Jump to content

Recommended Posts

Posted

Salut!Am deschis acest topic in special pentru cei carora le plac calatoriile in special la munte.Si asa cum in vara asta vreau sa fac un traseu mai lung,ma gandeam poate facem un schimb de opinii,poate stiti niste locuri frumoase unde ati fost si care v-au ramas in amintire.Astept recomandari ;)

Posted

Mi-am pus in gand sa ma duc la Cheile Nerei,am auzit ca e ceva de vis acolo.E cam lung drumul e adevarat,dar as vrea sa stiu daca a fost cineva acolo,m-ar interesa unele trasee.

Posted

Am facut in 2005 un traseu care a acoperit:

Brasov, Sighisoara, Alba Iulia, Hunedoara (castelul Huniazilor), Deva (cetatea), Sarmisegetusa romana, Petrosani (telescaun pina la statiunea sportiva si traseu de 3 ore pina pe Cirja mica), Motru, Tirgu Jiu (Coloana Infinitului - Poarta sarutului), Tismana (manastirea), Herculane, Defileul Dunarii (Portile de fier - Cazane), Pesterile (Muierii, Polovraci, Oltetului) si manastirile din Oltenia (multe-multe si frumoase), Sinaia (Castel Peles si Pelisor), Galati.

Am fost numai eu cu sotia, am dormit majoritatea noptilor in masina, am folosit aragaz Campingas si dus portabil, am mers ca nebunii sa vedem cit mai multe si tot nu ne-am saturat si inca mai consider ca a fost cel mai frumos concediu pe care l-am avut vreodata...

Nu mai vorbesc de Apuseni, Maramures, Nordul Moldovei... :)

• 2 weeks later...
Posted

Am fost acum cativa ani buni in Bihor si ai ce vizita acolo. Pestera Ursilor, Pestera Scarisoara si vreo 2 din cele neamenajate : Pestera Corbasca, Pestera cu bile - in asta se intra pe burta si trebuie sa ai grija la cap :lol: - pe parcurs pestera se largeste si poti sa ridici capul sa-i admiri frumusetea. Si mai sunt o groaza de locuri frumoase de vizitat in zona, timp sa ai.

Pe unde am mai fost si mi-a placut, dar trebuie sa suporti ţânţarii : in Delta, la Crisan - pe bratul Sulina. E ceva de vis ! Poate o sa va arat poze...daca sunt doritori... :)

Posted
Am fost acum cativa ani buni in Bihor si ai ce vizita acolo. Pestera Ursilor, Pestera Scarisoara si vreo 2 din cele neamenajate : Pestera Corbasca, Pestera cu bile - in asta se intra pe burta si trebuie sa ai grija la cap :lol: - pe parcurs pestera se largeste si poti sa ridici capul sa-i admiri frumusetea. Si mai sunt o groaza de locuri frumoase de vizitat in zona, timp sa ai.

Pe unde am mai fost si mi-a placut, dar trebuie sa suporti ţânţarii : in Delta, la Crisan - pe bratul Sulina. E ceva de vis ! Poate o sa va arat poze...daca sunt doritori... :)

A I !!! Eu am numarat cel putin un doritor pentru pozele tale; chiar mor de curiozitate cum arata o pestera in care intri pe burta si trebuie sa dai cu capul? :)

Pentru toti vizitatorii acestui topic, va ofer un link cu unele din cele mai frumoase fotografii ale mele, pe Google Maps: http://www.panoramio.com/user/2326150 Nu stiu daca sunt printre cele mai frumoase locuri din Romania, dar cu siguranta sunt printre cele mai frumoase din imprejurimile Galatiului (lista ramane deschisa)

P.S. 10.05.2009: Pozele mele sunt intr-un continuu "under construction"; am tot adaugat.

Posted

AI!!! Eu am numarat cel putin un doritor pentru pozele tale; chiar mor de curiozitate cum arata o pestera in care intri pe burta si trebuie sa dai cu capul? :)

Pentru toti vizitatorii acestui topic, va ofer un link cu unele din cele mai frumoase fotografii ale mele, pe Google Maps: http://www.panoramio.com/user/2326150 Nu stiu daca sunt printre cele mai frumoase locuri din Romania, dar cu siguranta sunt printre cele mai frumoase din imprejurimile Galatiului (lista ramane deschisa)

Faceam referire la poze din Crisan... ;) Din pacate, cu acea pestera nu am poze, pt ca totul s-a petrecut dupa cum am precizat acum ani buni...intr-o tabara. Nu aveam aparat foto, bleah... :( Am stat la mana profului care a organizat tabara sa ne faca si noua poze, dar nu a surprins si pestera cu pricina. Ciudatenia acelei pesteri consta in faptul ca in loc de stalagmite sunt niste formatiuni calcaroase de forma sferica, de unde si denumirea de "Pestera cu bile".

Posted

Multumim ptr poze.eu chiar sunt amatoare de salbaticie :d ,dar bag seama ca acolo daca nu ai barca esti mancat.Unde ai fost cazata acolo?Si peste ceva ai prins?

Posted
Multumim ptr poze.eu chiar sunt amatoare de salbaticie :d ,dar bag seama ca acolo daca nu ai barca esti mancat.Unde ai fost cazata acolo?Si peste ceva ai prins?

Am fost "cazata" la cort. :lol: A fost o excursie organizata de niste cluburi de ecologisti si dehhh, am fost vreo cateva sute de persoane. Nu am pescuit, nu ma pasioneaza pescuitul in mod deosebit. Cat despre barci, se putea inchiria oricand (in timpul zilei) impreuna cu mai multe persoane, o barcutza sau ceva in genul asta si ajungeam pe canale, in zone in care salbaticia e cuvantul de ordine si unde chiar ai ce admira.

In apropiere aveam hotelul Lebada, ca tot erai tu interesata de cazare. ;)

Posted

super Crisanul... pana acum vreo 10 ani mergeam in fiecare an exact la bifurcatia dunarii spre mila 23... nu pot sa descriu cat de frumos a fost... imi propun de vreo 3 ani sa mergem din nou acolo, toata gasca, insa din cauza timpului si a banilor nu mai reusim...

atasez si eu o fotografie facuta acum 2 ani, cand am facut turul Moldovei si al manastirilor... foarte frumos, am promis sa revin ori de cate ori am ocazia... cine nu a fost pe la manastirile din nordul Moldovei are de ce sa regrete... aici e o fotografie facuta exact din fata portii casei lui Sadoveanu . Am multe fotografii interesante, daca doreste cineva sa mearga pe acolo si inca nu e convins, sa-mi spuna si am sa postez si alte fotografii :)

156_dd1a947d4e66d6f1cbd5cf8875e197b9_thu

• 3 weeks later...
Posted

Patrimoniul UNESCO

Cele şapte minuni ale României

Ce ar putea avea în comun Marele Zid Chinezesc, Palatul Versailles, Delta Dunării şi bisericile mănăstirilor din Bucovina? Ce legătură ar putea fi între Biserica de lemn din Poienile Izei şi Palatul şi Grădinile Schönbrunn din Viena, capitala Austriei? La prima vedere nimic. Şi totuşi sunt unite de ceva foarte important. Toate fac parte din Patrimoniul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Dacă nu ştiaţi deja, vă spunem noi că în UNESCO a propus un plan de protejare a bunurilor culturale şi naturale din lume, prin "Convenţia despre Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural", aprobată în 1972. În concluzie, de ce credeţi că ar fi mai prejos cetăţile dacice în frunte cu Samizegetuza Regia decât Taj Mahalul Indiei, oraşul antic Memphis ori Piramidele din Gizeh? Ei bine, nu sunt cu nimic mai puţin valoroase.

În cele ce urmează vă propunem un mic tur imaginar printre minunile României care au fost incluse în patrimoniul mondial. Potrivit site-ului Ministerului Culturii, Cultelor, pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse nu mai puţin de şapte zone ale ţării. Dacă avem în vedere că din „sipetul” de comori ale umanităţii fac parte bijuterii arhitectonice sau naturale din Transilvania, Maramureş, Bucovina, Oltenia, Delta Dunării, putem conchide lesne că jumătate din România este în patrimoniul lumii.

Pe primul loc între cele şapte valori mondiale se află, potrivit Ministerului Culturii şi Cultelor, siturile săteşti cu biserici fortificate din Transilvania.

Următoarea pe listă este Mănăstirea Hurezi, sau Horezu, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu.

Bisericile mănăstirilor din Nordul Moldovei în frunte cu Voroneţul, supranumit Capela Sixtină a Estului Europei, sunt şi ele parte a patrimoniului UNESCO.

Centrul istoric Sighişoara a fost considerat de UNESCO demn de patrimoniul lumii. Potrivit site-ului oficial al UNESCO, străinii au răsuflat uşuraţi atunci când autorităţile au renunţat la ideea de a construi un parc tematic în vecinătatea centrului Sighişoarei. Desigur, vorbind de cetate, nu putem omite o invitaţie la Festivalul de Artă Medievală, o şansă extraordinară de a călători în timp, până în epoca domniţelor gingaşe şi a cavalerilor neînfricaţi.

Cea de-a cincea minune inclusă în patrimoniul lumii este Ansamblul de Biserici de lemn din Maramureş.

Fortăreţele Dacice din Munţii Orăştiei merită să fie vizitate tocmai pentru că UNESCO le-a inclus pe listă alături de piramidele egiptene.

Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării este cea de-a şaptea comoară şi încheie lista cu care România a intrat în sipetul cu frumuseţi ale lumii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cele ... iei_2.html

Cele şapte minuni ale României (2)

Centrul Istoric al Sighişoarei, fortăreţele dacice, bisericile de lemn din Maramureş şi Delta Dunării nu sunt cu nimic mai prejos decât Marele Zid Chinezesc, Palatul Versailles ori Piramidele din Gizeh. Toate fac parte din Patrimoniul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Potrivit site-ului Ministerului Culturii, Cultelor, şi pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse nu mai puţin de şapte zone ale ţării. Vă invităm să le descoperim cu ajutorul datelor oferite de Ministerul Culturii şi Institutul de Memorie Culturală:

Bisericile fortificate din Transilvania

Potrivit Institutului de Memorie Culturală (CIMEC), „nicăieri în lume nu se regăsesc atâtea biserici fortificate într-un perimetru atât de restrâns”: Câlnic, Prejmer, Vischi, Dârju, Saschiz, Biertan şi Valea Viilor. Institutul argumentează alegerea: spre deosebire de bisericile fortificate din Franţa şi din ţările nordice, bisericile cu incintă fortificată în Germania şi Austria, „numai în Transilvania se pot regăsi trei tipuri principale de fortificaţii: biserica cu incintă fortificată (Prejmer), biserica fortificată (Saschiz) sau fortăreaţa-biserică (Valea Viilor)”.

Mănăstirea Hurezi

Mănăstirea Hurezi, sau Horezu, ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu îşi trage numele de la strigătul huhurezilor. Arhitectura sfântului locaş este definitorie pentru stilul brâncovenesc. În pisania care se află deasupra uşii de intrare în biserica mare a mănăstirii, Brâncoveanu mărturiseşte: "Nu voi intra în sălaşul case mele, nu voi sui pe aşternutul patului de odihnă, nu voi da somn ochilor mei şi pleoapelor mele dormitoare şi repaus tâmplelor mele, până nu voi afla loc Domnului şi sălaş Dumnezeului lui Iocob".

Voroneţul, Capela Sixtină a Estului

Din Oltenia, mergem în Bucovina, la bisericile din Nordul Moldovei. Bisericile Mănăstirilor Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Suceava şi Voroneţ şi-au ocupat locul în patrimoniul mondial. Nu se putea ca albastrul de Voroneţ, al cărui secret încă n-a fost aflat, să nu fie apreciat la nivel universal. Specialiştii CIMEC vorbesc despre picturile exterioare de pe zidurile mănăstirilor ca fiind unice în arta europeană a epocii şi un fenomen artistic unic în arta bizantină.

Sighişoara

Centrul istoric Sighişoara a fost considerat de UNESCO demn de patrimoniul lumii. Argumentul este acela că Sighişoara este „centrul istoric construit în secolul XII de coloniştii saşi sub denumirea latină Castrum Sex şi păstrat în mod aproape neschimbat până astăzi în ciuda faptului că este locuit”.

Capodopere de lemn

Cea de-a cincea minune inclusă în patrimoniul lumii este Ansamblul de Biserici de lemn din Maramureş. Ansamblul de Biserici de lemn din Maramureş cuprinde lăcaşurile de cult din Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud-Deal, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz, Şurdeşti. Specialiştii spun că ele au atins culmile artei de a construi în lemn, în întreaga Europă

Cetăţile dacice

Sarmizegetusa Regia – capitala regatului dac, Cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuie, cetatea dacică de la Costeşti-Blidaru, cetatea dacică de la Luncani-Piatra Roşie, cetatea dacică de la Băniţa – satul Băniţa, cetatea dacică de la Căpâlna au creat un sistem de apărare unic în arhitectura europeană. Cele şase fortăreţe dacice din Munţii Orăştie care au format sistemul defensiv al lui Decebal, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Delta Dunării

Paradisul din Delta Dunării a intrat în patrimoniul universal. Nici nu e de mirare că UNESCO l-a declarat rezervaţie a biosferei când aici sălăşluiesc peste trei sute de specii de păsări, nenumărate specii de peşti şi peste o mie de specii de plante.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cele ... i_2_3.html

• 4 months later...