Jump to content

Scrisoare către Barroso, despre situaţia Combinatului


dcp100168

Recommended Posts

Trei eurodeputaţi îi scriu lui Barroso pe tema situaţiei angajaţilor de la Arcelor Mittal din Galaţi

Trei eurodeputaţi au cerut joi preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, să analizeze situaţia în care se află angajaţii combinatului Arcelor Mittal din Galaţi, precum şi colegii lor francezi, care urmează să fie trimişi în şomaj tehnic, informează un comunicat al Delegaţiei PSD din PE remis MEDIAFAX. Cei trei eurodeputaţi - Adriana Ţicău, vicepreşedinta Comisiei de transport şi turism a PE, Jean Louis Cottigny, vicepreşedintele Comisiei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) din PE şi Stephen Hughes, coordonatorul socialiştilor europeni din EMPL - i-au scris în acest sens preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, cerând de asemenea Executivului comunitar să susţină, prin Fondul Social European (FSE) şi prin Fondul European de Globalizare (FEG), angajaţii grav afectaţi de criza economică globală. Scrisoarea a fost de asemenea transmisă comisarului pentru muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse, Vladimir Spidla. "Ca socialişti europeni, eu şi colegii mei, credem că succesul unei întreprinderi se datorează oamenilor care muncesc acolo zi de zi. Într-o perioadă de criză economică, întreprinderile se confruntă cu mari dificultăţi, dar nota de plată pentru criză nu trebuie trecută în contul angajaţilor. De aceea am solicitat Comisiei Europene să mobilizeze cele două fonduri, pentru a veni în sprijinul angajaţilor pe durata crizei", a declarat Adriana Ticău.

Jean Louis Cottigny, europarlamentar socialist francez, a afirmat că "în Franţa, sindicatele au fost anunţate că în acest an peste 1400 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă". "Comisia Europeană are creat cadrul pentru a interveni în situaţii de criză. Cerem ca aceasta să reacţioneze la timp pentru a ajuta lucrătorii în dificultate şi a demonstra solidaritate faţă de europenii în nevoie", a explicat el.

Laburistul britanic Stephen Hughes a recomandat la rândul său Comisiei "să ia în considerare elaborarea unei decizii a Consiliului pentru a revizui criteriile de acces la Fondul Social European". "Acesta ar trebui să se facă la nivel de ramură si de întreprindere şi nu doar la nivel regional şi local pentru ca fondurile să fie mobilizate rapid pentru a ajuta lucrătorii afectaţi de criză, inclusiv prin cursuri de formare pentru şomeri".

In ultimii ani, Uniunea Europeană a dezvoltat mai multe proiecte pentru a sprijini companiile şi angajaţii care se află în situaţii precare, reaminteşte comunicatul citat. Fondul Social European (FSE) ajută oamenii să îşi îmbunătăţească abilităţile şi, prin programe de training, să găsească soluţii alternative pentru viitor. Începând cu 1 ianuarie 2007, Fondul European de Globalizare (FEG) asigură finanţarea politicilor de susţinere a pieţei muncii, cu accent pe sprijinirea muncitorilor afectaţi de concedieri cauzate de globalizare. Acest fond este destinat să completeze asistenţa furnizată de către angajatori şi autorităţile naţionale responsabile pentru măsuri active de ocupare a forţei de muncă.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.