Jump to content

S-ar putea da, din nou, examen de admitere la liceu


dcp100168

Recommended Posts

Examenul de admitere la liceu revine în actualitate

Ministerul Educaţiei pregăteşte un pachet de legi care prevede reintroducerea examenului pentru admiterea la liceu. Actele normative vor fi finalizate până la 1 aprilie, când vor fi înaintate Parlamentului. Elevii ar putea da examen pentru un loc în liceu chiar din acest an, dacă legislativul se va pronunţa în privinţa legilor pe Educaţie, până în iunie. Liceele care vor avea un număr de aspiranţi mai mare decât cel al locurilor disponibile vor căpăta dreptul să-şi organizeze propriul examen de departajare. Conducerea ISJ Galaţi este de părere că examenul de admitere este mai eficient şi permite liceelor să îşi selecteze candidaţii. ”Drept să vă spun chiar mă bucură că se va întâmpla aşa pentru că mi se pare mult mai eficient examenul de admitere decât repartiţia computerizată care creează o goană după note şi la un moment dat nu permite liceelor să aibă şi ele un cuvânt de spus, să îşi selecţioneze candidaţii”, a declarat Vasile Ciuchină, inspectorul şcolar general. Totodată, inspectorul şcolar general a precizat că actualul sistem, al tezelor unice, nu mai prezintă încredere, în repetate rânduri profesori, părinţi, dar şi elevi contestând această formă de evaluare. Examenul de admitere în liceu ar putea fi reintrodus chiar din această toamnă, iar liceele care vor avea un număr de candidaţi mai mare decât capacitatea, vor putea evalua singure candidaţii. Noile reglementări care ar putea intra în vigoare au fost făcute publice chiar de Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

O decizie înţeleaptă

Reintroducerea admiterii la liceu

Deşi nu s-a elaborat deocamdată niciun document oficial, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat în repetate rânduri că, din anul şcolar viitor, va fi reintrodusă admiterea la liceu. Ideea a fost întâmpinată cu entuziasm de cadrele didactice, care ne-au declarat că atât ei, cât şi părinţii şi elevii s-ar bucura de reintroducerea admiterii în liceu. Ministrul susţine că examen de admitere se va organiza doar la liceele unde numărul candidaţilor îl depăşeşte pe cel al locurilor, la celelalte nefiind nevoie de aşa ceva.

„Aşa ar trebui să se întâmple şi la facultate”

Inspectorul general Vasile Ciuchină, profesor la CNVA, ne-a declarat că este de acord cu reintroducerea admiterii la liceu şi a dat de înţeles că şi universităţile ar face bine să se gândească serios la acelaşi lucru: „În ultimii ani, de când se organizează admiteri pe bază de medii şi la facultate şi la liceu s-a produs o translaţie periculoasă. Nota a căpătat o foarte mare însemnătate, dar nu şi calitatea cunoştinţelor care să o justifice. Când se mai organizează la liceu întâlniri ale promoţiilor anterioare, mă uit în cataloage şi constat că rubrica de absenţe era goală, dar notele erau un pic mai mici. De exemplu, la CNVA, era un singur absolvent pe clasă cu medie peste 9. Acum, rubricile de absenţe sunt pline, deşi în mod ciudat notele sunt foarte mari. Din 28 de elevi, 20 dintr-o clasă au note peste nouă. Cum nu cred într-o evoluţie valorică a generaţiilor, există o singură explicaţie: vânarea notelor”.

„Scăpăm de teroarea notelor!”

De aceeaşi părere s-a arătat şi inspectoarea-adjunctă Laura Marin: „Mi se pare o idee teribil de bună. La admitere, copilul arată exact ceea ce ştie. Evaluările pe parcurs sunt foarte subiective. De exemplu, elevii din mediul rural vin cu note fantastic de mari, dar când ajung la un liceu bun, nu fac faţă. E bine ca fiecare instituţie să-şi aleagă elevii şi să fie răspunzătoare de modul de selecţie. Aşa nu mai poate da nimeni vina pe sistem. În plus, atât părinţii cât şi elevii, nu mai vorbesc de profesorii cu care am discutat, sunt bucuroşi de reintroducerea admiterii. Scăpăm de teroarea notelor! Copiii sunt disperaţi că iau un 8 la muzică. Pentru un 5 se simt stigmatizaţi pe viaţă”, susţine inspectoarea general-adjunctă.

Directorii de la două dintre liceele bune din Galaţi se bucură şi ei pentru reintroducerea admiterii: „Repartiţia computerizată aduce elevi sub calitatea pe care pretind că o au. După primul semestru, se constată că mediile elevilor sunt mai mici decât cele pe care le-au avut în gimnaziu. E bine ca fiecare liceu să-şi organizeze propria selecţie, mai ales că se vorbeşte de descentralizare”, spune Maria Popa, directoare la Liceul „Emil Racoviţă”. Gabriel Enache, directorul de la „Cuza”, a constatat şi el că de obicei mediile din cei patru ani de gimnaziu, dar şi notele la tezele cu subiect unic sunt umflate nejustificat, iar în acest context o selecţie a elevilor pe criteriul calităţii cunoştinţelor ar fi binevenită.

O admitere mixtă

Fostul inspector general-adjunct şi viitorul şef al învăţământului gălăţean, Mitică Dudău, este înclinat să păstreze partea bună a repartiţiei computerizate: „Ar fi bună o admitere mixtă. La liceele performante, unde concurenţa e mare, să se organizeze admitere pe baza selecţiei proprii. Dar la celelalte să se păstreze repartiţia computerizată, care să-i ierarhizeze pe elevi în ordinea mediilor. Astfel, elevii care au picat examenul la liceele bune să poată prinde un loc pe măsura mediei lor, să nu se ajungă la situaţia de dinainte de 89 şi imediat după, când respinşii de la CNVA erau reorientaţi la «Metalurgic». E ştiut că toată lumea fuge după note acum. Ar fi bine ca măcar jumătate dintre locurile la licee să fie ocupate prin concurs”, crede Mitică Dudău.

Deocamdată nu se ştie exact ce planuri are ministrul Andronescu. Aceasta a promis că va depune pe masa Guvernului un pachet legislativ, până la începutul lunii aprilie, pachet care va cuprinde inclusiv noutăţile legate de admitere şi de noua formă sub care urmează să se desfăşoare bacalaureatul.

http://www.viata-libera.ro/articol-Rein ... ceu_3.html

Link to comment
Share on other sites

Excelenta aceasta "noua", si totusi veche metoda de admitere la liceu pe baza unui examen ... dar...pentru ca exista si un "dar", mi se pare cam tarzie aceasta hotarare ,pentru elevii din clasa a 8-a ;) ... Deja suntem in cel de-al doilea semestru ,iar pentru cei interesati ,acest lucru ar fi fost necesar a fi cunoscut de la inceputul anului scolar .

Link to comment
Share on other sites

E o mare prostie daca pun aceste examene de anul acesta cand bietii copii au invatat pentru acele teze, plus ca deja au luat un set de note pentru admitere. E vai de capul lor! Asa au facut mereu si copii au de pierdut de pe urma lor. Tare-s curioasa sa vad acum cu cat a mai scazut media la liceele din Galati. Anul trecut la LVA s-a intrat si cu media 8.98-filologie. La cuza mate info intensiv a scazut cu 29 de sutimi si la LMK cu(cred) aproape 50 de sutimi.

Link to comment
Share on other sites

Baiatul meu e in clasa a sasea si deja ma simt nevoita sa il stresez cu invatatul, sa aiba grija de medie, pentru un 8 sau 7 deja isi face complexe ca nu mai iese media 10 la materia respectiva. Nu ia deocamdata meditatii, e "pe cont propriu", insa trebuie sa munceasca foarte mult sa nu isi strice cumva minunata de medie (9.62 pe sem I). Mi se pare o idee mai mult decat binevenita sa se revina la metoda "comunista", in felul acesta evitand sa ne mai stresam copiii de la 10 -11 ani. Au destul timp mai tarziu sa fie stresati si apasati de griji. Guvernantii ar fi trebuit sa se gandeasca de mult ca le rapesc elevilor copilaria.

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu inseamna ca elevii sa se culce pe o ureche, dar nici sa ajunga sa le fie teama sa vina acasa si sa spuna: mama, am luat un 4! Sunt deja destule cazuri de tentative de suicid in randul adolescentilor din acest motiv, mai ales ca ei sunt foarte vulnerabili psihic in perioada 10-15 ani.

Hai sa ii lasam sa fie copii, sa "ingrase porcul in ajun", asa cum am facut noi, pentru ca, sa fim seriosi, cati dintre cei trecuti de 30 de ani au muncit dintr-a cincea sa prinda un loc la un liceu???? (Astept un sondaj de opinie pe aceasta tema :) )

Link to comment
Share on other sites

E o idee excelenta... De mult trebuia pusa in aplicare. Sunt sigur ca se va aplica de la anul.

Sistemul actual ii termina pe copii, ii forteaza sa ia note cat mai mari la toate materiile. Nu poti fi performant daca vrei sa le faci pe toate.Conosc parinti care si-au dat plozi la pregatire la: mate, romana, engleza (franceza), istorie, geografie... bineinteles la profesorii de la scoala... "Oarecum" au fost costransi sa-i dea la "pregatire" ca sa le puna note mari la ore !

Si sa se termine odata pentru totdeauna cu experimentele din invatamant. :oops:

Bine ar fi sa se dea examen si la intarea in facultate (in functie de profil) si sa nu se mai tina cont de mediile din liceu (colegiu) sau BAC.

Link to comment
Share on other sites

Hai sa ii lasam sa fie copii, sa "ingrase porcul in ajun", asa cum am facut noi, pentru ca, sa fim seriosi, cati dintre cei trecuti de 30 de ani au muncit dintr-a cincea sa prinda un loc la un liceu???? (Astept un sondaj de opinie pe aceasta tema :) )

Nu e vorba de a ingrasa purcelul in ajun... :lol:

Problema se pune la corectitudinea notarilor si a severitatii profesorilor - care variaza foarte mult de la o scoala la alta, de la un dascal la altul. Sunt cazuri cand elevi foarte slabi ajung la licee foarte bine cotate si... invers. Va dati seama ce shock are un elev slab (care are o parere f buna despre el - notele au "demostrat") cand ajunge la un colegiu cum este CVA... O poate lua razna :shock: au fost cazuri, au clacat.

Mai mult, nu poti impune unui copil sa invete f bine la un anumit obiect la care el nu are chemare sau aptitudine. O va face in sila si va prinde adversitate fata de acea materie.

De exemplu eu am "ingrasat porcul" doar la mate si romana in clasa 8-a si pe tot parcursul liceului am bagat fizica si mate la GREU. La romana si franceza doar intr-a 12-a am pedalat... :d Dar ceilalti profi intelegeau... de-o medie de trecere la celelalte materii te descurcai cumva :d

Eu am prins si trepta 1 si treapta 2 de liceu si examen la facultate. Si mi s-a parut normal sa invat mai mult la materiile de care aveam nevoie.

Din punctul meu de vedere este benefica si treapta a 2-a pentru ca ii tine in priza pe elevi iar daca ai nimerit prost la un liceu ai ocazia sa remediezi problema.

Am mai postat si alta data ceva pe o tema asemanatoare: Ajung in facultate studenti fff slab pregatiti tocmai din cauza lipsei examenelor. Intrebati-va profesorii.

Link to comment
Share on other sites

Se poate face un sistem de admitere şi pe baza notelor şi pe bază de examen. Adică un elev care pe parcursul unui ciclu scolar a avut numai note de 9 şi 10, a obţinut locuri fruntaşe la olimpiade, ar putea face o cerere de admitere, fără examen, la un anume liceu. Conducerea o analizează şi o aprobă, după caz. Restul ...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.