Jump to content

32 de ani de la curemurul din '77


dcp100168

Recommended Posts

32 de ani de la curemurul din '77

Au trecut mai bine de trei decenii de la cel mai mare cutremur din istoria recentă a României, care ne-a lovit pe 4 martie 1977. Peste 1.500 de morţi, 11.300 de răniţi şi peste 35 de mii de locuinţe prăbuşite. Sunt doar cifre care au rămas în urma celui mai mare dezastru natural al României din ultimele decenii.

Cine şi ce îşi mai aminteşte?

Eu, unul, o ieşire în fugă în grădină, printre tufele de trandafiri. Şi multe, multe zgârieturi... De care mi-am dat seama mult mai târziu.

Link to comment
Share on other sites

Eram în pat, citeam. Tata era în baie cu frate-meu. A început să se scuture patul ... ”Cine naiba...?”...da' lustra de ce se leagănă? În uşă a apărut tata cu frate-meu în brate, ”Hai repede afară!” ... lumina s-a stins şi abia atunci am realizat că e cutremur. Mi-am amintit că mai văzusem pe la teleenciclopedie despre cutremure ... am început să ţip de spaimă, ştiam că se pot dărâma clădiri... Am ieşit în faţa blocului, multă lume speriată ... eram desculţ, numai în pijama şi mă miram că nu simt frigul ... era senin, lună plină, ... ”Oare a fost cutremur şi pe lună?”

Link to comment
Share on other sites

cred ca eram prea mic sa imi fie frica... Ne-au luat ai mei, pe mine si pe frate-meu si nea-u pus in cadrul usii... Eu o intrebam pe mama de ce trece trenul pe strada (imi aduc aminte si acum ca vedeam ca un sir de luminite ce treceau in viteza pe strada)... La citeva secunde, ditamai televizorul s-a clatinat si a cazut de pe masa.

In debara au fost citeva borcane sparte, o crapatura in perete... In rest totul in regula.

Cifrele astea sunt raportate la nivelul intregii tari sau doar la nivelul judetului Galati?

Din cite stiu eu in Galati nu au fost victime si nici pagubele materiale nu au fost foarte mari. Bucurestiul a fost foarte afectat.

La 4 Martie s-au dus Toma Caragiu si Al. Ivasiuc...

Link to comment
Share on other sites

Eu eram la bunici la casa... ma luat bunica-mea in brate si m-a dus intr-un loc ferit... Casa se zguduia din temelii, era un zgomot pe care n-o sa-l uit niciodata. Inca nu implinisem 3 ani, dar am in minte flash-uri de atunci. Am inceput sa plang si sa tip: "Mamaie, BauBau-ul darama casa !!!". Eram tare speriat .

Intr-un fel, ma simteam raspunzator de cutremur :o deoarece in seara aceea am apasat pe un buton la televizor (Miraj cu lampi) desi mi se spuse sa nu mai apas ... :lol:

Pe urma am stat in curte o buna perioada... au venit si parintii mei...

Cand am intrat in casa pendula era cazuta peste patul unde ar fi trebuit sa dorm. Tin minte deoarece m-a marcat evenimentul.

Link to comment
Share on other sites

Intr-un fel, ma simteam raspunzator de cutremur deoarece in seara aceea am apasat pe un buton la televizor (Miraj cu lampi) desi mi se spuse sa nu mai apas ...

Deci tu erai vinovatul.. :))

S-a intamplat cu mult inainte sa ma nasc, insa mi-au povestit ai mei cate ceva despre ce au trait la acel cutremur si cu siguranta nu as vrea sa am parte de asa ceva.

Link to comment
Share on other sites

A fost şi în '86 unul ... pe 30 august, la 23,30, ţin minte, venisem din tură, şi tocmai ieşeam din baie, de la duş.

pe asta l-am prins, imi aduc aminte. Nu m-am speriat la vremea respectiva, aveam impresia ca sunt in lift.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.