegiul „Cuza”?

De pe 13 septembrie 2010, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” ar fi trebuit să se mute într-un sediu nou, spaţios şi modern. Construcţia campusului „Cuza” a început în urmă cu 2 ani, într-un proiect finanţat generos de Ministerul Educaţiei. Dar, deja o obişnuinţă când vine vorba despre proiectele pe termen lung, construcţia nu e nici pe un sfert terminată, iar cei 800 de elevi stau cu chirie în imobilul retrocedat Fundaţiei evreieşti „Caritatea”. Reprezentanţii şcolii şi ai primăriei nu pot oferi garanţii că lucrările la campus se vor finaliza curând, nici că actualul contract de închiriere poate fi prelungit la nesfârşit şi nici că vor găsi spaţii adecvate pentru clasele şi cancelaria de la „Cuza”.

Contractul de chirie expiră în decembrie

Lunar, Primăria Galaţi plăteşte Fundaţiei „Caritatea” o chirie de aproximativ 6.000 de euro. Contractul de închiriere expiră chiar la mijlocul anului şcolar, pe 31 decembrie 2010. Deşi recent nu au purtat discuţii cu Fundaţia „Caritatea”, nici autorităţile locale şi nici reprezentanţii şcolii nu îşi fac probleme că elevii vor fi daţi afară în timpul iernii. „Până acum, am prelungit de două ori contractul de închiriere şi, din ultimele discuţii, de la începutul verii, înţeleg că în acest an şcolar rămânem în acelaşi sediu. Din toamna viitoare e posibil să ne mutăm în alt loc, dar la fel de probabil ar fi să rămânem pe loc. În niciun caz nu ne pierdem personalitatea juridică”, ne-a spus directorul colegiului, Cristian Gabriel Enache, nemulţumit că instabilitatea privind sediul colegiului a provocat panică şi printre părinţi.

În ciuda faptului că proiectul campusului nu a mai primit finanţare de doi ani, directorul speră într-o schimbare a norocului. Investiţia, care ar asigura spaţii de învăţământ pentru elevi şi de cazare pentru profesori, dar şi sală de sport şi cantină, a fost evaluată la 15 milioane de lei. Din aceştia, ministerul a alocat în jur de 2 milioane de lei. Constructorul complexului „Cuza” a făcut chiar lucrări în avans, în speranţa că banii vor veni pe bandă rulantă. Nu s-a întâmplat aşa, ministerul fiind dator şi la ora actuală pentru lucrările executate în avans. „Anul acesta, pe investiţii, se va aloca în jur de două milioane de lei, însă doar pentru terminarea sau achitarea unor lucrări din judeţul Galaţi aflate în stadiu avansat”, ne-a precizat inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă, lăsând să înţeleagă că datoria către constructorul campusului „Cuza” nu poate fi achitată nici în perioada care a mai rămas din 2010.

Proiectul Campusul „Cuza” a adus, până acum, numai bătăi de cap. Pe de o parte, pentru că noul sediu nu e gata, Primăria cheltuieşte în continuare bani de chirie. Pe de altă parte, pentru că există un proiect de sediu nou, pentru care a alocat deja bani, nici ministerul nu poate da gir cumpărării imobilului unde stau elevii chiriaşi. „În acest caz, doar primăria ar putea să aloce bani pentru achiziţionarea clădirii. Ar costa mai puţin decât continuarea lucrărilor la campus”, este de părere inspectorul şcolar general.

Telefonic, un consilier al Fundaţiei „Caritatea” a liniştit apele, declarând că, deocamdată, nu se pune problema ca actualul contract de închiriere să nu fie prelungit. De asemenea, nici nu se pune stringent problema vânzării sediului unde învaţă momentan elevii, a mai precizat reprezentantul fundaţiei.

Totuşi, în condiţiile în care bugetele locale strâng cureaua, iar noul campus este departe de a se finaliza, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi s-a gândit la eventuale soluţii pentru mutarea colectivului. Soluţiile nu sunt însă viabile. S-a vehiculat că elevii de la „Cuza” ar putea învăţa la Colegiul Tehnic „Traian”, directorul Gabriel Enache excluzând această alternativă, pentru că „Traian” e departe de zona centrală, iar şcoala şi-ar pierde elevii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a propus, în vară, alte două sedii. Şcoala nr. 7 nu are însă nicio clasă liberă, iar fosta Şcoală nr. 8, din Ţiglina I, este plină ochi, fiind ocupată de o grădiniţă, de două şcoli particulare şi de… Ordinul gălăţean al asistenţilor medicali şi al moaşelor.

Deci, cui îi pasă cu adevărat de colectivul de elevi şi de profesori de la prestigiosul colegiu şi de soarta celei mai mari investiţii din învăţământul gălăţean, campusul „Cuza”?

http://www.viata-libera.ro/articol-Cui_ii_pasa_de_Colegiul_%E2%80%9ECuza%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Colegiul „Cuza” ar putea rămâne fără sediu

* Nicio autoritate nu vrea să dea bani pentru plata chiriei * Primăria nu are bani pentru plata chiriei, iar Inspectoratul Şcolar susţine că nici ministerul nu o poate achita * Fundaţia „Caritatea", proprietarul imobilului, a cerut majorarea chiriei

În plină săptămână dedicată Colegiul Naţional „Alexandru I. Cuza" din Galaţi, primarul Dumitru Nicolae a făcut o declaraţie şocantă atunci când a fost întrebat dacă va prelungi contractul de închiriere cu proprietarul de drept al sediului instituţiei de învăţământ, respectiv Fundaţia „Caritatea".

„Nu ştiu ce să vă spun. Nu am bani. Să se ducă Toader (n.r. - Mircea Toader - preşedintele PDL Galaţi) la premier şi să ceară bani şi să cumpere clădirea. Nu e treaba mea. Inspectoratul (n.r. - Şcolar) să găsească soluţii", a tunat primarul.

Supărarea primarului vine, cel mai probabil, de la faptul că Fundaţia „Caritatea" ar fi cerut o majorare a chiriei prin noul contract pe care ar urma să-l semneze cu municipalitatea.

Deşi conducerea fundaţiei nu putut fi contactată, ea fiind într-o delegaţie în străinătate pentru mai multe zile, am aflat din surse sigure că solicitarea de majorare a fost de 10%. Altfel spus, la chiria lunară de aproape 25.000 de lei, municipalitatea ar trebui să mai adauge 2.500 de lei. De aici şi până la ieşirea total necontrolată a primarului este însă cale lungă.

„Îi recomandăm primarului să ţină cont că suntem o şcoală de prestigiu a oraşului, poate chiar cea mai veche instituţie de învăţământ liceală, înfiinţată în 1864. Avem elevi buni şi foarte buni şi pentru asta îi cerem primarului şi autorităţilor şcolare să se gândească la viitorul lor şi al acestei şcoli şi să ne ajute să găsim o soluţie bună pentru toată lumea", ne-a declarat directorul Colegiului „Cuza", Gabriel Enache.

Inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă s-a arătat şi el surprins de declaraţiile edilului. „Îi reamintesc domnului primar că Ministerul Educaţiei nu finanţează plata chiriilor şi nici achiziţia de imobile vechi. Este adevărat, va trebui să facem mai mult pentru a relua lucrările la campusul de la Şcoala 7, dar până atunci trebuie să găsim o soluţie bună pentru situaţia în care proprietarul găseşte o variantă mai bună, fie de vânzare a imobilului, fie de închiriere a lui", spune Doruleţ Resmeriţă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Colegiul-Cuza-Galati-deoarece-autoritate_0_416358471.html

Link to comment
Share on other sites

Gazda Colegiului „Cuza” vrea chiria în euro

Reprezentanţii Fundaţiei „Caritatea”, proprietarul clădirii unde învaţă elevii Colegiului Naţional „Al.I. Cuza”, intenţionează să solicite Primăriei Galaţi chiria în euro şi nu în lei, cum este acum.

Contractul de închiriere cu fundaţia a expirat de o lună, pe 31 decembrie 2011, dar nici acum nu s-a început procedura de prelungire a acestuia. „Nu este vorba despre mărirea chiriei (cu 10 la sută), ci intenţionăm să-i propunem Primăriei transformarea sumei respective în euro, plătiţi la cursul zilei”, ne-a precizat Lucian Cristea, consilier în cadrul Fundaţiei „Caritatea”.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, spune că instituţia pe care o reprezintă nu a început demersurile pentru prelungirea contractului, abia săptămâna trecută primind solicitarea oficială de la conducerea şcolii referitoare la expirarea perioadei de închiriere. „Nici nu am fost înştiinţaţi de fundaţie de o eventuală schimbare a cuantumului chiriei”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Primăria Galaţi plăteşte lunar aproximativ 24.000 de lei (240 de milioane lei vechi) pentru ca elevii de la „Cuza” să înveţe în imobilul de pe Str. Aleea Şcolii. Plata în euro la cursul zilei aduce, însă, implicit, o mărire a chiriei, diferenţă pentru care Primăria va încerca să găsească o soluţie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul chiriei pentru Maternitatea „Buna Vestire”, am aflat de la Departamentul Economic al Primăriei Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gazda_Colegiului_%E2%80%9ECuza%E2%80%9D_vrea_chiria_in_euro_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primăria Galaţi va prelungi contractul de chirie pentru Colegiul „Cuza”

Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” nu mai este în pericol de a rămâne fără sediu. După nenumărate negocieri cu proprietarul imobilului – Fundaţia Caritatea, Primăria a decis să prelungească contractul de închiriere. Proprietarii au cerut majorarea chiriei lunare cu 10%.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a comunicat că în cursul săptămânii viitoare se va semna contractul de chirie: „Cei de la Fundaţia Caritatea au trimis un document la liceu prin care solicită o majorarea a chiriei lunare de 10%. Zilele acestea ne vom întâlni cu proprietarii şi vom semna contractul”. La chiria lunară de aproape 25.000 de lei, municipalitatea ar trebui să mai adauge 2.500 de lei. Contractul a expirat pe 31 decembrie 2010.

Colegiu de 1,5 milioane euro

În cazul în care Primăria nu ar fi fost de acord să semneze pentru prelungirea contractului de chirie, Fundaţia "Caritatea" ar fi optat, cel mai probabil, pentru vânzarea imobilului. Din estimările făcute de specialiştii în domeniu, imobilul în care funcţionează acum Colegiul Cuza s-ar ridica la aproximativ 1,5 milioane de euro. Reprezentanţii Fundaţiei Caritatea nu au vrut să comenteze nimic în privinţa acestui preţ.

Clădirea în care funcţionează Colegiul "Cuza" a fost construită de Comunitatea evreilor din Galaţi în jurul anului 1900 şi a funcţionat în perioada interbelică cu titulatura de "Liceul Israelit".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primaria-Galati-contractul-Colegiul-Cuza_0_426557567.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Campusul Şcolar tecucean va fi dat în folosinţă... probabil în următoarele decenii

Cu doi ani înainte de apariţia crizei financiare, în anul 2007, Tecuciul a primit „undă verde” privind investiţia „Obiectiv de construire şi reabilitare imobil Campus Şcolar - Grup Şcolar Industrial Tecuci”, investiţie finanţată de Ministerul educaţiei şi Cercetării. Data începerii lucrărilor a fost 23.04.2008, cu termen de execuţie de 36 luni şi cu o valoare totală a contractului de 21.144.867,24 lei, din care 3.376.071,24 lei TVA.

Campusul Şcolar urma a fi constituit dintr-o şcoală cu 24 de clase, o clădire cu regim de înălţime P+2 şi subsol general, parţial pentru adăpostul de protecţie civilă. Un alt imobil component este căminul-internat cu 300 locuri, clădire P+3 , format din 75 de camere cu 4 paturi fiecare. O altă clădire, în regim D+P+1 nivele, cuprinde două funcţiuni distincte, cantina şi clubul, iar alăturarea lor permite o utilizare mai variată a spaţiilor componente. Un imobil aparte, în regim P+1, are destinaţia de garsoniere pentru cadre didactice, iar în imediata apropiere a acestora este proiectat a fi construite alte clădiri cu destinaţii diferite: ateliere şcolare, sală de sport, bază sportivă pentru desfăşurarea activităţilor în aer liber, centrală termică şi atelierele de întreţinere şi un punct control acces, acesta fiind un adăpost permanent pentru personalul de pază al campusului.

Cele 36 de luni prevăzute ca termen de execuţie a lucrărilor la impresionantul Campus Şcoalar aproape s-au scurs iar „datorită finanţării reduse, în prezent stadiul lucrărilor este de fundaţie cămin internat”, după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al administraţiei locale tecucene, Carmen Munteanu.

Nu este de mirare faptul că elevii tecuceni sunt dezamăgiţi de faptul că una dintre speranţe le-a fost spulberată, iar dezamăgire nu se simte doar pe feţele acestora. Dacă în trei ani s-a reuşit să se construiască în ritm „alert” fundaţia căminului, există posibilitatea ca în următoarele decenii Tecuciul să aibă mult râvnitul Campus Şcolar, dotat cu spaţii distincte pentru toată gama de activităţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/campusul-scolar-tecucean-va-fi-dat-in-folosinta...-probabil-in-urmatoarele-decenii-4790.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Campusul din Tecuci, un vis amăgitor

În luna martie anul curent era prevazuta finalizarea campusului preuniversitar întrucât în anul 2008 s-a decis înfiinţarea acestui obiectiv. Acesta trebuia să deservească şcolarizarea elevilor de la Grupul Şcolar Industrial, fiind pevazut cu 24 săli de clasă, cămin internat, săli de sport, garsoniere pentru profesori, etc.

Timpul s-a scurs repejor, pe cei 22.000 mp planificaţi construcţiei, regăsind doar nişte vagi schelete ce se pot asemui cu o fundaţie. Şi acest “început” a fost amplasat direct în stufărişul şi mocirla fostei unităţi militare.

Consilierul PNL, Petru Papuc, a dorit a şti în ce stadiu este lucrarea întrebând primarul: “Campusul preuniversitar se mai începe sau se mai termină?”. În replică edilul a specificat: “Este mult întârziat, speranţele sunt reduse, oricum sunt alte obiective mai importante”.

tecuci.eu

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Lucrările la Campusul Cuza din Galaţi au fost complet abandonate

Decuplat de la finanţare din luna aprilie 2009, campusul ar putea fi terminat abia în 2013. Până atunci, cei peste 800 de elevi ai Colegiului Cuza sunt nevoiţi să înveţe într-o clădire cu risc seismic ridicat.

La aproape doi ani de la sistarea lucrărilor la aşa-zisul Campus Cuza, care ar fi trebuit construit în curtea Şcolii 7 din Galaţi, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Ministerul Educaţiei nu are banii necesari pentru a duce la bun sfârşit acest mega-proiect de aproape 4 milioane de euro, iar conducerea Primăriei spune că este doar „spectatoare" la proiect! „Este un proiect al Guvernului României, noi nu putem să ne băgăm peste el. Noi am pus la dispoziţie doar spaţiul de la Şcoala 7", spune viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

La rândul lui, inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă spune că singura soluţie este un parteneriat între Ministerul Educaţiei şi Banca Modială sau Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care să acorde banii necesari finalizării lucrărilor. „Trebuie ca toţi banii să existe într-un cont, de unde constructorul să-şi ia atât cât îi trebuie. De alocări cu ţârâita nu vrem să mai auzim", spune Resmeriţă.

În aceste condiţii, este greu de crezut că mai devreme de vara lui 2013 campusul va fi gata. Până atunci, cei peste 800 elevi de la Cuza continuă să înveţe într-o clădire retrocedată şi, pe de-asupra, cu risc seismic ridicat.

"Spaţiul este insuficient, la noi se învaţă la foc continuu pentru că avem 32 de clase şi doar 18 săli. Ca să nu mai vorbim că multe dintre ele sunt bilingve şi sunt grupuri de elevi care au nevoie de săli diferite", spune directorul adjunct al Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza", Gabriel Enache. Proprietarul - Fundaţia "Caritatea" a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti de Rit Mozaic din România - nu a investit până acum niciun leu în clădire. În schimb, de 6-7 ani încoace încasează lunar o chirie de 30.000 de lei!

Istoricul lucrării

Lucrăările la ceea ce trebuia să fie cel mai mare campus din judeţ au început în 2007. Ministerul Educaţiei a alocat atunci peste două milioane de lei pentru lucrări, dar banii au fost returnaţi la bugetul de stat, deoarece nu au putut fi cheltuiţi la timp. La sfârşitul anului 2008, conducerea Inspectoratul Şcolar Galaţi a fost nevoită să redirecţioneze 300.000 din cele 500.000 de lei destinate lucrărilor la campus, către alte investiţii, iar în 2009 s-au cheltuit câteva zeci de mii de lei, dar numai până în luna aprilie. De atunci şi până în prezent nu s-a mai alocat niciun leu pentru lucrările la viitorul Campus Cuza. Până acum s-au cheltuit 1,4 milioane de lei pentru proiectare şi 1,3 milioane de lei în lucrări efective, în condiţiile în care tot proiectul se ridică la aproximativ 16 milioane de lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Milioane de euro „îngropate” în şcoli

* 1,1 milioane de lei aruncaţi într-o grădiniţă aflată în ruină la Lieşti şi una neterminată la Brăhăşeşti * 5.5 milioane de lei a costat reabilitarea şcolilor desfiinţate în 2009 * Aproape 6 milioane de lei putrezesc odată cu fundaţiile celor trei campusuri liceale din judeţ * Totalul e cu siguranţă mult mai mare *

Investiţiile în şcoli reprezintă un domeniu în care banii publici s-au cheltuit degeaba şi cu nemiliuta. Din 2008, clădiri ale unor unităţi de învăţământ zac în degradare, pentru că nu s-a mai alocat un leu pentru finalizarea lor. în acelaşi timp, începând cu 2009, anual, s-au închis zeci de şcoli şi grădiniţe, elevii fiind mutaţi la alte instituţii. Bineînţeles că pentru cele mai multe dintre acestea guvernul a alocat milioane de lei pentru renovare, consolidare şi utilităţi. Bani irosiţi în vânt. Nimeni nu are o statistică exactă a fondurilor de care efectiv ne putem cu toţii considera jefuiţi. Harta judeţului este plină de exemple în care sume foarte mari au fost risipite fără pic de minte, doar ca finanţare venită pentru clientela politică şi pentru primării în culoarea partidului de guvernământ. Nimeni nu s-a gândit la necesităţile reale, cum nimeni nu poate spune câte lucruri s-ar fi putut realiza dacă banii ar fi fost cheltuiţi cu chiverniseală. Putem însă bănui…

Totalul este mult mai mare

Cum pe nimeni nu a interesat o statistică a acestor bani aruncaţi în vânt, am încercat să reconstituim o parte din sumă pe baza materialelor publicate în ziarul nostru, din 2008 încoace, fără a avea pretenţia că avem un rezultat exact. Calculele noastre depăşesc astronomica sumă de 12 milioane (120 de miliarde de lei vechi, 3 milioane de euro). Şi, aşa cum am mai precizat, e departe de suma totală.

900.000 de lei pentru consolidarea unei ruine

Vă puteţi imagina că doar pentru consolidarea unei grădiniţe de la Lieşti care a rămas de trei ani o ruină, s-au cheltuit 900.000 de lei? Cu banii aceştia construiai la ţiplă două spaţii noi. în timp ce, Grădiniţa Nr. 2 Lieşti a rămas o ruină, copiii au fost mutaţi la Şcoala Nr. 2. Dacă această sumă imensă s-a cheltuit doar pe nişte stâlpi de susţinere şi refacerea zidăriei, vă daţi seama cât se va ridica în final nota de plată?!

Poate ar mai fi de adăugat că la licitaţie care a fost câştigată de societatea unui fost deputat PD din Tecuci, a fost făcută de fostul primar şi el PD, o educatoare consilier local la acelaşi partid şi un reprezentant al Finanţelor din Lieşti.

Tot nefinalizată şi supusă degradării a rămas şi Grădiniţa din Brăhăşeşti pentru care s-au alocat aproximativ 200.000 de lei. Cam 300.000 de lei s-au alocat şi la Grădiniţa Slobozia Conachi, care chiar dacă nu se degradează, pentru că este finalizată în proporţie de 85 la sută, nu-şi poate primi copiii care merg stau într-o clădire veche de 100 de ani, gata să se dărâme.

6 milioane zac în fundaţii

Anul 2008 a fost cel în care guvernul de atunci a anunţat cu pompă începerea construcţiei a trei campusuri în judeţul nostru: cel al Colegiului Naţional „Al. Cuza”, în curtea Şcolii Nr. 7, cel de la Grupul Şcolar din Tg. Bujor şi de la Grupul Şcolar Industrial Tecuci. Suma cheltuită deja pentru începerea lucrărilor ajunge la aproximativ 6 milioane de lei, bani din care în toate trei locurile abia dacă s-a început lucrul la fundaţie.

2.8 milioane de lei s-au cheltuit pentru campusul de la Tg. Bujor. Dar atelierele şi internatul sunt şi acum neterminate. Dacă la internat s-a mai pus un acoperiş şi s-a mai lucrat câte ceva, ca să nu îl strice ploile, fundaţia pentru ateliere va trebui probabil refăcută, pentru că toată apa ploilor din ultimii trei ani s-a adunat în solul de sub clădire.

La fel şi la Grupul Şcolar Industrial Tecuci, unde s-au cheltuit 1,7 milioane pentru fundaţia internatului care ar fi trebuit să cuprindă şi camere pentru profesori. în fundaţia campusului Colegiului „Cuza” s-au îngropat 1,4 milioane pe lucrări care se strică încet, dar sigur. Mai mult decât atât, bieţii elevi de la Şcoala Nr. 7 stau de ani de zile cu un peisaj lugubru şi cu o groapă cât toate zilele chiar la ei în curte, iar elevii de la „Cuza” stau deasupra capului cu sabia evacuării din vechea clădire (care aparţine Comunităţii Evreieşti).

S-a invocat de atâtea ori că aceste lucrări au fost sistate pe motiv de criză. Dar substratul e, bineînţeles, tot unul politic. Că bani s-au mai alocat în 2009, dar nu s-a dorit continuarea lucrărilor începute de guvernul PNL, de către cei de la PD-L, care au avut şi ei clienţii lor pe care să-i înfrupte din banii guvernamentali.

Nu are rost să mai discutăm despre cât vor ajunge să coste în final cele trei investiţii. Cum totul s-a deteriorat prin sistarea lucrărilor, probabil că stabilite iniţial la licitaţii se vor dubla.

Reabilitez şi desfiinţez

Bani de-aiurea s-au cheltuit şi pe toaletele care au costat aproape cât o şcoală nouă, făcute aiurea, în spatele curţii, pe care s-au cheltuit şi câte 300.000 de lei. Dar un inventar exact al acestora este greu de realizat.

Altă investiţie fără cap s-a făcut alocându-se milioane de lei pentru reabilitarea unor şcoli care apoi s-au desfiinţat, pe motiv că aveau elevi puţini. Numai în 2009 s-au desfiinţat 26 de astfel de şcoli, iar dintr-o situaţie prezentată la acea vreme reieşea că investiţiile proaspăt făcute în aceste unităţi se ridicau la 5,5 milioane de lei. La care s-au adăugat alte milioane în 2010 şi 2011, când seria desfiinţărilor de şcoli a continuat, chiar dacă mai moderat.

Un exemplu ar fi că în 2007 s-au cheltuit 900.000 de lei pentru două şcoli din comuna Bereşti Meria, doar pentru termopane, parchet şi centrală, ambele unităţi fiind desfiinţate în prezent. Una dintre şcoli, cea de la Aldeşti număra în 2008 doar 35 de copii.

Să mai vorbim de ceea ce s-ar fi putut face dacă banii ar fi fost cheltuiţi corect, în ordinea priorităţilor, având la baza finanţărilor criterii măcar numerice? Cu siguranţă că ar fi fost rezolvate foarte multe probleme şi cei mai mulţi dintre elevi ar învăţa astăzi în condiţii decente. Şi ne gândim la cei de la Şcoala din Gohor sau la cei de la Şcoala din Chiraftei care au vândut simbolic gogoşi şi alte obiecte pentru a impresiona autorităţile să investească în reabilitarea unităţii de învăţământ. E adevărat că în anul ce tocmai se încheie, alocaţiile pentru capitolul investiţii au fost mult mai sărace pe fondul crizei, dar când au fost bani s-a făcut jaf, banii au fost risipiţi fără jenă, la festin, desigur, participând toate partidele care s-au perindat la guvernare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Bani îngropaţi în ruinele campusurilor liceale

* Cele trei campusuri arată ca nişte grote şi nu se ştie când se vor aloca fonduri pentru reînceperea lucrărilor

În urmă cu cinci ani s-a început în judeţul Galaţi construirea a trei campusuri liceale, la standarde europene, cum visa guvernul PNL de atunci. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg: la guvernare a venit PD-L care a preferat să aloce fondurile în altă parte, în proiecte turistice menite să aducă fonduri numai bune de sifonat prin anumite ministere. Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu declara recent că în aceeaşi situaţie sunt în ţară 162 de astfel de campusuri începute şi neterminate, aflate în diferite stadii de execuţie. Ca urmare, fără sprijinul autorităţilor locale e puţin probabil că Guvernul va găsi pe timp de criză banii necesari să termine lucrările.

„Şcoala Nr. 7 se luptă să nu fie transformată în Colegiul Cuza”

Una dintre instituţiile care a avut intens de suferit de pe urma acestor şantiere căscate în curtea lor este Şcoala Nr. 7 din Galaţi. Aici s-a început, în 2007, construirea Campusului Liceal „Al. I. Cuza” - unde urmau să se mute elevii de la Colegiul Cuza, găzduiţi cu chirie în clădirea retrocedată Comunităţii Evreieşti.

„Campusul ar fi trebuit să aibă pe lângă corpul A - actuala Şcoala Nr. 7 - o sală de sport, un corp de clădire pentru laboratoare şi o cantină. Numai că lucrurile n-au mers aşa cum s-a planificat. Deşi proiectul a costat destul de mult s-a constatat că pe sub teren trec mai multe ţevi şi conducte şi trebuie refăcut. Apoi a stagnat finanţarea. Ca urmare a lucrărilor neterminate şi a intervenţiilor în forţă, au început să se surpe un zid al şcolii şi nu am mai putut folosi toaletele. Au fost cinci ani de chin. Copiii au fost nevoiţi să folosească mai bine de un an toalete ecologice, au stat sechestraţi în interiorul şcolii, pentru că era pericol să iasă în curte cu asemenea şantier, n-au făcut nicio oră de sport, în cinci ani, pentru că nu avem nici sală, nici teren. M-am zbătut şi am obţinut finanţarea ca şcoala să fie refăcută şi am reuşit acest lucru. Am promisiuni de la Primărie că se va finaliza şi sala de sport şi se va face aici o grădiniţă, pentru că sunt foarte puţine în zonă. Noi nu vrem să devenim campus liceal. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem asta. Suntem o şcoală veche, înfiinţată în 1881 şi vrem să rămânem în continuare Şcoala Nr. 7. Părinţii noştri şi elevii au suferit destul de pe urma construirii acestui campus. Nu suntem nici şcoală pe cale de dispariţie, cum s-a spus, avem 481 de elevi, anul acesta cu 70 mai mulţi decât anul trecut. Vrem să ne păstrăm demnitatea”, susţine directoarea Şcolii Nr. 7, Monalissa Nica.

„Campusul este necesar”

Iniţiatoarea campusului pentru „Cuza” - vicepreşedinta CJ Tania Bogdan, fostă directoare a colegiului, susţine că va face demersuri în continuare pentru finalizarea lucrărilor şi pentru obţinerea finanţărilor necesare: „A fost făcut un proiect, deci campusul se va face. Fie că sunt sau nu ţevi sub terenul respectiv. Acestea vor fi deviate. Problema Colegiului Cuza trebuie rezolvată şi este singura soluţie ca acesta să poată funcţiona normal”, spune vicepreşedinta CJ.

De aceeaşi părere s-a arătat şi inspectoarea generală Laura Marin: „Campusul este necesar. Avem un liceu care trebuie să se mute acolo. În plus, nu putem să schimbăm destinaţia lucrărilor, atâta vreme cât proiectul a fost făcut pentru un campus”, spune şefa învăţământului gălăţean.

Doar pentru fundaţia campusului s-au cheltuit 14 miliarde de lei vechi. Bani care în mare parte s-au pierdut, pentru că lucrările vor fi reluate, fiindcă s-au degradat. Costul întregului campus a fost estimat atunci la 160 de miliarde, sumă destul de mare. Greu de crezut că finanţarea se poate obţine peste noapte, mai ales că mai sunt în ţară peste 160 de astfel de obiective de terminat.

210 miliarde de lei vechi pentru Tecuci

Un alt campus s-a început şi la Tecuci, pe terenul unei foste unităţi militare, el fiind destinat elevilor de la Grupul Şcolar Industrial Tecuci. Amplul proiect cuprindea un corp de clădire cu 24 de clase, un imobil cu două etaje, cantină internat pentru elevi, 15 garsoniere pentru cadrele didactice venite din alte localităţi, patru ateliere, sală de sport şi patru terenuri (minifotbal, baschet, tenis, volei). Lucrările au fost estimate la 210 miliarde de lei vechi, din care s-au alocat doar 17 miliarde folosite pentru fundaţia corpului de şcoală.

Pe locul unde ar trebui să se ridice de acum un liceu la standarde europene se cască nişte găuri cu împletituri de fier.

Noua directoare a instituţiei, Lăcrămioara Botez, ne-a transmis prin secretara şcolii că nu are ce să ne comunice cu privire la lucrările campusului.

Fără internat la Tg. Bujor

La Tg. Bujor internatul a fost ridicat, dar lucrările au fost sistate în momentul în care firma a constatat că lucra fără să mai primească bani. Pentru o construcţie estimată la 92 de miliarde de lei vechi s-au alocat doar 28 de miliarde. Internatul neterminat stă la voia intemperiilor, iar elevii din comunele învecinate fac zilnic naveta pentru că nu au unde să fie găzduiţi. Ruina în care ar fi trebuit să fie acum internatul se degradează în aşteptarea fondurilor care nu mai vin.

Se mişcă ceva?

De la deputatul Victor Paul Dobre am aflat că se vor face demersuri ca aceste campusuri să fie terminate: „Nu pot să vă spun că banii vor fi alocaţi mâine. Dar e un proiect al PNL-ului, care va fi finalizat, cu siguranţă”, spune politicianul gălăţean.

Inspectoarea generală, la rândul ei, ne-a declarat că săptămâna aceasta i s-a solicitat de la MECTS o situaţie a campusurilor, stadiile lucrărilor şi cât de necesare sunt. „Avem nevoie de toate trei. La Galaţi, pentru a găsi o soluţie pentru Colegiul Cuza, la Tecuci şi Tg. Bujor pentru că sunt unităţile liceale care adună mai toţi elevii din zonele respective care au nevoie de internate şi care fac zilnic naveta”, spune Laura Marin.

Bănuim că toţi inspectorii şcolari din ţară au răspuns la fel pentru cele 162 de campusuri începute. Rămâne de văzut dacă se va aloca ceva şi unde. În timp ce politicienii din toate guvernele alocă puţinele fonduri aiurea şi pe clientelă politică, elevii au de suferit, învaţă cu şantierele în curte, înghesuiţi în clădiri prea strâmte şi vechi sau fac naveta zeci de kilometri pentru a merge totuşi la liceu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Campusurile şcolare - ruinele unor investiţii blocate de patru ani!
Decuplate de la finanţare încă din luna aprilie 2009, campusurile de la Şcoala 7, de la Grupul Şcolar Industrial Tecuci şi de la Târgu Bujor sunt şi astăzi în paragină. Nimeni nu ştie când se vor relua finanţările, dar conducerea Inspectoratului Şcolar nu vrea cu niciun chip să dea altă destinaţie acestor spaţii.
La mai bine de patru ani de la sistarea lucrărilor la aşa-zisul Campus Cuza, care ar fi trebuit construit în curtea Şcolii 7 din Galaţi, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Inspectoratul Şcolar nu are banii necesari pentru a duce la bun sfârşit acest mega-proiect de aproape 4 milioane de euro. Şi Primăria ridică din umeri când vine vorba despre acest proiect pebtru că finanţarea nu ţine de ea! În tot acest timp, beneficiarul acestui proiect - Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” rămâne într-o clădire veche, revendicată şi câştigată, şi pentru care Primăria plăteşte o grămadă de bani drept chirie. ”Spaţiul este insuficient, la noi se învaţă la foc continuu pentru că avem 32 de clase şi doar 18 săli. Ca să nu mai vorbim că multe dintre ele sunt bilingve şi sunt grupuri de elevi care au nevoie de săli diferite”, spune directorul adjunct al Colegiului Naţional “Alexandru Ioan Cuza”, Gabriel Enache. Până la sistarea lucrărilor, Ministerul Educaţiei a investit în Campusul Cuza 1,4 milioane de lei pentru proiectare şi 1,3 milioane de lei în lucrări efective, în condiţiile în care tot proiectul se ridică la aproximativ 16 milioane de lei. La Tecuci, Campusul de aproape cinci milioane de euro zace şi el în paragină. Dacă la Şcoala 7 din Galaţi lucrările au ajuns până la primul nivel, la Tecuci totul se rezuma doar la fundaţie. Aici, a existat şi un mare scandal legat de situaţia unor materiale pe care constructorul - ICMRS Galaţi - le-ar fi depozitat în propriile magazii. Intrat în faliment, ICMR Galaţi ar introdus la masa credală şi aceste materiale în valoare de câteva sute de mii de lei, lucru care ar fi supărat conducerea Inspectoratului Şcolar. Campusul ar fi trebuit să aibă un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă cu teren şi sală de sport, sală de festivităţi, laboratoare, cabinete, parc auto şi apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti.
La Târgu Bujor, situaţia a fost şi mai încurcată. Constructorul - SC Unicom Galaţi - a lucrat „precum calul”, fără să intuiască faptul că nu va mai primi nimic în plus faţă de avansul de 1,8 milioane de lei (dintr-un total de aproape 10 milioane). Se ajunsese chiar la stadiul finisajelor într-un corp de cladire, dar când şi dat seama că a luat ţeapă, constructorul a părăsit şantierul. Din păcate, nimeni nu poate spune nimic în legătură cu reluarea finanţărilor la aceste trei şantiere în ruine. „Nu depinde de noi, aşteptăm ca de sus să se deblocheze finanţările. Oricum, nici nu vrem să auzim de ale destinaţii pentru aceste obiective, ar fi păcat să le transformăm în grădiniţe cu trei-patru săli şi să pierdem un întreg obiectiv”, ne-a declarat inspectorul şcolar general Laura Marin.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Campusul şcolar din Tecuci, un obiectiv lăsat în paragină

În anul 2008 s-a încheiat contractul de lucrări nr. 59433/06.03.2008 cu SC ICMRS Galați pentru construirea Campusului Școlar, contract în valoare de 17.768.796 lei, la care se adaugă TVA 3.376.071 lei. Sumele alocate de UAT Municipiul Tecuci către Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” pentru decontarea lucrărilor executate în perioada 2007-2009 au fost în valoare totală de 2.467.886 lei. Plăţile efectuate în perioada 2008-2009 de unitatea de învăţământ (beneficiarul lucrării), către constructor au fost în valoare de 1.716.588 lei.  În cadrul acestui obiectiv de investiţii erau prevăzute trei categorii de lucrări, respectiv cămin-internat, cantină-club, şcoala cu 24 de clase, de care trebuia să beneficieze Liceu Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci.

În cadrul contractului de lucrări cu constructorul s-au acordat avansuri în valoare totală de 791.601 lei, din care s-au justificat lucrări executate în valoare de 50.888 lei și materiale de construcțiii care au rămas în custodia constructorului în valoare de 790.357 lei (materiale în custodie și lucrări executate). În urma controlului făcut de Camera de Conturi a județului Galați, în luna decembrie 2013, diferența de 1.359 lei a rămas nejustificată până la data efectuării auditului.

În ceea ce privește materialele de construcții rămase în custodia constructorului, din valoarea inițială de 739.357 lei s-au pus în operă, conform situațiilor de lucrări din luna iulie 2009, materiale în valoare de 66.190 lei cu TVA, și conform situațiilor de lucrări din luna august 2008, materiale în valoare de 49.123 lei cu TVA. Valoarea materialelor decontate de entitate și rămase în custodia constructorului SC ICMRS Galați, la sfârșitul anului 2009, atunci când s-au și sistat lucrările de construcție la acest obiectiv, erau în sumă totală de 625.400 lei, fapt confirmat și de constructor prin extrasul de cont întocmit cu ocazia inventarierei anuale. Marfa aflată în custodia constructorului este confirmată și prin procesul verbal încheiat la 30.09.2009, precum și prin lista de inventariere întocmită la 08.12.2010.

Analizând situațiile de lucrări executate, Auditul a constatat situații de lucrări care nu aveau viza (ștampila) dirigintelui de șantier autorizat, aflat în relație contractuală cu entitatea. Aceste situații de lucrări (de plată) neconfirmate prin ștampila dirigintelui de șantier și decontate de entitate, au fost următoarele:

- situație de plată (de lucrări) pe luna martie 2009 la subobiectivul „cantina- club”, categoria de lucrări rezistență în valoare de 218.349 lei, reprezentând materiale de construcții, fără manoperă, utilaje sau transport. Aceste materiale de construcții nu au fost puse în operă, nu fac obiectul unei custodii și nici nu se regăsesc faptic pe șantierul obiectivului de investiții.( Pentru luna martie 2009 nu s-a întocmit de căte constructor borderoul situațiilor de plată, care să fie confirmat de beneficiar și de dirigintele de șantier)

- situație de plată ( de lucrări) pe luna decembrie 2009, la subobiectivul „cămin-internat”, categoria „lucrări de rezistență”, în valoare de 159.127 lei , reprezentând contravaloarea unor lucrări de turnat beton  (aici există borderou dar nu este vizat )

- situație de plată pe luna decembrie 2009 la subobiectivul „cămin-internat”, categoria lucrări „construcții arhitectură” în valoare de 315.788 lei, reprezentând tâmplărie PVC nepusă în operă până la data efectuării auditului, marfă rămasă în custodia subcontractantului

- situație de plată pe luna decembrie 2009 la subobiectiv„cămin-internat”, categoria„instalații sanitare interioare” și „instalații termice interioare”, în valoare totală de 78.172 lei, reprezentând instalații termice (calorifere) și obiecte sanitare nepuse în operă, rămase în custodia ordonatorului superior de credite,UAT Tecuci.

În anul 2012 Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci a fost notificat asupra deschiderii procedurii  insolvenței la SC ICMRS Galați. S-a înscris la masa credală cu o creanță de 468.030 lei, reprezentând contravaloarea materialelor de construcții plătite și aflate în custodie,  cu toate că valoarea materialelor decontate și aflate în custodia ICMRS aveau valoarea totală de 625.400 lei, fapt confirmat și de constructor prin extrasul de cont trimis cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului, extras de cont potrivit căruia Liceul tecucean figura în evidențele contabile ale ICMRS cu un sold creditor de 625.400 lei. În ceea ce privește garanția de bună execuție era stabilit că „Garanția de bună execuție a contractului reprezintă 10% din prețul contractului și se constituie prin rețineri succesive din plata cuvenită pentru fiecare factură a executantului”.

Astfel, comisia de inventariere a menționat : „La obiectivul de investiții Campus școlar s-au efectuat plăți pentru lucrare  în valoare de 1.716.588 lei , din care 231.722 lei la lucrări executate, 315.786 la marfă în custodie și 1.169.080 lei pentru lucrări neexecutate și materiale  neconfirmate faptic. A fost acordat avans la începerea lucrărilor, în 2008, care este nejustificat, în sumă de 1.359 lei. Entitatea s-a înscris la masa credală a constructorului ICMRS cu suma de 486.030 lei, față de valoarea lucrărilor neexecutate de 1.169.080 lei, rezultând o diferență de 701.050 lei. Entitatea nu a constituit garanția de bună execuție conform contractului de lucrări, înregistrându-se astfel garanție de bună execuție neconstituită în sumă de 96.273 lei. Nu s-a virat la Direcția regională în construcții sud-est comisionul datorat în sumă de 4.044 lei. Nu s-au înregistrat în evidența contabilă a a entității  valoarea cheltuielilor aferente investiției în curs de execuție, toată suma de 2.467.886 lei fiind înregistrată pe conturi de cheltuieli, afectând rezultatul exercițiilor financiare  ale anilor 2008 și 2009”.

Camera de Conturi a precizat că valorile însumate ale abaterilor la investiția „Campus Școlar”, care este rămas la stadiul de fundație, se ridică la 3.408.662 lei.

Persoanele cu atribuții în domeniul în care s-au constatat deficiențele sunt: fostul ordonator principal de credite, respectiv Eduard Finkelstain, fostul șef investiții, Nona Popovici, fostul director al Liceului Tehnologic „Elena Caragiani”, Lavinia Capmare, contabil șef Ioana Garofița.

Primarul Daniel Țuchel a precizat că va face sesizare la DNA pentru ca cei ce se fac vinovați să plătească.

tecuceanul.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Scandal interminabil la Şcoala Nr. 7: Protest al părinţilor împotriva campusului „Cuza”

* 330 de părinţi s-au dus cu jalba în proţap la Primărie pentru a solicita ca în curtea şcolii să nu se mai construiască un campus pentru Colegiul „Cuza”, ci o grădiniţă, aşa cum a promis primarul acum doi ani

Mare fierbere printre părinţii copiilor de la Şcoala nr. 7, care au strâns peste 330 de semnături într-o petiţie adresată primarului Marius Stan. Oamenii protestează împotriva campusului „Cuza”, care urmează să se construiască în curtea instituţiei unde învaţă fiii lor: „În octombrie 2012, când s-a făcut inaugurarea consolidării şcolii, primarul ne-a promis că se va face aici o grădiniţă şi o sală de sport. Din cauza acestui campus, copiii noştri au stat cu şantier în curte timp de cinci ani. Nu s-a mai acordat finanţare de la guvern pentru continuarea lui. Noroc că fosta directoare, Monalissa Nica, a reuşit să-i convingă pe cei de la Primărie să finalizeze măcar renovarea clădirii şcolii şi apoi l-a convins pe domnul Stan să continue finanţarea pentru a se face ceva şi cu ruinele din curte. Unde au fost cei de la Colegiul "Cuza" până acum? De ce nu s-au zbătut ei să obţină bani pentru continuarea campusului în decursul celor cinci ani cât noi am stat cu şantierul în curte? Noi nu mai vrem acest campus aici!”, ne spune supărat un părinte, care a dorit să nu i se facă publică identitatea.

Miză mare, cu directoare demisă

Spiritele sunt încinse la Şcoala Nr. 7 de mai multă vreme, iar situaţia pare destul de complicată. Interesele Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt mari pentru a se construi campusul "Cuza". În primul rând, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” funcţionează într-o clădire retrocedată Comunităţii Evreieşti, pentru care Primăria plăteşte o chirie destul de piperată. În al doilea rând, deşi li s-au propus celor de la „Cuza” alte locaţii, părinţii au refuzat să meargă acolo. Nu în ultimul rând, iniţiativa construirii acestui campus îi aparţine fostei directoare de la „Cuza”, fosta inspectoare generală Tania Iuliana Bogdan, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţului.
Prin urmare, miza a fost suficient de mare ca fosta directoare Monalissa Nica să fie demisă de conducerea ISJ, la începutul acestui an şcolar, pe motiv că „a obstrucţionat construirea campusului Cuza”, aşa cum a declarat Laura Marin, în septembrie, pentru "Viaţa liberă". Tot în 2013, ISJ a depus solicitare la Primărie pentru continuarea lucrărilor la campus, obţinând confirmarea că în 2014 vor veni şi banii care erau promişi încă din 2012, pentru continuarea lucrărilor la Şcoala Nr. 7.

Puţin istoric

Construirea campusului "Cuza" a fost decisă prin HG 404 din 2007, pe vremea când PNL se afla la guvernare. Lucrările au început în 2008 şi au fost sistate în 2009, când a venit PDL la guvernare, dar şi pe fondul crizei economice. Mai mult decât atât, după finalizarea proiectului şi începerea construirii corpului C de clădire, în care ar fi trebuit să fie cantina şi internatul, s-a constatat că studiile de fezabilitate fuseseră întocmite greşit şi că terenul era împânzit de ţevi. Deşi şantierul început şi neterminat din curtea Şcolii Nr. 7 le punea în pericol viaţa elevilor acestei unităţi, care erau sechestraţi în clase, fără a avea voie în curte, nimeni nu s-a mai obosit să finanţeze continuarea lucrărilor. Abia la sfârşitul lui 2011, fosta directoare convinge autorităţile locale să aloce fonduri măcar pentru renovarea corpului şcolii, care din cauza lucrărilor începute şi neterminate se deteriora pe zi ce trecea.
„Până când nu a mers fosta directoare la Primărie, ca să obţină fonduri pentru consolidare şi pentru continuarea lucrărilor, nici Colegiul "Cuza" şi nici ISJ n-au făcut nici un demers. Când s-au văzut cu promisiunea banilor alocaţi, brusc şi-au adus aminte de campus”, spune alt părinte.

De ce sunt nemulţumiţi părinţii de la Şcoala Nr. 7

Încă de la sfârşitul lui februarie, părinţii de la Şcoala nr. 7 au început să se agite. S-au întrunit în diferite şedinţe, au semnat petiţii, s-au întâlnit cu inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai, cu un reprezentant al Primăriei, dar n-au ajuns la niciun rezultat.
Preşedintele comitetului de părinţi V. G. ne-a rezumat pe scurt motivele pentru care nu vor să se construiască acest campus: „Nu vrem ca fiii noştri să înveţe alături de elevi de liceu care fumează şi nu merg la ore. Dacă la vremea când era proiectat campusul, cele două unităţi de învăţământ aveau împreună 1.300 de elevi, acum sunt 1.450 şi nu ar mai încăpea în săli. Şcoala Nr. 7 este prima care a deschis programul de şcoală după şcoală în Galaţi. Funcţionează de ani de zile, are toate avizele ISJ, părinţii vin şi-şi înscriu copilul aici tocmai din acest motiv. Dacă s-ar învăţa în două schimburi, nu s-ar mai putea desfăşura programul after-school. Nu mai vrem şantier în curtea copiilor noştri, pentru un campus care nu ştim dacă se va putea construi. Ne-am săturat. După cum ştie şi Primăria, studiul de fezabilitate a fost făcut greşit. Sub corpul C, în care trebuia să fie cantina şi internatul, s-au descoperit conducte care nu vor putea fi mutate. Deci această clădire nu se poate construi. Ar trebui să rămână cum a spus domnul primar Marius Stan iniţial. Să se construiască o grădiniţă în locul corpului B, pentru că zona are foarte mare nevoie de aşa ceva, şi o sală de sport. Locul nu este propice construirii unui campus. Colegiul Cuza ar putea fi mutat fie la Şcoala Nr. 8, în care nu se învaţă, fie în clădirile unor licee care nu mai au elevi, gen Marină sau Metalurgic, care au bază materială şi spaţiu pentru campus, iar elevii de aici să fie comasaţi la alte licee”, ne scrie V. G.

Plângeri la DNA

Acesta mai spune că părinţii sunt hotărâţi să depună chiar şi plângeri la DNA, pentru că au de suferit din cauza unui studiu de fezabilitate făcut greşit: „Vom înainta o plângere la DNA pentru a face cercetări asupra modului cum s-a făcut studiul de fezabilitate. Din informaţiile pe care le-am obţinut în mod neoficial, se pare că a fost făcut la comandă politică, cu pumnul în gură şi, astfel, cineva trebuie să răspundă penal pentru acest aspect”.

„Noi doar dăm banii, nu decidem ce se construieşte acolo”

Am discutat şi noi cu reprezentantul Primăriei, consilierul pe probleme de învăţământ al primarului - profesorul Florin Cernat. Acesta nu a negat faptul că elevii de la „Cuza” ar putea primi un alt sediu, însă nu a precizat unde. „Nu este treaba Primăriei să decidă ce se construieşte la Şcoala nr. 7. Noi doar alocăm fonduri. Primăria susţine construirea campusului la solicitarea ISJ şi credem că Inspectoratul ştie cel mai bine ce trebuie construit acolo. Noi nu am fi împotrivă nici să construim o grădiniţă acolo, pentru că zona chiar duce lipsă de aşa ceva. Alte soluţii pentru „Cuza” există. Alte soluţii acceptate de „Cuza” nu există”, spune Florin Cernat.
Tot de la Florin Cernat am aflat că Primăria cheltuieşte lunar pe chiria de la „Cuza” suma de 7.200 de euro. La un simplu calcul, Primăria alocă anual aproape 400.000 de lei doar ca elevii să fie găzduiţi în clădirea Comunităţii Evreieşti. Suma e chiar mai mare decât cea pe care a alocat-o Primăria anul acesta pentru continuarea lucrărilor. Deşi celor de la „Cuza” şi celor de la ISJ li s-a cerut să găsească o soluţie pentru a nu se mai plăti o sumă aşa de mare pe chirie, aceştia au insistat să nu fie mutaţi din local şi să se mai încheie un contract de închiriere pe încă un an.

Ce spune Inspectoratul Şcolar Judeţean

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că e necesară construirea campusului „Cuza” conform proiectului: „Cei de la Şcoala Nr. 7 uită că banii obţinuţi pentru lucrări au fost în baza proiectului campusului. De ce n-au fost supăraţi atunci? Considerăm că, dacă s-ar construi acolo tot ceea ce există în proiect, şi elevilor de la Şcoala Nr. 7 le-ar fi mai bine. Ar avea sală de sport, cantină şi internat pentru after-school”, spune inspectoarea generală Laura Marin.
Întrebată dacă ar decide să-i mute pe elevii de la „Cuza” provizoriu în altă clădire, pentru ca banii de chirie să se ducă tot pentru construirea campusului, Laura Marin a spus că nu ar fi de acord părinţii. „Şcoala nr. 8 nu mai are spaţii propice învăţământului, iar ca să-i muţi pe elevi la alte licee mai îndepărtate înseamnă un risc în scăderea populaţiei şcolare de la această instituţie. Părinţii îşi vor muta copiii în altă parte, dacă îi vom distribui la licee aflate mai departe”, spune Laura Marin.

Dincolo de orgolii

Situaţia este destul de încurcată şi o discuţie care să-i pună faţă în faţă pe toţi cei implicaţi în această problemă e musai necesară. Un lucru e cert. Primăria trebuie să se decidă să aloce cât mai repede posibil cele 8 milioane de lei necesare terminării lucrării campusului.
În cazul în care nu dispune de banii respectivi, ar trebui să rămână la proiectul cu grădiniţa şi sala de sport. Alocarea fondurilor cu ţârâita pentru construirea campusului „Cuza” ar aduce două mari neajunsuri. Primul ar fi că elevii de la Şcoala Nr. 7 vor învăţa măcar cinci ani de acum încolo în condiţii de şantier. Al doilea îl constituie faptul că pe chiria de la „Cuza” se vor cheltui în continuare bani foarte mulţi în mod nejustificat, sume care ar putea fi canalizate pentru terminarea construcţiilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

In Tiglina 1, intre Closca si Saturn, langa blocurile turn si aproape la doi pasi de Gamacris si Petrom exista o scoala maaaaare pustie, avea numarul 8.

Adica aproape pustie, are cateva clase de gradinita si un liceu fantoma particular cu pana-n 20 de elevi.

De ce naiba nu muta acolo Cuza?

Edited by gelu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.