Jump to content

Impozit minim obligatoriu pentru microintreprinderi


dcp100168

Recommended Posts

Proiect de Ordonanta de Urgenta: Impozit minim obligatoriu trimestrial de 1.625 lei pentru microintreprinderi

Firmele din Romania vor fi obligate sa plateasca noi impozite. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, microintreprinderile vor trebui sa contribuie cu cel putin 1.625 lei pentru fiecare trimestru, prin impozitul forfetar care va fi introdus incepand cu 1 mai, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta "cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale" obtinut de HotNews.ro. Proiectul va mai fi dezbatut luni, de catre Ministerul de Finante impreuna cu partenerii sociali si in urma acestor discutii va fi publicat pe site-ul MFP. Din mai pana la sfarsitul anului, impozitul va fi de 4.333 lei, chiar si in conditiile in care companiile au pierderi. Din 2010, impozitul forfetar anual va fi de 6.500 lei. In cazul microintreprinderilor, impozitul pe venit va creste de la 2,5% la 3% in 2009, iar valoarea impozitului forfetar este identica, pe trimestre. Astfel, in situatia in care impozitul datorat de firme este mai mic decat 1.625 lei trimestrial, acestea sunt obligate la plata acestei sume.

Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor si firmelor din domeniile: tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing; activitati de investigatii si protectie; comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete; comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; hoteluri si alte facilitati de cazare; restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie; activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice; activitati juridice si de contabilitate; industria alimentara; fabricarea bauturilor; activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management; activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; activitati sportive, recreative si distractive; transporturi rutiere si alte activitati de servicii.

De asemenea, firmele, in afara microintreprinderilor, la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligate la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual.

Proiectul legislativ vizeaza si contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive. Firmele la care impozitul pe profit din aceste activitati este mai mic decat 5% din venituri sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate. In aceasta categorie intra si persoanele juridice care realizeaza astfel de venituri in baza unui contract de asociere.

Impozitul forfetar va fi aplicat de la 1 mai. Pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele vor plati cel putin 1.083 lei. Pentru ultimele doua trimestre, impozitul forfetar va fi de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit.

Pentru trimestrul al II-lea, se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul trimestrului cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in perioada 1 mai – 30 iunie 2009 si cu limita de 1.083 lei; Pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in trimestrul respectiv si cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru”, se arata in proiect.

Nu vor mai fi deduse cheltuielile cu automobilele

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pirvan, considera ca proiectul de ordonata contine "o chestie ambigua, ciudata". Nu vor mai fi deductibile cheltuielile cu automobilele. Nu se va mai deduce taxa pentru achizitiile de vehicule rutiere motorizate si pentru orice achizitii de bunuri destinate vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile, inclusiv pentru achizitia de carburanti, lubrifianti, piese de schimb si componente destinate intretinerii, reparatiilor sau modificarilor in regie proprie. Exceptie fac vehiculele care se inscriu in oricare din urmatoarele categorii: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii; vehiculele utilizate pentru transportul cu plata de persoane, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finant ... inderi.htm

Link to comment
Share on other sites

Ministrul Finantelor catre firme: Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, inchide!

Firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 de euro vor trebui sa plateasca anual la stat un impozit minim de 500 de euro, a declarat, joi, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, adaugand ca firmele care nu pot plati nici macar aceasta suma nu-si justifica existenta. "Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele", a precizat Pogea.

El a spus ca Ministerul Finantelor si-a insusit propunerea patronatelor privind aplicarea diferentiata a impozitului forfetar in functie de cifra de afaceri a firmelor, plafonul minim de 500 de euro pe an fiind aplicat firmelor cu afaceri anuale de pana in 12.000 euro. De asemenea, noua grila prevede ca firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 12.000 si 50.000 euro sa plateasca un impozit de 1.000 euro. Totodata, societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri curpinsa intre 50.000 si 100.000 de euro vor achita 1.500 de euro in anul respectiv. Astfel, intreprinzatorii care inregistreaza afaceri cuprinse intre 100.000 euro si un milion de euro vor plati un impozit de 2.000 euro. Cei care inregistreaza cifre de afaceri intre 1 milion si 5 milioane de euro vor plati impozit de 2.500 de euro, iar firmele care vor avea afaceri intre 5 milioane si 30 milioane euro vor achita anual 5.000 euro. De asemenea, societatile care inregistreaza o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro, vor achita statului suma de 10.000 euro.

http://economie.hotnews.ro/stiri-compan ... nchide.htm

Link to comment
Share on other sites

Firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 de euro vor trebui sa plateasca anual la stat un impozit minim de 500 de euro, a declarat, joi, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, adaugand ca firmele care nu pot plati nici macar aceasta suma nu-si justifica existenta. "Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele", a precizat Pogea.

Pai de unde sa stie maimutoiul asta cum e sa tii o firma.. 500 euro pot reprezenta cu usurinta 3 salarii pe o luna.

Link to comment
Share on other sites

Guvernul a adoptat OUG care pune in aplicare acordul cu FMI

Guvernul a aprobat, sambata, ordonanta de punere in aplicare a acordului de imprumut cu FMI, despre care premierul Emil Boc a spus ca are "un caracter preventiv pentru a evita efectele crizei economice". Premierul a mai anuntat ca nu vor fi concediati 5% din personalul bugetar, dar va continua restructurarea agentiilor guvernamentale. Principalele taxe raman nemodificate: "cota unica de impozitaree de 16% ramane aceeasi, taxa pe valoare adaugata ramane de 19%", a explicat premierul Emil Boc.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, impozitul forfetar va fi calculat la un curs de 4,30 de lei pentru un euro. Astfel, firmele cu o cifra de afaceri de pana la 52.000 de lei vor plati anul acesta la stat cel putin 1.467 de lei, iar de anul viitor minimum 2.200 de lei.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-55 ... ul-fmi.htm

Link to comment
Share on other sites

De ce sa se puna ei rau cu populatia si sa inchida firmele mici cand pot face in asa fel incat sa-i faca pe administratori sa renunte singuri,azi o taxa maine alta si uite asa se lipseste omu si da faliment.Legea junglei...cel mai puternic rezista.

Link to comment
Share on other sites

Impozitul forfetar

Marea jecmăneală a IMM-urilor

* „Ministrul Pogea ar trebui să-şi facă harakiri”, consideră reprezentanţii patronatelor * În timp ce bugetul statului abia îşi trage sufletul, microîntreprinderile riscă să-şi dea duhul sub noile măsuri fiscale * Coafezele, patronii de baruri şi chioşcarii sunt chemaţi să acopere „găurile” lăsate de „marii rechini” din economie *

Peste 10.000 de microîntreprinderi gălăţene vor fi afectate de sistemul de impozitare forfetar aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, ne-a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). „Se invocă, pentru această măsură, nivelul evaziunii fiscale. În fapt, microîntreprinderile sunt transformate într-un fel de «acarul Păun», trecându-se cu vederea ineficienţa instituţiilor statului şi uitându-se că, înainte de a se băga sula în coaste chioşcarului sau coafezei de la colţ, ar trebui să se înceapă combaterea economiei subterane de la nivel mult mai înalt, poate chiar de la nivelul companiilor multinaţionale”, a arătat Marian Filimon.

„Nota de plată”

Un lucru este cert: bugetul statului abia îşi trage sufletul. Cauzele? A scăzut producţia industrială, nu mai sunt comenzi, condiţiile pe piaţa financiară s-au înăsprit, se renegociază contracte. E normal ca Executivul să caute soluţii. Însă, din păcate, sigurele idei care i-au venit au fost ca - aşa cum în viaţa de zi cu zi greul este dus de cetăţeanul de rând, tot aşa - în mediul de faceri „nota de plată” să fie pusă în cârca IMM-urilor. Impozitul forfetar este un exemplu. Se ia pielea de pe osul microîntreprinderilor cu speranţa că, astfel, se vor obţine, în opinia ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, 350 milioane lei la buget, angajament luat şi în faţa FMI. Asta în condiţiile în care, potrivit unor recente declaraţii ale preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, datoriile către stat erau evaluate, la sfârşitul lui 2008, la peste 10 miliarde lei, iar evaziunea fiscală la 58 miliarde de lei, adică aproape o treime din bugetul consolidat al statului! „Pentru ce există Gardă Finaciară, Fisc, ITM, o întreagă armată de control? Cu astfel de rezultate înseamnă că instituţiile statului nu funcţionează. Şi în loc să ia măsuri în acest sens, instituţiile statului sunt lăsate neatinse şi se bagă în noi taxe şi impozite. Biruri poate pune oricine, însă nu orice ministru al Finanţelor ştie să facă bani, să pună lucrurile în matca lor normală. Iar din acest punct de vedere, ministrul Gheorghe Pogea ar trebui să-şi facă harakiri!”, apreciază vicrepreşedintele CNIPMMR.

Pădurea, retezată pentru uscături

Potrivit ordonanţei privind impozitul forfetar, firmele vor plăti un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 4.300 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16 la sută, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. „Ei se leagă de faptul că foarte multe firme mici nu raportează profit şi, prin urmare, le suspectează de evaziune fiscală. Nu negăm că şi în mediul de afaceri sunt «uscături». Dar acum ce facem, se taie toată pădurea pentru a scăpa de uscături?” „Pentru că, în fapt, asta se va întâmpla: multe dintre microîntreprideri îşi vor înceta activitatea. Şi chestiunea este că, poate, deşi nu plăteau acel impozit pe profit, acele microîntreprinderi nu erau o povară pentru stat. De pe urma activităţii lor trăiau două, trei persoane, de bine, de rău erau plătite dările pentru nişte salarii. Aşa, ce vom avea: şomaj, activitate mai puţină, venituri la buget mai puţine. Adică, pe scurt, efectul final va fi exact contrar celui la care se aşteaptă Ministerul Finanţelor”, a mai declarat Marian Filimon.

Cine stinge lumina?

Mediul de afaceri gălăţean se clatină destul de serios, de la izbucnirea crizei economice sute de firme fiind ameninţate de faliment. Cele mai afectate domenii au fost comerţul, industria prelucrătoare, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare. „În aceste condiţii se impune o politică fiscală inteligentă, capabilă de a ajuta mediul de afaceri să-şi revină. Din păcate, deocamdată, măsurile par a se lua la plesneală, ignorându-se efecte negative evidente. Jecmăneala IMM-urilor pare a fi singura «strategie» pe care, deocamdată, Executivul s-a arătat capabil să o producă. Chestiunea este că, mergându-se pe această line, s-ar putea, în curând, statul să nu mai aibă pe cine jecmăni”, a mai arătat reprezentantul patronatelor.

Lanţul falimentelor

Potrivit datelor deţinute de Registrul Comerţului Galaţi, în ianuarie 2009 au fost înregistrate 118 falimente faţă de doar unul în 2008 şi 60 de falimente în februarie anul acesta faţă de şase anul trecut. La aceasta se adaugă 300 de firme care au intrat în insolvenţă în perioada ianuarie 2008 – februarie 2009, dintre care 44 în primele două luni ale acestui an.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mare ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

Grila de impozitare pentru IMM, publicata oficial. Impozitul minim anual: 2.200 lei

Grila de impozitare a IMM, inclusa in Ordonanta de Urgenta "cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale" a fost publicata in Monitorul Oficial de marti, 14 aprilie. Pragurile de venituri sunt stabilite in RON, cel mai mic impozit anual fiind de 2.200 lei.

Grila de impozitare, asa cum apare in textul final al Ordonantei publicata in Monitorul Oficial nr. 249 din 14/04/2009:

Venituri totale anuale | Impozit minim anual

(lei) | (lei)

+--------------------------------------+---------------------------------------+

0-52.000 | 2.200

+--------------------------------------+---------------------------------------+

52.001-215.000 | 4.300

+--------------------------------------+---------------------------------------+

|215.001-430.000 | 6.500

+--------------------------------------+---------------------------------------+

|430.001-4.300.000 | 8.600

+--------------------------------------+---------------------------------------+

|4.300.001-21.500.000 | 11.000

+--------------------------------------+---------------------------------------+

|21.500.001-129.000.000 | 22.000

+--------------------------------------+---------------------------------------+

|Peste 129.000.001 | 43.000

+--------------------------------------+---------------------------------------+

Link to comment
Share on other sites

Plesca mare pe capul meu!Vintur tigari intr-o veselie ,ma bucuram ca avind rulaj marfa sunt altfel vazut ,de banci, in cazul accesta trebuie sa trag obloanele si cum o vrea dzeu.Au tinut tigarile cu pret impus de guvern si acum platim in functie de cifra de afaceri.Ar fi vro 14 angajati ce ar pute ramane fara munca ,ce mai conteaza pe linga sutele din combinat!Macar cu asta sa se laude si guvernul Boc,a investit sume uriase in someri.Ofi fos trecut in platforma partidului si asta lea adus puncte! :P

Link to comment
Share on other sites

hoti. Asta e, ma afecteaza si pe mine direct. In Romania nimic nu trebuie sa surprinda. Aceasta masura va duce cu siguranta la un lucru sigur: cresterea sigura a preturilor pentru serviciile pe care firmele le presteaza si va duce si la inflorirea economiei subterane, astfel ca e posibil ca aceasta masura sa aduca bani mai putini la buget. Lucru de care eu sunt sigur. Nu mai vorbim de someri. Toti cei care avem firme, vom ajunge sa lucram sa platim impozitele la stat... Rusine. Cel mai bine, ne deschidem firme in Bulgaria sau in alte state in care fiscalitatea este mai de bun simt.

Link to comment
Share on other sites

Sincer eu cred ca e mai bine sa fii angajat decat angajator.Nu ai atatea batai de cap.Ca angajator ajungi sa aduni darile la stat ,taxele si impozitele,salariile si etc etc,iar dupa ce tragi linie... :?: cu ce ai mai ramas?!

Link to comment
Share on other sites

depinde cum privesti lucrurile. SUnt plusuri si minusuri. Cel mai mare plus cand esti angajator, este ca lucrezi pentru tine. Insa da ai si destule probleme pe cap, nopti nedormite in care te gandesti la posibilitatile de dezvoltare ale firmei sau firmelor si multe altele, dar merita. Nu orice angajat poate deveni un angajator care sa se chinuie si cel mai important sa si reuseasca sa se dezvolte pe "picioarele lui", insa poti deveni angajat oricand. Sunt multe de discutat pe marginea acestui subiect dar prefer sa nu intru in detalii. ;)

Link to comment
Share on other sites

depinde cum privesti lucrurile. SUnt plusuri si minusuri. Cel mai mare plus cand esti angajator, este ca lucrezi pentru tine. Insa da ai si destule probleme pe cap, nopti nedormite in care te gandesti la posibilitatile de dezvoltare ale firmei sau firmelor si multe altele, dar merita. Nu orice angajat poate deveni un angajator care sa se chinuie si cel mai important sa si reuseasca sa se dezvolte pe "picioarele lui", insa poti deveni angajat oricand. Sunt multe de discutat pe marginea acestui subiect dar prefer sa nu intru in detalii. ;)

Eu propun să intri ;) De ce să nu ştim şi noi?

Angajat sau angajator?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

”Taxa lui Pogea” năruie afacerile

Registrul Comerţului, luat cu asalt de patroni

* Impozitul forfetar desfiinţează firme. Sute de întreprinzători din judeţul Galaţi s-au îmbulzit la Oficiul Registrului Comerţului pentru a cere radierea firmelor. Oamenii vor astfel să scape de ”Taxa lui Pogea” de 1.467 lei, care va intra în vigoare de la 1 mai. Conducerea PIMM Galaţi susţine că efectele impozitului forfetar vor fi dezastruoase pentru economia şi mediul de afaceri din România.

Cozi interminabile la Registrul Comerţului. Sute de patroni din judeţul Galaţi s-au îmbulzit pentru a scăpa de impozitul forfetar, care va intra în vigoare de la 1 mai, şi potrivit căruia întreprinzătorii sunt obligaţi să plătească 1.467 lei pentru anul 2009. Oamenii sunt hotărâţi să renunţe la firmele care nu le aduc profit, prin lichidare şi radiere, după ce Guvernul a anunţat că şi societăţile aflate în suspendare temporară a activităţii sunt obligate să plătească această taxă.

”Este un dezastru pentru economie”

Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi critică iniţiativa Guvernului şi susţine că ”Taxa lui Pogea” loveşte în mediul de afaceri şi nu face altceva decât să ”ajute” la distrugerea economiei şi a mediului de afaceri din ţara noastră. ”Este un adevărat dezastru. Cred că vor fi efecte deosebit de grave asupra economiei şi mediului de afaceri. Nu se poate să dispară atât de multe firme într-un timp atât de scurt. Vor fi foarte mulţi oameni care nu vor mai avea din ce trăi. Şi aşa în România aveam doar 17 firme la mia de locuitori, faţă de peste 55 în Europa de Vest. Acum le omorâm şi pe astea puţine care sunt”, a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

În ultimele două săptămâni, în judeţul Galaţi cererile de radiere a firmelor s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, peste 200 de patroni cerând radierea societăţilor pe care le administrează. Judeţul Galaţi s-a aflat în luna februarie pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte radierile de firme. În acest moment, în judeţul nostru sunt înregistrate 29.817 societăţi, dintre care doar aproximativ 3.000 au mers pe profit în ultimii cinci ani de zile.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii îşi omoară firmele

* Sute de patroni de societăţi comerciale din Galaţi s-au înghesuit la Registrul Comerţului pentru a cere radierea firmelor * Oamenii vor astfel să scape de impozitul forfetar de 1.467 de lei, care intră în vigoare de la 1 mai * Aglomeraţia vine după ce s-a aflat că suspendarea temporară a activităţii nu-i mai scapă de plată

Sute de întreprinzători privaţi din judeţul Galaţi au luat cu asalt Oficiul Registrului Comerţului (ORC), într-o tentativă disperată de a scăpa de „Taxa lui Pogea”. După cum se ştie, de la 1 mai intră în vigoare obligaţia legală a firmelor de a plăti statului un impozit forfetar, indiferent dacă au sau nu profit. Cum pentru anul 2009 (cele opt luni rămase) este de achitat o sumă destul de consistentă – 1.467 de lei de firmă, adică 183,3 lei lunar – patronii vor să renunţe definitiv (prin lichidare şi radiere) la firmele care nu le aduc venituri suficiente. Asta după ce s-a anunţat că firmele aflate în suspendarea temporară a activităţii trebuie să plătească taxa.

În intervalul 15-27 aprilie, în judeţul Galaţi au fost depuse 149 de cereri de radiere de firme. Pe 28 aprilie, încă 80, iar pe 29 aprilie era „omor” de lume la ORC. Asistăm, aşadar, la o explozie de cereri de radiere, dacă ţinem cont că în ianuarie 2009 au fost la Galaţi doar 113 radieri, cele mai multe dintre ele nu la cererea proprietarilor, ci din cauza falimentului sau inactivităţii fiscale. Avem, deci, un fenomen extrem de periculos în aceste zile.

Trebuie să remarcăm că judeţul nostru a fost în februarie 2009 pe locul 1 pe ţară la radieri de firme: 225 dintr-un total naţional de 4131, ceea ce însemană 6,4 la sută.

Partea realmente interesantă este că radierea unei firme costă, totuşi, mai mult decât „Taxa lui Pogea” pentru 2009. Dacă procedurile de la Oficiul Registrului Comerţului sunt relativ ieftine (în mare, între 120 şi 150 de euro), nu acelaşi lucru se poate spune despre lichidarea propriu-zisă. Un lichidator judiciar cere pentru o astfel de lucrare circa 500 de euro. În funcţie de compexitatea firmei, se poate ajunge şi la 1000 de euro. Mai trebuie ştiut că lichidarea şi radierea unei firme presupune şi achitarea tuturor datoriilor către Fisc, bugetele speciale şi alte terţe persoane.

În fine, trebuie să spunem că patronii au avut, până pe 25 aprilie, posibilitatea să renunţe la firmele inactive, care ar fi fost radiate automat, la o simplă cerere, cu cheltuieli minime. Însă campania s-a derulat cam „pe tăcute” şi nu multă lume a ştiut de ea...

29.817 firme înregistrate oficial la Galaţi

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerţului, la Galaţi au fost înregistrate de la Revoluţie încoace 43.691 de firme. Dintre acestea 14.874 au fost deja radiate, aşa că mai sunt prezente „la datorie” 29.817. Dintre acestea, doar în jur de 3.000 au obţinut profit în fiecare din ultimii cinci ani. Alte 1.000 nu au avut nicio activitate. Celelalte aproape 27.000 s-au zbătut între viaţă şi moarte.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... ele_2.html

Link to comment
Share on other sites

Sute de patroni gălăţeni depun cereri pentru dizolvarea sau suspendarea activităţii

Impozitul forfetar, aplicat de la 1 mai societăţilor comerciale, indiferent dacă au sau nu profit, face ca sute de patroni gălăţeni să opteze pentru dizolvarea sau suspendarea activităţii, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Pentru a evita achitarea către stat a impozitului forfetar - 183,3 lei lunar, sute de patroni gălăţeni iau cu asalt Oficiul Registrului Comerţului (ORC). „În perioada 15-27 aprilie, în judeţul Galaţi, 149 de firme au depus cerere la Registrul Comerţului pentru suspendarea activităţii. În data de 28 aprilie, 81 de patroni gălăţeni şi-au încheiat activitatea, iar ieri am auzit că era o coadă imensă”, a declarat, vineri, preşedintele Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Marian Filimon.

Disperaţi de măsurile drastice şi abuzive luate de Ministerul de Finanţe, oamenii de afaceri gălăţeni ameninţă cu mutarea societăţilor în Bulgaria, unde impozitul pe profit este de 10%, iar impozitul pe dividente este de 5%. „De ce să fim patrioţi şi să ne plătim taxele şi impozitele în ţară, unde pentru mediul privat e ciumă, iar pentru stat este mumă? Mai bine ne mutăm afacerile în Bulgaria. Vreau să vă spun că nu există societate comercială care să nu aibă restrângeri de activitate, restrângeri de personal, probleme cu comenzile, sau probleme cu insolvabilitatea achitării unor obligaţii de ordin financiare”, a spus Filimon.

În opinia preşedintelui IMM Galaţi, este aberant să plătească acest impozit până şi firmele care nu înregistrează nimic, inclusiv acele societăţi comerciale care şi-au suspendat activitatea. „Cum să plăteşti impozit dacă ai activitate 0? Asta este o raţiune a disperării de a strânge cu orice preţ bani la bugetul statului”, a afirmat Filimon.

Preşedintele Patronatului Inteprinderilor Mici şi Mijlocii, Marian Filimon, acuză Ministrul de Finanţe de promisiuni deşarte, de minciuni şi de nerespectarea procedurilor. Potrivit acestuia, există stipulate clar prin legislaţie modalităţile prin care urmează să se aplice noile taxe, noile impozite, reglementări clare prin care trebuie să se facă modificării în codul fiscal, şi care nu sunt respectate de Ministerul de Finanţe. În plus, cere ca Guvernul să respecte legea în legătură cu modificările aduse codului fiscal, dat fiind că orice modificare se anunţă cu şase luni de zile înainte şi prevede anul fiscal următor. „Nu s-a discutat sub nicio formă în comisia de dialog social de la Ministerul de Finanţe aceste taxe şi impozite cu partenii sociali. Nu s-a discutat despre acest impozit nici în consiliul economic şi social din care facem parte. Din acest motiv, Confederaţia Patronatelor din România a hotârât să dea în judecată Guvernul pentru nerespectarea procedurilor”, a spus preşedintele IMM Galaţi.

În prezent, un număr de 30 din aproximativ 800 de membrii ai Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijolocii Galaţi s-au retras, iar 20% dintre ei nu şi-a mai plătit cotizaţiile către patronat. În luna februarie 2009, judeţul Galaţi s-a situat pe primul loc pe ţară la radieri de firme, cu un număr de 225 de societăţi comerciale dintr-un total naţional de 4131.

Link to comment
Share on other sites

Asediu la Registrul Comerţului

Peste 750 de firme gălăţene suspendate, într-o săptămână

* Ghişeele Registrului Comerţului au fost luate cu asalt de întreprinzătorii speriaţi de impozitul forfetar * Ieri, 4 mai, se aflau în lucru 190 de cereri de suspendare a activităţii unor firme * Între 27 aprilie şi 4 mai, peste 750 de societăţi au fost trecute pe „linie moartă” *

„Taxa lui Pogea” privind impozitul forfetar, intrată în vigoare de la 1 mai, a generat o undă de şoc în rândul micilor întreprinzători. Practic, Oficiul Registrului Comerţului (ORC) lucrează în stare „de asediu”, avalanşa de cereri pentru suspendarea activităţii unor firme ducând la o înzecire a fluxului de lucru. Cererile de suspendare a activităţii au început să se multiplice încă de pe la mijlocul lunii trecute, micii întreprinzători sperând astfel să scape de impozitele forfetare, considerate prea împovorătoare pentru activităţile lor. Spre sfârşitul lunii aprilie, „cu funia ce se apropia de par”, cererile au crescut exponenţial. Dacă în 27 aprilie au fost 64 de cereri pentru suspendarea activităţii, pe 29 aprilie au ajuns la 192 de cereri, iar pe 30 mai s-a ajuns la 231 de cereri. „Astăzi (4 mai – n.r.) avem în curs de soluţionare 190 de cereri pentru suspendarea activităţii. Precizăm că, odată depusă cererea, aceasta este considerată data de referinţă pentru suspendarea activităţii firmei”, ne-a declarat Răducan Oprea, directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Astfel, în decurs de o săptămână, în perioada 27 aprilie – 4 mai, şi-au suspendat activitatea 755 de societăţi, în condiţiile în care, în total, în evidenţele ORC figurează 1.631 societăţi cu activitatea suspendată. Pentru a se face faţă solicitărilor, activitatea ORC a fost recalibrată, fiind mărit numărul de funcţionari pentru primirea solicitărilor din partea publicului.

Prin suspendarea activităţii comerciale a unei societăţi, deşi se păstrează statutul de persoană juridică, este oprită orice altă activitate, indiferent de natura ei – producţie, servicii etc. În procesul de suspendare intră inclusiv autorizarea activităţilor din obiectul de activitate al firmei. Astfel, dacă un întreprinzător îşi declară firma suspendată, dar într-un fel sau altul continuă o activitatea, el poate intra în zona infracţionalului. Teoretic, suspendarea unei firme la ORC poate dura trei ani de zile. O eventuală reluare a activităţii se face tot la ORC, printr-o procedură de încetare a suspendării şi reautorizare.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pest ... ana_2.html

Link to comment
Share on other sites

Peste 10.000 de cereri de suspendare a activităţii, depuse în ultimele patru zile din aprilie

Numărul cererilor depuse la Registrul Comerţului, în ultimele patru zile din luna aprilie, pentru suspendarea activităţii a fost de 10.000, nivelul din întreaga lună ajungând astfel la 14.035 de solicitări, faţă de 1.055 din aceeaşi perioadă din 2008, potrivit ONRC. Cele mai multe cereri de suspendare au venit din partea firmelor cu activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, comerţ şi tranzacţii imobiliare, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

ONRC a raportat anterior că între 1 şi 27 aprilie 3.434 de firme au solicitat suspendarea activităţii, joi revenind cu un anunţ în care se arată că în intervalul 1-30 aprilie 2008 numărul a crescut la peste 14.035 de cereri. Faţă de luna aprilie 2008, numărul cererilor de suspendare din luna aprilie 2009 reprezintă o creştere de 13 ori. Cele mai multe cereri în acest caz au venit din partea firmelor din Bucureşti, respectiv peste 3.152, din Braşov - 958, Galaţi - 701, Constanţa - 697 şi Cluj - 698. Domeniile în care cele mai multe firme care şi-au suspendat temporar activitatea sunt cel al comerţului cu ridicata şi cu amănuntul - aproape 5.000 de societăţi, cel al activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 1.388 şi al tranzacţiilor imobiliare - 1181.

Potrivit ONRC, şi numărul cererilor pentru dizolvare voluntară a continuat să crească mult în ultimele zile ale lunii aprilie. Astfel, dacă pentru perioada 1-27 aprilie erau înscrise 556 de solicitări, numărul cazurilor a urcat la 1.569 în întreaga lună, de la 305 în intervalul similar din 2008. Şi în acest caz sectoarele comerţ cu ridicata şi tranzacţii imobiliare au fost cele mai afectate.

Numărul cererilor de radieri voluntare înregistrate în perioada analizată din 2009 a crescut de 279,7%, de la 881 la 2.269, mai ales în Bucureşti, Cluj şi Prahova.

Potrivit ONRC, numărul total de firme active la 30 aprilie 2009 era de 1,1 milioane, dintre care circa 800.000 persoane juridice.

Link to comment
Share on other sites

Asta e logica lu` domnu` Pogea: omoram fraierii care duc greul..? Multi vor inchide si vor lucra pe "persoana fizica", iar majoritatea dintre cei ramasi vor cauta sa faca si mai mult negru.

Link to comment
Share on other sites

Record de firme suspendate la Registrul Comerţului Galaţi!

* Într-o lună, peste o mie de cereri de suspendare a activităţii unor societăţi * Unii pleacă în străinătate, alţii, de nevoie, rămân *

Valul cererilor de suspendare a activităţilor unor societăţi s-a mai domolit la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi. După cum „Viaţa liberă” a relatat, mulţi dintre micii întreprinzători au preferat să renunţe, cel puţin pe moment, la activitatea economică pentru a scăpa de „taxa lui Pogea”, referitoare la impozitul forfetar, intrată în vigoare de la 1 mai.

În perioada 4–7 mai au fost înregistrate „doar” 289 de cereri de suspendare, faţă de cele 890 din perioada 27 aprilie – 30 aprilie. Vârful de sarcină este şi mai evident dacă se ia în calcul că, dacă de la începutul anului până ieri au fost 1.227 cereri de suspendare a activităţii, numai în perioada 1 aprilie – 7 mai au fost înregistrate 1.004 dintre ele.

„Oricum, după cum se vede şi din cifre, lucrurile s-au mai liniştit. Oamenii au început să înţeleagă, valul a trecut şi pot face de acum menţiunea oricând doresc”, a explicat Răducan Oprea, directorul Oficiulului Registrului Comerţului.

Adio şi fără impozit

La ghişeele ORC Galaţi nu mai sunt cozile de zilele trecute. Dar motivele celor care încă se prezintă pentru a înregistra suspendarea activităţii firmei sunt la fel de valabile.

„Desigur, e vorba de acest impozit forfetar, ne spune Paul Voicu, cel ce avea o societate cu obiect de activitate transporturile. Eu, ca mulţi alţii, am un salariu şi încercam să dezvolt ceva. Neavând resurse suficiente pentru a face o afacere prosperă, încercam măcar, cât de cât, să-mi mai rotunjesc veniturile. În momentul în care statul a băgat acest impozit, nu mai merită, aşa că nu mi-a rămas decât varianta suspendării activităţii.”

Unii deja nu mai vor să aibă de-a face, nu numai cu impozitele româneşti, ci şi cu stilul de viaţă de pe plaiurile mioritice. Săndel Cioroi avea o firmă de comerţ, dar în cele din urmă a preferat să plece din ţară.

„Taxa lui Pogea” a fost ultimul impuls pentru renunţarea la firmă. „O suspend pentru că oricum nu aveam niciun profit. Plec din ţară, am deja o activitate acolo. Dacă plecam şi lăsam firma aşa, ar fi trebuit să plătesc şi impozite pe ea”, ni se explică.

În ce ne priveşte pe noi, cei ce rămânem la Galaţi, nu putem decât să ţinem socoteala firmelor ce-şi suspendă activitatea. În prezent, per total, la Registrul Comerţului sunt înregistrate 1.663 de societăţi aflate în această situaţie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Reco ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

2.000 de firme şi-au suspendat activitatea în acest an

Marian Filimon, preşedintele patronatului IMM-urilor, a ţinut să facă o trecere în revistă a problemelor fiscale cu care se confruntă Galaţiul. "Indicii economici pentru primele patru luni ale acestui an au înregistrat o scădere catastrofală, de 40%. Suntem judeţul fără egal în ţară şi cu gradul cel mai mare de expunere în faţa crizei. Rata şomajului a ajuns la 9%, iar numărul şomerilor înregistraţi este de 19.000, dar în realitate vorbim de circa 30.000 de şomeri. Iar într-un sondaj făcut de noi 50% dintre întreprinzători au declarat că sunt afectaţi în mare măsură de criză şi doar 11,6% dintre ei au susţinut că sunt afectaţi de criză într-o mică măsură. Iar în ceea ce priveşte impozitul unic, pentru că nu pot să îi spun forfetar, vreau să vă spun că în acest an la Galaţi şi-au suspendat activitatea circa 2.000 de firme, dintre care 1.440 în perioada 1 aprilie-18 mai şi 256 în perioada 18 mai şi 27 mai. Aşa noi credem, în continuare, că acest impozit să nu se aplice la firmele care au o cifră de afaceri sub 12.000 de euro" a spus Filimon.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"Efectul Pogea" la Galaţi: peste 1.800 de firme suspendate

* Comerţul, restaurantele şi construcţiile - cele mai afectate domenii * Prin fuga de impozitul forfetar, economia gri a devenit şi mai neagră *

De la începutul lunii iunie şi până în prezent, încă 304 firme s-au adăugat plutonului de societăţi ce şi-au suspendat activitatea ca efect al crizei economice, dar şi al unor măsuri fiscale controversate, precum „taxa lui Pogea”, referitoare la introducerea impozitului forfetar. De asemenea, potrivit datelor Oficiului Registrului Comerţului Galaţi, în această lună s-au făcut şi 238 de menţiuni de dizolvare a unor agenţi economici, menţiuni care sunt însă urmarea unor proceduri mai îndelungate.

Vârful de sarcină privind cererile de suspendare se pare că, totuşi, într-o oarecare măsură, a trecut. „Cele mai multe cereri au fost la sfârşitul lunii aprilie, când, în decurs de doar patru zile, în perioada 27 aprilie – 30 aprilie, au fost consemnate 598 de suspendări. Spre comparaţie, între 4 mai şi 6 mai au fost 280 de cereri de suspendare, iar în ultima săptămână din mai au fost…doar 256 de cereri. Dacă am face o medie pe luna iunie, am avea undeva la 150 de suspendări pe săptămână, număr considerabil mai mic faţă de perioadele precedente, dar care rămâne, desigur, relativ mare dacă ar fi să-l comparăm cu situaţia de anul trecut”, ne-a explicat Răducan Oprea, directorul ORC Galaţi.

Una peste alta, de la începutul lunii mai şi până în prezent s-au înregistrat la ORC Galaţi, în total, peste 1.800 de suspendări de activitate. Domeniile în care „efectul Pogea” s-a făcut cel mai simţit sunt, după datele centrale ale Registrului Comerţului, comerţul cu ridicata şi amănuntul, hoteluri şi restaurante, construcţii, transporturi, depozite, tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţii servicii. Culmea, se pare că, deşi ministrul Finanţelor se aştepta ca impozitul forfetar să aducă suplimentar la bugetul de stat 350 milioane lei, în fapt încasările au scăzut considerabil, iar economia gri, departe de a ieşi la lumină, mai degrabă s-a „înnegrit”. Asta pentru că, pentru a fugi de impozite, unii întreprinzători şi-au suspendat oficial activitatea, dar neoficial încă „mai mişcă”. Reprezentanţii mediului de afaceri consideră că introducerea impozitului forfetar este inoportună în condiţiile în care firmele şi aşa fac faţă cu greu crizei economice. Multe din firmele mici, chiar dacă nu declarau profit, asigurau locuri de muncă pentru două, trei persoane, iar statul lua măcar impozitele pe salarii. Cum multe dintre astfel de societăţi sunt ameninţate cu dispariţia, statul va rămâne din puţini cu şi mai puţini bani la buget.

La Galaţi, pe baricadele economiei mai erau până ieri 28.413 agenţi economici, din care 22.333 sunt societăţi comerciale, 6.046 sunt persoane fizice autorizate şi 34 sunt cooperative.

Prin toamnă, umblă vorba, ar fi posibil ca impozitul forfetar să fie revizuit şi… eliminat. Rămâne de văzut câte firme vor mai rămâne până atunci pentru a se bucura, la o adică, de o aşa veste.

http://www.viata-libera.ro/articol-Efec ... ate_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Impozitul forfetar a pus lacăt pe 2.900 de firme gălăţene

Pentru a evita plata impozitului forfetar, taxă introdusă de ministrul Pogea, 2.900 de firme gălăţene au dat buzna la Oficiul Registrului Comerţului Galaţi pentru a-şi înceta temporar activitatea firmelor, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Potrivit Oficiului Registrului Comerţului (ORG) Galaţi, de la începutul anului de 2009 şi până în prezent, în jur de 2.900 de societăţi au fost nevoite să pună capăt activităţii, ca efect al recesiunii economice, dar şi al unor măsuri fiscale extrem de controversate, precum celebra taxa „Pogea”. Dacă în 2008 pe parcursul primelor şase luni un număr de 381 de societăţi se aflau în insolvenţă, reorganizare sau faliment, în 2009 numărul acestora a atins cifra de 442. Tot din punct de vedere statistic până mai ieri erau înregistrate la Registrul Comerţului un număr de 28.488 societăţi încă în viaţă, din care 6.103 sunt întreprinderi individuale, 22.351 sunt societăţi comerciale şi 34 sunt unităţi cooperatiste.

Un studiu realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România pe un eşantion de 1.099 de înteprinzători din toată ţara arată că, în perioada octombrie 2008-martie 2009, peste jumătate din IMM-uri (57,58%) şi-au redus activitatea, 23,39% din firme funcţionează la aceeşi parametri, 14,80% dintre companii au dat faliment, iar 4,22% dintre agenţii economici au avut o evoluţie ascendentă. Acest studiu mai arată că 24,70 % dintre întreprinzători preconizează că intensitatea cea mai mare a crizei va fi în trimestrul II 2009, în timp ce 21,25% din persoane opreciază că punctul culminant al recesiunii va fi spre sfârşitul anului 2009, 16,40% din oamenii de afaceri anticipează un maximum al crizei în trimestrul I din 2010, iar 11,17% dintre cei anchetaţi consideră că apogeul va fi atins în trimestrul II din 2010.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.