Jump to content

Expoziţie de icoane bizantine


dcp100168

Recommended Posts

La Muzeul de Artă Vizuală

Expoziţie de Icoană bizantină, în Duminica Ortodoxiei

Duminică, 8 martie, elevi ai liceelor din judeţele Galaţi şi Brăila vor împodobi sfintele biserici prin prezenţa lor - chipuri de icoană - dar şi prin frumoasele icoane pe care le vor purta pe braţe la Sfânta Liturghie. Catedrala Episcopală va fi gazdă pentru cei mai buni iconari din Galaţi, Brăila şi Tecuci. Apoi, centrul manifestărilor duhovniceşti se va muta la Palatului Episcopal din Galaţi, actualul Muzeu de Artă Vizuală. Aici, în jurul orei 12.30, Prea Sfinţitul Casian - Episcop al Dunării de Jos, îi va binecuvânta şi premia pe cei mai buni tineri-iconari din Eparhia Dunării de Jos. Vor fi prezenţi elevi ai liceelor de Artă (inclusiv de la cluburile copiilor) din Galaţi, Brăila şi Tecuci, seminariştii gălăţeni. La pregătirea acestui moment îşi dau concursul, ca şi până acum, muzeografii gălăţeni de la Muzeul de Artă Vizuală. Întâlnirea va debuta cu un program de muzică bizantină susţinut de Corala „Camerata Juventus”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Expo ... iei_2.html

Link to comment
Share on other sites

Expozitie de icoane bizantine, in Duminica Ortodoxiei

Cateva zeci de elevi-iconari, din Galati si Braila, au participat, in Duminica Ortodoxiei, la vernisarea expozitiei ,,Cu icoana in scoli', de la Palatul Episcopal din Galati. Expozitia de pictura bizantina a fost deschisa de PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, care a binecuvantat lucrarile celor mai buni elevi-iconari de la liceele de Arta din Galati si Braila, Clubul Copiilor din Tecuci si clasa de Patrimoniu din cadrul Seminarului Teologic ,,Sf. Apostol Andrei'. ,,Astazi este Duminica Orodoxiei. Ortodoxia este sfintirea vietii. Biserica Ortodoxa este singura care, in pofida greutatilor, a vicisitudinilor istoriei, a pastrat ritualurile sfintitoare prin Taina Botezului, Taina Cununiei, prin ierurgiile care sfintesc diferite momente din viata, casa, ogoarele, bunurile.

Ortodoxia este bucuria participarii cu Hristos la Sfanta Liturghie, inseamna rugaciune, post, spovedanie, fapta cea buna, milostenie' a glasuit, in fata copiilor si credinciosilor, PS Casian Craciun. Dupa Sfanta Liturghie, elevii-iconari, slujitori bisericesti si credinciosi au participat la o procesiune cu sfintele icoane pana la Palatul Episcopal din Galati, actualul Muzeul de Arte Vizuale, unde lucrarile copiilor au fost expuse pe simeze. Corala ,,Camerata Juventus' a sustinut un recital de muzica religioasa. O expozitie a micilor artisti a fost organizata si la Biserica Greaca, unde si-au expus lucrarile copiii de la gradinita ,,Parfumul Teilor'.

In prima duminica a Sfantului si Marelui Post al Pastelui, numita Duminica Ortodoxiei, slujitorii bisericesti si crestinii participa la expozitii si procesiuni cu sfintele icoane, in amintirea evenimentului din anul 843, cand s-a restabilit cinstirea sfintelor icoane.

http://www.stirilocale.ro/galati/Expozi ... 01912.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.