dcp100168 Posted February 10, 2009 Posted February 10, 2009 Foamea de bani a ministrului Pogea umflă impozitul pe case de 6 oriDisperat să cârpească bugetul, Guvernul actualizează valorile impozabile ale caselor şi terenurilor, nemodificate din 2002. Valorile locuinţelor au crescut de atunci de până la şase ori, cu atât cresc şi impozitele.Impozitul anual pe case ar putea creşte de cinci sau şase ori anul acesta, pentru că Ministerul Finanţelor vrea să actualizeze valoarea impozabilă a clădirilor, rămasă neschimbată de şapte ani. Potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pentru anul 2009, Finanţele vor să obţină venituri suplimentare de aproape 800 de milioane de lei (0,14% din PIB) din “majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile”. Întrebaţi ce înseamnă această majorare, reprezentanţii Finanţelor au răspuns că este vorba despre actualizarea valorii impozabile a imobilelor. “Ultima actualizare a valorii impozabile s-a făcut în anul 2002”, a răspuns Biroul de presă al ministerului. Cel mai probabil, la stabilirea noilor valori impozabile va fi folosit Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare 2009, comunicat, potrivit Codului fiscal, tuturor birourilor notariale. Încă nu se cunoaşte momentul aplicării noilor valori de impozitare, dar acest lucru se va face prin modificarea Codului fiscal. Ultimele estimări ale autorităţilor dau 31 martie drept termen de modificare a Codului.Potrivit statisticilor, din 2002 şi până în prezent, valoarea de piaţă a caselor şi a terenurilor a crescut de cinci-şase ori. În acest moment valoarea impozabilă a unui metru pătrat construit şi utilat este de 700 de lei, atât cât valora acum şase ani. La această valoare, populaţia plăteşte o cotă de impozit de 0,1%.Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, impozitul se majorează cu 15% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, până la 100% pentru a patra clădire deţinută. După aceste ajustări se aplică impozitul de 0,1% la valoarea impozabilă rezultată. Dacă la vechile valori, diferenţa de impozit pentru a doua sau a treia casă nu era prea mare, datele se schimbă acum, dat fiind că valoarea impozabilă creşte enorm. În cazul terenurilor, impozitul actual este simbolic. Mai precis, în cazul unui teren construibil din centrul Bucureştiului, valoarea impozabilă este de 77 de bani (7.700 de lei vechi) pe metrul pătrat.http://www.cotidianul.ro/foamea_de_bani ... 73022.html
oana6200 Posted February 11, 2009 Posted February 11, 2009 Ia nu mai cobiti, pentru ca nu vreau sa se intample!Din cate stiu, anul trecut, taxa pe habitat la un apartament din Galati a fost in jur de 2 milioane vechi, iar pentru cei care stau la casa, mult mai mult; inmultiti aceasta taxa cu 6, si va dati seama ce sacrificiu ar fi pentru marea majoritate a galatenilor. Daca ar fi de vreo 2 ori mai mare ar fi rezonabil, ar acoperi scopul maririi impozitelor, pentru ca de fapt de aici s-a pornit: nu sunt suficienti bani pentru salubrizare.
tomcat0 Posted February 11, 2009 Posted February 11, 2009 e clar... astia vor sa ramana singuri in tara asta... inca un sut in fundul romanului care si asa e vai de mama lui... sunt din ce in ce mai convins ca trebuie sa plec din tara asta cat mai repede... si sa nu ma mai uit in urma niciodata!!!
dcp100168 Posted February 19, 2009 Author Posted February 19, 2009 Gheorghe Pogea: Impozitul pe cladiri nu poate creste cu mai mult de 20%"Baza de impozitare la cladiri si apartamente nu poate sa creasca cu mai mult de 20%. Impozitarea cladirilor si a apartamentelor nu este apanajul Ministerului Finantelor, ci al autoritatilor locale. Dupa parerea mea, niciun primar nu isi poate permite sa puna taxe care nu vor fi suportabile", a declarat, joi, la Antena 3, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
Aiyana Posted February 20, 2009 Posted February 20, 2009 Ok, m-am linistit. In sfarsit un roman care gandeste cu capul! O fi crescut valoarea caselor de 6 ori, dar cine are bani sa le ia la pretul asta? Eu cred ca vom asista, daca nu se intampla deja, la o scadere drastica a preturilor locuintelor.
Recommended Posts