Jump to content

Sunteţi afectaţi de criza economică?


Recommended Posts

Posted

Concedierile şi salariile îi stresează pe angajaţi

Aproape 40% dintre angajaţii români au declarat că firma pentru care lucrează a făcut disponibilizări din cauza crizei financiare, in timp ce 23% au spus ca stoparea angajarilor reprezinta principala problema pe piata muncii, potrivit unui studiu Myjob la care au participat peste 2.700 de angajati. Studiul mai arata ca peste 15% dintre respondenti au declarat ca firma la care lucreaza si-a luat masuri din timp pentru a nu fi afectati de criza, 12% au mentionat ca li s-au miscorat salariile, in timp ce 11% dintre acestia au raspuns ca organizatia in care lucreaza profita de criza. Cei mai afectati de disponibilizari au fost angajatii din Capitala, 43% dintre acestia afirmand acest lucru. Afectati de numarul de disponibilizari au fost si angajatii din Cluj-Napoca si Brasov. In Constanta si Iasi s-au aratat deranjati de stoparea recrutarii, 32, respectiv 28% dintre respondenti.

http://www.standard.ro/articol_78482/co ... ajati.html

Sunteţi afectaţi de criza economică? Vi s-a micşorat salariul? Sunteţi în pericol sa fiţi concediat?

Posted

Desigur ca sunt afectat in mod direct. De la masurile luate de guvern pana la lipsa banilor din aproape toate domeniile care determina oarecum si lipsa banilor din buzunarul propriu.

Posted

la inceput conducatorii nostri au zis ca noi nu vom fi afectati de criza si desi multi ziceau altfel, ei tineau de coarne si ziceau ca-i ciuta....majoritatea romanilor vor fi afectati intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin...eu personal...deocamdata...nu sunt afectata de criza...insa stau si ma gandesc oare Romania nu a fost si este intr-o permanenta criza? o criza in plus sau una in minus...eu zic ca romanul se va descurca cum s-a descurcat pana acum...

Posted

Eu nu muncesc. Insa pot zice ca nu am fost afectata de criza: alocatia nu s-a micsorat si mama toti atatia bani imi da cand ies in oras. :d

Posted

Tecuci

Criza lor, criza mea, crizele noastre…

Cu toată „criza” mondială, lucrurile nu arată mai tragic decât în alte colţuri ale ţării. Din contră. Tecuciul se prezintă cochet, mai bine îngrijit chiar decât Galaţiul (de, comunitate mai mică, gospodărire mai judicioasă), cu magazinele duduind de reduceri. Cu toate acestea, oamenii au motive să se plângă: „Plec din ţară, nu mai suport mizeria asta – dacă nu m-ar ajuta copiii, eu nu aş putea să supravieţuiesc din pensie”. Este doar una dintre părerile tecucenilor, greu încercaţi de creşterea preţurilor. Sondajul de opinie care urmează îi pune pe oameni faţă în faţă cu ideea de criză: există? Şi dacă da, cum o resimt ei?

„…dacă aşa este peste tot?!”

„Normal că simt criza!”, declară franc Paraschiva Diba şi explică: „Am o pensie de şase milioane şi trebuie să plătesc patru milioane la întreţinere. Soţul este mort, iar eu nu aş putea să trăiesc dacă nu m-ar ajuta copiii mei, care sunt plecaţi din ţară. De fapt, şi eu am să plec la fiica mea, în Israel, pentru că nu mai pot s-o duc aşa. Aştept puţin, până la vară, poate se iese din impasul acesta financiar şi pot să-mi vând apartamentul la un preţ normal. Acum… piaţa imobiliară are cel mai mult de suferit! Să ştiţi că afară lucrurile nu stau atât de rău ca aici, în România! O altă fetiţă de-a mea munceşte în Italia şi este foarte mulţumită, în continuare. A renunţat să fie profesoară la Tecuci şi acum face menajul în Italia. Dar ea spune că este mai bine”, încheie doamna Paraschiva, de 64 de ani.

Mai puţin expansiv, Costică, de 70 de ani, dă din umeri: „Este. Criză, mă refer. Ne descurcăm, cum ar putea fi altfel la Tecuci, dacă aşa este peste tot?!”. Corect, nu ne aşteptam să ne povestească nimeni că Tecuciul a devenit zonă liberă de impozite…

„Am înlocuit electrocasnicele”

„Păi, nu vedeţi că mănânc pâine?”, se amuză Vlad, de 50 de ani. V-o fi fost poftă de pâine, îi răspundem dubitativ. „Eh, poftă! Noi suntem amărâţi, ne plângem de criză! Dar lui Becali ce îi pasă că eu nu îmi permit decât pâine? Măcar să se facă culturile, să mai am ce mânca! Domnişoară, nasol tare o să fie când o da o secetă serioasă, ca în ’46, şi n-oi mai avea de unde să-mi iau neşte pâine…”. Omul râde amar şi pleacă ondulat, călare pe bicicletă.

Carmen, de 30 de ani, rămâne optimistă: „Încă nu au crescut preţurile la toate alimentele… Încă este bine. Mi-am cumpărat din decembrie toate electronicele şi electrocasnicele de care aveam nevoie, le-am înlocuit pe cele vechi şi acum nu mai avem, noi, familia, nevoie de nimic. Într-adevăr, s-a scumpit carnea şi asta mă îngrijorează. Suntem mai atenţi cu toate cheltuielile”.

„Dacă nu mă afectează la salariu…”

„Mai rău ne aşteptăm să fie. Mai bine – în nici un caz”, zice şi Florin, de 34 de ani. Preocupat, bărbatul îşi continuă drumul spre grădiniţa fiului său.

Elena Cimpoca, 30 de ani, rezuma ceea ce, de fapt, în subtext, ne-au zis toţi tecucenii: „Da, este criză. Şi ce dacă? O să rezistăm şi o să trecem şi de asta”. După o clipă de gândire, femeia subiectivează problema, spunând ca pentru sine: „Dacă nu mă afectează la salariu – şi nu mă afectează – eu sunt mulţumită”.

Om fi egoişti, om fi purtând ochelari de cal, dar adevărul este că tot balonul CRIZEI se simte la modul personal. Românii au oricum suficiente probleme cu sistemul de sănătate, cu băncile şi creditele, cu traficul, cu infrastructura ca să aibă de-abia acum impresia că au dat de CRIZĂ! Europa se poate alinta cât doreşte, noi suntem demult hârşiţi…

http://www.viata-libera.ro/articol-Criz ... %A6_2.html

  • 4 weeks later...
Posted

O treime dintre români simte efectele crizei

Peste 30% dintre români consideră că sunt afectaţi de criză, se precizează într-un studiu realizat de către Mednet Marketing Research Center şi Media XPRIMM. Realizat în perioada 28 ianuarie - 10 februarie pe un eşantion de 812 persoane adulte din Bucureşti şi 853 de persoane din oraşe cu mai mult de 100.000 de locuitori, studiul a arătat că cei mai afectaţi de criză sunt românii din provincie. Astfel, locuitorii din Brăila, Craiova, Constanţa, Ploieşti, Galaţi, Iaşi, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara şi Braşov susţin în proporţie de 35,3% că sunt afectaţi de criza financiară, spre deosebire de bucureşteni (27%). Dintre provinciali, cei mai afectaţi se consideră brăilenii. 57% dintre repondenţi nu se tem pentru slujbele lor. Pesimişti în acest sens sunt ploieştenii - 64,1% se tem pentru siguranţa la locul de muncă. Nici bucureştenii nu sunt mai optimişti. 41,4% dintre repondenţii din Capitală se tem că şi-ar putea pierde serviciul. Potrivit dailybusiness, 8 din 10 bucureşteni estimează că vor avea venituri mai mici, pe fondul crizei financiare. Astfel, mai mult de o treime (34,8%) apreciază că veniturile le vor fi afectate "in mare masura" din aceasta cauza, 27% estimeaza ca veniturile li se vor restrange "într-o oarecare măsură", iar 24,6% anticipează ca impactul asupra veniturilor va fi mic. Doar 12,6% dintre bucureştenii participanţi la scondaj cred că veniturile nu le vor fi afectate deloc.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... e-crizei-/

  • 3 months later...
Posted

Cat de dur loveste recesiunea in 2009. Topul pe judete

Totusi, trebuie remarcat ca judetele mari vor avea un declin mai lent, iar cele mici si medii vor consemna o contractie mai puternica a economiei. Astfel, in 2009, Produsul Intern Brut (PIB) va scadea cel mai putin in Ilfov si Constanta (ambele cu -2,7%). In schimb, scaderi uriase vor fi raportate in Vaslui (-7,4%), Vrancea (-7,1%) si Mehedinti (-6,6%). Pentru anul urmator, toate judetele vor avea un ritm de dezvoltare ce va gravita in jurul valorii de 0%. Clujul si Contanta vor creste cel mai mult, cu 0,5%, in timp ce Vaslui, Calarasi si Mehedinti vor inregistra cele mai pronuntate comprimari din toate judetele tarii (fiecare va scadea cu -0,8%). Practic, se mentine aceeasi tendinta: judetele mici si medii vor merge mai slab, iar cele mari vor avea rezultate mai bune.

Iar aceasta tendinta se extinde si la nivelul ratei somajului. Judetele mai mici si cele medii au o rata a somajului mai ridicata in acest an, spre deosebire de judetele mari, unde somajul se mentine la un procentaj mai scazut. Iar exemple in acest sens sunt Vaslui (cu o rata a somajului in 2009 de 12,5%), Galati (10,7%), Mehedinti (10,7%), Hunedoara (9,8%), Teleorman (9,5%), Alba (9%) etc. De asemenea, judetele mari au, preponderent, un nivel al somajului de aproximativ 5%: Bucuresti (2,3%), Ilfov (3,6%), Timis (4,5%), Arad (5%), Suceava (5,3%), Constanta (5,9%), Prahova (6,2%). Care ar putea fi explicatia acestei tendinte? Potrivit lui Ion Ghizdeanu, presedintele CNP, judetele mai mici vor avea un ritm de dezvoltare mai scazut si un somaj mai ridicat, din doua motive: productia industriala si agricultura au o pondere mai mare in raport cu alte tipuri de activitati. De exemplu, sunt judete care se bazeaza in special pe o singura fabrica, iar stoparea activitatii la aceasta fabrica aduce regres economic mai drastic si, implicit, somaj mai pronuntat. In judetele mai mari, economia se bazeaza pe mai multe tipuri de activitati, mai multe sectoare economice. Iar o scadere a unor domenii este partial contrabalansata de celelalte sectoare economice.

http://standard.money.ro/articol_101962 ... udete.html

2_d1a0546a5363ca87fcdc08854c8eb15b_thumb

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.