Jump to content

Galaţi - judeţul mămăligii


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Galaţi - judeţul mămăligii

Şi în anul 2009 porumbul rămâne cea mai importantă cultură cultivată în judeţul Galaţi, acoperind peste 35 la sută din suprafaţa arabilă. Potrivit planului de culturi anunţat de fermierii gălăţeni, vom avea în judeţ circa 110.000 ha de porumb, dintr-un total arabil de 293.195 ha. Aşadar, Galaţiul rămâne pe mai departe un judeţ al mămăligii, „convertirea” ţăranilor către culturile tehnice mai profitabile (dar şi mai pretenţioase din punct de vedere tehnologic) fiind mai grea decât se credea. Partea tristă a problemei este că aprovizionarea cu seminţe de porumb de calitate este destul de precară la Galaţi. Astfel, potrivit cifrelor oficiale, din cele 2.200 de tone de sămânţă necesare, doar 682 de tone vor fi furnizate de firme autorizate. Adică aproximativ o treime. În rest, se va apela, ca şi în anii trecuţi, tot la hambarul din fundul curţii, iar producţia va fi pe măsură. Adică foarte slabă, pentru că specialiştii spun, categoric, că nefolosirea seminţelor certificate reduce recolta cu cel puţin 40-50 la sută. Pe altă parte, şi ţăranii care refuză să cumpere seminţe „de firmă” au dreptate. Nu de alta, dar preţul per kilogram cerut de firmele de pe piaţă depăşeşte, incluzând tratamentul cu insecticide şi fungicide, 14 lei. Cam cât 40 de kilograme (un sac!) de porumb boabe de consum...

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... gii_2.html

Tutunul şi sfecla - dispărute definitiv de la Galaţi

Nu mai există niciun dubiu: tutunul şi sfecla de zahăr sunt pe cale să dispară definitiv şi irevocabil din schema de culturi a fermierilor gălăţeni. Pentru anul 2009, nu s-a anunţat nici măcar un metru pătrat cultivat cu amintitele plante, iar conducerea Direcţiei Agricole crede că sunt şanse minime să se schimbe ceva în următoarele săptămâni. „Marea problemă a acestor culturi este lipsa desfacerii. Fabricile tradiţionale de zahăr, pe sfeclă, nu mai există în România, iar tutunul se produce mult mai rentabil în ţările calde”, ne-a declarat Profira Onode, director executiv adjunct al DADR Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Tutu ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.