Jump to content

Liceenii vor avea ore mai puţine


Relu

Recommended Posts

Liceenii vor avea ore mai putine

Cotidianul | 04 Martie 2009

Elevii de liceu vor avea maximum 30 de ore pe saptamana. S-au taiat, in functie de profil si de anii de studiu, orele de consiliere, o ora de sport si una de la a doua limba straina.

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, ar putea inainta, in aprilie, propuneri pentru examinarile de anul viitor, atat in ceea ce priveste tezele cu subiect unic, cat si bacalaureatul. Cat priveste reducerea numarului de ore la 30 pe saptamana pentru elevii de liceu, Ecaterina Andronescu a aratat ca in acest fel elevii au fost 'descarcati' de unele ore.

'Vrem sa centram curricula pe formarea de competente, inainte de a trece la reducerea numarului de ore pe saptamana. Sper ca toata lumea sa fie multumita', a spus Ecaterina Andronescu, in cadrul audierilor de la Camera Deputatilor, unde a prezentat raportul privind Starea invatamantului.

Ea a precizat ca orele de educatie fizica si sport au ramas in trunchiul comun al curriculei pentru liceele cu program sportiv, dar la cele teoretice s-a scos o ora, lasand alte doua ore la decizia scolii, plus dreptul de a-si face echipe sportive. 'in acest fel, sper sa se dezvolte echipe de handbal, volei, tenis si sa ii ajutam pe copii', a explicat ministrul.

Potrivit ministrului Educatiei, decizia a avut la baza ideea ca, in invatamantul superior, studentii au alocate 28 de ore pe saptamana, iar pentru elevii de 14-18 ani 'programul supraincarcat era cu atat mai dificil'. 'in aceasta etapa in care se desfasoara in teritoriu miscarea de personal, am redus numarul de ore de la 33-34, la unele licee, sau 37-38 la altele, la 30 de ore pe saptamana', a declarat, marti, ministrul Educatiei, in Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor. Doar liceele vocationale de arta sau coregrafie vor avea 33 de ore pe saptamana, pentru ca 'elevii nu sunt solicitati foarte mult psihic, ci se considera ca fac orele din placere', explica Doina Pana, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar.

Modificarile s-au facut in functie de profil. Secretarul de stat Doina Pana a explicat pentru cotidianul.ro ca 'sunt peste 200 de specializari, iar noi am incercat sa nu afectam nici elevii si nici normele profesorilor. Am facut un compromis, pentru ca elevii trebuie sa-si formeze anumite competente la sfarsitul celor 12 clase, dar si sa fie pregatiti pentru examenul de bacalaureat'. Secretarul de stat ofera si doua exemple de 'reduceri': 'La profilul mate-info sau cele tehnologice am scos o ora de la cea de-a doua limba straina' si ' la clasele de a IX-a si a XI-a s-a scos ora de consiliere care se facea o data pe an. Am hotarat sa o lasam doar la anii terminali, in clasa a X-a, la finalul invatamantului obligatoriu, si la clasa a XII-a'.

http://www.newz.ro/stire/80968/liceenii

:shock:

Link to comment
Share on other sites

O naţiune de obezi

Crimă cu ora de sport

* Ministerul Educaţie a tăiat o oră de educaţie fizică din orarul elevilor de liceu * Specialiştii atenţionează că astfel tinerii vor fi expuşi pericolului de a se îmbolnăvi pe capete *

Printr-o serie de ordine aprobate pe 2 martie, prin care se stabileşte planul de învăţământ pentru clasele IX-XII, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) văduveşte elevii români de o oră de educaţie fizică pe săptămână, din cele două câte prevedea până în prezent programa. Ideea de la care a pornit toată această poveste este una bună, anume reducerea numărului de ore pe săptămână. Însă modul cum a fost pus acest lucru în practică este mai mult decât discutabil. Măsura de a reduce numărul de ore de sport pare cu atât mai ciudată, cu cât recent, Parlamentul European a recomandat ca tinerii să aibă prevăzute cel puţin trei ore de educaţie fizică pe săptămână.

De ce sunt bune orele de sport

Unul dintre principalele beneficii ale sportului, atrage atenţia Bruxelles-ul, este rolul important pentru sănătatea publică, în special în lupta împotriva obezităţii, boală ce afectează în prezent 21 de milioane de copii europeni. Trei milioane dintre aceştia sunt elevi, conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sedentarismul combinat cu o alimentaţie deficitară, bazată pe mâncarea gen fast-food, face ca anual în Europa 85.000 de copii să devină obezi. În România, o treime dintre copii devin obezi până să ajungă în băncile şcolii, 70% dintre cei care au vârste cuprinse între trei şi şase ani consumând legume şi fructe doar de două-trei ori pe săptămână. Riscurile pe care le implică obezitatea merg, de la diabet şi afecţiuni cardiace, până la anumite tipuri de cancer. În plus, este cunoscut faptul că lipsa de mişcare are efecte dintre cele mai nocive şi asupra psihicului uman.

„Nu poate fi vorba decât de incompetenţă”

Decizia MECI a produs profunde nemulţumiri în rândul oamenilor şcolii din Galaţi. Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Valeriu Diculescu, profesor de educaţie fizică la „Auto” susţine că o asemenea măsură nu poate arăta decât incompetenţa celor care au luat-o: „Sindicatele nu au ştiut nimic. Din moment ce toate ţările europene consideră că starea de sănătate a elevilor este în pericol şi că este necesară mărirea numărului de ore de mişcare, noi suntem mai deştepţi decât toţi şi tăiem sportul din programă. Cel care a făcut acest lucru nu are ce căuta în minister. Nu poate fi vorba decât de incompetenţă în luarea unei asemenea decizii”, spune Valeriu Diculescu.

„Să ne dea cărucioare de ologi la toţi”

Inspectorului de specialitate la educaţie fizică, Emilian Pătru, nici nu i-a venit să creadă că MECI a dat un asemenea ordin: „Şi aşa suntem o naţiune de oameni bolnavi, fruntaşi la diferite afecţiuni. La ce ne trebuie nouă sport? A rămas o oră? Să-l scoată de tot! Să ne dea cărucioare de ologi la toţi şi va fi nemaipomenit!”, a venit, plin de năduf, răspunsul inspectorului de specialitate.

Deşi e profesor de fizică, inspectorul general Vasile Ciuchină consideră că decizia MECI este pripită: „E nevoie de sport. Trebuia să se taie din alte părţi. Şi aşa elevii noştri stau prea mult în bancă. Am fost în repetate rânduri în străinătate şi am rămas impresionat de câtă atenţie se acordă în general sportului şi cât se cultivă acest lucru în şcoală.”

„Un sfert dintre elevi au probleme”

Oana Ene, kinetoterapeut, susţine că scoaterea unei ore de sport din programul şi aşa sărac în mişcare al copiilor este cea mai mare prostie: „Un sfert dintre elevii de la o clasă, dacă te uiţi atent la ei, suferă de afecţiuni cauzate de lipsa de mişcare: în primul rând obezitate, apoi deformaţii ale coloanei vertebrale – scolioze, cifoze – datorate statului în bancă şi la calculator acasă şi unei poziţii defectuoase. În plus, sportul este necesar pentru dezvoltarea armonioasă a corpului, dar şi a minţii. Prin sport se aeriseşte creierul mai bine, orele de odihnă sunt mai eficiente şi automat creşte şi randamentul şcolar. De aceea, nu înţeleg de ce părinţii preferă să le scoată scutiri elevilor de la sport, doar ca să înveţe la celelalte obiecte. Rezultatele la învăţătură ar fi mult mai bune dacă elevii ar practica sportul şi ar face regulat mişcare”, ne spune Oana Ene.

Ordinul ministrului a fost bătut în cuie, pe muţeşte, ca să nu mai poată face nimeni nimic. Tipic modului în care ni se decide soarta nouă românilor, de către cei care ar trebui să ia decizii în favoarea noastră. Nu să ne omoare încet, dar sigur.

http://www.viata-libera.ro/articol-Crim ... ort_2.html

Link to comment
Share on other sites

Orele aste de sport ar trebui să fie optionale, nu obligatorii. Sunt elevi dezvantjaţi fizic iar la unele probe nu fac faţă, de unde şi nota mică obţinută. Şi atunci nu e normal să-i facă rost părinţii de o scutire?

Acum gândiţi-vă că pleacă la ora de sport cine vrea, restul rămân în clasă. În cel mult două-trei luni, cei ce ru se duc vor observa că practicanţii sportului au alt tonus, altă vitalitate. Şi vor începe şi ei să treacă pragul sălii de sport...

Link to comment
Share on other sites

Parerea mea e ca orele ar trebui sa fie obligatorii, nu optionale, cu amendamentul ca sistemul de evaluare sa nu fie cu note, sau sa se gasesca o varianta incat sa nu intre in calcul la media elevului. Sunt unii absolut afoni la orice sport, si atunci e pacat sa-i chinui, sa-i depunctezi. Dar de angrenat intr-o activitate s-ar putea. Macar ca-i mai scoti de la calculator :d

Altfel, a ramas ca obiect de studiu religia, foarte importanta in pregatirea profesionala. Si da si bine la CV :evil:

Oricum, cand ma gandesc la invatamantul romanesc (cam de toate gradele) parca vad scena unui viol in grup. N-a fost ministru sa nu schimbe, sa introduca, sa scoata ceva Toti care s-au perindat pe acolo au batjocorit, au distrus si ceea ce mai era cat de cat bun pe acolo.

PS In loc de geografie nu e mai bine sa se utilizeze Google Earth? :lol:

E free si in plus face si mini-prim-ministrul niste economii etc. Mai am si alte ideii, dar mi-e frica sa nu fie luate de bune... :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.