dcp100168 Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Romania cere imprumut externGuvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care solicita inceperea oficiala a negocierilor pentru incheierea unui acord de finantare. Valoarea imprumutului va fi stabilita in discutiile cu oficialii CE si reprezentantii Fondului Monetar International. "Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei au demarat discutii preliminare, cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Institutiilor Financiare Internationale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului potential de finantare externa a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.Financial Times: Negocieri cu FMI pentru un imprumut de 20 de miliarde de euroRomania ar putea primi de la Fondul Monetar International un imprumut in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro (25,3 miliarde de dolari), iar negocierile dintre autoritatile de la Bucuresti si FMI vor fi reluate miercuri, scria Financial Times in editia de marti. Imprumutul acordat tarii noastre se va intinde pe o perioada mai mare decat in cazul Ungariei, de 17 luni. Si FMI a confirmat ca o delegatie condusa de Jeffrey Frakns va sosi miercuri la Bucuresti pentru realizarea unui acord de finantare.http://economie.hotnews.ro/stiri-finant ... extern.htm
riaji Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Asta ne mai trebuia. Multumim gastii de marionete, in frunte cu Mugur Isarescu..
dcp100168 Posted March 15, 2009 Author Posted March 15, 2009 Avem sau nu nevoie de acest împrumut? Haideţi să vedem cum văd oamenii normali situaţia, că părerea politicienilor o cam ştim...
Aiyana Posted March 17, 2009 Posted March 17, 2009 Am auzit vag si despre conditiile impuse de FMI. Nu am avut timp sa urmaresc stirile, dar cred ca ne descurcam si fara acest imprumut. Asta daca situatia reala e cea care ni se prezinta si nu ni se ascund lucruri mai grave. Simtim consecintele crizei, unele limitari, dar nu e o situatie disperata inca.
flieder Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Eu cred ca totusi se ascunde ceva sub aceasta poveste expusa despre ceea ce se intampla la bugetul de stat. Am asa un sentiment ca se forteaza un pic acest imprumut pentru ca visteria tarii este cam goluta si se apropie data scadenta la plati. Imi inchipui cum ar fi...sa nu fie statul solvabil si sa intre sub incidenta juridica...un fel de-a rasu-plansu. Eu sper ca totusi acest scenariu sa nu fie adevarat iar imprumutul respectiv sa fie asaaaa...un fel de trend in lumea economica, doar.
katman Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 cum văd oamenii normali situaţia Eu as zice ca, pentru ca un om "normal" sa vada situatia, ar trebui sa aiba o pregatire in domeniu si sa aiba acces la datele privind situatia exacta a economiei romanesti. Altfel, isi da cu parerea ca despre fotbal, politica si femei, ca toti ne pricepem, nu?
riaji Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Eu as zice ca, pentru ca un om "normal" sa vada situatia, ar trebui sa aiba o pregatire in domeniu si sa aiba acces la datele privind situatia exacta a economiei romanesti.Altfel, isi da cu parerea ca despre fotbal, politica si femei, ca toti ne pricepem, nu? Asa este, dar nu ne opreste nimeni sa ne dam cu parerea, chiar daca nu avem cu totii diplome in drept sau in economie. Este o chestiune care ne priveste pe toti, cu sau fara pregatirea necesara, asa cum toti suntem datori cu votul si cu ideea de a fi informat cu privire la soarta tarisoarei Iar una peste alta puse.. mecanismul nu e foarte complicat, si astazi, foarte multi pot afla, din presa sau de pe internet (desigur, cu o anumita aura de intelegere data de cel care explica in directia pe care vrea sa o exprime..), marea majoritate a informatiilor necesare privitoare la diferite aspecte de genul, la nivelul general.
toto Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Eu as zice ca, pentru ca un om "normal" sa vada situatia, ar trebui sa aiba o pregatire in domeniu si sa aiba acces la datele privind situatia exacta a economiei romanesti.Altfel, isi da cu parerea ca despre fotbal, politica si femei, ca toti ne pricepem, nu? Asa este, dar nu ne opreste nimeni sa ne dam cu parerea, chiar daca nu avem cu totii diplome in drept sau in economie. Este o chestiune care ne priveste pe toti, cu sau fara pregatirea necesara, asa cum toti suntem datori cu votul si cu ideea de a fi informat cu privire la soarta tarisoarei Iar una peste alta puse.. mecanismul nu e foarte complicat, si astazi, foarte multi pot afla, din presa sau de pe internet (desigur, cu o anumita aura de intelegere data de cel care explica in directia pe care vrea sa o exprime..), marea majoritate a informatiilor necesare privitoare la diferite aspecte de genul, la nivelul general. Intradevar oricine isi poate da cu parerea... Asa se intampla si la alegeri (unde chiar conteaza :cry: )... Pe forum nu... Dar... Cred ca pana la urma un imprumut era necesar altfel nu l-am fi solicitat. Mai cred ca, defapt, se incearca si o intarire a increderii asupra stabilitatii macroeconomice a Romaniei. Acordarea unui imprumut, evident in anumite conditii, poate certifica o nota de stabilitate, de incredere. Adica Romania prezinta garantii ferme in evaluarea riscului de tara... si o poate dovedi chiar printr-un imprumut. Am inteles ca imprumutul va fi folosit doar in situatii de urgenta si el trebuie vazut ca o "centura de siguranta"... Poate fi un factor benefic si asupra cursului valutar. PS As vrea sa fie asta adevarul si sa nu cumva sa fie alte lucruri ascunse.
katman Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Asa este, dar nu ne opreste nimeni sa ne dam cu parerea ok Atunci, parerea mea de nespecialist: Romania importa mai mult decit exporta, ceea ce creeaza un deficit. Acest deficit este acoperit prin imprumuturi, in timp ce Romania va continua sa importe mai mult decit sa exporte. In concluzie, imprumutul este necesar pe moment dar nu ne va ajuta cu nimic pe termen lung. Solutia este sa punem osul la treaba si sa producem Made in Romania. Pentru asta avem nevoie de manageri buni, de economisti buni, de muncitori buni. Si sa reducem consumul. Am ajuns sa importam produse care inainte erau traditional de pe piata interna (ma refer la cele agricole) ca sa nu mai vorbesc de cele industriale. Daca sint total pe o idee gresita, astept sa ma corecteze specialistii
riaji Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 PSAs vrea sa fie asta adevarul si sa nu cumva sa fie alte lucruri ascunse.Poti fi sigur ca adevarul este cu totul si cu totul altul. Motivul pentru care contractam imprumutul este, asa cum a zis si katman, pentru a ne indatora si mai mult. Si asta s-a facut dintotdeauna cu tarisoara noastra iubita. Desigur, in acest caz, nu pot decat sa nu fiu de acord cu acest imprumut, ca si cu orice alta forma de indatorire internationala.
Aiyana Posted March 19, 2009 Posted March 19, 2009 Am auzit mai devreme la antena3 ca o treime din imprumut va fi alocat chiar bancilor straine. Aceasta e una dintre conditii. Am mai gasit, de asemenea, 3 comentarii interesante:Pentru ce imprumutam, de ce , de la ce ne-am luat? In noiembrie erau "SUFICIENTI BANI IN BUGET CAT SA CRESTEM SALARIILE BUGETARILOR CU 50%" ...fratilor, voi ce calculati? Eu platesc, vreau sa stiu pentru ce sa imprumut? Sa aveti bani de campanie electorala?? Presedintele ar trebui sa stie (sau ar trebui informat, desi cred ca stie deja...) ca nu vom reusi NICIODATA sa rambursam acest imprumut. ORICAT DE MULT AM STRANGE CUREAUA. ASTA PT CA FMI NE VA STRANGE CU ACEEASI CUREA DE GAT. FMI si Banca Mondiala acorda imprumuturi atat de impovaratoare incat sunt practic datorii imposibil de stins. In acest fel, tara respectiva - de data aceasta a venit randul Romaniei - nu are nicio sansa de a iesi de sub controlul finantatorilor, carora va sfarsi prin a le ceda control asupra infrastructurilor, control asupra serviciilor publice (sanitare de ex.) etc. Totul va fi pus in spinarea cetateanului, care va plati taxe mai mari, impozite mai mari, preturi mai mari. Nu este un scenariu fantezist, ci este noua era sclavagista moderna. Pentru cei interesati (ar trebui sa ne intereseze pe toti), cautati pe youtube ZEITGEIST ADDENDUM 2008 (in special partea a II-a) si veti intelege exact ce se pune la cale, fara ca nimeni sa ne explice de ce...Cred ca bugetul lumii este in colaps datorita miliardelor stocate ...tarile mici in asa zisa tranzitie totdeauna au dus si vor duce greul; dezvoltatrea colosilor si desfacerea suoraproductiei s-a realizat pe spinarea unora ca noi: ti se da si marfa si bani imprumut sa poti cumpara si apoi plateste poporul...Vorbim de crestere economica amintiti-va de Vasilescu de la BNR ..cand scadea euro ne explica despre cresteri economice dar pe fondul consumului ...asa nu este real uitati-va la sursa de unde provin banii consumati. Nu in ultimul rand presedintele tarii avut un stand by zicand ca 'nu vom cere ajutor la FMI' dar se pare ca situatia este mult mai dramatica iar sacul fiind gol cerem sprijinul FMI
Recommended Posts