Jump to content

Recommended Posts

Posted

Încă o „soluţie” anticriză

Primarul vrea comasarea şcolilor

De când cu vântul aspru al crizei în pânza guvernului, primarul Dumitru Nicolae tot prezintă la conferinţele de presă strategii , deocamdată verbale, de ieşire din impas. Acum vreo două săptămâni propunea ca în şcoli să nu mai fie furnizată căldura, din cauza cheltuielilor mari pe care Primăria le face cu plata acesteia. Marţi, 3 martie, a venit cu o altă propunere, legată tot de şcoli. Este vorba despre comasarea unor unităţi de învăţământ. Lăsând deoparte faptul că astfel de soluţii nu s-au mai practicat de pe vremea Împuşcatului, nicio cifră concretă a economiilor pe care le-ar face Primăria în acest context nu a fost prezentată. Ca să convingi că soluţii extreme, mai ales în domeniul educaţiei, pot salva comunitatea de la dezastru, trebuie să dai exact valoarea economiilor ce ar putea fi făcute.

Însă valoarea exactă a cheltuielilor făcute de Primărie cu cele 108 unităţi de învăţământ din oraş, nu am reuşit să o descoperim, oricât ne-am chinuit. Am încercat să aflăm, măcar estimativ, ce sumă reprezintă facturile curente, lunare, pentru o unitate de învăţământ? La una din cele mai mari şcoli, „D. Moţoc”, ultimele facturi indică o sumă totală de aproximativ 32.000 de lei (3.000 de lei - lumina, 27.000 – căldura, 2.000 de lei - apa). În condiţiile în care vorbim de o unitate de învăţământ unde se şcolesc în jur de 1.000 de copii, rezultă că de la bugetul local se alocă, lunar, 32 de lei, bani pentru ca fiecare elev să beneficieze de condiţii decente la şcoală. Adică, 384 de lei pe an. Suma nu este atât de mare (cam cât un echipament de sport, complet – trening, cu tot cu adidaşi) încât să-i sperie pe părinţi. De fapt, este o sumă pe care, probabil, dacă i s-ar cere anual, fiecare părinte ar da-o (unii o şi dau, la fondul clasei) pentru binele copilului său. Dar dacă ar da-o (aşa, ca să se facă economie la bugetul local), măcar nu ar mai trebui să vorbim de învăţământ de stat gratuit.

Aşadar, într-un oraş ca Galaţiul, unde sunt 108 şcoli, câte ar trebui comasate, pentru ca cifra economisită să însemne ceva raportat la bugetul local? Şi să justifice atentatul la buna desfăşurare a procesului de învăţământ…

Cine are carte n-are parte… de clase!

Vorbind despre viitorul buget de venituri şi cheltuieli, care nu se anunţă câtuşi de puţin bogat, primarul Dumitru Nicolae a avansat, marţi, ideea comasării unităţilor şcolare, în vederea economisirii de bani publici. „Cei de la învăţământ ar trebui să-şi facă nişte socoteli foarte serioase cu restrângerea activităţii; sunt şcoli care nu mai merg la capacitate, dar se tot solicită [fonduri] pentru ele... Trebuie să facă o socoteală ca lumea…”, a declarat, ieri, primarul Dumitru Nicolae. Propunerea este nouă, însă „obiectivul ţintit”, acelaşi; în urmă cu două săptămâni, primarul Dumitru Nicolae vorbea de reducerea programului de încălzire în şcoli, deoarece, spunea acesta, directorii ignoră cât de mari sunt facturile la încălzire, plătite de Primărie şi nu închid centralele termice nici măcar în weekend, când elevii nu sunt în şcoală. Acum a apărut ideea comasării şcolilor, în vederea reducerii cheltuielilor de întreţinere, făcute de la bugetul local. Dacă şi această idee se va „bucura” de aceleaşi reacţii negative din partea opiniei publice, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul propunerii privind încălzirea în şcoli, nu este exclus ca edilul să avanseze şi alte soluţii de economisire a banilor alocaţi învăţământului. Oare aici sunt cele mai mari cheltuieli ale primăriei gălăţene?

„Primarul nostru trăieşte pe altă lume”

Întrebaţi dacă există unităţi de învăţământ în municipiul Galaţi care ar putea fi comasate, răspunsul oamenilor şcolilor a fost prompt: „Nu există aşa ceva. De obicei avem şcoli în care se învaţă în trei schimburi. Nu văd cum s-ar putea face economie aşa. Dar voi avea o întâlnire cu domnul primar mâine (n. r. – astăzi) şi vom discuta pe această temă”, susţine inspectorul general, Vasile Ciuchină.

Preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Valeriu Diculescu, susţine că primarul s-a obişnuit să trateze elevii ca pe nişte utilaje din Combinat: „Primarul nu înţelege că, dacă nişte utilaje pot fi aruncate la fier vechi, elevii nu pot fi daţi la rebuturi. Nu se pot comasa şcolile. Discuţii cu primarul pe această temă am mai avut. Suntem singura ţară din Europa unde se învaţă în două sau trei schimburi. Ca la Combinat. Până şi în Republica Moldova, elevii se duc la şcoală dimineaţa şi stau acolo până la ora 16.00, când vin părinţii de la muncă să-i ia. Primarul nostru trăieşte pe altă lume, de vine cu asemenea propuneri”, a declarat, plin de năduf, liderul sindical.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prim ... lor_2.html

Posted

Eu am alte idei:

-Toti functionarii de la primarie sa se comaseze in jumatate din birouri si sa economiseasca energia consumata.

-De asemenea, cei de la ghisee sa stea unul in spatele celuilalt, astfel incit atunci cind te duci dupa o stampila sa stai la o singura coada.

-Sa taie fondurile de combustibil la toate masinile de serviciu, sa-si cumpere luminari (care dau si lumina si caldura) si sa nu mai foloseasca deloc curentul.

-La fiecare idee care le mai vine ca cea cu comasarea scolilor si taierea caldurii, sa isi dea singuri amenda si sa se ceara in concediu fara plata (nelimitat).

4 ani de liceu am invatat iarna cu manusile pe miini ca nu aveam caldura pe vremea lui Ceausescu, nenorocitilor!!

Plecati acasa!!!!

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.