Jump to content

OpenStreetMap - harti gratuite


cipt2001
 Share

Recommended Posts

Ce este OpenStreetMap?

OpenStreetMap a fost pornit ca proiect in 2004 pentru a crea o baza de date geografice gratuite. Pana in 2006 lucrurile nu au mers prea bine, insa in ultimii 2 ani cresterea a fost extraordinara.

Romania a inceput sa fie prezenta pe harta OSM de la inceputul anului 2007, ajungand ca peste mai putin de 2 ani sa aiba o acoperire de 90% a drumurilor nationale, si sa acopere multe din orasele mari ale tarii: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Galati, Ploiesti, Iasi, Suceava, Arad, Targu-Mures, Sibiu

Pe baza datelor stranse de voluntari pasionati este creata o harta online disponibila la adresa http://www.openstreetmap.org/ si multe alte unelte strans legate de aceasta. Cea mai importanta este partea de routare, pentru care este disponibila adresa: http://www.yournavigation.org/

Cum putem contribui?

Cea mai simpla modalitate este prin inregistrarea de trasee, posesorii de dispozitive GPS avand posibilitatea de a inregistra traseul urmat si a-l salva (de obicei in format .gpx). Dupa aceea puteti sa va creati un cont pe http://www.openstreetmap.org/ si sa faceti upload la traseu in sectiunea GPS Traces. In sectiunea Edit aveti la dispozitie un editor online cu care puteti sa desenati folosind traseul anterior ca baza.

Daca nu aveti timp sa editati personal harta, puteti sa imi trimiteti un PM si voi incerca sa ma ocup eu de acest lucru (voi avea nevoie de traseul inregistrat).

O alta modalitate este sa verificati (pe baza cunostintelor voastre din teren) harta si sa creati "bug-uri" folosind aplicatia http://openstreetbugs.appspot.com/.

Galatiul pe OpenStreeMap

Am inceput sa lucrez la harta Galatiului la sfarsitul anului 2007 (noiembrie), Din fericire exista un acord intre Yahoo si OSM care ne permite sa folosim hartile satelitare Yahoo pentru a deriva informatii, si cum Yahoo acopera Galatiul din acest punct de vedere munca ne-a fost usurata foarte mult. Dupa un an si cateva luni cele mai multe cartiere sunt disponibile la nivel de alei si cladiri (Aurel Vlaicu, Micro 16/17/18/19, Tiglina 1/2/3, Mazepa 1/2), iar reteaua de strazi este 90% completa (lipsesc cartierul nou din Bariera Traian si Filestiul).

Harta Galatiului o puteti gasi rapid aici: http://www.openstreetmap.org/?lat=45.4328&lon=28.0358&zoom=13&layers=B000FTF

Pentru alte informatii pagina proiectului Romania pe OpenStreetMap: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Romania si lista de discutii in limba romana http://groups.google.com/group/ro-osm.

Astept intrebarile voastre!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.