Jump to content

Diguri gonflabile împotriva viiturilor


dcp100168

Recommended Posts

Din Elveţia la Galaţi,

Diguri gonflabile împotriva viiturilor

* Diguri gonflabile împotriva viiturilor. Este invenţia unei firme elveţiene, prezentată, ieri, pe faleza inferioară din Galaţi. Deşi extrem de scumpă, invenţia ar putea fi cu adevărat utilă judeţului Galaţi. Astfel, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ar putea renunţa cât de curând la învechitele diguri din saci cu nisip.

După ce în ultimii ani, inundaţiile din judeţul Galaţi au lăsat sute de oameni fără case, autorităţile au găsit soluţia: digurile gonflabile venite direct din Elveţia. Reprezentanţii firmei producătoare spun că acestea pot fi montate mult mai uşor decât cele clasice. "Sunt tronsoane de câte 10, 20 sau 25 de metri. Ele pot fi montate şi în unghiuri de 30 sau 45 de grade, dat fiind faptul că sunt mobile", a declarat reprezentantul firmei elveţiene. Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cred că digurile gonflabile sunt o mână de ajutor venită atât în sprijinul celor care le montează, dar şi a celor care ar putea râmâne fără proprietăţi din cauza furiei apelor. Un astfel de dig cu o lungime de 500 de metri poate fi montat de patru oameni în doar câteva ore, cu ajutorul a două motopompe. Preţul este pe măsură: 260 de euro metrul liniar. Performanţele însă ar putea să împiedice efectele viiturilor. "Părerea mea este că avem nevoie ca de aer de astfel de diguri. Sunt extrem de performante, însă sunt şi foarte scumpe. Reţin că în 2006 pentru un dig de 3 kilometri au muncit peste 600 de oameni zile în şir. Dacă e să comparăm, un astfel de dig ar putea fi montat acum în doar câteva ore cu un minim efort, mai ales că sunt şi foarte uşoare"; a declarat gen. Viorel Zaharia, inspector-şef în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul judeţului spune că se gândeşte serios la achiziţia unor astfel de diguri, însă doar după un calcul serios al rentabilităţii. "Sunt foarte necesare astfel de diguri, ţinând cont de problemele pe care le-a înfruntat Galaţiul în ultimii cinci ani. Sunt foarte performante, însă câţiva kilometri de dig ar costa un milion de euro. O să ne gândim serios cum ne-ar ajunge mai ieftin", a declarat Claudiu Brânzan, prefectul Galaţiului.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.