Jump to content

Studenţi străini la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

"Pete de culoare" la Universitate

Tot mai mulţi studenţi străini aleg să studieze la Universitatea din Galaţi. În acest moment, la Universitatea "Dunărea de Jos" studiază şase chinezi, un spaniol, doi greci şi doi studenţi din Qatar. La master sunt cinci ucraineni şi 22 de moldoveni, iar la doctorat sunt studenţi din Cipru şi Serbia. La burse doctorale vor ajunge în câteva zile şase studenţi din ţări africane.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=14

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cu peste 67% mai multi straini aleg Galati, Romania

Pe langa mult discutatele beneficii de ordin financiar aduse tarii noastre de intrarea in Uniunea Europeana, mai exista un castig, pe cat de putin luat in considerare, pe atat de pretios. Este vorba despre faptul ca odata cu aderarea, numarul strainilor ce aleg sa studieze in orasul Galati (Romania) a crescut cu mai bine de 67%. Conform datelor oferite de responsabilul Erasmus din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos”, Dan Scarpete, principala crestere a fost sesizata chiar in anul aderarii, 2007, ea fiind de 53%. Acesta a reprezentat doar punctul de pornire al unei cresteri continue, avand in vedere faptul ca in anul 2008, am avut de-a face cu un nou salt, de data aceasta de 19%. Tot acest val de studenti veniti din tari ca: Belgia, Turcia, Spania, Portugalia si Franta, care au ales in ultimii ani Galatiul pentru studiile lor, dovedeste o scadere in numar a stereotipurilor referitoate la tara noastra. Va invit pe toti sa vedem si culisele acestei migratii a studentilor, atat straini, cat si romani, comparand ideile si parerile unora cu ale celorlalti.

Stagiul la Galati le-a oferit ocazia de “a omori prejudecatile legate de Europa de Est”

Dupa un an de la finalizarea unui stagiu in Galati, Maurin, 24, Lille (Franta), declara ca: “Am vizitat multe tari ca Anglia, Germania, Statele Unite, dar niciodata Romania. Asa incat, sa studiez aici, a fost pentru mine o buna posibilitate de a descoperi o noua tara.” In acelasi spirit, prietenul sau, Cyril, 24, Douai (Franta), sustine ca acest stagiu in Galati i-a oferit si ocazia de “a omori o multitudine de prejudecati legate de Europa de Est.” Ambii studenti la master, in inginerie mecanica, afirma ca a fost o experienta inedita si ca spera sa o poata repeta. “Ne-ar placea sa petrecem una sau doua saptamani in Romania, daca vom avea vacanta in luna septembrie!”, sustine Cyril, in timp ce este aprobat de Maurin.

Unii pleaca, altii vin! In timp ce tot mai multi straini vin sa studieze in Romania, unii dintre studentii nostri continua sa se indrepte spre alte tari. Dupa cum ne explica Marius, 25, care a parasit Galatiul in ultimul sau an la Facultatea de Mecanica, “La noi la catedra TCM era deja o "traditie" in a pleca in ultimul an cu bursa Erasmus.” “Mai plecasera studenti din anii precedenti si relatarile lor despre experienta avuta si posibilitatile ulterioare de evolutie in cadrul academic erau incurajatoare”, a adaugat acesta.

“Profesorul din fata imi vorbeste ca si cum ar considera ca sunt undeva la nivelul 0”

Ceea ce toti studentii par a cauta este, prin altele, profesori care sa isi dea interesul si sa se preocupe de studentii lor. Pe de-o parte, Cyril si Maurin declara ca “profesorii romani ne-au ajutat sa ne integram si au fost foarte draguti cu noi”. Si nu numai cu ei, se pare, caci au avut ocazia sa vada si modul in care profesorii romani ii trateaza pe studentii de aceeasi nationalitate, “lucrand cu ei si fiindu-le alaturi ori de cate ori au nevoie de ajutor”.

Pe de alta parte, studentii romani sunt nemultumiti de felul in care sunt tratati de catre profesorii din Romania. Ilona, 22, studenta la jurnalism, a decis sa studieze in ultimul ei an de facultate la Strasbourg si este de parere ca in Franta “Suntem tratati altfel. Aici studentul chiar are un cuvant foarte important de spus”. “Uneori ai impresia ca te considera egalul lor”, a adaugat Ilona, pe care profesorii romani au facut-o sa aiba sentimentul ca “profesorul din fata imi vorbeste ca si cum ar considera ca sunt undeva la nivelul 0”.

Doctorandul Marius, care locuieste in prezent la Metz (Franta), ne explica faptul ca “depinde si de gradul profesorilor. De obicei cei tineri nu sunt implicati in foarte multe activitati administrative, au mai mult timp la dispozitie dar si o nevoie de afirmare si lucreaza mai mult cu studentii”.

Unde sunt cele mai frumoase fete/cei mai frumosi baieti?

Iata o intrebare care macina, deopotriva, si pe studentii romani si pe cei straini. Intrebandu-i pe Maurin si Cyril ce le-a mai placut in Romania, acestia au marturisit ca fetele de aici sunt “foarte, foarte frumoase si cu siguranta mult mai frumoase decat frantuzoaicele”. De asemenea, Marc Fagot, 24, care studiaza inginerie industriala la Galati, cu toate ca nu le compara cu frantuzoiacele, este de parere ca “fetele din Romania sunt cu adevarat frumoase”.

Pe de alta parte, Roxana, 24, studenta in anul V la mecanica, ne asigura ca baietii din Douai (Franta) sunt mult mai frumosi decat cei din Romania, desi recunoaste ca nu toti se incadreaza in aceasta categorie, cea a “frumosilor”. “Am avut ocazia sa interactionez cu multe “culori” si pot spune ca africanii sunt cei mai insistenti cand le place de o fata!”, adauga ea.

Fasolea, intre mancare a saracilor si delicatesa

Ceea ce pentru unii e de trecut cu vederea sau are chiar conotatii negative, pentru altii poate fi ceva nemaipomenit si invers, iar exemplele anterioare nu sunt unice in acest sens. Asa cum profesorii din alte tari sunt vazuti ca mai buni decat ai nostri si fetele/baietii straini ca mult mai frumoase/frumosi decat cele/cei de la noi din tara, la fel si ceea ce are vecinul in farfurie a fost intotdeauna mai bun decat ceea ce avem noi. Oricarui roman i-am cere sa ne spuna cate ceva despre mancarea de fasole, acesta ar stramba din nas, dupa care ne-ar trage intr-o colt pentru a ne explica in soapta ca aceasta este mancarea omului sarac si, in general, de la tara, asadar este o mare rusine chiar si sa vorbesti despre ea. Acum 3 ani am avut ocazia de a lua pranzul in mijlocul unei familii de francezi, unde am mancat, printre altele, ghiciti ce? Fasole, care pentru ei, dupa cum m-a asigurat si Monique, 48, Paris (Franta), este “o adevarata delicatesa, pe care o gatim doar la ocazii”.

Concluzie: Romani = tigani?! Adio!

Asadar, migrarea studentilor trebuie vazuta ca un fenomen natural, necesar si poate chiar benefic, caci asa cum ne spune si Andreea, 22, care a studiat in ultimul an de jurnalism la Strasbourg (Franta), “prin cunostintele pe care le aduci” in urma unui stagiu intr-o alta tara “nu poti decat sa contribui la dezvoltarea tarii de origine”.

Pe de alta parte, faptul ca unii romani aleg alte tari pentru studii nu ar trebui sa ne ingrijoreze chiar atat de mult, cel putin nu atat timp cat si unii studenti din acele tari continua sa aleaga Romania.

Ceea ce este cu adevarat imbucurator este faptul ca, de cand tara noastra face parte din Uniunea Europeana, tot mai multi straini aleg sa faca stagii in tara noastra, ceea ce arata clar ca stereotipurile in ceea ce ne priveste au inceput sa se risipeasca, incetul cu incetul. Acest lucru a fost posibil si datorita faptului ca acum avem reprezentanti ai Romaniei in majoritatea comisiilor de lucru, precum si in cadrul Parlamentului Europei.

In concluzie, merita sa speram ca in cel mai scurt timp nu se va mai pune semnul egalitatii intre romani si tigani.

http://cronicarii.com/articole/afiseaza ... 4&titlu=Cu

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 8 months later...

Bursieri străini la Universitatea “Dunărea de Jos”

În ultimii doi ani, Universitatea “Dunărea de Jos” a găzduit mai mulţi studenţi din ţările francofone, în cadrul programului de Burse de studii doctorale şi de cercetare post-doctorale „Eugen Ionescu”. În anii universitari 2007/2008 şi 2008/2009, la instituţia gălăţeană au studiat 16 astfel de bursieri. Domeniile în care aceştia se pot specializa la Galaţi sunt inginerie electrică, litere, economie, ştiinţe alimentare, artele spectacolului (teatru), istorie. Durata stagiului variază de la 3 la 5 luni.

În acest an, 23 de studenţi francofoni

Pentru anul universitar curent, mai bine de 50 de candidaţi francofoni au solicitat o bursă la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi (UDJG). „Biroul Europei Centrale şi de Est din cadrul Agenţiei Universitare a Francofoniei a validat deja 23 dintre acestea, situând universitatea de stat gălăţeană pe primul loc în topul celor mai solicitate instituţii superioare româneşti”, se precizează într-un comunicat de presă al UDJG.

Anul trecut, universitatea a fost şi mai căutată de studenţii străini, înregistrând 90 de candidaturi, dintre care 58 pentru doctorat şi 32 pentru cercetare post-doctorală. Totuşi, numărul burselor validate de către Agenţia Universitară Francofonă a fost mult mai mic, doar 9 studenţi străini ajungând la Galaţi.

De regulă, cele mai multe candidaturi vin din Africa Centrală, fiind urmate de cele din Europa Centrală şi de Est, Africa de Vest, Europa de Vest şi Asia.

Bursele de studii doctorale şi de cercetare post-doctorale „Eugen Ionescu” sunt acordate anual, începând din 2007, de către Guvernul României, cu scopul de a sprijini activitatea de cercetare din ţările francofone.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este membru asociat al Agenţiei Universitare a Francofoniei, fiind una dintre cele 22 de universităţi româneşti selectate pentru a participa la acest program.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bursieri_straini_la_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

La Universitatea „Dunărea de Jos”- 52 de studenţi din 9 ţări

La cele 15 facultăţi ale Universităţii „Dunărea de Jos” sunt 52 de studenţi străini, fără să-i luăm în calcul pe cei din Republica Moldova. Zilele trecute, 48 dintre aceştia s-au întâlnit, în premieră, pentru a se cunoaşte la Casa de Cultură a Studenţilor, în Club S, unde au schimbat impresii, adrese de mail şi numere de telefon. Dintre aceştia, 12 sunt din Turkmenistan, 11 sunt din Grecia dar studiază în Italia şi au venit în practică la Galaţi, şase sunt din Portugalia, câte doi sunt din Quatar, Polonia, Italia, Grecia şi câte unul din Bulgaria, Belgia, Egipt. Unii dintre ei sunt veniţi prin programe Erasmus, cu burse europene, alţii îşi plătesc studiile.

Şocul cultural

Prof.dr.Mirela Praisler, prorector cu relaţiile internaţionale şi managementul calităţii activităţii de cercetare ştiinţifică în cadrul universităţii gălăţene, ne-a declarat: „În primul rând trebuie ţinut cont de faptul că aceşti tineri provin din ţări extrem de diverse, de pe diverse continente, sunt veniţi prin programe de studiu diferite, ca atare ei au perioade diferite de şedere la noi în universitate. Acum a fost un bun prilej de a-i putea aduna pe toţi, altfel spus acesta a fost motivul pentru care nu am organizat această primă întâlnire mai devreme. Ca reacţie de aşteptat din partea lor a fost, din nou, diversitatea părerilor: noi trebuie să ţinem cont că aceşti tineri trec prin şocul cultural, demonstrat ştiinţific, care te duce de la extrema entuziasmului de a fi într-o ţară străină la mici accese depresive din cauza faptului că nu ai aproape familia, prietenii. Este şi stresul creat de diferenţe în alimentaţie, în temperatura de afară, dificultăţile legate de limbă şi aşa mai departe.

Seară multiculturală

„O primă concluzie a fost că ei trebuie angrenaţi şi în activităţile extracurriculare, cât mai rapid. Vom organiza întâlniri pe diverse teme: cei care sunt la Medicină, indiferent de ţara de unde provin sau programul prin care au sosit, la fel cei de la Arhitectură Navală sau Mecanică – criteriul unificator să fie domeniul de studiu. De asemenea, avem în proiect să-i punem în legătură cu minorităţile etnice din oraş, de exemplu pe cei din Grecia cu Comunitatea Elenă, pe cei din Italia cu Comunitatea Italiană. Intenţionăm să organizăm şi un eveniment multicultural, în cadrul căruia aceşti studenţi să-şi poată prezenta atât universităţile, cât şi oraşele din care provin”, declară prorectorul Mirela Praisler.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Străinii preferă facultăţile din România

Despre renumele  şcolii româneşti  s-a auzit peste tot în lume. Aşa se explică faptul că în ultimii ani din ce în ce mai mulţi tineri din străinătate aleg să studieze în România. Şi centrul universitar din Galaţi este tot mai mult preferat de străini, printre facultăţile cele mai căutate fiind Medicina şi Farmacia, dar şi Facultatea de Arhitectură navală.

Facultatea de Medicină şi Farmacie, în topul preferinţelor

Din ce în ce mai mulţi tineri, chiar şi de la mii de kilometri distanţă, aleg să îşi facă studiile în Galaţi. O explicaţie ar fi renumele şcolii româneşti peste graniţe, dar şi costurile scăzute pentru învăţământul din România. „În urma aplicării unor politici coerente şi eficiente de internaţionalizare, numărul studenţilor străini care îşi doresc să studieze la una din cele 13 Facultăţi din cadrul Universităţii <<Dunărea de Jos>> din Galaţi a crescut. Astfel, până în prezent, 126 de studenţi străini au fost admişi pentru a studia în anul universitar 2014-2015, iar lista rămâne în continuare deschisă”, a declarat Elena Bujor, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

Cele mai căutate facultăţi sunt: Facultatea de Medicină şi Farmacie, Facultatea de  Arhitectură Navală, Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Facultatea de Litere, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. Medicina şi Farmacia rămân facultăţile spre care se îndreaptă din ce în ce mai mulţi tineri, fie ei gălăţeni sau străini.

Moldovenii, ucrainenii şi turcii aleg Galaţiul

Pentru anul universitar 2014-2015, şase studenţi din Turcia, care vor studia pe cont propriu, vor face un an pregătitor pentru învăţarea limbii române. Dacă anul trecut numărul celor veniţi din Republica Moldova şi Ucraina atingea 60, potrivit reprezentanţilor Universităţii „Dunărea de Jos”, anul acesta numărul lor s-a dublat. Profesorii gălăţeni se aşteaptă ca în continuare numărul acesta să fie mare, mai ales că pe data de 15 septembrie va avea loc o nouă sesiune de admiterea la universitatea gălăţeană de stat. În plus, printre cei care au ales să-şi facă studiile la Galaţi, pentru susţinea examenului de licenţă s-au înscris câte patru absolvenţi din Italia şi Norvegia, şase din Suedia, 30 din Turcia, 20 din Iordania, Siria, Israel, Canada. Alţi 12 studenţi bursieri ai statului român îşi vor continua studiile la Galaţi în baza acordului interguvernamental România-Turkmenistan. Programul Erasmus a adus la Galaţi 24 de studenţi din Portugalia, Spania, Turcia, Italia, Franţa, iar în regim visiting sunt 15 studenţi din Italia şi un student din Turcia. În ceea ce priveşte studiile postuniversitare, prin programul Erasmus Mundus, doi studenţi din Algeria şi India au optat pentru Galaţi, iar alţi doi tineri din Siria şi Egipt, bursieri ai statului român, îşi vor continua studiile în oraşul de la Dunăre.

Ştiinţele sociale şi Afacerile, la mare căutare

Dacă la Galaţi cele mai căutate facultăţi sunt pentru tinerii străini Medicina şi Facultatea de Arhitectură navală, la nivel de ţară, în topul preferinţelor străinilor se află facultăţile de ştiinţe sociale şi cele de afaceri. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a realizat o analiză complexă în care a evidenţiat care sunt domeniile şi facultăţile spre care se orientează cei mai mulţi studenţi sau tineri care vin din alte ţări. Ştiinţele sociale, Afacerile şi Dreptul sunt facultăţile care se află în topul clasamentului celor mai căutate. Potrivit aceleiaşi surse, 32% dintre studenţii actuali au optat pentru a studia Ştiinţe Sociale, pe locul al doilea se află facultăţile de Inginerie sau construcţii, preferate de 15% dintre tinerii străini, iar la coada clasamentului se afla Facultatea de Agricultură, pentru care optează mai puţin de 10% dintre tinerii străini. Analiza a fost făcută la sfârşitul anului trecut. Din păcate, puţini sunt absolvenţii care aleg să rămână în România şi să practice ceea ce au învăţat în facultate. Cei mai mulţi se întorc în ţările natale, iar un procent destul de mic, care fie şi-au găsit un job bine plătit, fie şi-au întemeiat aici o familie, aleg să rămână în România.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Un milion de euro pentru Universitatea Dunărea de Jos de la studenţii străini!

Tinerii din statele extracomunitare, care vin să studieze la Galaţi, reprezintă importante surse de venit pentru instituţia academică locală, o realitate pe care reprezentanţii conducerii Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi nu se feresc să o recunoască.

Potrivit prorectorului Universităţii Dunărea de Jos, Adrian Lungu, fiecare student care provine dintr-o ţară care nu este membră a UE, plăteşte, lunar, o sumă de nu mai puţin de 450 de euro pe lună, bani care reprezintă doar taxa de şcolarizare, nu şi regia de cămin sau mâncarea consumată la cantina studenţească. Acest lucru înseamnă că fiecare student originar din state care nu sunt membre ale UE plăteşte, anual, universităţii, o sumă de circa 5.000 de euro (plăteşte zece luni pe an, uneori 11 luni, dacă face şi practică pe vară). Cât priveşte studenţii străini care studiază limba română, în cadrul unui an pregătitor (înainte de începerea studiului universitar propriu-zis), aceştia plătesc 220 de euro pe lună, taxă de şcolarizare. Având în vedere că, anual, numărul studenţilor care provin din alte state decât cele ale UE se ridică la circa 200, veniturile colectate de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi sunt semnificative – la un calcul simplu, aflăm că instituţia academică va încasa o jumătate de milion de euro doar în acest an universitar. “Este adevărat, sumele pe care universitatea le încasează datorită acestor studenţi sunt semnificative, însă există şi multe probleme cu care ne confruntăm. Sunt tineri care nu cunosc limba română şi au nevoie de un asistent la serviciile unde merg – fie că este vorba de spital sau de poliţie. În plus, trebuie instruiţi, pentru că, străini fiind, pot ajunge în cartiere sau situaţii neobişnuite pentru ei şi pot deveni victime ale răufăcătorilor”, a declarat Adrian Lungu. Potrivit acestuia, în actualul an universitar au fost acceptaţi 100 de studenţi din state non-UE, majoritatea din Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, Egipt, Siria, Palestina, Iran şi Israel. Cei mai mulţi dintre studenţi, 97, învaţă la Facultatea de Medicină.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Tot mai mulţi studenţi străini, la Universitatea ”Dunărea de Jos”

Tot mai mulţi studenţi străini vin la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, pentru a-şi desăvârşi studiile.

Cea mai căutată e, de câtiva ani încoace, Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde în 2015-2016 s-au înscris 96 de tineri, din ţările non-membre ale Uniunii Europene. Cei mai mulţi au venit din Turcia şi Israel (60), din Tunisia şi Siria (27), Liban (9), Iordania (7), Maroc (8), Iran (6), Arabia Saudită (5), Palestina (2), Nigeria (1), Irak (1) şi Algeria (1). Tot Medicina a atras în 2015 şi studenţi străini din ţările membre ale Uniunii Europene: 10 din Suedia, cinci din Italia şi unul din Grecia. Un tânăr din Palestina a optat pentru Facultatea de Arhitectură Navală şi alţi doi, din Turcia, pentru Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice. Alţi 30 de studenţi din Italia au avut statut de visiting şi au participat la cursurile de la Medicină.

În 2016-2017, au urmat cursurile Universităţii 114 studenţi străini. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt din ţările non-UE: Israel (26), Turcia şi Siria (28), Tunisia (13), Maroc (11). La Galaţi mai studiază, de anul trecut, la programele de licenţă, tineri din Iordania, Arabia Saudită, Liban, Iran, Irak, Palestina, Nigeria şi Algeria. Doi studenţi din Egipt şi, respectiv, Siria fac studii doctorale, iar 15 tineri au făcut în 2016 un an pregătitor. Aceştia din urmă vin din Honduras, Turkmenistan, Maroc, Turcia şi Yemen.

Studenţii non-UE plătesc lunar o taxă în  valută de 450 de euro (anii I-II) şi 320 de euro (anii III-IV), cei care vin din ţările Uniunii Europene achită aceeaşi taxă în lei ca studenţii români, iar cei care fac anul pregătitor plătesc o taxă de 220 de euro pe lună.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Topul preferinţelor studenţilor străini

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr T. Popa" din Iaşi are cei mai mulţi studenţi străini care au ales să studieze în cele 48 de instituţii de învăţământ superior de stat din România. Purtătorul de cuvânt al UMF "Gr.T.Popa" din Iaşi, Ivona Burduja, a declarat că în cadrul instituţiei de învăţământ superior studiază în prezent 2.581 de studenţi străini din 50 de ţări. "Cei mai mulţi studenţi care învaţă în UMF Iaşi sunt din Franţa - 658, Israel - 605, Maroc - 299, Grecia - 249, Tunisia - 236. Specializările care au cei mai mulţi studenţi străini sunt Medicină Generală şi Medicină Dentară, linii de predare fiind engleză şi franceză. Pentru anul 2018 - 2019 va fi deschisă o nouă specializare, la Balneofizioterapie, unde vor fi 45 de locuri cu predare în limba engleză", a declarat purtătorul de cuvânt.

Conform acesteia, statisticile centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale relevă că peste 29.700 de studenţi internaţionali urmau, în anul universitar 2017-2018, o formă de şcolarizare în România. Dintre aceştia, 22.908 sunt la studii de licenţă, 3.158 urmează un program de master, 982 sunt înscrişi la doctorat, 765 la rezidenţiat iar 969 sunt în anul pregătitor.

În topul clasamentului se află UMF "Gr.T.Popa", cu 2.581 studenţi, urmată fiind de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, cu 2.547 de studenţi, la UMF Galaţi sunt 2.265 studenţi străini, iar la Carol Davila din Bucureşti sunt 1.917. Cei mai puţini studenţi străini sunt la UMF Craiova, 690.

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.