Jump to content

S-a defectat cobaltotronul Spitalului Judeţean


dcp100168

Recommended Posts

Un aparat folosit la tratarea bolnavilor de cancer din Galaţi, Brăila şi Tulcea s-a defectat

Un aparat medical folosit în cobaltoterapie pentru pacienţii bolnavi de cancer s-a defectat, iar peste o sută de pacienţi din Galaţi, Tulcea şi Brăila nu au unde să se trateze pentru că centrele medicale din Iaşi şi Bucureşti sunt foarte aglomerate. Aparatul de la Spitalul de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi utilizat la distrugerea celulelor canceroase (cu ajutorul radiaţiilor gamma de înaltă energie, provenind de la o sursă de cobalt - n.r.) s-a defectat la sfârşitul săptămânii trecute. În acel moment, aparatul deservea 80 de pacienţi din judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila, dar sunt sute de bolnavi care stau pe liste de aşteptare pentru tratament cu ajutorul acestui aparat, transmite corespondentul MEDIAFAX. Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi au precizat că incidentul nu a avut urmări grave în ce priveşte producerea radiaţiilor, însă este nevoie de o reparaţie urgentă a aparatului respectiv. "Săptămâna trecută a fost un incident în ce priveşte aparatura de cobaltoterapie pentru bolnavii de cancer. Aparatul respectiv s-a defectat, ulterior au fost făcute verificări şi s-a constatat că nu sunt probleme legate de radioactivitate. Mai exact, după aceste determinări şi măsurători, s-a constatat că nu s-a depăşit limita maximă admisă de radiaţii în zona aparatului respectiv. Aşadar, nu sunt probleme legate de radioactivitate", a declarat Costinela Georgescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi. Potrivit sursei citate, la aparatul respectiv va trebui înlocuit un kit, iar costurile pentru această reparaţie ajung la 80.000 de lei, bani care sunt aşteptaţi de la Ministerul Sănătăţii. Kitul respectiv trebuie adus din Canada. "Sperăm ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, să primim piesa respectivă şi să se treacă la reparaţia aparatului", a declarat Costinela Georgescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi. Cadrele medicale de la Galaţi încearcă să găsească o rezolvare a acestei probleme în condiţiile în care centrele medicale de la Iaşi şi Bucureşti care puteau face astfel de tratamente sunt la rândul lor extrem de aglomerate.

Link to comment
Share on other sites

S-au găsit bani pentru repararea cobaltotronului

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), Aurel Nechita, a declarat, duminică, la Galaţi, că a obţinut de la Ministerul Sănătăţii suma de 570 de milioane de lei, necesară pentru procurarea în termen foarte scurt a piesei care s-a defectat de la aparatul de cabaltoterapie, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Aparatul de cobaltoterapie de la Spitalul Judeţean din Galaţi a fost înschis în data de 16 februarie din cauza unor scurgeri radioactive minore. Din acest motiv aproximativ 1.000 de bolnavi de cancer din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi Tulcea (laboratorul de tratare a cancerului era unul regional) au fost trimişi la tratament în diverse centre din ţară. „Am obţinut de la Ministerul Sănătăţii o sumă de 570 de milioane de lei, necesară pentru procurarea în termen foarte scurt a piesei care s-a defectat de la aparatul de cabaltoterapie, care împreună cu 230 milioane de lei contribuţia Spitalului Judeţean, vor duce la procurarea în termen foarte scurt, în maximum două săptămâni, a piesei care s-a defectat de la aparatul de cabaltoterapie. În felul acesta, bolnavii care acum sunt puşi pe drumuri: Bucureşti, Constanţa, Iaşul ne-a refuzat din păcate, vor putea să revină la aparatul de cabaltoterapie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita. Secretarul de stat Aurel Nechita a mai subliniat că, în cursul acestui an, se vor face toate demersurile necesare pentru ca în vechiul buncar, care este momentul de faţă dezactivat, să fie adus un accelerator liniar mult mai bun pentru tratamentul bolnavilor de cancer. Un accelerator de particule mediu costă 1,5 milioane de euro, iar achiziţia lui trebuie să fie inclusă în strategia Ministerului Sănătăţii de dotare cu aparatură de înaltă performanţă.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

S-a reparat cobaltotronul de la Spitalul Judeţean

Începând de miercuri, cobaltotronul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi este din nou funcţional, ne-a informat directorul medical – adjunct al instituţiei, prof. univ. dr. Nicolae Bacalbaşa. Mai multe detalii ne-a oferit d-na dr. Laura Rebegea Paraschiv, şeful secţiei de Radioterapie: „A sosit, din Canada, piesa de care era nevoie. S-au realizat măsurători dozimetrice, iar aparatul a fost verificat de Laboratorul Igiena Radiaţiilor. Firma care se ocupă de întreţinerea aparatului a eliberat avizul de funcţionare. De azi (ieri n.r.), au reînceput tratamentul 60 de pacienţi, iar 100 sunt pe lista de aşteptare”. Sutele de pacienţi care ar fi fost nevoiţi să întrerupă tratamentul radioterapic (puţini fiind cei care şi-ar fi permis să stea 4-5 săptămâni la Bucureşti sau Constanţa, oraşe în care se poate face cobaltoterapie) respiră acum uşuraţi. Pentru bolnavii cu afecţiuni în stadii incipiente, repararea operativă a cobaltotronului de la Galaţi reprezintă o şansă în plus de vindecare.

http://www.viata-libera.ro/articol-S-a_ ... ean_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

După o nouă defecţiune...

 

Aparatul de cobaltoterapie este din nou funcţional

Veste bună pentru bolnavii de cancer din Galaţi şi pentru cei din judeţele limitrofe, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Vaslui, afectaţi de defectarea singurul aparat de cobaltoterapie aflat în posesia Spitalului de Urgenţă Galaţi. Managerul spitalului dr. Mihaela Debita, a confirmat că de ieri după-amiază, aparatul este din nou funcţional. Cobaltoteratromul se defectase deoarece se stricase un cuplu de calculatoare speciale, de fabricaţie canadiană, care operau aparatul. Aceste calculatoare speciale nu puteau fi înlocuite decât de unele similare, iar firma de service nu putea face rost foarte repede de altele de la producătorul canadian.

„Am împrumutat un cuplu de calculatoare de la Oradea, care sunt similare cu ale noastre, şi de ieri după-amiază aparatul de cobaltoterapie este funcţional. Sunt împrumutate până când producătorul canadian va reuşi să ne trimită noile calculatoare. Cele care s-au defectat le aveam de 10 ani, de când aparatul a fost pus în funcţiune la Galaţi. Oricum am găsit o rezolvare pentru a da posibilitatea pacienţilor să se trateze aici”, a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.