Jump to content

Producţia de oţel a Combinatului în 2009


dcp100168

Recommended Posts

Record trist în istoria Combinatului

* Producţia de oţel lichid prognozată a fi obţinută în acest an este între 1,5 şi 2 milioane de tone şi este cea mai mică de la înfiinţarea colosului siderurgic, afirmă sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi.

Potrivit preşedintelui FSS Metarom Galaţi, Adrian Adăscăliţei, principala cauză a producţiei scăzute de oţel lichid o reprezintă lipsa de comenzi ca urmare a crizei economice mondiale. Acesta susţine că, deşi previziunile sunt sumbre la ora actuală, cu toate că în ultima perioadă au apărut o serie de comenzi, situaţia s-ar putea îmbunătăţi, acest lucru depinzând de evoluţiile de pe piaţa internaţională a oţelului. În cazul în care colosul siderurgic ar produce în acest an în jur de 1,5 milioane de tone de oţel, acest lucru înseamnă o treime din producţia de oţel lichid obţinută anul trecut şi care a fost de aproximativ 4,2 milioane de tone. Semnalul de alarmă referitor la producţia scăzută a fost tras recent şi de liderii FSS Metarom, după întâlnirea cu liderii sindicatelor afiliate la federaţie, de la combinatele deţinute de ArcelorMittal la Galaţi, Hunedoara şi Roman, aceştia afirmând că nu pot accepta sub nicio formă prognoza patronatului care susţine reducerea producţiei la o treime la ArcelorMittal Galaţi.

Producţie record în anul 1989

Conform datelor prezentate în hotărârea de guvern, privitoarea la restructurarea industriei metalurgice, în anul 1989 la colosul siderurgic s-au produs nu mai puţin de 7.663.000 de tone de oţel, în anul 2002 o cantitate de 4.513.000 de tone, în timp ce pentru anul trecut era prognozată obţinerea a 6 milioane de tone de oţel, obiectiv care nu s-a atins. În ceea ce priveşte evoluţia capacităţilor de producţie, potrivit prevederilor actului normativ, acestea erau de 10.260.000 de tone în anul 1993, capacităţile fiind reduse cu 4.250.000 de tone în anul 2003.

Ce se va întâmpla în următorii ani în ceea ce priveşte producţia de oţel este greu de spus la ora actuală. Şi asta pentru că proiectul de modernizre a Combinatului, Arc 2012, prevede ca o singură oţelărie, şi anume oţelăria 1, să preia producerea întregii cantităţi de oţel. În condiţiile în care va rămâne în funcţiune o singură oţelărie este greu de înţeles cum ar putea produce colosul siderurgic 6.000.000 tone de oţel în anul 2014, obiectiv pe care reprezentanţii conducerii Combinatului l-au prezentat recent sindicaliştilor. Este greu de crezut că, indiferent ce modernizări se vor face la oţelăria 1, s-ar putea realiza în anul 2014 producţia estimată de 6 milioane de tone de oţel. Programul ARC 2012, de modernizare a colosului siderurgic, mai prevede funcţionarea a 3 sau 4 baterii de cocsificare, a două furnale (din care unul va fi furnalul 5, după finalizarea reparaţiilor, şi a oţelăriei 1). De asemenea, laminorul de tablă groasă numărul 2 va funcţiona permanent, laminorul de tablă groasă 1 atunci când va fi necesar, iar, în ceea ce priveşte laminoarul de benzi la rece, laminorul de benzi la cald şi linia de zincare funcţionarea lor se va face în funcţie de comenzile existente. Reuşita acestui program de modernizare a colosului siderurgic, care ar urma să se deruleze în trei etape, depinde în cea mai mare măsură de efectuarea investiţiilor. Dacă obiectivele care ar urma să se realizeze prin acest program vor fi atinse acest lucru nu reprezintă o certitudine la ora actuală, mai ales dacă ţinem cont de faptul că investiţiile sunt blocate la ArcelorMittal Galaţi, ca şi la nivelul întregului grup, din cauza crizei economice mondiale. Sintetizând, s-ar putea spune că, teoretic, programul de modernizare a colosului siderurgic sună bine, dar practica va demonstra dacă acest lucru se va şi realiza şi în ce fel.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ArcelorMittal Galaţi estimează creşterea producţiei de oţel la 80-90% din nivelul atins în 2008

ArcelorMittal Galaţi estimează ca până la sfârşitul anului să crească producţia de oţel de la 40 % la 80-90% din nivelul atins în anul 2008, a declarat, duminică, Augustine Kochuparampil, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, citat de corespondentul MEDIAFAX. Dacă anul trecut pe platforma siderurgică gălăţeană se turnau 300.000 de tone de oţel lunar, în prezent activitatea a fost redusă la 40-50%, iar oficialii combinatului speră ca până la sfârşitul anului să dubleze această cantitate. "Astăzi suntem preocupaţi să restricţionăm producţia la ceea ce cere piaţa cu adevărat, să ne optimizăm costurile, să ne îmbunătăţim nivelul de cash, să atingem cerinţele din ce în ce mai puternice ale clienţilor noştri şi să ne menţinem în acea formă care să ne permită ca, odată criza încheiată, să revenim imediat pe piaţă. Astăzi operăm, de exemplu, undeva la 40% din nivelul anului trecut, dar sperăm ca până la sfârşitul anului să ajungem la 80-90%", a spus Kochuparampil.

Link to comment
Share on other sites

Ianc: Sunt semnale de revigorare a consumului de oţel

Producţia de oţel a României a scăzut drastic în primul trimestru, până la 40% din nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Directorul general în Ministerul Economiei, Petru Ianc susţine că există premise pentru revigorarea consumului de oţel în viitoarele luni. Acestea se bazează pe semnalele de redresare din sectorul construcţiilor precum şi pe programele de stimulare a producţiei auto.

În primele trei luni ale acestui an producţia de oţel a fost de 600 de mii de tone cu aproape 60% mai mică decât cea din primul trimestru din 2008. Directorul general în Ministerul Economiei, Petru Ianc a explicat că industria siderurgică mondială traversează o perioadă de recesiune fără precedent. Cu toate că o prognoză priviind evoluţia cererii de oţel este dificil de făcut există semnale privind o revigorare a consumului. “Relansarea consumului în sectoarele mari consumatoare de oţel poate fi o soluţie pentru relansarea producţiei de oţel. Sunt de salutat programele pentru industria auto din România, care este o mare consumatoare de otel. Sidex ca si alte unitati din industria siderurgică asigură circa 14% necesarul industriei auto' a declarat Petru Ianc, Director general in Ministerul Economiei. “Suntem optimisti pentru ca un alt sector mare consumator de otel, sectorul constructiilor da semne de relansare si aceasta poate constitui o baza pentru o crestere viitoare a productiei”, a mai subliniat el.

Cea mai afectata unitate este combinatul ArcelorMittal Galati, care are o tehnologie de productie cu flexibilitate redusa si costuri mari de repornire.

http://www.tmctv.ro/articol_70466/ianc_ ... _otel.html

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal: Cererea mondiala de otel va scadea cu pana la 20% in 2009

Cererea mondiala de otel va cobori cu 15-20% in 2009, a declarat, marti, Lakshmi Mittal, directorul executiv al ArcelorMittal. Este cea mai mare scadere de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Urmare a scaderii cererii, cea mai mare companie de otel din lume, avand 300.000 de angajati in peste 60 de tari, si-a redus productia la jumatate de la inceputul anului. In cadrul unei intalniri cu actionarii, Mittal a spus ca singura piata unde cererea incepe sa isi revina este cea chineza. Estimarile lui Mittal vin in contextul in care Asociatia Mondiala a Otelului a estimat luna trecuta ca cererea de otel va scadea cu 15% in acest an.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-compa ... 2009-25891

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Statistică gri şi speranţe modeste

* Producţia este doar 60 la sută faţă de cea de anul trecut * Cel mai scump oţel din grup * LTG2 nu are de lucru *

Administraţia combinatului siderurgic le-a prezentat miercuri sindicaliştilor date statistice legate de situaţia economică de la ArcelorMittal Galaţi. Veştile nu sunt tocmai bune, după cum ne-a spus reprezentantul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Există însă, potrivit acestuia, şi un "dacă". Felul în care evoluează lucrurile la Combinat depind în mare măsură de ce se întâmplă în piaţa economică, aşa că în cazul unei îmbunătăţiri a situaţiei s-ar schimba şi datele legate de producţie. "Ni s-au prezentat nişte grafice legate de producţie, calitate şi costuri. Una dintre cele mai importante informaţii comunicate în cadrul acestei întâlniri a fost aceea că producţia se situează undeva la 60 la sută faţă de trimestrul I al anului 2008. Dacă anul acesta ne vom situa undeva la 2,2 milioane de tone de oţel produse, anul viitor, în situaţia în care se va porni şi Furnalul 5 se aşteaptă o creştere, astfel încât producţia să fie de 3,3 - 3,5 milioane de tone", ne-a spus Gheorghe Tiber.

Acesta a continuat spunând că o altă informaţie primită este aceea că la Galaţi se produce oţelul cel mai scump din întreg grupul, mai precis, aici, tona de oţel costă, în medie, cu 55 de euro mai mult decât în alte unităţi ale ArcelorMittal. "Ni s-a mai spus că ne situăm pe o poziţie extrem de slabă în ceea ce priveşte raportul costuri/calitate, iar capacitatea de modificare a acestei situaţii este destul de mică. Aşa că nu putem să fabricăm ţevi pentru transportul de gaze sau tablă de exterior pentru Dacia", a completat sindicalistul, care a găsit ca explicaţie pentru această situaţie faptul că ArcelorMittal nu a investit suficient în tehnologie atunci când realiza un profit mare.

Apare şi o informaţie îngrijorătoare legată de LTG 2, acolo unde lipsa comenzilor ar putea face ca muncitorii să intre pentru o perioadă în şomaj tehnic. Sindicalistul a susţinut însă că se opune acestei idei şi că trebuie identificate alte soluţii în această situaţie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Stat ... nat_2.html

Link to comment
Share on other sites

Thierry le Gall, ArcelorMittal Galaţi: Nu avem uzine de închis!

* “Nu avem uzine de închis. Europa de Sud este, în opinia mea, zona cu cel mai mare potenţial de creştere a consumului de oţel în viitor, în condiţiile în care cererea în Europa Occidentală şi de Est va scădea”, a declarat Thierry le Gall, noul CEO al ArcelorMittal Galaţi, în interviul acordat în exclusivitate pentru Business Standard.

Pe piaţă au circulat informaţii potrivit cărora grupul siderurgic se confruntă cu o puternică scădere a comenzilor, respectiv că închiderea uzinei de cocs de la Galaţi ar fi un pas în direcţia renunţării la întregul combinat. Instalat, în urmă cu o lună, la conducerea combinatului din Galaţi, cel mai important activ al gigantului siderurgic în România, noul manager spune că unul dintre principalele sale obiective este să dezvolte cultura organizaţională şi să construiască o echipă de manageri români care să-i poată înlocui pe actualii expaţi din top management, în momentul în care vor fi pregătiţi. “După investiţiile în tehnologie şi echipamente, acum încercăm să facem investiţii şi din punctul de vedere al modului de lucru şi al managementului companiei. Acesta este motivul pentru care vin manageri din unităţile grupului. În acelaşi timp însă, vrem să promovăm o nouă generaţie de manageri români, care să preia, în timp, aceste poziţii. Obiectivul meu nu este să avem manageri expaţi”, a spus Le Gall. De la începutul anului, la ArcelorMittal Galaţi au fost aduşi aproximativ 30 de expaţi pe toate nivelurile, nu doar la nivel de top management, care însă vor fi retraşi în momentul în care angajaţii români vor dobândi competenţele cerute de programele viitoare de dezvoltare a combinatului.

Pe fondul căderii cererii de oţel, Le Gall spune că, foarte probabil, media producţiei de oţel a combinatului în 2009 va fi de 60% faţă de producţia din 2008. “În prima jumătate a anului, când stocurile erau mari, am lucrat la 50% capacitate. Pentru perioada iulie-septembrie, pe măsură ce stocurile se epuizează, creştem producţia la 60-65%. Creşterea se datorează, în principal, revenirii economiei Turciei, una dintre pieţele de desfacere ale ArcelorMittal Galaţi, şi mai puţin a revenirii economiei româneşti”, a explicat noul CEO al combinatului.

Potrivit acestuia, în ciuda crizei, mixul piaţă internă-producţie pentru export a rămas aproximativ acelaşi ca în anii trecuţi. Astfel, 70% din producţia ArcelorMittal Galaţi merg la export, iar diferenţa acoperă cererea clienţilor din piaţa internă. Managerul spune că, în ciuda crizei, nu a pierdut clienţi, iar compania încearcă să-şi conserve clienţii mari, precum Dacia. În schimb, din cauza problemelor de lichiditate cu care se confruntă mulţi clienţi, există situaţii de întârziere la plata facturilor.

Thierry le Gall spune că un obiectiv imediat al mandatului său este implementarea programului ARC 2012, de adaptare a procedurilor, a tehnologiilor şi a modului de lucru, care să ducă la îmbunătăţirea continuă a calităţii producţiei. Pentru aceasta, managementul combinatului încearcă să implementeze tehnologii care să permită reducerea cu aproape 25% a consumului de cocs pe tona de oţel fabricat sau de reducere a cheltuielilor cu utilităţile. Le Gall spune că, în acelaşi timp, ArcelorMittal Galaţi este într-un proces continuu de renegociere a contractelor cu furnizorii de electricitate sau de gaze naturale, pentru a obţine un preţ care să-i permită creşterea competitivităţii.

http://standard.money.ro/articol_103699 ... nchis.html

Link to comment
Share on other sites

Piaţa de oţel a scăzut cu 65%

Piaţa produselor siderurgice a scăzut cu până la 65%, cu toate că preţurile sunt la minimul ultimilor nouă ani. "Producţia internă de oţel brut s-a redus cu aproape 60% faţă de perioada similară a anului 2008, cele mai puternice involuţii înregistrându-se la produsele plate, ca o consecinţă a rezultatelor mai puţin bune de la ArcelorMittal Galaţi. Produsul-ve­detă al anului trecut, oţelul beton, a scăzut ca producţie de la 509.200 de tone în semestrul I din 2008 la numai 260.000 de tone estimat în aceeaşi pe­ri­oa­dă din 2009", a declarat Petru Todoran, directorul executiv al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET). El a mai adăugat că, pe baza im­por­turilor din primele patru luni şi a unei evoluţii favorabile a pieţei în lunile mai şi iunie, consumul de produse siderurgice a scăzut în primul semestru cu 30%-65%, pe diferite categorii de produse, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De exemplu, vân­ză­rile de oţel beton şi la sârmă laminată la cald au scăzut cu 44%, la 523.250 de tone, ale profilelor din oţel cu aproape 30%, la 145.900 de tone, iar cele de ţevi şi conducte din oţel cu 50%, la 132.000 de tone. În acelaşi timp ce producţia internă de oţel scade, importurile cresc. "Dacă exporturile de produse româneşti de toate felurile sunt în scădere, importurile de produse siderurgice finite vor fi mulţi ani de acum încolo în creştere, deci siderurgia va deveni o ramură puternic consumatoare de valută şi nu producătoare de valută, cum a fost până acum", a adăugat Todoran.

http://www.jurnalul.ro/stire-economic/s ... 15883.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Producţia autohtonă de oţel brut va fi cu circa 53% mai mică decât în anul anterior

Producţia autohtonă de oţel brut va scădea în acest an cu 53,3% faţă de anul anterior, până la 2,3 milioane de tone, în timp ce consumul aparent se va diminua cu 48%, până la aproximativ 2,45 milioane de tone, a declarat miercuri vicepreşedintele ARDIMET, Călae Mândru. "În utlimii trei ani, până în anul 2008, producţia autohtonă de produse siderurgice s-a stabilizat la circa 6,2 milioane de tone, însă în 2008, pe fondul crizei, s-a înregistrat o scădere cu circa 1,2 milioane de tone. Prognoza pentru aceste an este însă dramatică, noi estimăm că se va situa undeva în jurul cifrei de 2,3 milioane de tone", a decalarat miercuri, la deschiderea Expoconferinţelor Camex, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET), Călae Mândru.

În plus, vicepreşedintele ARDIMET a menţionat că preţurile pentru oţel beton au scăzut de două ori faţă de anul anterior, în prezent s-au stabilizat la 300-350 de euro/tonă, faţă de cel de 800-900 euro/tonă înregistrat în perioada iulie-august a anului trecut. "Dacă până în anul 2008 s-a înregistrat o creştere foarte mare a preţurilor pentru oţel, ajungând chiar şi la 800-900 de euro/tonă, în acest an preţurile au ajuns la 300-350 de euro/t, iar noi credem că se vor stabiliza în jurul acestei valori. În prezent, diferenţa dintre preţul producătorilor interni şi cel de import este de 10-15%", a adăugat Călae Mândru.

Potrivit acestuia, producţia internă de laminate la cald, a scăzut în primul semestru cu 58,5% faţă de primele şase luni din 2008, până la 1,168 milioane de tone, faţă de 2,818 milioane de tone realizate în anul precedent. În ceea ce priveşte consumul aparent din primele şase luni ale anului curent, Călae Mândru a precizat că acesta a scăzut cu 49,5%, până la 1,193 milioane de tone.

De asemenea, potrivit datelor ARDIMET, în primele şase luni din 2009 s-au exportat 913.420 tone de produse siderurgice, cu aproximativ 1 milion de tone mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, când România a exportat 1.908.712 tone. În plus, importul de produse siderugrice a scăzut în primul semestru al anului cu 36% faţă de perioada similară din 2008, până la 937.913 tone. "Consumul intern de produse siderurgice a fost asigurat în ultimii cinci ani datorită importului de produse finite, care a crescut în această perioadă, însă în acest an s-a remarcat o scădere a acestui segment de import", a mai spus vicepreşedintele ARDIMET. Consumul aparent din primele şase luni ale acestui an a scăzut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 2.367.655 tone până la 1.193.438 de tone, iar în acest an se estimează o scădere cu 48% a consumului aparent faţă de 2008.

Princiapele companii care activează pe piaţa de profil sunt ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Hunedoara, Mechel Târgovişte, TMK Reşiţa şi Oţelu Roşu.

Link to comment
Share on other sites

Minus 61% la productia interna de otel

Productia la nivelul celor mai importante sase combinate siderurgice din tara s-a diminuat cu 61,7% in prima jumatate din acest an, la circa un milion de tone de otel. Doua treimi din aceasta cantitate au fost produse de combinatul detinut de indienii de la ArcelorMittal la Galati, care a inregistrat o scadere de 65% a productiei in perioada similara.

Consumul aparent de otel, care include pe langa productie si importurile nete de otel brut, s-a diminuat in primele sase luni cu circa 50%, de la 2,36 milioane de tone la 1,19 milioane de tone.

Reprezentantii ARDIMET estimau pentru finele acestui an ca productia interna de otel brut se va situa la circa 2,3 milioane de tone, respectiv aproape o treime fata de nivelurile atinse in anii 2004-2007, cand productia s-a mentinut in preajma cifrei de 6,1 milioane de tone de otel brut. Acestia apreciaza ca va fi nevoie de cel putin 10 ani pentru ca piata siderurgica romaneasca sa atinga din nou nivelurile din anii de varf ai industriei, insa minimele ar putea fi atinse anul acesta.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ ... 1-4916437/

Link to comment
Share on other sites

Se estimează o producţie anuală de 1,8-2 milioane de tone de oţel

"Directorul general ne-a comunicat că, până la sfârşitul acestui an, se estimează obţinerea unei producţii anuale cuprinsă între 1,8 şi 2 milioane de tone de oţel, ţinta pentru anul viitor fiind realizarea unei producţii de oţel de circa 2,7 milioane de tone. Potrivit informaţiilor prezentate de către directorul general al Combinatului, producţia medie trimestrială de oţel înregistrată în cursul anului 2008 a fost de 900.000 de tone, în timp ce în cursul acestui an s-au produs 400.000 de tone de oţel în trimestrul I, circa 300.000 de tone de oţel în trimestrul II, 400.000 de tone de oţel în trimestrul III şi se aşteaptă ca în decursul trimestrului 4 producţia de oţel să ajungă undeva la 400.000 de tone, în condiţiile în care se înregistrează o creştere a cererii pe piaţa de oţel. În ceea ce priveşte rezultatele economico-financiare, ni s-a comunicat că pierderile înregistrate pe primul semestru al acestui an sunt cu 50% mai mari decât câştigurile realizate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu alte unităţi din vest, la o producţie estimată de 3 milioane de tone, ArcelorMittal Galaţi înregistrează cheltuieli suplimentare de aproximativ 240 milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 80 de euro pe tonă, ne-a informat directorul general al Combinatului", ne-a mai declarat vicepreşedintele FSS Metarom Galaţi, Radu Nelu.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.