Jump to content

Mărţişoare de criză


Recommended Posts

Posted

1 Martie în stradă

Marţişoare de criză

Criză sau necriză, nu există 1 Martie fără un mărţişor, două, acolo, măcar pentru „obligaţii”. Ofertele îngheaţă laolaltă cu vânzătorii postaţi în faţa tarabelor în zona Potcoava de Aur şi Ţiglina 1. Varianta cea mai ieftină de mărţişor vă scoate din buzunar cam cinci bănuţi, căci de la nouă lei în sus vorbim deja de mici bijuterii cu termen de garanţie mai mult decât vremelnic. Fără a avea intenţia să jignim pe cineva, trebuie s-o spunem: unele „simboluri” primăvăratice sunt atât de urâte şi de kitschoase că ţi-e frică să te şi uiţi la ele. Dar gusturile nu se discută. Preţurile, însă, da! Cu un leu şi jumătate puteţi lua un personaj de desen animat legat cu aţă de mărţişor. Sau poate o buburuză obeză cu aer pantagruelic. Cu trei lei vă alegeţi cu o broască posacă făcută din cochilii. Pentru tradiţionalişti, comercianţii au coşari, potcoave, inimioare, trifoi cu patru foi din cauciuc, lemn sau plastic, unele lucrate delicat altele de-a dreptul groteşti. Cu patru lei merge o broşă chinezească sau un mărţişor migălit din flori uscate. Pentru cei cu dare de mână, o piatră semipreţioasă sau un set de bijuterii confecţionate manual pot fi o alegere potrivită. La opt lei vi se oferă un soi de coş cu flori artificiale care îţi violentează retina, aşa-s de colorate. N-am înţeles care-i rostul globurilor de sticlă în care „ninge” cu sclipici peste diverse scene biblice, şi pe care scrie „România”. Om fi noi naţionalişti, dar astea chiar nu-s mărţişoare. Şi am mai remarcat nişte sfori lungi şi rezistente, vândute pe post de şnur. Poţi să te şi „spânzuri” cu ele, oferindu-te pe post de mărţişor persoanei iubite. Primăvară frumoasă!

http://www.viata-libera.ro/articol-Mart ... criza.html

Posted

La Muzeul de stiintele Naturii este expozitie de martisoare (cu vinzare) confectionate de copii de la diferite scoli.

Daca sint aceleasi preturi cu care le vindeau si pe strada, ar costa in jur de 2 lei si 5 lei...

O buna ocazie de a iesi la aer in aceasta zi frumoasa :) si de a alege un martisor deosebit.

Apropo, in nordul Moldovei este obiceiul, zice-se, ca fetele sa ofere martisoare baietilor. Zice-se, adica asa zice tata care e originar de pe-acolo... :)

Posted
Apropo, in nordul Moldovei este obiceiul, zice-se, ca fetele sa ofere martisoare baietilor. Zice-se, adica asa zice tata care e originar de pe-acolo...

Asa este. De altfel, si la moldovenii de peste Prut exista acelasi obicei.

Posted

Mie imi lipsesc "tarabele" cu initiale din argint.

Anul trecut am primit de la fratele meu un frumos "R" pe care l-am pierdut din pacate la bazin. De atunci, o data pe saptamana, ma duc in modern la bijuterii din argint si intreb daca au adus initiale. Si mereu cand sunt modele noi, nu gasesc unul la fel ca cel adus de fratele meu.

:((

Posted

Pentru toate fetele de pe forum, le urez o zi fericia astazi, eh cat a mai ramas din ea. :lol: Nu stiam unde sa bag urarea. de aceea am intarziat atat cu ea :d:lol:

Posted
voi vreti martisoare sau doar mi se pare mie?

hahahaha :) Nu m-as supara :)

vino la intalnire si vei avea parte si de martisor ;)

Posted

Primeşti ...o atenţie :)

Am luat-o un pic pe ulei, în după amiaza asta, cu socru-meu... e de pe la Podu Iloaiei, de pe lângă Iaşi... până nu de mult, pe acolo, se păstra obiceiul ca fetele şi femeile să ofere şnur alb-roşu, flăcăilor şi bărbaţilor, la cuşmă...

Posted

Memorabilia: ce primeam de Martisor

Numaram zilele pana cand venea 1 Martie pentru ca era o adevarata proba de foc, atunci vedeai cu adevarat daca cel/cea de care iti place, te place sau nu. Si daca ai cel mai frumos martisor sau colega de banca are unul si mai frumos. Pentru baieti nu era o zi asteptata cu multa fericire in suflet, trebuiau sa dea martisoare tuturor fetelor, sa aiba grija sa nu incurce martisoarele intre ele si sa incerce sa nu jigneasca pe nimeni. Singura grija a fetelor era sa nu incurce martisoarele pentru profesoare intre ele.

Cel mai frumos martisor primit ajungea sa atarne in piept langa cel cu care ai venit de acasa, iar celelalte erau puse frumos intr-o punguta pentru a fi aratate cu mandrie acasa. Oh, ce mai drame se nasteau pe tema martisoarelor. De ce ea are martisor mai frumos?! sau De ce nu poarta martisorul de la mine? Si de ce il poarta pe cel de la Paul?

Martisorul trebuia sa aduca noroc purtatorului. Traditia este una veche, de pe vremea dacilor, pe cand Baba Dochia isi face de cap pe meleagurile noastre. Martisorul este un simbol al venirii primaverii si de aceea trebuia prins in primul copac inflorit intalnit in cale. In functie de zona geografica, obiceiurile difera. In unele locuri baietii erau cei care primeau martisoare, nu fetele.

Cand eram mai mici tineam mai putin la traditii (nu ca acum ar sta altfel lucurile), dar chiar ne placea sa primim/dam martisoare. Acum nu mai facem asta pentru ca este o pierdere de bani si cand o facem ne aruncam pe chestii care sa ia ochii, dar care nu pot fi numite martisoare. Cat despre purtatul snurului si legatului lui pe ramurile unui copac inflorit, sa nu ne hazardam ca nu este cazul. Desi mai sunt si excentrici care poarta macar snurul, daca nu un martisor prins in piept.

Inainte de invazia obiectelor argintate si aurite, primeam floricele, scoici, cosari din fetru, trifoi cu patru foi, figurine facute din penaj colorat, toate prinse cu un snurulet impletit din fire rosii si albe. Mai purtam si floricele uscate prinse in rasina sau floricele facute din alte materiale, cum erau cele din piele.

Uneori prindeam in piept micile comori, alteori daca erau micute, le prindeam de incheietura mainii. Dar de cele mai multe ori le prindeam in piept si se ajungea la situatii in care aproape ca tapetam pieptul hainei cu martisoare intr-o adevarata intrecere cu cele mai frumoase martisoare. Si in fiecare an alegeam un martisor preferat.

Baietii au inceput sa profite de sarbatoare ca sa isi exprime sentimentele si sa mai pupe fetele dragute. Cand au auzit ca in unele zone baietii sunt cei care primesc martisoare au avut o tentativa sa profite si sa isi ceara drepturile, dar nu au insistat. Asta pentru ca le-a placut mai mult traditia care spunea ca fetele trebuie udate cu apa.

Martisoarele de atunci erau mai frumoase, purtau in ele dragostea si pasiunea cu care erau facute. Nu erau din plastic turnat, nu erau animale de plus, nu erau diplome sau cani cu cea mai cea fata sau alte mesaje inspirate si insemnau ceva mai mult decat obligatia de a da ceva de 1 Martie.

http://metropotam.ro/La-zi/2008/02/art5 ... -Martisor/

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.