Jump to content

Dispare brânza de la ţărani?


Recommended Posts

Posted

Mai catolici decât Papa?

Brânză bună cu reguli tâmpite

* Anunţata îngrădire a comerţului cu brânzeturi, pe baza unor norme europene care se aplică în România înaintea celorlalte state UE, provoacă indignarea gălăţenilor * „De ce ni se interzice accesul la brânza proaspătă, ieftină şi bună de la ţărani?”, întreabă, nemulţumiţi, muşterii * „Dacă or să ne strângă cu uşa, o să ne retragem din pieţe”, spun producătorii * Conducerea DSVSA declară că nu va închide hala de brânză şi că se fac prea multe speculaţii cu privire la normele europene

De la 1 februarie 2009, comerţul cu produse agro-alimentare în pieţele din România este reglat de noi norme europene. Practic, toate alimentele trebuie să fie ambalate, etichetate şi cu termen de garanţie. În teorie pare foarte simplu. În teren, însă, situaţia este super-complicată, mai ales în privinţa comerţului cu brânzeturi. Iată care era, ieri, situaţia la Galaţi.

De ce noi primii?

Înainte de toate, o precizare: noile norme privind ambalarea şi etichetarea sunt impuse României înaintea Franţei, Spaniei sau Italiei. Iar acest lucru ni se pare absurd şi nedrept. Este evident că producătorii români nu au forţa financiară pentru a face ajustările cerute. Economia de piaţă românească este tânără şi anemică, deci lipsa de capital este la ordinea zilei.

În al doilea rând, producătorii de alimente din România primesc doar o treime din subvenţiile pe care le iau cei din statele vechi din UE. Există, clar, un decalaj, iar introducerea noilor norme în ţara noastră, înaintea altora, e un act bizar. Ai zice că Europa vrea musai să ne facă praf producţia de alimente şi să ne bage pe gât produsele altora.

Consumatorii sunt revoltaţi

Consumatorii gălăţeni interogaţi de noi în hala de brânză din Piaţa Centrală s-au declarat revoltaţi de ideea că nu vor mai putea cumpăra brânzeturile ca până acum. „Aici, la ţărani, e mai ieftin, e mai bun, se poate gusta. De ce să se interzică vânzarea?”, întreabă ei, nemulţumiţi.

La drept vorbind, consumatorii au mare dreptate. Nu de alta, dar cei 6-7 comercianţi de brânzeturi sunt – TOŢI – producători, iar activitatea de producţie este în spaţii autorizate. Ceea ce le lipseşte acestor oameni (potrivit noilor norme) este o linie de ambalare a brânzeturilor. Însă aşa ceva costă imens şi nu este rentabilă pentru o producţie de câteva zeci de kilograme pe zi.

Mai mult decât atât, consumatorii nu vor brânză ambalată. „De aia ambalată găsim la hipermarket. De două ori mai scumpă! Noi vrem de asta, pe gustate şi la gramajul care ne convine. Poate că eu vreau 243 de grame cântărite în faţa mea. De ce îmi este încălcat dreptul meu de consumator? Normele astea europene sunt nişte prostii inventate de nişte birocraţi care par urmaşii lui Bulă”, ne-a declarat unul dintre gălăţenii care cumpăra, ieri, brânză de la ţărani.

Între teamă şi nemulţumire

Producătorii de brânză prezenţi în hala centrală se tem că afacerea le va fi pusă în pericol în perioada următoare. „Nu avem bani să investim cât ni se cere. Nici într-o sută de ani nu ne recuperăm banii”, spun producătorii, care cred că, dacă actualele reglementări se menţin, în scurtă vreme hala de brânză românească va deveni supermarket cu brânză franţuzească de cinci ori mai scumpă.

Conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) opinează că, cel puţin deocamdată, nu se pune problema ca producătorii să fie scoşi din hala de brânză. „Reglementările spun că brânza trebuie să fie ambalată, iar ea este vândută în ambalaj. Nu li se pune cumpărătorilor direct în palmă!

Nu scrie nicăieri că ţăranul trebuie să vândă caşul în vid! Astfel de informaţii sunt exagerări ale unor ziarişti care vânează scandalul. De asemenea, am discutat cu producătorii ca în punga cu produsul vândut să fie şi o etichetă cu termenul de valabilitate şi alte informaţii despre producător. Este un prim pas în a armoniza tradiţia cu cerinţele europene”, ne-a declarat dr Viorel Gheorghiţă, directorul DSVSA.

El s-a declarat stupefiat de informaţia că în unele judeţe halele de brânză au fost închise de veterinari. „Nu putem să luăm decizii fără a ţine cont de interesele consumatorilor. A închide o astfel de hală este o măsură extremă, care afectează şi producătorii şi consumatorii. Eu prefer calea de mijloc: noi, autoritatea sanitar-veterinară, acţionăm un pic mai indulgent, iar producătorii fac, în compensaţie, eforturi pentru a creşte siguranţa alimentară”, a mai spus dr Gheorghiţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bran ... ite_2.html

Posted
„De ce ni se interzice accesul la brânza proaspătă, ieftină şi bună de la ţărani?”, întreabă, nemulţumiţi, muşterii

De idioti ce sunteti..

De ce noi primii?

Din acelasi motiv.

De ce îmi este încălcat dreptul meu de consumator? Normele astea europene sunt nişte prostii inventate de nişte birocraţi care par urmaşii lui Bulă

Din nou.. din acelasi motiv. In plus.. pentru ca sunteti stramosii sau descendentii lui Bula..

Posted

Riaji, nu am priceput nimic. Si imi pare rau sa o spun dar acest post seamana mai degraba cu un post care miroase a bagare in seama, decat a un post inteligent, ca celelalte de pana acum. Desi cat de putin te cunosc eu pana acum, nu as fi crezut niciodata ca poti face un post doar pt a mari numarul de posturi.

Posted
Desi cat de putin te cunosc eu pana acum, nu as fi crezut niciodata ca poti face un post doar pt a mari numarul de posturi.

Daca tie chiar ti se pare ca am comentat de dragul de a-mi "mari numarul de posturi" inseamna ca te plictisesti mai mult decat mi-as fi inchipuit. Oricum.. ca sa intelegi motivul postului, te invit sa recitesti articolul si sa-ti pui cateva intrebari elementare legate de el. Cum ar fi.. cine interzice cuiva sa cumpere branza de la tarani? Facem un articol asa, pe auzite? Apoi amalgamul de intrebari de genul "De ce noi primii?" Pentru ca asa s-a negociat contractul de aderare! Sau pentru ca nu isi da nimeni interesul pentru amaratii aia. Sau o mie de alte motive. Daca, Doamne fereste, te mai intrebi de ce, te invit sa urmaresti din nou preferintele politice ale romanilor, dar deja cadem in alta discutie si mai frustranta decat insusi faptul ca acum stau si-ti explic tie ceva ce ai fi putut deduce de la o prima citire. Si daca tot ramai indignat, te rog sa continui parcurgerea articolului si sa-ti dai cu parerea despre idiotii de producatori, care nu spun absolut nimic (ca intr-un post care miroase a bagare de seama.. sau a branza) si sar in sus doar pentru ca "nu au bani" de investitii "cat li se cere". Cine le cere, de ce sa le ceara? Ce investitii? Sa-si upgradeze oile si vacile?

Nu in ultimul rand:

El s-a declarat stupefiat de informaţia că în unele judeţe halele de brânză au fost închise de veterinari

Au fost inchise de idioti, nu de veterinari (care probabil, aici reprezinta inspectorii Directiei sanitar-veterinare si nicidecum aia care trateaza animalele..)

In concluzie: un articol cu idioti, facut de idioti.. pentru idioti.

  • 2 weeks later...
Posted

Riaji [e mine m-a deranjat doar faptul ca ai facut pe toi galatenii idioti in postarea ta. Cel putin asta am inteles. E adevarat pe mine nu ma afecteaza jignirea ta avand in vedere ca sunt brailean insa ii afecteaza pe toti membri activi ai acestui forum.

Edit: pe cine faci idioti ca nu pricep: din cate se vede pe toata lumea: producatorii de branza, redactorii de la viata libera si cititorii ziarului.

Posted

Nu i-am facut idioti pe toti galatenii, daca tii neaparat sa stii, m-am referit doar la majoritatea (in special la cei care se simt..), si in niciun caz la cei de pe forum (am un foarte mare respect pentru cei care se informeaza si se implica, fie ei si braileni). Insa, tu o dai de gard iar, pentru ca prima oara m-ai acuzat ca postez aiurea, doar ca sa ma bag in seama, iar eu la acuzatia respectiva ti-am raspuns..

Posted

Ciobanii se întorc în pieţe

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că a dispus anularea ordinului ANSVSA prin care producătorii de brânză în sistem tradiţional erau obligaţi să împacheteze şi să eticheteze caşul înainte de comercializare. Sârbu a recunoscut că măsura era exagerată şi că defavoriza atât producătorii cât şi consumatorii. „Sincer să fiu, mă aşteptam la o astfel de măsură, pentru că era firesc să se renunţe la măsurile mult prea restrictive. De altfel, noi nici măcar nu am interzis, la Galaţi, vânzarea brânzeturilor în spaţiile special amenjate în pieţe. Desigur, nu vom tolera comerţul cu lactate la bordură, pentru că asta e o altă poveste”, ne-a declarat dr Viorel Gheorghiţă, directorul DSVSA Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ciob ... ete_2.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.