Jump to content

Primele condamnări la muncă în folosul comunităţii


dcp100168

Recommended Posts

Muncă în folosul comunităţii pentru persoanele care nu-şi pot plăti amenzile

Edilul-şef al Galaţiului, Dumitru Nicolae, a anunţat că persoanele care au fost amendate de Poliţia Comunitară şi nu au bani pentru a le achita vor fi obligate să muncească în folosul comunităţii, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit primarului, 17 persoane şi-au exprimat deja dorinţa de a munci în folosul comunităţii, în schimbul ştergerii amenzilor. „ Este o prevedere legislativă ca cei care nu-şi pot plăti amenzile să muncească în folosul comunităţii. Avem 30.000 de amenzi neplătite, trebuie făcut ceva în acest sens”, a adăugat primarul Dumitru Nicolae. Ca urmare a activităţilor cu caracter preventiv, în ultima săptămână Poliţia Comunitară a aplicat 469 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 39563 lei şi a fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 1023 lei constând în 276 pachete ţigări şi 25 sticle băuturi alcoolice, toate de provenienţă Republica Moldova.

Link to comment
Share on other sites

ii puneti in lanturi si ii biciuti ca sa munceasca!? chiar vreau sa vad cum personaje ceva mai colorate muncesc! :lol: haideti domnilor fiti seriosi! probabil ca aceasta hotarare se va aplica doar celor necajiti ce sau trezit cu vreo amenda in vreun mijloc de transport!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Infractorii, la munca de jos

Instanţele gălăţene au pronunţat 235 de condamnări la pedepse constând în muncă în folosul comunităţii până în prezent, după doar câteva luni de la intrarea în vigoare a unui ordin al Ministerului Justiţiei, ce introduce această formă alternativă de executare a sancţiunilor penale.

Realizăm paşi importanţi spre ceea ce înseamnă instituţia reabilitării infractorilor. Pe 26 septembrie 2008 Ministerul Justiţiei a emis Ordinul 669, ce priveşte aprobarea procedurii privind supravegherea executării obligaţiei persoanei condamnate sau minorului de a presta o activitate neremunerată într-o instituţie de interes public impusă de către instanţa de judecată. S-a creat deci baza legală pentru instanţe de a aplica condamnări constând în muncă în folosul comunităţii iar la Galaţi lucrurile se prezintă foarte bine. Din evidenţa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi, 235 de persoane au fost condamnate la astfel de pedeapse neprivative de libertate. "Recent au fost efectuate modificări ale legislaţiei, care ne permit să încheiem parteneriate cu instituţii precum primăriile, centrele de plasament şi serviciile din subordine. Sancţiunile constau în executarea între 50 şi 100 de ore de muncă în folosul comunităţii", ne-a declarat şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi, Săndiţa Damian.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Modificare legislativă

Muncă în folosul comunităţii, fără acordul contravenientului

Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat vineri, 25 septembrie 2009, o lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, care elimină acordul contravenientului în cazul înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. Potrivit legii promulgate, "în cazul în care contravenientul nu achită amenda (...), instanţa procedează la înlocuirea acesteia cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.”

În prezent, OG nr. 2/2001 dispune că instanţa poate înlocui amenda cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii doar cu acordul contravenientului. Astfel, instanţa îl va putea obliga pe contravenient la o muncă în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.

O altă lege promulgată vineri, 25 septembrie 2009, vizează modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii, care are acelaşi obiect de reglementare, şi anume eliminarea acordului contravenientului. Astfel, legea de modificare a OG nr. 55/2002 abrogă prevederea conform căreia "sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii poate fi aplicată numai dacă exista consimţământul contravenientului". Legea mai prevede că instanţa va aplica "sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, dacă apreciază că aplicarea amenzii contravenţionale nu este îndestulătoare ori contravenientul nu dispune de mijloace materiale şi financiare pentru plata acesteia”. În plus, instanţa va stabili natura activităţilor ce vor fi prestate în folosul comunităţii, pe baza datelor comunicate de primarul localităţii în care contravenientul îşi are domiciliul sau reşedinţa, ţinând seama de aptitudinile sale fizice şi psihice, precum şi de nivelul pregătirii profesionale.

http://www.viata-libera.ro/articol-Munc ... lui_2.html

Link to comment
Share on other sites

Sancţiunea cu muncă în folosul comunităţii, un soi de "muncă în zadar"

Deşi s-au schimbat prevederile legale tocmai ca să se îndrepte o situaţie care a dus ca mii de amenzi să nu fie plătite, fără ca datornicii să păţească ceva, lucrurile nu s-au îndreptat absolut deloc, dimpotrivă, se fac multe cheltuieli pe corespondenţă doar ca să se ajungă la acelaşi rezultat - revenirea la sancţiunea amenzii.

Vestea că nu mai este nevoie de acordul contravenientului ca amenda neplătită să i se transforme în zile de muncă în folosul comunităţii a fost una bună pentru autorităţi şi de natură să-i sperie pe cei aflaţi într-o astfel de situaţie. Numai că lucrurile au luat o turnură comică, în situaţia în care cei ce nu-şi achită amenzile, în continuare, nu păţesc absolut nimic dacă nu sunt găsiţi acasă pentru a fi luaţi la muncă. Practic, deşi sunt angrenate în acest mecanism o sumedenie de autorităţi, toată strădania este "de florile cucului", şi asta pentru că Ordonanţa 55/2002 spune că dacă aceştia nu sunt de găsit, judecătorul poate să revină la sancţiunea amenzii. Astfel, la Judecătorie se înregistrează acum nu mai puţin de 2.268 de dosare care au ca obiect aceste procese verbale. De asemenea, un calcul simplu, luând ca sumă o amendă de 300 de lei, deşi acestea pot fi de 100, de 200 şi chiar de 500 de lei, ne reliefează faptul că vorbim de o sumă de peste 600.000 de lei.

Un singur contravenient - o sută de amenzi

Potrivit preşedintelui Judecătoriei, magistratul Diana Oancea, există un caz în care contravenienta are nu mai puţin de 100 de astfel de procese verbale pe numele ei, însă toată corespondenţa purtată cu Primăria unde aceasta are domiciliul le spune clar judecătorilor că aceasta nu mai stă acolo. S-a purtat corespondenţă atât cu primăriile unde locuiesc amendaţii, pentru că cei mai mulţi nu sunt gălăţeni, dar şi cu poliţiştii care trebuie să-i ducă la muncă. Toată această "hârţăgorie" a costat şi costă bani, însă rezultatul este nul. Pentru că dacă "amendaţii" nu mai locuiesc acolo sau sunt plecaţi peste graniţă, nu păţesc absolut nimic, nu numai pentru că nu şi-au achitat sancţiunea, dar nici măcar pentru că nu respectă o decizie judecătorească. Şi asta din cauza următoarei formulări - "poate să revină la sancţiunea amenzii". Atât, nu există în textul de lege nici măcar o sancţiune, cât de mică.

Au început să curgă dosarele, dar în zadar...

În repetate rânduri, oamenii legii au atras atenţia că deşi amendează pe capete, nu pot face nimic pentru a duce aceşti bani la buget. Circuitul era următorul, procesul verbal odată întocmit putea fi contestat, însă rămas valabil, acesta ajungea pe masa celor de la Direcţia de Finanţe pentru a fi executat. În cazul în care cei de la Finanţe constatau că nu aveau ce să execute, pentru că omul în cauză nu avea bunuri de aşa natură, era anunţată Poliţia, care la rându-i aviza Judecătoria. "Noi chemam contravenientul pentru a-i cere acordul să transformăm amenda în zile de muncă în folosul comunităţii, însă acesta nu venea, motiv pentru care practica nu mai era eficientă. În decembrie 2008, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională prevederea prin care transformarea amenzii trebuia făcută doar cu acordul contravenientului. Efectele acestei decizii au început să-şi facă simţită prezenţa din ianuarie 2009. În ciuda faptului că avem acum această putere, prevederile Ordonanţei 55/2002, care nu dau nicio sancţiune în cazul în care contravenientul nu este de găsit, ne-a dat peste cap. Dacă ar fi desfiinţat articolul 21 din această Ordonanţă şi ne-ar trimite la aplicarea lui 271 din Codul Penal, referitor la nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, lucrurile ar sta cu totul altfel, pentru că acolo se prevede şi o sancţiune cu închisoarea de la şase luni la trei ani, dar şi o alta prin care i se poate face cazier. Mai mult decât atât, aceste dosare, precum şi cele de încuviinţare a executării silite, apărute tot ca o modificare a legii făcută în aprilie 2009, s-au adăugat la cele pe care le aveam, făcând ca acum să înregistrăm peste 19.000 de cauze", ne-a declarat preşedintele Judecătoriei, Diana Oancea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... l=3#coment

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Primăria vrea bani, nu muncă în folosul comunităţii

Preşedintele Judecătoriei, magistratul Diana Oancea, ne-a făcut cunoscut ieri faptul că anul trecut a înregistrat în jur de 3.000 de transformări ale amenzilor în zile de muncă. "Au fost undeva la 3.000, dar dacă până acum ni s-a cerut transformarea amenzilor în zile de lucru, acum Primăria Galaţi, singura deocamdată care a cerut asta, ne-a solicitat să transformăm zilele de lucru din nou în amendă. Sigur, acest lucru este posibil pe lege, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Eu nu ştiu, pentru că nu am văzut exact dosarele, dar am în jur de 20 primite pe acest subiect", ne-a declarat judecătorul Diana Oancea. Aceasta ne-a mai explicat că se întâmplă acest lucru din cauza scăpărilor pe care legea le are, pentru că, dacă cei amendaţi nu sunt de găsit, legal nu ai ce le face. De altfel, Diana Oancea a mai spus, în urmă cu ceva timp, că aceste transformări de amendă nu fac decât să încarce activitatea Judecătoriei. Lucrurile nu s-au îndreptat absolut deloc: mii de amenzi nu se plătesc, fără ca datornicii să păţească ceva, dar se fac multe cheltuieli pe corespondenţă doar ca să se ajungă la acelaşi rezultat - revenirea la sancţiunea amenzii.

100 de procese verbale pentru o persoană care nu e de găsit

După cum se ştie, anul trecut vestea că nu mai este nevoie de acordul contravenientului ca amenda neplătită să i se transforme în zile de muncă în folosul comunităţii a fost una bună pentru autorităţi şi de natură a-i speria pe cei aflaţi într-o astfel de situaţie. Numai că lucrurile au luat o întorsătură comică, în situaţia în care cei ce nu-şi achită amenzile, în continuare, nu păţesc absolut nimic dacă nu sunt găsiţi acasă pentru a fi luaţi la muncă. Preşedintele Judecătoriei ne-a făcut cunoscut chiar şi un caz în care contravenienta are nu mai puţin de 100 de astfel de procese verbale pe numele ei, însă toată corespondenţa purtată cu primăria localităţii unde are domiciliul le spune clar judecătorilor că aceasta nu mai stă acolo.

S-a purtat corespondenţă atât cu primăriile unde locuiesc amendaţii - pentru că cei mai mulţi nu sunt gălăţeni - cât şi cu petenţii, dar şi cu poliţiştii care trebuie să-i ducă la muncă. Toată această "hârţăgorie" a costat şi costă bani, însă rezultatul este nul. Şi aceasta pentru că, dacă "amendaţii" nu mai locuiesc acolo sau sunt plecaţi peste graniţă, nu păţesc absolut nimic nu numai pentru că nu şi-au achitat amenda, dar nici măcar pentru că nu respectă o decizie judecătorească. Şi asta chiar din cauza formulării "poate să revină la sancţiunea amenzii". Să revină... dar plăteşte cineva?

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=4

Link to comment
Share on other sites

"Primăria vrea bani, nu muncă în folosul comunităţii"

Cu munca in folosul comunitatii ar fi parcurile si strazile mai curate. Vor bani? sa renunte la contractele cu terti gen Ecosal, RER sau sa le restringa la exact atita treaba cita fac.

Chestia ca nu au cum sa ii oblige pe musiu sa munceasca...

Pai nu-l obligi. Ii dai sector si ii zici ca sta acolo pina il face. Cu politistul linga el. Si salariul politistului pentru timpul suplimentar sa intre tot la munca voluntara de efectuat. Altfel spus, daca nu face sectorul in 8 ore, acesta se va dubla. Si va sta acolo nemincat si nebaut pina face.

Problema e numa ca ala mai are si drept de vot. Si daca se supara si nu mai voteaza cu cine trebe?!....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

2.218 de gălăţeni fac muncă în folosul comunităţii

În anul 2009, la Judecătoria Galaţi s-au înregistrat 3.254 de dosare în care s-au formulat cereri de înlocuire sau de transformarea amenzii în muncă în folosul comunităţii. Pe parcursul anului, la instanţa gălăţeană s-au pronunţat 2.218 condamnări pentru gălăţenii care vor efectua muncă în folosul comunităţii. Rămâne ca judecătorii gălăţeni să soluţioneze şi celelalte dosare rămase din 2009, plus cele care se vor înregistra anul acesta.

http://www.viata-libera.ro/articol-2218_de_galateni_fac_munca_in_folosul_comunitatii_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Doar 60 de gălăţeni au prestat muncă în folosul comunităţii

Numărul gălăţenilor care au fost acţionaţi în instanţă pentru neplata amenzilor se ridică la 1.800. Din acest număr, în 400 de cazuri, instanţa s-a pronunţat deja pentru efectuarea de ore de lucru în folosul comunităţii deoarece persoanele respective nu dispun de bani pentru plata amenzilor. Chiar şi aşa, doar 60 de persoane au executat într-adevăr pedeapsa primită, potrivit declaraţiilor primarului Dumitru Nicolae. ”Până acum 60 de persoane au executat lucru în folosul societăţii, dar a fost şi timpul urât. 400 de persoane vor trebui să facă muncă în folosul comunităţii, nu ştiu câte zile, îmi trebuie o evidenţă pe care o voi prezenta şi poate că se mai micşorează numărul celor care fac prostii”, a mai spus primarul. Dumitru Nicolae a precizat că în principal aceste persoane vor desfăşura activităţi pentru curăţenia oraşului sub supravegherea angajaţilor ADP şi Ecosal. Primarul este încrezător că totuşi cele 400 de persoane vor face lucru în folosul comunităţii. ”Avem persoane care se ocupă de această treabă. Dacă am 400 de hotărâri de instanţă, înseamnă că s-au prezentat la instanţă şi înseamnă ca putem să-i găsim şi noi”, a mai spus primarul.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Administratie&articol=2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Noutăţi în Codul penal. Munca în folosul comunităţii, alternativă la închisoare

* Urmărirea penală poate înceta, dacă inculpatul prestează muncă în folosul comunităţii * Şi în cazul suspendării sub supraveghere a pedepsei se poate impune aceeaşi dispoziţie

Începând cu 1 februarie 2014 au intrat în vigoare noi prevederi în materie penală, printre care se numără şi cele privind executarea pedepselor aplicabile persoanei juridice, valorificarea eficientă a modalităţii de executare a pedepsei, stabilirea rolului judecătorului delegat cu executarea, al consilierului de probaţiune, implicarea instituţiilor din comunitate în sprijinirea procesului de reintegrare socială ca scop final al procesului de supraveghere.
Conform acestor prevederi, procurorii pot dispune în faza de urmărire penală ca persoana cercetată să efectueze muncă în folosul comunităţii, sancţiune care până acum se aplica doar în urma unei hotărâri judecătoreşti.
”Munca în folosul comunităţii nu putea fi dispusă în faza de urmărire penală. Acum se poate dispune în anumite cazuri, care sunt pedepsite cu amendă sau cu pedepse de până la cinci ani. Procurorul poate dispune încetarea urmăririi penale şi muncă în folosul comunităţii. Se dă un termen până la care inculpatul poate duce la îndeplinire această obligaţie, care nu poate fi mai mare de şase sau nouă luni, termenul variază dacă există sau nu un proces verbal de mediere. Şi, probabil pe baza protocoalelor care se vor încheia, i se va elibera de la primăria respectivă un înscris care să ateste că s-a achitat de obligaţie. Noi vom ataşa acest înscris la dosar şi vom considera soluţia ca fiind una definitivă. Dacă el nu va executa aceste obligaţii, soluţia poate fi revocată, dar inculpatul trebuie să se gândească foarte bine pentru că în aceeaşi cauză nu se mai poate da o altă soluţie de renunţare la urmărirea penală”, ne-a explicat procurorul Dorina Ivaşcu.
Munca în folosul comunităţii se poate aplica şi în cazul celor care beneficiază de suspendarea sub supraveghere a pedepsei, această dispoziţie fiind un element de noutate introdus de noul Cod penal. „Şi în cazul suspendării sub supraveghere se va impune munca în folosul comunităţii, între 60 şi 120 de zile. Această prevedere nu exista în vechiul Cod penal”, ne-a precizat judecătorul Marcian Istrate.
Astfel, în ceea ce priveşte munca în folosul comunităţii, actul normativ stabileşte clar că o zi de muncă înseamnă două ore de activitate prestată efectiv, dar şi că, în cazul celor supravegheaţi care desfăşoară o activitate remunerată sau urmează cursuri de învăţământ ori de calificare profesională, durata muncii prestate în aceeaşi zi calendaristică poate fi de maximum două ore. De asemenea, ca măsură de protecţie, textul de lege prevede că munca nu se execută în timpul nopţii sau în zilele de duminică şi în zilele declarate sărbători legale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Amenzile neplătite, achitate cu muncă pentru alții

"Sărăcia" nu te scutește de plată când aduni, una după alta, amenzi pentru că ai încălcat normele de conviețuire socială. Munca în folosul comunității este prima alternativă la care pot recurge autoritățile în cazul celor care nu au venituri și nici proprietăți care pot fi executate silit. Un gălățean este la un pas de a fi obligat să presteze activități sociale, după ce a contabilizat amenzi în valoare totală de peste 7.500 de lei.

Neplata amenzilor nu duce la ștergerea acestora cu buretele și chiar dacă interesul celor care le aplică și mai ales al celor care le colectează ar fi încasarea în bani a sancțiunilor, se poate recurge și la stingerea pe căi mai puțin materiale. Astfel, persoanele care acumulează amenzi peste amenzi, convinse fiind că nu "are ce să li se ia", ar fi bine să se pregătească să își onoreze altfel obligațiile, pentru că pot fi date în judecată și puse la muncă.
Într-o astfel de situație este un gălățean care, zilele trecute, a fost trimis în fața instanței cu mai multe procese-verbale "contabilizate" ca urmare a încălcării diferitor legi care țin de conviețuirea în societate sau de siguranța publică. În ultimii patru ani, Laurențiu T. a fost sancționat de două ori de Poliția Locală pentru încălcarea HCL 79/2002 privind curățenia pe domeniul public, de trei ori pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, conform Legii 61/1991, și o dată pentru o abatere la Codul Rutier. În timp ce tot aduna amenzi, gălățeanul nu achita niciuna dintre cele pe care le avea deja la dosar, astfel că a ajuns la o "datorie" la bugetul local de peste 7.600 de lei, după cum ne-a informat Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale, prin Biroul de Presă al Primăriei Galați. Orice încercare de încasare a amenzilor, inclusiv pe căi silite, a fost sortită eșecului, așa că municipalității nu i-a mai rămas decât soluția de a-l obliga la muncă în folosul comunității, solicitând, în acest sens, emiterea unei hotărâri la Judecătoria Galați.
"Cuantumul total al amenzilor pentru care a fost solicitată transformarea în muncă în folosul comunității este de 7.645 de lei. S-a recurs la această acțiune întrucât în cadrul procedurii de executare silită nu au fost identificate bunuri, disponibilități bănești sau alte venituri care să poată acoperi debitul restant", au precizat reprezentanții Primăriei Galați. Nu știm dacă gălățeanul cu pricina chiar nu are posibilitatea de a plăti amenzile sau doar nu poate fi dovedit ca solvabil, cert este că, dacă judecătorii vor admite cererea Primăriei, ar putea munci în folosul comunității, fie la bibliotecă, fie la măturat străzile sau la strâns gunoiul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.