Jump to content

Parcul CFR va redeveni Parcul Carol


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Planuri pentru Parcul Carol

Parcul CFR îşi va recăpăta numele glorios pe care l-a purtat mai demult „Parcul Carol”. Deocamdată autorităţile lucrează la reabilitarea imaginii sale. Pe agenda lucrărilor figurează reparaţia celor trei fântâni, dar şi refacerea gardului care, în iarnă, a avut de suferit de pe urma hoţilor de fier vechi. O parte din el a fost furat şi valorificat. Primarul urbei a promis că după ce îi face gardul, parcul va reveni la vechiul său nume, Carol.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prom ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

dar suna altceva cand spui Parcul Carol decat cfr.

Bineinteles.

In loc de un jalnic Parc CFR vom avea un jalnic Parc Carol :evil:

Ar fi o bataie de joc la memoria ilustrului rege, parerea mea...

Poate ii pune pe aia care vor munci in folosul comunitatii sa faca ceva util pe acolo.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
dar suna altceva cand spui Parcul Carol decat cfr.

Bineinteles.

In loc de un jalnic Parc CFR vom avea un jalnic Parc Carol :evil:

Ar fi o bataie de joc la memoria ilustrului rege, parerea mea...

Poate ii pune pe aia care vor munci in folosul comunitatii sa faca ceva util pe acolo.

......si din pacate ai dreptate

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Fostul Parc Carol I - lăsat în paragină pentru a ajunge pe mâna mafiei imobiliare

Nu avem suficiente spaţii verzi, dar ne batem joc de cele existente. Puţinele parcuri din Galaţi arată ca după bombardament. Buruieni în loc de gazon şi flori, alei pietonale distruse, canalizări neacoperite, bănci rupte, fântâni arteziene nefuncţionale, gunoaie aruncate la întâmplare.

Astfel ar putea fi descrisă, pe scurt, starea în care se află Parcul CFR. Considerat pe vremuri o oază de verdeaţă şi unul dintre cele mai frumoase locuri de promenadă din Galaţi, fostul Parc Carol I (CFR) este de câțiva ani părăginit şi lăsat de izbelişte de administraţia publică locală. Puţinii vizitatori care păşesc pragul acestui parc sunt locatarii din vecinătate, care nu au un alt loc unde să se poată plimba. Cel mai apropiat loc de promenadă este situat la câţiva kilometri, la Grădina Publică, închisă publicului pe o perioadă de doi ani pentru lucrări de reabilitare. Cea mai mare supărare a locatarilor din zonă este lipsa unui loc de joacă în parcul CFR. În cartierele Vadul Ungurilor şi Bariera Traian sunt destui copii care tânjesc după un spaţiu adecvat unde să se poată juca, însă acesta lipseşte cu desăvârşire.

Ținta mafiei imobiliare

Deşi autoritățile au promis în nenumărate rânduri că vor reabilita parcul CFR, acesta a fost tăiat în mod sistematic de pe lista de investiţii a Primăriei. Motivul? Membrii unei rețele mafiote şi-au trecut pe numele lor o parte din acest parc al oraşului Galaţi. Conform referatului procurorilor DNA, „Boldea Mihail i-a solicitat unui angajat al Primăriei Galați să se ocupe, în regim de urgenţă, de întocmirea documentaţiei necesare intabulării unei părţi din terenul situat pe strada Prundului, parc CFR Galaţi, respectiv terenul situat în municipiul Galaţi, strada Tunelului numărul 4, în suprafaţă de 7.684 metri pătraţi, deoarece o persoană avea pe rolul Judecătoriei Galaţi o acţiune în revendicare urmând, ca ulterior, să-i prezinte şi hotărârea judecătorească prin care persoana devenise proprietara respectivului teren”.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Parcul CFR - bănci ruginite, gunoaie aruncate şi buruieni cât gardul

* Printre dalele de beton creşte iarba, iar aşa-zisul spaţiu verde s-a transformat într-o adevărată pădurice * Bunicilor le este teamă să îi lase pe cei mici să se joace în iarbă, din cauza şopârlelor şi căpuşelor * Câinii şi golanii îi sperie pe toţi cei care intră în parc

Din punct de vedere arhitectural, Parcul Carol (sau CFR) este unul dintre cele mai frumoase din oraş. Dotat cu alei late, mai multe arteziene, un foişor, un teren de baschet şi mult spaţiu verde, Parcul CFR a reprezentat ani la rând o atracţie pentru gălăţeni, tineri şi bătrâni, deopotrivă. Din nefericire, ca mai tot restul oraşului, şi acest parc s-a degradat, în parte din cauza nesimţirii unora care-l frecventează, în parte din cauză că nu a fost întreţinut de autorităţi.

Băncile sunt ruginite şi, pe alocuri, îndoite, iar terenul de sub ele este plin de gropi. Coşurile de gunoi din parc, puţine cum sunt, există doar pentru decor, pentru că mai nimeni nu aruncă resturile în ele. Dovadă stau pungile de seminţe şi chipsuri de pe bănci sau din iarbă. Sub un coş de gunoi, am găsit chiar şi o cutie de pizza, evident goală.

La orele prânzului, de 1 Iunie, în parc nu era niciun copil. Erau doar câţiva bătrâni care stăteau la umbră, pe câte o bancă. De altfel, nici nu se poate altfel, pentru că micuţii nu au unde să se joace. Terenul de baschet este făcut praf, aleile sunt pline de gropi şi crăpături, iar fostul lac este şi el periculos.

"Era frumos cândva parcul ăsta. Plin de copii, plin de viaţă. Acum, a rămas doar amintirea şi bătrâneţea. Noi, bătrânii din cartier, mai venim aici să ne relaxăm. Dar nu prea mai putem, că sunt şi mulţi golani care îşi fac veacul pe aici", ne-a spus doamna Maria Ionescu, o bătrână de 81 de ani.

Potenţial mare, exploatare zero

"În Parcul CFR s-ar putea face loc de joacă, loc de relaxare, chiar şi un teren de sport. Ca să nu mai vorbim de faptul că aleile sunt foarte late şi oferă spaţiu de plimbare atât cu bicicleta, cât şi pe jos. Ar trebui refăcute gardurile, tunsă iarba, schimbate băncile. Că potenţial există. Dar ceva îmi spune că sunt alte lucruri care contează....", se plânge un tânăr pe o reţea de socializare.

La capătul parcului începe un cartier de case, iar pentru cei de acolo nu s-a putut face nici măcar o trecere cum se cuvine. Aceştia traversează şanţul dintre parc şi calea ferată cu ajutorul unor scânduri, un pod de lemn care se poate rupe oricând.

Primăria promite reabilitarea

Dorind să aflăm ce se poate face pentru ca parcul să renască, i-am contactat pe reprezentanţii Primăriei. Răspunsul a fost prompt şi la obiect. "Primăria Galaţi are în plan reabilitarea mai multor parcuri din Galaţi, prioritare fiind Parcul Cloşca, Parcul Eminescu şi Parcul CFR. Aceste planuri vor fi implementate pe etape, în funcţie de disponibilităţile bugetare şi de aprobările venite de la Consiliul Local", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Până la reabilitare, însă, gălăţenii care vin în Parcul CFR sunt nevoiţi să dea nas în nas în continuare cu mizeria şi incapacitatea autorităţilor de a rezolva cu promptitudine problemele edilitare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Bănci ruginite şi delăsare, în Parcul CFR

Parcul CFR te întâmpină cu o imagine dezolantă încă de la intrare. Pe lângă faptul că cei de la Gospodărire Urbană nu au găsit un loc mai bun pentru amplasarea celor două toalete ecologice decât în poarta principală a grădinii, un cablu atârnă neglijent obturând intrarea şi dând locului un aer neprietenos.

Două grămezi de saci de plastic arată totuşi că cineva s-a îngrijit să adune gunoiul aruncat în zonă, astfel că aleile sunt în general curate. Însă iarba care a  crescut printre dale, băncile ruginite şi îndoite, artezienele fără apă arată delăsare din partea autorităţilor, care de ani buni se laudă cu amenajarea Parcului CFR. Într-un timp, ni se promitea chiar instalarea unei tiroliene aici. Însă nu s-a găsit bunăvoinţă nici pentru amenajarea unui simplu spaţiu de joacă pentru copii, nici măcar pentru asfaltarea aleilor, astfel încât oamenii să se poată măcar plimba cu bicicletele.
În mijlocul grădinii tronează din vremuri nedesluşite o ditamai grămadă de fier ruginit, care strică şi mai rău aspectul locului. Cu toate acestea, pentru că este un loc retras şi liniştit, la ora trecerii noastre prin zonă, erau câţiva părinţi şi bunici însoţiţi de copii. "Nici măcar coşuri de gunoi nu sunt. Acum arată onorabil, că s-a strâns grosul. Dar cu ceva timp în urmă era dezastru. Fiica mea locuieşte în zonă şi, pentru că vrea să-şi înveţe băiatul să ia atitudine, l-a adus într-o zi cu saci menajeri, cu mănuşi şi au strâns pet-urile împrăştiate în parc. Au adunat doi-trei saci", ne spune doamna Gradea, spre admiraţia noastră.
Partea dinspre linia ferată nu are nici măcar gard. La acest capăt al parcului, începe un cartier de case, iar pentru cei de acolo nu s-a putut face nici măcar o trecere cum se cuvine. Aceştia traversează şanţul dintre parc şi calea ferată cu ajutorul unor scânduri, un pod de lemn care se poate rupe oricând. Ce să mai vorbim de faptul că şanţul respectiv e o adevărată cloacă: umplut cu apă urât mirositoare, plin de sticle şi resturi menajere, întrucât nici oamenii nu se învrednicesc să păstreze curăţenia în locurile prin care trec zilnic, dar nici autorităţile nu se omoară să facă mare lucru.
Puţini mai ştiu că în Parcul CFR se află un foişor realizat în 1913 de către inginerul Vasile Petrescu, pentru Parcul Municipal (Eminescu). Acesta a fost mutat abuziv în perioada comunistă, iar astăzi a rămas solitar şi se degradează continuu. Cu ceva ani în urmă, s-a făcut o petiţie prin care s-a cerut relocarea acestuia. Deşi din foişorul rustic, altădată punct de atracţie turistic, au rămas doar ruinele acum, Primăria a promis acum, odată cu amenajarea Parcului Eminescu, că s-a luat în calcul şi mutarea foişorului înapoi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Parcul Carol (CFR) va fi modernizat cu fonduri europene

Primăria municipiului Galaţi a identificat o sursă de finanţare europeană pentru modernizarea Parcului Carol (fostul Parc CFR) prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa Prioritară 9 - Sprijinirea regenărării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban. În acest sens, municipalitatea a demarat actualizarea documentaţiei tehnice DALI întocmită în anul 2014 pentru a fi în concordanţă cu situaţia actuală din teren precum şi cu cerinţele Ghidului solicitantului aferent liniei de finanţare. Valoarea investiţiei se va ridica la aproximativ 1,5 milioane de euro şi vizează reabilitarea aleilor pietonale, realizarea unei minicascade cu jocuri de apă, montarea de mobilier urban, sistem de irigaţii, sistem de iluminare ambiental, sistem de supraveghere video, etc.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului ”Carol”

În aprilie 2014, primarul Galaţiului la acea vreme, Marius Stan, ne declara că Parcul "Carol" (fost CFR) va avea tiroliană şi se va transforma într-un frumos parc de aventură. Au trecut mai bine de cinci ani de atunci, iar parcul zace într-o stare cu mult mai jalnică. Speranţele modernizării lui sunt doar pe hârtie. Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu încearcă să actualizeze documentaţia de modernizare a parcului, realizată în mandatul lui Marius Stan, şi să obţină finanţare europeană pentru punerea în operă a proiectului. Nu mai puţin de şapte firme şi asocieri se bat pentru acest contract.

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL, firma care a lucrat şi la parcul din Micro 39, va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014. Suntem în 2019, iar Parcul "Carol" (fost CFR) este în stare mult mai avansată de degradare, deşi pentru modernizarea lui a fost plătită şi elaborată o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, realizată de Merco Instal Construct SRL, contra sumei de 95.914 lei.

N-a fost o "prioritate"

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", documentaţia de modernizare a parcului a ajuns, în februarie 2015, pe masa consilierilor locali. Proiectul nu spunea nimic de tiroliană, dar propunea amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, grupuri sanitare, refacerea instalaţiilor de canalizare, iluminat ambiental, mobilier urban, renovare peisagistică, sistem audio şi câte şi mai câte…
O investiţie de 12.571.086 de lei care n-a ajuns niciodată să fie aprobată de aleşii locali. Motivul? Consilierii au considerat că investiţia nu este o prioritate, iar fără votul lor nu s-a putut face nimic!

Dovadă că, în prezent, parcul zace în aceeaşi stare de izbelişte: alei sparte sau crăpate, buruieni, bănci ruginite şi contorsionate, un fost teren de baschet dezafectat, monumente de for public degradate şi o "oglindă de apă" din care a rămas doar bazinul dărăpănat.

Licitaţie

În prezent, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice se află în derulare o licitaţie pentru actualizarea documentaţiei pentru obiectivul "Modernizare Parc Carol". Valoarea estimată a contractului este de 80.400 de lei fără TVA, o sumă comparabilă cu cea plătită în mandatul lui Stan - 95.914 lei.
Potrivit datelor din portal, Primăria are elaborată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru acest obiectiv încă din anul 2014, iar acum se doreşte achiziţia serviciilor de proiectare faza actualizare DALI. "Obţinerea proiectului tehnic este necesară pentru solicitarea de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 9, Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban".
"Prin proiect se urmăreşte valorificarea potenţialului existent, crearea unei diversităţi de imagini, utilizarea materialelor durabile şi ecologice, completarea cu arbori şi arbuşti", se precizează în caietul de sarcini. Pe lângă actualizarea documentaţiei şi a devizului general, contractorul va asigura asistenţa tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziţie a contractului de proiectare şi execuţie.
Potrivit datelor din Sistemul de Achiziţii Publice, e concurenţă mare pentru acest contract, fiind înregistrate şapte oferte depuse de firmele: Spiri Com, Atu Consulting, Submit, Proiect AIC, Tehno Consulting Solution, Kat Concept Design şi asocierea Arhideskvision - Vest Instal.
Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Primăria vrea să modernizeze Parcul CFR cu fonduri europene

Fostul Parc CFR, lăsat în paragină de fostele administrații, va fi modernizat de Primăria condusă de Ionuț Pucheanu. Consilierii locali au aprobat, miercuri, la inițiativa primarului Ionuț Pucheanu, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii privind modernizarea Parcului Carol (fost Parc CFR), propus pentru finanțare cu fonduri europene.

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele lucrări: refacerea vegetației; instalarea de mobilier nou; refacerea împrejmuirii; iluminat ambiental pentru alei prin montarea unor corpuri cu lampi LED de mare eficienţă care se vor integra in peisagistica parcului; realizarea de reţele de apă-canalizare noi; montarea unei instalații de supraveghere video. Totodată se propune zonarea pe cinci funcţiuni specifice. Astfel, pentru zona de intrare și aleea centrală se propune o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar și o alee centrală alveolată – paviment dale cu inserții de iarbă și perete vegetal; două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi) și zona de gradene. O zonă cu  alei pietruite și înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte ce închid un mic parc cu vedere la lac. Este proiectată şi o zonă specială pentru animale companie. Una dintre zone va fi cu gradene si cascada, iar cea de agrement va avea loc de joaca si instalaţii de fitness. Pentru intreţinerea vegetaţiei se propune introducerea unui sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de gradină.

Investiția este estimată la 9.613.081,87 lei. Proiectul este propus pentru finantare prin POR 2014-2020-Axa prioritara 9-Sprijinirea regenerarii economice si sociale a comunitatilor defavorizate din mediul urban-Prioritatea de investitii 9.1 – Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC).

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Modernizare de 9,6 milioane de lei a Parcului ”Carol”. Respins în mandatul lui Stan, votat în mandatul lui Pucheanu

Platformă pietonală cu jocuri de apă, zonă de "parc curcubeu" cu alei pietruite şi înierbate, simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, zonă de agrement pentru animale de companie, zonă de gradene şi cascadă, dar şi zonă de joacă şi fitness. Aşa ar urma să fie împărţit Parcul "Carol" (fostul Parc CFR), conform proiectului de modernizare votat de aleşii locali, propus spre finanţare europeană.

"Ce n-a reuşit Stan, încearcă să facă Pucheanu. Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului «Carol»", scriam pe 26 iulie 2019. La acel moment, Primăria Galaţi încerca să găsească un proiectant care să actualizeze documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii documentaţiei pentru obiectivul "Modernizare Parc Carol", realizată în mandatul primarului Marius Stan.

N-a fost să fie "parc de aventură"

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014.

Documentaţia realizată de firma Merco Instal Construct SRL, contra sumei de 95.914 lei, a ajuns, în februarie 2015, pe masa consilierilor locali. Proiectul nu spunea, însă, nimic de tiroliană sau parc de aventură! Propunea amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, renovare peisagistică etc.

Investiţia propusă atunci se ridica la 12.571.086 de lei, însă consilierii au considerat că nu este o prioritate, iar fără votul lor nu s-a putut face nimic!

Ce s-a votat luna trecută

Pentru actualizarea vechii documentaţii, Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu a încheiat, anul trecut, un contract în valoare de 49.000 de lei fără TVA cu firma Proiect AIC SRL din comuna Şcheia, judeţul Suceava.

Luna trecută, proiectul de modernizare propus pentru Parcul "Carol" a primit votul consilierilor locali. Valoarea investiţiei este estimată la 9.613.081 de lei, durata de realizare este de 11 luni, iar finanţarea ar putea fi europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Ce-au găsit proiectanţii

După ce au dat cu ochii de aleile sparte sau crăpate, băncile ruginite şi contorsionate, monumentele de for public degradate şi o "oglindă de apă" din care a rămas doar bazinul dărăpănat, proiectanţii au ajuns la concluzia că parcul oferă "imagine pitorească, armonioasă, cu potenţial, ce trebuie pusă în valoare". "Patrimoniu vegetal nevalorificat, împrejmuire discontinuă, lipsa toaletelor, lipsa mobilierului şi iluminat deficitar", au fost constatările lor.

Parcul are o suprafaţă generoasă - 28.917 mp, din care aleile pietonale ocupă 2.940 mp, iar spaţiul verde măsoară 20.623 mp.

Ce se doreşte

Proiectanţii au propus amenajarea parcului în cinci zone, cu tot atâtea funcţiuni: platformă pietonală cu jocuri de apă, zonă de "parc curcubeu" cu alei pietruite şi înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, zonă de agrement pentru animalele, zonă de gradene şi cascadă, dar şi zonă de agrement cu instalaţii de joacă şi echipamente de fitness.

Printre dotările parcului am remarcat, pe lângă băncile inedite, şi o construcţie interesantă pentru a admira priveliştea de sus.

Refacerea patrimoniului vegetal (arbori, flori, arbuşti) al parcului, mobilier nou, iluminat ambiental, reţele apă şi canalizare noi, instalaţie de supraveghere video, sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de grădină sunt prevăzute, de asemenea, în proiect.

Rămâne de văzut dacă toate aceste planuri se vor concretiza vreodată.

Cât de vechi este parcul

Potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, Parcul "Carol" era pomenit printre parcurile existente în oraş la 1927, de Gheorghe N. Munteanu Bârlad, în cartea sa "Galaţii": "Parcul «Carol», «noul parc» cum îl denumea Gh. N. Munteanu Bârlad, aflat la capătul bulevardului Regele Carol I, este parcul pe care majoritatea dintre gălăţeni îl cunosc sub denumirea de Parcul «Pionierilor» sau «Parcul CFR-iştilor»", spune Marius Mitrof.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Fostul „Parc CFR” revine la denumirea din perioada interbelică: Parcul „Carol I”

Parcul din nordul străzii Domnească își va relua denumirea de „Carol I”, după câteva zeci de ani în care a fost numit Parcul „Pionierilor” sau Parcul „CFR”, după cum fusese botezat de autoritățile comuniste, care doreau să șteargă din istoria orașului orice legătură cu perioada monarhiei constituționale.

În perioada interbelică era unul din parcurile importante ale orașului și la evenimentele importane „retragerile cu torțe” ale militarilor de la Regimentul 11 Siret străbăteau strada Domnească până la Parcul „Carol”.

Schimbarea denumirii parcului a fost propusă Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, care prin adresa nr. 1240/01.07.2020 înregistrată la Primăria Galați a propus schimbarea denumirilor unor străzi sau imobile din oraș, printre propuneri figurând şi revenirea la Parcul „Carol I”.

În susținerea acestei cereri se află și o hartă a Galațiului realizată în 1935 de Companie Aerienne Francaise „Suresnes Seine”, în care parcul CFR figurează cu denumirea de Parcul „Carol I”. În expunerea de motive a proiectului de hotărârea Consiliului Municipal este prezentată importanța Regelui Carol I în istoria României, cel care pe 10 mai 1866 devenea domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independenței statale, a devenit primul Rege al României fiind considerat întemeietorul României moderne. „Carol I, primul rege al României, a domnit până la sfarşitul vieţii ( 10 octombrie 1914 ) şi a fost membru şi preşedinte de onoare al Academiei Române din 15 septembrie 1867. Sub domnia sa de 48 ani, cea mai lungă din istoria ţării, România şi-a cucerit Independenţa de stat, a devenit monarhie constituţională şi s-au pus bazele consolidării statului român modern. Pe plan intern, Carol I a cultivat un climat de ordine, disciplină şi rigoare, a stăruit pentru modernizarea structurilor economice şi a fost un arbitru al vieţii politice. Suveranul a arătat preocupare pentru dezvoltarea învăţământului, a culturii, precum şi pentru formarea tinerei generaţii de intelectuali . Pe plan extern, a acţionat pentru afirmarea autonomiei şi întărirea prestigiului internaţional al statului. În timpul Războiului pentru Independenţă, Carol I a avut cele mai importante merite în desfăşurarea operaţiunilor militare”, se spune în expunerea de motive.

galati365.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Înainte de reabilitare, Parcul CFR îşi schimbă oficial numele

Parcul CFR îşi va schimba oficial numele în Parcul "Carol I", dacă aleşii locali vor fi de acord. În documentaţia care a ajuns la comisiile Consiliului Local se arată că într-o hartă executată în 1935 de Companie Aerienne Francaise "Suresnes Seine", Parcul CFR figurează cu denumirea de Parcul Carol I.
Mai mult, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a transmis Primăriei încă din vara anului trecut propunerea schimbării denumirii unor străzi şi imobile publice, printre care şi parcul CFR.
Botezul nu generează şi schimbarea aspectului deteriorat al parcului. Tocmai de aceea, la finele anului, aleşii locali au votat proiectul de modernizare cu fonduri europene a parcului, în valoare de 9.613.081 de lei cu TVA, din care suma totală eligibilă înseamnă 9.613.081 de lei cu TVA. Rămâne de văzut dacă Primăria va câştiga finanţarea europeană dorită.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Contract pentru modernizarea Parcului Carol (CFR)

Primăria municipiului Galați informează că a lansat în licitație contractul de achiziție publică pentru obiectivul „Modernizare Parc Carol (fost Parc CFR)” – proiectare și execuție”, cu o valoare estimată de 7.758.633,95 lei fără TVA, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 7 iunie 2021.

Pentru punerea în valoare a acestui parc îndrăgit de către gălățeni, municipalitatea a depus deja o cerere de finanțare europeană, iar proiectul este în evaluare.

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele lucrări: amenajarea spațiilor verzi; instalarea de mobilier nou; refacerea împrejmuirii; iluminat ambiental pentru alei prin montarea unor corpuri cu lampi LED de mare eficienţă care se vor integra în peisagistica parcului; realizarea de reţele de apă-canalizare noi; montarea unei instalații de supraveghere video.

Totodată se propune zonarea pe cinci funcţiuni specifice. Astfel, pentru zona de intrare și aleea centrală se propune o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar și o alee centrală alveolată - paviment dale cu inserții de iarbă și perete vegetal; două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi) și zona de gradene.

O altă zonă va fi cu alei pietruite și înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte ce închid un mic parc cu vedere la lac. Este proiectată şi o zonă specială pentru animale companie. Una dintre zone va fi cu gradene și cascada, iar cea de agrement va avea loc de joaca si instalaţii de fitness. Pentru întreţinerea vegetaţiei se propune introducerea unui sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de gradină.

Proiectul, cu o valoare estimată la 9.613.081,87 lei, este propus pentru finanțare prin POR 2014-2020 - Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban - Prioritatea de investiții 9.1 - Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC).

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Finanţare europeană pentru modernizarea Parcului Carol. Contract aprobat de Ministerul Dezvoltării

"Municipiul Galați va beneficia de 9.613.081,87 lei pentru modernizarea Parcului Carol (fost CFR)", a anunţat Ministerul Dezvoltării, precizând că ministrul Cseke Attila a semnat contractul de finanțare, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Investiţia se află deja în licitaţie lansată de Primăria municipiului Galaţi.
Până pe 7 iunie, Primăria aşteaptă ofertele pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a Parcului Carol. Valoarea estimată a contractului este de 7.758.633 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "cel mai bun raport calitate - preţ".
"Prin proiect se urmărește: refacerea patrimoniului arboricol al parcului; refacerea parţială a vegetaţiei; mobilier urban nou, adaptat; refacerea împrejmuirii; iluminat ambiental integrat în peisagistică; reţele apă-canalizare; supraveghere video", se precizează în documentaţia procedurii.
Conform Primăriei, pentru zona de intrare și aleea centrală se propune o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar și o alee centrală alveolată - paviment dale cu inserții de iarbă și perete vegetal; două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi) și zona de gradene. O altă zonă va fi cu alei pietruite și înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, ce închid un mic parc cu vedere la lac. Este proiectată şi o zonă specială pentru animale companie. O a patra zonă va fi cu gradene și cascadă, iar zona de agrement va avea loc de joacă şi instalaţii de fitness. Pentru întreţinerea vegetaţiei se propune introducerea unui sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de gradină.
Termenul-limită pentru realizarea contractului este de maximum 11 luni, din care trei pentru proiectare şi opt pentru execuţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Finanțare europeană pentru modernizarea Parcului Carol (CFR)

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de finanțare europeană pentru punerea în valoare a Parcului Carol care va deveni un spațiu modern de relaxare și petrecere a timpului liber. Valoarea totală a proiectului este de 9.613.081,87 lei, iar cofinanțarea de la bugetul local este de 192.261,63 lei. Durata de implementare este până la 30.04.2022.

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele lucrări principale: amenajarea spațiilor verzi și a aleilor pietonale; instalarea de mobilier nou; dotarea cu echipamente de fitness și cu echipamente de joacă; realizarea de fântâni arteziene; refacerea împrejmuirii; iluminat ambiental pentru alei prin montarea unor corpuri cu lampi LED de mare eficienţă care se vor integra în peisagistica parcului; realizarea de reţele de apă-canalizare noi; sistem de irigație; montarea unei instalații de supraveghere video.

Primăria municipiului Galați a lansat deja în licitație contractul de achiziție publică pentru obiectivul „Modernizare Parc Carol (fost Parc CFR)” – proiectare și execuție”, cu o valoare estimată de 7.758.633,95 lei fără TVA, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 14 iunie 2021.

Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 - Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban - Prioritatea de investiții 9.1 - Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC).

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Bătălie pentru contractul de modernizare a Parcului Carol

Nu mai puțin de șase oferte au fost depuse, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pentru contractul de modernizare a Parcului Carol (fost Parc CFR), în valoare estimată de 7.758.633 de lei fără TVA.
Sunt interesate de proiectarea și execuția lucrărilor firmele Atlas Sport și Meva Concept, dar și asocierile Consumcoop Galați - Submit - Fragar Trading, Moviland Met - Pergola Gradini Decorative - Fraicom - Inoveco, Obercons Comp - Garden Center Grup, Constructa Mecanique – Ischia - DBI Team și Rovis Lider – Arhideskvision. Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preț.
Reamintim că, pentru modernizarea parcului, Primăria municipiului Galați a câștigat o finanțare europeană. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 9.613.081 de lei, din care suma nerambursabilă este de 9.420.820 de lei. Durata de implementare se încheie pe 30 aprilie 2022.
În cadrul proiectului autoritățile își propun crearea unui circuit coerent al aleilor pietonale care vor lega diferite zone de interes: circuit romantic, labirint, gradene, picnic, un mini parc ca un puzzle colorat, aleea istoriei Galațiului, oglindă de apă, jeturi, cascadă, mini fântână, dar și amenajarea unei parcări. În ceea ce privește vegetația, sunt prevăzute fasonări și plantări, sistem de irigații și de dren, iar zonele întinse, tip peluză, vor fi accentuate. Parcul va fi dotat cu mobilier urban adecvat și grupuri sanitare, echipamente de fitness și de joacă, sistem de iluminat ambiental, supraveghere video, sonorizare și wi-fi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Parcul Carol va intra în modernizare

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de lucrări pentru modernizarea Parcul Carol (fost Parc CFR), după ce au fost atrase fonduri europene în acest scop.

Astfel, în urma licitației publice, oferta câștigătoare a fost cea depusă de Asocierea CONSUMCOOP GALATI - FRAGAR TRADING SRL - SUBMIT SRL. Valoarea contractului este  de 6.114.277,9 lei fără TVA, fiind prevăzute 9 luni, dintre care 2 luni sunt pentru proiectare și 7 luni pentru execuția lucrărilor.

În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele lucrări principale: amenajarea spațiilor verzi și a aleilor pietonale; instalarea de mobilier nou; dotarea cu echipamente de fitness și cu echipamente de joacă; realizarea de fântâni arteziene; refacerea împrejmuirii; iluminat ambiental pentru alei prin montarea unor corpuri cu lampi LED de mare eficienţă care se vor integra în peisagistica parcului; realizarea de reţele de apă-canalizare noi; sistem de irigație; montarea unei instalații de supraveghere video.

Pentru punerea în valoare a Parcului Carol, care va deveni un spațiu modern de relaxare și petrecere a timpului liber, Primăria municipiului Galați a obținut finanțare europeană. Valoarea totală a proiectului este de 9.613.081,87 lei, iar cofinanțarea de la bugetul local este de 192.261,63 lei. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 - Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban - Prioritatea de investiții 9.1 - Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC).

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Parcul Carol a intrat în modernizare

Primăria municipiului Galați informează că s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea Parcului Carol (fost Parc CFR), după ce au fost atrase fonduri europene în acest scop.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Așa cum am promis, punem în valoare acest parc emblematic al orașului, astfel încât gălățenii să se bucure un spațiu modern și primitor pentru relaxare și petrecerea timpului liber. Atât de îndrăgit, dar abandonat foarte multă vreme, iată că parcul va primi în curând un aspect modern și va redeveni un loc atractiv așa cum ne dorim cu toții”.

Astfel, în cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele lucrări principale: amenajarea spațiilor verzi și a aleilor pietonale; instalarea de mobilier nou; dotarea cu echipamente de fitness și cu echipamente de joacă; realizarea de fântâni arteziene; refacerea împrejmuirii; iluminat ambiental pentru alei prin montarea unor corpuri cu lămpi LED de mare eficienţă care se vor integra în peisagistica parcului; realizarea de reţele de apă-canalizare noi; sistem de irigație; montarea unei instalații de supraveghere video.

Totodată, se propune zonarea pe cinci funcţiuni specifice. Astfel, pentru zona de intrare și aleea centrală  se propune o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar și o alee centrală alveolată - paviment dale cu inserții de iarbă și perete vegetal; două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi) și zona de gradene. O altă zonă va fi cu alei pietruite și înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte ce închid un mic parc cu vedere la lac. Este proiectată şi o zonă specială pentru animale companie.  Una dintre zone va fi cu gradene și cascadă, iar cea de agrement va avea loc de joacăși instalaţii de fitness. Pentru întreţinerea vegetaţiei se propune introducerea unui sistem de irigare semiautomat.

Parcul Carol este menționat între parcurile existente în oraş în anul 1927 de către Gheorghe N. Munteanu Bârlad în lucrarea „Galaţii".

Lucrările de modernizare sunt derulate de Asocierea CONSUMCOOP GALATI - FRAGAR TRADING SRL - SUBMIT SRL, fiind prevăzute 7 luni pentru execuția acestora. Valoarea contractului de lucrări este de 6.114.277,9 lei fără TVA.Valoarea totală a proiectului cu fonduri europene este de 9.613.081,87 lei, iar cofinanțarea de la bugetul local este de 192.261,63 lei. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 - Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban - Prioritatea de investiții 9.1 - Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC).

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.