Jump to content

Şi-au deschis magazin cu produse româneşti


dcp100168

Recommended Posts

Şi-au deschis magazin cu produse româneşti

Două românce, Florinela Mariana Ariton (42 de ani) şi fiica ei, Ema Gavrilă (20 de ani), au deschis, lângă Roma, Italia, o afacere proprie. La magazinul “Mioriţa”, aflat în suburbia Frascati, se vând produse sută la sută româneşti. Pentru înfiinţarea magazinului, cele două întreprinzătoare au apelat la o societate italiană de creditare, care le-a acceptat planul de afaceri.

Atunci când, la începutul anilor 2000, fabrica VITIMAS din Tecuci, producător de maşini agricole, a dat faliment, Florinela Mariana Ariton nu s-a împăcat cu gândul că va trăi din ajutorul de şomaj şi a ales să plece la muncă în Italia. Fusese secretară-dactilografă la întreprinderea din Moldova, dar asta n-a contat prea mult, pentru că la Roma, în suburbia Frascati, n-a găsit de lucru decât ca menajeră la familii italiene cu dare de mână.

De la «Mioriţa» se pot cumpăra cârnaţi şi varză

Dar Florinela Ariton s-a adaptat repede modului de viaţă din capitala Italiei. Intenţiona să adune suficienţi bani încât să o poată lua la Roma, pe Ema Gavrilă, fiica sa de 20 de ani. A reuşit, după trei ani de muncă. Cu ajutorul slujbelor în menajul casnic, Florinela Ariton a reuşit să-i asigure fetei condiţii pentru continuarea studiilor.

În vara anului trecut, cele două românce s-au hotărât să iniţieze o afacere proprie. Au gândit şi au scris un plan simplu, pe care l-au prezentat, printr-un consilier financiar, unei societăţi italiene de creditare. În scurt timp, a venit vestea cea bună. Societatea a acceptat planul româncelor, considerându-l viabil, şi a acordat creditul necesar afacerii. În septembrie, la Frascati, a fost deschis magazinul “Mioriţa”, unul micuţ, în care se vând numai produse româneşti specifice: pastramă, cârnaţi de casă, varză murată, telemea.

Băuturile sunt şi ele româneşti, de la vin de Murfatlar până la bere autohtonă. La “Mioriţa” se vinde şi muzică românească: Paraziţii, 3rei Sud-Est, dar şi manele sau lăutărească. “Clienţii noştri sunt, în majoritate, români, care ştiu ce cumpără şi sunt obişnuiţi cu astfel de produse. Vin şi italieni, dar mai rar, din curiozitate. Merge binişor, însă este totuşi ceva incert. Suntem la început, dar reuşim să ne acoperim chiria magazinului, care e de 700 de euro pe lună, şi să scoatem şi ceva peste...”, spune tânăra, din spatele tejghelei.

Tot Ema Gavrilă dezvăluie că, de când se află în Italia, n-a observat resentimente ale italienilor faţă de români: “Ce resentimente? Noi muncim, nu vrem decât să ne integrăm, nu supărăm pe nimeni, nu ne supără nimeni. Chiar dimpotrivă...”.

http://www.libertatea.ro/?section=artic ... &id=228537

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.