Jump to content

Recommended Posts

Posted

Carantină la Zoo Gârboavele

Autorităţile sanitar-veterinare gălăţene au instituit carantina la Grădina Zoologică din pădurea Gârboavele, situată la 15 km de Galaţi, după ce au găsit o vulpe bolnavă de rabie în apropierea grădini. Parcul Zoo, care aparţine de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, a intrat în carantină din data de 23 ianuariei, însă decizia a fost făcută publică abia luni. Accesul publicului în Grădina Zoologică va fi interzis pe perioada carantinei.

Vulpea bolnavă a fost găsită în pădure pe 16 ianuarie şi a fost băgată la izolare, într-o cuşcă. Animalul a murit pe 21 ianuarie, iar analizele de laborator au confirmat că e vorba de rabie. Niciunul din cele 200 de mamifere sau păsări din cadrul Zoo nu este afectat de boală.

  • 1 month later...
Posted

Grădina zooogică gălăţeană va fi reabilitată

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a declarat, marţi, că 14 grădini zoologice din ţară vor fi reabilitate cu bani de la minister, fiind alocate fonduri de 130 milioane lei, iar 18 grădini zoologice, între care şi cea din Bucureşti, care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru funcţionare, vor fi închise. "Toate grădinile zoologice din ţară, care sunt locuri create în scopuri educative şi recreative, din păcate sunt departe de a fi ceea ce se vrea în Uniunea Europeană. Uneori avem de a face mai degrabă cu adevărate lagăre pentru animale, nu cu grădini zoologice. Multe nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a funcţiona şi prin urmare vor fi închise", a spus ministrul.

Vor fi reabilitate grădinile zoologice din Oradea, Braşov, Reşiţa, Turda, Craiova, Galaţi, Hunedoara, Târgu Mureş, Slatina, Ploieşti, Rădăuţi, Timişoara, Bârlad şi Rm Vâlcea. Fondurile vor fi împărţite în mod aproximativ egal tuturor celor 14 grădini zoologice, contribuţia ministerului fiind de 75%, resul de 25% urmând a fi alocat de către administraţiile locale. Dintre cele 14, două nu au avizul anual de funcţionare, Braşov şi Galaţi, însă cu toate acestea vor primi fondurile necesare deoarece s-au prezentat cu poiecte viabile.

Cele 18 grădini zoologice care vor fi închise în următorii doi ani nu îndeplinesc condiţiile necesare de spaţiu, igienă, hrană şi condiţii de iarnă. Două dintre ele, cele din Piatra Neamţ şi Bacău, au primit deja aviz de închidere. În urma închierii celor 18 grădini zoologice din ţară, aproximativ 10.000 de animale vor rămâne fără adăpost, urmând ca pentru acestea să se găsească o altă locaţie. În grădinile zoologice din ţară există 5.000 de mamifere, 5.200 specii de păsări, 450 de reptile şi 5.300 de peşti.

Posted

Bine ca se misca ceva si pentru Gradina Zoologica. Am fost sambata la cea din Braila si pare a fi la anumite standarde insa: locurile pentru copii sunt neamenajate, instalatiile sunt la pamant, defecte si ruginite, animalele sunt cam neingijite si par infometate. Acum aveam de gand sa merg sambata si la a noastra in Galati si dup'aia la cea de la Calarasi sa-mi fac o imagine despre ceva Gradini Zoologice mai de langa noi. Daca va fi la nivelu celei botanice, initiativa este laudabila si ma mandresc ca sunt galatean.

  • 1 month later...
Posted

Se redeschide Grădina Zoologică

Grădina Zoologică din Galaţi va fi redeschisă, sâmbătă, vizitatorilor după ce la sfârşitul lunii ianuarie intrase în carantină din cauza unei vulpi bolnave de rabie, au anunţat reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Direcţia Sanitar-Veterinară Galaţi a dispus, la sfârşitul lunii ianuarie, interzicerea accesului vizitatorilor în Grădina Zoologică din pădurea Gârboavele şi instituirea carantinei după ce în apropierea grădinii zoologice a fost găsită o vulpe sălbatică bolnavă de rabie.

Vineri, autorităţile sanitar-veterinare au decis ridicarea restricţiilor după ce Grădina Zoologică, aflată în apropierea municipiului Galaţi, a trecut printr-un proces de dezinfecţie. "Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi a eliberat azi (n.r. - vineri) avizul de încetare a carantinei şi urmează ca sâmbătă grădina zoologică să fie redeschisă pentru vizitare publicului larg", a declarat purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Florin Matei.

Potrivit acestuia, în perioada carantinei au fost făcute două dezinfecţii generale la Grădina Zoologică, iar angajaţii au fost vaccinaţi antirabic. Aceeaşi măsură a fost luată şi în ceea ce priveşte animalele aflate în captivitate.

  • 10 months later...
Posted

dragilor..am trecut prin noiembrie in drum spre barlad prin gradina zoologica...

ne-am nimerit sa intram exact cand era ora de pranz a animalelor...nu pot explica in cuvinte ce ragete si ce forfoteala era in randul lor...dar ce miros...

am crezut in prima faza ca sarmanele carnivore au trecut la sectia necrofage...

la cat e de mare aceasta gradina...ne-a luat doar 15 minute sa trecem prin ea,sa luam cateva instantanee si sa ..stergem putina...bleah...pacat de animalute care frumoase sau nu ar trebui sa aiba parte de o viata decenta..

sunt acolo pt noi,pt copiii nostri pt a ne putea exemplifica in fata lor cu realitatea...dar cand aceasta arata deplorabil si copilul spune ca decat sa mai vada asa ceva mai bine se uita la desene...ca oricum acolo sunt mai frumoase...

IMG_0029.jpg

IMG_0031.jpg

cand am vazut saracii lei ca stau cate 4-5 intr-o cusca...m-am zburlit toata... :evil:

IMG_0038.jpg

IMG_0040.jpg

sau sa vezi ca o maimuta mica are parte de acelasi spatiu de cat dispun cei 4-5 lei... :?

IMG_0042.jpg

IMG_0045.jpg

IMG_0048.jpg

doar aceste caprioare au parte de un spatiu cat de cat generos...

IMG_0064.jpg

in fine...ar mai fi de postat ,dar furia iar m-a napadit ,aducerea aminte a acestor animalute chinuite mi-a ridicat iar tensiunea si as fi iar in stare sa ajung la primar sa il iau de guler..

am inteles ca orasul vecin are o gradina super pusa la punct...rusine sa ne fie...cred.. ;)

Posted

Eu fiind din orasul vecin pot spune si eu ceva. Nu am mai fost la gradina zoologica de prin 1993. Dar ce mi aduc aminte de atunci este ca leii, ursii, lupii si tigri erau si ei chinuiti in custi nu prea mari abia daca aveau loc sa faca vreo 10 pasi. Spatiu mai generos aveau animalutele mici cum sunt paunii, maimutele si veveritele de exemplu. De ce? Tocmai din cauza dimensiunii lor. Parca toate custile au acelasi spatiu. Nu cred sa se fi schimbat prea multe de atunci.

Posted

maria mea mi-a zis clar ca daca ele exista acolo pt a le vedea copiii ea nu mai vrea...le vrea in libertate la mama lor..

asa ca..daca un copil de 4 ani poate vedea nedreptatea noi de ce nu o facem?

:?

  • 1 month later...
Posted

De exemplu Parcul National Serengti despre care s-a scris in viata libera sau Yellowstone despre care s-a mai vorbit la tv sunt adevarate gradini zoologice, mai degraba rezervatii naturale, unde copii pot admira animalele care sunt libere in natura. Asa ar fi trebuit sa avem si noi sa renuntam la custi.

Posted

Serengeti este practic o tara - suprafata este uriasa, e vorba de zeci de mii de kilometri patrati, deci nu prea merge comparatia cu o gradina zoo :d

  • 1 month later...
Posted

Mergeti la Zoo Barlad, are de doua ori mai multe specii, foarte frumos si ingrijit, pret intrare : 1 leu/ persoana (februarie 2009). In plus fata de Garboavele, din cate imi aduc acum aminte: puma, lama, bivol, leopard, pelican, vulpe argintie, acvariu.

Intrarea este din gradina publica - foarte frumoasa si ingrijita, unde sunt amenajate si locuri de joaca pentru copii.

Traseu recomandat de mine: Galati-Tecuci-Barlad. Prin Cuca - Varlezi- Balabanesti drumul e mai prost (ingust si plin de gropi).

  • 1 month later...
Posted

Parcul zoologic Gârboavele se modernizează

Aproape 13,5 milioane de lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea lucrărilor de construcţii-montaj pentru modernizarea parcului zoologic de la Pădurea Gârboavele. Normele europene în domeniu cer fie extinderea spaţiului destinat fiecărui exemplar dintr-o specie faţă de cât este el alocat în prezent în grădinile zoologice din România fie, aşa cum se întâmplă chiar şi în Capitală, închiderea parcurilor zoo şi redistribuirea animalelor. Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat, marţi, Proiectul tehnic de modernizare a Parcului Zoo de la Gârboavele. „Investiţiile propuse vor avea un impact pozitiv asupra mediului şi vor contribui la dezvoltarea turismului în zona de agrement din Pădurea Gârboavele”, scria în expunerea de motive la proiectul de hotărâre votat marţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Parc ... aza_2.html

  • 1 month later...
Posted

"Ziua Internationala a Gradinilor Zoologice"

Programe umanitare, surprize pentru copii si festin pentru salbaticiuni. Gradinile zoologice si-au sarbatorit duminica ziua internationala, eveniment care le-a adus puhoi de vizitatori. Felinele, ierbivorele si pasarile exotice au fost mai rasfatate ca in anii trecuti. Mai ales ca unele gradini, care riscau sa fie inchise pentru ca nu respectau norme europene, le ofera in 2009 conditii ceva mai decente de captivitate.

Numar record de vizitatori duminica la Zoo Bucuresti, cate 400 pe ora, de trei ori mai mult decat intr-o duminica obisnuita. Sub ochii lor leii, ursii si tigrii s-au lafait in noile amplasamente, in care au primit bonus, dupa o masa copioasa, ploi artificiale sa se racoreasca. In puzderia de copii, parintii au totusi un ochi critic: nu mai sunt asa de multe specii de animale. Conducerea gradinii a renuntat la unele dintre acestea ca se se incadreze in limita de spatiu impusa de UE pentru cele ramase. Si gradinile zoologice din Galati si Braila au fost la fel de aglomerate.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/dum ... ogice.html

  • 4 weeks later...
Posted

Parcul Zoo, cu spaţii europene de habitat

* Peste 6 milioane de lei în 5 ani * Gard electric, dispensar, tigri, lei, cerbi, struţi… *

Consiliului Judeţului a aprobat o susţinere financiară de 6.668.366 lei, eşalonată pe toată durata lucrărilor, reprezentând cotă parte din cheltuielile eligibile (25 la sută din costul total al proiectului) şi toate cheltuielile neeligibile (obţinere de avize, acorduri şi autorizaţii, organizarea procedurilor de achiziţie publică, comisioane, taxe şi cote legale, actualizarea valorii lucrărilor în funcţie de evoluţia indicilor de preţuri) ale proiectului "Modernizare Parc Zoo, Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi”. Este vorba despre o majorare faţă de proiectul făcut în 2007, acum ţinându-se cont de noile prevederi guvernamentale privind asigurarea habitatului – spaţiu necesar pentru fiecare specie de animal găzduită, după prevederile europene în domeniu. Reamintim că multe grădini zoologice din ţară, care nu se pot conforma prevederilor europene, vor fi desfiinţate, iar o parte din animale vor ajunge în parcul zoologic gălăţean. Lucrările de modernizare de la Gârboavele se vor desfăşura pe durata a 5 ani. În proiect apare un dispensar pentru animalele sălbatice şi spaţii pentru cerbi, maimuţe, urşi, tigri siberieni, lei, mistreţi, ponei, asini, vulpi, struţi, păsări şi păsări răpitoare. Este prevăzută şi o împrejmuire de 770 metri liniari cu gard electric.

http://www.viata-libera.ro/articol-Parc ... tat_2.html

  • 4 months later...
Posted

Grădina Zoologică de la Gârboavele va fi modernizată până în 2013

Structura Grădinii Zoologice de la Gârboavele va fi complet modificată astfel încât animalele să aibă cât mai mult spaţiu la dispoziţie. Dacă până acum Grădina avea doar o maimuţă, în viitor va fi amenjat un întreg pavilion pentru primate. Lipsa spaţiilor pentru cele mai multe animale din Grădina Zoologică din Galaţi a determinat autorităţile să facă tot posibilul pentru a găsi resurse de finanţare pentru modernizarea ei. Căci despre închiderea ei, nici nu putea fi vorba. S-a făcut un studiu în care s-a încercat atingerea unor standarde, pentru că altfel riscau pierderea finanţării.

Cum va arăta viitoarea Grădină Zoo? Probabil că va fi cea mai modernă, dacă nu cea mai mare din ţară. În primul rând se va întinde pe o suprafaţă dublă faţă de cea existentă. Altfel spus, dacă acum Grădina Zoo se întinde pe o suprafaţă de 7 ha, la sfârşitul lui 2013 - termenul limită pentru finalizarea lucrării - suprafaţa totală va fi de peste 14 ha. Vor fi construite pavilioane noi, printre care şi unul dedicat integral dispensarului veterinar.

În proiect este prevăzută şi construirea unei clădiri administrative noi, în care va funcţiona şi o expoziţie permanentă. Aleile pe care vor circula vizitatorii vor fi altele decât cele pe care va circula personalul grădinii. Şi păsările care fi în dotarea Grădinii vor avea un spaţiu de iernat şi nu vor mai tremura în spaţiile împroprii în care stau acum. „Ne vom preocupa în mod special de aducerea terenurilor la un nivel cât mai apropiat de habitatul natural în care trăiesc animalele. De exemplu, pentru tigrul siberian ne gândim la un spaţiu generos în care să existe tot felul de dotări, inclusiv o cascadă. Numai pentru această specie va fi amenajată o suprafaţă totală de 400 de mp", spune directorul complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Camelia Burluc.

Dacă în acest moment singura maimuţă de la Grădina Zoo este un macac, cunoscut publicului pentru „slăbiciunile" pe care le are pentru telefoanele mobile, din 2013 Grădina va avea un pavilion întreg de primate. „Vor fi aduse mai multe exemplare din speciile paviac, cercopitec sau capucin", spune directorul ştiinţific Mădălin Şerban. Modelul va fi copiat evident după cel de la Târgu Mureş, acolo unde există un pavilion în care convieţuiesc laolaltă peste 50 de maimuţe.

Spaţii noi vor avea şi cerbii, urşii bruni, leii, mistreţii sau poneii, spaţii calculate pe fiecare specie astfel încât să aibă spaţii suficiente. Mai mult, pentru a mări siguranţa vizitatorilor vor fi instituite trei niveluri de siguranţă. „Primul va fi un gard cu grilaj metalic, al doilea va fi un sistem de curent electric şi în fine, al treilea , va fi un şanţ adânc şi plin cu apă", mai spune Mădălin Şerban.

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată iniţial printr-un studiu efectuat în 2007 a fost de 2,5 milioane de euro. Între timp, cerinţele Uniunii Europene în materie de standarde ala Grădinilor Zoologice au crescut şi a fost nevoie de un nou studiu, conform căruia noua Grădină Zoo de la Galaţi ar costa aproape 13,5 milioane de lei. Deşi anul trecut au fost prevăzute ceva fonduri pentru începerea lucrărilor, din lipsa unor acte adiţionale la proiect, modernizarea nu a putut fi demarată. Aşa că, banii vor fi cu siguranţă reportaţi pentru 2010. Celor 565.000 de lei prevăzuţi în 2009 şi reportaţi pentru 2010 li se vor adăuga - potrivit graficului întocmit de Consiliul Judeţului Galaţi alte 4,7 milioane de lei. Anul viitor constructorii vor avea la dispoziţie 4,6 milioane, în 2012 - 2,7 milioane, iar în ultimul an de proiect aproape un milion de lei noi. În total, investiţia se ridică la peste 13,55 milioane de lei noi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galatiul_va_fi_invadat_de_maimute-_La_noul_Zoo_0_194980584.html

Posted (edited)

Oare in incinta destinata de ex tigrului siberian nu s-ar putea aloca si spatiu pentru facut gratar, special pentru manelisti?

Edited by katman
Posted

Urşii au intrat în semihibernare

Iarna nu-i ca vara nici pentru animalele de la Grădina Zoologică. Pe o iarnă extrem de geroasă, aşa cum este anul acesta, angajaţii secţiei Grădina Zoologică a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii veghează atent ca vieţuitoarele din Pădurea Gârboavele să aibă tot ce au nevoie. „Fiecare specie are un tratament special, aşa cum se întâmplă, de obicei, în fiecare iarnă, chiar dacă de data aceasta a fost, într-adevăr, mai ger. Animalele au adăposturi sau refugii încălzite, aşternuturi cu paie şi regimul furajer obişnuit pe timp de iarnă, aşa că nu suferă din cauza frigului”, ne-a declarat Florin Matei, responsabil relaţii mass-media.

La Grădina Zoologică din Galaţi trăiesc struţi, cerbi carpatini, cerbi lopătari, mufloni (strămoşii oii domestice), cai arabi, ponei, măgăruşi, urşi bruni, lei africani, tigrul siberian, lupi, dar şi broaşte ţestoase, porumbei, iepuri, o vulpe roşcată, un bursuc, ulii porumbari, berze, păuni, fazani argintii, bibilici, prepeliţe, raţe şi gâşte.

Chiar dacă numele îi fac să pară invincibili în faţa frigului, nici tigrul siberian, nici ursul brun nu au fost trataţi cu mai puţină atenţie. Şi o specie, şi alta stau bine-mersi în adăposturile încălzite printr-un sistem special. Urşii au intrat chiar într-o stare de semihibernare. „Tigrii siberieni nu au probleme cu temperaturile joase, dar cei de la zoo, fiind crescuţi în captivitate, nu au aceeaşi rezistenţă ca cei din libertate. De aceea trebuie să le asigurăm aceste condiţii pe timp de iarnă”, a mai spus Florin Matei.

Cu siguranţă, condiţiile, indiferent de anotimp, se vor îmbunătăţi, atingând standardele europene, după ce Grădina Zoologică va fi modernizată prin proiectul transfrontalier implementat de Consiliul Judeţean Galaţi.

Până atunci, vieţuitoarele aşteaptă vizitatori, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10,00 – 18,00.

Totuşi, nu e garantat că urşii bruni se trezesc din hibernare sau că ceilalţi locatari ai grădinii ies din adăposturile lor călduroase numai ca să-şi primească oaspeţii…

http://www.viata-libera.ro/articol-Ursii_au_intrat_in_semihibernare_2.html

  • 4 months later...
Posted

Vizită neplăcută la Parcul Zoologic din Pădurea Gârboavele

Numai – şi numai! – mândria locală m-a făcut să-i propun prietenei mele de la Bucureşti o vizită în Parcul Zoolgic, după ce deja fusese încântată (şi pe bună dreptate!) la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi. De ce oare nu am intervenit la timp, lăsându-mi oaspetele să plece de la Galaţi cu impresia excelentă formată în oraş, nu ştiu să vă spun! Căci vizitatoarea mea s-a plimbat printre miile de trandafiri înfloriţi din Rosarium, s-a extaziat la vederea grădinii japoneze (cu lacul în care înoată peşti aurii şi malurile atât de bine întreţinute), a admirat, minute în şir, în tăcere, multicolorii peşti din Acvarium, florile de mină din expoziţie şi, în final, a plecat extrem de fericită, după ce a şi câştigat, la tombolă, un colier şi o brăţară – o găselniţă inspirată a celor de la muzeu! Încântarea a fost repede uitată, după ce am avut lipsa de inspiraţie de a vizita şi Parcul Zoologic, parte a aceluiaşi Complex Muzeal de Ştiinţele Naturii!

Broscuţe în cadă, tigrii la duş

Din păcate, nici broşura de prezentare a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii nu ne-a pregătit pentru ce am găsit în Pădurea Gârboavele. Din contră! Cu fotografii frumoase, broşura ne invita la Zoo, unde urma să găsim „în jur de 30 de specii de mamifere, păsări şi reptile”. Nu ne-a spus nimeni dinainte însă că reptilele sunt, eventual, doar broaştele ţestoase care îşi fac veacul într-o cadă de baie, de fontă, pe băncile din Parc nu poţi să te aşezi, de putrede ce sunt, unica maimuţă este atât de stresată de vizitatorii prost crescuţi, încât mai tot timpul stă ascunsă, iar căluţii, dar şi tigrii se adapă din cădiţe de... duş!

Urşii se agaţă de plasele de sârmă ruginită cu care sunt „căptuşite” gratiile cuştilor, impresia fiind una deplorabilă; mai ales atunci când vezi laba unui urs care se strecoară, cu greu, prin plasa desfăcută, către bordura de ciment, spartă...

În cuşca broscuţelor ţestoase se află o cadă de fontă, adusă din baia unui cetăţean. În cadă, şase broscuţe de apă se bălăcesc într-un spaţiu meschin, iar de ieşit din „balta” lor, nici nu poate fi vorba! Fără ajutorul îngrijitorilor, ele rămân captive căzii de baie... În jurul căzii, mai mişună câteva ţestoase de uscat.

Nici aleile parcului nu se simt mai bine, iarba revărsându-se generos printre crăpăturile vechi… Volierele sunt rupte, iar păsările admirate sunt: o barză, cocoşi şi găini domestice şi raţe. Nici vorbă de lişiţă, cocostârc, sau alte păsări de baltă – că doar nu trăim la malul Dunării, sau – ce fiţe! – de lebede pentru iazul din parc...

Pentru a ajunge la porcii mistreţi, vizitatorul merge după miros şi, până la ţarcul lor, trece prin faţa cuştilor cu un lup şi o vulpe (fiecare în pătrăţica sa), animale care par că vor muri de exasperarea de a se plimba într-un cub minuscul – la propriu.

Pădurea, cu vegetaţie exuberantă stă neîngrijită, iar zecile potenţiale locuri de joacă, agrement şi relaxare rămân doar la nivelul de posibilităţi pentru un viitor mai roz...

http://www.viata-libera.ro/articol-Vizita_neplacuta_la_Parcul_Zoologic_din_Padurea_Garboavele_2.html

Directoarea Parcului Zoo explică: „Improvizaţii din cauza lipsei de bani”

„Dacă vă uitaţi la blana lor, cât e de frumoasă, numai cine este rău intenţionat ar spune că animalele nu sunt crescute bine. Noi le iubim foarte mult şi avem grijă de ele. Încercăm să compensăm prin hrană stresul cauzat de captivitate”, ne povesteşte directoarea Parcului Zoologic, Liliana Stancu, în prag de pensionare.

Nu contestă nimeni, animalele arată bine, însă condiţiile în care trăiesc sunt jalnice. Directoarea confirmă: „să vă spun că facem chetă să cumpărăm ciment să astupăm găurile de şobolani?”. Mă interesez de căzile de baie, ce caută la animale, în cuşti? „Pentru apă, ca să bea animalele”, ne răspunde directoarea. „Dar în căzi de fontă?”, insist. „Dar în ce? În gură?”, mi se răspunde.

Directoarea explică faptul că „am apelat la aceste improvizaţii pentru că animalele nu aveau suficientă apă pentru adăpat şi, până la urmă, asta este grija mea, ca animalele să se simtă bine... Ba chiar, când este cald, tigrul se şi bagă în cadă şi se răcoreşte”.

Directoarea bravează, dar realitatea din jur arată cât de neîngrijit este locul. Iubirea îngrijitorilor, da, este garantată, însă spaţiile în care trăiesc animalele sunt sub orice critică, asta ca să nu invocăm lucruri sfinte, ca spaţiile stabilite la nivel european, prin norme...

Dezamăgiţi, vizitatorii îşi cer banii înapoi

„Sunt vizitatori care când ies, vin la casă şi îşi cer banii pe bilet… consideră că este foarte scump faţă de ce este în parc”, spune, cu tristeţe directoarea. „Dacă ar veni în vizită turişti europeni, probabil că ar începe să plângă şi s-ar lega cu lanţuri de gard, în semn de protest”, răspunde la întrebări doamna Stancu.

Spune că „am avut bucuria să vizitez parcuri zoologice din UE, am fost la Barcelona, unde spaţiile pentru animale sunt cu adevărat ofertante, dar animalele sunt comparabile cu cele de aici... spaţiile nu, desigur”.

Directoarea nici nu mai repetă formula de acum consacrată „lipsa fondurilor”, ridicând doar din umeri, a neputinţă şi când o întreb de iazul tulbure în care se bălăcesc nişte raţe, sau când încerc să aflu de ce nu există un loc de recreere, joacă şi/sau relaxare amenajate în pădurea din Parc? „Să ştiţi că educaţia prin joacă este foarte importantă. De pildă, copiii pot învăţa aici despre animale şi comportamentul lor... De pildă, dacă au ceva de mâncare şi se apropie de cuşca ursului, ursul întinde laba, cerşind un biscuite, este chiar şi numit aşa, comportamentul de cerşit...

Lumea trebuie să ştie că nu trebuie să-i dea animalului biscuitul, că nu cu un biscuit se hrăneşte un urs… În schimb, ursul este foarte periculos, însă, ştiţi, din cauza desenelor animate, care prezintă ursul ca un animal blând, spre deosebire, de pildă, de lup… Dar ursul, fără expresie pe faţă, are reacţii neaşteptate şi te poate ataca oricând”, ne-a explicat directoarea. Educaţie în faţa cuştilor. Însă când cuştile arată atât de rău, care mai este utilitatea lecţiei deschise?

Planuri pentru modernizare există!

Pentru ca şi Parcul Zoologic să arate măcar la fel de frumos pe cât arată cealaltă „parte” a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii – care ar putea rivaliza cu orice obiectiv similar din UE -, ar trebui investiţi bani serioşi. Preocupare există din partea Consiliului Judeţului Galaţi, cel care administrează întregul Complex Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi. Încă din 2008 a existat o hotărâre CJ privind modernizarea Parcului Zoologic prin implementarea unui proiect guvernamental, în colaborare cu Ministerul Mediului. Mai exact, CJ urma să aloce 25 la sută din valoarea proiectului, iar ministerul restul. Potrivit hotărârilor CJ existente pe site-ul instituţiei, iniţial, proiectul de modernizare a Parcului Zoologic avea o valoare de aproximativ 9,24 milioane de lei. În 2009, însă, valoarea proiectului a crescut, ajungând la suma totală de 13.489.299 de lei. Diferenţa rezultă din faptul că, trecând anii, UE a modificat normativele privind spaţiile destinate fiecărui animal în captivitate, în parte. Pentru a se acoperi noile cheltuieli, CJ a făcut o anexă la proiect, anexă pentru care se aşteaptă încă avizul Ministerului Mediului. Fără acordul ministerului, proiectul nu poate începe. „Dacă Ministerul Mediului nu ne dă avizul, pierdem finanţarea”, a confirmat şi preşedintele CJ, Eugen Chebac. „Galaţiul are posibilitatea să susţină financiar Parcul Zoologic. Plec după 20 de ani de muncă aici cu speranţa că parcul nu se va închide”, spune Liliana Stancu.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EImprovizatii_din_cauza_lipsei_de_bani%E2%80%9D__2.html

  • 4 months later...
Posted

Leii şi tigrii de la Gârboavele, condamnaţi să rămână în celule

Singurul Parc Zoo din judeţul Galaţi se află într-o situaţie dificilă. Legislaţia Uniunii Europene impune amenajarea unor spaţii generoase pentru găzduirea animalelor sălbatice, iar conducerea grădinii zoologice de la Gârboavele trebuie să renunţe la "celule de detenţie" în care sunt găzduite feline precum leii şi tigri. Cu toate acestea, lipsa banilor este motivul pentru care gălăţenii continuă să vadă aceste animale printre gratiile unor cuşti improprii. Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, unitate ce administrează Parcul Zoo, a depus solicitări la Ministerul Mediului pentru accesarea unor fonduri necesare modernizării.

Însă până în acest moment ministerul de resort nu a alocat fondurile necesare reabilitării grădinii zoo. "Tot ce pot să precizez la acest moment este că proiectul este pe făgaşul cel bun", ne-a declarat Daniel Mihalaşcu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţului Galaţi (Complexul Muzeal este o unitate bugetată de CJ Galaţi).

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată iniţial printr-un studiu efectuat în 2007 şi a fost de minim două milioane de euro. În cazul în care nu se va obţine această finanţare, grădina zoologică este în pericol de a-şi restrânge activitatea, să renunţe la o parte din animale sau chiar să-şi închidă porţile.

Cu toate acestea, Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal, ne-a declarat că nu este niciun pericol ca parcul zoo să dispară. Dacă se va obţine finanţarea de la Ministerul Mediului, Grădina Zoo de la Gârboavele - ce se întinde acum pe o suprafaţă de şapte hectare - va avea la sfârşitul lui 2013 - o suprafaţă de 14 hectare. În proiect este prevăzută şi construirea unei clădiri administrative. Aleile pe care vor circula vizitatorii vor fi modificate, iar pentru Tigrul siberian se va amenja un pavilion de 400 de metri pătraţi. Se doreşte şi proiectarea unui pavilion destinat primatelor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/La_Garboavele-_Leii_si_tigrii-condamnati_sa_ramana_in_celule_0_362963776.html

  • 6 months later...
Posted

Petrecere la Grădina Zoologică din Galaţi. Codruţa a împlinit şase ani

Prima ursoaică născută în captivitate la Galaţi a primit de ziua ei un tort din fructe şi legume, din partea elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 12 „Miron Costin". Codruţa a savurat din plin tortul iar cei patru urşi şi celelalte specii de animale au primit de la copii fructe şi legume special pentru această ocazie.

Aniversarea tinerei ursoaice a coincis cu proiectul educaţional „Ursul Brun", organizat la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii în colaborare cu elevii unităţii de învăţământ.

În Grădina Zoologică Gârboavele sunt în prezent cinci exemplare de urs brun, două femele şi trei masculi. Acţiunea de astăzi a coincis şi cu aniversarea celor şaşe ani de viaţă a primului pui de urs născut în captivitate la Grădina Zoologică din Galaţi: Codruţa. Pentru sărbătorită, cei prezenţi, elevii împreună cu d-na profesor Calciu Kati şi lucrătorii de la Grădina Zoologică, au pregătit un tort aniversar din fructe şi legume. Codruţa a savurat din plin tortul, iar cei patru urşi şi celelalte specii de animale au primit de la copii fructe şi legume special pentru acestă ocazie.

adevarul.ro

  • 2 months later...
Posted

Astăzi, intrare liberă la Grădina Zoologică

Astăzi, de Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor, intrarea la Grădina Zoologică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii va fi gratuită.

Situată în Pădurea Gârboavele, pe o suprafaţă de 14 hectare, la 17 km nord-vest de municipiul Galaţi, Grădina Zoologică deţine 30 specii de mamifere, păsări şi reptile. Tematica sa a fost elaborată în 1997, cu sprijinul specialiştilor de la European Association of Zoos and Aquaria şi are drept obiective conservarea speciilor rare de animale, precum şi educaţia pentru conservare. În cadrul Grădinii Zoologice de la Gârboavele pot fi văzuţi: maimuţa Rhesus, lei, tigri siberieni, urşi, lupi, vulpe, cerbi lopătari, cerbi carpatini, porci mistreţi, fazani, bufniţe, păsări domestice, broaşte ţestoase, ponei, iepuri etc.

Programul de vizitare este între orele 10.00 – 18.00.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.