Jump to content

"Caracatiţa Conservatorilor" face legea în centrul oraşului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

"Caracatita Conservatorilor" face legea in centrul Galatiului

» Traficul de influenta da peste cap traficul rutier in principalul vad comercial al Galatiului, zona Tiglina 1 » Carosabilul a fost ocupat de santierul centrului comercial al rudelor unor lideri ai Partidului Conservator » Pana la finalizarea constructiei, in zona au fost introduse restrictii de circulatie absurde.

In urma cu aproape un an, santierul a ocupat aproape in intregime o artera care facea legatura intre strazile Saturn si Regiment 11 Siret. Acea strada prelua o parte din traficul pe strada Brailei, cea mai aglomerata artera din Galati. Din cauza extinderii santierului si pe strada Saturn, unde a ocupat trotuarul si jumatate din carosabil, in urma cu 6 luni au fost introduse reguli de prioritate. Zilele trecute, din cauza ingustarii strazii in zona santierului a fost interzisa circulatia pe strada Saturn, pe sensul dinspre Gradina Botanica spre strada Brailei. O situatie complicata nu numai pentru soferii care locuiesc in zona, ci si pentru echipajele de la Ambulanta sau Pompieri. Restrictia interzice traficul spre Tiglina 1 pe drumul cel mai scurt si mai putin aglomerat, dinspre zone importante ale Galatiului. Este vorba de accesul pe faleza dinspre Cartierul Dunarea, cu o populatie de 70.000 de locuitori si dinspre cartierele din centrul vechi al orasului, zona Portului si Platforma Industriala Est. Din cauza "sensului unic", este deturnat pe rute ocolitoare si traficul dinspre Trecerea Bac, legatura cu judetul Tulcea. Masura Primariei Galati este aberanta, pentru ca pana acum, cu exceptia zonei in care santierul a ocupat jumatate din carosabil, se circula destul de bine, pe ambele benzi.

Istorie controversata

Constructia ridicata in Tiglina 1 are o istorie controversata. Ea este ridicata pe locul fostului Complex "Textile si Incaltaminte", care timp de mai multi ani a fost disputat in instanta de Primaria Galati si SC Metex Galati. A castigat Metexul, care il avea in CA pe baronul PSD Galati, senatorul Ilie Platica Vidovici. Apoi, de cand il are in CA pe directorul Oficiului de Cadastru Galati, Nicolae Reti, Metex a obtinut autorizatiile pentru demolarea vechiului magazin si construirea unui nou centru comercial. Proprietarii mai multor chioscuri din zona magazinului, personaje din clientela filialei locale a Partidului Conservator (PC), au hotarat sa obtina concesionarea fara licitatie a suprafetei de teren pe care o ocupau si sa construiasca propriul P plus 4, "plombat" pe noul magazin. S-au inteles cu cei de la Metex si exista un proiect comun.

La valoarea chiriilor practicate in zona, pentru "chioscari" este o afacere care le va aduce anual 6 milioane de euro. Asa ca au infiintat Consortiul "Saturn 2005", format din proprietarii a 8 din cele 10 chioscuri. Din consortiu fac parte firme ale unor lideri si VIP-uri din clientela PC: 1. SC Derec 1 SRL Galati, la care este actionar Cristofor Durbaca, fiul lui Eugen Durbaca, vicepresedinte al CJ Galati si presedinte PC Galati; 2. SC Truman SRL si SC Informen SRL Galati, ale lui Ion stefan, fost consilier judetean PC, fost director la SC Apa Canal, in prezent membru PD-L; 3. SC Gedac Consult SRL Galati, care apartine cumnatei vicepresedintelui PC Galati Eugen Gavan, consilier, care la vremea aceea era presedintele Comisiei de Urbanism a CLM Galati. Din asociere mai fac parte SC Condur Lux SRL, SC Danias SRL.

Ridicarea noului centru comercial este executata de firma de constructii Mistral SA Tecuci, a senatorului PSD Laurentiu Chirvasuta.

Pericolul exista

Seful IJP Galati, comisarul sef Fanel Arama, este de acord ca masura nu este una fericita, dar spune ca a fost luata pentru eliminarea riscului producerii unor accidente grave: "Acest serviciu apartine primariei si deciziile se iau cu aprobarea noastra. Si eu am fost surprins cand am vazut interdictia aceea, mai ales ca acel "interzis" este pus si aiurea, tocmai in capat. Dar acolo pericolul exista, pentru ca acea groapa de fundatie, care are adancimea de 5 metri, este facuta chiar pana la marginea drumului public si daca nu se inchidea circulatia pe un sens, riscam sa avem accidente foarte grave pe acea portiune de drum".

In instanta

Consortiul "Saturn 2005", care a fost botezat in presa "Caracatita Conservatorilor", a obtinut concesionarea terenului fara licitatie, dar Hotararea Consiliului Municipal nr. 254/04.07.2006 a fost atacata in contencios de proprietarii altor chioscuri, care nu fusesera luati in afacere. Instanta de la Tribunalul Galati a anulat HCL 254, pentru ca la sedinta CLM din 4.07.2006 a fost presedinte de sedinta exact presedintele Comisiei de Urbanism, Eugen Gavan, care a votat hotararea prin care isi avantaja cumnata, desi legea le impune alesilor locali sa se abtina de la votarea unor proiecte de hotarari in care ei sau rude ale lor au un interes patrimonial. Chiar daca Tribunalul Galati a desfiintat HCL 254, proiectul imobiliar al "Caracatitei Conservatorilor" a mers mai departe.

http://www.romanialibera.ro/a148513/car ... iului.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Circulaţie (încă) închisă

Pierdem trotuarul din Ţiglina I?

* Se desfiinţează legătura dintre străzile Saturn şi Regiment 11 Siret? * Ce spun autorităţile, ce spun arhitecţii şi ce-o da Dumnezeu * Garaje subterane şi trotuare înghesuite *

De luni bune, circulaţia între străzile Saturn şi Regiment 11 Siret, pe cocheta străduţă pietruită din faţa cinematografului din Ţiglina I, este întreruptă de o organizare de şantier. S-a săpat adânc pentru fundaţii, zona dezolantă se va schimba în sfârşit, toate par bune. Am observat însă că, într-o parte a lucrării, săpătura a avansat până sub fostul trotuar! Se va desfiinţa deci trotuarul pe partea dinspre complex?! Sau, mai rău, aşa cum se zvoneşte prin târg, străduţa va fi închisă definitiv circulaţiei?! Parcă ne-ar mai putea mira ceva!

Viceprimarul Ciumacenco susţine că nu se închide strada!

Am stat de vorbă cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care este şi şeful Comisiei de urbanism a Consiliului Local. Viceprimarul ne-a spus că nu a fost consilier local în perioada concesionării terenului, dar a căutat prin dosare şi nu a găsit vreo astfel de închidere de stradă. Ne-a citat un plan al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara (OCPI) din 2007, în care nu apare nicio închidere de drum şi spune că aşa ceva nu ar fi fost posibil.

Am discutat însă şi cu preşedintele Comisiei de urbanism din acea perioadă, consilierul local Eugen Găvan, care ne-a spus la rândul său că nu-şi aminteşte exact datele, după atâta timp (chiar dacă a fost implicat într-un proces pe acest subiect), dar că în tot cazul s-a respectat legea. Lucru pe care, între noi fie vorba, ni l-ar fi spus şi cineva care n-ar fi respectat legea… Consilierul chiar s-a plâns că numele său, de fapt al cumnatei sale, a fost implicat, nefondat, în afacerea cu pricina. Este vorba despre construcţia din partea dreaptă a lucrărilor, o viitoare clădire ridicată de Asociaţia în scop lucrativ „Saturn 2006”, iar presa a mai pomenit şi în trecut că acţionariatul acesteia se leagă şi de numele preşedintelui conservatorilor gălăţeni, Eugen Durbacă şi al fiului acestuia, Cristofor Durbacă.

Arhitecţii au lăsat trotuare

Am apelat la proiectanţii celor două imobile care se vor ridica în locul fostului magazin universal - unul dintre cele trei mari magazine din epoca comunistă, acum demolat. Arhitectul Dan Ujeucă, proiectantul imobilului din stânga, cel mai mare şi mai înalt, ne-a spus că planurile sale prevăd să nu fie afectate nici strada, nici trotuarul şi că verifică lucrările pentru a se şi respecta acest lucru. De altfel şi în teren se vede că groapa pentru fundaţie merge paralel cu aliniamentul trotuarului până în dreptul celeilalte viitoare construcţii. Arhitectul ne-a mai spus că această clădire proiectată de el, beneficiar fiind Metex S.A. cu o investiţie de 25 milioane euro pentru un complex rezidenţial cu locuinţe, birouri, spaţii comerciale, va avea şapte etaje dar (aşa cum nu s-a întâmplat din păcate până acum la Galaţi, deşi s-au mai ridicat clădiri cu volum mare) aceasta va avea şi garaj subteran. De fapt, două garaje subterane! Arhitectul regretă că mediul de afaceri nu a investit pentru dezvoltarea unitară a întregului complex, în partea stângă totul rămânând ca pe vremuri... Tot arhitectul a motivat şi închiderea stradelei pe perioada lucrărilor: trebuie racordate, schimbate şi introduse conducte de apă, gaz şi canalizare.

Trotuarul – tot pe loc?

Am încercat şi la „vecini”: arhitectul Ion Nicolau, cel care a proiectat viitoarea clădire din dreapta complexului (a asociaţiei Saturn 2000), cea care se întinde până în strada Saturn, ne-a asigurat că lucrările nu vor depăşi trotuarul decât la nivel de subsol tehnic, iar pe latura dinspre strada Saturn clădirea va fi aliniată la cea deja existentă în spate. Deci, trotuarul va fi păstrat, ne asigură şi arhitectul celeilalte clădiri.

Din fotografiile noastre nu se vede la fel, lucru care îngrijorează deja suficient de multă lume. Observăm însă că foamea de spaţii a vremurilor de tranziţie a „mâncat” toată zona pietonală folosită pe vremuri de buchinişti. Nu erau spaţii verzi, dar ne puteam plimba. Viitorul nu ne lasă să ne plimbăm: trebuie să cumpărăm! Şi acest asalt asupra trotuarelor a devenit o practică în oraş. Vom urmări în continuare şantierul, să nu ne trezim pe neaşteptate că a „greşit” cineva ceva şi rămânem şi fără trotuare! Deocamdată, nu credem decât ceea ce vedem: armăturile au trecut deja de nivelul solului în zona fostului trotuar…

Se schimbă deci faţa Complexului Ţiglina I. Din complexul care primise cândva Premiul Uniunii Arhitecţilor din România, dar care fusese construit fără fundaţie, a rămas o bună parte, fără etaj, îmbătrânită, cu aspect de labirint întunecat. În faţă vor fi faţadele moderne. Sau, cum se spune, „Din faţă – liceu; din spate – muzeu”…

http://www.viata-libera.ro/articol-Pier ... a_I_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Pe aici nu se trece!

* Circulaţia pe o stradă din centrul Galaţiului este blocată de şantierul centrului de afaceri al rudelor politicienilor locali

Gălăţenii nu mai pot circula în zona complexului Ţiglina 1 de aproximativ trei ani, de când a fost deschis şantierul „centrului de afaceri". În principalul vad comercial, Ţiglina 1, a început în urmă cu 3 ani construirea unui centru comercial al Metex SA, pe care va fi plombată o clădire cu spaţii comerciale a Asociaţiei "Saturn 2005", din care fac parte firmele rudelor unor lideri politici locali, respectiv a ginerelui vicepreşedintelui CJ Galaţi Eugen Durbacă (PC), a cumnatei consilierului municipal Eugen Găvan (PC) Galaţi, a finei preşedintelui PDL Galaţi Mircea Toader şi firma şefului Direcţiei de Poştă Galaţi, Ion Ştefan (PDL). Cei menţionaţi aveau acolo mai multe chioşcuri şi au obţinut de la consilierii municipali concesionarea fără licitaţie a suprafeţei pe care se aflau chioşcurile şi a încă unei suprafeţe, pentru construirea unui bloc cu spaţii de închiriat. Hotărârea nr. 254/4.07.2006 a CLM Galaţi a fost anulată de Tribunalul Galaţi, dar "rudele" au obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel. Construcţia, care în proiectul iniţial avea 4 etaje, va avea 7 etaje şi a fost extinsă pe trotuare şi pe o parte din carosabilul străzii din faţa Cinematografului Ţiglina. Organizarea de şantier a ocupat întreg carosabilul străzii menţionate şi o parte din cel al străzii Saturn. Între timp, se pare că foştii „chioşcari" au terminat banii pentru continuarea investiţiei, iar firma care construia clădirea, Mistral SA Tecuci, a familiei senatorului UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă, a intrat în faliment, în dosarul 3262/121/2009, aflat pe rolul Tribunalului Galaţi, aproximativ 50 de firme, regii şi bănci încercând să îşi recupereze sumele datorate de firma senatorului.

Stradă distrusă de dragul clientelei politice

Circulaţia în una dintre cele mai aglomerate zone din centrul Galaţiului va rămâne blocată multă vreme, pentru că pe şantier nu e nici un semn de reluare a lucrărilor. Pe şantierul abandonat nici măcar nu mai este vreun paznic care să aibă în grijă barăcile. Între timp, s-a aflat că strada ar putea dispărea în totalitate, pentru că viitorul centru comercial al clientelei politice, ocupă deja o parte din carosabil.

"Au distrus întreaga zonă cu acest şantier. Unde s-a mai pomenit ca o stradă să fie ocupată de construcţiile unor politruci şi de rudele lor? În Patagonia, că în UE nu e posibil aşa ceva." (Nicolae Popa, proprietarul unui magazin din Ţiglina 1)

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/pe-aici-nu-se-trece-187635.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Consiliul local schimbă regimul juridic al unor terenuri pe care se află construcţii ridicate ilegal

Consilierilor municipali gălăţeni li se cere ca în şedinţa de astăzi să aprobe oficializarea jafului cu terenurile din domeniul public, pe care au fost ridicate construcţii fără autorizaţie. Şefa Direcţiei Patrimoniu din Primăria Galaţi, Mariana Vrânceanu, a plănuit o schimbare a regulamentului de vânzare a terenurilor ce aparţin municipalităţii, dar şi o primă listă de „clienţi". În lista transferurilor din proprietatea publică a municipiului Galaţi în proprietatea privată a municipiului sunt multe terenuri din zona centrală, unde au fost ridicate construcţii pe trotuare şi pe spaţiile verzi. Spre exemplu, în Ţiglina 1, SC Metex Big va deveni proprietara a 853 mp de trotuar pe care şi-a extins construirea complexului comercial, urmând să-şi însuşească şi o parte din strada din faţa cinematografului Ţiglina şi parcul din zonă, pentru construirea arterelor de acces în parcarea subterană.

Totodată, apar şi manevre suspecte, precum transferarea a 4,7 hectare de teren din cartierul Barboşi, care este liber de construcţii şi pentru care nici nu există vreo autorizaţie de construcţie, dar apare ca fiind ocupat de Direcţia Radio Iaşi. Motivul transferului e evaziv: "În vederea întocmirii contractului de închiriere"! Pe acel teren se puteau construi însă blocuri ANL.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/proprietarii-de-trotuare-191906.html

:-?:-? :-? Parcă nu "fugea" strada. Şi nici parcul...

post-2782-015261100 1277758140_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Se fură... o stradă?

Se vorbeşte din când în când că artera de legătură între străzile Regiment 11 Siret şi Saturn va fi desfiinţată. Cum în prezent dezvoltarea de şantier închide de luni bune străduţa cu pricina, este uşor să-ţi imaginezi că aşa va fi definitiv. De la arhitecţii care au proiectat cele două clădiri ce se vor construi aici aflasem exact acum un an că se lucrează la nişte garaje subterane, dar că în final strada va fi refăcută deasupra...

Iată însă că în şedinţa de marţi a Consiliului Local Galaţi s-a votat „trecerea unor suprafeţe de teren din domeniul public în domeniul privat al municipiului” exact în Ţiglina, fiind menţionată lucrarea la viitoarea clădire a SC METEX SA. Hopa! Cum tocmai se vehicula (iar!) ideea că strada se va închide şi accesul se va face prin parcul din faţa complexului, am intrat, normal, în panică.

Arhitectul ne asigură

Primul impuls a fost să vorbim cu arhitectul lucrării, Dan Ujeucă, care ne spusese anul trecut că va coordona atent lucrările, pentru a se respecta întocmai planurile. Arhitectul a precizat că, deşi între timp s-a schimbat soluţia tehnică, dezvoltarea care a apărut nu va fi pe orizontală: clădirea, care ar fi trebuit iniţial să atingă patru etaje, va ajunge la şapte. O clădire importantă care, spre deosebire de construcţiile mari care au împânzit oraşul de două decenii, va avea o parcare. Subterană! Soluţia aleasă a fost deci una care să nu afecteze nici stradela, nici parcul, ne-a asigurat specialistul. „Nici aleea, nici spaţiul verde nu vor fi afectate, ne-a asigurat din nou arhitectul: partea închisă din străduţă este închiriată acum pentru şantier, dar numai până la încheierea lucrărilor. Şi când s-a ridicat Turnul Eiffel a ieşit cu scandal, iar acum acesta e mândria Parisului, a mai spus dl Ujeucă.

Şeful Comisiei de buget finanţe a Consiliului Local, consilierul local Aurelian Constantin, ne-a explicat cu răbdare de ce această schimbare de proprietate: preventiv, cum s-ar spune... tocmai pentru a împiedica pe viitor vreun act de indisciplină la lucrări, o extindere a acestora. „În contractul de concesiune, pe schiţă, este şi o bucată din stradă, iar noi am cerut să nu se afecteze deloc strada! Acum nu se dă, nu se vinde nimic: se trece din domeniul public în domeniul privat al municipiului, tocmai ca să putem lua măsuri legate de acel teren. Ca să nu-i lăsăm cumva să construiască – i-am pus problema şi dlui primar şi dnei Vrânceanu (Mariana Vrânceanu, directoarea Direcţiei Gestiunea patrimoniului, n.red.). Ei [beneficiarii construcţiilor] fiind pe domeniul public, nu le puteam face nimic. De exemplu, o construcţie a Primăriei, dacă e în domeniul public şi nu în cel privat, nu pot să o demolez, nu pot să-i fac nimic dacă nu s-a respectat autorizaţia. Deci, prin hotărârea aceasta nu se face decât trecerea din domeniul public în domeniu privat. Am solicitat în mod expres, inclusiv primarului, să nu se construiască pe stradă! Şi va rămâne în continuare aşa cum este de nu ştiu câte zeci de ani!”

http://www.viata-libera.ro/articol-Se_fura%E2%80%A6_o_strada__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Ăștia nu mai au nicio limită... :-?

Acte măsluite în complexul Ţiglina I

* Construcţia a „muşcat” din stradă! * Arhitecta-şefă denunţă falsificarea documentaţiei pe drumul dintre Consiliul Local şi Prefectură * „Este caz penal!” – crede şeful Comisiei de administrare a domeniilor municipiului *

Peste lucrările începute masiv la viitorul Supermarket Metex din complexul Ţiglina I s-a aşezat praful, au crescut bălăriile, iar constructorii par să se fi dus în munţi, nu înainte de a „ataca” trotuarul şi parcarea străduţei dintre străzile Regiment 11 Siret şi Saturn! (cea care trece prin faţa cinematografului).

Am bănuit că la mijloc o fi criza, defecţiuni financiare, dar acum suntem în posesia unui document oficial care acuză ilegalităţi în circuitul de hârtii ale lucrării. Practic, este vorba despre modificarea planurilor aprobate de Consiliul Local, pe drumul lor spre avizarea de către prefect. Un raport cu acuzaţii grave, al instituţiei Arhitect-şef a Primăriei, semnat de arhitect Florentina Iugan, a fost trimis din 20 octombrie a.c. către Comisia de buget finanţe, administrarea domeniului public şi privat al municipiului, în atenţia preşedintelui comisiei, Aurelian Constantin.

Între timp, aşa cum propunea, printre altele, raportul, s-a şi reuşit revocarea hotărârii Consiliului Local din iunie curent, prin care terenul, ca să fie concesionat firmei, trecea din domeniul public în cel privat al municipiului. Astfel, investiţia este blocată! Şi, dacă afirmaţiile din raport se susţin în instanţă, „se lasă cu urmări penale!”, crede şeful comisiei.

Aurelian Constantin, contactat de noi, ne-a spus că raportul a venit în urma cererii pe care a adresat-o Instituţiei Arhitect şef, după ce a citit în „Viaţa liberă” semnele de întrebare legate de respectarea autorizaţiilor de construcţie. Să fim serioşi, lucrarea a început de ceva timp.

Hotărârea Consiliului, modificată discret!

Am scris de multe ori, pe parcursul dezvoltării proiectului construcţiei supermarketului cu patru etaje şi garaj subteran în locul unei părţi a fostului complex, iar cititorii noştri şi-au exprimat de altfel deseori suspiciunea faţă de asigurările date de arhitectul care a proiectat viitorul supermarket, că străduţa şi parcul nu vor fi afectate.

Iată câteva dintre constatările raportului: „În dosarul PUD (Plan Urbanism Detaliu, n.red.) exista Referatul nr. 41634 /09.05.2006 prin care arh. Eleonora Doina. Marin, arhitect şef la acea dată, propune înaintarea la Instituţia Prefect (în vederea validării HCL nr. 135/6.04.2006) a unei planşe MODIFICATE de „Reglementări”, prin care se evita amplasarea accesului carosabil subteran în Parc. Planşa modificată este însoţită de memoriu general modificat”.

Soluţia, curajoasă, a unei intrări pe sub parc, era înlocuită de o intrare prin zona publică. Planşa se baza pe „un suport topografic avizat O.C.P.I.” care NU era la dosar!” La dosar se afla o alta… „Documentaţia PUD aprobată NU a fost solicitată printr-un certificat de urbanism. Certificatul de urbanism a fost eliberat ulterior.”

Mai aflăm din acelaşi raport: „Documentaţia PUD aprobată de CL (20.04.2006) înaintată spre validare (9.05.2006) [prefectului] a fost modificată faţă de cea aprobată de Consiliul Local. Modificarea suprafeţelor de teren propuse spre concesionare în vederea construirii s-a produs DUPĂ aprobarea HCL, fără ca această modificare să fi fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local”! „Ridicarea topografică aflată la dosar NU corespunde cu planşa «Reglementări»”.

Străduţa şi parcul dispar

Practic, în locul a două terenuri concesionate în prelungirea terenului deţinut de Metex, unul până la marginea vechiului trotuar al străduţei care trece prin faţa cinematografului şi altul, de formă curbă, care să treacă PRIN PĂRCULEŢUL dintre complex şi strada Brăilei, a fost dat spre validare de fapt un singur teren, aproape cât celelalte două, care se întinde de la proprietatea METEX (vechiul Magazin Universal Ţiglina I) spre părculeţ, „înghiţind” trotuarul şi străduţa! Apare în plan numai terenul de lângă vechiul complex, numit S1, nu şi celălalt, din parc – S2. „În planul de situaţie, limita construcţiei respectă limitele S1 (ceea ce am fost asiguraţi cu toţii până acum, n.red.) dar S2 nu apare. În schimb, este prevăzută în carosabilul existent [al străduţei] rampa de acces auto la subsolul construcţiei”.

Raportul mai arată că Autorizaţia de Construire (nr. 936/16.96.2996) nu mai este valabilă, fiind expirată şi nu a fost reînnoită corect: organizarea de şantier a fost mai mare decât în proiect, inclusiv peste terenul concesionat de vecinii care construiesc pe strada Saturn: Asociaţia Lucrativă Saturn 2005.

Propuneri dure

Printre propunerile arhitectului-şef Florentina Iugan se numără revocarea Hotărârii de Consiliu din martie 2009 care aproba proiectul Supermarketului într-o variantă mai înaltă, cu 7 etaje în loc de 4, anularea autorizaţiei de construire din aprilie anul curent, rezilierea contractului de închiriere a spaţiului pentru organizarea de şantier etc.

Mai grav, recomandă sesizarea Comisiilor de disciplină ale Registrului Urbaniştilor din România şi Ordinului Arhitecţilor din România, pentru sancţionarea proiectantului: arhitectul Dan Ujeucă. Un arhitect cunoscut, de altfel, pentru proiecte îndrăzneţe.

De asemenea, propune sancţionarea disciplinară a funcţionarilor publici implicaţi în întocmirea, verificarea şi semnarea documentelor.

Scopul nu scuză mijloacele! Zona, care primea în anii ’60 premiu naţional pentru arhitectură, a cedat pentru că nu a fost bine fundată. Acum se pare că istoria se repetă: un proiect mare este blocat pentru că… „fundaţia” de pe hârtie nu este în regulă. Iar în zonă se întinde un şantier perpetuu de o bună bucată de vreme.

http://www.viata-libera.ro/articol-Acte_masluite_in_complexul_Tiglina_I_2.html

Edited by AndreiM
Link to comment
Share on other sites

Acuzaţii contestate. Supermarketul METEX nu a încălcat legislaţia

De la arhitectul Dan Ujeucă, proiectantul viitorului Supermarket METEX din Ţiglina I, am notat ieri o reacţie în care contestă Raportul citat în articolul „Acuzaţii grave/ Acte măsluite în complexul Ţiglina I” din „Viaţa liberă” de joi: „Sunt indignat de faptul că se prezintă tendenţios lucrurile, ca şi cum cei care ar fi măsluit actele astea ar fi proiectanţii!”, ne-a declarat ieri arhitectul.

În articol am făcut referiri la un document oficial (un raport cerut de Comisia de buget finanţe, administrarea domeniului public şi privat al municipiului, pe care Instituţia Arhitect Şef l-a emis pe 20 octombrie, cu nr. 98300), care acuză ilegalităţi în circuitul de hârtii ale lucrării, lucru care ar trebui până la urmă clarificat: cine se face răspunzător în cazul în care afirmaţii din raport se confirmă? În Raport se vorbeşte de două terenuri pe care urma să se construiască; pe unul urmând să fie plasat un viitor drum de acces. Ori, semnala Raportul, documentaţia pentru acesta din urmă a dispărut de la dosar.

Arhitectul Ujeucă ne-a declarat însă ieri că la acest al doilea teren s-a şi renunţat, pentru că beneficiarul nu a vrut să afecteze parcul şi a preferat să piardă din suprafaţa clădirii, dezvoltând-o pe verticală. Suprafaţa notată „S2”, care, conform raportului, nu apărea, nici nu există, precizează arhitectul: construcţia s-a rezumat la suprafaţa „S1”! PUD-ul din 2006 „nu mai este valabil, sunt alte documente!”

O.C.P.I. a verificat – spune arhitectul

Dl Ujeucă ne-a asigurat că documentaţia tehnică a avut la bază legislaţia în vigoare. „O.C.P.I-ul (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) a venit în persoana directorului şi a şefului de serviciu. Personal au venit să constate că limita parcajului nu este depăşită de construcţie. Că această construcţie se opreşte la limita parcajului, că nu-l afectează. În memoriu este specificat că la terminarea construcţiei se va reabilita breteaua de legătură dintre străzile Saturn şi Regiment 11 Siret. Sigur, organizarea de şantier afectează temporar strada aceasta, dar uitaţi-vă: tot Galaţiul este afectat acum; ca să ajungi la mai bine trebuie să treci prin un pic mai rău…”.

Arhitectul declară, supărat: „Pentru ca arhitectul să facă o lucrare, sunt necesare aprobări din partea Primăriei. În situaţia de faţă, au fost date hotărâri ale Consiliului Local plus autorizaţia de construcţie. Care autorizaţie presupune la rândul său obţinerea unor acorduri şi avize. Faptul că au fost mai multe variante – asta v-a dus pe dumneavoastră în eroare: PUD-ul (Planul de Urbanism Detaliu) la care se face referire în articol este un PUD din 2006. Între timp a intervenit un alt PUD. Iar în 2009 s-a făcut un Plan Urbanistic Zonal, pentru că s-a schimbat soluţia, de la un subsol, parter plus patru niveluri, la două subsoluri, parter plus şapte niveluri. Şi toată treaba asta pentru că toate soluţiile tehnice din zonă, cu pereţi mulaţi, ca să nu afectez complexul, au costat enorm!. Noi am ajuns la cota zero şi nimeni nu realizează câţi bani s-au băgat în pământ, pentru reabilitarea complexului! Pentru că lucrarea care s-a făcut nu s-a făcut numai pentru construcţia asta, ci şi pentru consolidarea clădirilor din jur. Pentru că acolo nivelul pânzei freatice este în creştere, iar soluţia ar fi putut să afecteze întreg complexul, care şi aşa este vai de capul lui”.

Încercaţi alături…

De asemenea, partea zonei dinspre strada Saturn care a înaintat cu nişte piloni dincolo de trotuar, la jumătatea parcării, nu este a şantierului Supermaketului METEX, ci lucrarea unei alte societăţi - Asociaţia Lucrativă SATURN 2005: „Sunteţi într-o mare confuzie, ca mulţi dintre concetăţenii noştri. Nu este vorba despre clădirea noastră!”, spune Ujeucă.

Nu va fi afectat nici parcul, nici străduţa

Viitorul supermarket al METEX este retras cu trei metri în spatele trotuarului. Intrarea în garajul subteran se va face din stradă, printr-o rampă interioară clădirii - „A fost diminuată suprafaţa construcţiei”, tocmai pentru ca să nu intervină în domeniul public precizează tot arhitectul.

„Trebuia să fiu notificat!”

Arhitectul ne-a spus că va încerca să vorbească cu arhitecta şefă a municipiului: „Vreau să o rog să vină să facem o discuţie apropo de această iniţiativă pe care eu nu o înţeleg. Construcţia este în limita a ceea ce avem legal, terenul acesta este plătit – sunt plăţi făcute anticipat! Faptul că în Primărie nu sunt puse la punct nişte documente de către ei, nu este vina nici a beneficiarului şi nici a proiectantului! Dacă eu, pe parcurs, luam de la Primărie un document şi ajungea la Prefectură alt document, era altceva…”.

Arhitectului i se pare firesc să fi fost avizat: „Era deontologic să spună: colega, vezi în ce situaţie te afli, hai să facem o analiză înainte de a preda raportul. Trebuia să fiu notificat!”. Arhitectul ne-a declarat şi că, deşi raportul a fost emis pe data de 20 luna trecută, încă nu a fost întrebat de nimeni despre această acţiune.

METEX a plătit în avans

Despre cei 800 metri pătraţi concesionaţi pentru lucrare aflăm: „Primăria a concesionat un teren care nu e al ei!”. Terenul concesionat, trecut iniţial din domeniul public în cel privat al municipiului, a trecut, printr-o recentă hotărâre de Consiliu, înapoi în domeniul public, de unde nu se poate concesiona. „Te întrebi: în ce situaţie te situezi când ai dat bani Primăriei pe un teren care nu-i aparţinea? Mai mult, i-a încasat şi anticipat. E vorba de miliarde!”

Lucrarea continuă în acest an

„Neşansa noastră e că a intervenit criza asta şi s-a oprit pentru moment. Lucrarea nu s-a abandonat însă! Construcţiei urmează să i se dea drumul chiar anul acesta. Trebuie să înţelegeţi că eforturile sunt consistente: e vorba de peste 20 milioane de euro numai pentru construcţii-montaj, fără să mai vorbim de dotări!”

http://www.viata-libera.ro/articol-Supermarketul_METEX_nu_a_incalcat_legislatia__2.html

Link to comment
Share on other sites

Totul este o aberatie creata de ??? ARHITECT SEF MUN. GALATI??? O fi facut vre-o data un proiectel? Ca inginer, declar: NNNNUUU. Niciodata! Cum se poate sa se ceara 16 documentatii pentru un prapadit de bransament de apa la o casa? Cost lucrare: max. 800 RON. Cost hartii: min. 1500. Timp necesar: minim 8 luni de zile. Curent: 15 luni. Practic, face in asa fel ca: Atunci cand expira valabilitatea avizelor-cu doar 2 - 3(trei) zile!!!! 20-25 luni!!!

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

Victorie a mafiei imobiliare din Galaţi

Haosul edilitar generat de interesele mafiei imobiliare în defavoarea legii a funcţionat la Galaţi timp de 19 ani. În urmă cu un an şi jumătate părea că lucrurile vor fi puse la punct, prin realizarea noului Plan de Urbanism General (PUG) şi preluarea conducerii activităţii urbanistice din Primăria Galaţi de doi tineri de 35 de ani, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care a preluat conducerea Comisiei de Urbanism, şi Florentina Iugan, care devenise arhitect-şef al oraşului. Chiar dacă elaborarea PUG-ului a întârziat, semnele schimbării au fost evidente, pentru că au început demolările de chioşcuri şi garaje construite ilegal. Florentina Iugan a absolvit un masterat în Management Urban la Universitatea Erasmus din Rotterdam şi unul la Institute Nationale des Sciences Appliques din Lyon, dar şi cursuri de specializare la universităţi din Copenhaga, Anvers şi Barcelona. Asupra ei s-au făcut presiuni de tip mafiot, fie pentru a aproba intrarea în legalitate a unor construcţii, fie pentru aprobarea unor autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism pentru construcţii extinse abuziv pe spaţii verzi şi chiar pe carosabil. În cele din urmă, aceasta şi-a depus demisia la cabinetul primarului Dumitru Nicolae. Foarte sugestiv este faptul că primarul nici măcar nu a discutat cu arhitectul-şef despre motivele demisiei sale, fiind mai preocupat de numirea viitorului şef.

Mafia rudelor politicienilor

Demisia Florentinei Iugan a survenit la două zile după ce aceasta a înaintat la Comisia de Buget Finanţe şi Patrimoniu un raport despre ilegalităţile şi falsurile descoperite în cazul extinderii construcţiilor din complexul comercial din Ţiglina 1 pe carosabilul străzii din faţa cinematografului şi distrugerea parcului Ţiglina pentru arterele de acces în parcarea subterană a noului supermarket. Reamintim că în 2005 SC Metex SA, proprietara fostului magazin "Textile-Încălţăminte", a demarat construirea unui supermarket pe locul fostului magazin şi tot atunci proprietarii chioşcurilor din zonă s-au unit în Asociaţia Lucrativă "Saturn 2005" şi au negociat cu Metex plombarea unei construcţii pe clădirea noului centru comercial.

Din asociaţie fac parte firmele unor rude ale VIP-urilor politicii locale, respectiv a fiului şi ginerelui lui Eugen Durbacă, vicepreşedinte al CJ Galaţi şi preşedintele PC Galaţi, a lui Ion Ştefan, fost membru PC, în prezent fiind pus de PDL director la "Poşta Română", SRL-ul cumnatei vicepreşedintelui PC Galaţi Eugen Găvan, consilier municipal, şi SRL-ul unei rude a liderului PDL Galaţi, Mircea Toader.

Bazându-se pe rudele influente, membrii "caracatiţei conservatorilor" au schimbat proiectul iniţial al construcţiilor "Metex-Saturn" prin extinderea de la 4 la 7 etaje, extinderea construcţiei "Metex" pe alţi 853 mp de trotuar, extinderea construcţiei "Caracatiţei" pe jumătate din carosabilul străzii şi construirea arterelor de acces în parcarea subterană prin Parcul Tiglina. Florentina Iugan a descoperit că proiectul a fost modificat după ce a fost aprobat de fostul arhitect-şef şi înainte ca hotărârea CLM să fie depusă la Prefectură, pentru validare. Aceasta a înaintat un referat în acest sens consilierilor municipali.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/victorie-a-mafiei-imobiliare-din-galati-207222.html

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu cum stau lucrurile in alte domenii. In investitii, insa, cam stiu. Sunt cateva sectiuni ABSOLUT distincte. 1.Invatamantul. Habar nu au pe ce lume traiesc. 2. Cercetatorii. Visatorii. 3. Proiectantii. Niste specialisti care stiu sa incadreze nevoile cu legile si banii alocati. Depinde insa de ce i-au invatat profesorii. In cazul meu, am invatat ca: a. trebuie sa fie exploatata acea investitie cu cheltuieli minime.. b. Trebuie sa fie cat mai simplu de executat. 4. Beneficiarul sa poata avea resurse financiare pentru o exploatare pana la plata de catre oameni a serviciilor si produselor furnizate. Daca te muti de colo, colo, adio sanse de reusita.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Noul complex Ţiglina e doar îngheţat, nu mort

Cel puţin aşa afirmă reprezentanţii proprietarului, care dezmint că ar exista nereguli în privinţa autorizaţiilor de construcţie. Totuşi, fostul arhitect-şef al Galaţiului a demisionat tocmai din cauza controverselor legate de realizarea acestui proiect.

De peste doi ani, circulaţia între străzile Saturn şi Regiment 11 Siret, pe străduţa din faţa cinematografului din Ţiglina I, este blocată de o organizare de şantier abandonată. Proiectantul lucrării spune că lucrările vor fi reluate la primăvară, însă autorităţile afirmă că sunt probleme cu proiectul.

Scandalul între Primărie şi firma „Metex" a izbucnit în momentul în care fostul arhitect-şef al Galaţiului, Florentina Iugan, a scos la iveală un raport care conţine o serie de ilegalităţi. Se pare că proiectul a fost modificat după ce a fost aprobat de fostul arhitect-şef şi înainte ca hotărârea CLM să fie depusă la Prefectură, pentru validare. „În locul a două terenuri concesionate în prelungirea terenului deţinut de Metex, unul până la marginea vechiului trotuar al străduţei care trece prin faţa cinematografului şi altul care să treacă prin părculeţul dintre complex şi strada Brăilei, a fost dat spre validare de fapt un singur teren, care se întinde de la proprietatea Metex spre părculeţ ocupând 250 metri din stradă. Dosarul acela a ajuns în curtea Direcţiei Juridice din Primărie. Ei trebuie să se ocupe", ne-a declarat Aurelian Constantin, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe a Consiliui Local.

În replică, arhitectul Dan Ujeucă, proiectantul viitorului supermarket din Ţiglina 1, ne-a declarat că această construcţie se opreşte la limita parcajului: „Nici străduţa, nici spaţiul verde nu vor fi afectate. În memoriu noi am menţionat că la terminarea construcţiei se va reabilita breteaua de legătură dintre străzile Saturn şi Regiment 11 Siret. Trebuie să înţelegeţi că un şantier afectează temporar strada, dar ca să ajungi la mai bine trebuie să treci prin un pic mai rău. Altfel nu se poate".

Arhitectul Dan Ujeucă declară că nu sunt niciun fel de probleme cu autorizaţia de construcţie, iar lucrările la viitorul supermarket din Ţiglina vor începe în scurt timp. „Criza ne-a făcut să oprim o vreme lucrările. Construcţia nu este abandonată. Probabil, că din luna martie vom începe lucrările. Nu avem niciun fel de probleme cu autorizaţia de construcţie", spune arhitectul Ujeucă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/galati-complex-tiglina-santier-primarie-metex-lucrari-proiect_0_431356916.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

După 6 ani, strada din faţa cinematografului Ţiglina 1 va fi redeschisă circulaţiei

În această dimineaţă, o echipă de la Ecosal SA, coordonată de viceprimarul Radu Cosca, a deschis porţile organizării de şantier care de cinci ani blochează strada din faţa cinematografului Ţiglina şi a început ecologizarea zonei.

„Astfel de paşi sunt necesari pentru eliberarea aleilor pietonale din zonă. Hotărârea de consiliu referitoare la modernizarea străzii Brăilei se referă şi la această zonă, pentru că Parcul Ţiglina face parte din ansambul străzii Brăilei. Şi parcul va fi reabilitat după ce va fi terminată demolarea construcţiilor ridicate fără autorizaţie sau ai căror proprietari nu au plătit chiria terenului”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Strada din Ţiglina 1 a fost închisă în 2007, când în zonă a fost demolat fostul magazin şi a început construirea a două noi centre comerciale, unul al SC Metex Big SA, iar celălalt al Asocierii „Saturn 2005”, formată din proprietarii a nouă chioşcuri din zonă. În legătură cu componenţa acestei asocieri au fost vehiculate numele lui Mircea Marossy, ginerele lui Eugen Durbacă şi numele consilierului municipal PC Eugen Găvan, cel al consilierului municipal PNL Mihai Manoliu şi numele actualului consilier judeţean PDL Ion Ştefan.

SC Metex Big a devenit proprietara a 853 mp de trotuar pe care a extins construirea complexului comercial, urmând să distrugă şi Parcul Ţiglina pentru construirea arterelor de acces dintre strada Brăilei şi parcarea subterană. În cazul centrului comercial al Asocierii „Saturn 2005”, a fost ocupată zona chioşcurilor care fuseseră construite pe trotuarul străzii Saturn în perioada 1994-2004, dar şi o parte din carosabilul arterei.

După ce a construit o parcare subterană cu două nivele, SC Metex Big a închis şantierul din lipsa fondurilor pentru continuarea investiţiei. Astfel, timp de câţiva ani, această parte a străzii a fost blocată degeaba.

După ce Manoliu, Ştefan şi Găvan s-au retras din asociere, Mircea Marossy a continuat singur finalizarea construcţiei. Cum strada era blocată mai mult de organizarea de şantier a Metex Big SA şi într-o mai mică măsură de cea a construcţiei sale, dar el era vizat în toate articolele şi emisiunile TV în care era criticată blocarea străzii, în urmă cu doi ani Mircea Marossy a depus la Primăria Galaţi o adresă prin care cerea redeschiderea străzii. Primarul de atunci nu a luat niciun fel de măsuri.

Acum, chiar dacă cele două construcţii au ocupat definitiv o parte din trotuarele din zonă şi o parte a carosabilului, asistăm măcar la o redeschidere a circulaţiei pe această arteră.

Este continuată şi demolarea chişcurilor ridicate pe spaţiul verde din Parcul Ţiglina 1. În această dimineaţă, a fost începută şi demolarea chioşcurilor din zona străzii Saturn, după ce în ultimele două zile au fost demolate cele de pe trotuarele dinspre strada Regiment 11 Siret.

Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Mihai Costache, „unul dintre proprietarii chioşcurilor din zonă nu mai achitase chiria la primărie din 1997-1998”.

Evident, s-au adunat restanţe uriaşe şi ar fi important de aflat şi care din funcţionarii Primăriei au protejat această situaţie şi mai ales de ce?

Reamintim că, potrivit unui raport din 2010 al Curţii de Conturi, în perioada 2005-2008 Primăria Galaţi nu a încasat din chirii şi concesiuni de terenuri 204 milioane de lei, adică echivalentul a 48 de milioane de euro.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Blitzkrieg! Consilierii municipali au respins vânzarea terenului de sub clădirea neterminată de pe Saturn

 • Numai patru consilieri ALDE (PC) au votat pentru aprobarea cererii proprietarei construcției, Roxana Marosy, fiica senatorului Durbacă

Un fapt fără precedent s-a întâmplat la ședința de joi a Consiliului Municipal, fiind o premieră absolută că aproape toți consilierii municipali s-au opus vânzării terenului de sub o construcție, după ce în ședința anterioară aleșii locali au votat la foc automat mai multe vânzări de terenuri. Cu atât mai surprinzătoare este respingerea la vot a acestui proiect de hotărâre, cu cât nu este vorba de o construcție oarecare, ci de structura cu parter și 4 etaje ridicată pe strada Saturn nr. 1D, lângă complexul comercial Țiglina 1, ai cărei proprietari sunt fiica senatorului Eugen Durbacă, Roxana Marosy și a soțul acesteia, Mircea Marosy.

După ce ani la rând presa gălățeană a tot criticat lipsa de reacție a edililor cu privire la faptul că acea clădire a ocupat o parte din trotuar și o parte din carosabilul străzii care trece prin fața fostului cinematograf „Țiglina”, acum asistăm la o uimitoare schimbare de atitudine. Mulți dintre actualii aleși locali erau consilieri municipali și în urmă cu câțiva ani, chiar și primarul Marius Stan a avut un mandat de consilier municipal până în 2012, dar în toată această perioadă niciunul dintre aleși nu și-a permis măcar o declarație prin care să spună cu subiect și predicat că nu este de acord cu modul în care a fost ridicată acea construcție. Acum a fost dezgropată securea războiului exact din acest motiv, fiind invocată „suprafața pe care a luat-o, și trotuarul și suprafața de parcare”.

Stenograma războiului din Consiliul Municipal

Când s-a ajuns la punctul 8 al ordinii de zi de la ședința Consiliului Municipal, a intervenit consilierul municipal UNPR Vergiliu Vals, coleg de partid al primarului Marius Stan, care și-a exprimat sarcastic surprinderea că cererea depusă la primărie de Roxana Marosy, în numele firmei SC Derec 1 SRL Galați, a ajuns în Comisia de aprobare a vânzărilor spațiilor comerciale și terenurilor după o lună, în timp ce în cazurile altor cereri similare trec luni sau ani de zile fără să fie luate în seamă.

„Cererea a fost depusă pe 23 septembrie 2015 și a intrat în comisie pe 20 octombrie 2015. Este remarcabil. Probabil vom ajunge ca pentru anumite persoane să le dăm aprobare de cumpărare înainte să depună cerere”, a spus Vergiliu Vals care nu a scăpat prilejul de a aminti că în același caz a mai fost și un mic scandal în legătură cu faptul că o parte din terenul de acolo a fost concesionat fără licitație: „Se închide un cerc care a apărut în 2006, odată cu concesionarea fără licitație a acelui teren”.

Odată explodată „grenada” aruncată de Vergiliu Vals (cum s-a întâmplat și în cazul rectificării bugetului Transurb), s-a trecut la schimburile de replici pro și contra proiectului de hotărâre.

Consilierii PSD și PNL (cu excepția lui Mihail Bucatanschi) au preferat să asiste la dispută fără să intervină așteptând să se treacă la vot pentru a „trânti” proiectul de hotărâre. Consilierii UNPR erau în mod clar pe o poziție comună de respingere a proiectului, iar consilierii ALDE (PC) și liderii lor, viceprimarul Radu Cosca și președintele de ședință Eugen Găvan, au tot încercat să dezactiveze obstacolele în aprobarea vânzării de teren.

Primarul Marius Stan și șeful Direcției Dezvoltare din Primărie, Adrian Bucur, au avut câteva intervenții fade, în nici un caz nu păreau hotărâți să facă lobby pentru aprobarea hotărârii pe care Marius Stan o inițiase, lăsând ca lucrurile să se desfășoare de la sine sau, mă rog, așa cum le conduceau consilierii UNPR.

Viceprimarul Radu Cosca (ALDE - PC) a încercat un răspuns la intervenția lui Vergiliu Vals: A fost un litigiu în care actual cumpărător sau viitorul proprietar l-a câștigat în instanță. Litigiul a fost pentru a obliga primăria să intabuleze acel teren. A câștigat în instanță. Cererea lui de cumpărare este de prin 2007. A durat acest proces patru ani de zile, Primăria a intabulat acest teren și acum a cerut cumpărarea terenului

Marius Stan (UNPR): a avut și șansa cumpărătorul respectiv ca cei care fac parte din comisia care aprobă vânzările de terenuri să se întrunească atât de repede.

Victor Malinovici (UNPR): Dacă cumva este vorba de acea monstruoasă construcție de pe strada Saturn și dacă se vinde cu tot cu suprafața pe care a luat-o, și trotuarul și suprafața de parcare, dacă este vorba de acest aspect?

Marius Stan (UNPR): În raportul de specialitate nu spune de asta, dar e vorba de clădirea de pe Saturn care acum este ca un schelet acolo și care stă de ceva ani, nu ?

Victor Malinovici (UNPR): Și-i cam în mijlocul drumului!

Marius Stan (UNPR): Nu ne aparține vina pentru cei care au acceptat o stare de lucruri pe care noi n-avem decât să o constatăm.

Victor Malinovici (UNPR): Dar dacă o vindem omul este proprietar. Gata, glumele nu mai au loc!

Directorul Adrian Bucur: Toate terenurile care sunt pe ordinea de zi, dar absolut toate, e vorba doar de terenurile de sub clădiri. Nu se vinde nimic separat de clădire, nimic care să poată fi scos la licitație. Se vând terenurile de sub clădiri acelora care au clădirile.

Marian Alexandru (UNPR): Din cele spuse de domnul Bucur să înțeleg faptul că noi suntem nevoiți acum să vindem terenul de sub clădire, dar cine i-a dat autorizație până la acea construcție? E o întrebare retorică!

Mihai Bucatanschi (PNL): S-a ridicat de către un coleg al nostru întrebarea despre clădire, dacă e construită pe trotuar. Și este construită pe trotuar și obstrucționează traficul către fostul magazin universal din Țiglina 1. Eu zic să ne mai gândim dacă o construcție care s-a ridicat puțin cam în stradă merită să o legalizăm chiar așa de ușor.

Eugen Găvan (ALDE - PC): Domnul director Bucur, terenul pe care îl vindem respectă ca și proiect autorizația de construcție?

Directorul Adrian Bucur: Clădirea respectivă are autorizație de construcție, este construită, nu am comentarii.

Victor Malinovici (UNPR): Se pare că că lumea nu înțelege. Eu nu sunt împotrivă de a se vinde suprafața de sub clădire, dar nu cu trotuar cu tot.

Eugen Găvan (ALDE - PC): Este inclusă și suprafața de sub trotuar? Domnul director Bucur v-a răspuns că nu e inclusă. Oricum noi aprobăm numai oportunitatea vinderii. Nu aprobăm studiul făcut pentru stabilirea prețului. Supun votului dumneavoastră acest proiect de hotărâre.

Președintele de ședință Eugen Găvan a forțat degeaba supunerea la vor a proiectului de hotărâre în speranța că va trece. În condițiile în care au fost doar 4 voturi „pentru”, cele ale consilierilor ALDE – PC, din cele 18 necesare pentru ca vânzarea de teren să fie aprobată, Găvan a trebuit să recunoască înfrângerea: „În aceste condiții nu mai are rost să întreb cine este împotrivă și cine se abține, deci nu a trecut acest proiect de hotărâre”.

Cum s-a ajuns de la 9 chioșcuri la ditai blocul cu 4 etaje

Construcția de pe strada Saturn nr. 1D, la intersecția cu strada din fața fostului cinematograf Țiglina, a fost ridicată de Asociația Lucrativă „Saturn 2005”, constituită de proprietarii celor 9 chioșcuri care se aflau în acea zonă, construite pe trotuar. Printre firme era SC Derec 1 SRL – a familiei Durbacă, SC Truman SRL a actualului consilier județean Ion Ștefan (pe atunci PC, între timp PD, în prezent PNL), SC Informen SRL Galați – firmă care la un moment dat i-a aparținut șefului Poliției Locale Mihai Manoliu, pe atunci consilier municipal PNL și SC Gedac Consult SRL Galați, care îi aparținea cumnatei consilierului municipal PC Eugen Găvan, pe atunci președintele Comisiei de Urbanism. Din asociere mai făceau parte SC Condur Lux SRL și SC Danias SRL, una dintre aceste firme aparținându-i unei rude a deputatului Mircea Toader.

Prin adresa 30.640/04.04.2006, Asociația Lucrativă „Saturn 2005” cerut Primăriei concesionarea fără licitație a terenului pe care se aflau chioșcurile și a terenului dintre chioșcuri și fostul magazin. Prin Hotărârea nr. 254/04.07.2006, consilierii municipali au aprobat în unanimitate concesionarea fără licitație a terenului respectiv. Pentru că printre cei care au votat se afla și Eugen Găvan, care aveau un interes patrimonial în afacerea sorei soției sale și HCL 254 a fost anulată de instanța de la Tribunalul Galați. Asociația lucrativă „Saturn 2005” și-a reluat cererea și a obținut de la fostul primar Dumitru Nicolae nu numai concesionarea terenurilor solicitate anterior, ci și concesionarea unei părți din carosabilul străzii din fața cinematografului, fiind „anexată” și o suprafață de trotuar sub forma unui pinten care delimita parcarea de pe această stradă de carosabilul străzii Saturn.

Proiectul a fost modificat după ce PUD-ul a fost aprobat de Consiliul Municipal

În abordarea acestui subiect trebuie să reamintim că Florentina Iugan a demisionat din funcția de arhitect șef în Primăria Galați după ce a descoperit că proiectul clădirii neterminate de pe strada Saturn fusese modificat după ce a fost aprobat de Consiliul Municipal şi înainte ca hotărârea CLM să fie depusă la Prefectură, pentru validare. „Documentaţia PUD aprobată de CL pe 20.04.2006 şi înaintată Prefecturii spre validare la 9.05.2006 a fost modificată faţă de cea aprobată de Consiliul Local. Modificarea suprafeţelor de teren propuse spre concesionare în vederea construirii s-a produs după aprobarea HCL, fără ca această modificare să fi fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local (…) Ridicarea topografică aflată la dosar nu corespunde cu planşa <<Reglementări>> , anexată la HCL 135/2006”, se spunea în referatul înaintat Consiliului Municipal  Florentina Iugan. Primarul Dumitru Nicolae nu i-a luat apărarea arhitectei șefe în încercarea de a pune lucrurile în ordine și Florentina Iugan a demisionat.

Istoria recentă a clădirii de pe Saturn

De-a lungul anilor, mulți dintre membrii Asociației Lucrative „Saturn 2005” nu au rezistat financiar ritmului investiției și s-au retras din asociație, ajungându-se ca aceasta să fie reprezentată doar de Mircea Marosy, soțul Roxanei Marosy.

La începutul lunii septembrie, Primăria Galați a emis autorizația de construire nr. 499/02.09.2015 pentru „continuare lucrări de construire complex comercial S-P-4E și organizare de șantier”. Anterior mai fuseseră emise autorizațiile nr. 171/18.07.2008 și nr. 780/14.12.2011.

Anterior, avuseseră două vânzări ale drepturilor de proprietate asupra clădirii. Prin actul de vânzare-cumpărare, autentificat la Biroul Notarial Ciucă și Asociații sub nr 4.259/09.09.2013, Asociația Lucrativă „Saturn 2005”, reprezentată de asociatul unic Mircea Marosy, a vândut drepturile de proprietate asupra clădirii către Derek 1 SRL Galați, reprezentată de Roxana Marosy, care a preluat 80% din drepturile de proprietate și către ATM Industria SA din localitatea Vârteju – oraș Măgurele, județul Ilfov, reprezentată prin Miron Panaitescu, care a preluat restul de 20%. Derek 1 SRL, a plătit pentru partea sa suma de 1.065.467 lei, iar ATM Industria SA a plătit 365.467 lei.

Tot în 2013, terenul de sub clădire a fost concesionat, prin contractul de concesiune nr. 260/4.259/2013, semnat de primarul Marius Stan și Roxana Marosy pentru o perioadă de 40 de ani, la prețul de 11,8 lei/mp. SC ATM Industria SA renunțase la concesionare în favoarea Derec 1 SRL.

Ulterior, printr-un al doilea contract de vânzare-cumpărare, autentificat tot la Notariatul Ciucă și Asociații sub nr. 2.463/26.06.2014, ATM Industria SA din localitatea Vârteju - oraș Măgurele, județul Ilfov, reprezentată prin Miron Panaitescu, vinde firmei Delconi SRL Galați, reprezentată de Mircea Marosy, cota indiviză de 20% din construcție, la suma de 341.103 lei.

Pe data de 4 august 2015, primarul Marius Stan a prelungit cu un an, de pe 4 august 2015 până pe 4 august 2016, valabilitatea autorizației de construcție nr 429/02.09.2013.

Prin raportul de evaluare întocmit de evaluatorul Nicoleta Popa, s-a stabilit că prețul terenului respectiv este de 164 – 168 euro/mp, valoarea totală a terenului de sub clădire fiind de 75.600 euro, echivalentul a 333.900 lei.

Prin cererea nr. 48.463/23.09.2015, depusă la Primăria Galați de Roxana Marosy în numele SC Derec 1 SRL Galați a cerut aprobarea cumpărării terenului de 461 mp. Cererea a fost respinsă. Deocamdată.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Structura de beton de pe Saturn, miza războiului în instanţă dintre Ion Ştefan şi Mircea Marosy

 • Curtea de Apel Galaţi s-a pronuţat pe 21 octombrie, obligând firma lui Marosy să încheie cu cea a lui Ştefan contractul pentru vânzarea a 561 mp din clădire

După publicarea articolului despre respingerea de către Consiliul Municipal a vânzării terenului de sub structura de beton de pe strada Saturn nr 1D avem noi detalii despre acest caz.

În 2008, au apărut unele divergențe între cel care avea atribuția de reprezentant al Asociației Lucrative „Saturn 2005”, Mircea Marosy (SC Derec 1 SRL) și Ion Ștefan, administratorul SC Truman SRL, una dintre firmele care fac parte din această asociație. În perioada 2006-2007, colaborarea era facilitată de faptul că Mircea Marosy este ginerele lui Eugen Durbacă, iar Ion Ștefan era mâna dreaptă a lui Durbacă. Pe atunci Eugen Durbacă era președintele CJ Galați, iar Ion Ștefan era președintele Comisiei de Buget - Finanțe al consiliului. În 2007, Ion Ștefan s-a certat cu Durbacă și probabil că așa au apărut și divergențele. Firmele lui Marosy și Ștefan erau cele mai importante din asociere, deținând procente care însumate înseamnă 75% din teren și clădire. Asociația Lucrativă „Saturn 2005” a obținut în 2006 concesionarea terenului de pe strada Saturn nr 1D, pe care este ridicată structura S-P-4E a unui centru comercial cu o suprafață de peste 2.500 mp.

Regula asocierii: fiecare firmă şi-a asumat o cotă parte din investiţie

Inițial, cele șase societăți (SC Derec 1 SRL, SC Danias SRL, SC Truman SRL, SC Condur Lux SRL, SC Gedac Consult SRL,, SC Informen SRL) care au format Asociația Lucrativă „Saturn 2005” au  încheiat un acord prin care au stabilit cotele părți din noua construcție care îi reveneau fiecăreia, urmând ca și investițiile să fie pe măsură. S-a făcut o împărțire a suprafețelor de spații comerciale, dar și a spațiilor de depozitare de la subsol. Spre exemplu, cu excepția Gedac Consult SRL și Informen SRL (care i-a aparținut lui Mihai Manoliu, directorul Poliției Locale), celelalte patru societăți aveau suprafețe comerciale la parter: Derec 1 SRL - 185 mp, Condor SRL - 38 mp SRL, Danias SRL - 32 mp și Truman SRL - 92,5 mp.

Din suprafața totală de 2.529 mp, care include suprafețele indivize și suprafețe de la parter, subsol și etajele superioare, Derec 1 SRL avea 1.358 mp (53%), Truman SRL - 561 mp (22%), Gedac Construct SRL și Informen SRL aveau câte 234,8 mp (9,25%), Danias SRL 81,3 mp (3,2%), iar Condor Lux SRL 59,95 mp (2,3%). Au urmat problemele în care am relatat în primul articol, cu concesionarea fără licitație, contestarea hotărârii Consiliului Municipal la Tribunalul Galați, reluarea procedurii și în cele din urmă obținerea concesionării terenului.

Concesionarea, la prețul de 8,41 lei/mp/an, a fost aprobată de Consiliul Municipal pentru o perioadă de 40 de ani, adică până în 2046.

Asociaţia reprezentată de Marosy a făcut cadou concesiunea SRL-ului lui Marosy

În 2008, a început construirea clădirii. Potrivit lui Ion Ștefan, înainte de asta a avut loc o mișcare care a dinamitat înțelegerea. În prealabil, pe 25 septembrie 2007, Mircea Marosy înființase o societate comercială, un SRL, care avea același nume cu cel al asociației, numindu-se SC Asociația Lucrativă Saturn 2005 SRL Galați, cu sediul pe strada Brăilei nr 163 bis, adică la restaurantul „Antic”. Singura diferență față de asociație era că avea „SRL” în coadă. Obiectul de activitate era „Lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale”.

Pe data de 20 ianuarie 2008 a fost încheiat un contract de cesiune, prin care Asociația Lucrativă „Saturn 2005” a cesionat către Societatea Comercială Asociația Lucrativă Saturn 2005 SRL Galați „toate drepturile și obligațiile ce derivă din HCL 254/04.07.2006 - concesionare teren în Galați cartier Țiglina 1, str Saturn”. Contractul de cesiune nu putea fi reziliat, una din clauze impunând că „cesiunea drepturilor și obligațiilor este irevocabilă”.

Astfel, din punct de vedere juridic, noul SRL, al cărei administrator era la acea dată Mircea Marosy devenea din punct de vedere juridic singura beneficiară a concesionării de teren și avea toate șansele ca prin obținerea aprobării Consiliului Municipal pentru cumpărare, să devină proprietara terenului de sub construcție. Practic, Mircea Marosy, ca reprezentant al asociației, i-a cesionat SRL-ului lui Mircea Marosy concesiunea de teren.

„Promisiune de vânzare - cumpărare”

În urma cesiunii, pentru administratorii celorlalte cinci firme din asociere apărea o foarte mare problemă, pentru că investeau într-o construcție fără să dețină vreun drept asupra terenului, controlul fiind deținut de Mircea Marosy. Între Ion Ștefan și Mircea Marosy s-a ajuns la înțelegere, ca Marosy, prin SC Asociația Lucrativă Saturn 2005 SRL să se ocupe de ridicarea construcției, iar societatea Truman SRL, a lui Ion Ștefan, să plătească cota parte care îi revenea din valoarea totală a lucrărilor.

Pe 11 august 2008, a fost încheiat un document cu valoare de antecontract de vânzare-cumpărare, intitulat „promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare”, autentificat la Biroul Notarial Ciucă și Asociații sub nr 15273. SC Asociația Lucrativă 2005 SRL se obliga să vândă către Truman SRL „parte din Complexul Comercial (S-P-4E), în suprafață totală construită de 561 mp (subsol - 97 mp, parter - 92,8 mp, 4 etaje - 371,5 mp), în momentul în care este încheiată faza de rezistență (fundație, stâlpi, planșee) a clădirii”. Societatea lui Mircea Marosy promitea să pună la dispoziția Truman SRL a lui Ion Ștefan și cota parte ce i se cuvenea din Contractul de Concesiune nr 164/11.03.2008.

Prin același document, Truman SRL se obliga să achite facturile fiscale emise de constructor la 7 zile de la data facturării și să achite un preț de 210 euro/mp construit, fără TVA, la cursul zilei.

Primul executant, „Mistralul” deputatului UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă

Anterior, firma lui Marosy obținuse autorizația de construire nr 171/18.07.2008, pentru spațiul comercial S-P-4E ce urma să fie construit în complexul Țiglina 1. După câteva zile, firma lui Mircea Marosy a încheiat contractul nr 124/21.07.2008 cu SC Mistral Serv SRL Tecuci, firma actualului deputat UNPR Laurențiu Chirvăsuță, pentru construire „bloc de locuințe S-P-4E”. Conform acestui contract, urma ca lucrările să înceapă pe 28 iulie și să fie finalizate în 5 luni, până pe 1 ianuarie 2009. Prin contract, cele două părți conveneau că termenul de construcție poate fi prelungit din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Cum se știe, lucrările au trenat ani de zile, firma de construcții a familiei lui Chirvăsuță fiind de 4-5 ani în faliment la cererea patroanei - Rita Chirvăsuță, soția deputatului, după ce în prealabil utilajele au fost transferate pe alte firme, ca să le dea o „țeapă” cu acte celor la care aveau datorii.

Asociere paralelă: Truman - Euro Construcţii

În aceeași zi în care a încheiat cu Mircea Marosy la Notariatul „Ciucă și Asociații” acea „promisiune bilaterală de vânzare cumpărare”, Ion Ștefan a mai încheiat și un contract de asociere în participațiune între firma sa, Truman SRL și Homler Horațiu Daniel. Liderul acestei asocieri era Euro Construcții SRL, iar scopul asocierii era să realizeze împreună edificarea construcției, respectiv cota parte care îi revenea Truman SRL. Se pare că nici aceasta nu a prea mers.

Primul proces, câştigat de Marosy

O vreme înțelegerea dintre firmele lui Mircea Marosy și Ion Ștefan a funcționat, Truman SRL a achitat facturile emise de Asociația Lucrativă Saturn 2005 SRL, prima tranșă, de 176.644 lei fiind achitată chiar pe 11.08.2008, când a fost încheiat documentul la notar, iar a doua tranșă, de 206.410 lei, a fost virată pe data de 8 iulie 2009.

Ion Ștefan spune că la ulterior Mircea Marosy nu a mai respectat înțelegerea și nu a mai emis vreo factură. În aceste condiții, pe 23 ianuarie 2012 Ion Ștefan a deschis o primă acțiune în instanță împotriva SC Asociația Lucrativă Saturn 2005 SRL și a firmei de construcții SC Euro Construcții SRL, cerând Tribunalului Galați să le oblige la finalizarea construcției. Pe 22 februarie 2013 instanța a respins acțiunea. Ion Ștefan a făcut recurs, însă Curtea de Apel a menținut sentința Tribunalului.

Un nou proces: Truman cere perfectarea vânzării promise 

Pe 5 decembrie 2012 a fost semnat procesul verbal prin care se constata finalizarea construirii structurii de rezistență, așadar era momentul în care trebuiau puse în practică prevederile „promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare”, adică societatea lui Mircea Marosy să vândă către Truman SRL „parte din Complexul Comercial (S-P-4E), în suprafață totală construită de 561 mp”. Nu s-a întâmplat acest lucru și a urmat o nouă acțiune în instanță, deschisă de Ion Ștefan, în numele Truman SRL, pe data de 10 iunie 2014.

În procesul în dosarul 3879/121/2014, Ion Ștefan a cerut Tribunalului să oblige SC Asociația Lucrativă Saturn 2005 SRL la „perfectarea vânzării - cumpărării a cotei parte din imobilul Complexul Comercial situat în Galați, str Saturn, Țiglina 1 (S-P-4E) în suprafață de 561 mp” și la predarea a cotei părți de teren de sub construcție.

Argumentele lui Marosy, respinse de instanţă

În acest al doilea proces, avocatul care a reprezentat firma lui Marosy, SC Asociația Lucrativă SRL, a cerut respingerea acțiunii ca nefondată, a invocat mai multe excepții (a indamisibilității acțiunii, a lipsei calității procesuale), dar toate au fost respinse de magistrații Tribunalului. Spunem „firma lui Marosy”, dar trebuie să face precizarea că în dosar apare în calitate de administrator Cornel Florin Boşnea. Avocatul a invocat și puterea de lucru judecat exemplificând prin sentințele date în procesul din 2013, respectiv sentința nr 154/22.02.2013 a Tribunalului Galați și decizia nr 16/10.04.2014 a Curții de Apel. Potrivit acestora contractul dintre părți era asociat unui contract de antrepriză și firma lui Marosy nu putea fi obligată la finalizarea construcției, pentru că nu se angajase la așa ceva.

Avocatul lui Mircea Marosy a mai invocat și că firma lui Ion Ștefan, Truman SRL nu și-a achitat obligațiile deplată și în aceste condiții nici firma lui Marosy nu putea fi obligată la a-și respecta promisiunea de vânzare. În timpul procesului, Truman SRL a achitat și ultima tranșă și instanța a ținut cont de asta, mai ales că plata a fost făcută fără să fi fost emisă o factură.

Avocatul firmei lui Marosy a mai cerut respingerea acțiunii și pentru că Truman SRL ar încheiat asocierea cu Euro Construcții SRL pentru construirea cotei părți din structura clădirii. Magistrații Tribunalului au respins și acest argument, menționând că „acest aspect cât și celelalte prevederi contractuale nu împiedică reclamanta (Truman SRL, firma lui Ion Ștefan - n red) să solicite perfectarea vânzării - cumpărării”.

Ultima tranşă, plătită prin executor judecătoresc

Așa cum am precizat, ultima plată a fost efectuată în timpul procesului. Pentru că nu primise factura finală de la Mircea Marosy, pe data de 5 martie 2015, Truman SRL a lui Ion Ștefan a achitat și o a treia tranșă din valoarea cotei parte din construcție, de 195.206 lei. Suma a fost achitată prin executorul judecătoresc Dănuț Cotac. În total, firma lui Ion Ștefan a achitat firmei lui Mircea Marosy suma de 578.261 lei, adică 117.810 euro.

Tribunalul şi Curtea de Apel i-au dat dreptate lui Ion Ştefan

După două luni, pe 8 mai 2015, instanța s-a pronunțat, dându-i dreptate lui Ion Ștefan, în sensul că a obligat firma lui Marosy să îi vândă firmei lui Ștefan suprafața de 561 mp din construcție.

„Instanța admite acţiunea civilă de perfectare vânzare-cumpărare şi obligaţie de a face formulată de reclamanta SC Truman SRL, în contradictoriu cu pârâta SC Asociația Lucrativă Saturn 2005 SRL şi în consecinţă: constată perfectată vânzarea-cumpărarea dintre părţi privind cota parte din imobilul Complexul Comercial situat în Galaţi, str. Saturn, Tiglina I (S-P-4E) în suprafaţă de 561 mp şi transmisă proprietatea asupra acestei părti din imobilul nefinalizat de la pârâtă către reclamantă, pentru pretul de 117.810 euro plus TVA. Obligă pârâta la predarea către reclamantă a cotei părți de 97 mp ce se cuvine din contractul de concesiune nr. 164/2008 încheiat de pârâtă cu Municipiul Galaţi pentru terenul concesionat de 461,1 mp, teren pe care s-a edificat structura imobilului Complex Comercial”, se spune în sentința 159/08.05.2015.

Unul din argumentele decisive în decizia instanței a fost faptul că firma lui Ion Ștefan achitase concesiunea: „Pentru partea sa de concesiune, reclamanta (firma lui Ștefan - n red) a achitat sma de 4.915 lei. În aceste condiții, pârâta (firma lui Marosy - n red) este obligată să-și respecte obligația contractuală, sens în care instanța va obliga pârâta să predea reclamantei cota parte ce i se cuvine din contractul de concesiune nr 164/2008 încheiat cu Municipiul Galați pentru terenul de 97 mp din totalul concesionat, de 461,1 mp”.

Mircea Marosy a făcut recurs, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, care, prin sentința pronunțată în urmă cu două săptămâni, nr 167/21.10.2015, a anulat apelul. Sentința este definitivă, așa că Ion Ștefan este câștigătorul acestui război în instanță, Mircea Marosy fiind obligat să perfecteze contractul de vânzare cumpărare pentru cei 561 mp din construcție.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

A fost găsită o utilitate pentru clădirea neterminată din Țiglina 1: a devenit „postamentul” unei antene de telefonie

Clădirea neterminată de pe strada Saturn are în sfârșit o utilitate, pe terasa acesteia fiind instalată o antenă de telefonie mobilă. Din suprafața totală, de 2.529 mp, antena respectivă ocupă doar vreo câțiva metri pătrați, dar e mai mult decât nimic, în condițiile în care de câțiva ani nu este nimeni interesat să dea curs anunțului de vânzare sau închiriere și structura de beton P plus 4 să fie scoasă din ruină și să capete aspectul de clădire locuită, cu pereți văruiți, cu vitrine, uși, ferestre, etc.

Construcția de pe strada Saturn nr 1D a devenit „celebră” după ce ani la rând presa a tot criticat lipsa de reacție a edililor cu privire la faptul că acea clădire a ocupat o parte din trotuar și o parte din carosabilul străzii care trece prin fața fostului cinematograf „Țiglina”.

Construirea clădirii a fost începută în 2006, de către Asociația Lucrativă Saturn 2005, în care se asociaseră proprietarii a 9 chioșcuri de pe trotuarul străzii Saturn. Din suprafața totală de 2.529 mp, care include suprafețele indivize și suprafețe de la parter, subsol și etajele superioare, Derec 1 SRL (a Roxanei Marosy, fiica deputatului Eugen Durbacă) avea 1.358 mp (53%), Truman SRL (a consilierului județean PNL Ion Ștefan) – 561 mp (22%), iar Gedac Construct SRL (care aparținea cumnatei consilierului municipal ALDE Eugen Găvan) și Informen SRL (firmă care la un moment dat a fost asociat subprefectul Mihai Manoliu) aveau câte 234,8 mp (9,25%). Mai dețineau spații Danias SRL 81,3 mp (3,2%), iar Condor Lux SRL 59,95 mp (2,3%).

De-a lungul anilor, unele firme s-au retras din afacere, proprietari ai construcției rămânând Derec 1 SRL și Truman SRL.

După ce mulți ani construcția a fost abandonată, în urmă cu doi ani, Primăria Galați a emis la cererea Derec 1 SRL autorizația de construire nr 499/02.09.2015 pentru „continuare lucrări de construire complex comercial S-P-4E și organizare de șantier”. Anterior mai fuseseră emise autorizațiile nr 171/18.07.2008 și nr 780/14.12.2011.

Pe 23 septembrie 2015, Roxana Marosy a depus la Primărie, în numele firmei SC Derec 1 SRL Galați, o solicitare de cumpărare a terenului de pe strada Saturn nr 1D. După o lună, Comisia de aprobare a vânzărilor spațiilor comerciale și terenurilor a avizat favorabil cererea, iar în primăvara anului 2016 vânzarea de teren a ajuns pe ordinea de zi a plenului Consiliului Municipal. Au votat „pentru” consilierii ALDE și „împotrivă” grupurile consilierilor municipali ai PSD, UNPR și PNL. Cu numai 4 voturi „pentru”, din cele 18 necesare, vânzarea de teren a fost respinsă.

Clădirea este în continuare de vânzare sau de închiriat. Cu vânzarea de teren respinsă de Consiliul Municipal, e cam greu să își găsească un cumpărător. Și să fie găsiți chiriași e destul de greu, în condițiile în care în vadul comercial Țiglina 1 sunt destule spații comerciale pustii.

Așa s-a ajuns la ceea ce am putea denumi o „imagine simbol” a urbanisticii gălățene din ultimii 28 de ani: o clădire pusă-n drum, neterminată, inutilă, care are în peisajul edilitar funcția de „postament” al unei antene de telefonie mobilă.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Lucrări reluate la construcţia abandonată de pe strada Saturn

"Scheletul cu patru etaje de pe strada Saturn este o pată urâtă de prea mulţi ani! Nici nu se finalizează, nici nu se demolează! Proprietarul acelei construcţii ori a decedat, ori e în puşcărie, ori nu e gălăţean ca să-i pese de aspectul cartierului Ţiglina I", ne reclama o gălăţeancă, la ultima noastră vizită în acest cartier.

La finele săptămânii trecute, am descoperit că s-a schimbat ceva în peisajul dezolant al construcţiei începute prin 2006 şi abandonate. Am solicitat Biroului de presă al Primăriei informaţii şi iată ce am aflat: "În data de 6 aprilie 2021, s-a emis o autorizație de construire ce vizează imobilul din strada Saturn nr. 1D. Autorizația presupune continuarea lucrărilor pentru construire complex comercial. Termenul de valabilitate a autorizației este de 12 luni, dar poate fi prelungit pe întreaga durata de execuție a lucrărilor, de 24 luni".

Reamintim că, în toamna anului 2015, vânzarea terenului de sub complexul comercial rămas neterminat în Ţiglina I, dorit de fiica politicianului Eugen Durbacă, a stârnit controverse în Consiliul Local. Pentru cumpărarea terenului cu suprafaţa de 408,10 mp, situat pe strada Saturn nr. 1D fusese stabilit preţul de 164 euro/mp, fără TVA. Vânzarea, de pe urma căreia Primăria ar fi încasat, în total, 66.930 euro fără TVA, a fost respinsă la vot.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.