Jump to content

Furt masiv de fibră optică

Recommended Posts

Posted

Furt masiv de fibră optică

Câteva zeci de mii de abonaţi UPC şi RDS din Galaţi au rămas, joi noaptea, fără telefonie, televiziune şi internet, în urma unui furt masiv de fibră optică. Hoţii au furat sistemul care efectuează distribuţia de fibră optică pentru patru cartiere (Micro 18, Micro 19, Micro 20 şi Micro 21), precum şi 100 de metri de fibră optică de mare capacitate. Cablurile de mare capacitate transportă câte 96 de fire de fibră optică. Hoţii au furat patru asemenea cabluri, respectiv 384 de fire.

Posted

Nervi pe cablu

Abonaţii, martori sau victime?

Pe piaţa gălăţeană a cablului, anul 2008 produce mişcări seismice: o ofertă de pachete de programe, plus internet, plus telefoane mobile şi fixe în reţea, din partea R.D.S.‑ului - una dintre cele două importante companii de profil care activează în oraş -, face valuri printre gălăţeni. La scurt timp după lansarea pachetului (şi, conform declaraţiilor oficialilor companiei, fără nici o legătură cu oferta concurenţei), U.P.C.‑ul îşi lansează propriile pachete de reduceri pentru cablu Tv, internet şi telefonie, pentru abonaţii fideli.

Undeva între cele două bucurii ale gălăţenilor amatori de televiziune prin cablu, joia şi vinerea trecută, ba chiar şi sâmbătă‑duminică, o bună parte a abonaţilor U.P.C., dar şi unii abonaţi ai RDS, s‑au trezit fără semnal, fiindcă fuseseră secţionate cablurile. Fără să aibă pretenţia de a da verdicte în cazul de faţă (în care Poliţia gălăţeană este încă aşteptată să se pronunţe), "Viaţa liberă" a dorit să le dea celor două firme posibilitatea de a‑şi exprima opiniile.

Nu am căutat vinovaţi, nu arătăm pe nimeni cu degetul. Este în interesul fiecărui gălăţean să aibă de unde alege, iar concurenţa - atâta timp cât se desfăşoară în termeni de reduceri substanţiale şi pachete generoase - nu poate decât să fie în avantajul nostru. Când însă un război de marketing tinde să devină unul de gherilă, în care primă victimă colaterală este chiar CLIENTUL, gălăţenii au dreptul să ceară explicaţii.

Firmele au cuvântul

Ambele firme au fost contactate. "Viaţa liberă" a discutat însă doar cu oficialii companiei U.P.C. Galaţi, reprezentanţii R.D.S. nedorind să comenteze. Iată ce ne spune Daniel Apostol, directorul U.P.C. Galaţi: "Prima problemă am avut‑o în cursul serii de joi spre vineri, când au fost distruse magistralele care alimentau cam tot cartierul Dunărea - Micro 17, 18, 19, 20 şi 21. De asemenea, au fost furate echipamentele, care erau folosite pentru transmiterea semnalului, cutiile de jonctare şi amplificatoarele principale atât o pentru din cartierul Dunărea, cât şi pentru o parte din blocurile de lângă sistemul nostru de distribuţie. Distrugerile au fost evidente pentru că la cinci metri de stâlpul de pe care s‑au furat toate echipamentele, am găsit fibra optică tăiată, într‑un container, mai puţin restul echipamentelor electronice, care nu ştiu unde sunt la momentul acesta". Reprezentanţii firmei nu au stat cu mâinile în sân: "Am anunţat Poliţia, Secţia 3, au făcut poze, au încercat să ia nişte amprente, dar, vă daţi seama, de pe cablu este mai greu de luat, a precizat Apostol. Este ciudat şi foarte curios pentru că s‑a ştiut foarte bine unde se taie: exact într‑un loc în care să se poată afecta cât mai mulţi abonaţi. Am făcut imediat comunicate de presă, aşa încât abonaţii să fie din timp anunţaţi şi să ştie exact care este motivul pentru care am întrerupt serviciile".

Directorul UPC Galaţi s‑a arătat uimit de cele întâmplate, cu atât mai mult cu cât este o premieră: "De patru ani de zile de când am întins fibră în Galaţi, este prima oară când se întâmplă aşa ceva. Sunt nişte coincidenţe stranii aici vizavi de ceea ce se întâmplă la momentul acesta în oraş, nu are rost să spun mai multe. De patru ani, este singurul eveniment. Adică cabluri rupte de furtună, tramvaie, au mai fost, dar distrugere şi furt efectiv, de patru ani de zile n‑am avut nici un eveniment. Iar acum avem două. Pentru că în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost un al doilea eveniment, aproape de TV Galaţi - acelaşi mod de operare. De data asta însă fibrele (au fost două fibre magistrale tăiate, plus încă două redundante) au fost tăiate în copaci; n‑au mai avut ce echipamente să fure, dar, pur şi simplu, repet, s‑a ştiut unde să se taie, pentru că s‑au tăiat fibrele care duceau şi alimentau Ţiglina I, Siderurgiştilor şi zona de case dintre Piaţa Centrală şi Traian Nord, plus cartierul Traian Nord. Am încercat să remediem cât se poate de repede. Undeva la ora opt, sâmbătă dimineaţă, ne‑am apucat de lucru şi deja la 12,30‑14 toate sistemele erau puse în funcţiune".

Poliţia cercetează

"Trei plângeri au fost formulate de reprezentanţii U.P.C., două dintre ele referindu‑se la distrugeri produse reţelei şi o plângere referitoare la furtul unei cutii de jonctare. Poliţia a primit două dintre aceste plângeri pe datele de 15 şi 17 şi continuă investigarea acestui caz", declară inspectorul Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi. În funcţie de rezultatul anchetei, vom reveni cu amănunte.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22228

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.