Jump to content

Şomaj tehnic la Combinat


dcp100168

Recommended Posts

Muncitorii din Combinat, ameninţaţi cu şomajul tehnic

După ce, la începutul anului, au fost trimişi prin rotaţie câte zece zile în concediu de odihnă, angajaţii Combinatului care lucrează în anumite sectoare vor fi trimişi, tot prin rotaţie, în şomaj tehnic, începând cu 1 aprilie. Odată cu finalizarea pe 31 martie a operaţiunii de autodisponibilizare, a doua zi, respectiv începând cu 1 aprilie, cuvântul de ordine pe platforma siderurgică va fi şomajul tehnic. Măsura drastică pe care conducerea Combinatului intenţionează să o ia a stârnit deja valuri în rândul angajaţilor, după ce, în unele uzine, oamenilor li s-a adus la cunoştinţă acest lucru de către unii din şefi. Mai mult, în unele uzine au început să se facă liste cu programarea salariaţilor care ar urma să fie trimişi în şomaj tehnic, câte zece zile lunar, timp de 3 luni, respectiv în lunile aprilie, mai şi iunie. Zvonurile legate de şomajul tehnic au stârnit deja confuzie în rândul multor angajaţi, care au comunicat sindicatelor ce li s-a transmis de către şefii lor. Lipsa unui anunţ oficial pe această temă, din partea reprezentanţilor conducerii, care să limpezească lucrurile, a făcut ca zvonistica să fie cuvântul de ordine, ieri, în combinat. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, listele care se întocmesc ar fi pentru efectuarea unei simulări referitoare la modul în care va funcţiona colosul siderurgic şi identificarea sectoarelor unde salariaţii pot fi trimişi în şomaj tehnic. Se pare că nu toţi siderurgiştii vor fi trimişi în şomaj, locurile de muncă urmând să fie identificate în următoarea perioadă, iar cei care vor fi trimişi acasă ar urma să primească 75% din salariu. Cel puţin potrivit intenţiei conducerii...

Poziţia sindicatelor

Preşedintele FSS Metarom Galaţi, Adrian Adăscăliţei, ne-a declarat că subiectul va fi discutat în cadrul întâlnirii care va avea loc azi cu reprezentanţii conducerii. "Nu ni s-a comunicat nimic oficial legat de trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor, dar zvonuri există şi dorim să cerem explicaţii. O hotărâre pe această temă se va lua după ce conducerea Combinatului va discuta cu sindicatele şi în cadrul întâlnirii vom pune nişte condiţii, dacă se va recurge la această măsură. Există anumite prevederi în Contractul Colectiv de Muncă al Combinatului pe care le vom discuta cu conducerea", ne-a declarat preşedintele FSS Metarom Galaţi, Adrian Adăscăliţei.

Liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, ne-a declarat că a primit telefoane de la salariaţii de la UETU şi UCC, care i-au adus la cunoştinţă informaţiile care deja circulă în uzină. "Nu am primit nimic oficial din partea conducerii Combinatului şi o decizie trebuie să se ia după consultarea sindicatelor. Deşi în această lună producţia a crescut, comparativ cu luna noiembrie, se pare că se doreşte luarea unor măsuri drastice. Vom solicita respectarea prevedeilor contractului, care spune că în acest caz salariaţii trebuie să primească salariul de bază integral, plus sporul de vechime, şi să stea la muncă, adică la dispoziţia angajatorului. În cazul în care se doreşte ca salariaţii să stea efectiv acasă, conducerea este obligată să negocieze cu sindicatul ce drepturi salariale vor primi angajaţii. Şi aici mă refer la faptul că, în afară de 75% din salariu, vom solicita sporul de vechime şi acordarea tichetelor de masă. Sindicatul Solidaritatea va da în judecată Combinatul dacă nu se vor respecta prevederile Contractului Colectiv de Muncă pe această temă", ne-a mai declarat Gheorghe Tiber.

Ambii lideri sindicali au afirmat că o asemenea măsură trebuie să se ia doar după consultarea sindicatelor, azi urmând să se clarifice soarta angajaţilor Combinatului.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

Toţi angajaţii ArcelorMittal Galaţi, inclusiv directorii, intră prin rotaţie în şomaj tehnic

Toţi cei 12.000 de angajaţi ai combinatului gălăţean ArcelorMittal Galaţi, inclusiv membrii conducerii societăţii, vor intra în şomaj tehnic prin rotaţie, timp de câte zece zile, începând cu 1 aprilie, măsura fiind discutată de reprezentanţii patronatului şi liderii sindicali. Noua măsură ar urma să fie pusă în aplicare imediat după terminarea autodisponibilizărilor. "Ni s-a propus astăzi (vineri, n.r.) ca în următoarele trei luni toţi cei 12.000 de angajaţi, inclusiv conducerea, să stea în concediu cu plata a 75% din drepturile salariale, măsură cunoscută înainte drept şomaj tehnic. Ni s-a spus că producţia a scăzut foarte mult, iar cheltuielile au rămas mult prea mari. Nu împărtăşim acest punct de vedere, am solicitat să ni se prezinte date financiare pe care să le analizăm şi noi. Ne vom reîntâlni luni cu conducerea", a declarat, vineri, Adrian Adăscăliţei, preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor din cadrul ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, măsura este luată din cauza scăderii dramatice a cererii pentru produse din oţel. "ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că va recurge la şomaj tehnic, în această schemă fiind incluşi şi membri din conducerea companiei. Măsura va fi aplicată de la 1 aprilie, pe durate limitate de zece zile. Această decizie va fi operaţională în decursul celui de-al doilea trimestru, pentru a adapta activitatea companiei la condiţiile economice dificile. Pe piaţă s-a înregistrat o scădere dramatică a cererii, ceea ce ne-a obligat să luăm acum această hotărâre. Şomajul tehnic pe perioadă limitată este o măsură care se aplică deja în multe ţări din Europa, iar în anumite cazuri încă din luna noiembrie. Credem că angajaţii şi reprezentanţii acestora sunt conştienţi de circumstanţele dificile cu care se confruntă toate companiile, din cauza crizei care a început pe pieţele financiare", arată purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, într-un comunicat de presă.

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii vor să protesteze în Capitală, dacă nu se reia producţia la ArcelorMittal

Aproape 10.000 de siderurgişti vor organiza un mare miting în Capitală în luna aprilie şi vor participa la mitinguri în toată ţara, dacă nu se reia producţia la ArcelorMittal Galaţi, potrivit NewsIn. “Suntem hotărâţi să protestăm. Vom organiza mitiguri de protest în faţa Guvernului, întrucât acesta nu a luat nici o măsură până acum pentru protejarea industriei siderugice, deşi cerem de două luni să se facă comenzi de către stat. În luna aprilie, 80% din angajaţii din siderurgie vor ieşi în stradă în Galaţi, Hunedoara, Târgovişte, Reşiţa şi Slatina, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dezastruoase cu care se confruntă în acest moment combinatele metalurgice", a precizat Coman.

Link to comment
Share on other sites

Cei 12.500 de siderurgişti de la ArcelorMittal Galaţi intră în şomaj tehnic de la 1 aprilie

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a hotărât trimiterea în şomaj tehnic a tuturor celor 12.500 de salariaţi de la 1 aprilie, în şase tranşe de câte zece zile, au anunţat, vineri, liderii sindicali de pe platformă, transmite corespondentul NewsIn. "Patronatul ne-a convocat astăzi (vineri, n.r.)să ne comunice că, din cauza producţiei scăzute, s-a hotărât trimiterea tuturor salariaţilor în şomaj tehnic începând cu data 1 aprilie, timp de trei luni, practic întreg trimestrul al doilea. Salariaţii vor pleca în şase tranşe de câte 2.000 de oameni. Vor sta în şomaj tehnic câte zece zile, perioadă în care vor fi plătiţi doar cu 75% din salariu şi cu sporul de vechime, celelalte drepturi ce le revin conform contractului colectiv de muncă urmând a fi anulate", a declarat, vineri, după şedinţa cu patronatul, preşedintele sindicatului Solidaritatea din combinatul gălăţean, Gheorghe Tiber. Potrivit aceleiaşi surse, managementul ArcelorMittal Galaţi nu exclude posibilitatea ca, după cele trei luni de şomaj tehnic, siderurgiştii să fie obligaţi să-şi ia câte zece zile de concediu de odihnă anticipat, din perioada de repaus cuvenită pentru anul 2010, dacă producţia nu se va relansa.

Conform datelor puse la dispoziţia sindicaliştilor de către administraţie, ArcelorMittal Galaţi prognozează o producţie maximă de 1,5 milioane de tone de oţel în anul 2009. Pentru intervalul 2010-2012, estimările indică o producţie maximă de 3 milioane de tone pe an. În 2007, la Galaţi s-au produs 4,4 milioane de tone de oţel lichid.

Liderii sindicali din combinat s-au arătat împotriva măsurilor anunţate de patronat şi au cerut să li se prezinte documente justificative. "Am cerut administraţiei să justifice cu date financiare măsura trimiterii personalului în şomaj tehnic. Vrem să vedem dacă situaţia economică a combinatului impune, într-adevăr, aplicarea unor măsuri atât de drastice", a afirmat, vineri, prim-vicepreşedintele filialei de la Galaţi a Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom, Adrian Adăscăliţei.

Următoarea întâlnire dintre reprezentanţii administraţiei şi sindicaliştii de pe platforma siderurgică va avea loc luni, 16 martie. Liderii muncitorilor au spus că vor propune atunci patronatului măsuri alternative trimiterii în şomaj tehnic, precum redistribuirea angajaţilor fără activitate în alte sectoare din combinat. Dacă aceste propuneri nu vor fi acceptate, sindicaliştii vor cere măsuri sporite de protecţie socială pentru salariaţii trimişi în şomaj tehnic, precum acordarea de tichete de masă pe lângă sporul de vechime şi 75% din salariu.

În cazul în care patronatul nu va accepta nici această variantă, liderii sindicali ameninţă că vor declanşa proteste. "Noi vom pregăti un miting până la 20 martie", a spus preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. "E clar că vom apela la toate mijloacele de protest sindical, precum pichetări etc. Excludem greve din calcule, pentru că patronatul abia aşteaptă", a afirmat şi liderul FSS-Metarom de la Galaţi, Adrian Adăscăliţei.

Din debutul crizei, în toamna lui 2008, cererea de oţel a scăzut, generând restrângerea activităţilor combinatelor. La Galaţi, managementul ArcelorMittal a diminuat progresiv producţia pe fondul scăderii comenzilor, a oprit temporar unele capacităţi de producţie, a eliminat subcontractorii şi a redus numărul de angajaţi. În ceea ce priveşte personalul, compania a deschis o schemă de plecări voluntare la sfârşitul anului trecut, când în combinat munceau 13.600 de oameni. Prin acest program au părăsit unitatea 1.100 de salariaţi numai în intervalul 1 ianuarie-1 martie 2009, iar plecările continuă. Patronatul speră să ajungă la 10.000 de salariaţi până în 2012.

Tot până în 2012, în combinatul de la Galaţi se va derula un program structurat de reorganizare a activităţii, care vizează toate sectoarele - de la aprovizionare până la protecţia muncii şi a mediului - şi care are drept obiective reducerea pierderilor şi a costurilor, creşterea productivităţii şi atingerea nivelului de zero accidente de muncă.

http://www.newsin.ro/arcelormittal-gala ... &hid=media

Link to comment
Share on other sites

La Galaţi e jale mare. «SIDEX ne-a îngropat de vii!»

* După ce au fost daţi afară 12.000 de muncitori, patronatul îi trimite şi pe cei rămaşi în şomaj tehnic, de luna viitoare

Ochii lor plâng fără lacrimi. Localnicii din Galaţi ar munci, dar nu au unde. Sărăcia şi datoriile îi înghit pe zi ce trece şi parcă nu mai au nicio speranţă de mai bine. Combinatul siderurgic, unde peste 27.000 de oameni îşi câştigau traiul, reduce din personal şi îi va lăsa pe mulţi fără un loc de muncă.

O plimbare prin oraşul Galaţi este de-ajuns ca să îţi dai seama că oraşul moare. La fiecare colţ de stradă, un amestec de negru şi cenuşiu îţi ia ochii, iar oamenii parcă sunt cu toţii în doliu. Tristeţea pândeşte la fiecare pas şi nici copiii nu sunt scutiţi de povara provocată de sărăcie. Odată ajunşi în gară ne-am urcat într-unul dintre microbuzele care străbat oraşul şi am asistat la discuţii care se învârteau în jurul celei mai mari dureri, lipsa locurilor de muncă. “Am fost la un patron, care îşi construieşte un depozit. Să mă angajez cu ziua, dar degeaba. Nimeni nu are nevoie de oameni”, îi spune un bărbat, îmbrăcat cu o geacă groasă şi cu o şapcă îndesată pe cap, şoferului de microbuz. Amândoi au lucrat la combinatul siderurgic, dar au fost disponibilizaţi în urmă cu doi ani.

Cei mai fericiţi gălăţeni sunt cei care mai au totuşi un loc de muncă, chiar dacă câştigă salariul minim. Şi ei trăiesc, însă, cu frica în sân, că mâine nu vor mai avea ce să pună copiilor pe masă şi că patronii ar putea pune lacătele. Mulţi dintre şomerii oraşului sunt foşti angajaţi ai combinatului siderurgic Arcelor Mittal, care au fost disponibilizaţi, în ultimele luni. În multe familii, ambii părinţi au ajuns şomeri şi cu datorii pentru care ar trebui să muncească, cel puţin un an, fără să mai cheltuiască nimic. Cei care au rămas fără locuri de muncă încearcă din răsputeri să îşi găsească o slujbă, însă se lovesc doar de refuzuri.

Costică Mihăilă are 41 de ani şi de opt luni este şomer. Are un copil de crescut şi rate la bancă în valoare de 600 de lei pe lună. Nu le-a mai plătit din toamna anului trecut. Singurul venit al familiei Mihăilă este salariul soţiei, care munceşte ca vânzătoare. Bărbatului îi este ruşine să recunoască faptul că sunt zile în care nu are bani nici măcar pentru pâine. Cumpără zilnic ziarul local în speranţa că va găsi un loc de muncă, dar degeaba. “Sunt în puterea vârstei şi nu îmi pot întreţine familia. Vânez un loc de muncă de parcă ar fi o viză SUA. SIDEX ne-a îngropat de vii”, ne spune bărbatul.

În pieţele din oraş am găsit oameni cu sacoşe pline cu cartofi şi multe pâini. Ne-au zâmbit cu tristeţe, când i-am întrebat cât mai costă carnea: “Suntem plini de datorii, gemem de sărăcie şi voi ne întrebaţi de carne?”.

Conducerea combinatului a decis reducerea personalului, din cauza cererii tot mai mici. Astfel, zeci de persoane s-au înscris pe listele de disponibilizare, de frică să nu fie daţi ulterior afară, fără să primească salarii compensatorii. Valul de autodisponibilizări din acest an este al şaptelea de la privatizarea companiei, din 2001, când, la SIDEX, lucrau 27.000 de oameni. În momentul de faţă, combinatul gălăţean are sub 15.000 de salariaţi.

Muncitorii se feresc să vorbească cu presa, din cauza contractelor semnate cu conducerea, prin care li se interzice să dea orice fel de declaraţii. La magazinul din faţa combinatului ies tot timul oameni care îşi cumpără câte o pâine sau covrigi. Ei se întreabă oare cum o duce patronul. S-ar zice că binişor: Lakshmi Mittal (59 de ani), un miliardar de origine indiană, stabilit la Londra, are o avere estimată la 32 de miliarde de dolari. “Maharajahul oţelului” e posesorul unei aeronave Gulfstream G550, de aproximativ 45 de milioane de dolari. Vila sa din Londra e cea mai scumpă reşedinţă privată din toate timpurile. Aceasta a fost cumpărată, în anul 2004, cu 128 de milioane de dolari.

Blocurile gri sunt pline de şomeri care au obosit să se lovească de refuzurile patronilor şi care trăiesc din ajutoarele sociale. Avizierele au afişate facturi mari la întreţinere, unele neplătite de luni întregi. Locatarii stau şi îşi plâng soarta pe holuri, iau ziare şi speră să găsească primii vreun anunţ cu locuri de muncă.

Goguţa şi Ionel au şase copii. Până acum trei ani au dus-o bine. Locuiau într-un apartament fără grija zilei de mâine. El a fost dat afară de la combinat şi de atunci problemele curg: au rămas fără casă, locuiesc într-o cocioabă, iar singura sursă de venit sunt pet-urile pe care le adună şi le duc la punctele de colectare.

Costică Mihăilă cumpără mereu ziarul local, însă, în ultimele luni, nu a avut deloc succes. Singurul venit al familiei sale este salariul soţiei, care munceşte ca vânzătoare. Bărbatului îi este frică să nu i se ia casa, din cauza datoriilor la bănci, pe care nu le-a mai plătit de câteva luni. Şi nici nu se anunţă vremuri mai bune.

Toţi cei 12.500 de siderurgişti de la Galaţi au fost anunţaţi, săptămâna trecută, că vor fi trimişi în şomaj tehnic, în şase tranşe de câte zece zile, în perioada 1 aprilie – 1 iulie. În şomaj, vor fi plătiţi cu 75% din salariu şi cu sporul de vechime. Conducerea combinatului a luat această decizie din cauza producţiei scăzute.

http://www.click.ro/actualitate/la-gala ... pat-de-vii

Link to comment
Share on other sites

Oţelarii sunt nemulţumiţi

Prim-vicepreşedintele FSS Metarom Galaţi, Gheorghe Bezman, ne-a declarat că angajaţii Uzinei de Oţelării Refractare sunt nemulţumiţi de decizia conducerii de a-i trimite în şomaj tehnic de la 1 aprilie. "Am vorbit cu angajaţii, care sunt total nemulţumiţi de această decize, aşa cum sunt nemulţumiţi şi de salariile pe care le primesc. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o vineri cu reprezentanţii patronatului le-am atras atenţia asupra faptului că la ultimele negocieri ne-au spus că nu pot fi majorate salariile anul acesta din cauza crizei dar că nu vor fi luate măsuri drastice care vizează salariaţii. Însă lucrurile stau cu totul altfel, pentru că angajatii au fost trimişi în concediu de odihnă câte zece zile, acum în şomaj tehnic câte zece zile. La şedinţa de vineri ni s-a comunicat că după terminarea perioadei de şomaj tehnic, care va dura tot trimestrul II, este posibil, în cazul în care situaţia nu se va îmbunătăţi, ca salariaţii să fie trimişi în concediu de odihnă câte zece zile", ne-a declarat prim-vicepreşedintele FSS Metarom Galaţi, Gheoghe Bezman. Sindicaliştii vor încerca, ca în cadrul întâlnirii de luni, să convingă conducerea să acorde recompense suplimentare salariaţilor care vor fi trimişi acasă, cum ar fi, de exemplu, acordarea tichetelor de masă. O altă variantă propusă de sindicalişti priveşte eliminarea tuturor firmelor care fac diverse lucrări pe platforma siderurgică iar reparaţiile să fie executate de siderurgişti. Dacă nu vor ajunge luni la un acord cu conducerea combinatului, sindicaliştii ameninţă cu declanşarea unor acţiuni de protest.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

Sindicatul Solidaritatea de la Arcelor Mittal Galaţi anunţă proteste

Sindicatul Solidaritatea de la Acelor Mittal Galaţi anunţă proteste, după ce conducerea combinatului a decis trimiterea în şomaj tehnic a peste 12.500 de angajaţi. Preşedintele organizaţiei, Gheorghe Tiber, susţine că prin această măsură managementul de la Arcelor Mittal urmăreşte închiderea combinatului gălăţean. Sindicaliştii vor să vadă dacă situaţia economică a companiei impune, într-adevăr, aplicarea unor măsuri atât de drastice.

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi a hotărât recent trimiterea iî şomaj tehnic a tuturor celor 12.500 de salariaţi de la 1 aprilie. Angajaţii vor pleca în şase tranşe de câte 2.000 de oameni. Vor sta în şomaj tehnic câte zece zile, perioadă în care vor fi plătiţi cu 75% din salariu şi cu sporul de vechime. Celelalte drepturi ce le revin conform contractului colectiv de muncă vor fi anulate. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi au făcut alte propuneri conducerii. "Sporul de vechime la 75 la sută, sporul de vechime plus tichetele de masă şi semnarea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, pentru ca în viitor, cel putin 5-10 procente din profitul realizat să fie împărţit salariaţiilor. Trebuie să împărţim nu doar recesiunea, ci şi profitul, atunci când este", a declarat Gheorghe Tiber, lider de sindicat.

În cazul în care patronatul nu va accepta aceste condiţii, liderii sindicali ameninţă că vor declanşa proteste pe 20 martie.

O parte din sindicalistii de la ArcelorMittal Galati accepta somajul tehnic, ceilalti ameninta cu greva

Liderii sindicali de la ArcelorMittal Galati au primit, luni, de la patronat, date financiare ce justifica trimiterea muncitorilor in somaj tehnic. Ei oscileaza acum intre a respinge masura pentru confortul salarial al angajatilor sau a o accepta pentru pastrarea locurilor de munca, informeaza NewsIn. Asta dupa ce, saptamana trecuta, au fost anuntati ca, in intervalul 1 aprilie - 1 iulie, fiecare dintre cei 12.500 de salariati ai combinatului vor sta acasa, prin rotatie, cate zece zile. Muncitorii vor fi platiti cu 75% din salariu si cu sporul de vechime. "Practic, prin trimiterea salariatilor in somaj tehnic, combinatul incearca sa-si conserve banii lichizi pentru ca societatea sa aiba un viitor. Totodata, ni s-a pus in vedere faptul ca Galatiul este singura unitate din Grupul ArcelorMittal care nu a luat masura trimiterii salariatilor in somaj tehnic pana acum", a declarat luni, dupa intalnirea cu administratia ArcelorMittal Galati, Adrian Adascalitei, prim-vicepresedintele filialei locale a Federatiei Sindicale a Sideurgistilor-Metarom. Desi a spus ca aceste argumente nu l-au convins pe deplin, Adascalitei a apreciat ca este putin probabil ca patronatul sa trimita muncitorii in somaj tehnic in conditii mai bune decat cele anuntate.

"Sindicatele trebuie sa ia acum o decizie cumplita"

Nici liderul personalului TESA de pe platforma ArcelorMittal Galati, Costica Harnagea, nu s-a declarat mai optimist dupa intalnirea de luni cu patronatul si a spus ca sindicatele trebuie sa ia acum "o decizie cumplita". "Dupa datele pe care le-am primit astazi, am inteles ca firma are o capacitate mult, mult redusa. Pe de o parte, inclinam sa nu semnam acest protocol (privind trimiterea siderurgistilor in somaj tehic, n.r.) deoarece salariatii incaseaza deja venituri foarte reduse si inca lucreaza. De partea cealalta, ne gandim sa acceptam protocolul, ca sa pastram locurile de munca", a afirmat presedintele Uniunii Sindicatelor Independente "Forum", Costica Harnagea.

In schimb, sindicatul Solidaritatea s-a aratat revoltat de argumentele prezentate luni de patronat si chiar a parasit sedinta inainte ca aceasta sa se incheie. "Explicatia verbala pe care am primit-o de la patronat a fost ca a scazut portofoliul de comenzi, dar nu ni s-a prezentat o situatie financiara, asa cum solicitasem vineri. In aceste conditii, am cerut, de aceasta data in scris, justificarea tehnico-economica care a stat la baza reducerii productiei si a trimiterii in somaj tehnic a muncitorilor", a declarat presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, la iesirea din sedinta cu managementul ArcelorMittal Galati.

Patronatul si sindicatele din combinat se vor intalni marti, la ora 10.00, pentru a treia oara, pentru a discuta despre trimiterea salariatilor in somaj tehnic in trimestrul al doilea. Inainte si dupa aceasta sedinta, sindicatele au programate intalniri cu membrii de sindicat pentru a hotari daca si cum vor reactiona la decizia administratiei.

http://www.ziua.net/news.php?data=2009- ... ord=Galati

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele şi patronatul ArcelorMittal Galaţi nu au căzut de acord în privinţa şomajului tehnic

Sindicaliştii şi reprezentanţii patronatului de la ArcelorMittal Galaţi nu au reuşit, luni, după discuţii purtate pe durata întregii zile, să ajungă la un punct comun cu privire la trimiterea tuturor angajaţilor, prin rotaţie, în şomaj tehnic, transmite corespondentul MEDIAFAX. În aceste condiţii, o nouă întâlnire pe acelaşi subiect va avea loc marţi dimineaţă, a declarat, luni seară, Adrian Adăscăliţei, preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor din cadrul ArcelorMittal Galaţi.

Reprezentanţii angajaţilor au fost informaţi, vineri, că toţi cei 12.000 de angajaţi ai combinatului gălăţean, inclusiv directorul general, ar putea intra prin rotaţie, câte zece zile, în şomaj tehnic. Măsura nu convine sindicaliştilor, care au cerut să le fie prezentaţi indicatorii financiari din care să rezulte oportunitatea unui asemenea demers. "Ne-au fost prezentate anumite date referitoare la situaţia combinatului, faptul că producţia a scăzut la 30% din cea a unei luni normale de anul trecut. Ni s-a spus că prin măsura trimiterii în şomaj tehnic s-ar proteja o parte din lichidităţile companiei. În continuare, nu suntem de acord să fie oamenii trimişi acasă cu 75% din salariu, vom discuta mâine (n.r. - marţi) toate sindicatele ce măsură vom lua, după care vom avea o nouă întâlnire cu patronatul", a declarat Adăscăliţei. Noua măsură ar urma să fie pusă în aplicare imediat după finalizarea, pe 31 martie, a autodisponibilizărilor.

"ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că va recurge la şomaj tehnic, în această schemă fiind incluşi şi membri din conducerea companiei. Măsura va fi aplicată de la 1 aprilie 2009, pe durate limitate de zece zile. Această decizie va fi operaţională în decursul celui de-al doilea trimestru, pentru a adapta activitatea companiei la condiţiile economice dificile. Pe piaţă s-a înregistrat o scădere dramatică a cererii, ceea ce ne-a obligat să luăm acum această hotărâre. Şomajul tehnic pe perioadă limitată este o măsură care se aplică deja în multe ţări din Europa, iar în anumite cazuri încă din luna noiembrie. Credem că angajaţii şi reprezentanţii acestora sunt conştienţi de circumstanţele dificile cu care se confruntă toate companiile, din cauza crizei care a început pe pieţele financiare. Vom menţine un dialog social permanent cu angajaţii noştri pe măsură ce se stabilesc detaliile privind şomajul tehnic. Angajaţii vor primi compensaţii financiare, în conformitate cu legislaţia românească în domeniu", susţine, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Aceasta ar fi cea de-a doua măsură ce vizează angajaţii, de la începutul anului şi până în prezent, după ce, în primele două luni, au fost trimişi prin rotaţie câte zece zile în concediu de odihnă.

Trei variante de lucru pentru sindicate

Conducerea combinatului Arcelor Mittal din Galaţi vrea să trimită în şomaj tehnic prin rotaţie toţi cei 12.000 de angajaţi. Conform planului, începând de luna viitoare angajaţii ar trebui să stea acasă câte două săptămâni. Sindicatele încearcă să convingă patronatul să renunţe la această măsură sau să obţină unele facilităţi pentru angajaţi. "Sunt trei variante de lucru, o variantă să spargem cele 10 zile pe parcursul celor trei luni din trimestrul II. O altă variantă ar fi să încercăm să obţinem tichetele de masă. O a treia varintă ar fi lucrarea unei zile fără să fie plătită, în fiecare din cele trei luni din trimestrul II", a declarat Adrian Adăscăliţei, preşedinte FSS Metarom Galaţi.

http://www.realitatea.net/12-000-de-ang ... 76842.html

Link to comment
Share on other sites

Nori negri pe cerul siderurgiştilor

Muncitorii nu au fost încă informaţi oficial despre o eventuală trimitere în şomaj tehnic a tuturor angajaţilor Combinatului. Zvonurile sau relatările din ziare sunt, lucru inacceptabil, singurele surse de informare în legătură cu acest aspect. Nesiguri de propriul loc de muncă şi ameţiţi de jocul de-a uite criza - nu e criza practicat de către cei de la Combinat, oamenii nu ştiu ce să mai creadă, însă este clar un singur lucru: sunt foarte nemulţumiţi şi supăraţi. Luni, aşteptând rezultatele discuţiei dintre liderii de sindicat şi patronat am prins ieşirea din schimb a siderurgiştilor şi am discutat cu câţiva dintre ei. Unii, cei mai calmi, sperau că trimiterea în şomaj tehnic nu este decât un zvon, în timp ce alţii, mai vehemenţi, îşi strigau nemulţumirea în gura mare.

"Nu s-a anunţat nimic. Nu ştiu decât ce am citit din ziar. Ar fi bine dacă ar fi doar asta, să fie o măsură temporară, să nu fie mai rău!", spune Costin Cojocaru, care lucrează de 30 de ani în Combinat.

"Ce părere să am?! Eu aştept ordonanţa să plec. De ce? Plec de prea mult bine!", ne-a spus, în doi peri, un electrician de 47 de ani, de la UPS.

Siderurgiştii consideră că principalii vinovaţi pentru cele ce se întâmplă la Combinat sunt cei din administraţie, care nu ştiu sau nu vor să gestioneze corect o astfel de criză. Însă sunt supăraţi şi pe faptul că au fost părăsiţi de către sindicate. Ei spun că interesele lor nu mai sunt reprezentate corect în faţa patronatului şi că în situaţia în care vor fi trimişi în şomaj sau le vor fi diminuate veniturile au de gând să declanşeze propriile proteste, pe care să nu şi le mai asume un sindicat sau altul.

"Ne-au luat orele suplimentare, am renunţat la orice, numai să ne ţină la muncă. Acum ne bagă în şomaj tehnic cu 75 la sută. Avem bănci, banca nu te iartă, ne trimite sms pe telefon că e ultima zi de plată. De unde să dăm banii? Cer copiii că sunt mici, ce să le spui? Credeţi că mai avem salariile de acum câţiva ani, se poate trăi din opt milioane? La noi, la prostime, este criză, la ei nu.

Păi ce, Borş (n.r Ionel Borş, managerul Combinatului) are opt milioane pe lună? Cred că are un miliard. Să plece Borş, nu noi! Iar dacă zici că nu îţi convine, îţi spun să pleci, dar aşa nu mai stăm, ne revoltăm şi intrăm peste ei", ne-a zis Murgoci Costel, de 34 de ani, care lucrează de 17 ani la UOR. Costel, de 38 de ani, oţelar completează:

"Şi sindicatele nu ne ajută cu nimic, s-au dat cu ei. I-a uns cu ceva. Lumea este revoltată. Dacă o ţin cu şomajul tehnic nu ştim ce să facem, întoarcem toate schimburile, mergem la Bucureşti şi facem grevă generală fără nici un sindicat, nimic. Noi, muncitorii!".

http://www.viata-libera.ro/articol-Nori ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

Vineri dimineaţa era doar un zvon. Întreb şi eu, azi:

„Dom' inginer, ce se aude, ne trimit ăştia acasă de luna viitoare?”.

„Nu ştiu mă, nimic, ...nu ne-au comunicat nimic oficial.”

:?

Link to comment
Share on other sites

Conducerea Arcelor Mittal Galaţi şi sindicatele reiau azi negocierile

Conducerea de la ArcelorMittal Galaţi şi sindicatele reiau astăzi negocierile pe tema programului de restructurare ce va intra în vigoare la 1 aprilie. Cei 12.500 de angajaţi, inclusiv directorii vor fi trimişi în şomaj tehnic, prin rotaţie. Sindicatele şi patronatul au discutat ieri timp de aproape patru ore necesitatea acestei măsuri. Conducerea Arcelor Mittal justifică decizia prin reducerea activităţii combinatului, ca urmare a scăderii cererii de produse siderurgice. Sindicatele vor ca pe perioada de şomaj tehnic, salariaţii să primească cât mai mulţi bani, dar şi bonurile de masă. "Sunt trei variante de lucru: o variantă să spargem cele 10 zile pe parcursul celor trei luni din trimestrul; o variantă ar fi să încercăm să obţinem tichetele de masă; altă varintă ar fi lucrul unei zile fără să fie plătită, în fiecare din cele trei luni din trimestrul", a declarat Adrian Adăscăliţei, preşedinte FSS Metarom Galaţi.

http://www.tmctv.ro/articol_64578/condu ... erile.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele de pe platforma combinatului ArcelorMittal ameninţă cu proteste

Reprezentanţii celor patru grupări sindicale de pe platforma combinatului siderurgic au spus „nu” conducerii ArcelorMittal Galaţi de a fi trimişi cei 12.500 de angajaţii în şomaj tehnic, prin rotaţie, timp de 10 zile, pe toată durata celui de-a doilea trimestru, şi ameninţă cu proteste, transmite corespondentul Informaţia.ro. (AMOS News). "Ne-am întâlnit cu reprezentanţii conducerii ArcelorMittal pentru a încerca să găsim o metodă prin care să se scadă cheltuielile în combinat, dar fără trimiterea oamenilor în somaj tehnic. Nu suntem de acord ca tot oamenii să plătească. Am propus unele soluţii, ne vom mai întâlni să negociem şi să vedem la ce soluţii o să ajungem", a declarat Adrian Adăscăliţei, preşedintele FSS Metarom Galaţi.

În plus, cele patru grupări sindicale, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, Sindicatul Solidaritatea, Uniunea Sindicatelor Independente Forum şi Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere-Căi Ferate Uzinale-Linii, ameninţă conducerea ArcelorMittal cu proteste. "Joi, 18 martie, FFS Metarom are o şedinţă, în cadrul căreia vom lua o măsură în ceea ce priveşte deschiderea unor acţiuni de protest. Încercăm atât sensibilizarea Guvernului, cât şi a reprezentanţilor locali pentru a ne întinde o mână de ajutor", a afirmat liderul sindical Adrian Adăscăliţei.

Ministerul Economiei mediază miercuri discuţiile dintre conducerea ArcelorMittal şi sindicate

Conducerea ArcelorMittal Galaţi şi reprezentanţii sindicatelor vor discuta, miercuri, sub medierea oficialilor Ministerului Economiei, programele anticriză ale companiei pentru perioada următoare, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse din minister. "Mâine (miercuri - n.r.), Ministerul Economiei va media discuţiile dintre ArcelorMittal şi sindicate, care se vor axa probabil pe programele de criză ale companiei", au spus sursele citate.

Acestea au precizat că ArcelorMittal nu a solicitat, cel puţin deocamdată, ajutoare de stat. "Ei nu au cerut şi nici nu au cum să ceară ajutoare de stat, pentru că legislaţia Uniunii Europene interzice ajutoarele de stat pentru siderurgie", au adăugat sursele.

Oficialii ArcelorMittal nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Link to comment
Share on other sites

Miting de protest anunţat de sindicatul "Solidaritatea"

Sindicatul "Solidaritatea" de la ArcelorMittal Galaţi a anunţat, marţi seară, că va organiza un miting de protest faţă de situaţia impusă de administraţia combinatului, care a decis trimiterea în şomaj tehnic, prin rotaţie, cu plata a 75 la sută din salariu, a tuturor angajaţilor. "Am decis, în această după-amiază (marţi - n.r.), să organizăm un miting de protest faţă de situaţia la care s-a ajuns acum. Am făcut o scrisoare deschisă către administraţie, sperăm ca şi celelalte grupări sindicale să ni se alăture în această acţiune", a declarat, marţi, Gheorghe Tiber, liderul sindicatului "Solidaritatea", grupare ce reuneşte aproximativ 3.000 din cei 12.000 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mitingul va avea loc pe data de 24 martie, de la ora 15.00, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor

Link to comment
Share on other sites

Prefectul Claudiu Brânzan: „Oamenii nu îşi vor pierde locurile de muncă!”

Prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, a purtat discuţii cu reprezentanţii conducerii Combinatului şi luni, după discuţiile cu sindicatele, dar şi marţi. „Deşi nu este o măsură care să facă plăcere, trebuie înţeles faptul că oamenii nu îşi vor pierde locurile de muncă. Una este să nu lucrezi câteva zile pe lună şi alta este să nu mai lucrezi deloc”. „Din discuţiile pe care le-am purtat cu administraţia, a reieşit faptul că nu se intenţionează să se închidă total Combinatul, sau să dea afară muncitorii. Asta trebuie reţinut, în primul rând”, a declarat Claudiu Brânzan. Întrebat asupra motivului pentru care până acum nu s-a organizat nicio întâlnire – la nivelul autorităţilor locale – pe această temă, Claudiu Brânzan a precizat: ”Am vrut ca, mai întâi, discuţiile dintre sindicate şi patronat să ajungă la un punct final. După ce se va întâmpla acest lucru, cu siguranţă vom face o astfel de întâlnire”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Dial ... ti__2.html

Link to comment
Share on other sites

Prefectul Claudiu Brânzan: „Oamenii nu îşi vor pierde locurile de muncă!”

Desigur, vor fi angajati de dl. Branzan la Prefectura.

Era si o vorba romaneasca, legata de prefectura si o chestie anatomica...

Link to comment
Share on other sites

FSS Metarom: ArcelorMittal nu intenţionează să închidă vreun combinat, dar cere ajutor Guvernului

Reprezentanţii ArcelorMittal au precizat, la întâlnirea de miercuri cu ministrul Adriean Videanu, că nu intenţionează să închidă vreun combinat din România, chiar îşi propun să-şi lărgească activitatea, dar cer sprijin de la Guvern, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei. Liderul sindical a afirmat că ArcelorMittal s-a angajat să prezinte, în zece zile, un plan elaborat de măsuri pentru relansarea activităţii în domeniul siderurgiei, fiind probleme din punct de vedere al comenzilor, numărul acestora reducându-se drastic în ultima perioadă. Reprezentanţii ArcelorMittal şi-au exprimat speranţa ca, din semestrul al doilea, activitatea în acest sector să revină la normal, a spus Scântei. "Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că trebuie salvate combinatele româneşti, siderugia fiind o ramură critică, căderea ei echivalând cu căderea sistemului bancar", a spus liderul sindical.

Conducerea ArcelorMittal Galaţi şi liderii sindicatelor au discutat, miercuri, cu ministrul Economiei şi cu reprezentanţii AVAS programele anticriză ale companiei pentru perioada următoare. Surse din Ministerul Economiei precizau, marţi, că ArcelorMittal nu a solicitat, cel puţin deocamdată, ajutoare de stat. "Ei nu au cerut şi nici nu au cum să ceară ajutoare de stat, pentru că legislaţia Uniunii Europene interzice ajutoarele de stat pentru siderurgie", au spus sursele.

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal nu închide nicio unitate din România, dar are nevoie de sprijin de la stat

Reprezentanţii companiei ArcelorMittal în România l-au asigurat, miercuri, pe ministrul economiei, Adriean Videanu, că nu închid nicio fabrică din România, dar au nevoie de ajutor din partea statului, drept pentru care vor propune ministerului un pachet de măsuri de sprijin legale. "La întrebarea dacă au intenţia de a închide vreun obiectiv din România şi în special la Galaţi, negaţia a fost totală. Răspunsul a fost categoric că, în momentul de faţă, decizia ArcelorMittal Europa pe Flat Carbon, pe tablă, este de a funcţiona Cocseria de la Galaţi, dar au precizat că au o problemă în Cocserie. Bateria nr. 3 este oprită din noiembrie, fiind moartă din punct de vedere tehnic, şi există un program de a reface una sau două baterii de cocsificare", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor-Metarom, Mircea Scîntei, miercuri, după întâlnirea dintre managementul ArcelorMittal şi reprezentanţii Guvernului, transmite corespondentul NewsIn. Reprezentanţii ArcelorMittal au spus şi cum vor lucra celelalte companii din România. "Legat de celelalte companii, au precizat cum vor lucra. La Hunedoara, vor crea materia primă pentru fabricile de ţevi, în special pentru Roman în România şi pentru cele din Cehia. La Roman, vor lucra în special pe laminoarele de 6 până la 16 ţoli, mai puţin pe laminorul de 20 de ţoli, unde nu există comenzi. La Iaşi, vor lucra pe laminorul Mannesmann, în contextul în care a fost acceptat ca şi calitate pe piaţa nord-americană", a spus preşedintele FSS Metarom.

La discuţiile de miercuri au participat, din partea Executivului, ministrul Economiei, Adrian Videanu şi oficiali ai Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, iar din partea companiei siderurgice ArcelorMittal au participat Christian Dessiaume, COO ArcelorMittal Galaţi şi Ionel Borş, director de resurse umane al combinatului.

Potrivit lui Scîntei, oficialii ArcelorMittal le-au comunicat reprezentanţilor Guvernului că, în trimestrul al doilea, vor fi nevoiţi să trimită salariaţii câte zece zile în şomaj tehnic, prin rotaţie, din cauza lipsei de lichidităţi. Liderul sindical a intervenit şi a prezentat un proiect de hotărâre de guvern ce vizează tocmai protecţia socială a salariaţilor trimişi în şomaj tehnic. "Noi am prezentat care este proiectul de hotărâre de guvern pe partea de şomaj tehnic, cu scutirea la plata impozitului şi la contribuţiile de stat pe o perioadă de trei luni, în această perioadă salariaţii rămânând, totuşi, cu statut de asigurat, pentru că altfel nu ar fi avut continuitate la pensii şi nu ar fi avut nici asigurare de sănătate", a precizat Mircea Scîntei.

Conform liderului FSS-Metarom, reprezentanţii ArcelorMittal au recunoscut că au nevoie de sprijin pentru a traversa perioada de recesiune. "Au precizat că au identificat mai multe posibilităţi de sprijin legal, nu ilegal, rămânând ca în termen de zece zile să se realizeze acest pachet de propuneri şi să urmeze o a doua întâlnire la nivelul Ministerul Economiei", a spus Scîntei.

Potrivit aceleiaşi surse, ministrul Adriean Videanu i-a informat că, în urma discuţiilor cu liderii europeni, se întrevede un final al crizei în anul 2012. "De aceea, una dintre decizii va fi parteneriatul public-privat în investiţiile din România, în aşa fel încât să includă toate fabricile", a încheiat preşedintele FSS-Metarom.

http://www.newsin.ro/arcelor-mittal-guv ... &hid=media

Link to comment
Share on other sites

Încercare de detensionare

O nouă întâlnire între sindicate şi patronatul Arcelor Mittal

Liderii FSS Metarom vor avea astăzi, 19 martie, o nouă întâlnire cu reprezentanţii administraţiei Combinatului. Încercarea sindicaliştilor vine ca urmare a faptului că ultimele runde de discuţii legate de trimiterea în şomaj tehnic a tuturor angajaţilor ArcelorMittal Galaţi au rămas fără un rezultat concret. Mai precis, cererea sindicatelor de a nu se adopta o astfel de măsură s-a lovit de refuzul celor din administraţie, care susţin în continuare că aceasta este cea mai bună soluţie pentru menţinerea pe linia de plutire a Combinatului. Întâlnirea dintre cei din conducerea companiei şi sindicalişti va fi urmată de către o şedinţă a celor de la FSS Metarom. Mai exact, sindicaliştii de la Galaţi împreună cu reprezentanţi ai Biroului Executiv al FSS Metarom la nivel naţional vor stabili un calendar al eventualelor acţiuni de protest, dacă se va menţine măsura de trimitere în şomaj tehnic a tuturor angajaţilor de la 1 aprilie. Mai este de precizat şi faptul că membrii FSS Metarom Galaţi au anunţat că nu se vor alătura mitingului de protest, organizat pentru data de 24 martie, la Galaţi, de către cel de-al doilea sindicat de pe platforma siderurgică, Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor. Nu e pace sub măslini!

http://www.viata-libera.ro/articol-O_no ... tal_2.html

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii au stabilit planul mişcărilor de protest

Preşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Mircea Scântei, s-a aflat, joi, la Galaţi, pentru a participa la o întâlnire internă a FSS Metarom, ocazie cu care s-a analizat situaţia de la combinatul siderurgic Arcelor Mittal, dar şi eventualele acţiuni de protest pe care federaţia le va organiza în viitorul apropiat. 'Mi-am informat colegii despre hotărârea de Guvern privind acordarea unor înlesniri la plata obligaţiilor către stat în cazul intrării în şomaj tehnic, hotărâre aprobată, dar care nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. Totodată, am discutat cu cei de la Galaţi şi am avut ocazia să mă pun la curent cu unele informaţii pe care le primisem greşite - de pildă, auzisem că Oţelăria 3 a început să fie demontată, iar aici am aflat că de fapt este vorba doar de schimbarea a câtorva piese', a declarat Mircea Scântei.

După mai multe ore de discuţii, în care sindicaliştii au stabilit un plan de măsuri privind mai multe mişcări sindicale, programate pentru săptămâna viitoare, sindicaliştii au decis să nu facă, deocamdată, publice, deciziile luate. Potrivit declaraţiilor preşedintelui FSS Metarom, Mircea Scântei, planul de mişcări sindicale nu va fi făcut public decât după ce sindicaliştii se vor întâlni, vineri, pentru a cincea oară cu administraţia combinatului, pentru a vedea dacă, între timp, patronatul nu a renunţat la decizia a de a trimite, de la 1 aprilie, toţi angajaţii combinatului în şomaj tehnic, pentru o perioadă de zece zile.

http://radioiasi.ro/index.php?option=co ... 2&Itemid=0

Link to comment
Share on other sites

Întâlnire amânată la Combinat

Intalnirea pe care liderii Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom Galati o programasera, vineri, cu administratia Combinatului ArcelorMittal nu a mai avut loc, fiind reprogramata pentru marti, 24 martie. Presedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, a declarat ca decizia Consiliului de Coordonare al FSS Metarom a fost sa anuntam eventualele miscari de protest dupa inca o intalnire cu administratia combinatului. Cum o astfel de intalnire nu am reusit sa avem astazi, a ramas sa discutam cu patronatul marti.

Tot marti, Sindicatul Solidaritatea va organiza un miting, impotriva deciziei patronatului de a trimite angajatii in somaj tehnic.

http://www.stirilocale.ro/galati/A_ntA_ ... 15939.html

Link to comment
Share on other sites

Siderurgistii galateni vor protesta marti pentru a nu fi trimisi in somaj

Peste 3.000 de salariati ai ArcelorMittal Galati sunt asteptati, marti, la un miting organizat de siderurgistii care cer sa nu fie trimisi in somaj tehnic de pe 1 aprilie. Sindicalistii vor sa oblige conducerea ArcelorMiittal Galati sa renunte la masura trimiterii celor 12.000 de salariati in somaj tehnic, prin rotatie, informeaza Amos News. Mitingul va incepe la ora 15.00 si se va intinde pe durata a trei ore, pe platforma din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Galati. Conducerea ArcelorMittal Galati a luat, in urma cu doua saptamani, decizia trimiterii in somaj tehnic a tututor salariatilor ca urmare a lipsei de comenzi prin care trece cel mai important combinat siderurgic din Romania.

Link to comment
Share on other sites

Circa 400 de angajaţi ai ArcelorMittal protestează în centru

Aproximativ 400 de siderurgişti de la ArcelorMittal Galaţi, membri ai Sindicatului Solidaritatea, s-au adunat, marţi după-amiază, în centrul municipiului Galaţi, unde protestează faţă de decizia patronatului de a trimite în şomaj tehnic toţi angajaţii, cu plata a 75 la sută din salariu. Mitingul are loc în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, iar manifestanţii fluieră şi au pancarte cu mesaje împotriva conducerii combinatului, dar şi a Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Am început astăzi operaţiunea «SOS combinatul şi metalurgia românească». Această acţiune va include cel puţin trei etape, prima fiind mitingul de azi, pe care îl intitulăm «mitingul disperării». Cea de-a doua se referă la lupta pentru desecretizarea contractului de privatizare a combinatului, iar în cea de-a treia etapă cerem schimbarea actualei conduceri, cu un management competent", a declarat, marţi, Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea.

Link to comment
Share on other sites

Nou eşec după discuţiile dintre sindicate şi administraţia Arcelor pe tema şomajului tehnic

Cele patru grupări sindicale reprezentative de pe platforma ArcelorMittal Galaţi şi administraţia combinatului siderurgic nu au căzut de acord nici marţi în privinţa condiţiilor în care să fie trimişi în şomaj tehnic cei 12.000 de angajaţi ai societăţii. Nici de acestă dată sindicatele nu au fost de acord cu propunerea conducerii combinatului ca toţi angajaţii să fie trimişi, prin rotaţie, câte zece zile în şomaj tehnic, cu plata a 75 la sută din salariu, patronatul promiţând că va da un răspuns la propunerile făcute de o parte din sindicate până la începutul săptămânii viitoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii principalei grupări sindicale, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor - Metarom, care numără 6.000 de membri, a propus ca angajaţii să primescă 90 la sută, lucru cu care nu au fost de accord cei de la "Solidaritatea", ce reprezintă 3.000 de angajaţi. "Conform Contractului Colectiv de Muncă, trebuie să primim 100 la sută şi sporul de vechime. Nu am fost de accord cu 90 la sută din două motive: am cerut să primim salariul integral deoarece compania a făcut un profit uriaş anul trecut. Apoi, dacă Guvernul va sprijini compania în ceea ce priveşte plata taxelor, înseamnă că şi compania va putea să-şi onoreze obligaţiile faţă de noi. Suntem de accord cu plata a 90 la sută doar dacă ne vor majora salariile cu 15 la sută începând cu semestrul al doilea", a declarat corespondentului MEDIAFAX Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului "Solidaritatea", grupare ce organizează marţi, începând de la 15.30, un miting de protest în centrul municipiului Galaţi.

Adrian Adăscăliţei, liderul Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor "Metarom" din cadrul ArcelorMittal Galaţi, a declarat presei că sindicaliştii vor lua o decizie în zilele următoare, dar că nu vor sprijini protestul celor de la Solidaritatea, astfel că, cel mai probabil, cei de la acest din urmă sindicat vor fi singurii care vor protesta. "Am invitat şi celelalte sindicate, dar nu ne-a răspuns nimeni invitaţiei", a declarat liderul sidnical de la "Solidaritatea" Gheorghe Tiber. Sindicaliştii de la Solidaritatea nu sunt de acord cu trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor, cu plata a 75 la sută din salariu şi cer să fie achitat integral, inclusiv sporul de vechime, aşa cum este stipulat în Contractul Colectiv de Muncă.

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii de la ArcelorMittal Galaţi au încheiat după trei ore protestul din centrul oraşului

Cei aproape 500 de siderurgişti de la ArcelorMittal Galaţi, membri ai Sindicatului Solidaritatea, care au protestat în centrul municipiului Galaţi faţă de trimiterea în şomaj tehnic a tuturor angajaţilor, cu plata a 75 la sută din salariu, au încheiat acţiunea de protest după aproximativ trei ore. Aproximativ 400-500 de siderurgişti au fluierat şi huiduit şi au afişat bannere pe care se putea citi: "Borş, Parincu, Maţoian (directori români din conducerea combinatului gălăţean - n.r.) ne-au furat ultimul ban", "Guvernul României, sponsorul lui Mittal", "Şomajul tehnic, începutul lichidării" şi "Sunt sclav Mittal şi vreau să fiu plătit omeneşte". Liderii "Solidarităţii" s-au arătat extrem de nemulţumiţi şi de faptul că în combinat s-a redus extrem de mult numărul de locuri de muncă. Astfel, potrivit sindicaliştilor, dacă în momentul privatizării, în 2001, erau 28.000 de angajaţi, în prezent compania mai numără doar 12.000. Organizatorii acţiunii s-au arătat nemulţumiţi de numărul destul de mic al angajaţilor care au participat la mitingul de protest. "Sunt necăjit că n-au venit mai mulţi, deoarece problemele pe care le-am discutat sunt deosebit de grave. Mă bucur însă că am închis gura celor care spuneau că nu facem activitate sindicală, cărora le-am arătat că luptăm în continuare", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, ce reprezintă 3.000 din cei 12.000 de angajaţi ai combinatului. Celelalte grupări sindicale de pe platforma combinatului nu au răspuns invitaţiei făcute de Solidaritatea de a participa la mitingul de marţi.

Link to comment
Share on other sites

Arcelor MIttal mareste veniturile angajatilor in somaj tehnic

Administratia ArcelorMittal Galati s-a aratat dispusa sa creasca de la 75% din salariu la 80-82% venitul acordat muncitorilor trimisi in somaj tehnic, pe langa sporul de vechime, insa sindicatele au cerut cel putin 90% din salariu, a declarat, marti, liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber. "Patronatul ne-a spus ca exista posibilitatea sa creasca indemnizatia acordata angajatilor in perioada de somaj tehnic de la 75% din salariu la 80-82% si sporul de vechime. Celelalte sindicate au spus ca vor 90% din salariu si sporul de vechime. Noi, Solidaritatea, am cerut 100% salariu si sporul de vechime, conform contractului colectiv de munca al unitatii. Daca nu, acceptam 90% din salariu si sporul de vechime, insa solicitam majorarea salariilor cu 15% din trimestrul al doilea", a declarat presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, marti, dupa sedinta comuna patronat-sindicate pe tema trimiterii muncitorilor in somaj tehnic.

http://www.bloombiz.ro/cariere/oficiali ... maj-tehnic

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.