Jump to content

Gălăţeni la carnavalul de la Rio


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Maratonul dansului

Gălăţeni la carnavalul de la Rio

Au început vacanţa în paşi de tango şi au încheiat-o pe ritmuri de salsa, au gustat o porţie de adrenalină pură sub cascada Iguacu şi au descoperit jungla amazoniană. Dar, fără ziua petrecută pe sambodromul din Rio, vacanţa de care s-a bucurat un grup de gălăţeni, în frunte cu Florin Constantinide, directorul agenţiei de turism Hobby Tour, ar fi fost mai săracă. Acum îi pot da lecţii de samba lui Wilmark.

"Por una cabesa"

Gălăţenii au intrat în patria tangoului, Buenos Aires, într-o duminică. După 17 ore de zbor cu avionul şi cinci ore de escală, s-au trezit în plină vară - 30 de grade Celsius, în San Telmo, piaţă care răsuna de acordurile tangoului argentinian. "Sub privirile noastre, un moşuleţ de pe stradă - un personaj exotic cu plete albe - a prins-o pe o tânără doamnă care traversa în sens opus şi au dansat două minute ­sincronizându-se nemaipomenit", povesteşte dl Constantinide. Scenariu sau nu, gălăţenii n-au ştiut cum să-şi lase mai repede bagajele în camere pentru a coborî în piaţă. "Frenezia tangoului te cuprindea. Tangoul european e diferit de cel argentinian. Spectacolul străzii a fost nemaipomenit: noi, bărbaţii, am fost luaţi la dans de localnice, fetele, de localnici. În a doua seară am avut parte de un spectacol fantastic la restaurantul Eschina Carlos Gardel. Aici se împletesc patina timpului cu luxul şi rafinamentul. Ştiam din "Parfum de femeie" cu Al Pacino cântecul "Por una cabesa" cântat de Carlos Gardel de aceea l-am şi cerut: interpretat şi dansat de argentinieni te unge pe suflet. Argentina e cu o clasă deasupra a tot ce înseamnă America de Sud", mărturiseşte Florin Constantinide. Şi apropo, de câte ori este apelat, telefonul dlui "cântă" ia ghiciţi ce... "Por una cabesa"!

Aqua!

Gălăţenii au fost în delta fluviului Parana, apoi la o fermă de gaucho, la Iguacu, cea mai lată cascadă din lume. N-au ştiut foarte exact ce îi aşteaptă când au urcat în bărcile pneumatice mari, cu motoare puternice: când au început să coboare pe Iguacu, barca aproape s-a verticalizat. Virajele ambarcaţiunii erau strict interzise cardiacilor. Ghidul grupului a întrebat "aqua?" "Aqua!", au răspuns turiştii şi în următoarele 30 de secunde erau sub cascadă cu tot cu barcă. "A fost o experienţă unică! Panică totală! Ştiam că o să scăpăm, dar nu ştiam cum şi eram în acelaşi timp amuzaţi şi panicaţi. Am fost debarcaţi ­într-un safari- camion care a intrat în jungla amazoniană şi care ne-a hurducăit mai mult decât barca", povesteşte Florin Constantinide. Dar şi "Parcul păsărilor", unde au văzut mii de specii de înaripate, printre care şi colibri, i-a cucerit.

Portela!

Pe aeroportul din Rio de Janeiro au fost primiţi în stil cariocas, cu muzică samba şi dansatori. Au văzut imensa statuie a lui Iisus, Cristo Redentor, de pe muntele Corcovado, Sugar Loaf, renumita căpăţână de zahăr. După tango, au intrat uşor în ritmurile samba graţie dansatoarelor şcolii de dans Portela, care i-au învăţat, timp de două ore, să danseze în stilul lor. Carnavalul? "A fost nemaipomenit, supercolorat şi fascinant. A fost parada principalelor şcoli de samba: Salgueiro, Mangueira, Portela, Beija-Flor - o frenezie a turiştilor şi localnicilor. Pe sambodromul din Rio sunt numai 700 de metri de defilare, dar încap 88.500 de oameni. Tarifele oscilau între 200 de euro şi 3000. Aveam în jur fanii diferitelor şcoli şi noi am ţinut cu Portela. La ora 16,00, în fiecare zi, se bloca totul în Rio şi începea carnavalul. Am avut norocul că, la colţul hotelului de pe Copacabana, era un car alegoric al unei şcoli de samba unde se adunau şi repetau dansatorii. Era de fapt o petrecere cu jumătate de Rio. Se dansa, se cânta, până târziu, în noapte. Nimeni nu se mai sătura!", povesteşte entuziasmat Florin Constantinide. O asemenea vacanţă de două săptămâni exotice, spumoase, în condiţii de carnaval, costă 2.875 de euro. "A fost o bucurie totală, o vacanţă ce rămâne întipărită în suflet şi pe retină", mărturisesc turiştii gălăţeni. Atâta doar că se mai întâmplă să mai încurce paşii de samba cu cei de tango.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22132

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.