Jump to content

Avem hidrocentrală la Movileni


dcp100168

Recommended Posts

Avem hidrocentrală la Movileni!

* Hidrocentrala de pe Siret, dată în folosinţă toamna trecută, are o putere instalată de 41,7 MW, adică aproximativ o cincime faţă de Bicaz * Peisajul a fost esenţial modificat de lacul de acumulare de peste 300 de hectare, care e pe cale să devină raiul pescarilor * O altă veste bună: toate localităţile de pe Siret, de la Cosmeşti la Galaţi, sunt acum apărate de inundaţii *

De puţină vreme, Galaţiul a intrat în clubul select al judeţelor care au pe teritoriul lor hidrocentrale, lucru pe care nu-l ştie foarte multă lume. În toamna trecută, la Movileni (circa 10 kilometri de Barcea şi cam tot atâţia de Cosmeşti) a fost pusă în funcţiune o hidrocentrală care a costat aproape 33 de milioane de euro. Investiţia s-a derulat pe parcursul mai multor ani şi a avut destule momente de cumpănă până să fie gata.

În 2003 s-a bătut primul ţăruş

Societatea Naţională Hidroelectrica (cea care a investit la Movileni) avea în intenţie construirea unei hidrocentrale în zonă încă de dinainte de 1989 (existau studii aprofundate în problemă), însă proiectul a picat odată cu începutul bizarei tranziţii româneşti. Au urmat 11 ani de uitare...

Investiţia a reintrat în discuţie de-abia în 2001, când România şi-a reformulat strategia energetică. Nu s-a pornit la treabă chiar imediat, deoarece nu existau fondurile necesare, însă în 2003 s-a bătut primul ţăruş al şantierului.

Lucrurile nu au mers chiar şnur. Inundaţiile din 2005 au dat o grea lovitură constructorilor, deoarece puhoiul a măturat o bună parte din investiţie, paguba ridicându-se la circa cinci milioane de euro. Însă totul a fost luat de la capăt în acelaşi an, în 2008 lucrările au fost terminate, iar producţia de energie a început.

Deocamdată, doar la jumătate din capacitate

Puterea instalată a hidrocentralei de la Movileni este de 41,7 MW (aproximativ o cincime din cea a hidrocentralei de la Bicaz – care e cea mai mare din Moldova), iar puterea energetică se ridică la 71 de gigawaţi pe an. Însă, deocamdată, nu se produce la capacitate, deoarece reţeaua care face legătura cu sistemul naţional este cam şubredă. Am aflat că se investeşte într-o linie nouă, însă sunt unele probleme în negocierea terenului de pe traseul planificat. De, suntem în economie de piaţă!

Hidrocentrala Movileni are o cădere brută de 12,5 metri şi este echipată cu două turbine Kaplan KVB 17-11,5 şi două turbine Kaplan KVB 2,7-11,5, pentru un debit instalat de 375,2 mc/s. Lungimea totală a digurilor este de circa nouă kilometri. Barajul, de tip stăvilar, este dimensionat la clasa a II-a de importanţă şi este echipat cu şapte stavile segment (16x18m) ce pot evacua un debit de viitură de 7080 mc/s.

Este mai mult decât clar că nu doar producţia de energie este de luat în seamă, ci şi faptul că toate aşezările de pe malul Siretului (din judeţele Galaţi, Vrancea şi Brăila), de la Movileni-Cosmeşti până la Galaţi, sunt de acum înainte în afara pericolului de inundaţie.

În fine, trebuie să mai spunem că lacul de acumulare cu o suprafaţă de circa 300 de hectare este pe cale să devină un paradis al pescarilor. „Deja vin aici, în weekend-uri, sute de pescari din judeţele Galaţi şi Vrancea. Ne gândim să investim în nişte facilităţi care să aducă bani comunei şi să fie şi de ajutor pentru împătimiţii undiţei”, ne-a declarat Marcel Tudose, primarul comunei Movileni.

http://www.viata-libera.ro/articol-_Ave ... eni_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Doua grupuri de la hidrocentrala Movileni, puse in functiune la sfarsitul anului

Doua grupuri de 30,30MW de la hidrocentrala Movileni vor fi puse in functiune la sfarsitul anului, cu cateva luni intarziere, in functie de realizarea LEA 110 kV in Statia Tecuci. "La CHE Movileni, exista 4 grupuri in centrala, dintre care doua grupuri mici cu puterea instalata de 1,8 MW fiecare au fost puse in functiune la data de 30 octombrie 2008. Totodata, exista doua grupuri mari cu puterea instalata de 15,15 MW fiecare, insumand o putere de 30,30 MW. Punerea in functiunea a acestora este conditionata de realizarea LEA 110 kV in Statia Tecuci. Lucrarile sunt in curs de executie, finalizarea acestora fiind prevazuta pentru trimestrul al III-lea din 2009. Astfel, in conditiile punerii in functiune a LEA 110 kv, va fi posibila punerea in functiune a grupurilor mari in trimestrul al IV-lea din 2009", spun reprezentantii Hidroelectrica, citati de NewsIn. Potrivit acestora, costul lucrarilor pentru CHE Movileni, de la inceputul acestora, in anul 1990, si pana la 1 aprilie 2009, este de 502,963 milioane lei.

http://www.wall-street.ro/articol/Compa ... nului.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Inaugurarea hidrocentralei de la Movileni

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a participat astăzi la inaugurarea hidrocentralei de la Movileni, situată pe cursul râului Siret. Centrala hidroelectrică de la Movileni are o putere instalată de 33,9 MW şi va furniza 112,4 GWh de energie pe an. Valoarea investiţiei a fost de 650 milioane de lei noi, asigurându-se debitele necesare pentru irigaţii, alimentarea cu apă potabilă a zonei şi scoaterea de sub efectul inundaţiilor a unor mari suprafeţe agricole.

Compartimentul de Comunicare al Consiliului Judeţului Galaţi

Inaugurare după 20 de ani

Premierul interimar a inaugurat, astăzi, hidrocentrala de la Ciuşlea-Movileni, de pe râul Siret, după 20 de ani de la demararea investiţiei. Hidrocentrala Ciuşlea-Movileni de pe râul Siret, cu o putere instalată de 33,9 MW, este rezultatul unei investiţii de 650 milioane lei a companiei Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

După ce a pornit sistemul, premierul Boc a anunţat că aceasta este prima hidrocentrală construită după 1989, „o investiţie fanion de 165 milioane de euro, în domeniul producţiei de energie”, adăugând că, pentru întreaga amenajare a râului, mai este nevoie de 135 de milioane de euro şi încă doi ani de lucru.

În afară de producţia de energie, hidrocentrala este utilă atât pentru irigaţii, cât şi pentru atenuarea viiturilor în caz de inundaţii, similare celor din 2005, pe toate localităţile riverane, până la Galaţi.

Lacul de acumulare de la Ciuşlea are o suprafaţă de 25.800 de kilometri pătraţi, volumul la nivelul maxim fiind de 72 milioane metri cubi. De asemenea, hidrocentrala beneficiază de 7 câmpuri deversoare şi dispune de un volum pentru atenuare viituri de 25,5 milioane metri cubi. Potrivit datelor tehnice, producţia de energie electrică va fi de 113 GW/h. Hidrocentrala Ciuşlea - Movileni are o cădere brută de 14 metri şi este echipată cu patru grupuri energetice cu turbine Kaplan, având o putere instalată de 33,9 Mw. Lungimea digurilor este de 9,3 kilometri. Barajul, de tip stăvilar mobil din beton, este dimensionat la clasa a II-a de importanţă şi este echipat cu 7 stavile, care pot evacua un debit de viitură de 7.080 metri cubi pe secundă. Amenajare râului Siret pe sectorul Cosmeşti – Movileni a fost aprobată de Guvern în 1990. Finalizarea investiţiei a fost realizată integral de Hidroelectrica din surse proprii şi credite, investiţa fiind în valoare de 650 de milioane de lei. Lacul de acumulare este preferatul pescarilor din zonă, care erau prezenţi cu undiţele şi la inagurare.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... indirecte/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

„Liniştitor” la hidrocentrala din Movileni

După ce a avut parte de trei inaugurări cu pompă în ultimii trei ani, la hidrocentrala de la Movileni, din vestul judeţului Galaţi, se lucrează din nou. De data aceasta, însă, nu la grupurile energetice, ci în zona de deversare. Acolo este în curs de amenajare un „liniştitor”, adică un parapet din stabilopozi, care să reducă viteza apei Siretului după ce aceasta iese din turbine. Lucrarea este executată de societatea Hidroconstrucţia, aceeaşi care a construit şi centrala hidroelectrică. Simultan, firma consolidează malurile râului, în aval de hidrocentrală, montând gabioane (coşuri din sârmă umplute cu pietre) şi dale.

Centrala hidroelectrică din Movileni, deţinută de compania naţională Hidroelectrica şi administrată de Sucursala Hidrocentrale Bistriţa, este prima unitate de acest gen din ţară proiectată după 1989. Lucrările, demarate în 1990 şi încheiate la sfârşitul anilor 2000, au înghiţit peste 150 de milioane de euro din fondurile Hidroelectrica. Centrala este echipată cu patru grupuri energetice care au o putere instalată de 33,9 MW şi o producţie energetică anuală de 112,4 GWh. Lacul de acumulare aferent are o suprafaţă de 25 de kilometri pătraţi, iar barajul are o înălţime de aproximativ 20 de metri.

Pe lângă energia electrică pe care o produce şi o livrează în Sistemul Energetic Naţional, hidrocentrala din Movileni apără de inundaţii localităţile din aval şi reprezintă o sursă de apă pentru comunităţile din apropiere şi pentru irigaţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

O investitie de 650 milioane de lei asteapta acum vremuri mai bune

Proiectata pentru a lucra la o capacitate de peste 40MW/ora, hidrocentrala de pe Siret, din dreptul localitatii Movileni, abia mai sufla sub seceta acestei veri. Am gasit-o lucrand doar pentru 2MW/ora, pe un rau ce, in alti ani, cand era umflat de ploi, facea prapad prin satele din jur. Acum, cu usurinta, treci apa cu caruta.

O investitie de 650 milioane de lei, adica peste 151,5 milioane de euro cat reprezinta hidrocentrala de pe râul Siret, din dreptul localitatii Movileni, asteapta acum vremuri mai bune.

Aproape secate, raurile Putna, Trotus si Buzau au afectat si debitul Siretului. In aceasta perioada a anului acesta ar fi trebuit sa aiba un debit de 100mc/sec, dar abia atinge 25mc/sec. Intins pe o suprafata de 300 ha, lacul de acumulare isi arata malurile betonate, ce ar fi trebuit sa fie sub apa. Depunerile de alge scot in evidenta diferenta de nivel de peste un metru, intre adancimea normala si cota actuala.

In acest moment deversarile de la baraj asigura necesarul de apa potabila si irigatii pentru localitatile aflate in aval de centrala si pana la Dunare.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Investiţie pentru consolidarea malului râului Siret

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad investeşte peste 7,7 milioane lei pentru consolidarea de mal a râului Siret din zona Cosmeşti Vale, judeţul Galaţi, se arată într-un comunicat transmis miercuri, de Compartimentul Relaţii cu Presa a regiei.

Potrivit sursei citate, investiţia se va finaliza la jumătatea lunii aprilie şi este cuprinsă în cadrul proiectului "Amenajarea râului Siret pe sectorul Homocea-confluenţă cu fluviul Dunărea, judeţele Vrancea şi Galaţi", în prezent acest obiectiv fiind realizat în proporţie de 90%.

Scopul acestei lucrări este de a stopa eroziunile active din bazinul hidrografic al râului Siret, în zona Cosmeşti Vale, iar lucrările au început în luna noiembrie 2019. Execuţia lucrărilor de consolidare a malului în zona Cosmeşti Vale, amonte de podul de pe DN24, s-a realizat pe o lungime de 810 metri.

Consolidarea a fost necesară pentru că în ultimii ani malurile râului Siret au fost puternic afectate în urma apariţiei unor fenomene de eroziune activă, în unele zone viteza de înaintare a eroziunii fiind foarte mare, punând în pericol localitatea Cosmeşti Vale, digul de apărare împotriva inundaţiilor, obiective social-economice, terenuri agricole.

Ca urmare a precipitaţiilor din perioada iunie- iulie 2018, din acumularea Movileni a fost evacuat un debit maxim de 2.600 mc/s. Variaţia debitelor evacuate din acumularea Movileni a condus, printre altele, la producerea unor eroziuni puternice ale malului drept a râului Siret, în dreptul localităţii gălăţene Cosmeşti Vale. Dintre aceste eroziuni un pericol iminent îl reprezintă eroziunea în lungime de 810 metri, amplasată imediat amonte de podul de pe DN 24 şi calea ferată Tecuci-Mărăşeşti.

Valoarea consolidării de mal a râului Siret pentru Zona Cosmeşti Vale este de 7.747.011,13 lei.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.