Jump to content

Au dispărut timbrele judiciare


dcp100168

Recommended Posts

Poşta Română: MJLC va aproviziona reţelele poştale cu timbre judiciare după aprobarea bugetului

Reprezentanţii Poştei Române au anunţat, miercuri, că Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) a comunicat faptul că va aproviziona reţelele poştale cu timbre judiciare după aprobarea bugetului de stat. Potrivit unui comunicat de miercuri al Poştei Române, comercializarea timbrelor judiciare se face în baza unui contract între Poştă şi Ministerul Justiţiei, iar stabilirea numărului şi a valorii nominale pentru acestea intră exclusiv în atribuţiile MJLC. Reprezentanţii Poştei Române au solicitat de mai multe ori ministerului demararea procedurilor pentru aprovizionarea cu timbre judiciare, însă conducerea MJLC a anunţat că trebuie aprobat bugetul de stat.

Avocaţii şi consilierii juridici din Galaţi au spus, luni, că activitatea le este serios afectată de lipsa timbrelor judiciare necesare în dosarele comerciale şi civile, în condiţiile în care niciun oficiu poştal sau alt distribuitor autorizat din municipiu nu le mai eliberează. Decanul Baroului Galaţi, Mireca Breahnă, a precizat că aceste timbre sunt necesare pentru ca documentele depuse în dosarele comerciale şi civile să capete valoare juridică, dar şi pentru deschiderea unor procese noi. "Este o situaţie care trenează de ceva vreme şi care nu numai că afectează activitatea noastră, ci pune pe drumuri şi justiţiabilii, cei care au de pierdut cel mai mult. Toate timbrele cu valori de la 0,15 la 5 lei nu se găsesc nici la poştă şi nici la distribuitorii autorizaţi. Important este că, în această situaţie, avocaţii găsesc înţelegere la instanţe", a declarat avocatul Mircea Breahnă, referindu-se la faptul că unii magistraţi îngăduie înscrierea anumitor documente fără timbru, urmând ca acestea să fie aplicate ulterior sau la acordarea unor termene noi pentru timbrarea documentelor.

Magistraţii gălăţeni au recunoscut faptul că există o criză din acest punct de vedere, dar au susţinut că acest lucru nu afectează semnificativ activitatea instanţelor. "Am sesizat că în ultima perioadă avocaţii sau consilierii juridici se află în imposibilitatea de a procura aceste timbre. Trebuie spus însă că actul de justiţie nu este influenţat semnificativ de acest aspect. Pe de altă parte, situaţii similare s-au întâmplat şi în trecut, iar după o anumită perioadă lucrurile au revenit la normal", a declarat Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Poşta Română a început aprovizionarea oficiilor poştale cu timbre judiciare

Oficiile poştale au fost aprovizionate cu 600.000 de timbre judiciare, până săptămâna viitoare urmând să fie livrate încă aproximativ un milion, informează, joi, Poşta Română. Astfel, până la jumătatea săptămânii viitoare, în reţeaua poştală vor ajunge alte 1.100.000 de timbre judiciare, cu valorile nominale de 0,15 lei, 0,5 lei, 1 leu, 1,5 lei, 3 lei şi 5 lei. Comercializarea timbrelor judiciare are loc în baza unui contract încheiat cu Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, iar stabilirea numărului şi a valorii nominale pentru acestea intră exclusiv în atribuţiile ministerului.

În 4 februarie, reprezentanţii Poştei Române anunţau că, deşi au solicitat de mai multe ori ministerului începerea procedurilor pentru aprovizionarea cu timbre judiciare, conducerea MJLC i-a anunţat că trebuie aprobat bugetul de stat. Mai mulţi avocaţi, consilieri juridici şi magistraţi din Galaţi şi Vrancea declarau, la începtului lui februarie, că activitatea lor era serios afectată de lipsa timbrelor judiciare necesare în dosarele comerciale şi civile.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.