Jump to content

Protest spontan al angajaţilor unei firme turceşti


dcp100168

Recommended Posts

Protest spontan al angajaţilor unei firme turceşti de contrucţii

Aproximativ 150 de angajaţi ai firmei turceşti de construcţii Sistem Yapi au întrerupt spontan lucrul, marţi, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de peste două luni, protestul desfăşurându-se pe şantierul unde aceştia construiesc noua staţie de epurare a municipiului Galaţi. "Nu ne-au dat banii de mai bine de două luni. Am discutat cu conducerea şi ne-a promis că ne va da banii în 28 februarie, dar ce încredere putem să mai avem noi dacă până acum ne-au zis doar vorbe?", a declarat corespondentului MEDIAFAX Panaite Ignat, unul din protestatari. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de modul cum sunt trataţi de către reprezentanţii turci, susţin că sunt insultaţi adesea şi că nu li se permite să se organizeze într-un sindicat. De asemenea, ei susţin că au contactat deja Inspectoratul de Muncă Galaţi şi au solicitat ca un reprezentant să medieze conflictul. Sistem Yapi este câştigătoarea unei licitaţii internaţionale şi construieşte în Galaţi o staţie de epurare, un canal colector, dar şi reface o parte din reţeaua de apă şi canalizare a oraşului în cadrul unui proiect ISPA, având ca termen de finalizare primul trimestru al anului 2010.

Link to comment
Share on other sites

Conducerea SistemYapi susţine că are probleme cu salariile din cauza crizei mondiale

Firma SistemYapi, care construieşte în Galaţi o staţie de epurare la care muncitorii au decis, marţi, să oprească lucrul, nu-şi poate plăti angajaţii din cauza crizei mondiale, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX Giuseppe Rondelli, directorul general al societăţii. Conducerea firmei susţine că nu poate face nimic până la sfârşitul lunii, când situaţia s-ar putea remedia. "Din cauza crizei mondiale, am avut probleme cu sistemul bancar. În prezent, ne confruntăm cu o lipsă de lichidităţi, dar avem deja două noi înţelegeri cu banca, înţelegeri ce vor fi terminate la sfârşitul lunii. Am preferat să fim cinstiţi cu angajaţii şi să le spunem adevărul în loc să-i amânăm la nesfârşit. Din păcate, timpul de reorganizare a activităţii noastre e mai mare decât estimam. Ştim că şi muncitorii au facturi de plătit, dar nu avem ce să facem", a spus Giuseppe Rondelli.

Muncitorii au intrat de marţi dimineaţă în grevă spontană şi au refuzat toată ziua să reia lucrul. Câţiva dintre ei şi-au depus demisiile, iar restul spun că se vor adresa justiţiei. "Am vorbit cu un avocat şi mergem mâine (n.r. - miercuri) la tribunal, să-i dăm în judecată. Nu-i putem lăsa să-şi bată joc de noi, nu putem aştepta la nesfârşit", a declarat Ion Miron, maistru pe şantier. Pe lângă salariile neachitate, angajaţii se plâng de modul cum sunt trataţi şi de faptul că nu li s-a permis să-şi facă un sindicat.

Link to comment
Share on other sites

Angajaţii români ai firmei de contrucţii turceşti SistemYapi continuă protestele

Aproximativ 80 de angajaţi români din cei 120 de salariaţi ai firmei turceşti de construcţii SistemYapi au refuzat şi miercuri să reia lucrul, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de două luni, transmite corespondentul MEDIAFAX. Protestul celor aproximativ 70-80 de angajaţi are loc la intrarea pe şantierul unde aceştia construiesc noua staţie de epurare a municipiului Galaţi, numărul acestora fiind în scădere faţă de marţi, când au declanşat protestul spontan, nemulţumiţi de neplata salariilor. "Angajaţii turci au întrerupt şi ei ieri (n.r. - marţi) lucrul, dar l-au reluat astăzi (n.r. - miercuri), după ce au discutat aseară cu conducerea. Noi suntem hotărâţi să nu ne lăsăm, ne întâlnim la ora 10.30 la tribunal cu un avocat să facem plângere. Am făcut o sesizare şi la ITM, dar nu am primit niciun răspuns", a declarat Panaite Ignat, unul dintre protestatari.

Link to comment
Share on other sites

Muncitorii de la statia de epurare a Galatiului renunta la proteste

Salariatii firmei turcesti System Yapi, constructorul statiei de epurare a municipiului Galati, vor relua lucrul joi, dupa 48 de ore de proteste, si isi vor incasa lefurile restante pana la sfarsitul acestei saptamani, au declarat reprezentantii municipialitatii dupa negocieri cu oficialii firmei. "A fost o discutie cu primarul, cu city managerul, cu societatea noastra (Apa-Canal, n.red.) si cu firma System Yapi. Problema firmei este lipsa de cash-flow, care o impiedica sa-si plateasca angajatii. Impreuna am gasit o posibilitate prin care, pana la sfarsitul saptamanii, firma sa faca plata restantelor salariale", a declarat, miercuri, dupa sedinta, directorul general al societatii Apa-Canal, Gelu Stan. El nu a dezvaluit, insa, prin ce metoda vor fi platite lefurile restante, precizand doar ca Primaria si Apa-Canal ajuta constructorul sa faca rost de lichiditati pentru achitarea salariilor. Totodata, Gelu Stan a dat asigurari ca muncitorii din santierul statiei de epurare isi vor relua activitatea incepand de joi.

http://www.ziare.com/Muncitorii_de_la_s ... 57621.html

Link to comment
Share on other sites

Muncitorii de la statia de epurare a Galatiului renunta la proteste

http://www.ziare.com/Muncitorii_de_la_s ... 57621.html

Şi totuşi...

Angajaţii români ai firmei turceşti SistemYapi au intrat în a treia zi de proteste

Aproximativ 60 de români din cei 120 de angajaţi ai firmei turceşti de construcţii SistemYapi au refuzat şi joi să reia lucrul, pentru a treia zi consecutiv, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de două luni, transmite corespondentul MEDIAFAX. Oamenii susţin că li s-a spus să plece acasă, că vor fi înlocuiţi de alţi muncitori, şi că vor face o plângere colectivă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi. Numărul protestatarilor a scăzut de la o sută, cât erau marţi, la aproximativ 60. "O parte dintre ei şi-au dat demisiile şi au părăsit şantierul. Şi nouă ni s-a spus să plecăm acasă, că vor angaja pe alţii în locul nostru, dar nu mergem nicăieri până când nu ne primim banii. În cursul acestei dimineţi (.n.r. - joi) ne prezentăm la ITM, să facem o plângere, că am descoperit nereguli la pontaj, lucram sâmbăta şi duminica fără a fi plătiţi", a declarat pentru MEDIAFAX Panaite Ignat, unul dintre protestatari.

Link to comment
Share on other sites

Muncitorii de la staţia de epurare din Galaţi nu vor să revină la lucru

Muncitorii de la staţia de epurare din Galaţi, care au întrerupt lucrul astăzi din cauză că nu şi-au primit lefurile pe ultimele două luni, refuză să îşi reia activitatea, deşi au primit asigurări că restanţele salariale vor fi achitate până la sfârşitul acestei săptămâni, transmite NewsIn. Salariaţii firmei turceşti System Yapi refuză să îşi reia activitatea, deşi angajatorul şi reprezentanţii municipalităţii - beneficiarul lucrărilor de construcţie a staţiei de epurare - le-au dat asigurări, miercuri seară, după o zi de consultări, că salariile restante din ultimele două luni vor fi achitate până la sfârşitul acestei săptămâni. În ciuda promisiunilor, protestatarii susţin că vor relua lucrul abia după ce se văd cu banii în buzunar. "Ne-am săturat de promisiuni. Noi nu mai muncim până nu ne luăm banii", a declarat, joi, unul dintre muncitorii din şantierul staţiei de epurare.

Link to comment
Share on other sites

Câteva zeci de angajaţi ai firmei turceşti SistemYapi continuă protestele

Aproximativ 30 de angajaţi români dintre cei 120 de angajaţi ai firmei turceşti de construcţii SistemYapi protestează, vineri, pentru a patra zi consecutiv, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de două luni, transmite corespondentul MEDIAFAX. Numărul protestatarilor a scăzut vineri de la 100, câţi erau marţi, la 30. O parte dintre muncitori au acceptat, vineri, să înceapă muncă după ce şi-au încasat, integral sau parţial, restanţele salariale. "Începând de aseară, o parte dintre muncitori şi-au luat banii sau măcar o parte din ei. Aceştia au reluat lucrul. Mai suntem vreo 20-30 care nu am primit nimic şi aşteptăm pe şantier, în faţa birourilor administraţiei. Nu începem treaba până când nu obţinem şi noi ceva", a declarat Panaite Ignat, unul din protestatari.

Link to comment
Share on other sites

Toţi angajaţii firmei turceşti SistemYapi au renunţat la protest şi au reluat munca

Toţi cei 120 de angajaţi ai firmei turceşti de construcţii SistemYapi au reluat lucrul, vineri, în jurul prânzului, după ce o parte dintre ei au refuzat să muncească timp de trei zile şi jumătate, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de două luni, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Am primit, vineri, banii care ni se cuveneau, iar acum toţi am reluat lucrul", a declarat Panaite Ignat, unul din protestatari. Plata salariilor a început să se facă de joi seară şi s-a încheiat vineri dimineaţă.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Concedieri sau demisii?

* Un nou scandal la şantierul de la staţia de epurare! După ce au protestat pentru că nu şi-au primit salariile la timp, mai mulţi angajaţi ai firmei turceşti Sistem Yapi s-au trezit că... trebuie să îşi facă bagajele. Angajaţii susţin că toate problemele au apărut după ce şi-au spus of-ul în presă. Inspectoratul Teritorial de Muncă a început o anchetă în acest caz.

Mai mulţi angajaţi de la Sistem Yapi susţin că s-au trezit în ultima perioadă că trebuie să îşi semneze ... propriile demisii. Oamenii s-au deplasat, ieri, la inspectorul şef al ITM Galaţi pentru a-i expune problemele. "Nu mi se pare o situaţie normală, dacă într-adevăr este adevărat. Demisia este o decizie unilaterală, în cazul în care angajatul vrea să renunţe la contractul de muncă", a declarat Ionel Petrea, inspector-şef în cadrul ITM Galaţi. În plus, oamenii spun că cei din conducerea firmei nu au niciun motiv să invoce o eventuală restructurare, mai ales că în ultima perioadă au fost angajaţi mai mulţi indivizi din diferite zone ale ţării. "Vom începe chiar de astăzi (n.r. ieri) verificări. Dacă este vorba de o restructurare, nu au ce să caute alte persoane în locul celor concediaţi. Vom verifica dacă firma este în situaţia în care are nevoie cu adevărat să dea oameni afară", a continuat Petrea. Angajaţii firmei turceşti susţin că actualul contabil şef i-a ameninţat încă de luna trecută că vor rămâne fără locuri de muncă. "După ce s-a încheiat greva, imediat la câteva zile, ni s-a spus că toţi cei care am ieşit în prim-plan vom rămâne fără locuri de muncă. Ni s-a spus că nu trebuia să anunţăm presa locală sau ITM-ul că nu ne-am luat salariile la timp, iar acum tragem ponoasele. Nu ştiu ce o să fac peste două săptămâni, după ce rămân fără loc de muncă", ne-a declarat un muncitor care a preferat să rămână în anonimat. Paradoxal, în timpul protestului de luna trecută, conducerea firmei i-a asigurat pe oameni că problema salariilor se va remedia în cel mai scurt timp.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Yapi are probleme şi la Craiova

* Trupele turceşti ale firmei System Yapi sunt decimate pe şantierul staţiei de epurare a Craiovei. Edilii se tem că „ienicerii“ cu mistrii nu vor termina staţia în termen, caz în care jumătate din canalizarea oraşului nu va putea fi folosită în 2010.

Experimentul Termomecanica pare că se repetă la Craiova. Firma care lucrează la construirea staţiei de epurare de la Făcăi nu are în şantier decât 60% din personalul prevăzut pentru execuţia la termen a investiţiei, iar lucrările au ajuns la doar 36%, în condiţiile în care în august 2010 staţia trebuie pornită. Practic, lucrurile au evoluat în ultimul an la fel ca în primul, adică foarte lent: constructorul a înaintat 17% şi lucrează cu puţin peste jumătate din efective. Motive pentru care prima societate desemnată să construiască staţia, Termomecanica, din Italia, a fost eliminată din ecuaţie în 2007, lăsând proiectul la 19%. Din ianuarie 2008 până acum, investiţia, finanţată prin programul ISPA cu 26 de milioane de euro, a fost dusă la 36%. Şefii Yapi au fost chemaţi ieri la Craiova la o confruntare cu consultanţii şi cu beneficiarii, Compania de Apă „Oltenia“ SA şi Primăria Craiova. Turcii au susţinut că întârzierea a fost cauzată de interdicţia de a-şi aduce propriii muncitori în România, impusă la începutul acestui an.

Directorul System Yapi România, Giussepe Rodeli, a spus însă că o parte dintre oamenii săi vor primi vize de şedere în câteva zile şi că, pe deasupra, firma intenţionează să apeleze şi la muncitori români. „Nu vor fi probleme în respectarea termenului de execuţie. Vă asigurăm că staţia de epurare va fi dată în funcţiune înainte de termen. Am întâmpinat într-adevăr probleme în mobilizarea muncitorilor noştri, însă nu a fost din vina noastră, ci a modificărilor de legislaţie. Noi am gestionat această criză astfel încât să nu periclităm în nici un fel respectarea clauzelor“, i-a asigurat Giussepe Rodeli pe craioveni.

System Yapi s-a mai lovit de astfel de situaţii la Galaţi, unde muncitorilor turci nu li s-au prelungit vizele, aceştia fiind până la urmă scoşi cu poliţia din ţară.

„Vă batem ca la 1877!“

Sistemul de canalizare în construcţie al Craiovei nu va putea fi pus în funcţiune decât prin staţia de epurare, conform normelor de mediu. Fără staţie nu va exista canalizare în mai bine de jumătate din oraş şi vor avea de suferit sute de mii de craioveni. Prezent la discuţia cu turcii, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a acceptat explicaţiile acestora, dar le-a făcut şi o declaraţie de război: „Ştiţi Războiul de Independenţă, da? Dacă nu terminaţi în august 2010, vă batem ca la 1877!“. Directorul Giussepe Rodeli a prins gluma: „Pe mine, nu! Eu sunt italian!“.

http://www.gds.ro/Actualitate/2009-03-1 ... &tip=toate

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.