Jump to content

Maria Grapini - o gălăţeancă de succes


dcp100168

Recommended Posts

Maria Grapini: „Nu-i poţi educa pe oamenii înfometaţi”

Industria textilelor i-a adus bani şi notorietate Mariei Grapini, iar hotărârea de a se implica în politică i-a extins aria în care îşi poate face auzită vocea. Nu este entuziasmată de ceea ce a găsit în spaţiul public, ajungând la concluzia că pentru un om de afaceri onest nu este profitabil să se implice în viaţa vreunui partid de la noi.

Vicepreşedinte al PC, cu responsabilităţi în zona mediului privat, Maria Grapini a încercat de câţiva ani să convingă echipele care s-au succedat pe la Palatul Victoria să asigure condiţii egale pentru întreprinzătorii români. Ea se declară nemulţumită de întreţinerea birocraţiei excesive şi de incorectitudinea, mereu nesancţionată, a unor funcţionari puşi pe căpătuială. Maria Grapini a venit cu soluţii punctuale pentru ieşirea din criză, invitând actualul guvern să creeze structuri eficiente de monitorizare a cheltuirii banilor publici.

CARTE DE VIZITĂ

• S-a născut la 7 noiembrie 1954, la Bereşti, judeţul Galaţi.

• A absolvit Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Facultatea de Textile (1978).

• A urmat mai multe cursuri de instruire în management.

• Administrator şi preşedinte al consiliilor de administraţie ale câtorva firme importante din industira textilă.

• Preşedinte al FEPAIUS (Federaţia Patronatelor din Industria Uşoară)

• Preşedinte al organizaţiei PC – Timiş.

• Vicepreşedinte al PC.

- De ce aţi ales Partidul Conservator şi nu altă formaţiune?

- Am să vă spun criteriile. Am pornit de la ideea de schimbare. Într-un partid mare ca să faci o masă critică, să schimbi direcţia de acţiune, îţi trebuie şapte vieţi. La PC mi-a plăcut cum e scrisă doctrina şi oamenii puţini pe care i-am cunoscut. Trebuie să fii compatibil şi cu echipa în care intri. Am mai spus că intru într-un partid care cel puţin declară că se ocupă de întreprinzătorii mici şi mijlocii, din rândurile cărora fac şi eu parte. La vremea respectivă celelalte partide nu aveau niciun om de afaceri.

- Aţi fost ofertată şi de alte partide?

- Evident că am avut şi alte propuneri, de la alte partide, dar nu m-am regăsit. Eu sunt liberală prin concepţie, deşi am fost un copil sărac, pornit de jos. Nu mă regăsesc în social, dar ajut, fac foarte multe acte de caritate. În schimb, nu mă regăsesc în zona de stânga. Dacă mi-ar fi plăcut cum operează PNL, m-aş fi dus la liberali.

- Dacă aţi fi acceptat o ofertă de la PSD sau de la PDL ar fi fost mai uşor să accedeţi în guvern...

- O să rămân în încăpăţânarea mea. Eu nu m-am dus în viaţa mea să cer o funcţie, nici măcar onorifică. Normalitatea este să te duci să-l cauţi pe cel potrivit şi să-l pui pe funcţia potrivită.

- De ce suferă societatea românească acum, în viziunea dumneavoastră?

- Unei societăţi nu poţi să-i faci educaţie, dacă nu funcţionează aceea piramidă a lui Maslow. M-am uitat la oamenii mei... Prin 1997 am mers prin secţia de ţesătorie şi am văzut o ţesătoare care nu era în apele ei. Am întrebat-o ce s-a întâmplat şi a început să plângă şi să-mi spună că are cinci copii acasă şi se gândeşte că nu mai are bani şi că astăzi nu le poate cumpăra decât o pâine. Pentru mine a fost ca un duş rece. Concluzia mea, după atâţia ani de experienţă, este că oamenilor săraci, înfometaţi, bolnavi nu poţi să le faci educaţie. Degeaba îi duc într-o sală să le vorbesc despre creşterea productivităţii când ei sunt cu gândurile în altă parte. Nu pot să le cer productivitate europeană. Noi trebuia să reuşim în 20 de ani să avem o altă calitate a vieţii, un alt nivel pentru ca eu să pot să-mi permit, ca manager, să fac această educaţie oamenilor.

- Ce soluţie aveţi şi în cât timp ar da rezultate?

- Noi trebuie să ajungem la rezolvarea problemelor sociale şi la credibilizarea instituţiilor statului pentru că oamenii nu au încredere în justiţie. Până nu credibilizăm instituţiile statului nu se întâmplă mare lucru, nu se schimbă mentalitatea. Educaţia se face greu, lăsând la o parte că sistemul educaţional s-a degradat foarte mult. Spun asta pentru că lucrez cu studenţi. E ceva înfiorător! În loc să fi mers spre un sistem de învăţământ extrem de adaptat la nevoile economiei noastre, mergem mai departe pe calitatea de memorare. Nu ne interesează ce face copilul când termină. Nu există nicio suprapunere între cifra de şcolarizare şi nevoile din economie.

......................

http://www.adevarul.ro/rss/articol/mari ... etati.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

100 cele mai puternice femei din business - Maria Grapini, Pasmatex

Maria Grapini s-a născut în Galaţi şi a absolvit Institutul Politehnic Gheorghe Asachi din Iaşi, Facultatea de Textile, specializarea Tehnologia Mecanică a Filării şi Ţeserii, în anul 1978. De la absolvirea facultăţii până în 1989 a fost inginer la I.T. Garofiţa Timişoara, a lucrat apoi la I.T. 13 Decembrie Timişoara, iar din 1991 până în prezent a fost director general la SC Pasmatex SA Timişoara, ocupând acum şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1994 a cumpărat prima firmă textilă, iar de mai bine de 15 ani este preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei producătoare de textile Pasmatex din Timişoara. Ea ocupă de asemenea din 1998 funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei Pasmatex Conf Internaţional din Timişoara, firmă specializată în producţia de lenjerie pentru firma Triumph International AG Austria. De profesie inginer, Maria Grapini este şi preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare din România (FEPAIUS).

BUSINESS Magazin: Cât de greu îşi croieşte o femeie drumul în lumea de business?

Maria Grapini: La începutul carierei, pentru o femeie este mult mai greu să îşi croiască drumul în lumea de business decât pentru un bărbat. Acest lucru ţine de mentalitatea şi de comportamentul multor şefi-bărbaţi. Ei îşi manifestă neîncrederea în afacerile conduse de femei şi în acest fel dezvoltarea afacerilor conduse de femei riscă să se dezvolte mai lent. După ce reuşeşte să consolideze afacerea, femeia nu mai este tratată diferit, cel puţin în businessul privat.

BUSINESS Magazin: E mai uşor sau mai greu să te impui ca lider, fiind femeie?

Maria Grapini: Pentru o femeie e mai greu să se impună ca lider pentru oamenii din afara organizaţiei sale. Totuşi o femeie se impune ca lider în interiorul organizaţiei mai uşor, deoarece reuşeşte să capteze încrederea membrilor organizaţiei.

BUSINESS Magazin: Cum v-aţi caracteriza stilul de conducere şi/sau de creare a unei afaceri?

Maria Grapini: Din punctul meu de vedere nu se practică un stil de conducere, ci o combinaţie de stiluri. Eu am început cu un stil de conducere combinat între cel participativ şi autoritar. Pe parcursul consolidării afacerii am scăzut stilul autoritar şi l-am crescut pe cel participativ. Am ales însă şi să deleg responsabilităţi. Afacerea am creat-o cu multă exigenţă, cerinţe sporite de disciplină, calitate şi comunicare.

BUSINESS Magazin: Care sunt calităţile feminine care ajută în business?

Maria Grapini: Pentru a crea şi a dezvolta un business atât femeile, cât şi bărbaţii au nevoie de o serie de calităţi. Diferenţierea apare în cazul unor calităţi precum tenacitate, ambiţie, rigurozitate, putere de comunicare şi putere de muncă sub stres, care sunt mai pronunţate la femei.

BUSINESS Magazin: Care sunt brandurile preferate de parfum, haine, accesorii?

Maria Grapini: Eu am pus pe primul loc confortul şi calitatea materialelor. Am fost şi sunt un susţinător al produselor româneşti şi în mare măsură mănânc şi mă îmbrac româneşte. În cazul hainelor, majoritatea sunt produse în firmele mele sau de designeri din România care creează ţinute de ocazie. Pentru produse ca parfum sau ceasuri, care nu se realizează în România la nivelul pe care îl caut, apelez la branduri consacrate. Spre exemplu, parfumul pe care îl folosesc de ani buni este Coco Chanel Mademoiselle.

BUSINESS Magazin: Care sunt destinaţiile de vacanţă preferate?

Maria Grapini: Prefer să cunosc cât mai multe locuri, de aceea nu merg de prea multe ori în acelaşi loc, fie că vorbim de România sau de alte ţări.

BUSINESS Magazin: Cum împăcaţi cariera cu viaţa de familie?

Maria Grapini: Cariera şi viaţa de familie se împacă dacă ştii să te faci înţeles. Echilibrul între carieră şi familie, din punctul meu de vedere, nu înseamnă împărţirea timpului 50-50%. Echilibrul poate să existe şi când dedici familiei mai puţin timp, dacă faci lucruri care aduc întregii familii siguranţă materială, statut social, stare sufletească bună şi înţelegere. Lucrul cel mai de preţ din viaţa mea este evident băiatul meu.

BUSINESS Magazin: Vi se pare că discuţia despre discriminarea de gen mai este de actualitate în 2012?

Maria Grapini: Discriminarea de gen se discută în toată lumea şi mă refer acum la lumea cea mai democratică. După părerea mea, cred că în România, cu excepţia businessului privat, există încă discriminare.

businessmagazin.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.