Jump to content

Artiştii au ieşit în stradă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Artiştii au ieşit în stradă, cerând suspendarea Hotărârii de Guvern 1672/ 2008

Aproximativ cinzeci de artişti, majoritatea membri ai Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), au pichetat astăzi, timp de două ore, sediul Prefecturii, în semn de nemulţumire faţă de Hotărârea de Guvern 1672/ 2008 cu privire la evaluarea si remunerarea personalului din teatre şi din instituţiile de cultură, transmite corespondentul Informaţia.ro.(AMOS News). Artiştii din cultură sunt nemulţumiţi de faptul că ministrul Paleologu refuză să ţină cont de punctul de vedere exprimat de partenerii sociali şi continuă să menţină această HG care afectează veniturile şi relaţiile de muncă ale artiştilor interpreţi, precum şi ale personalului tehnic de specialitate. Artiştii au purtat pancarte cu mesaje la adresa guvernanţilor: ”Ce rău v-am făcut?”, „Cultura şi-a dovedit valoarea. Guvenanţi, dovediţi!” , „Norme=Şomaj”.

Potrivit liderului de sindicat al artiştilor de la „Teatrul Muzical”, Adrian Dumitraşcu, proiectul de lege iniţiat de Guvernul Tăriceanu prevede posibilitatea concesionării instituţiilor de spectacole şi a transformării contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată în contracte pe perioadă determinată. Mai mult, această hotărâre riscă să instaureze dictatura în instituţiile de cultură. „Hotărârea 1672/2008 lasă la mâna conducerilor, care de cele mai multe sunt abuzive, toată distribuirea personalului. Nu e neapărat ca într-o instituţie de cultură să există un manager, un om de specialitate, care să aibă o deplină experienţă şi expertiză completă, fapt ce poate determina o distribuire corectă a personalului. Ba mai mult, se vor urmări răzbunări şi există riscul să fie daţi legal oameni afară, pentru că directorul poate spune că el nu distribuie artişti în piese. Această hotărăre nu face altceva decât să determine şomajul în instituţiile de cultură şi să instaureze dictatura în teatre”, a declarat Adrian Dumitraşcu, liderul sindicatului din cadrul Teatrului Muzical "Nae Leonard".

Prin acest protest, artiştii solicită Ministrului Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, suspendarea în regim de urgenţă a HG 1672/2008 cu privire la evaluarea şi remunerarea personalului din teatre şi din instituţiile de cultură, promovarea proiectului agreat de Ministerul Culturii cu partenerii sociali, precum şi soluţionarea problemelor majore cu care se confruntă Biblioteca Naţională a României.

Sindicaliştii au înaintat prefectului de Galaţi, Claudiu Brânzan, un memoriu prin care îşi prezintă doleanţele. Liderii sindicali spun că, dacă nu se va ajunge la o înţelegere, protestele vor continua în fiecare joi, timp de o lună şi jumătate.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.