Jump to content

"Război" între bănci şi OPC Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Peste o sută de reclamaţii la adresa băncilor, la OPC Galaţi

Inspectoratul Regional pentru Protecţia Consumatorului Galaţi a primit, în ultimele patru luni, peste o sută de plângeri împotriva unor bănci, fiind reclamată fie modificarea dobânzilor, fie aplicarea unor comisioane care nu erau trecute în contract, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Mai multe persoane din Galaţi ne-au sesizat faptul că băncile la care contractaseră împrumuturi au aplicat, la finele anului trecut, modificări ale dobânzilor ce au determinat o creştere a valorii ratelor bancare. În afară de acest aspect, alţi consumatori au mai reclamat că unele bănci aplică diverse comisioane care nu figurau în contracte. Există şi cazuri în care, după achitarea totală a creditului, băncile trimiteau în continuare notificări de plată", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, inspectorul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, Mărioara Gătej. Potrivit acesteia, din luna octombrie a anului 2008 şi până la sfârşitul lunii ianuarie 2009 s-au înregistrat 102 reclamaţii în ceea ce priveşte activitatea unor bănci şi au fost amendate 11 filiale din Galaţi ale unor bănci, şapte din judeţul Vaslui şi două din Bacău. "Acţiunile noastre vor continua pe măsură ce astfel de reclamaţii vin în continuare. Vă pot spune că şi în acest moment continuă notificările consumatorilor în legătură cu aceste practici. Trebuie spus însă că înainte de a ajunge în situaţia să reclame băncile consumatorii ar trebui să citească foarte atent contractele pe care le semnează, pentru că aceste contracte pot conţine clauze referitoare la dobânda variabilă sau alte comisioane", a mai spus Gătej.

Link to comment
Share on other sites

Trei bănci au dat în judecată OPC Galaţi pentru că le-a anulat comisioane din contractele de credit

Trei instituţii bancare au dat în judecată Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, care le-a anulat unele comisioane din contractele de împrumut şi a dispus restituirea sumelor către clienţi, transmite corespondentul NewsIn. "La Judecătoria Galaţi au fost înregistrate trei acţiuni împotriva Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor. Banca Românească şi OTP Bank au atacat la sfârşitul anului 2008 procesele-verbale de sancţionare întocmite la OPC, iar Volksbank a făcut acest lucru în ianuarie 2009", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi, judecătorul Robert Florea. Potrivit inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor, cele trei bănci s-au adresat instanţei nemulţumite nu atât de valoarea amenzii primite, cât mai ales de măsurile dispuse de OPC. "Pe lângă amenzi substanţiale, noi am dispus în fiecare caz repunerea clientului în drepturi şi anularea comisionului respectiv, fie că vorbim de comisioane aplicate după semnarea contractului de împrumut, fie percepute după restituirea sumei împrumutate. Probabil că aceste măsuri au nemulţumit foarte tare băncile", a declarat, miercuri, Mărioara Gătej, şeful Inspectoratului Regional de Protecţia Consumatorilor pentru judeţele Galaţi, Vrancea, Vaslui şi Bacău. Oficialul a adăugat că se aşteaptă la noi procese din partea instituţiilor financiare, bancare sau nebancare, în condiţiile în care, doar la Galaţi, zece dintre ele au fost amendate în ultimele patru luni, în urma celor peste o sută de reclamaţii primite din partea clienţilor. Este vorba de ABN Amro Bank, care a fost sancţionată de inspectorii OPC cu 3.000 de lei, Alpha Bank (6.000 de lei), Banca Românească (3.000 de lei), Bacpost (23.000 de lei), CEC (3.000 de lei), EFG IFN (49.000 de lei), ING Bank (3.000 de lei), OTP Bank (7.000 de lei), Piraeus Bank (8.000 de lei) şi Volksbank (10.000 de lei). În celelalte judeţe din regională, OPC a sancţionat şapte instituţii financiare la Bacău şi două la Vaslui.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Razboi intre Protectia Consumatorului si banci

» Bancile comerciale si institutiile financiare sunt "vanate" de inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor » Acestia au amendat noua sucursale din Galati, cu o suma totala de 115.000 lei » Cele mai multe se refereau la introducerea unilaterala de dobanzi sau la comisioanele mascate.

Noua sucursale din Galati ale unor banci comerciale si institutii financiare au primit amenzi grele de la inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), pentru ca au introdus unilateral majorari ale dobanzilor sau pentru aplicarea de comisioane mascate. In ultimele patru luni, la OJPC Galati au fost inregistrate peste 120 de reclamatii ale unor titulari de imprumuturi bancare, care se plangeau ca s-au trezit platind rate mai mari decat era prevazut in contract. "Am primit reclamatii din partea celor care nu erau de acord cu modificarea dobanzilor ce duceau la cresterea ratelor lunare, dar si reclamatii prin care ni se aducea la cunostinta ca unele banci au aplicat diverse comisioane care nu erau trecute in contract sau ca au fost majorate comisioanele prevazute in contract. In unul dintre aceste cazuri, comisionul aplicabil la sold s-a majorat de la 0,35% la 0,59%. Avem si un caz, al unui galatean care, dupa ce a achitat toata valoarea creditului, a primit notificari ca mai are de platit", a declarat Marioara Gatej, inspector- sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului Galati. Cele noua amenzi aplicate sucursalelor bancare si institutiilor financiare vinovate de astfel de abuzuri sunt in valoare totala de 115.000 lei.

Cazul cel mai flagrant a fost cel descoperit la o institutie financiara, EFG, care a aplicat comisioane ce majorau la mai mult decat dublu suma imprumutata. Spre exemplu, un client care a imprumutat 2.300 lei de la EFG a fost obligat sa plateasca 7.000 lei. EFG a primit cea mai mare amenda aplicata de OJPC Galati, 49.000 lei. Sucursalele bancilor comerciale au scapat mai ieftin: Bancpost Galati a fost amendata cu 23.000 de lei, Volksbank Galati, cu 10.000 de lei, Piraeus Bank Galati, cu 8.000 de lei, OTP Bank Galati. cu 7.000 de lei, Alpha Bank Galati. cu 6.000 de lei, iar sucursalele galatene ale Bancii Romanesti, CEC, ING Bank si ABN Amro Bank au primit cate o amenda de 3.000 de lei. Trei dintre banci intentioneaza sa conteste in instanta amenzile aplicate de Protectia Consumatorului.

Amenzile politiei

Bancile comerciale sunt amendate si de politisti. Patru banci din Braila au fost amendate, saptamana trecuta, intr-o actiune de verificare a securitatii spatiilor unde se manipuleaza, se depoziteaza si se transporta valori monetare.

Politistii au verificat 14 banci, iar patru dintre acestea au primit amenzi in valoare de 4.000 lei, intrucat au fost descoperite diverse aspecte legate de nerespectarea obligatiilor legale, cea mai mare problema constatata fiind lipsa protectiei bancomatelor externe sediilor bancare.

Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Braila, subinspector Jenel Sogor, in perioada urmatoare, politistii vor vizita 51 de unitati financiar-bancare, 25 de case de schimb valutar si amanet, precum si statiile de distribuire a carburantilor din Braila, pentru a vedea daca sunt aplicate prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

http://www.romanialibera.ro/a146921/raz ... banci.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Băncile gălăţene, puse la stâlpul infamiei de clienţi

De la începutul anului, la Judecătoria Galaţi, au fost înregistrate 14 plângeri venite din partea băncilor sancţionate de Protecţia Consumatorilor pe motiv că au călcat în picioare drepturile clienţilor. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) Galaţi a primit 49 de plângeri împotriva unor bănci. Cele mai multe reclamaţii au fost formulate împotriva BCR, urmată de Volksbank şi Raiffeisen Bank. „Probleme grave are banca Volksbank pentru că are contract neglijent. În rest, au fost mult mai parşivi şi au făcut contracte lejere, lumea le-a semnat, iar acum băncile speculează clauzele incluse în contract pentru care consumatorul deja a semnat”, ne-a declarat inspectorul CRPC Galaţi, Aurel Pamfilie. Din cele 49 de reclamaţii, inspectorii CRPC au apreciat că sunt întemeiate 21, pentru care au aplicat sancţiuni în sumă totală de 70.000 de lei. Băncile, rareori recunosc că au greşit şi preferă să conteste în instanţă amenzile. „În general, 70 % dintre amenzi sunt contestate, deoarece aceste contracte (de credit n.r.) sunt foarte groase şi au articole contradictorii. În general, CRPC pierde foarte rar. Se poate pierde pe procedură, dar nu pe speţa în sine”, precizează inspectorul Aurel Pamfilie.

S-a trezit cu o datorie de 20.000 de euro

Judecătoria Galaţi a primit spre soluţionare, în 2009, un număr de 14 plângeri formulate de bănci, care cer anularea proceselor verbale de contravenţie. Am discutat cu unul dintre gălăţenii căruia Protecţia Consumatorilor i-a dat dreptate şi a amendat banca. Adina-Ramona Ciurea a contractat două credite la Volksbank, unul în valoare de 34.500 de euro şi celălalt în cuantum de 21.500 de euro, cu o dobândă fixă de 5,95% pe an, însă după plata a doar trei rate, s-a trezit că dobânda a fost majorată la 7,45%. Banca a contestat în justiţie dispoziţiile CRPC Galaţi pe motiv că tânăra cunoştea toate clauzele şi prevederile contractuale şi a fost de acord cu ele când a semnat contractul de împrumut. Justificarea Volsbank vizavi de creşterea dobânzii a fost că s-au majorat costurile contractuale. “Mi-au spus de la bancă că dobânda va reveni la nivelul iniţial, dar cu condiţia să semnez un act adiţional, unde se stipula că dobânda devine variabilă în funcţie de anumiţi factori. Am refuzat să semnez aşa ceva. Voi da în judecată banca. Până acum, am plătit 1.200 de euro în plus, iar până la sfârşitul contractului trebuie să achit suplimentar 20.000 de euro. Este aberant”, ne-a declarat Adina-Ramona Ciurea.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... ienti.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Amenzi de peste 87.000 lei pentru unităţile financiare din judeţ

Zeci de gălăţeni s-au adresat comisarilor de la Protecţia Consumatorilor în ultima perioadă după ce s-au văzut înşelaţi de bănci sau alte instituţii financiare. Oamenii au reclamat în special modul de recalculare a dobânzilor la credite. În urma controalelor desfăşurate, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au aplicat 15 amenzi contravenţionale în sumă de 87.500 de lei.

De la începutul lui 2009 şi până în prezent comisarii de la CJPC Galaţi au desfăşurat 20 de acţiuni de control la unităţile financiar-bancare din judeţul nostru ca urmare a reclamaţiilor primite de la gălăţeni, în total fiind vorba despre aproximativ 35 de plângeri. În urma verificărilor s-au constatat ca principale abateri nerespectarea prevederilor contractuale sau clauze insuficient de clare care permit creditorului interpretarea acestora în favoarea sa, a spus directorul coordonator al CJPC Galaţi, Constantin Olaru. Astfel, printre deficienţele constatate de comisari la bănci se numără: perceperea unui comision de depunere pentru cei ce plătesc rata de credit, dar nu sunt titulari ai creditului, şi asta în condiţiile în care în contract se prevedea comision zero; deşi creditul a fost achitat anticipat integral, banca nu a închis contul, percepând comisioane; în ciuda evoluţiei dobânzilor care a fost descrescătoare, banca a majorat rata dobânzii; perceperea unui comision de administrare lunar aplicabil la sold, comision care nu era însă prevăzut în contractele de credit încheiate între bancă şi consumatori; inexistenţa unei redactări clare a condiţiilor de modificare a dobânzilor şi comisioanelor, astfel că banca îşi rezerva dreptul de a le modifica unilateral, oricând şi oricât. Sunt doar câteva dintre nereguli. Totodată, la începutul acestui an, comisarii CJPC Galaţi au verificat şi unităţile financiare nebancare. Şi aici au fost constatate diverse abateri printre care: valoarea DAE nu era stipulată în conţinutul contractului încheiat cu consumatorii; contracte de amanet în care se menţiona faptul că în cazul contractelor finalizate înainte de termen se recalculează comisionul, dar fără a se specifica modul de recalculare; contracte de credit în care nu se menţiona formula dupa care se calculează variaţia dobânzii; utilizarea de practici comerciale incorecte în relaţia cu consumatorii, respectiv perceperea unei dobanzi anuale efective mai mare decât cea declarată în contract şi pe afişe; publicitate înşelătoare.

Acţiunile CJPC Galaţi au fost finalizate cu aplicarea unui număr de 15 amenzi contravenţionale în sumă totală de 87.500 lei. Directorul Constantin Olaru a precizat că pentru a creşte nivelul de protecţie al consumatorilor în acest domeniu, ANPC a iniţiat un proiect de OUG privind contractele de credit pentru consumatori, document ce transpune Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi care se regăseşte pe site-ul instituţiei.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=4

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.