Jump to content

Cancerul la sân, mai frecvent la oraş


dcp100168

Recommended Posts

De trei ori mai multe cazuri de cancer la sân în oraş

Oraşele gălăţene par a fi de două ori mai periculoase decât satele, când vine vorba de numărul cazurilor de cancer de toate tipurile, statisticile medicale arătând că la începutul acestui an numărul noilor cazuri de cancer este dublu la oraş faţă de ţară. În plus, în ceea ce priveşte cancerul de sân, aici situaţia stă şi mai rău. Numărul noilor cazuri este de trei ori mai mare în oraşe decât la sate. Indiferent de tipul neoplasmului suferit, sub 20% dintre acestea sunt incurabile în momentul descoperirii.

Numărul orăşencelor din judeţul nostru care au fost descoperite anul trecut a avea cancer la sân este de trei ori mai mare decât al femeilor de la ţară, care au fost depistate a avea aceeaşi suferinţă. 158 de femei din judeţ au fost descoperite de-a lungul anului trecut suferind de cancer la sân, iar din acestea 112 erau de la oraş, mai ales din Galaţi, iar 46 erau cu domiciliul în mediul rural. Şi nu doar în cazul cancerului de sân numărul bolnavilor e mai mare în oraşe decât la ţară, situaţia se menţine aproape la fel şi în cazul celorlalte afecţiuni neoplazice nou descoperite în judeţ. 1.207 locuitori ai judeţului Galaţi au fost depistaţi anul trecut cu diverse tipuri de cancer. Din aceştia, 799 de noi bolnavi de cancer erau din oraşele judeţului, mai ales din Galaţi, în timp ce 408 locuiau în mediul rural.

Anul 2009 a început la Galaţi cu 11.426 de persoane aflate în evidenţa oncologilor ca suferind de diverse tipuri de cancere. Din aceste cazuri 7.194, majoritatea, se află în oraşe, iar restul în mediul rural. "Dacă ar fi să căutăm explicaţii ale acestui fenomen, una dintre cauzele descoperirii mai multor cazuri de afecţiuni neoplazice la femeiile din oraşe decât la cele din rural nu este neapărat că acestea din urmă sunt mai sănătoase, ci, mai degrabă, că ajung la medic poate mai rar sau mai dificil, având probabil şi mai puţine date despre aceste afecţiuni. Asta comparând femeile din oraşele judeţului nostru, a căror acces la investigaţii care pot depista aceste afecţiuni este mai mare. De aceea este clar că trebuie intensificate campaniile de informare medicală la ţară, dar şi menţinute la actualul nivel şi cele din oraşe. Dacă ar fi să luăm în calcul alţi factori ce pot favoriza apariţia acestor boli ne putem gândi la factorii de mediu, presiunea socială şi economică, mai mare acum la oraşe, poate şi pe fondul intrării în şomaj a mai multor femei, dar trebuie luate în calcul şi obiceiurile alimentare posibil mult mai nesănătoase în oraşe. Este un semnal de alarmă pe care nu îl ignorăm", a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Costinela Georgescu.

Majoritatea noilor cazuri de cancer, descoperite mult prea târziu

Un alt semnal de îngrijorare al cadrelor medicale şi al autorităţilor sanitare gălăţene este şi numărul mare de noi cazuri incurabile de cancer depistate în judeţul nostru. Din cele 158 de femei care au fost nou diagnosticate a avea cancer de sân, doar 36 erau în stadii curabile, pentru celelalte mare lucru nu mai era de făcut. La fel în cazul gălăţencelor nou descoperite a avea cancer de col. Din 54 de cazuri, doar 19, adică nu mai mult de o treime, au fost depistate când încă se aflau în stadii curabile.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.