Jump to content

Siderurgiştii cer măsuri pentru a evita disponibilizările


dcp100168

Recommended Posts

Siderurgiştii cer Guvernului să ia măsuri urgente pentru a evita disponibilizarea a 10% din angajaţi

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom cere o întâlnire urgentă cu reprezentanţii Guvernului pentru a găsi soluţii concrete privind comenzi de stat, precum şi alte măsuri protecţioniste, în condiţiile în care 10 la sută din angajaţii din domeniu urmează să fie disponibilizaţi. Din cei aproximativ 32.000 de angajaţi din ramura siderurgiei şi metalurgiei feroase, 10 la sută sunt în situaţia de a fi disponibilizaţi în perioada imediat următoare, iar celorlalţi le sunt afectate veniturile salariale şi siguranţa locurilor de muncă, se arată într-un comunicat de luni al federaţiei sindicale. "Amintim şi de miile de angajaţi aparţinând firmelor prestatoare de servicii din unităţile noastre, care şi-au pierdut sau urmează să-şi piarda locurile de muncă. În tot acest timp, depozitele de produse metalurgice sunt pline de produse din Turcia, Ucraina, care se comercializeză la preţuri de dumping", precizează sursa citată. Sindicaliştii susţin că şi situaţiei din metalurgie şi siderurgie trebuie să i se acorde o atenţie cel puţin la fel de mare ca şi branşei bugetarilor, întrucât salariile acestora din urmă sunt dependente în cea mai mare parte de activitatea salariaţilor din sectoarele de producţie primare care alimentează bugetul statului.

Consiliul de Coordonare al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS) Metarom a mandatat Biroul Executiv să iniţieze o întâlnire urgentă cu factorii guvernamentali pentru a putea găsi soluţii concrete pentru comenzi de stat, precum şi alte măsuri protecţioniste "care să ţină în viaţă această ramură fundamentală a economiei româneşti". Sursa citată precizează că investitorii ruşi de la TMK opresc combinatul de la Reşiţa şi preconizează să îşi alimenteze laminorul Altrom din Slatina cu materie primă din Rusia şi Ucraina. "Astăzi stau acasă la dispoziţia angajatorului aproape toţi angajaţii de la Reşita, primind deja 75 la sută. Ceilalţi salariaţi sunt disponibilizaţi şmechereşte, câte 29 de persoane lunar, pentru evitarea concedierilor colective, fenomen care le-ar afecta grav imaginea de cel mai mare producător de ţeavă din răsăritul Europei. În total, au fost disponibilizaţi în acest mod aproape 300 de salariaţi şi acţiunea continuă", potrivit FSS Metarom.

Totodată, reprezentanţii FSS Metarom susţin că sindicaliştii de la Mechel Târgovişte şi Câmpia Turzii se pregătesc de declanşarea grevei, respectiv a conflictului de muncă, ca o reacţie la "atitudinea intolerabilă a managerilor ruşi în ceea ce priveşte dialogul social".

Potrivit federaţiei sindicale, unităţile aparţinatoare concernului argentinian Tenaris de la Călăraşi şi Zalău au o acoperire cu producţie de circa 25 la sută în primul trimestru al acestui an. În lipsa acesteia, salariaţii sunt cuprinşi în programe de cursuri, alte activităţi conexe sau somaj tehnic, plătit cu 75 la sută din salariu. Societatea Laminorul Brăila a trimis 400 de salariaţi (peste 80 la sută) în şomaj tehnic, cu 75 la sută din salariu, până pe 15 februarie, de la Tubinox Bucureşti 120 de salariaţi stau acasa cu 80 la sută din salariu pentru că angajatorul nu poate recapitaliza producţia din cauza nerambursării TVA din 2007 şi 2008, la Altur Slatina sunt 132 de concediaţi, preconizându-se înca 150 dintre cei care au îndrăznit să-şi ceară drepturile legitime neacordate pentru munca suplimentară prestată în ultimul an, susţine sursa citată. Laminorul Focşani este pe punctul de a se închide definitiv, fiindcă, deşi are comenzi, nu-şi poate procura materia prima, fiind afectaţi 350 de angajaţi, fabricile de electrozi Electrocarbon Slatina şi Elsider Titu şi-au redus activitate aproape de zero pentru ca oţelăriile din ţară care înca mai lucrează îşi procură electrozii din afară. Din această cauza sunt afectate 700 de persoane, iar la Slatina 79 vor fi concediate în săptămâna următoare, se mai arată în comunicatul FSS Metarom. Reprezentanţii FSS Metarom mai arată că Atlas Galaţi, firma de servicii de transport pentru combinat, a concediat 300 de angajaţi, întreprinderea de construcţii montaj şi reparaţii siderurgice Galaţi, afectată de restrângerea activităţii combinatului, a concediat 270 de persoane, iar activitatea este oprită până la 15 aprilie. Totodată, potrivit acestora, în toate cele trei combinate de la Galaţi, Hunedoara şi Roman se disponibilizează salariaţi prin aşa-zisele "plecări voluntare cu momirea salariaţilor, menite să mascheze concedierile colective a mii de oameni, în timp ce celorlalţi nu le rămâne decât să muncescă pentru salarii îngheţate, sporuri suprimate, efectuându-şi concedii de odihnă anticipate sau şomaj tehnic plătit cu 75 la sută din salariu". De altfel, susţin sindicaliştii Metarom, în toate societăţile din Europa aparţinând Arcelor Mittal "situaţia este dramatică", iar sindicatele membre ale Comitetului European de Întreprindere propun mişcări ample de protest.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sindicalişti din metalurgie cer miniştrilor Economiei şi Finanţelor sprijinirea producţiei locale

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Cartel Alfa şi ai Federaţiei Sindicatelor din Siderurgie (FSS) Metarom s-a întâlnit, miercuri, cu miniştrii Economiei şi Finanţelor, cărora le-au cerut sprijinirea producţiei locale în detrimentul celei din import, transmite corespondentul MEDIAFAX. "S-a cerut Guvernului, măcar pe o perioadă scurtă, luarea de măsuri protecţioniste faţă de produsele metalurgice importate din diverse ţări, cum ar fi Ucraina, Turcia sau China. Să se folosească doar metal românesc în industria autohtonă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nelu Macovei, vicepreşedintele FSS Metarom din cadrul ArcelorMittal Galaţi, după întâlnirea cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, şi cu cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea. Potrivit acestuia, pe lângă măsurile de stimulare a consumului intern de produse finite, părţile au analizat şi ce măsuri pot fi luate pentru creşterea gradului de ocupare şi conservare a locului de muncă, fiind prezentată şi scrisoarea deschisă transmisă de către sindicate conducerii ArcelorMittal, în care se cere în primul rând păstrarea forţei de muncă existente cu scopul de a fi pregătită compania pentru recuperarea cererilor de oţel după depăşirea situaţiei de criză. "S-a discutat pe marginea tuturor punctelor, am prezentat mai multe documente şi a rămas ca reprezentanţii Guvernului să le studieze şi să ne reîntâlnim, pentru stabilirea unor soluţii. Cred că vom avea o reacţie pozitivă, ţinând cont de faptul că ministrul Pogea a fost director la combinatul siderurgic de la Hunedoara", a mai spus Macovei. Întâlnire de miercuri de la Ministerul Finanţelor a avut loc la solicitarea sindicaliştilor, care spun că au vrut să tragă un semnal de alarmă şi să prezinte principalele dificultăţi cu care se confruntă sectorul metalurgic românesc.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Siderurgiştii de la Galaţi vin marţi la Bucureşti

O delegatie a sindicalistilor din cadrul companiei ArcelorMittal se va intalni marti, la Bucuresti, cu vicepremierul Dan Nica si cu mai multi ministri. Siderurgistii sunt nemultumiti de modul in care se desfasoara procesul de postprivatizare in fostele combinate metalurgice, informeaza Agerpres. Presedintele Sindicatului Siderurgistul, de la ArcelorMittal Hunedoara, Petru Vaidos, referindu-se la situatia de la combinatul ArcelorMittal Hunedoara, ca administratia a incalcat prevederile din contractul colectiv de munca. El spune ca administratia a anuntat Sindicatul Siderurgistul despre concedierile colective de personal pe care le va face prin inscrierea voluntara pe liste a angajatilor si acordarea de sume compensatorii celor care pleaca.

Privatizarea bagă combinatele siderurgice în mormânt. Sindicaliştii cer ajutorul Guvernului

O delegaţie a sindicaliştilor din cadrul companiei ArcelorMittal se va întâlni astăzi la Bucureşti cu vicepremierul Dan Nica şi cu mai mulţi miniştri, siderurgiştii fiind nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară procesul de postprivatizare în fostele combinate metalurgice. Sindicaliştii sunt supăraţi că, o dată privatizate, combinatele merg numai în pierdere, iar salariaţii sunt concediaţi pe capete. „Lucrurile încep să se agite foarte tare şi ne aflăm în faţa unui exemplu de încă lcare crasă a legislaţiei. Vom cere miniştrilor din Executiv respectarea contractelor de privatizare, pentru că există diferenţe mari între hotărârile de guvern referitoare la restructurarea combinatelor siderurgice şi situaţia de fapt. Hotărârile adoptate de Guvern şi negociate cu Uniunea Europeană sunt încălcate flagrant la capitolele referitoare la numărul de personal, investiţii şi nivelul producţiei siderurgice,” a declarat ieri, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Siderurgistul, de la ArcelorMittal Hunedoara, Petru Vaidoş. Liderul sindical a susţinut, referindu-se la situaţia de la combinatul ArcelorMittal Hunedoara, că administraţia a încălcat prevederile din contractul colectiv de muncă atunci când nu a anunţat Sindicatul Siderurgistul despre concedierile colective de personal pe care le va face prin înscrierea voluntară pe liste a angajaţilor şi acordarea de sume compensatorii celor care pleacă.

Investiţiile promise bat pasul pe loc

Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi de faptul că „boşii” companiei ArcelorMittal nu au efectuat investiţiile necesare pentru rentabilizarea combinatului siderurgic de la Hunedoara, viabilizarea întreprinderii fiind făcută numai prin reduceri de personal şi închiderea unor capacităţi de producţie. „În condiţiile crizei economice actuale, lipsa investiţiilor va amplifica problemele cu care ne confruntăm. După privatizare s-au închis şase secţii de producţie din combinatul de la Hunedoara, dintre care patru secţii au fost oprite fără consultarea sindicatului”, a adăugat preşedintele Sindicatului Siderurgistul.

Numărul angajaţilor se reduce pe zi ce trece

La combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara mai lucrează aproximativ 1.200 de angajaţi. La jumătatea lunii decembrie 2008, administraţia a deschis listele de înscrieri pentru disponibilizările voluntare de personal, în cadrul unei acţiuni care se va încheia până la sfârşitul lunii martie 2009. Angajaţii care vor opta pentru concedierea voluntară au fost ademeniţi cu sume de bani consistente, botezate salarii compensatorii. La plecare, muncitorii care şi-au dat demisia de bună voie, vor primi pe lângă salariile compenasatorii şi plata salariului de bază pentru o perioadă de maximum 24 de luni, în funcţie de vechimea în muncă. Astfel, angajaţii care vor fi disponibilizaţ i şi au o vechime în muncă între 5 şi 30 de ani vor mai beneficia de o sumă compensatorie de 25.000 lei net, la plecarea din companie. Salariaţii cu până la 5 ani vechime vor primi 10.000 de lei, salarii compensatorii.

Guvernul reprezintă luminiţa de la capătul tunelului

Sindicaliştii din unităţ ile ArcelorMittal din România, sprijiniţi de liderii Cartel Alfa, se întâlnesc, azi, cu reprezentanţi ai Executivului, reiterând solicitarea de sprijin guvernamental în scopul relansării producţiei din metalurgie. „La întâlnirea de azi, de la ora 12.00, vor participa vicepremierul Dan Nica, ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, ministrul economiei, Adriean Videanu, şi preşedintele AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, n.r.), Mircea Ursache, din partea Guvernului, şi liderii sindicali ai Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom din unităţile ArcelorMittal din România şi lideri ai Cartel Alfa, din partea sindicatelor. Noi vom informa Guvernul cu privire la situaţia actuală din metalurgia românească şi îi vom cere să se implice în relansarea producţiei”, a declarat, ieri, prim-vicepre şedintele filialei FSSMetarom din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţ i, Adrian Adăscăliţei.

Liderii sindicali din metalurgie au avut o întâlnire similară cu reprezentanţii Guvernului pe 11 februarie, când au discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi cu ministrul Economiei, Adriean Videanu. Sindicaliştii le-au expus atunci celor doi miniştri problemele apă- rute în unităţile metalurgice din România din debutul crizei, când scăderea cererii de oţel a generat restrângerea activităţilor combinatelor, şi le-au cerut sprijin guvernamental pentru firme, astfel încât acestea să poată păstra muncitorii la lucru. Oficialii guvernamentali le-au răspuns atunci liderilor sindicali că Guvernul ar putea găsi unele soluţii de sprijinire a companiilor metalurgice, în schimbul unor garanţii, având în vedere că acestea au beneficiat de ajutoare de stat în trecut, atunci când au cumpărat unităţile din ţară.

„Domnii miniştri au spus că ar putea identifica soluţii să ajute patronatele, dar acestea să le ofere garanţii că au piaţă de desfacere. Statul român a sprijinit patronatele cu ajutoare în trecut, acum a venit rândul patronatelor să sprijine statul să menţină locurile de muncă”, a declarat, după întâlnirea din 11 februarie, prim-vicepre şedintele filialei FSSMetarom Galaţi, Gheorghe Bezman.

http://www.atac-online.ro/09-03-2009/Pr ... nului.html

Link to comment
Share on other sites

Metalurgistii cer sprijin de la stat pentru relansare

» Statul i-ar putea scuti pe cei in somaj tehnic de plata contributiilor la asigurari sociale » La Mittal Galati si Alro Slatina, mii de muncitori pleaca prin metoda disponibilizarii voluntare

Reprezentantii sindicatelor au cerut guvernantilor sa gaseasca o forma de a acorda ajutoare pentru industria metalurgica, ce se confrunta cu probleme grave ca urmare a scaderii accentuate a productiei. Pe langa disponibilizarile deocamdate voluntare, in desfasurare, la care se adauga concediile obligatorii si somajul tehnic, in metalurgie se prognozeaza pentru acest an o scadere a productiei cu o treime. "La Mittal Steel Galati, in anii precedenti se obtinea o productie de 4,5-4,7 milioane tone, iar pentru acest an se prognozeaza 1,2-1,6 milioane tone. In conditiile in care acum sunt 14.000 muncitori, ne intrebam ce se va intampla in conditiile reducerii cu o treime a productiei. Din ianuarie, au acceptat sa plece voluntar, in schimpul unor plati compensatorii, 400 de oameni si, din cate cunosc, se vor mai disponibiliza pana la 1.000, la sfarsitul lunii martie. Singura solutie in prezent, pentru evitarea unui dezastru, este acordarea unui sprijin de la stat", a declarat Mircea Scintei, presedintele Federatiei Metarom. Reprezentantii lucratorilor afirma ca in aceasta saptamana Guvernul ar urma sa dea o hotarare prin care ajutoarele de somaj sa fie scutite de plata contributiilor de asigurari sociale. "Doar cu sprijinul statului ne-am putea reveni. Inca nu stim sub ce forma poate interveni statul, dar daca ne uitam la alte tari din Uniunea Europeana, de exemplu Franta, vedem ca acolo statul acorda anumite facilitati pentru somajul tehnic. Este posibil ca si la noi sa se aplice scutirea de anumite contributii a celor care primesc somaj tehnic. Inca nu am vazut proiectul respectiv, dar poate ca si pentru angajator se vor aplica anumite facilitati", a mentionat Scintei. Cu probleme deosebite se confrunta si angajatii de la ArcelorMittal Roman, unde trei laminoare au fost inchise, fiind afectati 2.000 de oameni. Unii au fost trimisi in somaj tehnic, altii au fost obligati sa-si ia concedii de odihna. La ArcelorMittal Hunedoara, unde muncesc 1.200 de oameni, angajatorul a anuntat ca se va renunta la schimbul 3 la otelarie. Situatia este insa generalizata in toata industria metalurgica romaneasca, reducerea productiei fiind acompaniata de masuri de reducere a personalului prin disponibilizari voluntare, concedii de odihna obligatorii sau somaj tehnic. La Alro Slatina, de la o productie de 285.000 t anul trecut s-a ajuns la 65.000 t. "Peste 900 de angajati au plecat deja prin procedura de disponibilizare voluntara, urmand ca pana la 31 martie sa mai plece inca 400 de persoane", ne-a declarat Constantin Gagiu, presedintele sindicatului Alprom.

40.000 de metalurgisti se tem de criza

Reducerea accentuata a productiei in metalurgie, dar si campania de disponibilizari voluntare la care se adauga concediile obligatorii si somajul tehnic ii ingrijoreaza pe reprezentantii sindicatelor, care considera ca doar interventia statului mai poate salva industria de la dezastru. In conditiile in care, la ora actuala, in industria metalurgica lucreaza 40.000 de muncitori, iar patronatele au prognozat o scadere a productiei cu o treime, sindicalistii solicita guvernantilor sa gaseasca o forma de a acorda ajutoare pentru sustinerea productiei si a locurilor de munca.

http://www.romanialibera.ro/a148274/met ... nsare.html

Link to comment
Share on other sites

FSS Metarom: Guvernul va transmite partenerilor sociali, până în 18 martie, un plan pentru siderurgie

Executivul s-a angajat ca, până în 18 martie, să transmită partenerilor sociali un plan concret de măsuri pentru sprijinirea siderurgiei din România, sindicaliştii FSS Metarom ridicând problema concedierilor colective, marţi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului. Preşedintele Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor (FSS) "Metarom", Mircea Scântei, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii au cerut ministrului Economiei, Adriean Videanu, vicepremierului Dan Nica şi reprezentanţilor AVAS şi ai Ministerului Finanţelor, găsirea de soluţii pentru referitor la problema concedierilor colective din domeniul siderurgiei şi au cerut statului să gestioneze această situaţie. Mircea Scântei a spus că sindicaliştii au prezentat reprezentanţilor Guvernului o expertixă în domeniul siderurgiei în zece state ale Uniunii Europene în care ArcelorMittal activează şi în care se arată care au fost măsurile luate de guvernele statelor respective. "Există informaţii că sunt direcţionate comenzi din cadrul grupului ArcelorMittal, cu prioritate către Franţa, Germania şi Belgia, iar în Romania sunt transmise doar 18% din aceste comenzi", a declarat Scântei. Liderul sindical a precizat că întâlnirea din 18 martie este una preliminară, aceasta fiind urmată, în 23 martie, de o altă discuţie la care vor fi prezenţi reprezentanţi din ţările UE în domeniul siderurgiei. "Vom solicita să ni se transmită dacă a apărut o relaxare a domeniului siderurgiei în Europa din punct de vedere al ajutorului de stat, iar pe de altă parte, ne interesează planuri adiacente de viabilitate pe companiile din metalurgia românească în perioada de criză. Şase combinate din România au fost monitorizate de UE până pe 31 decembrie 2008. Cerem să se vină cu alte planuri de monitorizare ale UE, pe perioada de criză, pentru a nu exista o discriminare pe temă de naţionalitate", a mai spus Mircea Scântei.

În urmă cu o săptămână, FSS Metarom cerea desecretizarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a anexelor aferente pentru unităţile economice din metalurgie, pentru a se putea analiza în ce mod şi-au respectat investitorii obligaţiile. Sindicaliştii susţineau că "nu pot accepta sub nicio formă" previziunile patronatului referitoare la reducerea productiei de la Galati la o treime, minimizarea fabricii de ţevi laminate de la Roman sau la falimentarea combinatului de la Hunedoara. FSS Metarom îşi manifesta îngrijorarea "faţă de apatia şi lipsa de preocupare a autorităţilor de putere politică din România, vis-a-vis de situaţia economică care se agravează pe zi ce trece". FSS "Metarom" reuneşte peste 80% din salariaţii din industria metalurgică din România.

Sindicaliştii din metalurgie spun că Executivul le-a promis sprijin pentru relansarea producţiei

Reprezentanţii Guvernului le-au promis, marţi, sindicaliştilor din metalurgie, că vor încerca să relanseze acest sector, puternic afectat de criză, prin preluarea producţiei de către industria auto din ţară şi oţelul către proiectele de infrastructură, transmite corespondentul NewsIn. "Am discutat cu vicepremierul Dan Nica, ministrul economiei, Adriean Videanu, şi un alt reprezentant al aceluiaşi minister, preşedintele AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, n.r.), Mircea Ursache, şi un reprezentant al Ministerului Muncii. Ei s-au arătat interesaţi şi ne-au asigurat că vor întreprinde toate măsurile pentru a creşte consumul de oţel de la unităţile ArcelorMittal din România, în scopul păstrării locurilor de muncă. Ne vom axa pe industria constructoare de maşini, pentru tablă, şi pe proiecte de infrastructură, pentru oţel. Nu e normal, de exemplu, ca Dacia Piteşti să aducă tablă din Turcia", a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului, Nelu Radu, vicepreşedintele filialei din Galaţi a Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom, transmite corespondentul NewsIn. Organizaţia sindicală, sprijinită de Cartel Alfa, a iniţiat acest dialog cu Guvernul în scopul relansării producţiei interne de oţel, prăbuşită după scăderea dramatică a comenzilor.

Discuţii în amănunt cu privire modalităţile de sprijinire a industriei metalurgice din ţară vor avea loc săptămâna viitoare, între Guvern şi top-managementul ArcelorMittal din România. "Săptămâna viitoare, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii îi vor chema la discuţii pe reprezentanţii managementului ArcelorMittal din România, cărora le vor cere să prezinte planul de măsuri pentru această perioadă de criză, referitor atât la producţie, cât şi la investiţii şi la personal. La acea întâlnire, progamată miercuri, 18 martie, va participa şi un reprezentant al sindicatelor", a spus Nelu Radu. Potrivit aceleiaşi surse, o săptămână mai târziu, pe 23 martie, sindicaliştii din ramura metalurgică se vor întâlni cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, cărora le vor solicita să permită României să acorde ajutoare de stat companiilor de profil aflate în dificultate, după modelul implementat deja de statele membre din Europa Occidentală.

Din debutul crizei, în toamna lui 2008, cererea de oţel a scăzut, generând restrângerea activităţilor combinatelor. La Galaţi, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv producţia pe fondul scăderii comenzilor, a oprit temporar unele capacităţi de producţie, a eliminat subcontractorii şi a redus numărul de angajaţi. În ceea ce priveşte personalul, compania a deschis o schemă de plecări voluntare la sfârşitul anului trecut, când în combinat munceau 13.600 de oameni. Prin acest program au părăsit unitatea 1.100 de salariaţi numai în intervalul 1 ianuarie-1 martie 2009, iar plecările continuă. Patronatul speră să ajungă la 10.000 de salariaţi până în 2012. Tot până în 2012, în combinatul de la Galaţi se va derula un program structurat de reorganizare a activităţii, care vizează toate sectoarele - de la aprovizionare până la protecţia muncii şi a mediului - şi care are drept obiective reducerea pierderilor şi a costurilor, creşterea productivităţii şi atingerea nivelului de zero accidente de muncă. Prognozele pentru intervalul 2009-2012 indică o producţie anuală maximă de 3 milioane de tone de oţel, la Galaţi, au declarat, corespondentului NewsIn, surse apropiate managementului companiei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având 330.000 de angajaţi în peste 60 de ţări. În România, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

http://www.newsin.ro/arcelormittal-guve ... &hid=media

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Boc: Ajutoarele pentru Mittal vor fi acordate in functie de buget si de normele UE

O decizie privind acordarea de ajutoare de stat pentru combinatul Mittal din Galati va fi luata tinandu-se cont de limitele bugetare si de normele europene privind ajutorul de stat, a declarat premierul Emil Boc. "Avem un plan structural al Guvernului pentru a putea aborda aceasta politica a ajutoarelor de stat in conditiile legii interne si ale reglementarilor europene. In fiecare sedinta de Guvern avem o discutie despre un domeniu important al economiei - metalurgie, agricultura, constructii, turism, energie. In cadrul acestor discutii vom lua aceste decizii, tinand cont atat de limitele bugetare, cat si de reglementarile europene cu privire la ajutorul de stat", a declarat Boc, citat de Newsin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Membrii Federaţiei "Metarom" pichetează, luni, sediile ministerelor Economiei şi Finanţelor

Membrii Federaţiei "Metarom" pichetează, luni, sediile ministerelor Economiei şi Finanţelor, cerând păstrarea integrală a locurilor de muncă, implicarea statului român în problemele economico-sociale din metalurgie şi asigurarea comenzilor pentru garantarea unei activităţi productive normale. Sindicaliştii vor picheta sediile celor două ministere începând de la ora 11.00. Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor (FSS) "Metarom" solicită evitarea şomajului tehnic, creşterea "venitului real" din metalurgie, care este în prezent sub media pe economie, precum şi intervenţia autorităţilor statului pentru creşterea gradului de ocupare şi pentru reducerea şomajului, prin măsuri concrete şi relevante. "Neîncheierea unui Contract Colectiv de Muncă pe ramura metalurgie, care îi face pe salariaţi extrem de vulnerabili în faţa politicii discreţionare a patronatelor, salarizarea execrabilă, sunt alte motive care ne fac să ieşim în stradă. În contextul actual, pentru a evita un dezastru social şi economic în metalurgie, statul român trebuie să se implice. În ciuda apelurilor şi presiunilor noastre din decursul timpului, factorii guvernamentali nu au intervenit cu nimic pentru a obliga investitorii să-şi respecte angajamentele asumate", a declarat liderul sindical Mircea Scântei. Potrivit acestuia, dacă statul român nu va interveni la timp pentru reglarea mecanismelor, atât la nivel macroeconomic, cât şi în metalurgie, pericolul depresiunii economice devine iminent, "cu tot cortegiul său de consecinţe nefaste", cum sunt falimentele în lant, şomajul masiv, datoriile care nu mai pot fi achitate, inflaţia, sărăcia şi excluziuna socială.

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii au pichetat sediul Ministerului Finanţelor, urmând să discute cu ministrul Pogea

Zeci de membri ai Federaţiei "Metarom" au pichetat, luni, sediul Ministerului Finanţelor, protest în urma căruia ministrul Gheorghe Pogea i-a chemat la o întâlnire, sindicaliştii cerându-i acestuia să intervină în problemele actuale din siderurgie şi pentru păstrarea locurilor de muncă. Vicepreşedintele Federaţiei "Metarom", Marius Cornenco, a declarat că îi va solicita ministrului Pogea, la discuţia de luni, organizarea unor întâlniri ample tripartite, sindicate - patronate - Guvern, astfel încât să fie găsite soluţii pentru păstrarea integrală a locurilor de muncă, implicarea statului român în problemele economico-sociale din metalurgie şi asigurarea comenzilor pentru garantarea unei activităţi productive normale. "Patronatele multinaţionale închid în valuri fabrici, dau oamenii afară, noi nu putem accepta acest lucru şi cerem statului să intervină", a declarat Cornenco. Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor (FSS) "Metarom" solicită evitarea şomajului tehnic, creşterea "venitului real" din metalurgie, care este în prezent sub media pe economie, precum şi intervenţia autorităţilor statului pentru creşterea gradului de ocupare şi pentru reducerea şomajului, prin măsuri concrete şi relevante. "Neîncheierea unui Contract Colectiv de Muncă pe ramura metalurgie, care îi face pe salariaţi extrem de vulnerabili în faţa politicii discreţionare a patronatelor, salarizarea execrabilă sunt alte motive care ne fac să ieşim în stradă. În contextul actual, pentru a evita un dezastru social şi economic în metalurgie, statul român trebuie să se implice. În ciuda apelurilor şi presiunilor noastre din decursul timpului, factorii guvernamentali nu au intervenit cu nimic pentru a obliga investitorii să-şi respecte angajamentele asumate", declara liderul sindical Mircea Scântei. Potrivit acestuia, dacă statul român nu va interveni la timp pentru reglarea mecanismelor, atât la nivel macroeconomic, cât şi în metalurgie, pericolul depresiunii economice devine iminent, "cu tot cortegiul său de consecinţe nefaste", cum sunt falimentele în lant, şomajul masiv, datoriile care nu mai pot fi achitate, inflaţia, sărăcia şi excluziuna socială. Liderul sindical a adăugat că intenţia manifestată de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi de a închide definitiv cele trei baterii de cocsificare, din raţiuni tehnice şi economice, şi să importe cocsul de la o altă fabrică a grupului din Polonia va duce la închiderea întregului combinat de la Galaţi. Scântei a amintit că, în urmă cu două săptămâni, conducerea ArcelorMittal a promis, în faţa ministrului Economiei, Adriean Videanu, că nu va închide nicio unitate de producţie din România.

Link to comment
Share on other sites

MFP promite întâlniri tripartite pentru păstrarea locurilor de muncă în siderurgie

Reprezentanţii siderurgiştilor şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice au stabilit să aibă mai multe întâlniri tripartite la care să participe şi partea patronală, după sărbătorile pascale, pentru a găsi împreună soluţii pentru păstrarea locurilor de muncă în acest sector. Vicepreşedintele Federaţiei "Metarom", Marius Cornenco, a declarat că ministrul Gheorghe Pogea nu a mai venit la întâlnire, aşa cum anunţase iniţial. Astfel, discuţiile au avut loc cu preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză şi consilierii ministrului Pogea, cele două părţi stabilind să se întâlnească în formulă tripartită cât mai repede. "Nu mai credem în vorbe, noi ne continuăm protestele", a precizat Cornenco.

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii cer Guvernului să intervină pentru a opri închiderile de capacităţi la Galaţi şi Roman

Liderii sindicali din siderurgie au declarat, miercuri, la finalul mitingului organizat la Galaţi, că Guvernul deţine toate pârghiile pentru a determina compania ArcelorMittal să stopeze anunţatele închideri de capacităţi: Uzina CocsoChimică de la Galaţi şi laminorul de şase ţoli de la Roman. "Guvernul are toate pârghiile la mână în momentul de faţă. În primul rând, ei (guvernanţii, n.r.) sunt administratorii contractului de privatizare de la Sidex, ştiu foarte clar care sunt clauzele acolo, chiar dacă contractul este secretizat. De asemenea, ei sunt cei care ar trebui să facă toate presiunile asupra companiei ArcelorMittal pentru a determina stoparea oricăror închideri de capacităţi, care nici măcar nu sunt justificate, având în vedere profitul realizat anul trecut de combinatul gălăţean şi de companie, la nivel global", a susţinut, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştlor-Metarom, Mircea Scîntei.

Potrivit lui Scîntei, organizaţia sindicală a semnalat deja Guvernului situaţia de la Galaţi şi din întreaga siderurgie românească. O intervenţie oficală a Executivului în această problemă va fi solicitată foarte curând, de către toate sindicatele din acest sector. "Urmează să facem o declaraţie comună şi o listă de revendicări pentru Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, pentru Ministerul Economiei, pentru Guvern şi poate chiar pentru preşedintele Traian Băsescu. Chiar din motive electorale ar putea să desecretizeze contractul de privatizare sau să îi forţeze (pe patroni, n.r.) să întocmească un plan fezabil de reluare a investiţiilor şi a activităţii, care să fie valabil măcar doi ani, cât credem noi că o să dureze vârful de criză. Acest plan să fie semnat nu bipartit, ci tripartit, cu sindicatele, şi intenţionăm să solicităm şi garanţii materiale pentru asta, nu doar pe hârtie", a afirmat preşedintele sindicatului Solidaritatea din combinatul siderurgic gălăţean, Gheorghe Tiber.

Link to comment
Share on other sites

Proteste ale metalurgistilor, planuite pentru sfarsitul lunii

Sindicatele din metalurgie planuiesc, pentru finalul lunii, proteste la Bucuresti. “Calendarul va fi stabilit in sedinta Consiliului de saptamanii viitoare, iar mitingurile vor fi demarate cel mai probabil la sfarsitul lunii. Vom cere guvernantilor sa se implice in rezolvarea situatiei metalurgiei, care este grav afectata de criza. Astfel, vom propune ca investitiile in infrastructura si constructii sa se faca cu materii prime si produse romanesti”, ne-a declarat Adrian Adascalitei, presedintele Metarom Galati. “Vom face apel la Guvern, Presedintie si ministere pentru ca sa nu mai fi disponibilizari de personal si sa pastreze in functiune furnalele, otelariile”, a completat Ilinca Diaconu, prim-vicepresedintele Sindicatului “Solidaritatea” de la Arcelor Mittal Galati.

Sindicatele galatene asteapta din partea autoritatilor si modificarea Ordonantei 28/2009, astfel incat sa beneficieze de scutiri de la plata contributiilor sociale si angajatii trimisi in somaj tehnic, ai unitatilor care nu-si inchid total productia, cum este Arcelor Mittal.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... rilie.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Conducerea ArcelorMittal Galaţi cere Guvernului să accelereze lucrările de infrastructură

Conducerea ArcelorMittal Galaţi a cerut Guvernului să accelereze implementarea proiectelor de infrastructură, asigurând astfel o creştere a consumului de oţel, a declarat, duminică, directorul general al societăţii, Augustine Kochuparampil. Solicitarea a fost făcută de o delegaţie a combinatului la o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, ce a avut loc în urmă cu câteva săptămâni. "Noi nu am cerut şi nu ne dorim un ajutor special pentru unitatea noastră de la Galaţi. Ce lucruri bune se vor face pentru întreaga economie, vor fi bune şi pentru noi. Ce am prezentat reprezentanţilor Guvernului a fost un set de lucruri pentru a se îmbunătăţi consumul de oţel. În primul rând, ar fi ca Guvernul să adopte măsuri prin care să mărească viteza de implementare a proiectelor de infrastructură", a spus Kochuparampil.

Potrivit acestuia, o altă propunere vizează adoptarea unor măsuri care să încurajeze băncile să reia creditarea. "Prin politica monetară să se adopte acele masuri prin care să încurajeze clienţii noştri să se împrumute la bănci, prin urmare să cumpere mai mult de la noi", a mai spus Kochuparampil. El este optimist şi crede că în scurt timp vor fi luate măsuri care să îmbunătăţească şi consumul. "Din toate discuţiile înţeleg că Guvernul ştie foarte bine dimensiunile crizei şi cred că Guvernul se mişcă cel mai bine cu putinţă în acest sens. Sunt convins că în următoarele săptămâni sau luni vom putea vedea şi alte iniţiative ale Guvernului pe această idee", a mai spus Augustine Kochuparampil.

http://www.mediafax.ro/economic/conduce ... 86;4282469

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.