Jump to content

After-school la Galaţi


mjustin

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

În Galaţi,

Părinţii ocupaţi au soluţia!

Gata cu bătaia de cap! Părinţii ocupaţi au acum alternativă. Cu puţin peste 200 de lei, ei îşi pot lăsa copiii la şcoală chiar şi după terminarea programului. Micuţii beneficiază de toate condiţiile, iar părinţii scapă de principalele responsabilităţi. Fie că joacă şah, se uită la filme sau îşi fac lecţiile, sistemul after-school prinde tot mai multă amploare şi în Galaţi. Deşi unităţile şcolare care se pot lăuda cu aşa ceva sunt extrem de puţine, numărul părinţilor care preferă să îşi lase copiii în grija învăţătorilor după programul normal este în creştere. Numai la Şcoala numărul 7 din cartierul Ţiglina 1, numărul micuţilor care rămân până la ora 4 în unitatea şcolară a ajuns deja la 100. Cu aproximativ 250 de lei, copiii au toate condiţiile incluse."Practic, şcoala percepe 120 de lei pe lună pentru programul de patru ore, însă părinţii pot opta şi pentru servicii de catering prin care copiii beneficiază de o masă completă plus desert cu 6-7 lei pe zi", a declarat Daria Sechila, învăţător. Mai mult, banii se împart între învăţători şi şcoală. Astfel, micuţii beneficiază de televizor, dvd şi mobilă nouă. Ei spun că până vine căldura când vor ieşi în parc, se mulţumesc şi cu activităţi precum desenatul sau vizionarea unor filme. "De la 12 la 1, copiii se recrează, iar apoi se desfăşoară diferite activităţi precum şah sau alte jocuri care îi ajută pe micuţi să îşi dezvolte gândirea. Apoi, până la 4 facem lecţiile pentru a doua zi", a continuat Daria Sechila. Părinţii care au ales deja această variantă spun că sunt mai mult decât mulţumiţi, mai ales că nu trebuie să îşi mai bată capul cu lecţiile, dar şi pentru preţul convenabil. "Timpul nu îmi permite să mă ocup de copil toată ziua. Este foarte bine că la patru când termin munca, mă duc să îl iau şi este şi mâncat, are şi temele făcute", a declarat Alina Baltag, mama unui copil inclus în programul after-school.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Da.Te bucuri ca nu mai ai batai de cap sa faci tu temele cu ei,sau din cauza serviciului chiar nu ai ce face.Dar le-as spune parintilor care opteaza pentru aceasta varianta ca s-ar putea sa aibe surprize mari in clasa a-5a.Cunosc un caz in care ambii parinti lucrau pana dupaamiaza si au ales sa-si dea fetita la o scoala de acest tip.Insa in clasa a 5a s-au trezit ca fetita lor nu stia mai nimc si nici nu aveau cum sa o ajute.Daca nu o iei de la inceput cu materia,mai tarziu chiar nu mai poti face nimic.Eu asa cred,ca nu ai cum sa te poti ocupa de fiecare copil in parte in 3 ore,sa vezi ce a inteles si ce nu si sa stai sa le explici la fiecare in parte.Totul depinde de copil.De capaciatatea lui de "prindere"ca sa zic asa.Puneti in balanta,eu zic ca viitorul copilului e cel mai important si merita sacrificii,si primii ani de scoala sunt cei mai importanti.

Link to comment
Share on other sites

Nu sunt spaţii şi nici bani pentru orele după program

Programul "Atfer School" se implementează destul de greu în oraşul nostru, iar de mediul rural nici măcar nu se poate vorbi. Cauzele sunt foarte clare, iar partea proastă este că deocamdată nu există rezolvare astfel încât şi la Galaţi să poată fi pusă în practică dorinţa ministrului Educaţiei, respectiv extinderea programului "After School". "Lipsa spaţiului este o primă cauză, sunt foarte puţine şcoli unde nu sunt două schimburi, iar implementarea acestui program se face foarte greu. O altă problemă ar fi lipsa banilor. Pentru că acum se face la cererea părinţilor, iar chiar dacă vor fi părinţi care doresc să-şi lase copiii la şcoală şi după program, nu au bani", ne-a explicat Laura Marin, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. De aceeaşi părere este şi Mitică Dudău, care ne-a declarat că programul "After School" nu va putea fi generalizat. "În primul rând pentru că nu sunt bani şi nici spaţii în Galaţi. Pentru că în şcolile unde sunt două schimburi nu ai unde să faci "After School", decât în weekend, ori părinţii vor să aibă propriul program. Iar la acest program nu se face pregătirea propriu-zisă, elevii îşi fac temele în prezenţa unor cadre didactice. Programul prinde bine la clasele I-IV pentru că învăţătorii le fac pe toate, în schimb la V-VIII este mai complicat", ne-a spus Mitică Dudău. Aşa se face că în prezent în Galaţi avem 76.000 de elevi, dintre care 40.000 în clasele I-IV, iar dintre aceştia doar 192 merg la programul "After School". Nici unităţile de învăţământ în care se pot desfăşura aceste ore după program nu sunt foarte multe. "Şcolile unde sunt în prezent ore după program sunt 3, 7, 9, 12, 41, 43, aici putându-se desfăşura acest program pentru că unităţile de învăţământ au clase în plus", a declarat Laura Marin.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Şanse slabe pentru şcoala de după şcoală

* Din 135 de şcoli, doar 36 au spaţiul necesar, iar 29 ar putea oferi masă în regim propriu sau catering * Doar două unităţi îndeplinesc ambele condiţii *

Problema ghiozdanelor prea încărcate ar fi putut fi rezolvată dacă şi la noi s-ar fi putut implementa programul „Şcoala de după şcoală” care funcţionează cu succes în alte state ale lumii şi care în România rămâne deocamdată un vis frumos, chiar dacă Ministerul Educaţiei e interesat să-l organizeze şi la noi. Lipsa spaţiilor din unităţile de învăţământ face acest lucru imposibil. La aceasta se adaugă şi alte neajunsuri cu privire la posibilităţile de oferire a unei mese calde şi la plata cadrelor didactice, mai ales acum, în perioadă de criză, când se face economie la buget.

Recent, conducerea ISJ le-a cerut unităţilor şcolare să spună dacă au spaţiu pentru „after school” şi dacă pot oferi o masă caldă elevilor. Din 135 de unităţi de învăţământ, doar 36 au declarat că deţin spaţiul necesar. În ceea ce priveşte asigurarea unei mese calde, doar 3 pot face acest lucru în regim propriu şi 26 pe sistem catering. În concluzie, numai la două instituţii de învăţământ s-ar putea îndeplini şi condiţiile de spaţiu şi cele de asigurare a unei mese calde pe cont propriu. „Chiar şi regimul de catering presupune respectarea unor norme. Nu poţi să le serveşti elevilor masa tot pe pupitrele unde învaţă. Trebuie sală specială. Chiar şi aşa, trebuie ca şi firmele care asigură masa să respecte nişte standarde. Şi pentru lapte şi corn au fost o sumedenie de probleme care nici acum nu sunt rezolvate. Ce să mai vorbim de o masă caldă cu două feluri de mâncare?”, susţine inspectoarea general-adjunctă, Laura Marin, cea care s-a ocupat de centralizarea datelor.

Cu toate acestea, la cererea părinţilor, există totuşi în prezent trei unităţi care organizează, în sistem de prestare de servicii către comunitate, „Şcoala de după şcoală”. Este vorba de Şcolile 7, 11 şi 43.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sans ... ala_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Galaţi: „Şcoala după şcoală” ajută elevii să facă performanţă

„After-school" prinde rădăcini la Galaţi, câteva zeci de copii fiind înscrişi în acest sistem. Aproape jumătate dintre elevii Şcolii Gimnaziale 7 rămân în clase după ore şi îşi fac temele împreună cu profesorii. Deşi funcţionează de câţiva ani buni în România, sistemul „after-school" nu s-a dezvoltat, până acum şi în Galaţi. Părinţii, ori nu au bani să-şi lase copiii după ore la şcoală, ori unităţile de învăţământ nu au spaţiu suficient pentru organizarea acestui sistem.

Există însă şi o scoală în care acest sistem funcţionează bine, chiar foarte bine. Este vorba despre Şcoala nr. 7, acolo unde nouă clase din 10 aplică această procedură. Primele semne ale necesităţii introducerii acestui sistem de învăţământ au apărut în 2003, atunci când, tot mai mulţi părinţi le cereau profesorilor să-i ajute făcând lecţiile cu şcolarii lor.

O sută de lei pentru lecţii făcute ireproşabil

„Să ştiţi însă că nevoia de after-school a venit şi din partea noastră. Era o sursă importantă de venituri extrabugetare pentru şcoală şi nu puteam să o neglijăm", îşi aminteşte directoarea şcolii, Monalissa Nica. Sistemul a evoluat anual, astfel încât în acest moment nu mai puţin de 83 de copii din învăţământul primar, din aproape 180 câţi are Şcoala 7, rămân după ore şi apelează la acest sistem. Părinţii plătesc lunar câte 100 de lei. Dacă elevii vor şi mâncare, mai dau 6,5 lei pe zi.

Vârfurile se desprind la „after-school"

Între 12.00 şi 13.00, copiii stau într-o pauză de recreere, în care mănâncă şi se odihnesc. Masa este asigurată, fie de părinţi, fie printr-un serviciu de catering, evident contra cost. De la ora 13.00, micii elevi încep să înveţe şi să-şi facă temele. „Se văd diferenţe semnificative între copiii care fac after-school şi ceilalţi elevi. Diferenţele se văd mai ales la cei care trec într-a V-a. An, de an, mulţi dintre elevii noştri au plecat la CNVA sau Liceul Cuza şi au intrat printre primii", mai spune directoarea şcolii.

Copiii de la after-school învaţă mai bine

„Relaţia noastră cu şcolarii care vin la after-school nu este una privilegiată prin comparaţie cu cea pe care o avem cu ceilalţi copii. Dimpotrivă, având în vedere că lucrăm mai mult cu primii, le cerem pe măsură atunci când îi ascultăm la ore", afirmă învăţătoarea Aurelia Bogdan, care lucrează în sistem.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ga ... 81108.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

After-school pentru puradei la Şcoala 15

Şcoala 15 – care are cel mai mare număr de copii de etnie romă din Galaţi are de astăzi after-school. Totul a pornit de la o iniţiativă venită din partea Inspectoratului Şcolar şi s-a concretizat zilele acestea cu ajutorul Primăriei. Începând de astăzi, nu mai puţin de 40 de copii, din clasele I şi a II-a vor rămâne după ore sub supravegherea învăţătorilor pentru programul „after-school”. „Sperăm ca prin acest program să-i atragem pe copii la şcoală. Avem pentru ei activităţi extra-curriculare, desenează, cântă, vizionează filme, totul timp de două ore şi jumătate. În plus, îşi fac temele în cadru organizat, iar pe la ora 13.00 primesc şi o masă”, spune directorul Şcolii Gimnaziale nr. 15 din Galaţi, Luminiţa Tcaciuc. Părinţii sunt şi ei fericiţi, pentru că-şi ştiu copiii în siguranţă. „Este o abordare bună a problemei, iar pe noi nu poate decât să ne bucure, în condiţiile în care 90% dintre copii sunt de etnie romă”, spune Viorica Gotu, consilier pe problemele romilor din Prefectura Galaţi. Reprezentanţii Primăriei spun că până în prezent au servicii de tip after-school şase şcoli, dintre care cel mai cunoscut este cel de la Şcoala 7, unde sunt incluşi în proiect mai mult de jumătate dintre elevi. Dacă în acest moment dascălii nu sunt plătiţi pentru timpul pe care îl petrec cu elevii după programul normal, de la anul este posibil să primească şi ceva bani în plus.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/After-school_pentru_puradei_0_214178688.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cursuri de după-amiază la Şcoala 22

Elevii care vor intra anul viitor în clasa I la Şcoala Nr. 22 vor beneficia şi de cursuri de după-amiază sau after-school, la un preţ destul de convenabil, numai 200 lei pe lună. De banii aceştia elevii vor beneficia de o masă caldă în regim catering, de posibilitatea pregătirii temelor sub supravegherea învăţătoarei de la clasă, dar şi de activităţi extraşcolare – dans, pictură, teatru, engleză, italiană.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cursuri_de_dupa-amiaza_la_Scoala_22_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Femeie de 58 din Galaţi, în fiecare zi la şcoală, în clasa a III-a: „Educaţia este singura lumină din viaţa mea!”

O femeie în vârstă de 58 de ani din Galaţi merge zilnic la şcoală, în clasa a III-a, datorită unui program plătit de Uniunea Europeană, şi îşi doreşte să fie premiantă.

Anica Gogeanu locuieşte într-o casă fără electricitate şi consideră că singura lumină din viaţa ei este educaţia de care nu a putut să aibă parte în copilărie. Femeia merge la cursurile organizate la şcoala din comuna Barcea-Galaţi. „Fac patru clase aici, la Podoleni, şi apoi la Barcea, alte patru clase, să facă patru şi cu patru, opt clase”, a declarat Anica Gogeanu potrivit digi24.ro.

Se pare că „tanti Anica” este printre primii elevi din clasă la învăţătură şi este favorita clasei şi a învăţătoarei. „Tanti Anica, cum îi spun eu, mă umple de energie. Dacă greşeşte o înmulţire (...) se emoţionează «Doamna, nu este bine aici!» Parcă vezi o tristeţe pe faţa ei”, a povestit învăţătoarea Carmen Cucoaneş.

Tanti Anica este un exemplu demn de urmat şi pentru colegii ei mai tineri care se ambiţionează şi ei atunci când văd dedicarea femeii care la 58 de ani învaţă tabla înmulţirii. „Dacă vine ea, parcă ne dă curaj mai mult, ambiţie mai multă, din cauza ei”, a mărturisit un bărbat. „Doar dacă este bolnavă lipseşte, dar este zi de zi la şcoală”, a declarat Virginia Bujor, directorul şcolii din Barcea.

După terminarea orelor de şcoală, Anica Gogeanu rămâne în incinta instituţiei pentru a face curăţenie, astfel încât statul să îi oprească ajutorul social de 140 de lei pe lună. Apoi tanti Anica se grăbeşte acasă pentru a-şi termina temele înainte să se întunece pentru că nu are curent electric.

Dorinţa acesteia este de a termina clasa a III-a ca premiantă.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Peste 2.000 de elevi s-au înscris în Programul „Şcoala după şcoală“

Un număr de 2.125 de cereri au fost înregistrate la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi pentru participarea la activităţile de educaţie remedială de tipul „Şcoala după şcoală“

Într-o primă etapă, înscrierea elevilor pentru a participa la aceste activităţi de educaţie remedială s-a realizat în perioada 25 februarie-3 martie 2021, ca urmare a solicitării scrise a părintelui/reprezentantului legal sau, după caz, a persoanei care a fost desemnată de către părinte pentru întreţinerea unui copil, în perioada absenţei părinţilor. însă înscrierea va continua pentru că identificarea elevilor eligibili se va face permanent.

La nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi au fost înregistrate în acest sens 2.125 de cereri. În urma analizei făcute de către IŞJ Galaţi, au fost stabilite 47 de unităţi şcolare, eligibile la data de 05.03.2021, pentru organizarea activităţilor de educaţie remedială. Lista acestora va fi actualizată pe măsură ce se identifică posibilităţi de organizare şi în alte şcoli, elegibile fiind unităţile care pot constitui cel puţin o grupă de elevi.

Pentru acoperirea costurilor organizării şi participării elevilor la activităţile de educaţie remedială în cadrul Programului naţional pilot de tip „Şcoala după şcoală“, începând cu semestrul al II-lea al anului şcolar 2020-2021, se acordă unităţilor de învăţământ care organizează acest tip de program un sprijin financiar de 0,4 ISR/lună, exprimat în lei, per copil înscris în program, respectiv 200 lei/lună. Sprijinul financiar este considerat barem standard de cost per elev şi este destinat exclusiv acoperirii costurilor pentru organizarea şi participarea copiilor la 20 de ore/elev/lună de activităţi de educaţie remedială, respectiv susţinerii financiare a salariilor cadrelor didactice care sunt implicate în activităţile cu elevii, derulate în proiect.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.