Jump to content

Dascălii, în război cu Guvernul


dcp100168

Recommended Posts

Dascălii au dat în judecată Guvernul

Lupta pentru majorarea salariilor cadrelor didactice se mută în instanţă. Federaţia Educaţiei Naţionale a dat în judecată Guvernul, cerând să fie anulată ordonanţa ce amână majorările de salariu pentru dascăli. FEN solicită anularea Ordonanţei 1/2009, privind amânarea intrării în vigoare a Legii 221/2008, care, modificată anul trecut printr-o altă ordonanţă, prevedea creşterea diferenţiată a salariilor cu până la 28%, în două trepte, la 1 martie 2009 şi, respectiv, 1 septembrie. ”Am depus cererea de chemare în judecată a Guvernului României pentru anularea OUG 1/2009 ca urmare a refuzului Executivului de a da curs solicitării FEN de revocare a ordonanţei. OUG 1/2009 a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligaţia executivului de a emite actele normative în conformitate cu tehnica legsilativă. Aspectul esenţial al nelegalităţii OUG 1/2009 constă în faptul că aceasta coexistă cu un alt act normativ, neabrogat - OUG 151/2008 care reglementează deopotrivă aceeaşi salarizare a personalului din învăţământ”, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al FEN.

Scandalul majorărilor salariale pentru profesori a început după ce anul trecut, pe 30 septembrie, parlamentul a adoptat Legea 221, privind majorarea salariilor cu 50%, promulgată de preşedintele Traian Băsescu. La momentul respectiv, guvernul Tăriceanu a făcut toate demersurile necesare pentru amânarea intrării în vigoare a acestei legi. Pentru asta, Executivul a emis două ordonanţe: prima, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României, prevedea amânarea intrării în vigoare a Legii 221. A doua, rămasă în vigoare, prevedea creşterea diferenţiată a salariilor, cu până la 28%, în două trepte, la 1 martie 2009 şi, respectiv, 1 septembrie. Cele mai însemnate majorări se aplicau salariilor de până la 600 de lei.

Înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2008, PSD a promis profesorilor că majorările salariilor vor fi acordate retroactiv, din octombrie 2008. Cu toate acestea, după formarea guvernului PDL-PSD, prima ordonanţă de urgenţă din 2009 amână acordarea majorărilor diferenţiate sau, mai precis, le condiţionează de atingerea unor indicativi macroeconomici satisfăcători. ”Cu siguranţă, toate actele normative recente nu fac decât să tergiverseze aplicarea Legii 221/2008, însă faţă de aceasta precizăm că puterea legislativă-Parlamentul, puterea judecătorească - Curtea Constituţională şi Preşedintele României s-au exprimat şi au acţionat pentru respectarea Legii 221/2008, care aducea majorarea salarială de 37%. Executivul nu are dreptul să refuze punerea în aplicare a voinţei celor două puteri, prin tot felul de artificii juridice, nici măcar bine gândite, şi cu atât mai puţin nu are dreptul de a crea o situaţie de haos juridic, cu consecinţe asupra venitului salariaţilor din învăţământ”, a spus Constantin Ciosu.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=11

Link to comment
Share on other sites

Profesorii strang semnaturi

Cadrele didactice din toata tara au inceput sa stranga semnaturi in vederea declansarii actiunilor de protest care pot ajunge pana la greva generala, in cazul esuarii negocierilor privind Contractul colectiv de munca. De doua zile, liderii celor patru federatii reprezentative din invatamant - FSLI, "Spiru Haret", FEN si "Alma Mater" - poarta discutii cu reprezentantii Ministerului Educatiei pe aceasta tema. Sindicalistii reclama "refuzul'' Guvernului de a aplica Legea nr. 221/2008, privind majorarile salariale in invatamant, precum si intentia de reducere a unei parti din drepturile salariale acordate in educatie.

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... ord=Galati

Link to comment
Share on other sites

Cadrele didactice ameninţă cu greva generală

* Dascălii sunt hotărâţi să redeschidă conflictul de muncă şi să declanşeze greva generală, nemulţumiţi fiind de intenţia Guvernului de a reduce personalul din învăţământ şi de a îngheţa salariile.

Salarii îngheţate sau 20.000 de salariaţi daţi afară. Reprezintă variantele propuse sindicatelor din Educaţie. Reprezentanţii Finanţelor i-au informat, ieri, pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor sau reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane lei. ”Nu suntem sub nicio formă de acord cu aceste propuneri. Cum să fim de acord? Cine oare ar accepta aşa ceva? Cu măririle salariale este foarte greu în acest moment. Ministrul Muncii a zis clar că anul acesta nu vor fi majorări. Nu va fi nici un leu de dat, ci doar de luat. S-a terminat cu negocierea Contractului Colectiv de Muncă. Vom declanşa conflictul de muncă şi vom protesta”, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale şi preşedinte al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi. Sindicaliştii au avut luni discuţii la Ministerul Finanţelor pe tema primei rectificări bugetare din 2009. De asemenea, cadrele didactice se vor întâlni săptămâna viitoare şi cu preşedintele Traian Băsescu, însă liderii sunt sceptici, precizând că nu au speranţe ”prea mari” de la această întâlnire.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar boicotează tezele unice

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi, afiliat la Federaţia Educaţiei Naţionale(FEN), Valeriu Diculescu, a anunţat, marţi, că, sindicaliştii au decis boicotarea tezelor cu subiect unic, pe motiv că promisiunile electorale nu sunt respectate de politicieni, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). „Mi se pare anormal ca o lege să nu fie respectată. Legea trebuie să fie una pentru toţi. A fost votată cu unanimitate de voturi în Parlamentul României şi ea trebuie aplicată. Preşedintele Traian Băsescu ne-a transmis că îi pare rău că a făcut promisiuni pe care nu le poate onora, însă părerile de rău nu ţin de foame”, a declarat Valeriu Diculescu, preşedintele SIP Galaţi.

În cadrul unui referendum intern, 1.699 de membri au votat pentru boicotarea tezelor unice, 1.490 pentru miting şi mai puţini pentru greva generală - 920. Cele mai multe cadre didactice care au optat pentru grevă au fost din rândul profesorilor de liceu, respectiv 464 dintre 1.118 chestionaţi, iar cele mai puţine din rândul celor care profesează în şcolile generale, respectiv 406 din 2.716. „Imediat după Paşti vom stabili şi măsurile pe care le vom lua în acest sens. Din informaţiile pe care le am în momentul de faţă, după sărbători se va decide boicotarea tezelor unice. Eu sper ca actualii guvernanţi să conştientizeze gravitatea problemei şi să pună în aplicare legea”, a afirmat Diculescu. Liderul SIP Galaţi a mai adăugat că, deocamdată, nu se pune în discuţie boicotarea examenului de bacalaureat. „Practic, nu cred că este posibilă boicotarea bacalaureatului. Consider că şi în învăţământ, ca şi în alte domenii de activitate, există cel puţin 20% din salariaţi care nu participă la conflict, iar aceşti 20% pot asigura fără probleme desfăşurarea bacalaureatului”, a explicat Valeriu Diculescu.

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi numără 9.200 de membri.

Link to comment
Share on other sites

Dascălii gălăţeni au votat pentru miting şi boicotarea tezelor unice

În cadrul referendumului desfăşurat pentru desemnarea acţiunilor de protest împotriva Guvernului, dascălii gălăţeni au votat pentru demararea unor acţiuni de miting şi de boicot al tezelor unice, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). „Rezultatele referendumului au fost trimise la Bucureşti, unde FEN, federaţia din care facem parte, va hotărî exact modalitatea în care se vor desfăşura acţiunile de protest. În fiecare judeţ s-a realizat un astfel de referundum în care membrii FEN şi-au exprimat opţiunile. Orice acţiune de protest se va realiza doar cu acordul cadrelor didactice”, a declarat Valeriu Diculescu, preşedinte SIP Galaţi. Potrivit lui Valeriu Diculescu, 4.589 din 5.012 de respondenţi (91,5%) au fost de acord cu organizarea unui miting, cu boicotarea tezelor unice au fost de acord 4.026 din 5.012 respondenţi (80,3%), iar cu greva au fost de acord 2488 din 5.012 respondenţi (49,6%). Revendicările principale ale sindicatelor din învăţământ se referă la acordarea unui procent de 6% din PIB şi respectarea promisiunilor din 2008 privind majorarea salariilor din învăţământ.

Link to comment
Share on other sites

Profesorii vor intra in greva generala in zilele in care sunt planificate tezele nationale

Reprezentantii sindicatelor din Invatamant au anuntat ca profesorii intra in greva marti, pe 5 mai, iar protestele vor continua si pe 13 si 21 mai, in zilele in care se sustin tezele cu subiect unic. Greva din cele trei zile este valabila pentru tot personalul din Educatie. Liderii de sindicat au anuntat ca profesorii vor incepe greva generala marti, pe 5 mai, ziua tezei unice la Limba si Literatura romana. Sindicalistii acuza nerespectarea prevederilor legale legate de salariile cadrelor didactice.

Presedintele "Alma Mater", Razvan Bobulescu, a anuntat ca si invatamantul universitar va intra in greva pe 5 mai.

Link to comment
Share on other sites

Inca o vacanta mica sau poate "Doamnelor si Domnilor, in premiera mondiala va prezentam inghetarea anului scolar" :lol: :lol: :lol:

Doamne, asta cred ca-i singurul lucru care chiar nu am d e gand sa se intample! :|

Ma gandesc, daca profii tot se lauda uneori ca sunt mandri ma ca-s profi, ca, vezi doamne, au acest har de a preda :roll: , la ce naiba ne pun pe noi in situatii grele!?

Ei "se joaca" cu noi...oricum ar fi tot noi avem d e pierdut.. :roll:

Daca intra in greva, ori se ingheata anul(pentru ca e perioada tezelor, vai si-amar de aia de-a VIIIa), ori se fac cateva zile greva, cad intr-un final de acord...si ne intoarcem in bancile scolii... da' nu asa, de luni pana vineri ci de luni pana sambata(eventual si duminica) pentru a recupera...pierderea provocata de lacomia profilor!

Pana la urma toti romanii sunt "saraci", da' parca se multumesc cu putinul ala unii... :roll:

Link to comment
Share on other sites

Pana la urma toti romanii sunt "saraci", da' parca se multumesc cu putinul ala unii... :roll:

Oamenii ăia au familii ... gândeşte-te cum ar fi fost să te naşti într-o asemenea familie.

Sunt de acord cu tine că tot elevii au de suferit. Dar mesajul profesorilor este: „Cum ar fi lumea asta, fără noi, profesorii?”.

Link to comment
Share on other sites

Ei da! Sigur! De parca sunt ei cine stie ce!

De parca sunt ei aia care vezi doamne, nu gresesc niciodata! Sunt aia corecti mereu! Aia care nu iau mita! Aia care nu fac pregatire in fiecare zi aproape si nu-si ingrasa bugetul oricum fara sa mai plateasca impozite sau chestii de genul!

Aveam in 5-8 o profa de mate..mamaaa in fiecare zi avea pregatire. Cum venea de la scoala facea pregatire.Era singura(barbat-su fiind la tara.. :roll: ) si ea altceva nu facea. Doar pregatire si scoala.... stii cat de impopotonata venea mereu la scoala?

Fratemiu face prega' acum cu un prof pt bac. Si ala, la fel. Are o gramada de elevi incat, mai nou, cheama(din greseala) 2 grupe de-odata.

Si se mai plang ca nu au bani!

oare la televizor cand da pe cate unu' ca bate copiii la scoala, sau ca se iau de eleve...aia nu-s profi nu?

Da, ce-i drept, ei sunt cine sunt. Da' sa nu se mai strambe atata ca-s saraci si drepti. Adica pentru cate fac, mai vor si mariri de salariu, ne mai fac si pe noi sa suferim aiurea!

Link to comment
Share on other sites

Ei da! Sigur! De parca sunt ei cine stie ce!

De parca sunt ei aia care vezi doamne, nu gresesc niciodata! Sunt aia corecti mereu! Aia care nu iau mita! Aia care nu fac pregatire in fiecare zi aproape si nu-si ingrasa bugetul oricum fara sa mai plateasca impozite sau chestii de genul!

Aveam in 5-8 o profa de mate..mamaaa in fiecare zi avea pregatire. Cum venea de la scoala facea pregatire.Era singura(barbat-su fiind la tara.. :roll: ) si ea altceva nu facea. Doar pregatire si scoala.... stii cat de impopotonata venea mereu la scoala?

Fratemiu face prega' acum cu un prof pt bac. Si ala, la fel. Are o gramada de elevi incat, mai nou, cheama(din greseala) 2 grupe de-odata.

Si se mai plang ca nu au bani!

oare la televizor cand da pe cate unu' ca bate copiii la scoala, sau ca se iau de eleve...aia nu-s profi nu?

Da, ce-i drept, ei sunt cine sunt. Da' sa nu se mai strambe atata ca-s saraci si drepti. Adica pentru cate fac, mai vor si mariri de salariu, ne mai fac si pe noi sa suferim aiurea!

Domnisoara Zuzyk, in primul rand nu stii sa pui problema cum trebuie, in al doilea rand generalizezi (ceea ce e o greseala fatala) iar in al treilea daca nu poti sa fii obiectiva nu te mai baga. Acum am sa incerc sa-ti dau cateva explicatii: in primul rand, majoritatea profesorilor care fac pregatire in particular o fac pentru ca au salariile de rahat si pentru ca programa scolara e de rahat si nu pot aprofunda lectiile; in al doilea rand nu toti profesorii fac pregatire... zi-mi si mie ce pregatire fac aia de muzica, de desen, de sport, de religie... etc. Intradevar sunt nesimtiti care nu se mai satura de pregatiri, dar aia ii numeri pe degetele de la o mana si ai putea sa-i eviti ca sa nu patesti ce pateste fratele tau, daca intradevar vrei sa faci pregatire, insa nu e obligatorie pregatirea asta... poti sa te pregatesti si tu singur/a daca vrei cu adevarat sa inveti ceva, nu trebuie numai sa dormi in banca la scoala... iar in al treilea rand tu, ca simplu elev, habar n-ai cat invata un profesor toata viata lui si nu ai dreptul sa judeci tu cine sunt profesorii, tu trebuie sa le zici saru'mana ca te invata si te-au invatat ceea ce stii pana in ziua de azi, vina pentru structurarea materie nu e a noastra, e a celor pe care parintii tai pun stampila la alegeri... scursuri exista peste tot, daca ne referim la cei care bat copiii la scoala... sincer eu i-as calca in picioare daca si-ar bate joc cineva de ora mea.... pai nu ne mancam noi sanatatea ca sa ne rada in nas niste figuranti, manelisti, si ce-or mai fi aia. Si nu stiu daca ti-ar conveni sa ai salariul egal cu al unui lucrator la salubritate si sa-ti rada in nas toata lumea cand te duci la munca cu aceleasi haine o buna perioada de timp. Asa ca ti-as dori sa intri in sistem, ca tot zici tu ca avem bani multi si nu ne mai saturam de ei... sa vedem daca dupa aia te mai dai asa rotunda, ca tu vad ca le stii pe toate. Sa vedem daca te-ar baga in origini un balaur de clasa a I-a cum ai reactiona, l-ai mangaia pe crestet, sau l-ai arunca pe geam?. Daca nu cunosti problemele invatamantului romanesc, stai jos, pentru azi ai nota 4 :!:

"Oamenii ăia au familii ... gândeşte-te cum ar fi fost să te naşti într-o asemenea familie.

Sunt de acord cu tine că tot elevii au de suferit. Dar mesajul profesorilor este: „Cum ar fi lumea asta, fără noi, profesorii?”.

Relu, esti de nota 10, multumesc pentru modul tau de gandire!

Link to comment
Share on other sites

Risc un 3 pentru astăzi, dar cred că dacă elevii au ajuns să gândească aşa despre profesori este chiar vina profesorilor!

Acum mulţi, mulţi ani ;) , eu îmi respectam profesorii, deşi se făcea şi-atunci pregătire, deşi erau dascăli subiectivi sau care-şi loveau (ameninţau) elevii.

Situaţia de acum cred că nu ţine de salariile mici ale dascălilor, ci doar de profesionalismul şi implicarea lor.

Gata, ies afară singur :lol:

Link to comment
Share on other sites

tomcat, iti inteleg supararea...dar crede-ma ca nu as fi vrut sa zic "da ma, toti profii sunt niste nesimtiti si porci si etc". Nu, nu am zis asta...sunt si profi care au intentia sa lupte pt noi, pt "copiii" lor.

Am s-o las balta ca sigur nu am de ce sa ma iau la harta pentru atata lucru. Pana la urma "tot profu' are pixu-n mana!".

Fiecare gandeste cum poate, da' sa stii, nu "te baga in origine" un copil in fata caruia ai stiut sa te impui. Am si eu 9 ani maine poimaine de scoala si am inteles ca elevii "fac ceva in capu' unui prof" daca nu stie sa se impuna. In toti anii astia am cunoscut tot felul de profi si elevi. Sper ca iti dai seama de ce, la ora de matematica, fizica, biologie nu are curaj niciunul nici macar sa comenteze ceva si la logica(sau desen, chimie, romana, etc) comenteaza toti si se tipa prin clasa si toate astea. Poate ai sa zicic a ai trecut si tu prin scoala, da' sigur nu ai trecut prin scoala cu aceeasi generatie de elevi care este acum.

Mama imi spune mereu cand aude ce-i mai povestesc eu ca la ea, cand era la scoala, poi nici musca nu se auzea.

Asta tine de fiecare profesor in parte, si te rog, iarta-ma daca consideri ca te-am pus in aceeasi oala cu ceilalti profesori, care totusi nu sunt asa cum ar trebui sa fie un profesor.

A si...consider ca pentru a fi profesor inainte de a invata pe ceilalti(si DA< iti garantez ca nu toti profii au acele cunostinte pe care le-ai spus tu, nu toti au aceeasi scoala-aici vine problema cu viitorii profesori care au parinti/rude/prieteni in invatamant, sau mai stiu eu unde-da' asta e alta poveste si nu prea am timp sa mai scriu si astea...) ar trebui sa aibe forta de a se impune, sa fie rabdator, si sa aibe catusi de cat cunostinte psihologice( ma rog, sa poata cunoaste comportamentul unui elev...)

PS: si eu ma retrag, nu numai pentru ca nu vreau sa ma cert, da' ma duc la scoala...

Link to comment
Share on other sites

Grevă în şcolile gălăţene, în prima zi a tezelor cu subiect unic

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Valeriu Diculescu, a anunţat, luni, că decizia luată săptămâna trecută de cele trei confederaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, de a organiza o grevă generală în data de 5 mai 2009, va fi respectată şi la Galaţi, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). „Am anunţat toţi liderii de sindicat din unităţile de învăţământ, care la rândul lor vor înştiinţa profesorii din şcoli, în legătură cu desfăşurarea grevei. SIP şi Federaţia Educaţiei Naţionale nu au dorit să se ajungă la această grevă, dar nu putem accepta la nesfârşit ca actualii guvernanţi să ne mintă de pe o zi pe altă. Aceasta grevă este şansa noastră de a le arăta guvernanţilor că nu-i pot păcăli la nesfârşit pe români”, a declarat Valeriu Diculescu, preşedintele SIP Galaţi.

Potrivit liderului SIP Galaţi, chiar dacă programul tezelor unice va fi afectat de greva profesorilor, părinţii nu au motive să fie neliniştiţi. „Teza unică programată pentru data de 5 mai, la limba română, se poate reprograma foarte uşor la o dată ulterioară, până la finalul anului şcolar. Cerem înţelegere din partea părinţilor, pentru că noi solicităm fonduri atât pentru salarii, cât şi pentru investiţii în unităţile de învăţământ”, a spus Diculescu.

Preşedintele SIP Galaţi a menţionat că, pe perioada grevei, în condica se va scrie pentru zilele de protest „GREVĂ”, iar profesorii care nu au ore în zilele de grevă au obligaţia să fie prezenţi alături de colegii lor. Personalul didactic auxialiar şi nedidactic va fi prezent la locul de muncă, dar nu îşi va desfăşura activitatea.

„În ceea ce priveşte soluţia pentru reprogramarea tezei unice o variantă optimă o reprezintă data de 28 mai, moment în care se susţinea teza unică la limba şi literatura română pentru elevii care lipseau la primul termen, cel din 5 mai 2009”, a afirmat Valeriu Diculescu.

Motivele pentru care cele trei confederaţii sindicale din învăţământul preuniversitar- FSLI, Federaţia Spiru Haret, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Alma Mater, au decis declanşarea grevei sunt reducerea Bugetului Educaţiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii şi alţi 676 milioane lei din fondurile de investiţii, reducerea bugetului cercetării cu peste 70% faţă de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care îi defavorizează pe bugetarii din învăţământ, politizarea funcţiilor de conducere prin ordonanţa deconcentratelor şi nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice.

În judeţul Galaţi sunt 8.500 de cadre didactice, dintre care 5.700 sunt membri SIP. Restul personalului din învăţământul preuniversitar ori nu sunt membri de sindicat, ori sunt membri în alte organizaţii sindicale care şi-au anunţat în principiu şi ele participarea la grevă. Unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi sunt împărţite după cum urmează: 255 de grădiniţe, 63 de şcoli primare, 137 de şcoli gimnaziale, 31 licee, 3 şcoli pentru elevii cu nevoi speciale, 17 de şcoli de arte şi meserii.

Link to comment
Share on other sites

Fratemiu face prega' acum cu un prof pt bac. Si ala, la fel. Are o gramada de elevi incat, mai nou, cheama(din greseala) 2 grupe de-odata.

dar fratele tau de ce face pregatire tocmai cu acel profesor? altul nu a gasit? sau, dintr-o coincidenta (oare?), e tocmai proful cu care face ore si la scoala?

subscriu la ce a zis tomcat0 cu completarea ca eu nu sunt dascal, dar daca as fi, la ora mea s-ar auzi doar musca in zbor ori daca nu, pana la sfarsitul orei ati fi cu totii pe pereti. nu permit ca niste, ma scuzati, rahati cu ochi, sa-si bata joc de studiile mele si de tot ce inseamna ele (nopti pierdute inaintea examenelor, bani cheltuiti, emotii, etc, etc)

Link to comment
Share on other sites

Pe puncte:

1. Pana la urma profesorii fac greva pentru un drept DEJA castigat printr-o lege VOTATA in parlament, nu? Desi se stia ca nu vor fi bani, parlamentarii din opozitie la acea data au votat legea ! Si presedintele a promulgat-o, doar nu era sa faca invers caci se pierdeau voturile profesorilor !!!

2. Unii profesori la ANUMITE MATERII fac pregatire ca sa mai castige niste bani deoarece salariul este mic.

3. In mod normal nimeni nu te obliga, ca elev, sa te pregatesti la orice materie unde consideri ca prezinti lacune.

INSA exista profesori care TE OBLIGA prin "metode specifice" sa te pregatesti exact la ei, adica exact la cei care-ti predau la scoala !!! Acest lucru mi se pare josnic si pateaza grosolan tagma profesorilor !!! Nu e normal ca un profesor sa se comporte ca argatul pe mosie si sa dea note dupa bunul plac numai ca elevii sa fie nevoiti sa se pregateasca la el!Elevii au nevoie de note pentru a accede la un liceu bun, o facultate buna. Normal, notele s-au transformat intr-un factor de presiune asupra elevilor (si a parintilor).

4. Aceste lacune din educatie apar din cauza sistemului actual din invatamant, a experimentelor (esuate) efectuate dupa '90.

Cel mai corect este sa se dea examen pentru a intra la colegiu, facultate... etc, sa nu existe dependenta fata de notele luate in cursul anilor la diverse materii. Elevii sa se pregateasca numai la materiile la care au aptitudini si prezinta un interes deosebit pentru viitorul lor.

Eu am terminat liceul in '92 si am prins si treapta I si treapta II (care te tinea in "priza") si examen serios pentru facultate. Daca pe "vremea mea", de exemplu, luai un 6 sau 7 la mate sau fizica (materii care ma interesau in mod deosebit) intrai sigur la facultate. Chiar nu ne pasa de note caci notele erau subiective. Ce conta era ca noi sa invatam... si-atat.

Dupa '89 s-a dorit ocuparea locurilor si a posturilor prin concurs dar s-a incurajat exact contrariul.

Intrucat nivelul salarizarii in invatamant a fost si este mic, posturile de profesori n-au prea avut cautare. In consecinta s-a ajuns la situatia in care multi oameni fara "chemare", fara har didactic sa fie profesori.

In concluzie, are si Zuzyk dreptate sa fie nemultumita de anumiti profesori dar si tomcat0. Voi, in fond, ati expus o situatie reala din sistem privita din puncte opuse. Situatia actuala se datoreaza clasei politice in ansamblul ei care de-a lungul timpului a promovat la conducerea ministerelor si in teritoriu nulitati. In privinta salarizarii profesorilor INTOTDEAUNA s-a bazat pe gradul de intelegere a acestora, a situatiilor economice si a empatiei cadrelor dicactice vis-a-vis de situatiile in care se pot afla elevii. Intotdeauna s-a apelat la un fel de "santaj emotional"... si asa va fi si de-acum incolo. :oops:

Link to comment
Share on other sites

Am trecut si eu prin neplacuta experienta de a fi "obligata" sa fac pregatire, undeva prin clasa a ix-a, trimestrul III. Motivul? Daca in primele doua trimestre eram silitoarea ce luam numai 9 si cateodata 10:) la materia respectiva, pe ultima suta de metri a anului "am lasat de izbeliste" materia, si bineinteles, profa':) Desigur, dupa doua articulari, de un 4, si respectiv 5, a trebuit sa ma duc la pregatire "sa-mi revin":D, la aceeasi profesoara ce imi preda respectiva materie;), revenind, of course, pe linia obisnuitilor 9 ce ii luasem pana atunci.

Cu toate acestea, "scaparea" profesoarei inca o consider caz izolat, si nici gand sa-mi treaca a generaliza la majoritatea.

Sustin ca raspunderea ce o are cadrul didactic (pentru ca in mainile lui se afla si se modeleaza elevul, si mai tarziu omul), nu se mai afla in prim plan, si nu mai este deloc recompensata pe masura importantei sale. Nu ma refer numai la remuneratii, ci si la legislatia deosebit de permisiva a elevului, care, practic, are toate parghiile la dispozitie sa inlature sau sa denigreze profesorul, chiar daca nu este indreptatit. De aici, si atatea cazuri aratate la televizor, in care profesorii sunt jigniti, batuti, amenintati, batjocoriti etc...Deci, nu tine numai de impunere in fata elevului, implicatiile sunt mult mai multe...;)

Link to comment
Share on other sites

... cred că dacă elevii au ajuns să gândească aşa despre profesori este chiar vina profesorilor!

Acum mulţi, mulţi ani ;) , eu îmi respectam profesorii, deşi se făcea şi-atunci pregătire, deşi erau dascăli subiectivi sau care-şi loveau (ameninţau) elevii.

Situaţia de acum cred că nu ţine de salariile mici ale dascălilor, ci doar de profesionalismul şi implicarea lor.

Nu comparam vremurile, nu se compara statutul unui cadru didactic de acum multi multi ani.... cu statutul de acum, cand toata lumea se uita la noi ca la niste milogi, jegosi, saraci... si cum mai vreti voi. Din punctul meu de vedere as veni sa predau si in chiloti daca as sti ca imi este apreciata capacitatea intelectuala, insa stim cu totii ca nu e asa... iar daca tu crezi ca situatia de acum tine de profesionalismul si implicarea profesorilor, te asigur ca te inseli amarnic... Te-as ruga sa-mi dai exemplu de cum ar fi trebuit sa se comporte profesorii ca sa nu ajunga in situata asta, te rog... fa o vizita pe la inspectorate si ministere si ai sa-ti schimbi parerea.

Link to comment
Share on other sites

mootoo, multumesc pentru sustinere... si zuzyk, vad ca incepi sa devii mai obiectiva... bineinteles ca nu se compara generatiile, insa mocirla in care este invatamantul romanesc nu se datoreaza profesorilor, incercati sa intelegeti lucrul asta... adica ce-am fi putut noi sa facem impotriva guvernantilor? am fi putut sa ne retragem toti , cum au facut multi, si sa vina in locul nostru niste incompetenti care ar accepta si salariul asta de mizerie in ciuda atator ani, luni, zile de examene, de invatatura, de stres... etc. Nu cred ca exista vreun profesor, ma refer la cei care au intrat in sistem pentru ca le place meseria, nu pentru ca e un loc sigur de munca, care sa nu-si dea interesul pentru binele elevilor... si mai mult decat atat a mai aparut si Basescu la tv si a spus ca ei au gresit cand au promulgat legea, insa au uitat ca pe spatele nostru au castigat alegerile ... Nu vreau sa ma cert cu nimeni, fereasca Dumnezeu, insa vreau sa va fac sa priviti problema si din punctul nostru de vedere... din punctul celor direct implicati in acest mare rahat, din care sunt convins ca tot guvernantii ies cu mainile curate... tot profesorii sunt oile negre. In cel mai rau caz, imi pot cauta un alt loc de munca, mult mai bine platit... problema insa nu cred ca se rezolva asa... cine va intra in locul meu? un suplinitor necalificat... care nu stie pe ce lume e, insa are statut de profesor, statut cu care se mandreste desi nu are nimic de a face cu meseria asta. Sunt enorm de mult de spus... si sper ca subiectul sa antreneze cat mai multa lume ca sa vedem diferite situatii. Toto ai mare dreptate in ceea ce sustii si promit ca maine postez revendicarile noastre... care din cate imi aduc aminte de azi de la sedinta de sindicat, sunt in numar de 7 sau 8

Link to comment
Share on other sites

faza cu bagatul la origini i s-a intamplat unei colege de religie de la mine de la scoala, care, stupefiata, perplexa si uimita a iesit din clasa unde preda, era clasa I, dati-va seama... cineva spunea ca nu s-a impus in fata elevilor... dati-mi voi exemple cum v-ati putea impune... si tipa a iesit din clasa la mijlocul orei, dupa ce s-a intamplat incidentul, si a vrut sa plece de tot din invatamant... imaginati-va ce era in sufletul ei, puneti-va in locul ei... noi am ramas fara cuvinte, ce masuri poti lua in afara de scaderea notei la purtare, care pe multi nu-i intereseaza? legile au fost facute cu fundul, nu cu capul :!:

Link to comment
Share on other sites

... cred că dacă elevii au ajuns să gândească aşa despre profesori este chiar vina profesorilor!

Acum mulţi, mulţi ani ;) , eu îmi respectam profesorii, deşi se făcea şi-atunci pregătire, deşi erau dascăli subiectivi sau care-şi loveau (ameninţau) elevii.

Situaţia de acum cred că nu ţine de salariile mici ale dascălilor, ci doar de profesionalismul şi implicarea lor.

Nu comparam vremurile, nu se compara statutul unui cadru didactic de acum multi multi ani.... cu statutul de acum, cand toata lumea se uita la noi ca la niste milogi, jegosi, saraci... si cum mai vreti voi. Din punctul meu de vedere as veni sa predau si in chiloti daca as sti ca imi este apreciata capacitatea intelectuala, insa stim cu totii ca nu e asa... iar daca tu crezi ca situatia de acum tine de profesionalismul si implicarea profesorilor, te asigur ca te inseli amarnic... Te-as ruga sa-mi dai exemplu de cum ar fi trebuit sa se comporte profesorii ca sa nu ajunga in situata asta, te rog... fa o vizita pe la inspectorate si ministere si ai sa-ti schimbi parerea.

Evident, nu sunt un cunoscător al sistemului actual şi nici nu vreau să fiu avocatul diavolului, dar în logica mea (care se pare că nu este chiar... logică) profesorii sunt cei care i-au educat pe oamenii care acum "se uita la noi ca la niste milogi, jegosi, saraci... si cum mai vreti voi. "

Link to comment
Share on other sites

Teza unică la Limba română a fost reprogramată pentru joi, profesorii au amânat greva generală

Teza la Limba română care trebuia să aibă loc marţi a fost reprogramată pentru joi, astfel că sindicatele din educaţie au amânat greva generală, reprezentanţii federaţiilor sindicale urmând să se întâlnească miercuri pentru a lua o decizie în noua situaţie, a declarat liderul FSLI, Simion Hancescu.

Liderii sindicatelor din învăţământ s-au întâlnit, luni, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, Ecaterina Andronescu şi Gheorghe Pogea. Scopul discuţiilor a fost acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest. Reprezentanţii celor patru sindicate au anunţat, cu câteva ore înaintea întâlnirii de joi cu preşedintele Traian Băsescu, că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţând că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie.

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au susţinut, luni, înaintea discuţiilor, că reprogramarea tezelor cu subiect unic ar însemna reprogramarea grevelor.

Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat, luni, că ministrul Gheorghe Pogea nu a promis cadrelor didactice "nimic concret". "Ministrul Pogea a ţinut o prelegere de economie foarte bună despre situaţia actuală a României, dar nu a promis nimic concret. Nu s-a pus problema reducerii salariilor şi s-a spus că ar putea exista o posibilă creştere după aplicarea legii unice a bugetarilor, adică din 2010", a spus Ciosu. Guvernanţii nu au dat asigurări nici în ceea ce priveşte aplicarea Legii 221/2008, aceasta putând să fie aplicată numai atunci când economia se va redresa, a mai spus Ciosu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că îşi asumă, împreună cu clasa politică, eroarea promulgării Legii salarizării cadrelor didactice, considerând că disputa dintre sindicatele profesorilor şi părinţi şi copii trebuie "mutată" între profesori şi politicieni. Şeful statului a spus că acţiunile de protest anunţate de cadrele didactice sunt rezultatul unei decizii a clasei politice şi nu al unor decizii ale elevilor şi părinţilor.

Dascălii gălăţeni renunţă la grevă, dar teza unică a fost reprogramată

Deşi reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi, afiliat FEN, anunţau, în cursul zilei de astăzi, că profesorii vor intra în grevă generală mâine, în urma întâlnirilor dintre liderii confederaţiilor din învăţământ şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a ajuns la o decizie prin care se amână atât desfăşurarea grevei în ziua de marţi 5 mai, cât şi susţinerea tezei la limba şi limba şi literatura română în aceeaşi zi, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). „Dacă reprezentanţii Guvernului României nu vor găsi soluţii viabile pentru redresarea situaţiei învăţământului din ţara noastră, greva generală se va desfăşura în data de joi, 7 mai 2009, dată la care s-a reprogramat şi teza unică din 5 mai 2009. Dacă pănă miercuri nu se va ajunge la nicio înţelegere scrisă între Guvern şi federaţiile sindicale din educaţie, care să fie şi respectată de puterea executivă, greva se poate desfăşura în ziua de joi, 7 mai 2009. Acţiunea de grevă nu a fost amânată definitiv, ci a fost supendată până joi”, a declarat, luni, Valeriu Diculescu, preşedintele Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi. Potrivit aceleaşi surse, sindicatele şi reprezentanţii guvernului au convenit să se întâlnească, din nou, miercuri, pentru a discuta termenii în care personalul din învăţământ să renunţe definitiv la greva generală.

Link to comment
Share on other sites

Fratemiu face prega' acum cu un prof pt bac. Si ala, la fel. Are o gramada de elevi incat, mai nou, cheama(din greseala) 2 grupe de-odata.

dar fratele tau de ce face pregatire tocmai cu acel profesor? altul nu a gasit? sau, dintr-o coincidenta (oare?), e tocmai proful cu care face ore si la scoala?

subscriu la ce a zis tomcat0 cu completarea ca eu nu sunt dascal, dar daca as fi, la ora mea s-ar auzi doar musca in zbor ori daca nu, pana la sfarsitul orei ati fi cu totii pe pereti. nu permit ca niste, ma scuzati, rahati cu ochi, sa-si bata joc de studiile mele si de tot ce inseamna ele (nopti pierdute inaintea examenelor, bani cheltuiti, emotii, etc, etc)

mootooo, imi pare rau sa "te dezamagesc". Fratele meu face pregatire pentru bac, de fapt, nu pentru bac, ci pentru admiterea la facultate,cu un alt profesor de matematica decat cel cu care face la scoala.

Toti profesorii, exceptant profesoara de fizica, cu care face el pregatire, sunt alti profesori decat cei de la clasa.

Nici eu si nici fratele meu nu suntem, cum a spus Tomcat, unul dintre acei elevi care sta si doarme in ore si apoi se duce la pregatire.

Acum, sa fim seriosi, daca e sa zici ca faci pregatire pentru ca dormi in ore, va inselati, amandoi...

Eu am facut pregatire intr-a 8a, la matematica(in special...adica in fiecare saptamana, de la prima luna din cls a 8a, pana la jumatatea semestrului 2, cand s-au terminat tezele unice), la romana(3 saptamani parca inainte de teza de pe sem 1, apoi profa mea cu care faceam pregatirea a plecat din judet, si daca aveam o "problema" ma ajuta prin internet. Deci la limba romana chiar nu prea am facut prega, si chiar la teze am luat notele cele mai mari la romana...)

Fratele meu face pregatire la romana, mate si fizica...

1. romana pentru ca nu se descurca la romana(asa cum eu nu ma descurc la mate)

2. Fizica si matematica pentru ca are la examenul de admitere pentru facultate aceste materii iar in clasa se pregatesc elevii doar pentru bac(exista cele 100 de variante si fiecare profesor face intr-o zi cate variante poate...apoi o iau de la capat, etc...)

Chiar pot spune ca si eu am o parere proasta despre elevii care se duc la pregatire in fiecare an si apoi, la ore mai au si note mici. E ca si cum il inveti pe prost de 2 ori, si tot nu stie niciodata... :roll: . Acum, in cls a 9a, am "probleme" la matematica.Cel putin pe sem 1, am avut numai 4...si pe la sfarsitul semestrului mi-a trantit 2 de 6, ca sa trec. Ei bine, nu, nu m-am dus la pregatire(asa cum imi zicea mama...) spunandu-le tuturor ca nu-s retardata sa ma duc la pregatire intr-a 9a si, in plus, de ce sa-mi pierd iar cate 2 ore in fiecare saptamana, sa ma duc la pregatire...mai ales la obiectul pe care il urasc. Si uite-asa, pe sem 2 am ajuns sa am note bunicele(mai exact am un 9, un 7 si-un 2...) Eu una sunt multumita. Notele pe care le am la matematica, cu proful cu care fac eu matematica, sunt note...mari, mai ales tinand cont ca in sem 1 cred ca vreo 7-poate si mai putini- au avut medie peste 6 ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.