Jump to content

Fauna mediteraneană, în expoziţie la Ştiinţele Naturii


Recommended Posts

Posted

Fauna mediteraneană, într-o expoziţie de excepţie

Vineri, 13 martie 2009, cu începere de la ora 11, la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea loc vernisarea expoziţiei temporare "Expediţii ştiinţifice româneşti în Bazinul Mediteranean, 2005-2007", manifestare care reuneşte mai multe instituţii ştiinţifice de prestigiu din ţară: Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" Bucureşti, Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţia Mediului Marin - Oceanic Club Constanţa, Muzeul de Istorie Naturală şi Arheologie Constanţa şi, bineînţeles, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. ”Expediţiile ştiinţifice româneşti din Bazinul Mediteranean au fost efectuate în perioada 2005 - 2007 şi au inclus zone din Turcia, Maroc, Tunisia şi Siria. Toate aceste deplasări fac parte dintr-un amplu proiect comun al instituţiilor menţionate mai sus, proiect care poartă denumirea de "Contribuţii româneşti la cercetarea Faunei Mediteraneene". Sunt incluse aici colectarea de materiale, introducerea materialelor în colecţiile ştiinţifice, organizarea de expoziţii, sesiuni şi simpozione ştiinţifice, precum şi publicarea de lucrări ştiinţifice”, ne-a declarat Florin Matei, documentarist şi purtător de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Potrivit acestuia, unul dintre cei care a luat parte în mod direct la toate aceste expediţii este dr. Corneliu Pârvu, entomolog - Şef Secţie Faună Terestră din cadrul Muzeului de Istorie Naturală "Grigore Antipa" Bucureşti, care ne-a declarat că munca de cercetare de pe teren nu poate să fie completă fără munca de cercetare de la birou. "Toate aceste expediţii ştiinţifice au fost făcute în contextul schimbărilor climatice deosebite care se petrec acum în lume: climatul mediteranean vine peste climatul temperat-continental şi astfel ne găsim în faţa unor migraţii de specii de insecte sau păsări care în mod normal nu ar trebui să trăiască în anumite zone. Bazinul Mediteranean este unul foarte interesant din acest punct de vedere pentru că în acestă zonă s-au refugiat în trecut din calea Glaciaţiunilor numeroase specii care acum, în contextul schimbărilor climatice, revin în zonele de unde au plecat forţat. Un exemplu în acest sens este o specie de scorpion, Scorpius Carpaticus, care se credea până acum că este o specie care provine din Nordul Africii. Ei bine, acestă specie îşi are strămoşi pe meleaguri europene, îl întâlnim şi în România la Herculane sau în Vrancea", a adăugat dr. Corneliu Pârvu.

Expediţiile româneşti din Bazinul Mediteranean au însemnat colectarea a peste 40.000 de piese ştiinţifice, majoritatea dintre ele fiind insecte sau din domeniul ornitologiei. Câteva sute din aceste piese colectate aparţin unor specii nesemnalate până acum în Bazinul Mediteranean. Deasemnea, materialul ştiinţific colectat conţine şi câteva specii noi pentru ştiinţă, descoperite de cercetătorii români, care le-au dat nume ce amintesc oarecum de membrii expediţiei. La Galaţi vor fi expuse câteva din cele mai importante exponate ştiinţifice.

În ziua vernisajului acestei expoziţii temporare, vineri 13 martie 2009, intrarea la muzeu este gratuită între orele 10.30 - 11.30. Expoziţia va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi în perioada 13 martie - 31 mai 2009.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=13

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.