sandus Posted February 16, 2008 Posted February 16, 2008 Am sa incerc sa descriu ,poate in mai multe fragmente,experienta mea canadiana....Am ajuns in Canada pe 31 martie 2004,pe aeroportul Lester Pearson din Toronto,capitala provinciei Ontario...Aveam 36 de ani,doua valize,3000 de dolari,cunosteam doua persoane,nu aveam nici macar permis de conducere,dar vorbeam bine engleza...in Romania am fost restaurator de obiecte muzeale,practic lucrasem doar in muzee si in mediul artistic...Dupa trei luni de trimis resume-uri(varianta nord americana a CV-ului)la muzee si galerii si dupa tot atatea luni fara nici macar un raspuns,am inceput sa imi caut altceva ...am lucrat la pus gresie si faianta,despre care nu stiam la inceput absolut nimic,pana am ajuns sa am propriul meu business in asa ceva...am lucrat la un call-center pentru o companie americana de telefonie mobila,am facut curatenie noaptea in restaurante...fara ca sa mi se para ca ma injosesc...Nu am incetat niciodata sa ma gandesc la ceea ce vroiam sa fac de fapt,o cariera intr-un muzeu canadian...am facut voluntariat intr-un muzeu din localitatea unde traiesc,Kitchener,la laboratorul de restaurare...imi amintesc de acea perioada in care aveam doua joburi ,unul dupa amiaza,altul noaptea si mai aveam si energia sa voluntariez...dar am facut ceea ce trebuia,pentru ca ,atunci cand s-a ivit posibilitatea unui job in acel muzeu,am fost primul intrebat daca sunt interesat...am lucrat ca fotograf acolo,angajat pe contract ...am voluntariat la o galerie de arta,si ceea ce faceam pe bani la muzeu,faceam gratis la galerie...si iarasi am facut ceea ce trebuia...de luni incep un dream-job acolo,sunt Curator,full time pe durata nedeterminata...in sfarsit,acum am ceea ce imi doresc profesional ...Voluntariatul este foarte raspandit si respectat aici...cine este voluntar este privit cu un respect extraordinar,un om care munceste pe gratis intr-un sistem al banului....acolo unde esti voluntar esti privit ca umn membru al colectivului,toata lumea te striga pe nume.esti invitat la mesele comune ale salariatilor,ai reduceri sau gratuitati la diferite evenimente,si cel mai important,primesti referinte de la colegi atunci cand aplici pentru un job,in cadrul institutiei sau in alta parte....iti faci prieteni,relatii,castigi respect si ai oportunitati....Cam atat pentru azi,voi mai scrie despre societatea canadiana si ceea ce ofera celor care locuiesc aici...Toate bune
riaji Posted May 31, 2008 Posted May 31, 2008 Ma bucur pentru tine in primul rand, pentru eforturile depuse ca sa ajungi unde ti-ai dorit si pentru ca stiu ca sunt multi altii satui de cum stau treburile la noi. Foarte multi de aici lucreaza, poate, tot intr-un sistem de voluntariat, doar ca ascuns -> pe bani foarte putini pentru munca prestata, insa foarte putini au curajul (si sansa) sa-si ia viata de la capat si sa se aventureze intr-o astfel de schimbare. Cu adevarat, voluntarii sunt priviti, as indrazni sa spun, ca niste somitati, nu doar in SUA si Canada, ci si in restul occidentului, iar pentru noi, cei dinafara sistemelor dezvoltate, a arata ca vrei sa faci treaba, sa fii cinstit si remunerat corect inseamna a face, mai intai de toate, voluntariat. Pentru a intelege importanta lui, e bine de stiut ca marea majoritate a facultatilor de top din SUA, Anglia, Franta, Germania, la studierea dosarului unui aplicant, cauta sa vada daca acesta s-a implicat in activitati ca voluntar, din asta inteleg ei cel mai bine implicarea si dorinta de afirmare a unei persoane, si au si dreptate. Inca odata, ma bucur pentru tine si sper sa ai succes in continuare in tot ce intreprinzi si sa ne tii la curent, in special cu vestile bune
sandus Posted June 14, 2008 Author Posted June 14, 2008 Multumesc pentru cuvintele frumoase la adresa mea,riaji...iar in limita timpului liber,am sa mai postez de cate ori voi avea ceva de spus.....Toate bune tuturor!
tigeratlantic9945 Posted June 28, 2008 Posted June 28, 2008 Felicitari pentru efortul depus,poti sa ne povestesti cu ce e lumea diferita in Canada fata de Galati..
sandus Posted June 28, 2008 Author Posted June 28, 2008 Diferentele sunt uriase,dar cel mai importanta mi se pare diferenta dintre modul de abordare a cetateanului de catre autoritati,afta de ceea ce se petrece in Romania.Aici nu m-am simtit niciodata frustrat,sau umilit de catre cineva intr-o functie publica sau dintr-o institutie care lucreaza cu publicul...Incepand de la plata impozitelor,care se face ori pe internet ori prin posta,la eliberarea autorizatiei de deschidere a unei firme-in 10-15 minute,la banca,la doctor,la aeroport,fata de ofiterul de politie...si exemplele pot continua....Acum patru ani mi-am deschis propria firma....am mers la echivalentul registrului comertului,am platit 60 de dolari,si m-am asezat la un calculator unde am completat un chestionar cu datele personale si obiectul de activitate al firmei...cand am dat ultimul click,am mers la functionarul de acolo care m-a rubat sa semnez actele firmei....atat!Am mers la banca sa-mi fac cont de business si a durat 10 minute,fara sa fiu nevoit sa pun macar un cent in cont.....Impozitele le platesti online,ai un program pentru asa ceva ,sau mergi la un contabil care iti face asta pentru 25-30 de dolari...Toate platile de facturi la fac online,toate transferurile de fonduri,la fel...Curatenia e exemplara in orasul in care traiesc,Kitchener ,din provincia Ontario...exista atatea spatii verzi si paduri in oras ,incat de multe ori vad caprioare de pe geamul casei mele,sau de la birou....veveritele sunt deja chestii banale,iepuri,ratoni sau sconcsi vezi zilnic...Exista un respect pentru proprietate,pentru viata privata a celuilalt ...niciodata nu se i9ntreaba ce religie ai,ce salariu ai sau cat ai dat pe casa sau pe masina...guvernul da tuturor liberatea religioasa si orice cult are dreptul sa existe si sa se dezvolte...statul nu da nici un ban la cultele religioase,la lasa doar sa existe...daca enoriasii strang bani de biserica,se face biserica ,daca nu,nu,statul nu se amesteca...Sunt mii de flori pe care nu le rupe nimeni,sunt drumuri excelente,sunt legi care sunt respectate.....Hai ca va mai scriu si mai incolo....Toate bune
tigeratlantic9945 Posted June 29, 2008 Posted June 29, 2008 In Romania traiul e mul mai inapoiat putem sa zice ce vrem,am vazut un clip pe youtube ,despre America,in Kansas parca,niste strazi luna,civilizatie,nu am vazut smecheri de cartier imprastiati pe toate strazile,nu am vazut caini vagabonzi,blocuri foarte frumoase,totul este frumos,nu se compara deloc cu Romania.
sandus Posted June 30, 2008 Author Posted June 30, 2008 Acum lucrez ca si Curator la o galerie de arta,Homer Watson House and Gallery,in Kitchener,Ontario...Homer Watson a fost un Grigorescu canadian,un pictor peisagist la sfarsitul sec 19 si nceputul celui de-al 20-lea....Aici am ajuns prin voluntariat,am lucrat ca si voluntar cam patru luni,8 ore pe saptamana ,toate in aceeasi zi,miercurea...Am organizat baza de date si am pus imagini la toate lucrarile listate acolo,precum si la toate celelalte obiecte muzeal-memoriale despre Homer...in ianuarie ,directoarea m-a abordat si m-a intrebat ce m-a faut sa voluntariez...i-am raspuns ca am lucrat toata viata mea adulta in muzee si ca voluntariez ca sa-mi pastrez cunostintele si aptitudinile la zi...Saptamana urmatoare mi-a spus ca se va elibera un post la Galerie si ca sunt invitat sa-mi depun aplicatia pentru aceasta...dupa inca doua saptamani,lucram ca si Curator,in urma a doua interviuri cu membrii boardului de directori care conduce administrativ galeria...Locul in care lucrez este o casa veche,construita la 1834-in paranteza spus ,este mai veche decat orice casa veche din Galati-avem spati de expunere la parter cu anexe si birourile la etaj...Punctualitatea este decisiva la munca....nimeni nu intarzie ,din contra,toti incearca sa fie cu cel putin 5 minute inainte,ca la ora de program sa fie deja conectati la activitatile zilnice...toate spatiile au aer conditionat,exista o mica bucatarie cu mobilier,frigider,microunde,un mic cuptor electric,filtru de cafea,prajitor de paine,vesela,tacamuri etc si un spatiu unde sa fir servita masa de catre angajati...Pauza se respecta la secunda,la fel si ora de plecare...daca stau peste program,imi contabilizez minutele si ,la sfarsitul lunii stiu exact cat am lucrat in plus ca sa pot cere compensarea in zile libere...cel mai uimitor lucru est eca nimeni nu ma verifica,se merge pe incredere si tot ce raportez este luat de bun....Am doua credit carduri ale galeriei,cu care pot cumpara diverse materiale sau servicii necesare,de la sfoara pana la cazare la hotel si mese in oras cand sunt in deplasare....nu exista o masina a institutiei(care in Ro este folosita exclusiv de catre director,din cate imi amintesc)...fiecare are propria masina si daca o foloseste pentru institutie,kilometrii sunt contabilizati si salariatul primeste un cec cu suma cheltuita...de ex,saptamana trecuta am sustinut o conferinta despre Homer Watson in regiunea Niagara....pana acolo au fost 145 de km ,la fe la intors si am primit un cec pentru cheltuielile de drum ,calculate la 43 de centi pe kilometru.Parcarea,hotelul,mesele la restaurant,vizitele la muzee,pe toate le-am platit cu cardul galeriei,nu din buzunarul propriu...Nu exista sedinte peste sedinte,comunicarea intre salariati este prin e-mail si esti deranjat in persoana doar daca exista o problema reala si urgenta...salariul intra direct in cont si nu exista intarzaieri la plata...Exista voluntari tot timpul anului si,vara,studenti care isi fac practica....acestia sunt tratati ca orice salariat,fiecare are birou propriu,computer propriu,codurile de la sistemul de alarma,raspund la telefon si se achita de sarcinile de pe fisa postului...sunt bine platiti si respecta aceleasi reguli si acelasi program ca si ceilalti....nimeni nu foloseste particula"domnul"/"doamna",ne strigam pe numele mic ,indiferent de pozitie....Daca cineva merge sa-si cumpere o cafea,intreba pe toti ceilalti daca vor cafea sau altceva,ia comanda si plateste tot....bineinteles,a doua zi,altcineva face acelasi lucru si toata lumea e multumita ...Mai sunt muuuulte de spus ....Credeti ca m-ar mai face ceva in lumea asta sa ma mai gandesc macar sa ma intorc in Romania?Taote bune tuturor!
tigeratlantic9945 Posted June 30, 2008 Posted June 30, 2008 Sandus ne poti arata si poze din Canada cu peisaje sau strazi? Ti-as fi recunoscator
Nirol Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 Sandus ne poti arata si poze din Canada cu peisaje sau strazi? Ti-as fi recunoscator subscriu ! ceva poze please !
adichiri Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 Intamplator am gasit acest forum al galatenilor de "pretutindeni" si as dori sa scriu cate ceva despre experienta mea. In primul rand vreau sa subscriu la ce-a spus sandus despre Canada. Din punctul meu de vedere Canada este "the best place on Earth". Cine se plange ca nu s-a realizat in Canada inseamna ca nu-i place munca si nu s-ar fi realizat nicaieri. Eu sunt in Canada de 7 ani si am avut si coborasuri (la inceput) si urcusuri. Acum sunt intr-o pozitie f. buna. Traiesc in British Columbia, vad oceanul din living room, ma "viziteaza" cate un urs (am mure in spatele casei). Am sa postez niste fotografii facute de mine. Se pare ca pot sa atasez numai o fotografie/reply. Toate cele bune.
sandus Posted November 12, 2008 Author Posted November 12, 2008 salutare,va trimit un link cu poze din Toronto,provincia OntarioSper sa meargahttp://www.toronto.ro/viewtopic.php?t=6 ... sc&start=0
dcp100168 Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 salutare,va trimit un link cu poze din Toronto,provincia OntarioSper sa mearga http://www.toronto.ro/viewtopic.php?t=6 ... sc&start=0 Merge doar dacă eşti înregistrat! P.S. Eu sunt
paulgabor Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 Un salut si din partea mea, un galatean plecat din 2000 in Spania.
Recommended Posts