Jump to content

Recommended Posts

Posted

Democrat-liberalii vor introducerea votului obligatoriu

Preşedintele PD-L Galaţi, Mircea Toader, susţine că votul obligatoriu ar reflecta mai corect voinţa cetăţenilor. În acelaşi timp, acesta este de părere că introducerea obligativităţii votului pentru toţi cetăţenii pe o perioadă determinată este singura soluţie pentru eliminarea tentativelor de fraudă electorală.

Aceasta e soluţia propusă de preşedintele PD-L Galaţi, Mircea Toader, pentru eliminarea fraudelor şi tentativelor de fraudare ale alegerilor. "Fraudarea alegerilor prin oferirea de mită electorală nu se petrece izolat, este un flagel, iar acest flagel poate fi eliminat prin obligarea cetăţenilor cu drept de vot să meargă la urne, aşa se procedează în Grecia şi într-una dintre ţările scandinave. În acest fel, oricât de potent financiar ar fi un candidat sau un partid, nu poate cumpăra întreg electoratul. La ţară, cel puţin în zona noastră, oamenii votează pe cine e dispus să dea mai mulţi bani. Dacă va exista vot obligatoriu, nu ştiu dacă există cineva care să-şi permită să plătească atâţia oameni. Intenţia mea este să propun un proiect legislativ în acest sens, este o soluţie pe o perioadă de 2-3 cicluri electorale", a declarat Mircea Toader.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=2

• 9 months later...
Posted

Introducerea votului obligatoriu, o soluţie în combaterea fraudării alegerilor

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, că introducerea votului obligatoriu ar putea reprezenta o soluţie pentru combaterea fraudării alegerilor. Conform spuselor preşedintelui APD, cei care vor refuza să meargă la vot ar putea fi amendaţi, aşa cum se întâmplă în unele ţări în care este introdus deja votul obligatoriu. Potrivit lui Cristian Pârvulescu, introducerea votului obligatoriu nu reprezintă o măsură care ar putea fi aplicată la alegerile europarlamentare din vară sau la cele prezidenţiale, dar ar putea fi o soluţie pentru scrutinele din anii viitori. Totodată preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia suţine că "nu ne putem instrui cetăţenii peste noapte", chiar dacă partidele politice sau societatea civilă s-ar implica în promovarea votului obligatoriu. "Nu aş fi vorbit acum câţiva ani în urmă despre introducerea votului obligatoriu, mi se părea o limită inadmisibilă a libertăţii cetăţenilor. Dar astăzi, când constatăm că, nu numai în Galaţi ci peste tot în ţară, votul se cumpără şi că pe o prezenţă mică, votul cumpărat devine din ce în ce mai important sau chiar determinant în stabilirea învingătorului, nu găsim decât soluţia raţioală: creşterea numărului de votanţi pentru ca voturile cumpărate să nu mai reprezinte o proporţie atât de importantă", a declarat Cristian Pârvulescu, preşedintele APD. Totodată, Pârvulescu a mai menţionat faptul că oamenii care vor refuza să meargă la vot ar putea fi amendaţi, aşa cum se întâmplă în Grecia, de exemplu, ţară care a adoptat deja votul obligatoriu. De asemenea, tot pentru creşterea prezenţei la urne şi pentru combaterea fraudării, ar mai putea fi introdus şi votul prin corespondenţă sau chiar cel electronic, pentru românii din străinătate.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Chiar să fie o soluţie introducerea obligaţiei de a merge la vot?

Posted

Am avut ocazia să votez înainte de '89, când votul era obligatoriu. Mulţi nici nu mai intau în cabinele de vot, era şi aşa aglomeraţie; erau bifaţi pe listă, băgau bultinele, albe, în urnă şi gata, s-au achitat de o obligaţie.

Cum oamenii sunt destul de sictiriţi de promisiuni deşarte, e f. posibil să vedem că se va „reinventa” această metodă de a se achita de o obligaţie.

Personal, sunt pentru votul obligatoriu. Pentru că trebuie, totuşi, să ai o opinie.

Posted

Sincer, nu mi se pare o solutie, cel putin nu una echitabila. Ar trebui cautate alte modalitati de a-i motiva pe cetateni sa iasa la vot (daca se doreste asta cu adevarat..), si nicidecum atentarea la bruma de bani din buzunarul oamenilor. Iar placa cu "in unele tari" (adaugand eventual si "civilizate", de parca ar fi cineva idiot sa dea un exemplu neconcludent si demn de urmat) e o cretinoizie, iar cei care ne conduc nu au inteles inca ideea ca solutia dintr-un stat este inaplicabila in alt stat, pentru simplul fapt ca realitatile sunt diferite.

Posted

Cred ca ar fi foarte distractiv sa fie introdusa macar pentru un scrutin.

Toate sondajele si previziunile electorale ar sari in aer :). Fata de 20% care se duc acum si voteaza, restul de inca 80% pot pune stampila absolut cum le tuna si pot desfiinta teoretic PSD, PNL, PD etc... :d

Si poate-poate si-ar da seama mai multi ca puterea o au ei si ar mai schimba ceva printre eternele figuri care se rotesc la guvernare.

Deci eu sint pentru. Macar pentru durerile de cap pe care le-ar da alora de vor bucata de cascaval.

Posted

Eu stiu ca mama mea nu merge la vot considerand ca niciunul dintre participantii de la alegeri nu sunt buni pentru functia pe care o vor.Poate asa fac cei mai multi dintre cei care nu se prezinta la vot.Si pentru asta sa fie amendati!? De ce nu e un semn de intrebare pt ai' de sus? :)

Posted

Intradevar nici unul din participantii la alegeri din cei din PARTIDE nu merita. Eu merg sa votez independenti. Dar din pacate sunt putini cei care fac ca mine. Cand aud ca independentii strang doar in jur de 3% din voturi :(

Daca toata "armata" celor care nu voteaza s-ar gandi sa iasa la vot sa puna stampila pe independenti, sigur ne-am putea lua adio de la somnorosii astia pe care ii intereseaza doar conturile lor. Din pacate nimeni nu tine cont ca independentii sunt oameni simpli ca si noi care s-au saturat de traiul asta mizerabil si vrea sa schimbe ceva pentru noi.

Posted
Intradevar nici unul din participantii la alegeri din cei din PARTIDE nu merita. Eu merg sa votez independenti. Dar din pacate sunt putini cei care fac ca mine. Cand aud ca independentii strang doar in jur de 3% din voturi

Daca toata "armata" celor care nu voteaza s-ar gandi sa iasa la vot sa puna stampila pe independenti, sigur ne-am putea lua adio de la somnorosii astia pe care ii intereseaza doar conturile lor. Din pacate nimeni nu tine cont ca independentii sunt oameni simpli ca si noi care s-au saturat de traiul asta mizerabil si vrea sa schimbe ceva pentru noi.

:) Nu tot ce zboara se mananca.. se aplica si pentru independenti: Oprescu, Mazare, Vanghelie.. comunistii astia nu-mi par oameni satui de traiul lor..

Posted

Nu cred in utilitatea masurii, din mai multe motive:

1. haosul de la noi - ganditi-va ca pe listele alea apar persoane decedate de ani de zile sau mutate de mult de acolo sau netrecute din diverse motive, deci...

2. votul fiind uninominal (sanchi...), in ziua votului toata lumea ar tb sa fie in localitatea de rezidenta, putin probabil. La noi "nu prea" exista votul electronic sau prin corespondenta.

3. nu devii mai "cetatean" votand, fortat de catre stat, un nume, sau, binenteles, punand stampila la misto;

4. nu sunt de acord cu ideea "nu ai votat, nu esti cetatean, nu ai dreptul sa deschizi gura". Atata vreme cat iti platesti toate taxele, nu incalci legea, sau daca ai facut-o, platesti, totul e ok. La urma urmei ai "draptul de vot" si nu "obligatia de vot". Parerea mea.

Posted

Ar fi necesar!Soarta tarii nu poate fi hotarita doar de 30% din populatia tarii.Indiferent de votul pe care il da si cui,pe linga dreptul la vot este necesara si obligativitatea acestuia de a participa la vot .Toti Romanii ar trebui sa ne intereseze cind si cum se hotaraste soarta tarii.Daca ar disparea acel fenomen ,,nu votez ca nu merita , ca-s hoti ,etc.,, or disparea si rechinii Asa ca neprezentarea la vot trebuie sanctionata.Suntem un popor, nu o Asociatie de locatari!

Posted
Nu cred in utilitatea masurii, din mai multe motive:

1. haosul de la noi - ganditi-va ca pe listele alea apar persoane decedate de ani de zile sau mutate de mult de acolo sau netrecute din diverse motive, deci...

2. votul fiind uninominal (sanchi...), in ziua votului toata lumea ar tb sa fie in localitatea de rezidenta, putin probabil. La noi "nu prea" exista votul electronic sau prin corespondenta.

3. nu devii mai "cetatean" votand, fortat de catre stat, un nume, sau, binenteles, punand stampila la misto;

4. nu sunt de acord cu ideea "nu ai votat, nu esti cetatean, nu ai dreptul sa deschizi gura". Atata vreme cat iti platesti toate taxele, nu incalci legea, sau daca ai facut-o, platesti, totul e ok. La urma urmei ai "draptul de vot" si nu "obligatia de vot". Parerea mea.

Nu pot fi de acord cu tine ! Daca tot ce Evidetiezi tu de la pct.1 la 4 ar fi sancti onate de lege fii sigura ca alesii nostri nu v-or nascoci fel si fel de gogorite care le numim taxe si impozite si v-or face ceia ce trebuie cu banul public.Cind or vedea ca nu sunt bani or stringe cureaua acolo la ei, cuminti ,fara sa deranjeze contribuabilul,cel ce constiincios isi plateste obligatiile catre stat cu alte taxe! 8-)

Posted

@chirac

Spune-ne, te rog, cum vor vota romanii din Italia, Spania, Canada etc.? Gandeste-te ca in tarile astea sunt maxim trei-patru centre de votare... Si ce ar alege ei acolo? Niste parlamentari "de diaspora"?? Sunt deja vreo doua-trei milioane de infractori deja, nu? Cum poti impune o asemenea lege? Ce penalitati poti impune? Amenda? Puscarie? Le retragi draptul de vot?? Sunt zeci de mii (daca nu sute de mii) de persoane in Romania care nu mai stau de mult la domiciliul din buletin... Cu acestea ce faci? Nu cred ca de nivelul de participare la vot tine nivelul de trai al unei tari. In SUA de-abia acum, cu alegerea-simbol a lui Obama procentul a sarit de 50%. Crezi ca daca veneau 100% nu mai aparea criza? :d

Mai degraba as fi de acord cu alt tip de vot, unul care sa nu mai faca egal votul dat contra unei sute de vodca cu votul dat de unul care chiar e interesat si mai stie ce voteaza. Dar aici cred ca ma va sanctiona UE pentru discriminare... :(

Posted
Mai degraba as fi de acord cu alt tip de vot, unul care sa nu mai faca egal votul dat contra unei sute de vodca cu votul dat de unul care chiar e interesat si mai stie ce voteaza. Dar aici cred ca ma va sanctiona UE pentru discriminare...

Nu, dar incerc eu, prin a iti aminti ca nu mai suntem pe timpul Imperiului Roman (sau asa preferam noi sa credem), cand voturile a 100 de bogati faceau cat voturile a 10000 de saraci :)

Nici eu nu consider valabila sintagma de mai sus, dar sunt de acord cu o alta: "nu ai votat, nu ai dreptul sa te plangi" :d

Posted
Daca ar disparea acel fenomen ,,nu votez ca nu merita , ca-s hoti ,etc.,, or disparea si rechinii Asa ca neprezentarea la vot trebuie sanctionata.Suntem un popor, nu o Asociatie de locatari!

Sunt absolut sigur ca nu neprezentarea la vot este motivul prezentei rechinilor in structurile care 'ne reprezinta'. Tot dintr-o gasca de golani am avea de ales, asa ca nu se aplica teoria cu Asociatia de Locatari :)

Posted

@riaji

Nu trebuie sa mergem chiar pana in Imperiul Roman :d

Pana prin secolul trecut cam asa s-a votat :lol:

Desigur, acum e democratie. Libertate, egalitate. Fraternitate, nu prea, cel putin la noi.

Chestia cu plansul: daca-l votezi pe unu care e un hot (pana la urma), te incalzeste cu ceva mai mult decat daca nu ai fi votat deloc?

Daca toata lumea cu drept de vot din Galati s-ar fi prezentat la urne, crezi ca ar fi iesit alt primar, de ex.? Crezi ca cei care au stat acasa ar fi fost potentiali votanti ai lui Lisinschi, sau ma rog, intre cei care au stat acasa era covarsitoare partea pro-L? Ma indoiesc super-tare. Parerea mea e ca rezultatul nu s-ar fi schimbat sensibil (ca procente, ma refer).

Cred ca prezenta ar putea fi mult mai mare daca ar aparea figuri "noi", cu alte idei, cu alta mentalitate. Atata vreme cat vor candida (la Galati) aceeasi Nicolae, Durbaca, Nica, Dobre, Pacuraru, Toader, Necula, aceleasi si aceleasi fete, care de ani de zile macina aceleasi vorbe si nu se vede nimic, cred ca nimic mama obligativitatii votului nu-i va scote pe oameni din case.

Posted
Chestia cu plansul: daca-l votezi pe unu care e un hot (pana la urma), te incalzeste cu ceva mai mult decat daca nu ai fi votat deloc?

Daca toata lumea cu drept de vot din Galati s-ar fi prezentat la urne, crezi ca ar fi iesit alt primar, de ex.? Crezi ca cei care au stat acasa ar fi fost potentiali votanti ai lui Lisinschi, sau ma rog, intre cei care au stat acasa era covarsitoare partea pro-L? Ma indoiesc super-tare. Parerea mea e ca rezultatul nu s-ar fi schimbat sensibil (ca procente, ma refer).

Cred ca prezenta ar putea fi mult mai mare daca ar aparea figuri "noi", cu alte idei, cu alta mentalitate. Atata vreme cat vor candida (la Galati) aceeasi Nicolae, Durbaca, Nica, Dobre, Pacuraru, Toader, Necula, aceleasi si aceleasi fete, care de ani de zile macina aceleasi vorbe si nu se vede nimic, cred ca nimic mama obligativitatii votului nu-i va scote pe oameni din case.

Sincer.. nu stiu daca te incalzeste mai mult, dar daca se intampla sa fie asa, poti sa spui cu mana pe inima "l-am votat si nu m-a dezamagit", sau, in cazuri mai aproape de realitate, poti sa recunosti ca ai facut o alegere gresita, iar la urmatoarele alegeri te vei indrepta spre un alt candidat din afara listei de genu` publicate de tine. Alta speranta nu vad pentru un oras ca Galatiul, iar oamenii trebuie sa inteleaga ca numai votul lor poate influenta listele, pentru ca, sa fim seriosi.. oricand s-ar trezi cate unu` care vrea sa faca treaba, nu va avea castig de cauza in alegeri, pentru ca sunt prea multi tampiti, adepti de partidism, care sa sustina 'partidu`, sa judece si sa ponegreasca individualitatea necunoscutului (sau a mai putin cunoscutului) care incearca sa isi faca loc sus (asta, in conditiile in care incearca sa o faca cu buna-credinta).

Reafirm ca daca prostul nu e in stare sa-si dea seama ca alege de 20 de ani aceleasi figuri si e incapabil sa-si dea singur peste mana la alegeri si sa deschida ochii, devine valabila chestia cu plansul, iar atunci cand ii dai peste nas "cetateanului" si-i explici:

- Ai votat cu Nicolae?

- Da!

- Ei bine, pana la urmatoarele alegeri, suporta-l in tacere!

--- sau ---

- Ai votat?

- Nu!

- Ei bine, pana la urmatoarele alegeri, suporta in tacere!

--

.. ai o sansa sa-l faci sa inteleaga de ce sta treaba asa cum o vede el.

Posted

Sistemul actual de votare e atat de imbarligat pentru 90% din alegatori, incat poti sa-l consideri deja un motiv de a nu se prezenta oamenii la vot. Nu cred ca trebuie sa-ti mai dau exemple, cunosti povestea.

Chiar daca s-ar impune obligativitatea, folosindu-se actualul sistem, frustrarea cred ca ar fi si mai mare... "Omul" ales de tine are mai multe sanse sa NU iasa deputat/senator, decat sa iasa, aproape indifierent de rezultat. Doar cu 50%+1 are sanse mai mari... Si partidul tb sa castige un anumit scor pe tara (sau un nr de madate).

Calitatea celor care apar pe buletine + modul de repartizare uninominal (pe naiba...) cred ca sunt acum problemele mari. De unde "toata lumea" astepta VU ca un panaceu, iata ca au intrat in prea frumosul Parlament tot cei care trebuiau. Si la fel si in CJ, CL etc.

Posted

Eu comentam doar pe baza catorva dintre afirmatii, nu pe ideea de obligativitatea votului, pe care o consider o mare prostie, inaplicabila cam peste tot in lume, si cu atat mai mult la noi in Romania.

Posted
@chirac

Spune-ne, te rog, cum vor vota romanii din Italia, Spania, Canada etc.? Gandeste-te ca in tarile astea sunt maxim trei-patru centre de votare... Si ce ar alege ei acolo? Niste parlamentari "de diaspora"?? Sunt deja vreo doua-trei milioane de infractori deja, nu? Cum poti impune o asemenea lege? Ce penalitati poti impune? Amenda? Puscarie? Le retragi draptul de vot?? Sunt zeci de mii (daca nu sute de mii) de persoane in Romania care nu mai stau de mult la domiciliul din buletin... Cu acestea ce faci? Nu cred ca de nivelul de participare la vot tine nivelul de trai al unei tari. In SUA de-abia acum, cu alegerea-simbol a lui Obama procentul a sarit de 50%. Crezi ca daca veneau 100% nu mai aparea criza? :d

Mai degraba as fi de acord cu alt tip de vot, unul care sa nu mai faca egal votul dat contra unei sute de vodca cu votul dat de unul care chiar e interesat si mai stie ce voteaza. Dar aici cred ca ma va sanctiona UE pentru discriminare... :(

Suntem in criza de chitiva ani, 2-3 si nu v-om scapa de ea asa usor,mai ales cind agricultura este la ,,baie ,,,industria abia mai sufla.Ridicam bratele in sus si vin po.. fonduri europene multumindune cu amenajarea a niscaiva parcuri pentru copii ori ce ne mai trece prin cap si.. cata baniii...!Sunt prea scoliti ca sa ne mai putem reveni!Eu am crezut in doua partide pina acum .Unul a facut scoli ne eoropene unde tot prostu invata sa scrie si unul care lea demolat ridichind in locul lor minunatele lacase europene unde sunt pregati-ti cu mult interes ,,viitorii,, de miine actionari in disputele cu profii.Si sa nu raman dator cu un raspuns la intrebare<

:as as propune ca in toate judetele sa se infiinteze cite o sectie de votare prin fax.Orce cetatean plecat din localitatea de domiciliu sa poata vota prin fax cu buletinu,l de vot si cartea de indentitate lucru ce se poate verifica orcind si poate fi credibil.Aici ar trebui sa existe si o lege care sa-l convinga pe alegator ca este nevoie numai de votul lui personal! ;)

Posted
as as propune ca in toate judetele sa se infiinteze cite o sectie de votare prin fax.Orce cetatean plecat din localitatea de domiciliu sa poata vota prin fax cu buletinu,l de vot si cartea de indentitate lucru ce se poate verifica orcind si poate fi credibil.Aici ar trebui sa existe si o lege care sa-l convinga pe alegator ca este nevoie numai de votul lui personal!

Ideea de baza e ok, dar nu cu faxul.. deja imi trec prin minte o sumedenie de modalitati de frauda.

Posted

Noi asa suntem obisnuiti, sa vedem doar in varful nasului ca si caii. Normal rasfoim buletinul de vot doar 2-3 pagini, pe cand el are vreo 16-18 pagini, la urma unde sunt candidatii independenti, si nu ma refer la cei independenti ca si cei enumerati mai sus, ci la cei independenti si care nu se obosesc sa apara in mass-media sau sa isi faca ditamai campania, ci cei care au strans semnaturile si si sau inscris pe ultima pagina a buletinului de vot. La prezidentiale, printre ei vom putea vedea si cetateni romani cu origine straina, daca ne uitam mai atent poate si cativa cetateni romani de origine germana. Aceia trebuie votati. Stiti ca la nemti vedem fapte nu vorbe.

Posted
Chiar daca vor introduce votul obligatoriu, am sa merg la vot, dar pentru ca-s darnic ii votez pe toti

Un alt efect secundar pe care l-ar produce votul obligatoriu :)) Probabil 3 sferturi de tara ar anula voturile de suparare ca i-a obligat statul sa vina la vot.

Posted

Stiu sigur ca in Grecia votul este obligatoriu...

Pana la urma problema se reduce la oferta de candidati, la calitatea lor si la target-ul caruia acestia i se adreseaza.

Daca privim cu atentie calitatea segmentelor de populatie care merg la vot... si cele care nu merg ajungem la concluzie ingrijoratoare. Consecintele le tragem in viata de zi cu zi. :oops:

1.

Cei mai constiinciosi votanti sunt pensionarii. Acestia, cu sentimentul datoriei cetatenesti nealterat, cu timpul liber de care dispun reprezinta o prezenta certa in salile de vot.

Nu spun ca ei voteaza "prost" sau nu. Pensionarii sunt din toate paturile sociale. Insa, ei nu au alte "ambitii" decat sa-si ia pensia la timp, sa aiba bani de medicamente sau de hrana. Orizontul lor de asteptare este oarecum redus la niste cerinte primare minime. (Nu-si doresc investitii in infrastructura, nu vor autostrazi, aeroporturi, poduri peste... Dunare)

2.

O alta patura sociala prezenta constant la vot o reprezinta populatia fara studii sau cu studii minime. La fel ca si pensionarii si acestia se limiteaza la nevoi primare... sa aiba bani de mancare, bautura sa nu lipseasca, manelele sa asezoneze gratarul facut in fata blocului, gospodinele sa poata urmari la cablu telenovelele lacrimogene, etc...

cam atat... cu cei prezenti constanti la vot !

3.

Al treilea segment de populatie il reprezinta oamenii cu educatie superioara si tinerii. Acest segment se caracterizeaza prin dinamism si nevoia de nou, de schimbare. Nivelul de asteptare din partea acestora este mult mai ridicat si nu se limiteaza doar la nevoi primare, la dorinta de a epata. Un procent ridicat din acest segment il reprezinta patura de mijloc a societatii aducatoare de plus valoare, de calitate. Ei ar fi trebuit sa faca lucrurile sa mearga inainte.

Din pacate acestia nu merg la vot din mai multe motive : nu sunt in localitate (alegerile avand loc in weekend), n-au pe cine alege, sunt scarbiti si resemnati, au certitudinea ca lucrurile nu se vor schimba niciodata (intrand in contradictie cu caracterisicile acestui segment). Se intra astfel intr-un cerc vicios din care nu se poate scapa doar cu vorbe ci prin fapte.Oricum, mesjul politic nu lor ii este adresat ci masei constante de vot!!! (vezi mesajele electorale dinaintea alegerilor)

Introducerea votului obligatoriu - o soluţie?

Poate este... poate asa politicienii isi schimba target-urile catre alte segmente, poate vor tine cont si de votul lor. Si, in timp, sunt convins ca la conducere vom avea alt gen de oameni mai responsabili, mai dinamici, dornici sa faca ceva !!!

Dar atit timp cat vedem aceleasi fete, aceleasi nume pe buletinele de vot... obligativitatea votului i-ar legitimiza si mai mult in functii.

Si astfel revenim la vechea dilema: "Ce a fost mai intai ? Oul sau gaina"... adica, ok, mergem toata lumea la vot si vrem sa schimbam ceva, dar n-avem ce, n-avem de unde alege... iar pe de alta parte nu poti schimba nimic daca nu mergi la vot !!!

PS

Bine ca mai exista selectia naturala... :twisted: Poate mai avem ceva sanse :lol: