Jump to content

Donarea de organe. Pro sau contra?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Donare de organe. Pro si contra?

Donarea de organe e un subiect foarte dezbatut in ultima vreme. Lipsa organelor e o problema reala, iar diferenta dintre cerere si oferta este enorma. Ea se traduce prin sanse reduse de supravietuire pentru cei pentru care un organ nou e singura solutie. Donarea de organe se imparte de fapt in doua categorii. Pe de-o parte sunt cei care isi doneaza organele in timpul vietii, de exemplu un rinichi pentru o ruda bolnava sau pentru o mare suma de bani. Pe de alta parte, este vorba de prelevarea de organe dupa moartea donatorului si transplantul la cei bolnavi. Pentru ca este o adevarata criza in domeniu, se poate ajunge (si se ajunge) la situatii ilegale si periculoase - o adevarata "industrie", o piata neagra a organelor.

Cum nu vreau sa fac o dizeratie pe aceasta tema, va las sa va expuneti punctele de vedere...

Link to comment
Share on other sites

Eu personal, sunt de acord cu donarea de organe, indiferent daca aceasta se face in timpul vietii sau dupa moarte. Oricum ar fi insa, procedura ar trebui reglementata riguros, astfel incat sa se evite (pe cat posibil) situatiile care implica traficul de carne vie. In primul rand, cel care doneaza trebuie sa fie intru totul de acord (daca are capacitatea de a decide), iar in cazul in care respectivul este pe moarte, aceasta procedura sa intervina numai cand nu se mai poate face absolut nimic in privinta sa. Daca acesta ar fi in incapacitatea de a decide, hotararea ar trebui luata de familie (insa cu o anumita supraveghere din partea autoritatilor).

Link to comment
Share on other sites

Donarea de organe? din cate stiu, este depasita in tarile civilizate, pentru ca au aparut metode mai performante de tratament care inlocuiesc aceasta practica: celulele stem, etc. (mai bine sa-i las pe cei care lucreaza in domeniu sa vorbeasca).

Cu donarea de sange - DA, cu asta sunt de acord, dar la noi se ajunge mai greu la centrele de transfuzie, este program foarte scurt, si numai oamenii perfect sanatosi sunt acceptati sa doneze. Imi amintesc ca am vrut sa donez sange in urma cu vreo 3 ani, dar n-am putut pentru ca am avut tensiunea prea mare.

Link to comment
Share on other sites

celulele stem, etc

Tratamentul pe baza celulelor stem este poate, de mare viitor. Pentru cine are asa ceva recoltat, pentru ca sint folosibile numai la rude de gradul 1 si 2. Dar aceasta este o practica mult prea recenta ca sa putem vorbi de folosirea lor pe scara larga. Plus ca, din cite stiu, sint numai vreo 10.000 de cazuri la nivel global care au beneficiat de asa ceva. Si mai sint o gramada de alte limitari (acum, pe viitor probabil vor disparea).

Eu am facut recoltare la baietel pe principiul ca mai bine sa fie si sa nu aiba nevoie decit invers.

Pentru restul de miliarde de locuitori ai planetei, eu vad transplantul de organe ca singura solutie in cazul in care...

Link to comment
Share on other sites

Este adevarat ca la noi recoltarea celulelor stem ajunge la 2000 de euro? Am niste amici in state care si-au facut pentru copil cu numai 1000 de $.

Da, Oana, ideea e buna, dar ce facem cu majoritatea populatiei care nu a avut aceasta posibilitate?

Link to comment
Share on other sites

Este adevarat ca la noi recoltarea celulelor stem ajunge la 2000 de euro?

Recoltarea este 1000 EUR, platibili in momentul in care firma ce efectueaza recoltarea (CordBlood Center) confirma ca celulele sint viabile (In general, dureaza cam 3 luni). Firma pune la dispozitie kitul de recoltare, operatia efectiva se face de catre doctor la nastere, iar kitul este ridicat de un curier al CordBlood Center.

Este si o taxa anuala de intretinere a celulelor.

Mai multe informatii aici: http://www.cordcenter.ro/.

Daca aveti intrebari, puteti suna la nr. de contact de pe site, dar persoana care raspunde e putin aeriana (in sensul ca e o secretara care stie niste raspunsuri pe dinafara si mai mult nu).

Eu am intrat pe site-ul firmei mama http://www.cordbloodcenter.com/ , am luat nr. de telefon de acolo si am sunat direct in Cehia pentru citeva nelamuriri. Mai sint si citeva forumuri/site-uri pe care s-a discutat mai pe larg despre celulele stem (google it :))

Link to comment
Share on other sites

1000 Dolari in america? Nu li se pare ca e cam jaf la drumu mare? De ce costa atat manopera? Ca nu cred ca o parte din pret ar fi pretul celulelor, din moment ce sunt ale tale. Ar fi chiar culmea sa iti cumperi parti din tine pe care deja le ai.

Link to comment
Share on other sites

Tocmai! In SUA e mai ieftin decat la noi. Si nu platesti propriile "organe". Cred ca nu intelegi procedura. Nu e numai manopera. Ei aduc si acel kit de recoltare la nastere si verifica celulele "bune". Apoi asigura transportul si pastrarea intr-o anumita banca pentru tine. Astfel, le folosesti numai la nevoie, peste ani de zile. Este ce a explicat si el mai sus.

Ce-ai vrea? sa le tii in frigider? :d

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

stocarea celulelor se plateste separat.noi am prelevat celule pentru fetita si tocmai a venit factura ptr 2010.platim in jur de 40 euro pe an.apropo de celulele astea.am o mare nelamurire.cand a sosit raspunsul ca celulele sunt in regula ptr stocare am gasit o precizare care m-a bagat "in ceata" ....scria acolo ca celulele sunt suficiente ptr 45kg. toti copii prietenilor nostri nascuti cam in aceiasi perioada cu fetita mea au prelevat celule si la fiecare a venit in raspuns o alta greutate.nu stiu foarte multe despre aceste celule si am ales prelevarea ca un fel de asigurare.subiectul este destul de controversat.dar chestia asta cu 45 kg m-a bagat rau in ceata.daca cineva are habar despre ce este vorba...multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.