Jump to content

Recommended Posts

Posted

Noul Muzeu de Arte Vizuale

Clădirea-pasăre

* Muzeul „lui Ujeucă”, ce va fi amplasat în Parcul Rizer, va uimi lumea! * Deocamdată a primit premiul Ordinului Arhitecţilor din România * Arhitectul a descoperit că noua Bibliotecă din Alexandria „rimează” cu proiectul său *

„E un proiect îngrijorător de curajos, pentru felul în care tratăm lucrurile astăzi cu o anumită parte din constructori”, îşi prezintă uimitorul proiect al viitorului Muzeu de Artă Vizuală Galaţi părintele acestuia, arhitectul Dan Ujeucă. Poate că, dacă n-ar fi fost specializat o viaţă în vapoare, nu ar fi înţeles cum se poate desprinde de la pământ o construcţie ca toate construcţiile! Pe arhitectul care a proiectat şi case pe apă îl enervează, totuşi, să-i compare cineva clădirile cu vapoarele… Am văzut desenele! Un corp central, cilindric, cu acoperişul-luminator, uşor înclinat spre Răsărit: acoperiş complet din sticlă! Ca o uriaşă mansardă la care ar fi visat pictorii boemi. „Iluminat zenital”, spus în limbaj tehnic. Pereţii, din placaj ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri: patru etaje, de cinci metri fiecare! O copertină uriaşă, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate juca step fără să se strice, sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de plastică în aer liber. Cilindrul aplecat al corpului principal este străpuns de „săgeata” unui drum de acces acoperit cu sticlă. Probabil că mulţi vor veni la Galaţi fie şi numai pentru a vedea cu ochii lor aşa ceva! Autorul ne vorbeşte de „o poezie a structurilor” şi are dreptate. Mai greu a fost cu plata, pentru că aşa se lucrează cu statul: „De şase ani, lucrăm gratis…” Acum s-a rezolvat. Şi există şi o certitudine a aprecierii profesionale. Cu proiectul viitorului Muzeu de Artă Vizuală Galaţi, arhitectul Dan Ujeucă a luat în 2008 premiul I al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala „Dunărea de Jos”.

M-am întâlnit cu arhitectul chiar după ce văzuse într-un documentar noua Bibliotecă din Alexandria, o construcţie grandioasă. „E o asemănarea izbitoare! Azi am venit aici animat de ceea ce am văzut: nu e nimic nou sub soare!” În proiectul gălăţeanului există însă asimetrii care lipsesc dincolo, dar corpul clădirii tot un cilindru este, tot înclinat, care iese din apă.

Totul este gândit în proiect ca, odată în faţa Muzeului, „să-ţi impună respect, o anume atitudine, o conduită faţă de Artă. Să intri ca într-o biserică… Apare ideea de interferenţă. Muzeul acesta trebuie să fie altceva decât a fost, să fie o şcoală, aici se formează vizitatorul care e şi spectator şi elev…” Va fi un complex de arte vizuale în care pot apărea, lângă tablouri şi statui, instalaţii de artă, heppeding-uri, artă cinetică, spaţii pentru ateliere, spaţii largi, pentru privit opera de artă şi pentru odihna privitorului, spaţiu pentru proiectare film, organizare spectacole de lumini etc.

Acum, problema care se pune este obţinerea fondurilor pentru construcţie. Ca să poţi începe lucrarea aceasta, ar trebui patru milioane de euro şi să ai alte patru în rezervă…” Va trebui, probabil, o finanţare europeană, dar şi cofinanţarea Consiliului Judeţului este o sarcină importantă! Arhitectul Ujeucă speră ca proiectul său să nu aibă soarta catedralelor gotice, care s-au construit în sute de ani…

http://www.viata-libera.ro/articol-Clad ... are_2.html

2_c8cee562b33250fcc2596180cea546af_thumb

  • 7 months later...
Posted

Muzeul de Artă Vizuală va mai sta câţiva ani cu chirie

S-au scurs cinci ani de când instanţa gălăţeană a retrocedat Arhiepiscopiei imobilul în care funcţionează Muzeul de Arte Viziuale. Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, administratorul acestui muzeu, a sperat în toţi aceşti cinci ani să reuşească să ridice un nou sediu pentru muzeul gălăţean. Din păcate, lipsa banilor şi-a făcut simţită prezenţa şi în acest domeniu. După ce prin 2006, Primăria a dat CJ, special pentru muzeu, o porţiune de teren din Parcul Rizer, prea multe investiţii nu s-au făcut. Doar vechiul cinematograf “Maracana” a picat sub cuvele grele ale excavatoarelor. O umbră de speranţă a apărut acum câteva zile, când CJ Galaţi a elaborat şi depus un proiect în vederea obţinerii finanţării pentru realizarea noii clădiri a Muzeului de Artă Vizuală. Proiectul se află în proces de evaluare la Secretariatul Tehnic Comun din cadrul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava.

Un sediu de 7,5 milioane de euro

În total, noul sediu al muzeului e evaluat (printr-un proiect cu finanţare mixtă: europeană şi de la CJ) la peste 7,5 milioane de euro. Însă chiar dacă acest proiect ar fi câştigat mâine, lucrările la ridicarea noului edificiu ar putea dura şi până la 30 de luni.

Proiectul «VisualIntegratedServices – ARTourism» - «Servicii integrate în domeniul vizual – ARTurism» are un buget de 8.841.379 euro, din care costurile totale eligibile sunt de 7.436.397 de euro. Valoarea grant-ului este de 3.000.000 euro, iar cofinanţarea aferentă costurilor eligibile, ce revine CJ Galaţi, este de 4.432.171 euro.

Între timp, ocupanţii imobilului aflat acum în proprietatea Arhiepiscopiei, nu au de ce să se teamă. „Nici nu se pune problema să-i evacuăm pe cei de la Muzeul de Artă. Le dăm răgaz în continuare să-şi facă o casă proprie”, ne-a spus părintele secretar din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Gelu Aron. Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă va continua să fie lăcaş de cultură şi după ce instituţia va avea alt sediu. Acolo va fi amenajat Muzeul Culturii şi Spiritualităţii Dunării de Jos.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... hirie.html

  • 4 months later...
Posted

Aproape 3000 de metri pătraţi pentru expoziţii la noul Muzeu de Artă Vizuală

* Cel mai mare amfiteatru din judeţ şi cel mai modern muzeu din ţară

„Dacă ne ajută Dumnezeu, lucrările la noul muzeu de artă vor începe în luna septembrie. Până atunci mai sunt de pus la punct anumite detalii”, ne spune directorul de la Muzeul de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, ademenindu-ne cu fotografii ale viitoarei instituţii de cultură. Imaginile par desprinse din filmele ştiinţifico-fantastice. Clădirea pare că va fi un OZN căzut din ceruri direct în zona Parcului Rizer, însă va fi plin, nu de minunile tehnicii, ci de minuni care să ne umple sufletele de lumină şi bucurie.

Noua clădire, cu patru etaje, va avea 2.925 de metri pătraţi ca spaţiu de expunere. La fiecare nivel vor fi ateliere, birouri şi depozite pe patru categorii (pentru pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă). Tot aici se va afla şi cel mai mare amfiteatru din judeţ, care va avea nu mai puţin de 245 de locuri. Muzeul va avea în posesie o suprafaţă totală de teren de 4.600 de metri pătraţi, va avea şi o cofetărie şi o librărie, aşa cum au toate instituţiile de acest gen din lumea bună. Partea cea mai interesantă va fi terasa semiacoperită, locul ideal pentru taberele de creaţie care se vor desfăşura.

„E un proiect îndrăzneţ, unicat în ţară. Chiar şi în Europa nu există decât patru sau cinci muzee care să se ridice la asemenea standarde”, precizează Dan Basarab Nanu. În mod surprinzător, deşi arată ca o bijuterie, construcţia nici nu costă foarte mult. „Opt milioane de euro”, ne informează directorul Nanu.

Toată povestea nu se va opri aici. Consiliul Judeţului, finanţatorul principal, are planuri mari. Doreşte să realizeze în zonă un Complex Cultural care să cuprindă Teatrul Muzical, Grădina Publică, Muzeul Creştinătăţii (în clădirea actualului muzeu de artă) şi Muzeul de Artă Vizuală (cel care se va construi în zona Parcului Rizer). Între noul muzeu şi Teatrul Muzical se va construi o alee pietonală, asemănătoare lui Champs Eliysee din Paris.

Între două finanţări

Cum până acum Consiliul Judeţului Galaţi nu a ratat niciun „concurs” de finanţare de la UE, viitorul Muzeu de Artă Vizuală aşteaptă doar câştigarea fondurilor necesare nu de la unul, ci de la două programe de finanţare externă, unul fiind de rezervă. „Proiectul va fi depus pe două surse de finanţare. O dată pe Programul Operaţional comun România – Republica Moldova – Ucraina pe axa 1, unde mărimea grantului (fondului nerambursabil oferit, n.red.) este de trei milioane de euro. Dar investiţia ajunge la aproape opt milioane de euro: îl depunem şi pe un proiect major, pe un proiect strategic, unde mărimea grantului de finanţare este de zece milioane de euro”. În cazul în care este declarat eligibil proiectul major, se va renunţa la finanţarea mai mică, „de rezervă”, insuficientă însă, care ar cere atragerea ulterioară şi a altor finanţări.

http://www.viata-libera.ro/articol-Aproape_3000_de_metri_patrati_pentru_expozitii.html

  • 4 months later...
Posted

Iluzii europene pentru Muzeul de Artă de la Galaţi

Noul sediu al muzeului de Artă Vizuală, în valoare de opt milioane de euro, stă la mâna Uniunii Europene.Consiliului Judeţului Galaţi şi conducerea Muzeului de Artă Vizuală speră se rezolve problema sediului instituţiei muzeale prin accesarea unei finanţări europene de aproape opt milioane de euro. Din toată suma, CJ va trebui să asigure circa 800.000 de euro în cazul în care investiţia va fi acceptată de UE, iar investiţia va fi una dintre cele mai mari obţinute de judeţul nostru din fondurile comunitare. „În aceste moment proiectul este analizat la UE. Sperăm să se decidă cât mai repede şi să aprobe finanţarea”, ne-a declarat Dan Basarab Nanu, directorul muzeului.

Viitorul sediu va fi construit în Parcul Rizer, lângă Spitalul Militar. Din suprafaţa totală a parcului, de aproximativ 33.000 mp, muzeului îi vor reveni 4.600, dintre care doar jumătate vor fi ocupaţi de clădiri. Va fi o arie construită la sol de 2.600 de metri pătraţi, iar clădirea va fi una pe patru niveluri. Astfel, noul muzeu va avea spaţii expoziţionale de trei ori mai mari decât are acum.

Practic muzeul îşi desfăşoară activitatea de cinci ani fără a avea un sediu propriu. Actuala clădire a instituţie, de vizavi de Grădina Publică, a fost retrocedată Episcopiei. „Ne înţelegem bine cu Episcopia. Nu plătim chirii, beneficiem de înţelegere. Totul este cât se poate de normal”, a mai spus Nanu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Investitie_Iluzii_europene_pentru_Muzeul_de_Arta_0_325167535.html

  • 10 months later...
Posted

Dan Ujeucă, arhitectul gălăţean care de-o viaţă proiectează vapoare

A câştigat numeroase concursuri de arhitectură în străinătate. Este autorul unei lucrări de sistematizare la Hanovra, a unui salon auto din Italia şi a mai multor reşedinţe particulare de lux din Germania.

A luat admiterea „din prima" la Institutul de Arhitectură din Bucureşti. „A fost o mare surpriză. Am avut colegi, şefi de promoţie, care au luat admiterea abia a opta oară. Se intra foarte greu", spune Dan Ujeucă.

Împătimit de navigaţie

Pasiunea pentru vapoare l-a adus la Galaţi în 1975. A avut norocul să fie angajat la Institutul de Proiectări pentru Construcţii Navale. S-a remarcat rapid şi a format un colectiv de design, în cadrul căruia a lucrat până la Revoluţie. „Eu am venit aici cu pluta. Am venit şi am văzut atâta apă! Eram fascinat!", ne spune artistul.

Îşi aminteşte că prima lucrare pe care a realizat-o a fost o navă pentru Ceauşescu. Multe dintre navele care s-au fabricat în România, din 1975 până în 1989, au fost mai întâi pe planşeta arhitectului Ujeucă. „De exemplu Steaua Polară. Acum este transformată în navă de protocol, la Brăila. Se plimbă diverşi politicieni cu ea".

A mai proiectat nava „Independenţa", primul tanc-petrolier de 150.000 tdw, şi a lucrat la reabilitarea navei cu zbaturi „Tudor Vladimirescu".

A realizat o sumedenie de lucrări, de la simple case, până la locuinţe colective. „Am lucrat la căminul studenţesc al Universităţii Danubius, la clădirea viitorului Muzeu de Artă Vizuală, la cargouri petroliere, remorchere. Proiectul clădirii „Muzeului de Artă" a luat premiul I al Ordinului Arhitecţilor din România" a mai spus reputatul arhitect.

Dan Ujeucă a părăsit ICEPRONAV imediat după Revoluţie având curajul să renunţe la un post de conducere pentru a lucra pe cont propriu.

Recunoaştere dincolo de graniţe

A câştigat multe concursuri de arhitectură şi în străinătate. Este autorul unei lucrări de sistematizare la Hanovra. A proiectat, printre altele, un salon auto în Italia şi reşedinţe particulare în Germania. Este convins că că valoarea unui architect depinde de creditul pe care il acordă investitorii. „Poţi să faci zgârie nori, degeaba, dacă nu ai un investitor care să te ajute", spune Ujeucă.

Despre arhitectura oraşului Galaţi spune că este scăpată din mână, iar oraşul se dezvoltă absolut haotic. „Nici la ora actuală noi nu avem un PUG. Niciunul dintre confraţii noştri nu vrea să ocupe postul de architect- şef al Galaţiului. Asta înseamnă că se întâmplă ceva. Oraşul se dezvoltă complet aiurea. Oricine vrea, oriunde vrea, îşi poate amplasa o casă", adaugă arhitectul.

Întrebat ce ar schimba la Galaţi, ne-a răspuns cu zâmbetul pe buze: „E ca în bancul ăla cu Lenin. «Eu plec in Finlanda». Aş schimba locul".

Întrebări şi răspunsuri

- Cum aţi caracteriza arhitectura actuală ?

- Este o arhitectură minimalistă. De asta nici nu prea am eu priză. Dacă mă apuc să fac unuia o casa, cu siguranţă că nu o să-i placă. Din păcate, trebuie sa te mulezi pe prostiile pe care le vrea persoana respectivă. Dacă la doctor ar face exact cum face cu arhitectul, probabil ca într-o jumătate de oră ar fi mort. Si aici ţi se poate întampla, însă, doar în caz de cutremur.

- V-a afectat criza?

- Evident! Viitorul se arată şi mai sumbru dacă nu vin investitorii cu proiecte. Atunci când un arhitect câştigă o licitaţie, nu înseamnă că va primi bani imediat, ci abia în momentul în care s-a finalizat lucrarea. Or, având în vedere că o lucrare poate dura de la 6 luni, la un an, birourile de arhitectură pot întampina mari probleme financiare. De la sublim, la catastrofal, e doar un pas.

Ce-i place

„Îmi place berea şi whisky-ul. Îmi plac atât de multe treburi că uneori sunt în contradicţie cu vârsta mea. Îmi place să mă plimb cu rolele, cu patinele, cu bicicleta. Ador să fac oameni de zăpadă şi să fiu alături de tineri".

Ce nu-i place

"Nu-mi place brocolli, nu-mi place meschinăria, deşi uneori suntem meschini. Nu-mi place ipocrizia, deşi sunt ipocrit. Nu-mi place violenţa. Nu-mi place faptul că absolut toate licitaţiile sunt compromise".

Profil

Născut: 11 martie 1947, Bârlad

Studii: Institutul de Arhitectură Bucureşti

Ocupatie: arhitect

Familie: căsătorit, 2 copii

adevarul.ro

  • 10 months later...
Posted

În loc de un nou Muzeu de Artă vom avea un teren viran în mijlocul Parcului Rizer!

Situaţie inedită în Parcul Rizer: la sfârşitul acestui an vom avea un parc nou-nouţ, de aproape două milioane de euro, în mijlocul căruia se va afla un imens loc viran - de peste 4.600 de metri pătraţi - unde ar urma să fie ridicat viitorul sediu al Muzeului de Artă Vizuală, obiectiv ce ar fi realizat cu fonduri europene, printr-un proiect deja câştigat.

Când vor începe lucrările la acest proiect şi când vor fi ele gata, sunt informaţii pe care nu ni le poate oferi nimeni. Şi asta, pentru că de aproape doi ani şi jumătate proiectul este în „evaluare finală”, motiv pentru care nu s-au putut face alţi paşi, cum ar fi licitarea constructorului sau achiziţionarea materialelor. Reprezentanţii CJ - instituţie care va asigura aproape 60 la sută din fondurile necesare realizării proiectului - nu ştiu ce se întâmplă şi nu au nici un răspuns din partea UE. Proiectul viitorului muzeu arată bine: vorbim despre o arie construită la sol de 2.600 de metri pătraţi, iar clădirea va fi una pe patru niveluri. În momentul acesta, expoziţiile se desfăşoară pe maxim 900 metri pătraţi, suprafaţă care va fi în viitorul muzeu doar pe un singur nivel. Undeva la subsol va fi amenajat un amfiteatru multimedia, de două ori mai mare decât cel de la Muzeul de Ştiinţele Naturii. La parter, etajul întâi şi la cel de-al doilea, pe lângă sălile imense de expunere, vor fi şi foarte multe laboratoare de recondiţionat obiecte de artă, ateliere, birouri şi depozite. Proiectul „VisualIntegratedServices – ARTourism” are un buget total de aproape 7,5 milioane de euro.

„Artă în linişte!”

Între timp, lucrările de modernizare a Parcului Rizer merg destul de bine. Consorţiul de trei firme (Pallegrini SRL Galaţi, Comtiem SRL Galaţi şi Electromontaj Bucureşti) care se ocupă de lucrări promite că va da parcul în folosinţă la finele acestui an, deşi termenul limită era undeva prin luna mai a anului viitor. Se văd deja amfiteatrul în aer liber şi foişorul care vor încânta privirile trecătorilor. În ceea ce îi priveşte pe ocupanţii imobilului aflat acum în proprietatea Arhiepiscopiei - ne referim aici la angajaţii Muzeului de Artă - aceştia au de ce să se teamă. Din surse neoficiale am aflat că Arhiepiscopia i-ar cam zori pe cei din muzeu să-şi mute catrafusele. Directorul Muzeului, Dan Basarab Nanu, pare însă liniştit. „Ne desfăşurăm activitatea aşa cum se vede. Nu am ce să comentez mai mult decât ceea ce ştiţi de la Consiliul Judeţului. Pot să vă spun că nu ne grăbeşte nimeni să plecăm”, a comentat sec Nanu.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Megamuzeul de Arte Vizuale nu se va mai construi în Parcul Rizer

Primăria municipiului Galați și Consiliului Județului au căzut de acord. Clădirea viitorului Muzeu de Arte Vizuale nu se va mai construi în Parcul Rizer. După cum au fost alocate fondurile, viitorul muzeu ar fi trebuit construit după reamenajarea parcului, pentru care a fost alocată suma 4,7 milioane lei. Astfel, şantierul muzeului ar fi distrus parcul, irosindu-se o bună parte din banii investiţi în modernizare. În plus, proiectul muzeului, o construcţie de arhitectură impresionantă, ar fi răpit din frumuseţea și utilitatea parcului. „Acolo era un adevărat haos. Am vorbit cu domnul Nicolae Bacalbașa, președintele Consiliului Județului, și am decis că e păcat să facem acolo muzeu. Trebuie să găsim un loc care să pună viitorul muzeu în valoare”, a spus primarul Marius Stan.

Cum a pus mâna Casian pe muzeu

Consiliul Judeţului a rămas fără Muzeul de Artă Vizuală în anul 2006, atunci când Comisia Specială de Retrocedare de a Guvernului României a emis decizia nr. 156, din 31 martie 2006, prin care a retrocedat actualul Muzeu de Artă către Episcopia ”Dunărea de Jos”. Conform acelui act, muzeul mai putea funcţiona în actuala clădire doar până în 31 martie 2007. În vara anului 2008, autorităţile locale au decis să transfere o parte din Parcul Rizer în patrimoniul Consiliului Judeţului, pentru a se putea construi noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală. În tot acest timp, ÎPS Casian s-a îndurat să lase muzeul să funcţioneze, în clădirea din Domneasca 141, contra unei chirii lunare impresionante. Totodată, ”Casio” a refuzat să înapoieze comunităţii clădirile şi terenurile pe care le-a primit la schimb cu Palatul Episcopal din Domnească 141, respectiv superbele vile, construite în stil norvegian, situate în partea stânga a Catedralei, care reprezintă actuala reşedinţă a lui Casian, și un teren din bariera Traian.

nepasadegalati.ro

  • 1 year later...
Posted

Muzeul de Artă, de şase ani în chinurile facerii. Se aşteaptă o nouă perioadă de finanţare

* CJ promite că va face demersuri ca proiectul noului muzeu să intre în tranşa de finanţare din 2014-2020

Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că, după 45 de ani de la înfiinţare, Muzeul de Artă Vizuală a fost nevoit să se mute din sediul său, de pe strada Domnească nr. 141 (vechea clădire urmând să fie reabilitată şi transformată apoi în Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos). Consiliul Judeţului a găsit următoarele soluţii pentru rezolvarea acestei probleme: spaţiul expoziţional va fi la parterul blocului V3 de pe strada Tecuci, nr.7; pe strada Eroilor, la nr. 6 - un spaţiu administrativ, destinat birourilor, iar pe Calea Prutului au fost închiriate spaţii de depozitare.

„Nu abandonăm ideea proiectului”

Laura Angheluţă, director executiv la Direcţia de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţului, a precizat că această soluţie este una „temporară” şi a recunoscut, totodată, că această instituţie a fost „cea mai afectată prin modificarea locaţiei”: „Noi tot sperăm că vom găsi soluţii pentru ca Muzeul de Artă să beneficieze de un spaţiu de construcţie specific unei astfel de instituţii. Nu abandonăm ideea acelui proiect, pe care l-am realizat acum câţiva ani, şi sperăm că vom obţine finanţare pentru a avea un sediu mult mai mare. Sperăm ca în perioada de finanţare 2014-2020 să reuşim să accesăm fonduri, astfel încât să realizăm acel proiect. Cu atât mai mult cu cât toată documentaţia tehnică există şi e disponibilă, nu va trebui decât să o actualizăm”, ne-a declarat Laura Angheluţă.

Terenul din Parcul Rizer - „pasat” Primăriei

În momentul de faţă, situaţia este următoarea: în şedinţa Consiliului Judeţului din 22 august a.c., prin Dispoziţia nr. 312, Articolul 1, punctul 7,  s-a hotărât trecerea terenului în suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi, din Parcul Rizer (strada Traian nr. 226 B, lot 2), concesionat, încă din 2007, pentru construirea viitorului sediu al Muzeului de Artă Vizuală, din administrarea Consiliului Judeţului în administrarea Consiliului Local, „până la data începerii construcţiei la investiţia Muzeul de Artă Vizuală Galaţi”. Rămâne de văzut cum va administra Primăria respectivul teren, ştiut fiind faptul că s-au investit, în perioada 2011-2012, 4,7 milioane de lei în reabilitarea Parcului Rizer, iar porţiunea destinată viitorului sediu al Muzeului se află chiar în centru, pe locul unde funcţiona în 1965 Grădina de Vară cu cinematograf. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, susţine că terenul a trecut iar în administrarea CL, pentru a putea da parcului un aspect unitar: "Vrem să punem iarbă şi nişte aparate de fitness în aer liber, care vor putea fi îndepărtate atunci când va începe construirea muzeului". Orice investiţie pe bani de la bugetul local în cei 4.600 de metri pătraţi destinaţi viitorului muzeu ar trebui să fie una „provizorie”, pentru că altfel, Muzeul de Artă va rămâne la bloc pe vecie.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

CJ Galaţi relansează proiectul Muzeului de Artă Vizuală

După aproape 10 ani de aşteptare, proiectul de realizare a unui nou Muzeu de Artă Vizuală la Galaţi are, în sfârşit, o şansă să devină realitate. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi a fost aprobată preluarea acestui proiect, în vederea actualizării indicatorilor tehnico-economici şi derularea acestei investiţii. Cu valoare estimată la aproximativ 5 milioane de euro, acest proiect ar fi cea mai amplă investiţie din ultimii ani în „blazonul” cultural al Galaţiului.

Proiectul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă. Din păcate, deşi noul sediu al instituţiei de cultură gălăţene ar fi avut şanse să devină o clădire reprezentativă nu numai pentru urbea noastră, ci şi pentru ce înseamnă arhitectura modernă în România (proiectul a fost premiat şi la nivel naţional de Ordinul Arhitecţilor!) lucrurile s-au împotmolit când a fost vorba de a se trece efectiv la realizarea acestuia, iar Muzeul de Artă Galaţi s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, provizorat care s-a… permanentizat.

„Trebuie să fim mândri că Galaţiul a avut primul muzeul de artă vizuală din România, trebuie să fim mândri că mulţi dintre artiştii de valoare din România îşi doresc să vină să expună la Galaţi. Şi atunci, trebuie să venim şi să facem ceva pe zona asta. Trebuie să punem acest proiect în practică, pentru că nu stă bine unui Muzeu de Artă Vizuală la piaţă…”, a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Potrivit notei de fundamentare a hotărârii de CJ, administraţia judeţeană a răspuns demersurilor conducerii Muzeului de Artă Vizuală de reluare a acestui proiect şi găsirea unor soluţii de derulare a investiţiei. „Am preluat acest proiect, iar prima etapă va fi reactualizarea indicatorilor economico-financiari. Vom analiza şi aproba proiectul în şedinţa CJ şi apoi, cu puţin noroc şi multă muncă, vom demara construirea unui nou muzeu de artă vizuală în Galaţi. Amplasamentul va fi cel propus iniţial - Parcul Rizer - unde este un cadru potrivit pentru acest proiect arhitectural, într-adevăr remarcabil”, a precizat preşedintele CJ Galaţi.

Desigur, toate proiectele duc… la bani, iar din aceste punct de vedere, valoarea investiţiei, estimată deocamdată la 5 milioane de euro, nu este o sumă mică şi nici foarte uşor de obţinut. „Am studiat cu colegii din CJ tot ce înseamnă axe de finanţare, dar din păcate, în prezent, cam tot ce înseamnă fonduri europene sunt pentru clădiri deja existente, din patrimoniul cultural. Prin urmare, sursa de finanţare cea mai probabilă va fi din fondurile proprii ale CJ Galaţi, cu termen 2020 de finalizare a investiţiei. Desigur, putea fi şi varianta de a cumpăra o clădire veche şi a o moderniza (o variantă vehiculată a fost cea a Palatului Gheorghiu - n.r.), dar s-ar fi ajuns la costuri şi mai mari, pentru că nu toate lucrările sunt eligibile. Acesta este şi motivul pentru care realizarea unui muzeu nou, în acord cu specificul acestuia, pe un teren pe care deja în avem, ar fi o variantă mai potrivită”, a arătat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Dacă ar fi să ne reamintim câteva dintre reperele proiectului, viitorul Muzeu de Arte Vizuale ar urma, pe lângă spaţii expoziţionale generoase, să dispună de o sală multimedia, de laboratoare de recondiţionare şi spaţii adecvate de depozitare a obiectelor de artă, de ateliere pentru artişti, dar şi de alte spaţii dedicate petrecerii într-un stil creativ a timpului liber.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Preşedintele CJ Galaţi a anunţat construirea unui sediu nou pentru Muzeul de Artă Vizuală!

Veste excelentă pentru cultura gălăţeană! Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat, miercuri, construirea unui sediu nou pentru Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Primul şi cel mai valoros muzeu de artă contemporană din România va avea, în sfârşit, „o casă” pe măsura bogăţiei sale artistice. Anunţul a fost făcut de preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, în premieră, la emisiunea „Deschide Lumea”, de la Realitatea TV Galaţi-Brăila.

„Azi, 25 octombire, de Ziua Armatei, s-a luat decizia ca gălăţenii, în cel mai scurt timp posibil, să aibă un nou muzeu de artă vizuală la Galaţi, de care vor fi foarte mândri atât ei, cât şi artiştii care expun la Galaţi şi pe care-i dorim în număr cât mai mare. (…) Avem nevoie de cultură! Am spus-o de mai multe ori: dacă nu ai cultură, învăţământ şi sănătate de calitate, nu poţi să ai viitor”, a declarat Fotea.

Directorului Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, a intervenit prin telefon în emisiune şi cu greu şi-a ţinut în frâu entuziasmul. „Nu prea am cuvinte. Eu, de obicei, sunt foarte expansiv, dar astăzi, de la ora 2.30-3.00 (p.m. - n.r.), îmi măsor cuvintele, pentru că nu mai pot de fericire. Sunt emoţionat!”, a afirmat Nanu.

Potrivit lui Costel Fotea, noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală va fi construit în Parcul Rizer. Pentru execuţia şi amenajarea clădirii a fost alocat un buget de 4,2 milioane de euro din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Galaţi. Autorităţile vor folosi proiectul prezentat în 2008, premiat la vremea respectivă de către Ordinul Arhitecţilor din România şi actualizat acum după noile norme apărute în domeniu.

Conform preşedintelui CJ, proiectul noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei din 20-22 decembrie, când vor fi aprobaţi indicatorii tehnici ai investiţiei, iar lucrările ar putea începe la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai din 2018.

Reamintim că Muzeul de Artă Vizuală a fost găzduit vreme de 47 de ani de Palatul Episcopal din Domnească 141, însă a fost nevoit să părăsească impozanta clădire acum patru ani, după retrocedarea acesteia către Arhiepiscopia Dunării de Jos. De atunci, muzeul se află pe Tecuci nr. 7, la parterul unui bloc.

reperul.ro

  • 2 months later...
Posted

Noul Muzeu de Artă Vizuală, la votul aleşilor

Noul Muzeu de Artă Vizuală, evaluat la aproximativ cinci milioane de euro, va fi supus votului consilierilor judeţeni, în şedinţa de vineri, 26 ianuarie 2018. După ce aleşii vor aproba indicatorii tehnico-economici ai proiectului, Consiliul Judeţean va scoate la licitaţie obiectivul. Noul sediu al muzeului, care va fi construit în Parcul Rizer, va avea patru niveluri. Pereţii faţadei vor fi de tip ventilat placaţi cu material ceramic, opac şi vor fi înalţi de peste 20 de metri.

viata-libera.ro

Posted

Noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală va fi inaugurat în 2020

Muzeul de Artă Vizuală va avea propriul sediu începând din anul 2020, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, care a precizat că suprafaţa construită a acestuia va fi de 4.000 de metri pătraţi. „Este un obiectiv pe care îl aşteptăm de mai mulţi ani. Va fi unul dintre cele mai frumoase muzee de artă vizuală din ţară. Va avea o suprafaţă construită de 4.000 de metri pătraţi. Dacă lucrurile merg aşa cum le-am programat noi, în 2020 - sper că până la jumătatea anului - vom da în folosinţă Muzeul de Artă Vizuală Galaţi”, a declarat şeful CJ.

Contractul de lucrări va fi scos la licitaţie în luna februarie, după ce, vineri, consilierii judeţeni au votat proiectul tehnic actualizat al muzeului. „Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se arată în documentele votate de aleşii judeţeni.

Reamintim că investiţia se ridică la cinci milioane de euro şi va fi finanţată din bugetul CJ.

viata-libera.ro

Posted

Singurul muzeu din țară construit după Revoluție va fi ridicat la Galați

Muzeul de Artă Vizuală din Galați se va muta în casă nouă. Clădirea va fi construită în mijlocul parcului Rizer, vizavi de Spitalul Militar. Lucrarea va fi gata până la finalul anului 2020 și va costa aproximativ cinci milioane de euro, bani de la Consiliul Județului Galați.

Conform proiectului aprobat de consilierii județeni, clădirea va avea 4.000 de mp și patru etaje. Forma clădirii este una modernă: muzeul va arăta ca o jumătate de cilindru înclinat la 30 de grade, cu pereți de aproape 20 de metri înălțime și cu o copertină de sticlă lată de șase metri. În interior vor fi un amfiteatru de 195 de locuri, un foaier, un laborator, ateliere și alte spații. În vecinătatea clădirii vor fi construite 72 de locuri de parcare.

„Din punct de vedere structural, construcţia se va realiza pe o structură mixtă: cadre din beton armat, diafragme beton armat şi ferme cu închideri perimetrale din oţel.  Pereţii vor fi placaţi la exterior cu elemente decorative. Finisajele interioare vor cuprinde pardoseli din placaje de gresie şi piatră, parchet de lemn şi tâmplărie din lemn stratificat şi aluminiu. Regimul de înălţime este de 4 etaje maximum 19,1 metri. Clădirea va avea săli de expunere, foaier, amfiteatru de 195 de locuri, laborator şi ateliere. La ultimul nivel va fi doar sală de expunere. Clădirea este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat la 30 de grade, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului.  Va exista o copertină, lată de 6 m, sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber”, a anunțat Biroul de Presă al CJ Galați.

Potrivit informațiilor oferite de CJ Galați, clădirea din Parcul Rizer va fi primul muzeu construit după anul 1989 în România.

expressdedunare.ro

  • 2 months later...
Posted

Se caută constructor pentru noul Muzeu de Artă Vizuală. Când vor începe lucrările

Noul Muzeu de Artă Vizuală al Galaţiului, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, în actuala legislatură, a fost scos la licitaţie.

Investiţia, estimată la 17.996.171 de lei (fără TVA), adică aproape patru milioane de euro, pe care instituţia se pregăteşte să o deruleze începând din acest an, a atras deja interesul mai multor constructori, ne-a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean. Potrivit estimărilor şefului CJ, construcţia noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală va demara în vara acestui an, cel mai probabil în luna iunie. "Sper să vină firme serioase şi să nu avem contestaţii care să ţină proiectul blocat", ne-a declarat şeful CJ. Dacă, iniţial, data-limită pentru depunerea ofertelor fusese stabilită pentru 12 aprilie, termenul a fost decalat pentru 23 aprilie, întrucât societăţile interesate de contractul de lucrări au solicitat o serie de lămuriri şi clarificări. Constructorul care va câştiga licitaţia va avea la dispoziţie 24 de luni, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, pentru a realiza construcţia.

Un sediu impunător cu patru etaje

Muzeul de Artă Vizuală va avea propriul sediu, începând din anul 2020. "Este un obiectiv pe care îl aşteptăm de mai mulţi ani. Va fi unul dintre cele mai frumoase muzee de artă vizuală din ţară. Va avea o suprafaţă construită de 4.000 de metri pătraţi. Dacă lucrurile merg aşa cum le-am programat noi, în 2020 - sper că până la jumătatea anului - vom da în folosinţă Muzeul de Artă Vizuală Galaţi", declara, la începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean.

"Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se arată în proiectul votat de către consilierii judeţeni, în luna ianuarie.

După cum aţi mai putut citi în "Viaţa liberă", preşedintele Costel Fotea a decis să relanseze proiectul futurist realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă, care a fost uitat în sertarele Consiliului mai bine de şase ani. Proiectul a fost premiat la nivel naţional de către Ordinul Arhitecţilor, dar lucrurile s-au împotmolit când a fost vorba de a se trece efectiv la realizarea acestuia, iar Muzeul de Artă s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, provizorat care s-a… permanentizat.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Cine şi pe câţi bani va construi Muzeul de Artă Vizuală. Contract adjudecat

  • Constructorul care a câştigat licitaţia va avea la dispoziţie 24 de luni, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, pentru a realiza construcţia cu o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi

Firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL, având ca subcontractant societatea Termhidro SRL din Brăila, a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru execuţia lucrărilor la obiectivul "Muzeul de Artă Vizuală Galaţi", cu o ofertă de 17.687.687 de lei fără TVA, preţul cel mai scăzut oferit. Valoarea estimată a contractului licitat s-a ridicat la 17.996.171 lei fără TVA.

Noul Muzeu de Artă Vizuală al Galaţiului este unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale Consiliului Judeţean. Proiectul futurist al construcţiei a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă şi a fost premiat, la nivel naţional, de către Ordinul Arhitecţilor. Din păcate, proiectul a fost "uitat" în sertarele Consiliului mai bine de şase ani, în vreme ce Muzeul de Artă a fost nevoit să funcţioneze într-un spaţiu impropriu şi insuficient, la parter de bloc, lângă Piaţa Centrală.

Constructorul care a câştigat licitaţia va avea la dispoziţie 24 de luni, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, pentru a realiza construcţia cu o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi.

"Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se arată în proiectul votat de către consilierii judeţeni, în luna ianuarie.

Tot atunci, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, îşi exprima speranţa că muzeul va putea fi dat în folosinţă în 2020.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Au început lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală

După aproape zece ani de aşteptare, proiectul de realizare a unui nou Muzeu de Artă Vizuală la Galaţi va deveni, în sfârşit, realitate! Ieri, 21 septembrie, s-a dat în mod oficial startul lucrărilor la noul muzeu, ce va fi amplasat în Parcul Rizer. Finanţat din fondurile proprii ale CJ Galaţi, proiectul cu o valoare de 4,7 milioane de euro va fi cea mai amplă investiţie din ultima perioadă în blazonul cultural al Galaţiului.

Proiectul a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă. Din păcate, deşi noul sediu al instituţiei de cultură gălăţene ar fi avut şanse să devină o clădire reprezentativă nu numai pentru urbea noastră, ci şi pentru tot ce înseamnă arhitectura modernă în România (proiectul a fost premiat şi la nivel naţional, de Ordinul Arhitecţilor), lucrurile s-au împotmolit când a fost vorba de a se trece efectiv la realizarea acestuia, iar Muzeul de Artă Galaţi s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, provizorat care s-a… permanentizat.
"Era o situaţie total inacceptabilă. Trebuia făcut ceva pentru a da viaţă acestui proiect, atât de important pentru viaţa culturală a Galaţiului. Vorbim aici nu doar de construcţie. Este o lucrare de suflet pentru gălăţeni. În plus, avem valoarea patrimonială pe care o are muzeul, dar şi valoarea arhitecturală pe care o are acest proiect şi de care gălăţenii trebuie să se bucure", ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
În cursul anului trecut, au fost reactualizaţi parametrii tehnici, proiectul a fost dezbătut în CJ, iar în luna iulie, în urma unei proceduri de achiziţie publică a fost desemnat şi un executat al lucrării, respectiv firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL. Iar ieri s-a trecut efectiv la lucru, fiind excavate primele cupe de pământ pe locul în care se va ridica viitorul muzeu.
"Este o investiţie de peste 21,5 milioane de lei (aproximativ 4,7 milioane de euro), este o construcţie care va avea aproape 4.000 de metri pătraţi suprafaţă construită. Muzeul va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. Banii pentru investiţie sunt de bugetul propriu al CJ. Asta pentru că, deşi am încercat să găsim o axă de finanţare pe fonduri europene, transfrontaliere, norvegiene, o astfel de construcţie nu este, din păcate, eligibilă pentru finanţare cu fonduri nerambrusabile. Şi atunci - pentru că avem un patrimoniu cultural impresionant la Galaţi, peste 7.000 de lucrări de artă - am hotărât să facem acest efort, să putem realiza proiectul, pentru ca atât gălăţenii, cât şi cei care ne vizitează să se poată bucura de aceste valori culturale", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
La rândul său, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, ne-a declarat: "Aproape că nu mai credeam că se va întâmpla acest lucru, de a vedea început acest proiect, dar iată că domnul preşedinte s-a ţinut de promisiune! Îmi aduc aminte că, la doar câteva zile de la instalarea în funcţie, dl preşedinte ne-a spus că realizarea acestui muzeu va fi una dintre priorităţile CJ. Şi s-a ţinut de cuvânt. De asemenea, este de apreciat şi faptul că în şedinţa în care s-a pus problema aprobării proiectului pentru construirea Muzeului de Artă Vizuală nu a existat nici un vot contra, nici o abţinere, lucru destul de rar pentru o şedinţă CJ".
Prezent la debutul lucrărilor a fost şi arhitectul Dan Ujeucă: "E un proiect care înseamnă mult pentru mine, desigur, dar este un proiect care înseamnă mult pentru Galaţi. Am aşteptat zece ani până când s-a găsit cineva care să ia frâiele acestui proiect şi să ne apucăm de lucru. Sincer, după câte beţe în roate au fost de-a lungul timpului, credeam că muzeul o să rămână un proiect de sertar".
Desigur, pe mai departe lucrurile stau în primul rând în mâinile constructorului, Midanne Invest Grup SRL. Reprezentantul acesteia, şeful de şantier Cătălin Barbu, ne-a prezentat planurile viitorului muzeu: "Clădirea este cu trei etaje, cu subsol parţial acoperit, iar faţada, aşa cum a fost gândită de dl arhitect Ujeucă, este una cu totul deosebită. Avem tot suportul CJ şi al proiectanţilor şi suntem convinşi că lucrurile vor merge foarte bine".
Termenul de execuţie al lucrării este de 2 ani, dar lucrarea ar putea fi finalizată, potrivit constructorului, chiar mai repede, în aproximativ 18 luni. Prin urmare, în primăvara lui 2020, Muzeul de Artă Vizuală s-ar putea muta în „casă nouă”!

viata-libera.ro

La Galaţi a început construirea celui mai futurist Muzeu de Artă Vizuală din România

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi a dat startul vineri, 21 septembrie 2018, pentru lucrările de construcţie a noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi ce se va ridica pe o suprafaţă de aproximativ 4.000 mp, în Parcul Rizer. Investiţia va fi făcută din bugetul local al judeţului Galaţi şi se ridică la peste 21 milioane de lei. Firma care va realiza clădirea este din Bucureşti, Midanne Invest Grup SRL, care are ca subcontractant societatea Termhidro SRL din Brăila. ”Este un moment deosebit pentru cultura gălăţeană. Am demarat lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, un proiect de suflet pentru mine. Edificiul în sine va fi o operă de artă, cu săli de expunere, laboratoare pentru conservarea şi restaurarea obiectelor de artă, ateliere de lucru, depozite, un amfiteatru multimedia cu 185 de locuri şi o bibliotecă. Vom avea cel mai modern şi mai frumos spaţiu muzeal din România. Valoarea investiţiei se ridica la 4.526.000 euro”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Galaţiul a avut încă din 1967 primul muzeu de artă contemporană românească

Inaugurat în anul 1967, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi este primul muzeu de artă contemporană românească şi a fost conceput astfel încât să prezinte cele mai noi tendinţe ale fenomenului plastic, destinaţie pe care şi-o păstrează şi astăzi. Aproximativ 400 de lucrări existente în sălile de expunere şi în aer liber, în parcul muzeului, constituie o selecţie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, de aproape 7.000 de lucrări. Muzeul deţine şi o valoroasă colecţie de artă modernă românească, secolul XIX şi XX., printre care cinci peisaje de Nicolae Grigorescu. Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi organizeză expoziţii temporare româneşti şi străine dar şi alte manifestări diverse dedicate iubitorilor de artă: proiecţii de filme, concerte de jazz, de muzică clasică, lecţii de istoria artei, de educaţie estetică, etc.

Proiect futurist al arhitectului Dan Ujeucă, premiat de Ordinul Arhitecţilor

"Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se arată în documentaţia proiectului aprobat de către consilierii judeţeni, încă de la începutul acestui an. Proiectul a fost realizat în 2008 şi a fost premiat de către Ordinul Arhitecţilor, până în 2016 a fost uitat prin sertare le Consiliului Judeţean, în prezent Muzeul de Artă Vizuală fiind ”îngrămădit” într-un spaţiu restrâns, la parterul unui de bloc.

monitoruldegalati.ro

  • 1 year later...
Posted

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi se va muta de la bloc

Una dintre instituţiile culturale etalon ale oraşului, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, funcţionează de ani buni într-un bloc de pe strada Traian. În mai puţin de un an, muzeul este însă programat să se mute într-un alt spaţiu, demn de renumele său. Noul sediu, acum în stadiul de şantier, este situat în Parcul Rizer, chiar vizavi de Spitalul Militar.

După aproape un deceniu de incertitudini şi de amânări, lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi au început în luna septembrie a anului trecut, iar termenul de execuţie este de doi ani. Clădirea este amplasată în Parcul Rizer, iar proiectul, în valoare de 4,7 milioane de euro, este finanţat din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi.
Am mers joia trecută în Parcul Rizer pentru a vedea în ce stadiu se află lucrările. Ceaţa groasă de dimineaţă ţinea şantierul pe loc. Totuşi, aşa cum ne-a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi, execuţia proiectului decurge în termenii stabiliţi în contract. „Până acum s-a lucrat intens la fundaţia clădirii, iar până în decembrie şantierul va evolua în mod vizibil. Nu doar că suntem în grafic, dar lucrarea ar putea fi terminată chiar mai repede decât este stipulat în contract. Sperăm să fie finalizată în luna iulie a anului viitor, nu în toamna viitoare", a precizat, pentru "Viaţa liberă", Costel Fotea.
Proiectul pentru noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă. În ciuda faptului că vorbim de un proiect valoros, premiat la nivel naţional de Ordinul Arhitecţilor din România, începerea lucrărilor la noul sediu s-a lăsat mult prea mult timp aşteptată.

"Era o situaţie total inacceptabilă. Trebuia făcut ceva pentru a da viaţă acestui proiect, atât de important pentru viaţa culturală a Galaţiului. Vorbim aici nu doar de construcţie. Este o lucrare de suflet pentru gălăţeni. În plus, avem valoarea patrimonială pe care o are muzeul, dar şi valoarea arhitecturală pe care o are acest proiect şi de care gălăţenii trebuie să se bucure", declara, în septembrie 2018, Costel Fotea.
În 2017, parametrii tehnici ai proiectului au fost reactualizaţi, iar în urma unei achiziţii publice a fost desemnat ca executant firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL. În machetă, construcţia arată spectaculos. Clădirea va avea aproape 4.000 de metri pătraţi, suprafaţă construită, şi va fi dispusă pe patru etaje. Subsolul va fi parţial acoperit. Muzeul va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. Patrimoniul muzeului gălăţean se ridică la peste 7.000 de opere de artă.
Prezent şi el la evenimentul care a dat startul lucrărilor, pe 21 septembrie anul trecut, arhitectul Dan Ujeucă a subliniat importanţa acestui proiect pentru judeţul nostru: "E un proiect care înseamnă mult pentru mine, desigur, dar este un proiect care înseamnă mult pentru Galaţi. Am aşteptat zece ani până când s-a găsit cineva care să ia frâiele acestui proiect şi să ne apucăm de lucru. Sincer, după câte beţe în roate au fost de-a lungul timpului, credeam că muzeul o să rămână un proiect de sertar".

O colecţie bogată de piese valoroase

În anul 1967, la Galaţi era înfiinţat Muzeul de Artă, actualul Muzeu de Artă Vizuală (denumit astfel în 1990). De-a lungul anilor, instituţia s-a axat pe arta contemporană românească. Este astfel primul muzeu de artă contemporană românească, fiind conceput special pentru prezentarea celor mai noi tendinţe ale fenomenului plastic din spaţiul artistic autohton.
Potrivit Wikipedia, instituţia are importante colecţii de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă (tapiserie, ceramică, sticlă). Printre exponate se găsesc o serie de piese renumite din secolul al XIX-lea (Aman, Rosenthal, Grigorescu) şi din perioada interbelică (Victor Brauner, Theodor Pallady, Petraşcu, Tonitza etc.). Cea mai mare parte a patrimoniului este formată din piese de artă realizate în special între 1967 şi 2000 (Horia Bernea, I. Gheorghiu, I. Sălişteanu, Marin Gherasim, Ana Lupașş, Gheorghe Apostu, Ion Țuculescu, Corneliu Baba etc.). Odată cu creşterea spaţiului expoziţional, multe dintre lucrările muzeului care acum nu pot fi expuse vor putea fi admirate de vizitatori.

Proiect futurist pentru noul sediu

n documentaţia proiectului pentru noul sediu al muzeului există şi o descriere care ne ajută să ne facem o idee despre această investiţie: "Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie în aer liber".

viata-libera.ro

  • 5 weeks later...
Posted

Muzeul de Artă Vizuală, construit cu oţel de la Liberty Galaţi

Suprastructura de rezistenţă a noului Muzeu de Artă Vizuală, aflat în curs de construcţie în Parcul Rizer, va fi realizată cu elemente din oţeluri speciale furnizate de combinatul siderurgic Liberty Galaţi. Noul muzeu, proiectat de arhitectul Dan Ujeucă, va avea o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi va fi construit graţie unei investiţii de aproape 5 milioane de euro, derulate de Consiliul Judeţean Galaţi.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală au demarat în septembrie 2018, construcţia urmând să se finalizeze în cursul anului 2020. Fundaţia clădirii a fost deja realizată, iar în prezent se conturează şi corpul principal al viitorului muzeu.

"Se lucrează la suprastructura muzeului și se montează pilonii metalici și grinzile pentru corpul de clădire unde va fi amfiteatrul. M-a bucurat să aflu că o parte din metalul care este folosit la construcţia muzeului este produs la combinatul siderurgic de la Galaţi. În perioada următoare se va finaliza primul etaj al corpului de clădire dinspre strada Traian (unde va fi intrarea în noul muzeu) şi se vor monta toţi pilonii metalici, după care se va relua construcţia pereţilor la corpul de clădire unde va fi amfiteatrul muzeului. Construcţia însăşi reprezintă o operă de artă, fiind realizată după un proiect premiat de către Ordinul Arhitecţilor. I-am cerut constructorului atenţie maximă în realizarea acestui proiect, care are o valoare de aproape 25 de milioane de lei", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi.

Proiectul noului Muzeu de Arte Vizuale a fost realizat în 2008, fiind primit cu entuziasm de iubitorii artei din Galaţi, fiind vorba de un proiect unic în România. Din păcate, lucrurile s-au împotmolit când a fost vorba de a se trece efectiv la realizarea acestuia, iar Muzeul de Arte Vizuale s-a ales doar cu un sediu provizoriu, lângă Piaţa Centrală, provizorat care s-a… permanentizat. Proiectul a fost reluat în 2018 de CJ Galaţi, când, în sfârşit, s-a găsit o soluţie pentru finanţarea construcţiei din bugetul propriu.

Conform proiectului, muzeul va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. Muzeul de Artă Vizuală dispune de un patrimoniu cultural impresionant, ce cuprinde peste 7.000 de lucrări de artă.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

Dotări de 1,2 milioane euro pentru Muzeul de Artă Vizuală

Aproape 1,2 milioane de euro, din fonduri bugetare, reprezintă valoarea achiziției publice demarată de Consiliul Județean (CJ) Galați, în calitate de autoritate contractantă, pentru proiectul ”Amenajare spații de creație plastică și expoziții în aer liber”, de la noul Muzeu de Artă Vizuală. Mai exact, ”la bătaie” a fost pusă suma de 5,671 milioane lei (exclusiv TVA) pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente acestui proiect de investiție.

În anunțul publicat de CJ în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) se arată că durata de prestare a serviciilor de proiectare va fi de 20 de zile de la data predării amplasamentului, iar cea de execuție a lucrărilor este estimată la două luni de la data ordinului de începere.

Criteriul de atribuire este ”cel mai bun raport calitate-preț”, în cadrul căruia componenta financiară are o pondere de 90 la sută. Potențialii ofertanți au timp până pe 22 iunie 2020, ora 15, să se înscrie la această procedură simplificată de achiziție publică.

De menționat și că aceste amenajări vin ”la pachet” cu lucrările la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală. Acestea sunt în plină desfășurare în parcul Rizer, iar investiția este din fondurile proprii ale Consiliului Județean Galați, ajungând la circa cinci milioane de euro.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Muzeul de Artă Vizuală nu va fi gata anul acesta

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, este nemulțumit de stadiul lucrărilor de la Muzeul de Artă Vizuală. Fotea a declarat la Reperul TV că, deși construcția ar fi trebuit să fie inaugurată anul acesta, cel mai probabil acest lucru va fi posibil abia anul viitor.

”Din păcate, lucrările nu merg așa cum îmi doresc. Toate sunt proiecte de suflet pentru că am muncit foarte mult, dar Muzeul de Artă Vizuală este un obiectiv de suflet, pentru că el însuși, ca și construcție și arhitectură, este o operă de artă. Din păcate, firma care construiește nu a fost chiar atât de operativă încât să asigure numărul de muncitori pe care ar fi fost necesar să-i asigure pentru o astfel de lucrare de anvergură, un proiect în valoare de 6,5 milioane de euro. (…) Soluția pe care o avem este de a-i taxa cu majorări și cu penalități. Au tot fost discuții în contradictoriu, dar voi recurge și la măsura asta, pecuniară, pentru că asta doare cel mai tare. Banii sunt alocați, ei au front de lucru, le decontăm facturile la o săptămână. Să trecem și la partea frumoasă: lucrările sunt făcute peste 50%, sunt 7000 de m.p. ca desfășurare acolo, o clădire cu patru nivele, cu un grad de complexitate foarte ridicat”, a declarat la Reperul TV, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

reperul.ro

  • 4 months later...
Posted

Consiliul Județean caută alt constructor pentru Muzeul de Artă Vizuală

Investiția Consiliului Județean (CJ) Galați privind noua ”casă” a Muzeului de Artă Vizuală bate, în prezent, pasul pe loc. Luni, după-amiază, lucrările erau complet stopate, niciun muncitor nefiind prezent pe șantierul din Parcul Rizer.

Explicația pentru această stagnare o are președintele CJ, Costel Fotea: ”Reziliem contractul de execuție cu firma bucureșteană Midanne Invest Grup SRL, care s-a dovedit a fi un constructor total neserios, în ciuda faptului că toate plățile au fost făcute la timp de către noi. Nu ne rămâne decât să căutăm o altă companie care să finalizeze acest sediu de muzeu unicat, cu aspect futurist, dorit de toți gălățenii”.

În ciuda sincopei actuale, președintele CJ își menține optimismul. ”Totuși, trebuie arătat că lucrările sunt executate în proporție de circa 60 la sută. De acum încolo, accentul trebuie pus pe partea de construcții metalice. Ca atare, o firmă cu experiență în materie ar putea finaliza acest sediu al Muzeului de Artă Vizuală în doar patru-cinci luni”, a adăugat Costel Fotea.

Firma Midanne Invest Grup SRL nu este la prima ”abatere”. În urmă cu mai bine de o lună, Compania Națională de Investiții anunța demararea procedurii de reziliere a contractului cu același constructor în cazul Bazinului Olimpic de Înot din Brăila, semnat în urmă cu zece (!) ani.

viata-libera.ro

  • 7 months later...
Posted

Restanțe de remediat la trei proiecte ale Consiliului Județean

În ședința de joi, 28 aprilie, a Consiliului Județean (CJ) Galați au fost aprobate trei proiecte de hotărâri cu privire la actualizarea proiectelor tehnice și a resturilor de executat la trei obiective de investiții aflate în derulare.

Astfel, în ceea ce privește finalizarea noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală din Parcul Rizer, rezilierea contractului de lucrări a avut loc anul trecut, în condițiile în care constructorul, firma bucureșteană Midanne Invest Grup SRL, a executat în 36 de luni doar aproximativ 50% din cuantumul acestora. În vederea definitivării investiției, CJ a efectuat o expertiză tehnică ce a stabilit că lucrările pot fi continuate conform proiectului inițial și a evaluat financiar restul de executat la o valoare totală de 24.836.070,10 lei, inclusiv TVA.

Referitor la proiectul de restaurare și amenajare a Casei Colecțiilor, fosta Farmacie Ținc, se menționează că același constructor din Capitală a executat în perioada de derulare a contractului sub 30% din cuantumul lucrărilor, dovedind incapacitatea de a le duce la bun sfârșit. Pentru terminarea acestora, CJ a efectuat o expertiză tehnică ce a stabilit că lucrările pot fi continuate conform proiectului inițial și a evaluat financiar restul de executat, de această dată fiind vorba despre 2.544.010,42 lei, inclusiv TVA.

O situație similară a fost constatată și în cazul Bazei de agrement cu specific pescăresc Zătun 2. În cazul acestui obiectiv, contractul de lucrări început în anul 2020 a fost reziliat în 2021, deoarece constructorul a executat până aproape de finalizarea termenului de execuție doar aproximativ 50% din cuantumul lucrărilor. Pentru terminarea acestora, expertiza tehnică efectuată de specialiștii CJ a stabilit că investiția poate fi continuată conform proiectului inițial și a evaluat financiar restul de executat la 1.621.364,51 lei, inclusiv TVA. Noua bază de agrement s-a aflat ”în grija” unei asocieri de firme brăilene: Larapeu Construct SRL - Electrix SRL.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Cine va finaliza Muzeul de Artă Vizuală?

După rezilierea contractului cu firma bucureșteană Midanne Invest Grup SRL, Consiliul Județean (CJ) Galați caută constructor pentru finalizarea sediului futurist al Muzeului de Artă Vizuală din parcul Rizer.
Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), obiectul contractului este reprezentat de execuţia restului de lucrări aferente obiectivului de investiție rămas nefinalizat. Valoarea totală estimată este de 18,8 milioane de lei, fiind întocmită expertiză tehnică în acest sens. Durata de execuție a lucrărilor este de un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, iar perioada de garanție acordată va fi de minimum trei ani, de la data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor fără obiecțiuni.
Ofertele constructorilor interesați sunt așteptate până la data de 11 iulie a.c., atunci când ar urma să fie deschise în SEAP, iar criteriul de atribuire a fost stabilit "prețul cel mai scăzut".

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Finalizarea Muzeului de Artă Vizuală, mai scumpă decât construcția de la zero. Asocierea Lemacons-Tancrad, singura ofertă depusă

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o singură ofertă a fost depusă în cadrul licitației organizate de Consiliul Județean Galați pentru finalizarea lucrărilor la Muzeul de Artă Vizuală din Parcul Rizer. Este vorba despre asocierea Lemacons - Tancrad, care are subcontractanți firmele Mar-Ina-Prodprest, Quantum Construct și RCG Fast Security. Contractul licitat are o valoare totală de 18.817.967 de lei fără TVA și este cu 1.130.280 de lei mai mare decât cel atribuit inițial pentru realizarea acestui obiectiv.

"Cine şi pe câţi bani va construi Muzeul de Artă Vizuală. Contract adjudecat", era titlul articolului publicat acum patru ani, în ediția din 20 iulie 2018, a ziarului "Viața liberă". Vă anunțam că firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL, având ca subcontractant societatea Termhidro SRL din Brăila, a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru execuţia lucrărilor la obiectivul "Muzeul de Artă Vizuală Galaţi", cu o ofertă de 17.687.687 de lei fără TVA, preţul cel mai scăzut oferit, în condițiile în care valoarea estimată a contractului fusese de 17.996.171 lei fără TVA. Constructorul urma să aibă la dispoziție 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, pentru a realiza construcţia cu o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi. Tot atunci, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, îşi exprima speranţa că muzeul va putea fi dat în folosinţă în 2020.

Se pare că președintele a fost mult prea optimist.

"Reziliem contractul de execuție cu firma bucureșteană Midanne Invest Grup SRL, care s-a dovedit a fi un constructor total neserios, în ciuda faptului că toate plățile au fost făcute la timp de către noi. Nu ne rămâne decât să căutăm o altă companie care să finalizeze acest sediu de muzeu unicat, cu aspect futurist, dorit de toți gălățenii", declara Costel Fotea, într-un articol publicat în septembrie 2021 în "Viața liberă".

"Totuși, trebuie arătat că lucrările sunt executate în proporție de circa 60 la sută. De acum încolo, accentul trebuie pus pe partea de construcții metalice. Ca atare, o firmă cu experiență în materie ar putea finaliza acest sediu al Muzeului de Artă Vizuală în doar patru-cinci luni", preciza Costel Fotea.

Iată că suntem în 21 iulie 2022, iar Consiliul Județean caută un nou constructor care să termine muzeul început în Parcul Rizer. Lemacons - Tancrad, asociere de companii care până acum s-a făcut remarcată pentru lucrările de modernizare urbană și de reabilitare a axelor rutiere, a fost singura interesată de construcția muzeului. Nu putem să nu remarcăm faptul că valoarea contractului licitat este cu 1.130.280 de lei mai mare decât cel atribuit acum patru ani pentru construcția integrală a muzeului. Consiliul Județean impune pentru finalizare un termen de 12 luni de la ordinul de începere a lucrărilor, la care se adaugă cel puțin 36 de luni de garanție. Iar criteriul de atribuire este, la fel ca acum patru ani, "prețul cel mai scăzut".

Trebuie să reamintim că noul Muzeu de Artă Vizuală al Galaţiului reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale Consiliului Judeţean. Proiectul futurist al construcţiei a fost realizat, în 2008, de arhitectul Dan Ujeucă şi a fost premiat, la nivel naţional, de către Ordinul Arhitecţilor: "Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber", se preciza în proiectul votat de consilierii judeţeni.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.