Jump to content

Construcţiile din Galaţi din ultimii trei ani - ilegale?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un deputat PDL i-a cerut primarului să-şi prezinte demisia de onoare

Deputatul PDL Mihai Boldea i-a cerut primarului Dumitru Nicolae să-şi prezinte demisia de onoare, întrucât a numit-o ilegal în funcţie pe arhitecta-şef a Primăriei Galaţi, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Potrivit lui Boldea, la Tribunalul Bucureşti există un dosar cu numărul 4931/ 2009, prin care Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a dat primarul Dumitru Nicolae (PSD) în judecată, astfel încât să anuleze autorizaţia prin care a fost numită în funcţie arhitecta-şef a Primăriei. Deputatul Boldea a prezentat şi un raport prin care se arată că dispoziţia prin care Eleonora Marin a fost numită arhitecta-şef a Primăriei Galaţi este ilegală. „Elementul catastrofal pentru judeţul Galaţi este că s-a solicitat anularea tuturor actelor semnate de arhitecta-şef a Primăriei, Eleonora Marin, din septembrie 2005 si până în decembrie 2009. Este vorba despre toate autorizaţiile de construcţii, de demolare, de urbanism. Este vorba despre aproximativ 6.000 de acte administrative, despre imobile care se află în circuitul civil, este vorba despre cinci milioane de euro pe care Primăria trebuie să îi restituie. Este un prejudiciu deosebit de grav, în condiţiile în care este securitatea sistemului civil, al construcţiilor, al tuturor imobilelor, este pusă în pericol de acest primar despotic, pentru care legea nu există”, a afirmat deputatul PDL Mihai Boldea. Democrat liberalul Boldea consideră că primarul PSD al Galaţiului, Dumitru Nicolae, trebuie să îşi prezinte de urgenţă demisia de onoare. „Ce se întîmplă cu toţi cei care au construit imobile în 2007, 2008, şi care au plătit câteva mliarde pentru a obţine autorizaţie? Cine suportă cele şase milioane de euro care vor trebui restituite, cine suportă faptul că aceşti oameni vor trebui să intre în legalitate şi vor trebui să plătească iar taxe, cine suportă faptul că, din 2006 şi până în decembrie 2009, Eleonora Marin a fost plătită din bani publici? Primarul Nicolae ştia, dar pentru el legea este o chestiune opţională. Primarul Nicolae ar trebui să-şi prezinte demisia de urgenţă”, a spus Boldea.

Link to comment
Share on other sites

Constructii din Galati ridicate pe semnatura consilierei primarului

» Hartiile semnate in postura de arhitect-sef de Eleonora Marin, consiliera primarului Galatiului, sunt hartii lipsite de valoare juridica si in consecinta toate constructiile ridicate sunt ilegale » Printre acestea se afla hypermarketurile "Selgross Cash & Carry", "Praktiker" si "Real", dar si sute de locuinte, hale industriale ori investitii publice, unele dintre ele ridicate pe bani europeni.

Galatiul este intr-o situatie fara precedent, pentru ca toate constructiile ridicate in ultimii 3 ani ar putea fi declarate ca fiind construite ilegal. Asta se va intampla daca instanta va da dreptate Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) si va declara nule toate documentele semnate in calitate de arhitect-sef al orasului de Eleonora Marin, consiliera primarului Dumitru Nicolae. Pe rolul instantei de la Tribunalul Municipiului Bucuresti se afla dosarul 4931/2009, prin care ANFP cere anularea dispozitiei prin care Eleonora Marin a fost numita in functia de architect-sef al Galatiului de primarul Dumitru Nicolae. Aceasta actiune in justitie ar putea pune capat unui razboi intre Primaria Galati si ANFP ce dureaza din 2006, cand primarul Galatiului a numit-o in functie pe Eleonora Marin, desi nu intrunea conditiile pentru a deveni functionar public.

Primarul Nicolae nu a luat in calcul notificarile si avertismentele ANFP, incercand sa obtina intelegerea conducerii agentiei nationale pentru tolerarea mentinerii in functie a protejatei sale. Ea a fost angajata in Primaria Galati pe 24 ianuarie 2006, pe un post de consilier pe probleme de urbanism. Pentru ca scaunul de arhitect-sef era gol, primarul Dumitru Nicolae s-a gandit sa rezolve fara sa mai tina cont de lege si i-a dat noii sale consiliere "atributii de serviciu de arhitect-sef". Primarul spera sa organizeze un concurs pentru ocuparea functiei de arhitect-sef, care evident sa fie castigat de Eleonora Marin si astfel sa fie acoperita si lipsa de legalitate a autorizatiilor semnate de ea.

In martie 2006, a fost organizat concursul si singura candidata a fost Eleonora Marin. Cu toate astea, ea nu a avut dreptul sa participe la concurs, dosarul sau fiind respins de ANFP, pentru ca este pensionara. Primarul a pastrat-o in functia hibrid, de consilier cu atributii de arhitect- sef si Eleonora Marin a tot semnat in acesti peste 3 ani un toptan de autorizatii de constructie fara valoare.

Mentinuta in functie

Un control efectuat de ANFP a descoperit ca Eleonora Marin a fost mentinuta ilegal in functie, iar presedintele ANFP i-a cerut primarului Dumitru Nicolae "initierea, de indata, a procedurilor privind organizarea si desfasurarea concursului pentru functia de arhitect-sef al municipiului Galati si rezilierea in 15 zile a contractului actualei arhitecte sefe Eleonora Marin". Primarul Galatiului a refuzat sa se conformeze prevederilor legii si, in cele din urma, s-a ajuns in situatia ca ANFP sa declanseze actiunea in instanta, pentru a cere anularea tuturor documentelor semnate de Eleonora Marin. Democrat-liberalii galateni i-au cerut primarului Dumitru Nicolae sa se gandeasca foarte serios la ideea demisiei, pentru ca orasul a fost adus in pragul unei situatii catastrofale.

Toate autorizatiile de constructie acordate de Primaria Galati in ultimii 3 ani sunt hartii fara valoare, iar sutele de cladiri construite in aceasta perioada au devenit constructii ilegale. Intre acestea, sunt blocuri ANL, hypermarketurile "Selgross Cash & Carry", "Praktiker" si "Real", dar si sute de locuinte ale galatenilor. In aceeasi situatie se afla si unele constructii ridicate pe bani de la Uniunea Europeana, cum ar fi "Centrul de Afaceri" de langa Prefectura Galati, construit in baza unei finantari de aproximativ 8 milioane euro, obtinuta de la UE.

Din cauza nulitatii documentelor semnate de consiliera primarului, s-a ajuns la o noua "specie" de actiuni in justitie. Galatenii care aveau neintelegeri cu vecinii din cauza unor constructii ridicate in zona de vecinatate au inceput sa se actioneze in instanta unii pe altii, pentru a solicita demolarea sau modificarea constructiilor. In aceste procese, proba de baza este documentul prin care ANFP precizeaza ca semnatura Eleonorei Marin pe autorizatii si avize este lipsita de valoare.

http://www.romanialibera.ro/a147659/con ... rului.html

Link to comment
Share on other sites

„Un banc”, afirmă primarul Dumitru Nicolae

„E un banc, dar nici măcar nu e un banc bun!”, aşa a catalogat primarul Dumitru Nicolae (foto) gestul deputatului PD-L Mihail Boldea, care i-a cerut public demisia de onoare.

Boldea a spus despre primar că este „antilegalist”. Motivul? La Tribunalul Bucureşti se află un proces intentat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici prin care se cere anularea tuturor actelor semnate de către Eleonora Marin în calitate de arhitect-şef al Galaţiului, din 2006 şi până în decembrie 2008. Deşi procesul e abia la început, deputatul susţine că vor fi anulate aproximativ 6.000 de acte administrative, iar Primăria va trebui să restituie 5 milioane de euro.

Primarul Dumitru Nicolae are, însă, altă părere: „La 60 de ani şi şase luni, dna Marin avea diplomă de arhitect, mai avea ceva de spus. Dacă ar fi semnat autorizaţiile singură, era una. Le-au semnat un primar, un secretar, un şef al serviciului juridic şi în spate o groază de oameni de specialitate. Legea spune că acela care semnează poate fi arhitect şef sau altă persoană desemnată de primar. Ea era angajată ca persoană contractuală. Şi eu am desemnat-o consilier.

Chestia cu anularea actelor e discutabilă. Ce să anulezi? A făcut unul cerere pentru un balcon. Ce să faci, îi anulezi autorizaţia la balcon? E o problemă tehnică şi una de procedură, hârtii, eu zic că le vom lămuri pe toate.

Cererea de a-mi da demisia e un banc, dar nici măcar nu-i bun. Sunt foarte mulţi care au uitat că s-a terminat campania

electorală. Sunt sâcâit cu fel de fel de minuni”, a declarat Nicolae.

http://www.viata-libera.ro/articol-Demi ... lae_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Războiul autorizaţiilor de construcţie continuă

* Deputatul PDL Mihal Boldea susţine că aproximativ 5.000 de autorizaţii semnate de arhitectul şef Eleonora Marin timp de aproape trei ani, din ianuarie 2006, ar putea fi anulate * Primarul Dumitru Nicolae îi asigură pe toţi posesorii autorizaţiilor că actele lor sunt perfect legale * În vreme ce o instanţă din Galaţi a decis definitiv şi irevocabil că numirea arhitectului şef Eleonora Marin a fost ilegală, instanţa de la Bucureşti afirmă contrariul *

Deputatul PDL Mihail Boldea a cerut, în luna martie a anului trecut, demisia de onoare a primarului Dumitru Nicolae, pe motiv că a numit-o ilegal în funcţia de arhitect-şef pe Eleonora Marin. Deputatul a prezentat ieri, la conferinţa de presă, decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Galaţi, conform căreia dispoziţia primarului prin care Marin Eleonora a devenit arhitect-şef al Galaţiului timp de aproape 3 ani încalcă legea.

În cuprinsul deciziei din 2 martie a Curţii de Apel se arată că, prin Dispoziţia nr. 400 din 24 ianuarie 2006, primarul a dispus delegarea atribuţiilor de serviciu de arhitect şef doamnei Marin Eleonora cu salariul de încadrare de 983 de lei, la care se adăuga şi indemnizaţia de conducere de 55 la sută. „Din întregul material probator administrat în cauză rezultă că Dispoziţia nr. 400 a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor articolelor 51, 84, 80 din Statului Funcţionarilor Publici, fiindu-i delegate atribuţii specifice unei funcţii publice de conducere unei persoane care nu întrunea condiţiile legale şi fără a se fi solicitat şi obţinut avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici”, se arată în decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei.

Concret, Eleonora Marin era pensionară când a fost delegată în funcţie, ori legea prevede că „la data comunicării deciziei de pensionare pentru limita de vârstă a funcţionarului public încetează de drept raporturile de serviciu şi funcţionarul public în cauză nu mai poate fi numit într-o funcţie publică”.

Deputatul Mihail Boldea a cerut Curţii de Conturi să controleze dacă prin plata salariilor cuvenite Eleonorei Marin s-au cheltuit bani publici în mod nejustificat. „Nu mai cer demisia dlui primar, ci îi cer să plătească gaura neagră pe care a creat-o, alături de celelalte sume pe care le-au dovedit cei de la Curtea de Conturi că ar fi neîncasate. Am formulat şi o solicitare către Inspecţia de Stat în Construcţii să se verifice dacă autorizaţiile de construire, demolare, toate cele 5.000 de acte care au fost semnate în perioada respectivă sunt legale întrucât, din punctul meu de vedere, toate sunt lovite de nulitate absolută şi instanţa se va pronunţa în acest sens. Printre ele sunt şi autorizaţiile Real, Selgros, Kaufland. E un haos civic”, a declarat Boldea.

Deputatul a afirmat că beneficiarii documentelor vor putea solicita reintrarea în legalitate şi restituirea taxelor plătite pentru eliberarea lor. „Logica spune că Primăria trebuie să restituie sumele încasate ilegal. Cetăţenii vor replăti taxele, dar la nivelul de atunci, urmând ca Primăria să suporte diferenţele. Nu e culpa omului, ci Primăria a greşit”, a spus Boldea.

„Gălăţenii să nu-şi facă griji”

Primarul Dumitru Nicolae ne-a declarat că decizia Curţii de Apel este neîntemeiată: „În completul de judecată este o doamnă care este soţia celui care beneficiază de decizie. Hotărârea e netemeinică, unul din judecători avea interes în caz. Decizia nu se aplică”. Primarul ne-a declarat că acum 10 zile, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză într-un proces pe aceeaşi temă intentat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Cetăţenii nu trebuie să-şi facă griji, spune primarul, pentru că autorizaţiile obţinute sunt perfect valabile: „Potrivit legii, în autorizaţia de construcţie trebuie să avem 3 semnături: a primarului, a arhitectului şi a secretarului. Noi avem 5 semnături, pentru că au semnat şi cei de la Urbanism. Legea zice că oricare din cei cinci poate fi desemnat să semneze. Deci gălăţenii nu au nicio problemă. Aceste autorizaţii sunt avizate şi de arhitectul Consiliul Judeţului. Tribunalul din Bucureşti a confirmat că actele sunt legale şi că numirea doamnei Eleonora Marin a fost corectă. Doamnei Marin nu-i ia nimeni diploma de arhitect pentru că a împlinit un an sau o zi după vârsta legală de pensionare”, ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae, rugându-i pe „juriştii cu bube-n cap” din Galaţi să-l lase în pace.

http://www.viata-libera.ro/articol-Razboiul_autorizatiilor_de_constructie_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.