Jump to content

Bruxelles, Salonic, Istanbul - destinaţii de vacanţă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Destinaţii de vacanţă

Cocktail de fructe marine

* Scoici, stridii, calmari, caracatiţe, creveţi, homari, crabi, sepii şi alte moluşte vă sună delicios? * Salivaţi doar când vă gândiţi la un asemenea cocktail de fructe de mare? * Atunci nu rataţi o vacanţă în Bruxelles, Istanbul sau Salonic

O vacanţă petrecută peste hotare nu înseamnă doar locuri interesante sau exotice de vizitat, relaxare, distracţie, ci şi mese delicioase şi copioase. Nu are niciun haz să te duci prin ţări străine şi să înfuleci tot ceea ce pui în farfurie şi acasă: supă de pui, friptură de pui sau porc cu garnitură de cartofi prăjiţi, salată şi prăjitură. Poate fi chiar palpitant să te înfrupţi din mâncărurile specifice zonei respective. Iar dacă sunteţi un mare mâncător de peşte sau alte vietăţi marine atunci ar fi bine să ştiţi unde puteţi mânca asemenea produse proaspete şi apetisante.

Bruxelles

În inima Uniunii Europene, la Bruxelles, găsiţi străduţe întregi pe care stau aliniate pe flancuri restaurante cu specific pescăresc. Ca să fiţi siguri ce vi se pune în farfurie, creveţii, scoicile, homarii şi celelalte moluşte stau frumos aşezate în galantare de gheaţă, printre lămâi care le scot şi mai mult în evidenţă frumuseţea şi prospeţimea. Nu ştim dacă

vă puteţi alege singur animalul marin pe care să‑l mâncaţi, dar priveliştea face toţi banii. Trebuie să fiţi foarte rezistent ca să faceţi faţă unor asemenea ispite culinare! Numai să aveţi bani destui la dumneavoastră pentru o porţie de "sea food".

Grecii nu glumesc!

Şi în restaurantele greceşti puteţi savura midii prăjite, scoici sau stridii abia aduse din adâncuri, calmar umplut, caracatiţă şi alte asemenea nevertebrate. Dar aţi pierde un spectacol pe cinste dacă nu aţi vizita măcar o piaţă de peşte. Noi am fost în cea din Salonic şi vă garantăm că merită. Un furnicar nemaipomenit de oameni, tarabe uriaşe pe care se lăfăie în gheaţă zeci de specii de peşte proaspăt, creveţi şi alte specialităţi marine. Iar vânzătorii nu glumesc deloc. Îşi strigă în gura mare marfa şi mai ales calitatea ei, te înghesuie printre mese şi rişti, dacă nu eşti suficient de diplomat atunci când îi refuzi, să primeşti peste ochi sau în freză un ditamai peşte încă viu sau un calmar� fireşte, din "greşeală"! Dacă nu vrei să pleci cu mâna goală îţi va fi teribil de greu să alegi dintre atâtea ispite.

În ciuda pescarilor

Dacă e vorba de peşte sau fructe de mare, nici turcii nu se lasă mai prejos. Şi restaurantele turceşti îşi prezintă oferta culinară în stare "natur" în vitrine cu gheaţă. Dar piaţa de peşte din Istanbul merită să fie declarată obiectiv turistic! Peştii şi peştişorii sunt aşezaţi artistic "bucheţele", "evantaie" sau "floricele". Câţiva dintre ei îţi fac cu ochiul, la propriu, din lighenele în care se bălăcesc. Să moară pescarii amatori de ciudă când văd ce le poate undiţa şi plasa turcilor! Şi dacă numai poţi de poftă, treci la fapte: un sandviş cu macrou proaspăt pârjolit pe grătar o să ţi se pară cea mai grozavă mâncare din lume. Îndrăzneşte şi gustă! Nouă nu ne mai rămâne decât să vă spunem: Drum bun şi poftă mare!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22098

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.