Jump to content

Studenţii basarabeni din Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Studenţii basarabeni din România cer deschiderea a patru secţii de votare în Cluj, Timişoara, Iaşi şi Galaţi

Asociaţiile Studenţilor Basarabeni din România consideră necesară deschiderea unor noi secţii de votare în Cluj, Timişoara, Iaşi şi Galaţi. Totodată, ei consideră că menţinerea unei singure secţii de votare în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România, situată în Bucureşti, constituie o gravă încălcare a drepturilor omului, care sunt stipulate în Convenţia Europeană pentru drepturile omului şi Declaraţia Universală a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Asociaţiile Studenţilor Basarabeni din România au înaintat un demers către Comisia electorală Centrală din Republica Moldova unde solicită deschiderea a încă 4 secţii de votare pe teritoriul României, pe lângă cea din cadrul Ambasadei RM din Bucureşti. În demers, se specifică: „Prin deschiderea unor noi secţii de votare s-ar putea evita nefericitul precedent din cadrul alegerilor din 2005 când mii de alegători nu au reuşit să voteze, rămânând în afara secţiei de vot din cauza capacităţii reduse a acesteia. În acelaşi timp, alte mii de alegători nu şi-au putut permite să se deplaseze la Bucureşti pentru a vota”. „Chiar dacă nu există date oficiale în legătură cu numărul exact al cetăţenilor români, care se află la studii sau la muncă în România, trebuie să ţinem cont de următorii factori relevanţi în stabilirea acestuia: încă de la constituirea statului Republica Moldova, România a acordat anual circa 1000 de burse de studiu pentru tinerii basarabeni”, au mai precizat tinerii.

http://unimedia.md/?mod=news&id=9499

Pe 5 aprilie 2009 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Centru de votare la Galaţi

Studentii si elevii din R. Moldova, care studiaza in Romania, au solicitat transport gratuit spre Bucuresti, Iasi si Galati, pentru a-si exercita dreptul de vot pe data de 5 aprilie. Deocamdata, Ministerul Educatiei si Ministerul Transporturilor nu au dat un raspuns. Tinerii basarabeni au solicitat si infiintarea unui al patrulea centru de votare, la Timisoara.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Se poate vota doar la Bucureşti

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că în România vor fi organizate doar două secţii de votare, ambele în Bucureşti, una la Ambasadă şi o alta la Consulat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Studenţii basarabeni din Galaţi au cerut Primăriei autobuze pentru a vota, duminică, la Bucureşti

Studenţii basarabeni de la Universitatea "Dunărea de Jos" au cerut Primăriei Galaţi autobuze pentru a ajunge, duminică, la Bucureşti, să voteze pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, transmite corespodnetnul newsIn. "În Moldova n-o să plecăm pentru că sunt probleme cu vămile, s-au făcut multe măgării în ultimul timp. Vom pleca în grup organizat la Bucureşti, acum aşteptăm răspunsul oficial de la Primăria Galaţi dacă ne ajută cu transportul. Imediat ce am răspunsul că ne dă transport, o să încep să fac listă şi atunci o să ştiu câţi plecăm. Eu am cerut transport la Primărie pentru 150 de oameni", a declarat, miercuri, corespodnentului NewsIn, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Alexandru Jurcăneanu. Potrivit aceleiaşi surse, răspunsul municipalităţii este aşteptat miercuri după-amiază.

În prezent, la facultăţile Universăţii "Dunărea de Jos" studiază 455 de studenţi din Republica Moldova, dintre care 386 sunt la buget şi 69 la taxă. Alţi 112 urmează masterate, 22 pe locuri bugetate şi 90 pe locuri plătite, iar şapte fac doctoratul, dintre care patru la buget şi trei la taxă, potrivit conducerii universităţii gălăţene.

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi şi Universitatea au oferit studenţilor moldoveni microbuze ca să voteze în Capitală

Primăria municipiului Galaţi şi Universitatea "Dunărea de Jos" le-au pus la dispoziţie mijloace de transport studenţilor din Republica Moldova care studiază la Galaţi şi vor să voteze, duminică, în Bucureşti, transmite corespondentul NewsIn. "Primăria ne-a oferit trei autocare, cu 150 de locuri în total. De asemenea, Universitatea ne-a pus la dispoziţie un microbuz cu 24 de locuri. Vom pleca spre Bucureşti mâine pe la 7.30-8.00 şi vom vota, cred, la Ambasadă (Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, n.r.)", a declarat, sâmbătă, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Alexandru Jurcăneanu.

Studenţii au ales să voteze în ţara noastră duminică, atunci când peste Prut au loc alegerile parlamentare, deoarece s-au temut de vameşii moldoveni, care, în săptămânile dinaintea scrutinului, au întors din drum numeroase grupuri de români - în special intelectuali - care doreau să ajungă la Chişinău. Pentru a-şi motiva decizia abuzivă, vameşii au invocat motive puerile, precum lipsa mijloacelor de subzistenţă pe durata şederii în Republica Moldova. "În Moldova n-o să plecăm pentru că sunt probleme cu vămile, s-au făcut multe măgării în ultimul timp", a declarat, pe 1 aprilie, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni de la Galaţi, Alexandru Jurcăneanu.

Link to comment
Share on other sites

BEC din R. Moldova a refuzat acreditarea unor observatori internaţionali din Galaţi şi Bucureşti

O echipă de observatori internaţionali din Galaţi şi din Bucureşti, reprezentând Oficiul pentru Apărarea Drepturilor Omului, nu a mai plecat spre Chişinău pentru a monitoriza procesul electoral de duminică din Republica Moldova deoarece BEC a respins cererile de acreditare. "Plecarea în Republica Moldova era programată astăzi (sâmbătă, n.r.), însă nu am mai plecat deoarece Biroul Electoral Central de la Chişinău ne-a respins, mie şi colegilor mei, solicitările de acreditare. Ca o şicană în plus, răspunsul la solicitările noastre a sosit abia ieri după-amiază (vineri, n.r.). Dacă am fi plecat chiar şi fără acreditare, am fi fost întorşi de la vamă", a declarat, sâmbătă seară, corespondentului NewsIn, directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi, Dinu Gîndu. Gîndu făcea parte dintr-o echipă de patru reprezentanţi ai Oficiului pentru Apărarea Drepturilor Omului, completată de trei colegi din Bucureşti, echipă care urma să plece sâmbătă în Republica Moldova, pentru a monitoriza alegerile parlamentare programate duminică peste Prut. Cei patru observatori internaţionali urmau să ajungă în capitala moldoveană, la Chişinău.

Link to comment
Share on other sites

Circa 270 de studenţi basarabeni din Galaţi au plecat la Bucureşti să voteze

Aproximativ 270 de studenţi basarabeni care studiază la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi au plecat, duminică dimineaţă, spre Bucureşti, pentru a vota la alegerile din Republica Moldova, tinerii plecând spre Capitală cu trenul, cu maşini personale, dar şi cu autocare oferite de primărie. Potrivit liderului studenţilor basarabeni de la universitatea din Galaţi, aproximativ 100 de persoane se îndreaptă către Ambasada sau Consulatul Republicii Moldova din Bucureşti cu trenul sau cu propriile autoturisme pentru a putea vota. De asemenea, alţi 170 de studenţi au plecat spre Capitală cu autocare puse la dispoziţie de Primăria Galaţi şi de Universitatea "Dunărea de Jos". "Am plecat în dimineaţa aceasta (duminică-n.r.) spre Bucureşti cu autocare pe care ni le-a pus la dispoziţie Universitatea şi Primăria Galaţi. Suntem 170 de persoane, studenţi, dar şi câţiva elevi de clasa a XII-a cu drept de vot. Am decis să apelăm la sprijinul celor din Universitate şi Primărie ca să putem vota la Bucureşti din două motive: în primul rând vrem să se evite incidentele de la vamă, să nu fim trimişi nejustificat înapoi, iar în al doilea rând vrem să ne asigurăm că voturile noastre ajung acolo unde trebuie şi nu se vor pierde pe drum", a declarat, duminică, Alexandru Jurcăneanu, liderul Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni "Ştefan cel Mare şi Sfânt", care activează în cadrul Ligii Studenţilor Galaţi. În plus, alte câteva zeci de studenţi au hotărât să treacă graniţa în ţara lor şi să voteze acolo. La Universitatea Dunărea de Jos studiază aproximativ 380 de studenţi din Republica Moldova. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, Vasile Năstasă, până în acest moment la frontiera gălăţeană, în cele două puncte de trecere (Galaţi şi Oancea) nu s-au înregistrat incidente, iar autorităţile din Republica Moldova au permis tranzitul tuturor persoanelor care au trecut de frontiera gălăţeană.

Link to comment
Share on other sites

Partidul Comunist a castigat detasat alegerile legislative din Republica Moldova, obtinand 44,7% din optiunile de vot, potrivit rezultatelor actualizate, centralizate la ora 21.00, la inchiderea urnelor. Partidul Liberal a obtinut 14,5%, PDLM - 14%, iar Alianta Moldova Noastra - 9,9%, conform exit poll-ului realizat de Institutul de Politici Publice din Republica Moldova.

Link to comment
Share on other sites

Protest a o sută de studenţi basarabeni la Galaţi faţă de rezultatul alegerilor din R. Moldova

Aproximativ o sută de studenţi basarabeni de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi s-au strâns, luni seară, în jurul orei 19.00, în grădina publică situată în apropierea campusului studenţesc "Alexandru Ioan Cuza", pentru a protesta faţă de rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Protestul studenţilor s-au desfăşurat în linişte, tinerii purtând lumânări aprinse în mâini şi afişând câteva pancarte pe care scria: "Murim încet, cu secera la gât", "Ne-au furat voturile", "Au votat şi morţii", "150 de lei = un vot", transmite corespondentul MEDIAFAX. "Alegerile au fost «puţin» fraudate, rezultatele ne-au şocat. Am sperat la o schimbare, altceva decât comuniştii care ne-au demonstrat până acum doar corupţie şi nedreptate", a declarat Victor Ungureanu, masterand la Facultatea de Inginerie Electrică şi Electronică din cadrul Universităţii.

Studenţii spun că au motive să creadă că alegerile din Republica Moldova au fost fraudate. "Nu suntem de acord cu ce se întâmplă în Republica Moldova. Avem toate motivele să credem că alegerile au fost fraudate. Suntem scârbiţi de rezultate. Poate pare absurd că e o zi de doliu, că n-a murit nimeni, dar a murit speranţa noastră", a declarat Veronica Spânu, studentă în anul III la Facultatea de Limbi Moderne aplicate.

Link to comment
Share on other sites

Studenţii basarabeni din Galaţi anunţă un miting de susţinere a protestatarilor din Chişinău

Studenţii basarabeni de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi intenţionează să facă un miting prin care să susţină acţiunile protestatarilor de la Chişinău, a declarat, marţi, Alexandru Jurcăneanu, liderul studenţilor basarabeni de la centrul universitar gălăţean. Potrivit sursei citate, acţiunea ar urma să aibă loc, miercuri după-amiază, cel mai probabil în Grădina Publică din apropierea Campusului "Alexandru Ioan Cuza", unde a avut loc un alt protest studenţesc şi în urmă cu mai puţin de 24 de ore, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Intenţionăm să facem un miting de susţinere a protestatarilor de la Chişinău. Va fi un act paşnic, nu avem împotriva cui striga în România", a declarat Jurcăneanu.

Conform acestuia, studenţii care au dorit să plece în Republica Moldova prin cele două vămi din Galaţi nu au întâmpinat niciun fel de probleme. "Cei de la Iaşi au încercat să treacă organizat, de aceea nu li s-a permis să intre. Din Galaţi, au plecat izolat, nu în număr mare. Probabil câteva zeci au luat drumul Chişinăului, abia au început şi acolo protestele", a spus Jurcăneanu.

Cât priveşte starea de spirit a celor aproximativ 500 de studenţi basarabeni ce studiază la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, aceasta este destul de tensionată. "Toată lumea stă cu ochii la canalele de ştiri", a mai spus liderul studenţilor basarabeni de la centrul universitar gălăţean.

Link to comment
Share on other sites

O trupă de actori gălăţeni s-a întors de la graniţa cu Moldova după ce a aşteptat câteva ore în vamă

O trupă de actori de la Teatrul de Păpuşi Guliver din Galaţi care se îndrepta spre Chişinău, unde urma să participe la un festival, a decis să se întoarcă de la graniţa cu Republica Moldova după ce, timp de peste trei ore, actorii au aşteptat să le fie verificate documentele. Directorul teatrului a decis ca trupa să se întoarcă la Galaţi, iar hotărârea a venit şi ca urmare a faptului că a dorit să nu expună actorii unor situaţii periculoase, dar şi pentru că vameşii au găsit mai multe motive pentru a amâna trecerea peste graniţă a autocarului în care se aflau actorii. "Am trecut de punctul de trecere al frontierei de la Oancea, iar la controlul vamal din Republica Moldova am fost nevoiţi să aşteptăm ore bune fără nici un rezultat. Surprinzătoare pentru noi a fost meticulozitatea, atenţia vameşilor moldoveni care ne-au cerut mai întâi o hârtie, apoi o alta şi o alta… Acesta este un lucru neobişnuit pentru vameşii moldoveni. Toate astea au părut de neînţeles pentru noi, dar mai apoi am auzit, prin telefon, de evenimentele de la Chişinău. După mai multe discuţii am decis să facem cale întoarsă. Regretăm că s-a întâmplat acest lucru, însă aşteptarea a durat prea mult, iar apoi nu puteam expune actorii unor situaţii neprevăzute", a declarat Stelian Stancu, directorul Teatrului Guliver.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Galaţi, Marcel Antohi, a confirmat că 12 persoane de la Teatrul de Păpuşi Guliver au decis să se întoarcă de la graniţa cu Republica Moldova după mai multe ore de aşteptare. Potrivit acestuia, traficul la graniţele gălăţene cu Republica Moldova se menţine constant, ca şi în zilele precedente.

Traficul înregistrat marţi la frontiera cu R. Moldova, similar cu cel de zilele trecute

Traficul la frontiera gălăţeană cu R.Moldova nu a fost afectat de tensiunile de la Chişinău, numărul celor care au trecut, marţi, graniţa în ambele sensuri fiind apropiat de cel înregistrat zilele trecute, însă există informaţii că verificările făcute de vameşii moldoveni au fost mult mai riguroase. "Numărul celor care au trecut astăzi (n.r. - marţi) frontiera, fie că au ieşit către Republica Moldova, fie că au intrat în România, este apropiat de cel înregistrat în zilele trecute. Mai exact, în punctele de trecere de la Galaţi şi Oancea, în 5 aprilie, au trecut frontiera 1.245 de persoane, în 6 aprilie, numărul înregistrat a fost de 1.641, iar astăzi (n.r. - marţi), când au apărut tensiunile la Chişinău, au fost înregistraţi până la această oră 1.307 de oameni care au trecut frontiera. Nu vorbim, aşadar, despre diferenţe notabile. Nu s-au înregistrat nici cazuri în care vameşii basarabeni să fi interzis cuiva trecerea graniţei", a declarat Marcel Antohe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi. Potrivit sursei citate, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră din Galaţi au consemnat însă faptul că 12 persoane, angajate ale Teatrului de Păpuşi "Gulliver" din Galaţi, au decis să se întoarcă din vamă după ce au fost informaţi de tensiunile create la Chişinău. Conform unor surse neoficiale, cei care au încercat să treacă frontiera cu Republica Moldova nu au fost opriţi de către vameşii moldoveni, însă există informaţii certe că verificările vamale au fost mult mai riguroase decât de obicei. Astfel, potrivit acestor informaţii, vameşii moldoveni au verificat toate bagajele celor care intenţionau să treacă graniţa şi au solicitat prezentarea mai multor documente.

Link to comment
Share on other sites

Miting de susţinere a manifestanţilor de la Chişinău, organizat de studenţii basarabeni la Galaţi

Aproximativ o sută de studenţi basarabeni de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi s-au adunat şi marţi seară, în Grădina Publică din municipiu, pentru a protesta faţă de comunism şi pentru a susţine acţiunile manifestanţilor de la Chişinău, transmite corespondentul MEDIAFAX. Studenţii s-au adunat în Grădina Publică, în apropierea Campusului "Alexandru Ioan Cuza", unde sunt cazaţi cei mai mulţi dintre ei. Tinerii flutură steaguri româneşti şi afişează pancarte reprezentând un om care aruncă secera şi ciocanul la coşul de gunoi şi altele pe care scrie "Chişinău, sunt cu voi" sau "Jos comuniştii". "Dorim să-i susţinem pe colegii din Moldova. Nu sprijinim violenţa, ci susţinem o schimbare şi întrebăm autorităţile unde ne sunt voturile", a declarat Roman Mercuşev, lider al studenţilor basarabeni, student în anul III la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor. Tinerii susţin că au luat legătura, în timpul zilei de marţi, cu rudele din Republica Moldova şi că atmosfera de acolo este una tensionată. Cât priveşte violenţele de stradă la care s-a ajuns la Chişinău, studenţii basarabeni din Galaţi nu sunt de acord cu acestea. "Nu ni se pare OK că se recurge la violenţă", a declarat Roman Mercuşev.

Studenţii basarabeni vor să protesteze şi în zilele următoare, anunţând că vor organiza un miting în cursul zilei de miercuri, în faţa Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Aproximativ 200 de studenţi basarabeni protestează la Galaţi, scandând "Jos comuniştii"

Aproximativ 200 de studenţi basarabeni protestează, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, în semn de solidaritate cu manifestanţii de la Chişinău, tinerii scandând "România, nu uita, Basarabia e a ta" şi "Jos comuniştii". Tinerii scandează "România, nu uita, Basarabia e a ta", "Basarabia e România" şi "Jos comuniştii" şi au pancarte cu mesaje precum "Lacrima mea, Basarabia" sau "Trezeşte-te, patrie drogată". Tinerii susţin că protestul lor este o formă prin care încearcă să susţină acţiunile care au loc în aceste zile în Chişinău. "Ne-am adunat pentru un miting de sensibilizare şi susţinere faţă de ceea ce se întâmplă în Moldova. Am vorbit toţi cu familiile şi prietenii şi am aflat că în Chişinău se întâmplă lucruri urâte. Vrem să se facă dreptate, să fie repetate alegerile", a declarat Alexandru Jurcăneanu, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din cadrul universităţii gălăţene. Alături de protestatari se află şi câţiva membri ai grupării "Noua Dreaptă".

Link to comment
Share on other sites

Aproape 100 de studenţi basarabeni au protestat din nou la Galaţi

Aproape 100 de studenţi basarabeni s-au adunat, vineri, pe treptele universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, de la ora 14.00, pentru a protesta din nou faţă de rezultatul alegerilor din Republica Moldova, câştigate de comunişti, transmite corespondentul NewsIn. Tinerii s-au aşezat pe trepte şi şi-au acoperit ochii, urechile sau gura într-un gest colectiv care simbolizează starea de spirit de peste Prut, sub comunişti. De asemenea, tinerii afişează pancarte cu mesaje precum "Nu ne dăm bătuţi", "Jos comuniştii", "Trezeşte-te, patrie drogată" şi însemne simbolizând "interzis secera şi ciocanul" şi aruncă secera şi ciocanul la gunoi. Mai mulţi studenţi s-au aşezat în genunchi şi cu mâinile la ceafă, arătând reacţia regimului comunist faţă de protestatarii din Chişinău. Alţii şi-au legat mâinile cu cearceafuri din cămin. Liderul studenţilor basarabeni şi bucovineni de la Galaţi, Alexandru Jurcăneanu, a declarat că protestul de vineri, cel mai paşnic de până acum de la Galaţi, vrea să arate că populaţia din Basarabia este orbită şi docilă. Unul dintre protestatari a spus, de asemenea, că practicile preşedintelui Voronin sunt desprinse din secolul XIX.

În dimineaţa zilei de vineri, peste 100 de studenţi moldoveni din căminele studenţeşti de la Galaţi au plecat în Republica Moldova. Potrivit liderului Alexandru Jurcăneanu, ei au trecut prin vama Galaţi-Giurgiuleşti. Unii dintre ei s-au îndreptat către Chişinău, iar alţii către casă.

Tinerii basarabeni au obţinut autorizaţie de a protesta pe treptele universităţii până la ora 17.00.

Link to comment
Share on other sites

Serviciile secrete moldovenesti acuza familia Basescu de implicare in revolta de la Chisinau

♦ Un material ce poarta toate ingredientele unui raport intocmit de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova poate fi citit pe site-ul ziarului Moldova Suverana. In realitate, este pozitia neoficiala a SIS si a regimului de la Chisinau cu privire la o retea de studenti basarabeni aflati la studii in universitati romånesti, racolati de SRI. Este vorba, de fapt, despre acordarea cetateniei romåne studentilor basarabeni in schimbul colaborarii cu SRI. O figura aparte in respectivul material joaca Eugen Tomac, nascut la Oziornoe, regiunea Odessa, Ucraina, fost presedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni, fost consilier prezidential pentru relatia cu romånii de pretutindeni si actual secretar de stat in MAE pentru relatiile cu romånii de pretutindeni. SIS pretinde ca el ar fi fost racolat de SRI si ca este amantul Elenei Basescu, fiica mai mica a presedintelui Traian Basescu.

..............

Eugen Tomac isi însala sotia cu fiica presedintelui României, Elena Basescu, „posibil tot în baza unui scenariu planificat de catre serviciile speciale romånesti“. Acesti lideri de opinie s-au evidentiat, in baza misiunilor primite, prin manifestatiile stradale din România împotriva guvernului de la Chisinau. Lor li se alatura alte persoane dirijate de catre serviciile secrete ale regimului de la Bucuresti, cum ar fi Corina Ciobanu, presedintele Organizatiei Studentilor Basarabeni (OSB) Bucuresti; Sergiu Racila, vicepresedinte al OSB Bucuresti; Vlad Durnea, vicepresedinte al OSB Bucuresti; Stefan Miron, secretar general al OSB Bucuresti; Octavian Apostol, presedintele OSB Brasov; Iulian Munteanu, presedintele OSB Constanta; Virginia Bilici, din cadrul OSB Sibiu, foarte activa in domeniul presei basarabene „iste“; Eugeniu Morari, presedintele Clubului Studentilor Basarabeni si Ucraineni din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare, care a fost surprins in automobilul B 55 VEK din dotarea SRI; Anatol Tinica, vicepresedinte al OSB Constanta; Alexandru Jurcaneanu, presedintele Clubului Studentilor Basarabeni si Bucovineni din cadrul Ligii Studentilor din Galati; Ion Buga, presedintele Scolii de Vara „Comunitati Românesti si Identitate Europeana“. O parte dintre acesti lideri sunt exploatati în orb de catre serviciile speciale române.

.......................

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... sinau.html

Link to comment
Share on other sites

Împotriva intereselor Republicii Moldova

Celula de „securişti” de la Galaţi

* Foşti lideri ai studenţilor gălăţeni cu naţionalitate română şi basarabeană sunt acuzaţi de presa comunistă de la Chişinău că fac jocurile SRI-ului *

Foşti şi actuali lideri ai studenţilor români şi basarabeni de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi sunt acuzaţi de presa comunistă de la Chişinău că fac jocurile serviciilor de informaţii româneşti. Astfel, Dinu Gîndu, fost preşedinte al Ligii Studenţilor din Galaţi, actualmente director al Casei de Cultură a Studenţilor, Cristi Dumitru, şi el fost preşedinte al LSG, actualmente coordonator al Departamentului Comunicare din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, alături de cetăţenii basarabeni Doina Dimcea, fostă şefă a Clubului Studenţilor Basarabeni de la Galaţi, şi Alexandru Jurcăneanu, actualul preşedinte al acestei organizaţii, sunt enumeraţi de oficiosul „Moldova Suverană” în mai multe articole în care sunt „demascaţi” cei care atentează la siguranţa statală a Republicii Moldova.

Numele lui Dinu Gîndu, Cristi Dumitru şi Doina Dimcea apar într-un material mai vechi publicat de „Moldova Suverană”, în care se descrie felul în care acţionează reţeaua Serviciului Român de Informaţii în destabilizarea Moldovei: „Tinerii moldoveni de la Sudul Republicii Moldova, preferenţial se orientează spre Universitatea «Dunărea de Jos» din oraşul Galaţi. Şi aici serviciile secrete româneşti nu au ezitat să contribuie la buna desfăşurare a activităţii Asociaţiei Studenţilor Basarabeni «Ştefan cel Mare» condusă de către Doina Dimcea. S-a stabilit că Doina Dimcea, pe parcursul efectuării studiilor în oraşul Galaţi, a menţinut relaţii strânse cu colaboratorii SRI Dinu Gîndu şi Cristi Dumitru. În calitate de preşedinte al asociaţiei îndeplinea misiunile date de colaboratorii serviciilor secrete străine”, se arată în articolul din „Moldova Suverană”, care nu citează însă nicio sursă în sprijinul afirmaţiilor.

Contactaţi telefonic, cei doi foşti lideri ai LSG, Dinu Gîndu şi Cristi Dumitru, au ales ironia ca răspuns la cele publicate. „De când am aflat, tot aştept ca SRI-ul să-mi vireze salariul pe card pentru toţi aceşti ani. Poate îmi iau o casă. Ce să zic, le doresc multă sănătate şi să-şi ia şi ei de-acum încolo salariu la fel de mare cât am luat eu de la SRI. Şi dacă nu le ajunge le mai dau eu din leafa mea de la serviciile secrete”, a glumit Dinu Gîndu. „Ca preşedinte al Ligii Studenţilor am sprijinit întotdeauna integrarea basarabenilor în comunitatea gălăţeană, cu atât mai mult cu cât ne-a fost destul de uşor să trecem peste barierele lingvistice dintre limba română şi aşa-zisa limbă moldovenească. Oricum, eu le urez să se integreze cât mai repede în UE, ca să putem polemiza în cuvinte, argumente şi idei, nu în bâte şi bastoane”, a spus, la rândul său, Cristi Dumitru.

Într-un alt articol, actualul preşedinte al Clubului Studenţilor Basarabeni din Galaţi, Alexandru Jurcăneanu, apare pe lista informatorilor SRI, alături de alţi lideri basarabeni de la organizaţii studenţeşti din România. Şi Alexandru Jurcăneanu a ales să ignore cele publicate. „Ce să mai zic… Dacă au ajuns la nivelul acesta… E o mare porcărie. Cred că o să mă duc la SRI să-mi iau şi o legitimaţie, şi să îi întreb şi de ce nu m-au plătit până acum”, a spus cu ironie Alexandru Jurcăneanu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Celu ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Majoritatea studenţilor basarabeni din Galaţi au plecat acasă de Paşte

Majoritatea studenţilor basarabeni care învaţă la Galaţi au plecat în Republica Moldova pentru a petrece Paştele în familie, transmit corespondenţii NewsIn. "De marţi au început să plece acasă, la părinţi. Nu au avut probleme la graniţă. Până acum, au plecat aproape toţi. În cămine au mai rămas doar 10-11 colegi", a declarat, vineri, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni de la Galaţi, Alexandru Jurcăneanu. Potrivit aceleiaşi surse, puţinii studenţi care au rămas la Galaţi vor să petreacă sărbătorile pascale alături de rudele pe care le au în ţara noastră sau alături de prietenii români pe care i-au cunoscut după ce au sosit în România, la studii. "Nu au plecat acasă nu pentru că le-ar fi fost teamă de ce li s-ar putea întâmpla la vamă, ci pentru că sunt care au rude aici. Alţii vor să facă Paştele cu prietenii, să se distreze", a spus Jurcăneanu.

În prezent, la facultăţile Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi studiază 455 de studenţi din Republica Moldova. Alţi 112 tineri urmează masterate, iar şapte fac doctoratul.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Studenţii basarabeni au o ligă a lor

Studenţii basarabeni din Galaţi au, începând din această săptămână, o organizaţie cu statut juridic, independentă, Liga Studenţilor Bsarabeni din Galaţi (LSBG). Este vorba despre o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi neafiliată politic, cu misiunea de a promova tinerii studenţi basarabeni aflaţi la studii în România, educarea lor în spirit naţional, democratic şi proeuropean. LSBG are printre obiective afirmarea şi promovarea valorilor spiritualităţii române tradiţionale în rândurile tinerilor, promovarea drepturilor tinerilor studenţi basarabeni, crearea unei relaţii mai strânse de colaborare între tinerii români (din interiorul sau din afara graniţelor) sau sprijinirea tuturor tinerilor cu aptitudini sau merite speciale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Stud ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Liderul studenţilor basarabeni a fost arestat

Organizatiilor studentilor basarabeni din Timisoara, Bucuresti, Bucovina, Galati si Iasi au cerut eliberarea presedintelui Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi, Dan Caranfil. Acesta a fost retinut, sambata, de autoritatile moldovene dupa ce a trecut frontiera in Republica Moldova. Organizatiile studentesti precizeaza intr-un comunicat de presa ca „arestarea unui lider al studentilor reprezinta o intimidare fara precedent pentru toate organizatiile tinerilor basarabeni din Romania". „Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova nu a comentat in niciun fel acest «incident» si nu a oferit absolut nicio explicatie despre motivul real al retinerii. Unul din martorii oculari sustine ca pretextul ar fi fost detinerea unui computer personal, pe care nu era instalata versiunea licentiata a sistemului de operare Window", se arata in comunicatul organizatiilor studentilor basarabeni din Romania.

http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb ... 68893.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tinerii basarabeni care studiază la Galaţi au fost la vot la Ambasada Republicii Moldova

* Tinerii moldoveni care urmează cursurile Universităţii "Dunărea de Jos" şi care au rămas pe timpul verii în Galaţi au fost ieri la ambasada Republicii Moldova din Bucureşti pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Aproximativ 30 de tineri moldoveni de la Universitatea "Dunărea de Jos" şi-au dat întâlnire miercuri în campusul studenţesc de unde au plecat încrezători la vot. Tinerii au declarat că prin acest vot doresc să readucă democraţia în Republica Moldova. La Universitatea "Dunărea de Jos" studiază aproximativ 600 de tineri din Republica Moldova, dar aproape 30 au mai rămas pe timpul verii în Galaţi fie pentru că şi-au găsit un loc de muncă, fie că vor să-şi aprofundeze studiile. "Am votat cu toţii dimineaţă. Nu au fost probleme în ceea ce priveşte accesul nostru la urne. Am votat pentru schimbare, pentru destinul Moldovei. Suntem tineri şi reprezentăm viitorul Moldovei şi ne dorim schimbarea", a declarat Mariana Chiţoroga, secretarul Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos". Mariana Chiţoroga a precizat că din informaţiile pe care le are nu au existat presiuni pentru ca tinerii moldoveni care studiază la Galaţi să voteze cu un anumit partid.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Organizaţiile studenţilor basarabeni din România cauta solutii in comun

Organizaţiile studenţilor basarabeni din patru centre universitare s-au întrunit la Galaţi în perioada 06-08 noiembrie 2009, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă studenţii basarabeni veniţi la studii în România, transmite Romanian Global News. La sesiunea de dezbateri au participat, atât liderii studenţilor basarabeni din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Galaţi, cât şi Directorul General al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, Dinu Gîndu şi Dorin Adrian Coteţ, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi. Principalele subiecte abordate au fost : taxa consulară de 120 de euro pentru categoria de studenţi bugetari care nu beneficiază de bursă, categorie nedefinită în legislaţia statului român. Procesul de admitere la studii în România, lipsa unui tratat bilateral între Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, în vederea acordării burselor pentru studenţi, au reprezentat, de asemenea reale îngrijorări pentru organizaţiile reprezentative. Totodată studenţii basarabeni au constatat că există o dezinformare legată de asigurările medicale oferite gratuit, încercând să găsească soluţii pentru că această să nu mai constitue o problemă. Una dintre cele mai importante decizii luate, a fost implicarea Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni "Ştefan cel Mare şi Sfînt" din Galaţi şi a Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi în campania "Pro Cetăţenie", iniţiată de OSB Timişoara şi OSB Bucureşti. Această campanie are ca principal scop, informarea şi sensibilizarea opiniei publice româneşti şi europene asupre obţinerii şi redobândirii cetăţeniei române.

Link to comment
Share on other sites

Protest al studentilor basarabeni: "Nu va faceti ca ploua!"

Tinerii basarabeni au anuntat, pentru joi, ca vor picheta sediile serviciilor de imigrari din Iasi, Bucuresti, Timisoara si Galati, iar protestatarii vor cere autoritatilor romane eliminarea taxei consulare de 120 de euro aplicata anual si pentru studentii moldoveni. Potrivit Evenimentului Zilei flash-mobul "Nu va faceti ca ploua!" se va desfasura simultan in patru orase din tara, studentii basarabeni protestand fata de taxa consulara care a fost marita la 19 iunie de la echivalentul in lei a 60 de dolari la 120 de euro. "Consideram ca taxa este discriminatorie, ne vine foarte greu sa platim acesti bani si nu este drept sa o facem avand in vedere ca pentru eliberarea buletinului de identitate platesti o singura data in jur de 40 de lei si il ai mai multi ani", a declarat Dan Caranfil, presedintele Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi.

http://www.ziare.com/actual/social/11-1 ... oua-947797

Link to comment
Share on other sites

Studenţii basarabeni din Galaţi au protestat faţă de dublarea taxei consulare

Studenţii basarabeni de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi au protestat, joi după-amiază, faţă de dublarea taxei consulare, dar şi faţă de legislaţia neclară în privinţa categoriilor de plătitori, transmite corespondentul NewsIn. Circa 30 de studenţi basarabeni care învaţă la Galaţi s-au adunat, joi după-amiază, pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos”, în semn de protest faţă de dublarea taxei consulare de la 60 la 120 de euro. Taxa este percepută de autorităţile române, pentru eliberarea permisului de şedere în ţara noastră, valabil un an.

Dublarea taxei consulare nu este singura nemulţumire a studenţilor originari din Republica Moldova. Ei susţin că legea care reglementează perceperea acestei taxe este neclară în privinţa categoriilor de plătitori. Astfel, sunt scutiţi de la plata taxei consulare studenţii străini care învaţă la buget şi încasează şi bursă de merit. În schimb, colegii lor de la buget care nu iau bursă sunt nevoiţi să achite obligaţia consulară pentru a putea studia în România. Tinerii basarabeni le cer autorităţilor române să îi scutească şi pe aceştia din urmă de la plata taxei consulare. "Studenţilor care sunt la 'fără taxă-fără bursă' li se plătesc toate taxele de şcolarizare de către statul român şi am dori să le fie plătită şi această taxă consulară de 120 de euro. În această situaţie, la Galaţi sunt circa 60 de studenţi", a declarat, joi, vicepreşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi, Roman Mercuşev. Potrivit lui Mercuşev, situaţia nu este nouă. În anii anteriori, numărul studenţilor de pe locurile bugetate care nu încasau bursă şi erau, deci, obligaţi la plata taxei consulare era mai mic, iar ei nu apelau la sprijinul organizaţiilor studenţeşti. Anul acesta, însă, statul român a mai oferit 1.000 de locuri bugetate, fără bursă, în toate centrele universitare din România, aşa că problema achitării taxei consulare s-a generalizat. Roman Mercuşev a declarat că organizaţiile studenţilor basarabeni vor depune, în curând, memorii la Ministerul Afacerilor Externe şi la Ministerul Educaţiei, cărora le vor solicita în mod expres să îi scutească de la plata acestei obligaţii şi pe tinerii care ocupă un loc bugetat de statul român, dar care nu încasează bursă de merit. În prezent, taxa consulară mai este achitată şi de studenţii basarabeni care îşi plătesc singuri şcolarizarea. "Pentru ei nu vom cere facilitatea scutirii de la plata taxei consulare deorece, atunci când s-au hotărât să studieze în România, ei şi-au făcut un buget în care cu siguranţă au luat în calcul şi taxa consulară", a explicat Roman Mercuşev.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.