Jump to content

"Marea debarasare" 2009


dcp100168

Recommended Posts

Marea debarasare

O nouă etapă de colectare a deşeurilor, pe 7 februarie

Sâmbătă, 7 februarie, se va desfăşura o nouă etapă colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, informează un comunicat remis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Categoriile de deşeuri strânse cu acest prilej sunt următoarele: aparate de uz casnic, echipamente informatice şi de telecomunicaţii, echipamente de larg consum şi de iluminat, unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucării, echipamente sportive şi de agrement, dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate), instrumente de supraveghere şi control, distribuitoare automate.

Gălăţenii care au astfel de deşeuri şi vor să le fie colectate de la domiciliu pot suna la numărul de telefon pus la dispoziţie de primărie – 0336.102112, de luni până joi între orele 8:00 – 16:30 şi vineri între 8:00 şi 14:00. Apelurile telefonice vor fi preluate până vineri, 6 februarie, la ora 12:00.

Cele două puncte de colectare a deşeurilor electrice şi electronice de la populaţie înfiinţate de Primăria Galaţi sunt: 1. Str Nuferilor nr. 24 -28 (în spatele Cimitirului „Eternitatea”, punct administrat de Ecosal – tel. 0236.411197) şi 2. Str. Regiment 11 Siret (în spatele Complexului Francezi, administrat de RER Ecologic Service – tel. 0236.465001).

http://www.viata-libera.ro/articol-O_no ... ie__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

O nouă etapă, pe 7 martie

În data de 7 martie 2009, Primăria Galaţi, Asociaţia Environ şi S.P. Ecosal continuă programul de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, program ce îşi propune eliminarea poluării şi conservarea resurselor naturale. Ridicarea deşeurilor se face gratuit în urma apelului la numărul 0336 102112, în data de 7 martie.

Link to comment
Share on other sites

Sunt ok actiunile astea, nimic de spus. Dar nu ar fi si mai bine, si mai usor, daca ministerul ar face un parteneriat cu o serie de firme (sa zicem) pentru o preluare "continua" a acestui gen de deseuri? De exemplu, daca ai chef sa schimbi TV, unde-l poti preda pe cel vechi? Tot la clasica ghena? Sau pentru o serie de articole consumabile - baterii, mici electronice/electrocasnice (rasnite, mixere etc.) pe care preferi sa le schimbi decat sa le repari?

Link to comment
Share on other sites

Sunt ok actiunile astea, nimic de spus. Dar nu ar fi si mai bine, si mai usor, daca ministerul ar face un parteneriat cu o serie de firme (sa zicem) pentru o preluare "continua" a acestui gen de deseuri? De exemplu, daca ai chef sa schimbi TV, unde-l poti preda pe cel vechi? Tot la clasica ghena? Sau pentru o serie de articole consumabile - baterii, mici electronice/electrocasnice (rasnite, mixere etc.) pe care preferi sa le schimbi decat sa le repari?

Nu,nu..niste bani trebuiesc cheltuiti cu.. toba! :P

Link to comment
Share on other sites

Iar se adună deşeurile electrocasnice, pe 14 martie

Sâmbătă, 14 martie, are loc o nouă „rundă” a programului naţional de colectare a deşeurilor de echipamente electronice şi electrocasnice. Partea uşor stupefiantă este că, deşi autorităţile de Mediu spun că, cităm, „este prima acţiune de acest gen din anul 2009”, realitatea pare să fie cu totul alta. Spunem asta pentru că acum o săptămână, adică pe 7 martie 2009, Primăria Galaţi a mai organizat o astfel de colectare. E adevărat, despre acţiune nu se mai ştie nimic, pentru că nimeni dintre cei responsabili nu s-a deranjat să comunice presei câte deşeuri s-au strâns. Ceea ce ce aduce aminte de perioada de dinainte de 1989, când se făceau „programe mobilizatoare”, doar pentru că suna bine în propaganda vremii şi nu pentru că ar fi folosit la ceva. În fine, să revenim la chestiune. Ca şi în campaniile derulate în 2008, acţiunea de colectare se va desfăşura în oraşele cu peste 20.000 de locuitori. Populaţia va putea depozita aceste deşeuri în faţa blocului sau a casei sau va suna la numerele de telefon puse la dispoziţie de primării (0336/102112, pentru municipiul Galaţi), urmând ca agenţii de salubritate să le colecteze şi să le transporte la punctele de colectare special amenajate. În conformitate cu HG 448/2005, privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, ţinta de colectare care trebuie atinsă pentru aceste tipuri de deşeuri este de 4 kg/locuitor/an. După cum vedeţi, am ajuns să „planificăm” până şi cantitatea de gunoi pe care trebuie să o facă, mort-copt, românul! Şi iar ne duce mintea la un „îndemn” cu parfum retro: „Ţării cât mai mult gunoi!”

P.S. Sperăm că de data asta vom primi şi noi, presa, rezultatele acestei mult-lăudate camapanii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Iar_ ... tie_2.html

Link to comment
Share on other sites

"Marea debarasare", în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi (Director Executiv, Carmen Sandu) aduce la cunoştinţa publicului larg rezultatele ultimei campanii de colectare a deşeurilor din echipamente electronice şi electrocasnice care a avut loc în data de 14 martie a.c. Ca şi în campaniile derulate în 2008, acţiunea de colectare s-a desfăşurat în oraşele cu peste 20.000 de locuitori. La această nouă campanie au participat 18 primării din Regiunea Sud-Est, dintre care 17 sunt primării urbane şi una este primărie rurală. Cantitatea totală de deşeuri colectate a fost de 27.746 kg pe întreaga regiune. Detaliind cifrele pe fiecare judeţ în parte, Brăila a colectat 700 kg deşeuri, Buzău - 1.490 kg, Constanţa - 22.500 kg, Galaţi - 1.456 kg, Tulcea - 600 kg şi Vrancea - 1.000 kg.

Şi dacă tot suntem în domeniul statisticii, sunt localităţi (oraşe şi comune) care au colectat importante cantităţi de DEEE: Buzău, 1.010 kg; Hârşova, 2.500 kg; Basarabi, 1.300 kg; Medgidia, 3.200 kg etc. Deci, judeţul Constanţa (de unde provine noul ministru al mediului) este “fruntaş pe regiune”.

Reamintim faptul că, în conformitate cu HG 448/2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, ţinta de colectare care trebuie atinsă pentru aceste tipuri de deşeuri este de 4 kg/locuitor/an.

http://www.arcasu.ro/_id_1237398855.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Românii au renunţat la 202 tone de deşeuri electrice la campania Marea Debarasare din aprilie

Populaţia a renunţat la 202 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în cadrul campaniei Marea Debarasare din aprilie, cele mai multe fiind colectate din regiunile Bacău şi Cluj-Napoca, potrivit datelor transmise, vineri, de Ministerul Mediului. "La campania din 4 aprilie au participat 290 de localităţi, din care 189 sunt localităţi urbane, iar 101 sunt localităţi rurale. În 93 de localităţi, cantitatea colectată a fost zero", conform ministerului. Astfel, primele trei clasate în topul colectării de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost regiunea 1 Bacău (47.455 kg), regiunea 6 Cluj-Napoca (47.090 kg), respectiv regiunea 2 Galaţi (36.580 kg). Cele mai puţine deşeuri colectate au fost în regiunea 4 Craiova (7.693 kg) şi regiunea 8 Bucureşti-Ilfov (8.018 kg).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Românii au renunţat la 61,3 tone de deşeuri electrice la campania Marea Debarasare din mai

Populaţia a renunţat la 61,3 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în cadrul campaniei Marea Debarasare din mai, cele mai multe fiind colectate din regiunile Bacău şi Cluj-Napoca, potrivit datelor publicate, vineri, de Ministerul Mediului. "La campania din 2 mai au participat 152 de localităţi, din care 148 sunt localităţi urbane, iar 4 sunt localităţi rurale. În 33 de localităţi, cantitatea colectată a fost zero. Având în vedere ca 1 mai a fost zi liberă, o serie de primării nu au participat la campania din 2 mai 2009", a mai anunţat ministerul. Astfel, primele trei clasate în topul colectării de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost regiunea 3 Piteşti (15.895 kg), regiunea 6 Cluj-Napoca (15.750 kg) şi regiunea 1 Bacău (9.590 kg). Cele mai puţine deşeuri colectate au fost în regiunea 2 Galaţi (1.000 kg) şi regiunea 5 Timişoara (3.088 kg). Din zona urbană, cele mai mari cantităţi au fost colectate în oraşele Oradea (9.633 kg), Curtea de Argeş (4.310 kg), Piteşti (3.600 kg), Câmpulung Muscel (2.000 kg) şi Roman (1.800 kg).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Se colectează din nou deşeurile electrocasnice

Sâmbătă, 4 iulie 2009, se reia campania de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în Galaţi. Reamintim celor interesaţi categoriile de deşeuri de care se pot „debarasa” contribuind astfel la protejarea mediului:

- aparate de uz casnic;

- echipamente informatice şi de telecomunicaţii;

- echipamente de iluminat;

- unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni);

- jucării, echipamente sportive şi de agrement;

- dispozitive medicale (cu excepţia produselor implantate şi infectate);

- instrumente de supraveghere şi control; distribuitoare automate.

Numărul de telefon la care pot apela persoanele fizice pentru a li se colecta de la domiciliu deşeurile din DEEE este: 0336/102.112. Colectarea va avea loc pe 4 iulie a.c., în intervalul orar 8,00 – 14,00.

De asemenea, reamintim posesorilor de DEEE punctele de colectare unde se pot depune acestea:

- str. Nuferilor nr. 24-26 (în spatele cimitirului Eternitatea), aflat în administrarea Ecosal Galaţi – tel. 0236/411.197;

- str. Regiment 11 Siret (în spatele complexului „Francezi”), aflat în administrarea SC RER Ecologic Service SRL – tel. 0236/465.001.

http://www.viata-libera.ro/articol-Se_c ... ice_2.html

Link to comment
Share on other sites

Prea puţine deşeuri electrice colectate în municipiul Galaţi

Doar 1620 de kilograme de deşeuri electrice şi electronice au fost recoltate de la populaţie, în urma campaniei organizată de Primăria Galaţi şi operatorii de salubritate, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Galaţi, Laurenţiu Jalbă, ne-a comunicat că în urma campaniei de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, prea puţini gălăţeni s-au arătat doritori de a se descotorosi de obiectele electrice. „În cadrul campaniei derulate de Primăria Galaţi au fost înregistrate doar 20 de cereri din partea gălăţenilor care au înştiinţat autorităţile despre faptul că vor să se debaraseze de obiecte electrice sau electrocasnice. Astfel, au fost colectate de la populaţie în jur de 1620 de kilograme de deşeuri electrice şi electronice”, a spus Laurenţiu Jalbă. Reamintim faptul că, în conformitate cu HG 448/2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, ţinta de colectare care trebuie atinsă pentru aceste tipuri de deşeuri este de 4 kg/locuitor/an.

Link to comment
Share on other sites

Românii au renunţat la 134,5 tone de deşeuri electrice la campania Marea Debarasare din iulie

Populaţia a renunţat la 134,5 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în cadrul campaniei Marea Debarasare din iulie, cele mai multe fiind colectate din zona Galaţi, potrivit datelor transmise, vineri, de Ministerul Mediului, la solicitarea NewsIn. "La campania din 4 iulie au participat 174 de localităţi, din care 148 sunt localităţi urbane, iar 26 sunt localităţi rurale. În 21 de localităţi cantitatea colectată a fost zero. Primăria sectorului 2 din Bucureşti are propria campanie în ultima sâmbătă a fiecărei luni", a mai anunţat ministerul. Astfel, primele trei clasate în topul colectării de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost regiunea 2 Galaţi (42.450 kg), regiunea 6 Cluj-Napoca (32.902 kg) şi regiunea 7 Sibiu (20.092 kg). Din zona urbană, cele mai mari cantităţi au fost colectate în oraşele Oradea (19.200 kg), Constanţa (15.660 kg) şi Târgu Mureş (10.500 kg).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Românii au renunţat la 156,4 tone de deşeuri electrice la campania Marea Debarasare din august

Populaţia a renunţat la 156,4 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în cadrul campaniei Marea Debarasare din august, cele mai multe fiind colectate din regiunile Cluj-Napoca şi Galaţi, potrivit datelor transmise luni de Ministerul Mediului, la solicitarea NewsIn. Ministerul Mediului a mai anunţat că, la campania din 1 august, au participat 186 de localităţi, din care 147 sunt localităţi urbane, iar 39 sunt localităţi rurale. În 51 de localităţi cantitatea colectată a fost zero, iar până la această dată ministerul nu a primit niciun răspuns cu privire la cantităţile colectare de primăriile sectoarelor 2 şi 3. Astfel, primele trei clasate în topul colectării de deşeuri de echipamente electrice şi electronice din august au fost regiunea 6 Cluj-Napoca (53.979 kg), regiunea 2 Galaţi (49.040 kg) şi regiunea 7 Sibiu (16.293 kg). Cele mai puţine deşeuri colectate au fost în regiunea 3 Piteşti (4.227 kg).

În primele cinci ediţii au fost strânse 741 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, la care se adaugă cele 156,4 tone din august. Potrivit reglementărilor europene, România ar trebui să colecteze anual circa 4 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice pe cap de locuitor.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Simbata revine „Marea debarasare”

Simbata se va derula in toata tara o noua etapa din campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

„«Marea Debarasare», cum a fost denumita aceasta campanie initiata de Ministerul Mediului in 2007, se va derula in localitatile cu peste 20.000 locuitori si in Bucuresti. Reamintim categoriile de deseuri de care cetatenii se pot «debarasa» contribuind astfel la protejarea mediului inconjurator: aparate de uz casnic de mari dimensiuni, aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, echipamente de iluminat, unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicaIe (cu exceptia tuturor produselor implantate si infectate), instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate”, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati. Actiunea de debarasare de vechituri se va derula, in continuare, in prima simbata a fiecarei luni, atunci cind se pot lasa in fata casei sau a blocului echipamentele DEEE de care nu mai au nevoie.

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=33245

Link to comment
Share on other sites

"Marea Debarasare" a fost un eşec

Campania de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice derulată sâmbătă în toată ţara a fost un dezastru la Galaţi. Echipele Ecosal s-au plimbat degeaba pe străzile oraşului, pentru că oamenii nu au mai aruncat la gunoi niciun aparat de uz casnic sau echipamente informatice. „Nu am adunat nici măcar o baterie! Acum, pe criză, gălăţenii nu mai au bani să-şi cumpere televizoare sau frigidere noi şi atunci nu le mai aruncă nici pe cele vechi”, spune Ion Ionescu, directorul Ecosal. Acesta precizează că „Marea Debarasare” a avut succes la primele etape când s-a colectat chiar şi 15 tone de deşeuri electronice, însă acum campania se derulează în zadar. „Oamenii ne cheamă atunci când au ceva de aruncat nu aşteaptă până la organizarea campaniei” mai adăugă Ionescu.

Deşi nu a putut da un termen exact, directorul firmei de salubrizare ne-a spus că în scurt timp, la Galaţi, se vor amenaja două puncte verzi, unde cetăţenii vor putea arunca, gratuit, toate deşeurile electronice şi electrocasnice. ”În cadrul programului ISPA gunoi se va stabili un punct verde în zona Talcioc şi altul în Ţiglina” declară Ionescu.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... -esec.html

Link to comment
Share on other sites

Românii au renunţat la 147,7 tone de deşeuri electrice la campania Marea Debarasare din septembrie

Populaţia a renunţat la 147,7 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în cadrul campaniei Marea Debarasare din septembrie, cele mai multe fiind colectate din regiunile Galaţi şi Cluj-Napoca, potrivit datelor transmise de Ministerul Mediului, la solicitarea NewsIn. Astfel, primele trei clasate în topul colectării de deşeuri de echipamente electrice şi electronice din august au fost regiunea 2 Galaţi (53.550 kg), regiunea 6 Cluj-Napoca (25.057 kg) şi regiunea 8 Bucureşti-Ilfov (15.279 kg). Cele mai puţine deşeuri colectate au fost în regiunea 4 Craiova (5.536 kg).

În clasamentul pe judeţe, constănţenii au renunţat la cele mai multe deşeuri de electrice şi electronice (49.500 kg), urmaţi de bihoreni - 18.650 kg şi de ilfoveni - 7.951 kg. Din zona urbană, cele mai mari cantităţi au fost colectate în oraşele Constanţa (20.160 kg), Oradea (18.650 kg) şi Hârşova (5.100 kg).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Puncte verzi la Galaţi

Gălăţenii vor avea posibilitatea să depoziteze obiectele electrice sau electrocasnice care nu le mai sunt de folos în două locaţii care vor fi special amenajate în municipiul Galaţi. Potrivit declaraţiei directorului general al Ecosal, Ion Ionescu, amenajarea celor două puncte verzi fac parte din proiectul care prevede construirea staţiei de compostare şi sortare selectivă a deşeurilor, realizat din fonduri europene şi a cărei valoare se ridică la circa 4,2 milioane de euro. "Fiecare dintre cele două puncte verzi va avea o suprafaţă de 200-250 mp şi va fi practic o platformă betonată pe care vor fi amplasate containere, iar cetăţenii vor putea aduce obiectele electrice şi electrocasnice care nu le mai sunt de folos", ne-a declarat directorul general al Ecosal, Ion Ionescu. Cele două puncte verzi vor fi amenajate pe strada Etna din cartierul Bădălan şi în zona Talciocului, amândouă vor avea paza asigurată, pentru a nu exista tentaţii din partea unora care doresc să sustragă o parte dintre obiecte pentru a le valorifica în dorinţa de a mai câştiga un ban.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=20

Link to comment
Share on other sites

„Marea debarasare” se dovedeşte a fi minusculă

La fiecare nouă etapă de colectare a obiectelor electronice şi electrocasnice uzate, angajaţii societăţii de salubrizare Ecosal se întorc din teren cu maşinile aproape goale deoarece puţini sunt cei care le încredinţează aparatura veche. Ieri, şi vremea urâtă a contribuit la eşecul acţiunii, gălăţenii şi brăilenii evitând să iasă în frig şi în ploaie. Principalul motiv al ineficienţei acţiunii rămâne însă ataşamentul românului pentru „bunurile de folosinţă îndelungată” achiziţionate cu mari eforturi financiare. Chiar şi atunci când le înlocuiesc din cauza vechimii, decât să le ducă în centrele de colectare, majoritatea deţinătorilor preferă să le păstreze sau să le dăruiască rudelor ori vecinilor nevoiaşi. Mai nou, fiind la modă sistemul buy-back, proprietarii vechiturilor consideră că e preferabil să le ducă la magazinele care oferă în schimbul lor reduceri de până la 15 % la cumpărarea unui produs nou. “În schimbul unui aspirator stricat, am beneficiat de o reducere substanţială la unul nou aşa că mi-am permis să iau ceva mai bun”, ne-a spus Butnariu Elena.

Ineficienţa „Marii debarasări” ne-a fost confirmată şi de directorul SC Ecosal SA, Ion Ionescu: “Sunt într-adevăr mulţi cei care preferă să păstreze vechile electrocasnice din diverse motive. La ultimele două campanii, echipele Ecosal au colectat doar 150 de kilograme de deşeuri electronice şi electrocasnice”, a spus Ionescu.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... scula.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.