dcp100168 Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Strategia Kremlinului. Consilierii rusi propun unirea Basarabiei cu RomaniaDaca autoritatile de la Chisinau si de la Bucuresti accepta independenta Transnistriei, Federatia Rusa ar putea admite unirea Basarabiei cu Romania. “Cred ca situatia ideala este realizarea unui plan care sa prevada independenta pentru Transnistria, in schimbul alipirii Republicii Moldova (Basarabia) la Romania”, a spus politologul rus Mihail Remizov dupa intalnirea de la Kremlin dintre Dmitri Medvedev, Vladimir Voronin si Igor Smirnov. “Unirea este o varianta acceptata de Rusia si Romania, dar este respinsa de birocratia de la Bruxelles. Numai formal, Moscova nu e de acord cu reunificarea R. Moldova cu Romania, dar, in cazul in care UE ar accepta un astfel de demers, nu ar avea nimic impotriva”, sustine Mihail Remizov, preluat de presa rusa.http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... mania.html
riaji Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 N-ar fi Voronin de acord cu asa ceva.. pai el peste ce-ar mai fi presedinte?
katman Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Strategia Kremlinului. Consilierii rusi propun unirea Basarabiei cu RomaniaAsta chiar e pe bune?? Accepta rusii sa scape Basarabia din sfera lor de influenta??Eu recunosc ca as vrea sa vad facuta Unirea (ce roman nu ar vrea, de fapt)... Imediat dupa Revolutie, in ianuarie 90 am pus zeci de afise in oras cu un grup de prieteni, spunind ca era momentul pentru unire...Ma intreb insa daca la ora actuala, din punct de vedere economic este posibil. Nu avem forta Germaniei, si nici la ei nu a fost un proces simplu.Impactul negativ pentru o perioada de citiva ani este cert, dar... gindim pe termen lung, nu?
tomcat0 Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 katman, mi se pare corect ce spui... desi mi-as dori foarte mult sa se intample aceasta unire, nu cred ca avem forta sa o sustinem.
toto Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Inainte as fi vrut dar acum nu.Dragoste cu sila nu se face caci s-ar numi viol.Se poate observa foarte usor din scena politica de la Chisinau ca cei de acolo se indreapta mai mult spre Rusia. Conducerea Republicii Moldova e rusofona.Si e si normal! "Fratii" de peste Prut sunt total dependenti de resursele Rusiei. Acest adevar trebuie recunoscut si luat ca atare !!!Mai mult: conform ultimului recensamant exista importante minoritati reprezentate de rusi, ucraineni sau gagauzi.In plus chiar daca multi si-au declarat limba materna ca fiind moldoveneasca (puteau s-o declare romana)... ei bine, acestia prefera sa vorbeasca in rusa.Gandindu-ne la un posibil scenariu de unire sa ne imaginam (lasand la o parte aspectul emotiv) ce probleme economice, sociale, administrative si de infrastructura ar implica acest lucru!Strategia Kremlinului. Consilierii rusi propun unirea Basarabiei cu RomaniaRusii nu-s prosti. Intentia lor este sa "impuste 2 iepuri deodata" : scapa de subventionarea Basarabiei si arunca "calul Troian" in curtea Romaniei.In concluzie eu nu-s pentru unire. Ea trebuia facuta la inceputul anilor 90 cand sentimentele pro romanesti erau puternice iar sfera de influenta a Rusiei era in cadere libera. In momentul de fata Romania are problemele ei si n-are nevoie sa mai importe din alta parte.
George Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Poate ca rusi vor unirea cu Romania ca sa aiba un avantaj. Banuiti ca avantajul ar fi ca ne va lua poate si pe noi in sfera lor de influenta? Poate ca de asta vor. Dar sper sa ma insel. Nu cred ca UE ii va lasa. Cu toate astea eu sunt pentru unire. Nu e corect sa avem nevoie de pasaport sa ne vizitam fratii de sange. Este ca si cum a fost zidul Berlinului numai ca acesta e reprezentat acum de raul Prut.
cristian10oronaldo Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 George: Cum sa ne ia rusii in sfera lor de influenta prin alipirea Republicii Moldova la "tara mama" conform documentelor ??? Ca ne-ar trage din punct de vedere economic in jos, asta e altceva
toto Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Eu nu stiu cum supravietuiesc basarabenii. Am niste prieteni care au fost in Republica Moldova in Cahul si Chisinau. E SARACIE MARE ! Preturile sunt MULT mai MARI decat la noi. Nu-mi explic cum traiesc oamenii aia. Salariile sunt FOARTE MICI. Si atunci... cum fac de supravietuiesc?!?? Economie subterana, troc? N-au industrie (industria lor este concentrata in Transnistria) !!! E o tzara EMINAMENTE AGRARA ! Exista o patura subtire de imbogatiti iar restul populatiei se afla la limita saraciei. Rusii vor "rezolvarea" conflictului tot ca sa castige ei... Adica Moldova devine si mai saraca nemaiavand industrie. Iar versul lui Eminescu din Scrisoarea III: "Eu? Imi apar saracia si nevoile si neamul... " ar deveni si mai actual in contextul unirii cu o Basarabie saracita. Oricum pe Basarabeni i-a intrebat careva daca vor sa se uneasca cu Romania? Majoritatea nu vrea... Altfel n-ar mai castiga alegerile comunistii cu orientare pro moscovita. Pentru ei "Lumina vine de la rasarit" e de actualitate. Sunt DEPENDENTI de RUSIA ! Oficialii din Republica Moldova cauta sa creeze o noua identitate astfel ca inventeaza dictionar moldo-roman, limba oficiala este moldoveneasca insa au nevoie de modele cum ar fi Eminescu, Stefan cel Mare, etc... Aceasta identitate "moldoveneasca" certifica si legitimeaza si mai mult (in opinia lor) notiunea de stat independent dar care isi reneaga istoria comuna cu malul drept al Prutului. Unui alt domnitor moldovean (Alexandru Lapusneanu) ii sunt atribuite cuvintele "-Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu…!" Repet, dargoste cu sila nu se face.
toto Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Poate ca rusi vor unirea cu Romania ca sa aiba un avantaj. Banuiti ca avantajul ar fi ca ne va lua poate si pe noi in sfera lor de influenta? Poate ca de asta vor. Dar sper sa ma insel. Nu cred ca UE ii va lasa. Cu toate astea eu sunt pentru unire. Nu e corect sa avem nevoie de pasaport sa ne vizitam fratii de sange. Este ca si cum a fost zidul Berlinului numai ca acesta e reprezentat acum de raul Prut.George, cat timp depinzi de resursele Rusiei... sfera de influenta EXISTA. Ei au robinetul ! Ei fac preturile!Poate ca rusi vor unirea cu Romania ca sa aiba un avantaj. Normal ! Dar nu tine de sfera de influenta ci ca sa scape de niste costuri, de niste probleme si ca sa ni le paseze noua.
George Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 Gresit toto. Preturile sunt mai mici ca la noi. Ia in calcul ca 1 leu de-al lor e 30 de bani de ai nostri. La prima vedere un nestiutor din cauza denumirii similare a monedei e tentat sa creada ca preturile la ei sunt exagerate. Dar daca faci calculul vei vedea ca e mult mai ieftin ca la noi. De ex o calatorie cu troleul la ei e 1 leu ceea ce inseamna ca e mult mai ieftin ca la noi. Adica 30 de bani. Ceea ce la noi costa 6 lei la ei e maxim 20 de lei. Avand in vedere cursul valutar pt cine stie sa il utilizeze va constata ca pretul e exact la fel sau un pic mai ieftin. Chiar o fata din Chisinau am rugat-o sa compare preturile din 2 supermarketuri, unul al lor si unul al nostru, utilizand cursul valutar si a constatat ca la ei sunt aceleasi preturi sau cu un pic mai mici.
Mikka Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 George, preturile sunt mai mari la ei... Am fost acum vreo luna in R. Moldova si e cam trist, din pacate. Mancarea e mai scumpa ca in R, salariile sunt mai mici decat la noi, conditii in general mai proaste. La astea mai poti adauga, de ex., controlul exercitat de partidul comunist in aproape tot, lipsa internetului, l control strict a cam tot ce inseamna informatie (sau ma rog, acces la ea):TV, radio, ziare - mai ales in limba romana... Categoric, e viata mai grea la ei.In privinta unirii? In anii 90, la inceput cand se si vroia se si putea, ar fi fost minunat. Acum, chestiunea e mult mai complicata, problemele sociale si economice s-au agravat in R. Moldova (nu ca la noi curge lapte si miere, da' orisicat). Pe termen lung, Basarabia v-a reveni la Romania, unde-i locul ei firesc, dar si costurile vor fi mai mari, si problemele sociale mai greu de rezolvat.Vis-a-vis de "propunerea" rusa: nici prin gand nu le trece sa renunte de bunavoie la Moldova. E doar o noua "ideea" aruncata de niste persoane care nu au nicio calitate oficiala in domeniu si care cred ca au vrut doar sa vada cum "danseaza" Romania. Daca tipa lumea (politica) de la noi ca vrem unirea cu R.M. ar fi aparut imediat alti pescuitori in ape tulburi: Romania, membra UE, are pretentii teritoriale asupra unui stat independent, iredentismul roman, imperialismul roman etc., etc., apoi poate veneau altii care cu siguranta ar fi cerut la Moscova "protectia minoritatii ruse din Moldova", Smirnov si gasca aia de nemernici ar fi avut un minunat prilej sa faca scadal, sa opreasca furnizarea energiei electrice etc., etc.Deci, nici macar nu cred in seriozitatea unei asemenea propuneri.PS Amintiti-va de solicitarea lui Putin - facuta unui ZIARIST - de a transmite PRESEDINTELUI Romaniei "dorinta" Rusiei de a vinde noua gazele destinate Ucrainei si apoi noi sa facem ce vrem cu ele... Multa lume chiar a luat-o de buna.
George Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Eu nu vad deloc lipsa internetului. Navighez pe site-uriv moldovene si sunt destule. E un forum moldova.net unde sunt mii de useri. E un site cam in genul cum e roportal sau softpedia de la noi. Plus ca am descoperit si forumuri ale unor copii la fel ca si la noi. Mai e un site de socializare colegi.md, si mai sunt destule site-uri. M-ar apuca Pastele daca ti le-as enumera. Intradevar ziare in romana sunt cam putine si multe sunt in limba rusa. Radiouri sunt destule. Televiziuni in romana nu prea sunt, iar in rusa sunt destule. Si eu nu stiu de unde ai trans concluzia ca la ei sunt produsele mai scumpe. Eu am facut comparatie intre preturi si am calculat cu ajutorul schimbului valutar. Si mi-a iesit cam la fel. Intradevar insa salariile la ei sunt mai mici ca la noi. Si chiar am avut ocazia sa vorbesc cu cativa copii de clasa medie care aveau calculator si internet acasa. Cu copii de bani gata din Chisinau nu am avut inca ocazia sa vorbesc.
Mikka Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 George, concluzia am tras-o fix in magazinele "de peste Prut". 90% din produsele alimentare si de imbracaminte sunt mai scumpe decat in Romania. Tigarile sunt, intradevar, mai ieftine, as putea zice mult mai ieftine. ProTV Chisinau a fost inchis. Ti se pare ok? Faptul ca majoritatea posturilor de radio si TV emit in rusa ti se pare ok? Apropo de preturi (am gasit intamplator interviul): Sunt comparabile preţurile la serviciile de turism din Republica Moldova cu cele din alte ţări ale Europei? Preţurile la serviciile noastre sunt duble faţă de alte ţări europene. De exemplu, în Antalya, o cazare la un hotel de 5 stele, cu trei mese pe zi, preţul este de 80-100 de euro, iar în Republica Moldova, într-un hotel de 4 stele, doar cu micul dejun, preţul se ridică la 160-180 euro http://www.infotravelromania.ro/intervi ... ldova.html
George Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Nu a fost inchis. A fost doar un zvon. Site-ul lore activ, la fel si stirile. Trage un ochi pe aici: http://protv.md/ Stirile cele mai noi sunt de azi. Radiori exista si in Romana: Radio Noroc, Radio Vocea Basarabiei, Radio Moldova, Radio Moldova Muzical, etc. La fel exista si cateva ziare in limba romana, ce-i drept cam putine. Si televiziuni la fel cam putine in limba romana. O sa iau insa legatura cu cineva, sa ne spuna de acolo de la fata locului cum se prezinta situatia.
katman Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 O sa iau insa legatura cu cineva, sa ne spuna de acolo de la fata locului cum se prezinta situatia.Pai George, exact asta a facut Mikka.. A zis ca a fost acolo acum o luna si sincer, nu cred ca intre timp s-a schimbat ceva radical...Mai este si alt aspect al problemei: Mikka face o comparatie obiectiva ca venind din Romania, pe cind cineva care nu a scos nasul din Moldova decit inspre fosta URSS poate sa fie convins ca la ei e raiul pe pamint si cu asta zdrazdvuite tavarisci...Fratele meu calatoreste des la Chisinau, mai am prieteni care au fost de curind si ideea generala este : JALE.Iar in privinta lipsei internetului, nu cred ca Mikka s-a referit ad literam la absenta lui totala, ci la procentul scazut de persoane ce au acces.Sa nu uitam ca si noi, desi stam probabil mult mai bine, sintem inca pe la coada Europei in privinta asta...
toto Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 George, pe Mika il contrazici, pe mine la fel... Nu-i chip s-o scoatem la capat cu tine! :oops: Asta in conditiile in care suntem oameni maturi si stim despre ce vorbim . (Sau macar asa credem).Cand auzi lucruri similare dinspre mai multe surse atunci crede-le! Nu zic sa ti le asumi in proportie de 100% dar macar pune-ti un semn de intrebare in legatura cu subiectul .Pentru tine singura cale ca sa vezi adevarul este sa te duci tu insuti in Republica Moldova si astfel sa te convingi. A... asta in cazul in care esti lasat la granita! Am vazut la tv cum ca mai multi oameni din Iasi au fost intorsi din drum...O zi buna
George Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 In sfarsit a sosit raspunsul situatiei de peste Prut! Stimate domnule George Pisleag,S-ar putea ca la produsele alimentare preturile sa nu fie nici mai mari,nici mai mici decat in Romania. La imbracaminte preturile de aici sunt mai maridecat cele de dincolo de Prut. Asa spun unii colegi de-ai mei. S-arputea sa fie doar o impresie, caci un studiu nu a facut nimeni.Cu urari de bine,Nicolae Negru
Mikka Posted March 30, 2009 Posted March 30, 2009 nu cred ca Mikka s-a referit ad literam la absenta lui totala, ci la procentul scazut de persoane ce au accesExact. Nu poate fi vorba de absenta totala, ci de posibilitatea limitata de a-l accesa.
Mikka Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Oare... :?: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-55 ... sparte.htmhttp://www.unimedia.md/
Recommended Posts