Jump to content

Jorăşti - comuna terorizată de hoţi


dcp100168

Recommended Posts

Jorăşti, sub teroarea hoţilor

* De ani buni, hoţii, tâlharii şi bătăuşii au pus stăpânire pe comuna Jorăşti * Oameni jefuiţi în propriile case şi bătuţi crunt, ameninţări cu moartea, recolte înjumătăţite... * Pădure de 100 de miliarde de lei vechi - furată şi vândută „la negru” * „Nicio firmă de pază nu a acceptat riscul de a merge la Jorăşti”, spune directorul ANIF Galaţi, proprietarul pădurii furate * Este clar că la Jorăşti legea este călcată în picioare! * Cerem intervenţia neîntârziată a autorităţilor judeţului *

Comuna Jorăşti pare să fi devenit, din păcate, teritoriul hoţilor şi al tâlharilor. În ultima vreme, tot mai mulţi săteni se plâng că sunt terorizaţi de bandele de hoţi, care le fură avutul, le distrug bunurile şi chiar îi ameninţă cu moartea. Poate părea incredibil că există un astfel de loc, în care legea nu mai există, însă, după cum o să vedeţi, lucrurile sunt extrem de grave şi de reale la Jorăşti.

Nu-i de glumă cu infractorii!

Sătenii se tem să vorbească despre cei care-i jefuiesc! Cu chiu cu vai le scoţi vorbele din gură. După ani de luptă cu hoţii, răstimp în care tâlharii au ieşit de fiecare dată victorioşi în faţa poliţiştilor, oamenii au ales varianta tăcerii. Şi tac nu în semn de complicitate, ci pentru că le este teamă pentru vieţilor lor. Nu este nicio exagerare în această frază: teroarea chiar este stâpână la Jorăşti!

Stau mărturie câteva fapte recente. Unul dintre pădurarii Romsiva (se numeşte Viorel Tufă) a sesizat poliţia că se întâmplă lucruri necurate cu pădurea ANIF (Îmbunătăţirile funciare). Pădurea respectivă - este vorba de zeci de hectare - a fost furată copac cu copac. Revenind la cazul pădurarului, trebuie să vă informăm că nu numai că hoţii de lemne nu au păţit nimic, dar reclamantul a fost aspru pedepsit. Cum?! Hoţii au dat iama în pădurea păzită de el (pădurea statului) şi au pus jos cu drujbele zeci de copaci, apoi au reclamat la Romsilva că pădurarul nu-şi face treaba. Mai mult, în timpul „operaţiunii” l-au sunat pe pădurar să-i spună, în urlet de drujbă, că îi taie pădurea. O răzbunare de tip mafiot.

Un caz similar i s-a întâmplat săteanului Radu Costică, în vârstă de aproape 80 de ani. Acesta i-a surprins pe hoţi în timp ce tăiau cu drujba o pădure din apropierea locuinţei lui. Incidentul s-a petrecut în toiul nopţi, iar pentru că omul a ieşit la gard şi le-a spus că este ilegal ce fac, a fost bătut cu pietre, înjurat şi ameninţat cu incendierea locuinţei. Ca măsură de intimidare, hoţii i-au tăiat cablul telefonic cu toporul (probabil pentru a nu suna la Poliţie) şi i-au hăcuit gardul. Peste 50 de lovituri de topor au numărat vecinii. Una dintre vecinele lui Radu Costică, care a strigat la hoţii de pădure în acea noapte, a fost de asemenea ameninţată cu incendirea locuinţei, femeia ajungând la urgenţe la scurtă vreme. De frică, a făcut un atac cerebral.

Un alt vecin al celor doi, pe nume Gavriliu Neculai, în vârstă de circa 80 de ani, a fost atacat în propria locuinţă de aceeaşi bandă de tâlhari, care l-a deposedat de pensia pe care tocmai o încasase. Bătrânul a fost bătut crâncen şi a stat mai multe zile în spital.

Iar asta nu e tot, în ultimii ani, cel puţin 20 de săteni au fost atacaţi şi jefuiţi. Iată câteva exemple: Istrate Măndiţa, Palade Pachiţa, Guţu Vasilica, Tofan Maria, Tanvuia Toader.

La categoria furturi de proporţii am putea aminti dispariţia a peste 100.000 de şpalieri din beton din viile sătenilor. Şi încă un fapt grav: până şi parapeţii de protecţie de pe marginea şoselelor au fost furaţi!

Pădurea măcelărită

Bandele de la Jorăşti sunt specializate şi pe furtul masiv de lemne. Operaţiune în stil mare! În ultimii doi ani, la Jorăşti s-au furat peste 60 de hectare de pădure. Cea mai mare parte din aceasta este proprietatea statului şi se află în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Este vorba de acele perdele forestiere amplasate pe versanţi şi în zonele cu alunecări de teren, iar faptul că pădurea s-a furat este doar un efect colateral. Ne gândim cu groază că o ploaie torenţială ar putea produce o catastrofă în zonă, dat fiind că unele din zonele despădurite se află în vecinătatea unor locuinţe. Conducerea ANIF Galaţi este realmente consternată de situaţia de la Jorăşti. „Am încercat diferite variante pentru a proteja pădurea Strâmbele din apropiere de Jorăşti, însă este imposibil. Paznicii au dat bir cu fugiţii, aşa că am angajat o firmă privată (N.R.: se numeşte „Sherif Guard”). După scurtă vreme, firma a reziliat contractul pentru că nu putea face faţă bandelor de hoţi. De atunci, toţi cei pe care i-am contactat pentru pază ne refuză”, ne-a declarat Titi Trufaşu, directorul ANIF Galaţi. „Sunt zeci de reclamaţii cu privire la furturile de la Jorăşti. Se pare că acolo vin şi hoţi din Balinteşti, Băneasa şi Bereşti, dar încă nu ne-am lămurit cum stau lucrurile, pentru că Poliţia nu-şi face datoria cum trebuie. Acolo nu vorbim de furtul unei căruţe de lemne pentru încălzirea locuinţei, ci de un jaf de proporţii. Hoţii sunt în legătură cu reţele de comercianţi de lemne, care preiau marfa în camioane, sub ochii Poliţiei, şi o vând în satele din sudul judeţului”, a mai spus Trufaşu. Potrivit unei estimări provizorii (care ne aparţine - oficial nu s-au făcut măsurători), din pădurea ANIF de la Jorăşti s-au furat peste 80.000 de metri cubi de lemne, în valoare de circa 100 de miliarde de lei vechi!

Autorităţile locale - depăşite de situaţie

Primarul comunei Jorăşti, Tofan Georgică, spune că situaţia este scăpată de sub control de către poliţişti. „Noi am cerut să se facă ordine, dar n-am obţinut decât promisiuni. Nu sunt mulţi tâlhari în sat. Cel mult zece, dar sunt foarte stricători şi violenţi şi sunt coordonaţi de mafioţii care cumpără lemnele de la ei. Zilele trecute, l-am rugat chiar pe ministrul Dan Nica să ne ajute, pentru că nu mai e chip cu bandiţii”, spune primarul. Şeful de post Ionel Borşan nu a mai fost văzut în localitate de mai multe zile, el fiind într-un concediu medical. „Iarna asta, mai mult a lipsit decât a fost prezent la treabă”, spune primarul. Am mai aflat că poliţistul este în prezent subiectul unei investigaţii interne ordonate de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, ca urmare a zecilor de sesizări trimise „la judeţ” de către jorăşteni. Oamenii îl acuză pe Borşan că este complice cu tâlharii. Una peste alta, aşteptăm cu interes măsuri urgente din partea autorităţilor judeţului Galaţi. Incluzând aici şi deplasarea trupelor de jandarmi în zonă, pentru o perioadă de timp. Nu de alta, dar ni se pare absurd ca în plin secol 21 să mai avem în România comunităţi aflate sub teroarea unor bande care acţionează sălbatec, primitiv, ca în codru.

Banda lui Motanu’ jefuieşte şi ameninţă

După câte am aflat în urma investigaţiilor noastre, liderul tâlharilor de la Jorăşti este numitul Ion Frunză, zis Motanu’, care are nu mai puţin de 16 dosare penale pe rolul Judecătoriei Târgu Bujor. În mai bine de jumătate dintre acestea s-a dat deja verdictul, însă individul a scăpat doar cu amenzi. De ce? Dosarele ajunse la instanţă sunt destul de „subţiri”, în sensul că nu prea conţin dovezi. Mai mult, martorii refuză să depună declaraţii în faţa instanţei. Potrivit unor surse confidenţiale, banda lui Motanu’ (sunt vreo opt inşi, printre care un anume Popoiu, care este un fel de vicelider) i-a ameninţat pe martori şi pe victime că-i omoară sau că le dă foc la case dacă depun mărturie. „Am auzit şi eu despre aşa ceva. Îi cred în stare”, spune primarul comunei. Cu toată puzderia de dosare făcute de poliţişti, Ion Frunză „Motanu’” jefuieşte în continuare Jorăştiul. De aceea, nu putem să nu ne întrebăm cine e de vină că individul este încă liber? Să fie lipsa de profesionalism a poliţiştilor? Să fie suspecta indulgenţă a magistraţilor Judecătoriei Târgu Bujor? Probabil că doar o anchetă comună a Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Interne va lămuri situaţia.

Jefuit de trei ori, în doar trei luni

Cazul lui Neculai Gavriliu poate intra în manualele Poliţiei. În decurs de numai trei luni, bietul om (are mai bine de 80 de ani) a fost jefuit de trei ori. Banda lui Motanu’ i-a furat de două ori pensia. În ambele cazuri, tâlharii au intrat în casă, l-au bătut şi imobilizat, după care i-au luat banii. A treia oară au folosit o metodă mai „elevată”: i-au vândut bătrânului o căruţă de lemne furate, după care, la adăpostul întunericului, i le-au furat! În urma primei bătăi, bătrânul a fost internat în spital, în stare gravă, însă agresorii s-au ales doar cu amenzi. Se pare că poliţiştii au „cosmetizat” dosarul, prin atribuirea faptei unui minor, care nu putea fi pedepsit penal.

Romsilva: „Este un dezastru la Jorăşti!”

Şeful Direcţiei Silvice Galaţi, inginerul Corneliu Anghel, ne-a declarat că ştie de situaţia pădurilor de la Jorăşti şi de incidentul în care a fost implicat un pădurar al Romsilva. „Pădurarul Tufă Viorel ne-a informat că o bandă locală a provocat distrugeri în fondul silvic aflat în administrarea noastră, cu scop de răzbunare pentru că pădurarul i-a reclamat că distrug pădurea ANIF. Am făcut o cercetare la faţa locului şi am făcut o plângere la Poliţie. Din păcate, dosarul trenează, deşi tot satul ştie cine sunt autorii faptei. De altfel, în urmă cu câteva luni, aceiaşi indivizi fuseseră prinşi în flagrant, dar au scăpat nepedepsiţi”, spune Anghel. Directorul ne-a mai spus că atâta vreme cât reţelele de comercianţi de lemne furate nu sunt anihilate (sunt zeci de camioane implicate în judeţ), atunci nu se poate rezolva nimic.

Şpalieri de 20 de miliarde „transferaţi” la Bujoru

Cele 130 de hecare de vie nobilă de la Jorăşti au ajuns o ruină. Dacă mai sunt patru-cinci hectare lucrate. Restul - prăpăd! Cauza principală pentru care oamenii şi-au abandonat viile este aceea că nu se alegeau cu nimic de pe urma muncii lor. Toamna, tâlharii le furau toată recolta. Mai mult, în ultimi ani, din vie s-au furat circa 100.000 de de şpalieri din beton, a căror valoare actualizată este de peste 20 de miliarde de lei vechi! Avem de-a face aici şi cu o complicitate a sătenilor, care i-au cumpărat de la hoţi pe sume ridicole sau pe băutură. Însă cea mai mare parte a mărfii a ajuns la Târgu Bujor, unde a fost folosită ca umplutură la construcţia unor vile şi la pavarea curţilor. În ciuda sutelor de reclamaţii depuse la postul de poliţie, NIMENI nu a plătit pentru paguba imensă şi nu a fost găsit niciun vinovat.

Cine a înscenat furtul de gâşte?

Pădurarul Viorel Tufă (despre care am pomenit şi mai înainte) este la un pas să mai cadă odată în plasa răzbunării bandei. Din câte am aflat, pădurarului i-a fost înscenat un furt de gâşte, cu martori potriviţi şi care provin dintre... hoţii de lemne. Tufă este cunoscut în sat ca un om gospodar şi serios (a candidat şi la Primărie), cu ograda plină de orătănii, deci aşa-zisul furt este în zona bizarului. Suspectă este şi graba cu care Poliţia a întocmit dosar pădurarului, mai ales că martorii sunt, cum ziceam, membrii bandei care terorizează satul.

Maşina unui ziarist, victimă a răzbunarea tâlharilor

Un caz interesant este cel al ziaristului Silviu Vasilache, care este originar din Jorăşti. El a reclamat faptul că locuinţa mamei lui fusese călcată de banda lui Motanu’, iar urmarea reclamaţiei a fost una bizară: geamurile maşinii lui Vasilache au fost făcute ţăndări de către autori necunoscuţi. Necunoscuţi, pe naiba...

Spargere la magazinul sătesc

Din serialul „Teroare în comună”. În urmă cu doar câteva nopţi, magazinul din satul Zărneşti a fost spart şi devalizat. Nu se ştie deocamdată cine sunt autorii, dar se pare că nu este vorba despre banda lui Motanu’, ci despre indivizi care locuiesc în Zărneşti. Să vedem ce va rezulta în urma anchetei Poliţiei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Jora ... tilor.html

Link to comment
Share on other sites

I.P.J. a decis

Destituire la vârf la Poliţia Jorăşti

În urma anchetei „Vieţii libere”, realizate de Costel Crângan, hoţiilor de lemn din comuna gălăţeană Jorăşti li s-au terminat zilele senine, când îi puteau sfida pe săteni, toleraţi fiind de şeful de post. În materialul „Jorăşti, sub teroarea hoţilor” apărut în ziarul nostru la începutul săptămânii trecute, autorul a demonstrat fără urmă de dubiu faptul că infractorii, nestânjeniţi de poliţiştii din comună, ajunseseră să îi atace pe oamenii din sat, martori neputincioşi ai jafului organizat.

„Consiliul de Disciplină a decis”

„În ceea ce priveşte Jorăştiul, este o palmă pe care mi-o asum şi pe care o primesc”, a declarat joi Fănel Aramă, comandantul Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi, în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul instituţiei: „Jorăştiul a fost mediatizat ca o localitate cu probleme. Acolo chiar au existat şi există probleme: sunt mulţi infractori mărunţi, care comit zilnic furturi, de valoare foarte mică. Astfel, măsurile nu pot fi aceleaşi ca în cazul unei infracţiuni mari. Nu s-a luat măsura arestării infractorilor - ei au foarte multe dosare pe rol la Judecătoria şi la Tribunalul din Târgu Bujor. Dar şeful de post de acolo (N.R. Constantin Borşan) nu a ştiut să managerieze situaţia, nici nu a ştiut să fie un şef de post bun, care să ţină în mână localitatea. Aşa au apărut nemulţumirile oamenilor, au apărut sesizările – 200 la număr. A fost trimis un colectiv de control la Jorăşti, a fost o muncă enormă, noi verificând toate sesizările. Inspecţia Internă a Inspectoratului a audiat toate cele 200 de persoane şi oamenii au spus că nu sunt mulţumiţi de activitatea Poliţiei. Consiliul de Disciplină de la nivelul Inspectoratului a propus ieri miercuri destituirea din funcţie a şefului de post. Urmează ca această măsură să fie finalizată şi să scoatem în cel mai scurt timp la concurs postul de şef de post la Jorăşti”.

Dezvăluirile lui Costel Crângan duc la demiterea şefului de post

De asemenea, prezent la conferinţa de presă, colonelul Vasile Harabagiu, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi a completat: „Jandarmii au ajuns la Jorăşti nu numai pentru furtul materialului lemnos, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor. Oamenii au apreciat intervenţia jandarmilor şi chiar se minunau că după ora 19,00 nu mai ieşea nimeni pe străzile comunei”. Reamintim că în urma publicării în Viaţa liberă a articolului „Jorăşti, sub teroarea hoţilor”, opt jandarmi au fost detaşaţi în localitatea gălăţeană, oamenii de ordine fiind găzduiţi în Centrul de Asistenţă Socială din comună. La numai o săptămână de la publicare, cutremurul produs

de dezvăluirile colegului nostru Costel Crângan îşi continuă activitatea „seismică”: primul căzut – capul şefului de post Constantin Borşan.

Sătenii au primit cu urale vestea sosirii jandarmilor

Georgică Tofan, primarul comunei Jorăşti (aşezare bântuită de bandele hoţi, după cum scriam recent în „Viaţa liberă”), ne-a informat că sătenii au fost foarte încântaţi de vestea că vor fi apăraţi de jandarmi. „Eram la o adunare în căminul cultural când le-am spus. S-a lăsat cu urale şi aplauze. Oamenii se bucură că are cine să le apere avutul”, ne-a declarat primarul. Vă reamintim că, din ordinul prefectului Claudiu Brânzan, opt jandarmi de la Galaţi au fost detaşaţi pe termen nelimitat la Jorăşti (unde le este asigurată cazarea şi masa), cu scopul de a ajuta Poliţia în stârpirea fenomenului infracţional.

http://www.viata-libera.ro/articol-Dest ... sti_2.html

Link to comment
Share on other sites

Hoţii din Jorăşti se laudă că nu vor şoma mult timp

* În ediţiile viitoare, vom continua demascarea celor implicaţi în „acoperirea” fărădelegilor de la Jorăşti *

Sosirea jandarmilor în comuna Jorăşti a pus capăt tâlhăriilor şi furturilor. „Este foarte multă linişte acum. De câteva zile nu s-a mai furat niciun capăt de aţă şi suntem foarte mulţumiţi de faptul că domnul prefect Claudiu Brânzan, Jandarmeria şi, nu în ultimul rând, «Viaţa liberă» au sărit în ajutorul nostru”, ne-a declarat Georgică Tofan, primarul de la Jorăşti.

În ciuda faptului că infracţiunile au dispărut ca prin farmec, „haiducii” din sat nu stau cu mâinile în sân. După câte ne-au mărturisit mai mulţi săteni, bandiţii se laudă că nu vor şoma pentru multă vreme. „Cât or să stea jandarmii aici? O lună, hai două! După aceea iar suntem noi stăpâni”, se bat tâlharii cu pumnul în piept.

În aceste condiţii, autorităţile locale şi sătenii speră că noul şef de post, ce va fi numit în locul lui Constantin Borşan, va fi un poliţist de nădejde. De asemenea, oamenii fac apel la procurori şi judecători să pună în mişcare zecile de dosare penale pornite de la Jorăşti şi să ia măsuri ferme împotriva inculpaţilor.

De altfel, în ediţiile viitoare vă vom arăta că peştele de la cap se-mpute. Am intrat în posesia unor dovezi care indică faptul că procurorii de la Târgu Bujor şi Galaţi nu prea s-au omorât cu firea în a investiga dosarele privind fărădelegile de la Jorăşti. Ba chiar am putea bănui că i-au favorizat pe infractori.

http://www.viata-libera.ro/articol-Hoti ... imp_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.