Jump to content

Hoţi prinşi în flagrant pe platforma siderurgică


dcp100168

Recommended Posts

Hoţi prinşi în flagrant pe platforma siderurgică

Poliţiştii au depistat şase persoane care furau materiale de platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi, între care doi angajaţi ai combinatului, aceştia fiind prinşi când încărcau într-un camion materie primă în valoare de 70.000 de lei, cu ajutorul unui angajat al firmei care asigură paza. Gruparea, din care făceau parte şase persoane despre care existau informaţii că sustrag materiale metalice de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi, a fost destructurată în urma investigaţiilor făcute, începând din octombrie 2008, de poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale, ai Serviciului de Investigare Fraude, în colaborare cu Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă, transmite corepondentul MEDIAFAX.

Cinci dintre membrii reţelei au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să sustragă 66 de tone de brame (materie primă pentru fabricarea oţelului), în valoare de 70.000 de lei, folosind un camion de mare tonaj, a declarat, vineri, Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. Cei cinci i-ar fi promis 5.000 de lei unei persoane cu responsabilităţi de conducere în cadrul firmei care asigură paza la combinatul siderurgic de la Galaţi, pentru a le facilita sustragerea materiei prime.

Potrivit sursei citate, patru dintre membrii grupării, Neculai L., în vârstă de 42 de ani, Ionuţ D., de 31 de ani, ambii din Galaţi, angajaţi ai combinatului siderurgic, Ion D., de 27 ani, şi Gelu I., de 24 de ani, ambii din comuna gălăţeană Pechea, au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă. Eu au fost prezentaţi, joi, magistraţilor Tribunalului Galaţi, care au dispus arestarea preventivă a trei dintre aceştia. Celelalte trei persoane cercetate în acest caz au primit interdicţie de a părăsi municipiul Galaţi timp de 30 de zile. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi a adăugat că toţi cei şase sunt cercetaţi pentru pentru dare de mită şi furt calificat.

Link to comment
Share on other sites

La judecată!

Protagoniştii furtului a 66,15 tone de brame au fost trimişi în judecată. Înregistrările convorbirilor, marfa recuperată de combinat din autotrenul în care fusese încărcată, dar şi mărturia celui din conducerea Serviciului de Pază care a denunţat toată tărăşania stau la baza acestui dosar, care a ajuns în instanţă.

Încercarea de a atrage în jocul lor un şef al Serviciului de Pază al platformei siderurgice le-a fost fatală celor patru persoane care au încercat să scoată pe poarta combinatului 66,15 tone de scoarţă (deşeuri metalice - n.r.). Gelu Ivan, zis "Basarab", şi Ion Dănăilă, zis "Nelu", sunt ambii din Pechea şi se cunosc de foarte mult timp. Acesta a şi fost motivul pentru care au decis să facă această afacere împreună. Aceştia i-au cooptat în înţelegerea lor şi pe Ionuţ Dimitriu şi Neculai Livadariu, foşti angajaţi ai ArcelorMittal, unul ca macaragiu, altul ca operator. În ianuarie, Gelu Ivan i-a cerut lui Dănăilă să ia legătura cu persoana din conducerea WBC-ului, despre care ştia că-i este cunoştinţă, pentru că lucraseră împreună la o societate comercială. Ei doreau să intre pe platformă, să fure deşeurile şi să iasă fără să fie verificaţi la poartă. Dănăilă a tot insistat, promiţându-i suma de 5.000 de lei, motiv pentru care cel contactat a făcut pe 3 februarie un denunţ, prefăcându-se însă că le face jocul celor doi.

"Să intru pe cântar?"

Înregistrările telefonice, prinse şi în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, dovedesc intenţiile celor implicaţi. Ivan şi Dănăilă s-au asigurat de "serviciile" celor doi angajaţi de pe platformă şi au găsit şi un autotren al cărui şofer a cam fost păcălit de Ivan, în sensul că nu prea ştia ce vrea de la el prietenul lui. Ivan i-a spus că merge cu el în combinat pentru că are ştiinţă că el nu se pricepe să facă manevre cu autotrenul, omul înţelegând ce se întâmplă abia când a ajuns la locul faptei. "Să intru pe cântar?", întreabă Ivan, "Da", îi răspunde Dănăilă. "Şi să ies pe lângă?", zice Ivan, "Da", îi răspunde Dănăilă. "Că ăştia care fac legal intră pe... tot pe cântar ies", conchide Ivan. La un moment dat Ivan cere lămuriri, ca să ştie sigur pe unde să iasă. Dănăilă îl sună pe denunţător, care le spune că maşina va intra pe cântar şi va ieşi "pe lateral". Marfa, în valoare de 67.718,416 lei, a fost încărcată şi dusă spre Poarta Nord Atlas. Pe drum au văzut o maşină care le-a făcut semn să oprească, acela fiind momentul prinderii lor în flagrant. Iniţiatorii afacerii, dar şi cei doi foşti angajaţi au fost reţinuţi şi toţi, în afară de Livadariu, au fost arestaţi preventiv. Acum toţi sunt trimişi în judecată pentru furt calificat, iar Dănăilă şi pentru dare de mită, această infracţiune fiind şi motivul pentru care dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului Tribunalului.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.